PALUBA
August 04, 2021, 05:10:20 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Login Register  
Samo registrovani članovi mogu da pristupe forumu Paluba.Info. Prijavite se ili registrujte nalog na forumu Paluba.Info Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna. Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Bivši austrijski pukovnik optužen da je špijunirao za Moskvu  (Read 2268 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 48 246« on: November 09, 2018, 10:02:28 am »


Austrijske vlasti uhapsile su bivšeg pukovnika oružanih snaga
Austrijske vlasti uhapsile su bivšeg pukovnika oružanih snaga te zemlje zbog osnovane sumnje da je špijunirao za Rusiju, prenose tamošnji mediji. On je više od 20 godina Rusiji odavao važne informacije o vojsci, migrantima i visokim zvaničnicima.

"Vojna kontraobaveštajna služba, uz pomoć međunarodne zajednice, otkrila je slučaj špijunaže. Bivši pukovnik je prenosio važnu informaciju Rusiji tokom svih ovih godina, a protiv njega je podignuta optužnica“, napisao je na Tviteru predstavnik austrijskog Ministarstva odbrane Mihael Bauer.
 
Kako se navodi, tu informaciju je potvrdio i austrijski kancelar Sebastijan Kurc, a kako je precizirao, time se bavio od 90-ih godina prošlog veka sve do 2018.

"Trenutno se sprovodi istraga i potrebno je utvrditi da li je to istina ili ne. Međutim, prema dosadašnjim informacijama kojima raspolažemo, a uzimajući u obzir i nedavna dešavanja, mislim da će se ova informacija potvrditi“, istakao je on.
 
Austrijski mediji navode i da je bivši pukovnik tokom 20 godina prikupljao i prenosio Rusiji inofrmaciju o stanju u tamošnjoj vojsci, o migrantskoj krizi, a prenosio je i informaciju o mnogim austrijskim visokim vojnim zvaničnicima.
 
S tim u vezi je pozvan i ruski ambasador u Austriji da dođe na konslutacije u Ministarstvo inostranih poslova, izjavila je šefica austrijske diplomatije Karin Knajsl.

izvor
 
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 48 246« Reply #1 on: November 09, 2018, 01:03:12 pm »


Lavrov: Neprijatno sam iznenađen tvrdnjama Beča!
Kurc: Putin lično da razjasni ovo!


Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjvio je da je "neprijatno iznenađen" vestima da je bivši austrijski pukovnik optužen da je špijunirao za Moskvu.
Jedan, u međuvremenu penzionisani, pukovnik austrijske vojske je tokom svog aktivnog službovanja 30 godina špijunirao za Rusiju, tvrde su austrijske vlasti koje su te informacije dobile "od jedne strane obaveštajne službe".

Istovremeno, MIP Rusije pozvao je na razgovor austrijskog ambasadora u Moskvi Johanesa Ajgnera zbog insistiranja Beča da su penzionisani austrijski vojni oficiri osumnjičeni za umešanost u špijuniranje za Moskvu.
 
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i ministar odbrane Mario Kunasek potvrdili su jutros da je državno tužilaštvo pokrenulo istragu o ovom slučaju. Kurc je na vanrednoj konferenciji za medije osudio delovanje Rusije i poručio da ovako nešto nije u redu. On je istakao da ruski predsednik Vladimir Putin treba lično da razjasni ovu stvar.
 
"Tako nešto se ne radi i to važi za sve države", naglasio je on i najavio da će ambsador Rusije biti pozvan na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova. Kurc je takođe negirao tvrdnje da saradnja austrijskih sa međunarodnim obaveštajnim službama ne funkcioniše.
 
"Na osnovu otkrivanja ove afere može se videti da smo odlično umreženi", naglasio je on. Kako je preneo TASS, austrijski kancelar rekao je i da "Beč ne planira da povuče ambasadora iz Rusije".

"Ovaj slučaj pokazuje da su i nakon Hladnog rata neutralne države bile meta špijunaže. To pokazuje I koliko je važna dobro funkcionišuća bezbednosna mreža. Za nas je ovo povod da tu mrežu učinimo još tešnjom. Nadležna služba će s tim u vezi izraditi analizu, sa posebnim osvrtom na sajber-odbranu", rekao je ministar odbrane Kunasek.

izvor
 
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 48 246« Reply #2 on: November 09, 2018, 03:06:09 pm »


Zbog špijunske afere austrijska ministarka ne ide u Moskvu


 Ministarka inostranih poslova Austrije, povodom oktrića afere oko pukovnika austrijske vojske koji je decenijama špijunirao za Rusje, otkazala posetu Rusiji.

Ministarka Karin Knajsel je trebalo da boravi u Moskvi od 2. do 3. decembra, kako bi učestvovala na jednom forumu dijaloga civilnog društva, koji je najavljen prilikom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beču u junu.

Inače, danas je, nakon konferencije za štampu kancelara Sebastijana Kurca i ministra odbrane Marija Kunaseka, na kojoj je saopšteno da je otkriven špijun zahvaljujući informacijama jedne strane obaveštajne službe, otpravnik poslova Ambasade Rusije u Beču Igor Nikitin pozvan u Ministarstvo inostranih poslova Austrije.

Knajsel je, u izjavi agenciji APA, rekla da strahuje da bi ova afera mogla da predstavlja teret po bilateralne odnose sa Rusijom. „Ako se potvrde aktuelne sumnje onda bi to bilo veliko opterećenje po bilateralne odnose naše dve zemlje“, kazala je ona.

Tužilaštvo u Salcburgu potvrdilo je da je dobilo prijavu Ministarstva odbrane vezano za penzionisanog oficira austrijske vojske koji je osumnjičen za špijunažu za Rusiju.

„Predmet istrage je sumnja da je jedan 70-ogodišnji bivši oficir iz Salcburga davao informacije jednoj stranoj obaveštajnoj službi“, saopšteno je iz Tužilastva.

Austrijska vlada saopštila je jutros da je jedan, u medjuvremenu penzionisani, oficir austrijske vojske od 1990-tih špijunirao za Rusiju.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 48 246« Reply #3 on: November 09, 2018, 05:39:46 pm »


Šta je sve odao Rusima


Od informacija o borbenim avionima, artiljeriji do migracija, tajnim pismom slao Juriju! Vrbovan je navodno u Teheranu još 1988. godine!

Bivši pukovnik austrijske vojske, koji je jutros uhapšen zbog optužbi da je 30 godina špijunirao za Rusiju, navodno je vrbovan krajem osamdesetih godina prilikom posete Iranu, prenose bečki mediji.

Prvi kontakt sa austrijskom pukovnikom i ruskih službi ostvaren je 1988. godine tokom njegove posete Teheranu, gde je vrbovan i nakon čega je tri decenije slao informacije Rusima, za šta je "kasirao" 300.000 evra, tvrdi bečki dnevnik "Kronen cajtung".
 
Moskvu su pre svega interesovale informacije o borbenim avionima "Eurofajter". Pukovnik je delovao veoma profesionalno, imao je neupadljivu funkciju u rukovodstvu vojske. Svake dve nedelje je održavao kontakt sa svojom ruskom vezom pod imenom "Jurij".
 
Naloge za svoj "dodatni posao" on je dobijao preko jednog prijemnika, a svoje poruke pisao je tajnim pismom ili ih je direktno, preko satelitske komunikacije prosleđivao Rusima.

Interesovanje Rusije za austrijskom vojskom bilo je veliko, saznala je kontraobaveštajna služba tokom istrage. Oficir je trebalo da prikupi što više poverljivih podataka o vojnom vazduhoplovstvu Austrije, sistemima artiljerije, kao i o brifinzima u štabu.
 
Neposredno pred otkrivanje pukovnik je slao i izveštaje o situaciji migracije u Austriji, te i sastavljao detaljne profile ličnosti mnogih visokih oficira u austrijskoj vojsci.

Kada su Rusi dobili informaciju o mogućegm otkriću svog špijuna, navodno je dobio nalog da sav materijal uništi, ali su to austrijske vlasti, prema pisanju medija, sprečile.
 
Njemu sada preti maksimalna kazna od dve godine zatvora zbog podrške vojne obaveštajne službe jedne strane države.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 48 246« Reply #4 on: November 09, 2018, 05:43:49 pm »


Zaoštrava se – Rusija uručila demarš ambasadoru Austrije


Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uručilo je protestnu notu ambasadoru Austrije u Moskvi Johanesu Ajgneru.

To je učinjeno povodom optužbi o umešanosti bivšeg austrijskog pukovnika u špijuniranje u korist Rusije, preneo je TAS.

Ajgner je prethodno pozvan u rusko Ministarstvo spoljnih poslova zbog insistiranja Beča na tome da su penzionisani vojni oficiri osumnjičeni za umešanost u špijunsku delatnost za Moskvu.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i ministar odbrane Mario Kunasek potvrdili su jutros da je državno tužilaštvo pokrenulo istragu, nakon što je dobijena informacija od jedne strane obaveštajne službe, da je jedan, u međuvremenu penzionisani pukovnik austrijske vojske, tokom svog aktivnog službovanja špijunirao 30 godina za Rusiju.

Kurc je, na vanredno zakazanoj konferenciji za štampu osudio delovanje Rusije i poručio da takvo nešto nije u redu.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je rekao da je "neprijatno iznenađen" jer od Beča nije dobio zahtev za objašnjenje situacije sa penzionisanim austrijskim pukovnikom.

izvor
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 50 025« Reply #5 on: November 11, 2018, 04:52:49 pm »

Austrija: Još jedan slučaj šrijunaže za Rusiju
Tanjug   11. novembar 2018.

Kancelarija austrijskog državnog tužioca za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije pokrenula je istragu protiv kontraobaveštajnog agenta koji se sumnjiči da je odavao tajne Rusiji.

List "Kronen cajtung" navodi da je istraga pokrenuta još pre godinu dana, a da osumnjičenom za odavanje podataka preti do 10 godina zatvora, ako bude proglašen krivim, prenosi Tas s. Kako se navodi, ovo je drugi slučaj špijunaže u Austriji u poslednjih nekoliko dana. Pre dva dana austrijski zvaničnici su saopštili da je pokrenuta istraga u slučaju 70-godišnjeg austrijskog pukovnika u penziji koji se sumnjiči da je radio za rusku obaveštajnu službu od 1990. godine i da je Moskvi odavao informacije o vojnom vazduhoplovstvu, artiljerijskim sistemima, visokim zvaničnicima i migrantskim krizama. Austrijska ministarska spoljnih poslova Karin Knajsl izjavila je u subotu da očekuje da će Moskva sarađivati sa Austrijom u ovom slučaju.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 50 025« Reply #6 on: November 14, 2018, 07:15:41 am »

Austrijski pukovnik optužen za špijunažu na slobodi do suđenja
Tanjug   13. novembar 2018.

BEČ - Austrijski sud odbacio je zahtev Tužilaštva da austrijski pukovnik, optužen za špijunažu u ime Rusije, ostane u pritvoru do suđenja.

U obrazloženju suda u Salcburgu navodi se da ne postoji rizik od bekstva, prenosi Rojters. Tužilaštvo je navelo da veruje da je penzionisani oficir počinio krivično delo špijunaže odajući državne tajne u periodu od 1992. godine do septembra ove godine. Sud smatra da su sumnje verodostojne, ali da nema potrebe da pukovnik do suđenja bude u zatvoru. "Optuženi je veoma dobro društveno integrisan u Austriji, gde od 1987. godine ima stalno prebivalište i nije bežao do sada, iako je upoznat da se prethodna dva meseca protiv njega vodi istraga", naveo je sud i dodao da je pukovnik uhapšen u petak uveče.

Austrija je saopštila da je od obaveštajne službe Velike Britanije dobila informaciju o celom slučaju. Sud je odbacio i argument Tužilaštva da bi pukovnik, čije ime nije navedeno, mogao da počini još krivičnih dela. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zahtevao je od Rusije transparentnost u istrazi, a austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsl otkazala je posetu Rusiji zakazanu za 2. i 3 decembar. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da je neprijatno iznenađen jer Beč nije poslao ni jedan zahtev za pružanje informacija koje se odnose na austrijske sumnje.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Only registered members are allowed to access forum Paluba.Info. Please login or register an account with forum Paluba.Info. When registering, the password must contain at least eight characters, of which one capital letter and one numeric number, otherwise the registration will not be successful. For any problems during registration, please contact the e-mail address broker824@gmail.com or webmaster@paluba.info
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.019 seconds with 24 queries.