PALUBA
January 21, 2022, 10:01:16 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Login Register  
Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Down
  Print  
Author Topic: Podmornički rat na Jadranu ( I SR)  (Read 63791 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 679« Reply #60 on: October 22, 2012, 08:40:15 pm »

Interesantna slika džepne podmornice u Venecijanskom doku. Najvjerovatnije se radi o prilagođavanju podmornice A-1, koja je trebala biti upotrebljena za napad na Pulsko sidrište (jedan od projekata). Podmornici je produžen prednji dio, on je predviđen kao izlazno-ulazni dio za ronioce. Ronioci su kod mreže trebali izaći, napraviti otvor da podmornica prođe i vratiti se u podmornicu. Godina je 1917.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* A-1.jpg (59.01 KB, 640x443 - viewed 331 times.)
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 679« Reply #61 on: October 22, 2012, 08:53:05 pm »

Pošto je brodove u Puli trebalo potopiti, porađa se i ova ideja. Grillo smo već vidjeli u topicu o torpednim čamcima, njegov prepad na sidrište Pule nije završio baš slavno, ali ideja je ostala i na donjim slikama vidimo podmornicu koja može da prelazi mreže na ulazu u sidrište. Radi se o podmornici klase B, tačnije B-3. Slika je već bila, ali ova je za nijansu čistija, a priložen je prikaz prijelaza preko mreže. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* B 3.jpg (63.08 KB, 640x388 - viewed 333 times.)

* stormi97_mar_somm-forza-ita2.jpg (143.34 KB, 650x964 - viewed 349 times.)
Logged
Isoroku Jamamoto
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 22« Reply #62 on: November 14, 2012, 02:48:03 am »

Evo te slike od Brodarskog - postavljena na Mornarickoj komandi.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Pa nije ni cudo sto nijedna podmornica nije mogla da probije te mreze, pletene su poput srednjevekovnih veriznjaca, s tim sto su veriznjace bile fleksibilnije (inace je tacan nacin pletenja "izgubljen" ako uspem da nadjem par fotografija okacicu cisto kao pokazatelj o cemu govorim, dobro ocuvani primerci se mogu videti po raznim svetskim muzejima-izvinjavam se za mali off) dok su mreze svakako dosta kruce deda mi je sluzio JRM kao podoficir veze mesec dana na Tari 1956, a pre toga na galebu godinu dana, no kada je unapredjen u starijeg vodnika negde u martu '56 poslali su ga na kopno u Boku Kotorsku i od tada je sluzio kao komandir odeljenja veze u luci Boka kotorska potom u Dubrovniku i na kraju u Splitu odakle je napustio sluzbu '58. Pricao mi je o tim mrezama ali ja nikada nisam video kako izgledaju sve do sada tako da ove fotografije sada upotpunjuju dedinu pricu te stoga 'fala Smiley
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 679« Reply #63 on: July 16, 2013, 04:33:06 pm »

Protivpodmornička flotila  S-flottille
U početku rata protivpodmornička borba se sastojala u odabiru ruta i pračenju brodova od strane hidroaviona i torpiljarki.
Glavni zadatak Antantinih podmornica je bio ipak uništenje neprijateljskih podmornica , u čemu baš nisu bili najuspješniji, pre svega radi taktike A-U i Njemačkih podmornica koje su plovile napola zaronjene (samo komandni toranj iznad površine). Bilo je potrebno svega nekoliko sekundi da i ta mala meta nestane pod talasima. Jedino je francuskoj podmornici Circe uspjelo potopiti Njemačku podmornicu UC24(U88 pod austrijskom zastavom)blizu ulaza u Boku Kotorski 24.maja 1917g.
Kako je broj atantinih podmornica u Jadranu rastao, A-U mornarica osječala je potrebu za aktivnijom protivpodmorničkom odbranom, pre svega ugradnjom hidrofona na brodove.
Prvi hidrofon je instaliran na pomočnu krstaricu Pelagos kasno 1917g. Ispitivanja su vršena u Puli.
Nedugo zatim opremljen je i naoružani parobrod Zadar. Brodovi su trebali locirati i identificirati neprijatelja a napad je vršen u sadejstvu sa torpiljarkama ,dubinskim bombama i torpedima.
12 februara 1918 ova dva broda su ušla u trag italijanskoj podmornici F7 u blizini Rijeke. Podmornica je ispalila tri torpeda protiv ova dva broda i postigla pogodak u provu Pelagosa. Posada je na brzinu napustila brod, ali kako je nastavio da pluta, vratila se na brod i lokalizovala prodor vode. Nažalost kormilo je bilo savijeno i brod nije mogao nastaviti ploviti svojim pogonom. Kako je bilo suludo tegliti brod dok se u blizini nalazila neprijateljska podmornica, posadu je pokupila torpiljarka 89T. Napušten Palagos je potonuo u blizini obale.
Ovaj gubitak nije obeshrabrio Austrijce koji su pojačanim naporima 26 Februara 1918 formirali Unterseeboots-Suchflottile, skraćeno S-flottile. Ona se sastojala od 9 , a kasnije 11 malih naoružanih parobroda od 200-400 tona. Kako su hidrofoni stavljeni na brodove ometani brodskim vibracijama montirani su na splavove koji su tegljeni izza broda.
Traženje i napad je izvođeno timski. Idealna šema je bila da je vođa grupe pratijo podmornicu po krmi , a dva broda pratila smjer na podmornicu sa svake strane. Kada je pozicija izračunana i potvrđena pozivana je najbliža torpiljarka koja je mjesto zasula dubinskim bombama.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Na slici je mali parobrod Tatra koji je pripadao S-flottilli. Pada u oči isto ime kao vodećeg u klasi A-U razarača.* Tatra.JPG (61.37 KB, 800x435 - viewed 258 times.)
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 679« Reply #64 on: July 16, 2013, 07:04:51 pm »

Međutim  ma kako gore napisana metoda izgledala jednostavna, pri traženju i lociranju podmornica bilo je mnogo teškoća skopčanih pre svega sa preciznošču određivanja smjera sa hidrofonima , kao i zbog njihove neusavršenosti.
Ali u svemu je bilo najvažnije da se neprijateljske podmornice nisu više osečale sigurno. Sad i kad bi zaronile i pogasile motore, pumpe su morale raditi, a hidrofoni su bili dosta osjetljivi da to zaznaju.
Podmornica je jedino mogla leći na dno i zaustaviti sve mehanizme, u tom slučaju se nije mogla zaznati, ali tu je postojao jedan problem,dubina mora je morala biti u okviru max dubine ronjenja.
Postojala je i opasnost da se podmornica ošteti na kamenju, odnosno utone u mulj.
S-flottille je operisala uglavnom u Sjevernom Jadranu,da bi u proljeće 1918 operisala uglavnom oko ulaza u Boku Kotorsku. U više slučajeva za vrijeme i poslje napada dubinskim bombama opaženi su mjehuri zraka, odnosno mastne mrlje, ali nije bilo nikakve potvrde o potopljenim podmornicama.
Kako bilo da bilo postojanje S-flottille imalo je veliki uticaj na aktivnost podmornica Antante. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Jadransko more je prozirno, dubine ronjenja u vrjeme prvog svjetskog rata bile su male. Pogled na zaronjenu podmornicu iz hidroaviona.

Korištena literatura:
-Austro-Hungarian Submarines in WWI, Jiri Novak.


* podmornica ispod površine.JPG (112.21 KB, 800x567 - viewed 267 times.)
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 679« Reply #65 on: August 03, 2013, 03:38:08 pm »

Da se zaokruži  protivpodmornička borba austrijske mornarice, treba spomenuti  vučena torpeda, to su uglavnom koristile sve mornarice, a  radi se o minskim tijelima, s dubinskim krilcima koja su se na čeličnom užetu tegljena iza broda  na dubinama do cca 35m, a nailaskom na podmornicu bi eksplodirala zahvaljujući udarnom upaljaču. Kod austrijaca se zvao Drachen (zmaj).
Od dubinskih bombi su korištene njemačke   C 15,   (http://www.navweaps.com/Weapons/WAMGER_ASW.htm  i austrijske tipa Schonthaler i Longen –Muller .
Treba  spomenuti i hidroavione koji su bili izuzetno efikasni, kako u otkrivanju tako i u napadima na neprijateljske podmornice. (britanska B 10 je teško oštećena u Veneciji,  francuska Fresnel  je potopljena u otvorenim vodama  u napadu hidroaviona L 132 i 135).
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 679« Reply #66 on: August 03, 2013, 04:00:12 pm »

Italijanska ratna mornarica je osim dejstva po  podmornicama na površini, kao prvo oružje protiv zaronjenih podmornica usvojila vučeni torpedo 1915g, najpoznatiji Guinocchio vučeni torpedo, nešto slično plovku paravana koji je ronio na dubini od 15 do 37m, a mogao se vući brzinom od 2 do 20čv. Eksplodirao bi pri udaru u podmornicu, a kao zaštitu je imao hidrostatsko osiguranje koje se deaktiviralo na 15m dubine.
Ovim sistemom je torpiljarka Airone potopila austrougarsku podmornicu U 23 pred albanskom obalom.
Od 1916 italijanska mornarica koristi britanske dubinske bombe sa 50 kg eksploziva. One se kasnije proizvode i u Italiji, proizvedeno je 5.656 kom, ali je utrošeno svega 603 kom.
Problem kod upotrebe dubinskih bombi je pre svega predstavljao nedostatak efektivnih senzora tijekom prvog svjetskog rata. Prvi eksperimentalni hidrofoni su postavljeni na brodove tek 1917g. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 3645C_RN_Airone_1907_torpediniera_classe_Pegaso.jpg (36.35 KB, 918x298 - viewed 241 times.)
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 58 091« Reply #67 on: October 27, 2013, 09:26:02 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* kuk-erfolge.jpg (169.49 KB, 800x480 - viewed 302 times.)
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 679« Reply #68 on: April 12, 2014, 11:08:51 am »

PODMORNICA BALILLA
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Podmornica je naručena prvotno od strane njemačke mornarice. Spada u tip Laurenti.To je ujedno bila jedina podmornica ikad naručena izvan Njemačke. Njemci su u njoj vidjeli oceansku podmornicu sposonu daljih krstarenja, u stvari ona je bila sposobna kračih, odnosno srednjih krstarenja.
Radovi na podmornici su počeli 18.augusta 1913g. Kako je Italija u junu 1915 ušla u rat, podmornica je 08. augusta 1915 uključena u Italijansku mornaricu.
Intresantno je da nije opredeljena nije kao podmornica (sommergibile) nego kao podmornica torpiljarka (torpediniera sommergibile)
Podmornica je imala površinski deplasman 728 t, a podvodni 875t. Dimenzije su bile 65x6,05x4,17m.
Operacijska dubina ronjenja je bila 50m. Na površini su je pogonila 2 dizel motora Fiat od 2600KS i sa njima je postizala brzinu od 14čv. U zaronjenom stanju brzin je bila 9čv sa 2 elektromotora tipa Savigliano. Autonomija u površinskoj vožnji  je bila 3500NM sa brzinom 10čv, a podvodna 85 NM sa 3 čv.
Naoružanje se sastojalo od  dvije  torpedne cijevi na pramcu i dvije na krmi, sve četiri 450mm. Artiljerijsko naoružanje se sastojalo od dva topa 76/30 mm.
Posadu su činili 4 oficiri i 34 podoficira i mornara.
Podmornica je posle stupanja u sastav uključena u IV skvadron podmornica, sa bazom u Brindiziju.
Zapovjednik je bio kapetan korvete Farinata degli Uberti. Podmornica je trebala djelovati ofanzivno, blizu neprijateljskih baza, a po potrebi i defanzivno u slučaju napada austougarskih brodova na italijansku obalu.
Podmornica je imala kratak operativni život. Tokom druge patrole tragično je potonula.
13 jula 1916g isplovila je iz Brindizija prema zoni rta Ploča u svoju drugu patrolu. Zajedno sa njom su isplovile i francuska podmornica Faraday i engleske H2 i H3.
Kako se podmornica do 17.jula nije vratila, nikakvih vijesti nije bilo, a nedostajala je i podmornica H3,koja je bila poslana u sektor sjeverno od Boke.
Odmah je počelo traženje ali bez ikakvog rezultata.
20.jula u austrougarskim dnevnim novinama je  osvanuo članak o podmornici koju su dvije torpiljarke potopile u srednjem Jadranu u noći 14 na 15 juli, i jednoj koja je potopljena dvanest sati kasnije. Niko od posade nije spašen.
Za H3 je stigo izvještaj  zapovjednika podmornice Faraday koji  se nalazio u blizini H3 ,čuo eksploziju, izronio na periskopsku dubinu ,ali na površini nije vidjeo ništa, tako da je zaključilo da je podmornica udarila u minu i potonula.
Prve detalje o pogibiji Balille dobili su ITaljani od brodolomaca sa podmornice U-16 koja je bila potopljena u južnom Otrantu. Oni su govorili o italijanskoj podmornici koju su posle borbe potopile dvije torpiljarke. Sudbina podmornice je bila jasna kada je tu vijest potvrdio poručnik Coraggio (drugi oficir sa Pullina) po povratku iz zarobljeništva.
Da se posjetmo Pullino je podmornica koja se prije toga nasukala na Galiolu.
Sam tok boja bio je razjašnjen tek posle rata iz arhiva austrijske mornarice.
14. jula Balilla se nalazila u blizini otoka Visa, kraj koga je prolazila u zaronjenom stanju. Kada su bili oko 10 km od Visa, izbio je požar u prostoru akumulatora , tako da su bili prisiljeni izroniti.
To nije promaklo budnom oku osmatrača na signalnoj stanici, koji su odmah alarmirali torpiljarke 65F i 66F. Kad asu torpiljarke stigle na poziciju podmornica je već bila nestala, primječivao se samo jak smrad goriva u vazduhu.
Obe torpiljarke su ispustile eksplozivne paravane i počele češljati more u potrazi za podmornicom.
Iznenada su po pramcu lijevo zamijetili komandni toranj podmornice(22 45  h), a odmah zatim i dva pjenušava traga torpeda koja je podmornica ispalila prema 65F.
65F je manevrom izbjegla torpeda, ali se manevrišući upetljala u svoje eksplozivne paravane,od kojih je jedan eksplodirao izazvavši  oštećenja  po krmi lijevo.
Balilla je ne vidivši 66F,  ispalila ponovo torpedo na 65F i opet promašila. U međuvremenu je torpiljarka otvorila vatru oštetivši najvjerojetnije kormilo podmornice. Uprkos slaboj vidljivosti  i 66F je otvorio vatru. Podmornica je na vatru uzvratila svojim artiljerijskim naoružanjem .  Podmornica je više puta pogođena, oštećen  je i periskop, pa je zapovjednik u dva navrata pokušao zaroniti sa podmornicom, ali je njen trup posle par minuta opet probio površinu, gdje je i potopljena pogođena od od dva torpeda ispaljena sa 66F. (23 20 h)
Kasnije je komandant 65F dao izjavu da je podmornica pogođena u blizini komandnog tornje , vidjeo se visok stub vode , da bi potom podmornica prelomljena na dva dijela nestala u dubinu mora.
Kao što je i rečeno niko od posade nije preživjeo. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

korištena literatura:
La marina nella grande guerra. Franco Favre
Mediterranean submarines Michael Wilson& Paul Kemp


* 5nrgr5.jpg (119.48 KB, 1600x746 - viewed 256 times.)

* Balilla800.JPG (32.88 KB, 800x325 - viewed 235 times.)

* Tb 65F.jpg (13.72 KB, 472x247 - viewed 242 times.)

* Tb 66F.jpg (25.35 KB, 472x349 - viewed 229 times.)
« Last Edit: April 12, 2014, 05:42:44 pm by ML » Logged
Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 23 queries.