PALUBA
December 13, 2018, 10:57:20 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na flushroyal75@gmail.com ili miodrag.radojkovic@paluba.info
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 20 21 22 23 24 [25]   Go Down
  Print  
Author Topic: Srušio se helikopter koji je prevozio bolesnu bebu  (Read 44373 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
KUZMA®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 567« Reply #360 on: March 14, 2016, 10:15:00 am »

Quote
SLUČAJ PADA HELIKOPTERA
Niko nije kriv za brisanje snimaka?!

R. Dragović | 14. mart 2016. 08:00 | Komentara: 0

Ni godinu dana posle pada vojnog helikoptera kod Surčina ne zna se gde su nestali delovi transkripata razgovora. Sumnja se da je vrh GŠ bio u lancu komandovanja tokom kobnog leta. Sukob interesa oficira u istrazi

SNIMCI telefonskih razgovora članova Operativnog dežurnog tima sistema odbrane, ključnih učesnika u akciji spasavanja bebe iz Novog Pazara, napravljenih u noći pada vojnog helikoptera "Mi-17" nestali su tokom istrage iz Generalštaba Vojske Srbije i do danas nisu pronađeni. To je, između ostalog, razlog što punu godinu kasnije nisu poznata imena svih odgovornih za tragediju iz lanca komandovanja.

Delovi transkripata ovih razgovora, koji do danas nisu obelodanjeni, kriju nove detalje okolnosti koje su dovele do tragedije u kojoj je stradalo sedam osoba - piloti, major Omer Mehić i kapetan Milovan Đukarić, mehaničari Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar anesteziolog Dževad Ljajić, tehničar Miroslav Veselinović i petodnevna beba Šahin Ademović. Zapisi, izostavljeni iz priloga izveštaja vojnih komisija koje su ispitivale uzroke pada letelice, potvrđuju i postojanje sukoba interesa u postupku otkrivanja uzroka tragedije. Nestanak ovih elemenata dokaza nikada nije rasvetljen, niti je otvorena zvanična istraga o ovom slučaju.

Uklonjeni delovi razgovora ukazuju na to da su ključni članovi komisije formirane po naređenju načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića bili učesnici u lancu komandovanja i razmene informacija neposredno pre nesreće. To se pre svega odnosi na Dikovićeve prve saradnike - generale Jovicu Draganića i Slavoljuba Janićijevića.

U njima ima elemenata za sumnju da je i sam Diković znao za tok spasilačke akcije znatno ranije nego što je to zvanično objavljeno. Audio-snimci i delovi transkripata nikada nisu uvršćeni u dokazni materijal, iako je registrofon, uređaj koji beleži svu radio i telefonsku komunikaciju Operativnog dežurnog tima sistema odbrane, u noći pada helikoptera bio ispravan i u funkciji. Ključni audio-zapis zaveden je 15 dana posle okončanja rada komisije.

- U izveštaju nije naveden ni kompletan sadržaj komunikacije sa načelnikom Generalštaba - tvrdi sagovornik "Novosti" iz vrha Vojske Srbije. - Postoje dokazi da je dežurni oficir kritične noći u direktnom razgovoru sa Dikovićem zaključio da je general upoznat sa angažovanjem helikoptera mnogo pre 21.20, kada mu je po zvaničnoj verziji javljeno za akciju.

Pitanje nestalih zapisa razgovora ključnih aktera RV i Generalštaba više puta je nezvanično otvarano u vrhu vojske, posebno tokom utvrđivanja odgovornosti za pad letelice. Na njihov nestanak iz predmeta ukazivano je i pred Vojnim disciplinskim sudom, koji je prvostepeni postupak okončao oktobra prošle godine. Slepim držanjem samo za nalaze komisija i isključivim stavom prema novim dokazima disciplinski sud je postupak doveo u ćorsokak, iz koga, ni pola godine kasnije, nema izlaza. Ovaj organ kaznio je samo prvostepeno generale Ranka Živaka i Predraga Bandića. Oni su se žalili na presude, ukazujući na propuste u postupku i nepravilnosti u radu komisije, ali drugostepena odluka još nije doneta.

Senku na objektivnost komisije za ispitivanje uzroka pada helikoptera, formirane po naređenju načelnika Generalštaba, baca i činjenica da je njen predsednik bio zamenik generala Dikovića, general-potpukovnik Jovica Draganić. On je posle istrage potpisao izveštaj, iako se i sam pominje kao akter događaja koji su prethodili padu vojne letelice.

- Uklanjanje zapisa razgovora aktera komandnog lanca pokušaj je da se prikrije umešanost pojedinih osoba, što je krivično delo. Vojni sud, koji je u nadležnosti Generalštaba, odbio je saslušanje generala Draganića i ignorisao sve ove činjenice - napominje sagovornik "Novosti".BEZ PROVERE INSPEKTORATA ODBRANE

Izveštaji komisija za ispitivanje uzroka pada helikoptera "Mi-17" i punu godinu od objavljivanja u delu vojnog vrha izazivaju sumnje i nedoumice. Pored sastava komisije, nepoverenju dela vojnog vrha prema zvaničnoj verziji doprinosi i činjenica da Inspektorat odbrane nikada nije sproveo vanredni inspekciji nadzor u ovom slučaju. Komisija načelnika Generalštaba svoj rad je završila za svega 72 časa. Poređenja radi, stručna komisija Ratnog vazduhoplovstva, formirana istog dana, radila je dve nedelje duže. Njeni zaključci, međutim, nisu uključeni u izveštaj Generalštaba.

Izvor: Vecernje novosti online


Deo vesti koji se tice saopsenja politickih partija nisam hteo da prenosim posto je rec o obicnom politickom prepucavanju.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 29 988« Reply #361 on: March 14, 2016, 11:18:09 am »

Quote
SLUČAJ PADA HELIKOPTERA
Niko nije kriv za brisanje snimaka?!

Sve je kao i obično pod kapom nebeskom. Roll Eyes
Logged
topalovicdj
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 298


« Reply #362 on: March 14, 2016, 02:40:41 pm »

Mehin spomenik

* mehin spomenik.jpg (102.25 KB. 528x960 - viewed 152 times.)

pozdrav Djordje

Logged
mpemba
mornar
*
Offline Offline

Posts: 2


« Reply #363 on: March 14, 2016, 11:27:25 pm »

Zna li se sto je pao helikopter? Ne pada zbog ministra ili sto se nije javio generalu, pada zbog loseg rukovanja, loseg vramena, kvarova raznih, nestanka goriva ... Sto je pao? Mogu oni da kazne koga hoce i da tupe sta im padne na pamet.
Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 518« Reply #364 on: March 15, 2016, 11:22:58 am »

Pao je zbog prostorne dezorjentacije posade. To je konacni uzrok ali bilo je mnogo faktora koji su uticali na konacni ishod. Jedan od bitnijih faktora pored jako lose meteo situacije koja se brzo pogorsavala je to sto ih je civilna kontrola leta navodila po civilnim standardima. Problme je bio u racunanju visine. Vojska pri navodjenju koristi visin u odnosu na pistu a kod civila u odnosu na nadmorsku visinu piste. Tu je izgleda doslo do greske posade jer nisu uzeli to u obzir i nisu zbog toga u nekoliko prilaza uspeli da ostvare vizuelni kontakt sa pistom jer su bili na vecoj visini.
Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 518« Reply #365 on: June 30, 2016, 01:02:55 pm »

Tužilaštvo: Nema krivične odgovornosti za pad helikoptera

Beograd -- Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da nema mesta pokretanju krivičnog postupka povodom pada helikoptera 13. marta 2015. godine.

IZVOR: B92, TANJUG ČETVRTAK, 30.06.2016. | 13:31
 
Kako je navedeno, krivični postupak protiv lica koja su učestvovala u pripremanju i izvršenju zadatka neće biti pokrenut jer nije utvrđeno da su sa umišljajem ili iz nehata preduzeli radnje koje bi predstavljale elemente bića bilo kog krivičnog dela.

U Predistražnom postupku je utvrđeno da je u lancu komandovanja, prilikom planiranja i pripreme zadatka, došlo do propusta koji nemaju krivično pravnu, već eventualno disciplinsku težinu vezanu za lanac komandovanja.

To se kako navodi tužilaštvo, nesumljivo utvrđuje iz iskaza saslušanih svedoka i sadržine nalaza i mišljenja stručnih lica, koja su u formi veštačenja sprovedena tokom predistražnog postupka.

Tužilac je takođe imao u vidu i cenio je činjenicu da je prema brigadnom generalu Predragu Bandiću i general majoru Živak Ranku pokrenut disciplinski postupak i ta okolnost nije uticala na stav tužilaštva da bude doneta drugačija odluka.

Odluka tužilaštva bazirana je i potkrepljena isključivo na prikupljenim dokazima tokom predistražnog postupka, napominje se u saopštenju.

Tužilaštvo podseća da je tokom predistražnog postupka sveobuhvatno razmatrilo događaje, činjenično stanje, izjave više desetina saslušanih svedoka, obavljena kompleksna veštačenja, nalaze i mišljenja Komisije za osnovno ispitivanje udesa i Komisije za ispitivanje vanrednog događaja.

Vojni helikopter koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara u Beograd, pao je 13. marta 2015. godine u Surčinu. Tada je nastradalo svih sedam putnika, pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović, a povodom tog događaja Više tužilaštvo u Beogradu sprovodi istražne radnje.

Dve komisije koje su formirali načelnik Generalštaba i prvi čovek vazduhoplostva ispitivale su uzroke ove nesreće.

Vojne komisije došle su do sledećih zaključaka:

- Osnovni uzrok nesreće ljudski faktor
- Posada doživela prostornu dezorjentaciju kao posledica zamora, emocionalne penapregnutosti i kompromitovanom funkcijom pažnje
- Tokom donošenja odluka svi učesnici bili su izloženi pritisku i očekivanjima hitnosti medicinskog zbrinjavanja deteta što se posebno odrazilo na odabir konačne destinacije sletanja
- Odgovornost snosi vođa posade helikoptera XT – 48, a deo odgovornosti drugi pilot i letač tehničar
- Odgovornost snosi i komandant 204. Vazduhoplovne brigade zbog propusta u planiranju i organizaciji leta

Kazne koje su za sada izrečene su zabrana unapređenja ili napredovanja godinu, odnosno dve godine izrečene komandantu Vazduhoplovstva Ranku Živaku i prvom čoveku 204. vaduhoplovne brigade Predragu Bandiću.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 29 988« Reply #366 on: June 30, 2016, 09:06:28 pm »

Quote
Свак је рођен да по једном умре, част и брука живе довијека!* 577106d836738-omer mehic mural2.jpg (189.05 KB. 1033x772 - viewed 91 times.)


Pametnom dosta!

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 29 988« Reply #367 on: March 13, 2017, 09:57:10 am »

Dve godine od tragedije u Surčinu
N. K. - B. B.   13.03.2017.

Ni tačno dve godine, koliko se danas navršava, od pada vojne letelice na civilnom zadatku u Surčinu, u kojem je stradalo sedmoro ljudi, nije poznat razlog, a ni ko je kriv za tu nesreću.

U tragediji koja se dogodila 13. marta 2015. godine živote su izgubili major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, mehaničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić i tehničar Miroslav Veselinović, kao i petodnevno novorođenče porodice Ademović, a dve godine od tada okolnosti pod kojim je do te tragedije došlo i dalje su nerazjašnjene. Sredinom prošle godine Više tužilaštvo zaključilo je da niko nije kriv jer nije utvrđeno da su sa umišljajem ili iz nehata u ovom slučaju preduzete radnje koje bi predstavljale elemente bića bilo kog krivičnog dela. Jedino što je utvrđeno jeste da je u lancu komandovanja došlo do propusta koji nemaju krivičnu već eventualno disciplinsku težinu. Porodice poginulih i dalje žive u nadi da će se otkriti šta se desilo tog kobnog 13. marta. Ovaj datum za njih je veoma stresan, te udovice lekara Dževada Ljajića i anestetičara Miroslava Veselinovića, Šefka i Violeta, nisu imale snage da govore za medije o godišnjici pogibije svojih muževa. Njihovi rođaci kazali su samo da je početak marta uvek težak period u porodici i da su za Violetu i Šefku ovo dani ispunjeni tugom i setom.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 29 988« Reply #368 on: March 13, 2018, 09:44:35 am »

Tri godine od pada helikoptera u Surčinu i smrti sedmoro nevinih
Blic  13.03.2018.

Na današnji dan pre tri godine u Surčinu se srušio transportni helikopter Mi-17 Vojske Srbije, u kojem je poginulo sedmoro osoba - četvorica pripadnika VS, dvojica medicinskih radnika i beba stara pet dana.

U letelici su poginuli pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan karić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović. Helikopter Mi-17 se srušio "složenim" vremenskim uslovimaa 13. marta 2015. pri povratku iz Raške, odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara.

U izveštajima je zaključeno da su uzroci udesa ljudski faktor, kao i „niz propusta u planiranju, organizaciji i rukovođenju letom“. Navodilo se i da je tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić direktno kontaktirao s komandantom 204. vazduhoplovne brigade, generalom Predragom Bandićem, koji je bio na godišnjem odmoru i kome je izdao naređenje da se vojnim helikopterom krene u akciju spasavanja bebe. Time je preskočen lanac komandovanja u vojsci jer je ministar prvo morao da se obrati načelniku Generalštaba Ljubiši Dikoviću.

U javnosti se vodila velika rasprava o tome zbog čega je helikopter, uprkos teškim i složenim meteorološkim uslovima, pokušao sletanje na beogradski civilni aerodrom, a ne na vojni u Batajnici ili heliodrom kod Vojnomedicinske akademije na Banjici, kao i ko je odlučio da se leti za Beograd, a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo. Vojni izveštaji zaključuju da su uslovi leta bili ispod propisanog meteorološkog minimuma za oblačnost i vidljivost, kao i da je pilot Omer Mehić insistirao da sleti na Banjici (VMA), a potom i u Batajnici, a ne u Surčinu, gde su pali.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je 15 meseci posle pada helikoptera saopštilo da neće biti pokrenut krivični postupak protiv osoba koje učestvovale u pripremi i izvršenju zadatka. Kako je Tužilaštvo navelo, Komisija za osnovno ispitivanje udesa i Komisija za ispitivanje vanrednog događaja nisu utvrdile da je to delo izvedeno iz nehata ili sa umišljajem.

U predistražnom postupku ustanovljeno je i da je u lancu komandovanja bilo propusta, ali da oni nemaju krivično pravnu težinu, već eventualno disciplinsku. Ministar Gašić kao civil nije mogao biti obuhvaćen vojnim disciplinskim postupkom, ali vojna lica jesu. Sedam meseci od nesreće, 23. oktobra 2015, Vojni disciplinski sud dvojici generala Živaku i Bandiću zabranio je napredovanje u službi narednu godinu, odnosno dve godine. Proglašeni su krivima za „propuštanje radnje na koju je lice u službi ovlašćeno radi sprečavanja nezakonitosti ili štete“, a Bandić i za prekoračenje ovlašćenja.

Uprkos zahtevima opozicije za hitnu smenu, tadašnji ministar Gašić zbog ove nesreće nije smenjen, niti je podneo ostavku. Neposredno nakon incidenta rekao je da “ne oseća nikakvu odgovornost i da bi sve ponovo uradio isto kada bi mogao”. Smena je usledila gotovo godinu dana kasnije, ali zbog dugog incidenta. Dužnosti je zvanično razrešen 5. februara zbog sekisističkih komentara upućenih novinarki Zlatiji Labović.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 29 988« Reply #369 on: April 19, 2018, 03:51:54 pm »

Izveštaj komisije:

http://www.mod.gov.rs/cir/8067/izvestaji-komisija-za-utvrdjivanje-uzroka-pada-helikoptera-8067
Logged
KUZMA®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 567« Reply #370 on: April 19, 2018, 09:32:42 pm »

Ovo ti je staro, od 2015.godine. To su oni izvestaji o kojima je bilo puno price
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 29 988« Reply #371 on: April 20, 2018, 06:32:18 am »

Znam, ali samo tih izveštaja ima na netu.
Logged
Pages:  1 ... 20 21 22 23 24 [25]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 26 queries.