PALUBA
July 19, 2019, 01:05:52 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 46   Go Down
  Print  
Author Topic: Crna Gora i NATO  (Read 97165 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 25 209« on: November 05, 2008, 03:31:45 pm »

Usvojena strategija nacionalne bezbednosti Crne Gore


04.11.2008

Skupštinski odbor za bezbjednost usvojio je i preporučio parlamentu da usvoji Strategiju nacionalne bezbjednosti i odbranu Crne Gore.

Ovim dokumentom definiše se razvoj i funkcionisanje sistema nacionalne bezbjednosti iz kojih proizilaze svi ostali dokumenti koji određuju to pitanje. Opozicija je imala primjedbe na procesuru donošenje strategije i probleme sa imenovanjem najviših oficira.

Eksperti NATO-a su afirmativno komentarisali Strategiju nacionalne bezbjednosti Crne Gore. Ovaj dokument predstavlja strategiju razvoja i funkcionisanja nacionalne bezbjednosti kojim se izražava opredjeljenje da Crna Gora bude dio regionalnih i međunarodnih sistema bezbjednosti, Ujedinjenih nacija, NATO-a, Evropske unije i OEBS-a, saopštio je ministar odbrane Boro Vučinić, predstavljajući strategiju poslanicima i članovima parlamentarnog odbora za bezbjednost i odbranu:
 

"Strategija nacionalne bezbjednosti definiše snage bezbjednosti, vojsku i policiju, kao i snage za djelovanje u vanrednim situacijama koje pored izvršavanja osnovnih funkcija imaju obavezu pružanje pomoći nosiocu funkcije kada je to potrebno. To potvrđuje državno opredjeljenje Crne Gore da preuzme sve neophodne aktivnosti kako bi zadovljila uslove za njenu integraciju, evropske i evroatlantske i druge međunarodne bezbjednosne strukture. U tom kontekstu strateški cilj Crne Gore je da u najkražem mogućem roku postane punopravni član NATO-a i Evropske unije."

 
Govoreći o činjenici da je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić vršilac dužnosti, ministar odbrane Boro Vučinić je saopštio da Samardžić u punom kapacitetu i kvalitetno obavlja svoju dužnost:

"Admiral Samardžić u punom  kapacitetu obavlja funkciju načelnika Generalštaba. Mislim da tu funkciju za ovaj period od nešto možda malo više od pola godine obavlja veoma kvalitetno, to nije samo moje mišljenje, nego je to i mišljenje drugih relevantnih subjekata u Crnoj Gori i posebno onih koji u ovoj oblasti vojno vojne saradnje sarađuju sa Crnom Gorom i u prilici su da ocijene naš rad i koji se takođe veoma pozitivno izjašnjavaju o tome."

 
Izvor: Radio slobodna evropa
« Last Edit: June 24, 2014, 01:00:22 pm by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 25 209« Reply #1 on: November 13, 2008, 05:50:24 pm »

Iskustvo Rumunije model za siguran i brz put Crne Gore ka EU i NATO


13.11.2008

Delegacija Oružanih snaga Rumunije, koju predvodi načelnik Generalštaba admiral George Marin, boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane i Vojske Crne Gore.


* 1.jpg (18.11 KB. 300x204 - viewed 296 times.)

 
Tim povodom, ministar odbrane Crne Gore Boro Vučinić primio je rumunsku vojnu delagaciju i istakao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dvije države, a posebno kada je u pitanju odbrana i vojska. On je istakao želju za daljim jačanjem suštinske saradnje sa Rumunijom, koja će biti konkretizovana kroz plan bilateralne saradnje za narednu godinu. Kao veoma važno istakao je rumunska iskustva iz procesa transformacije vojske, obuke, školovanja, učenja engleskog jezika i pripreme za učešće u mirovnim operacijama. Crnogorski ministar zaključio je da Vlada Crne Gore podržava saradnju između dvije vojske.

Admiral Marin prenio je podršku svoje zemlje daljoj integraciji Crne Gore u NATO i izrazio uvjerenje da će dogovorena saradnja biti realizovana na obostrano zadovoljstvo. On je iskazao spremnost za njeno intenziviranje, posebno na planu obuke, obrazovanja i rješavanja problema viškova naoružanja i municije, koji u Rumuniji predstavljaju veliki problem.

Visoku delegaciju Oružanih snaga Rumunije primio je v.d. načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić i upoznao ih sa dostignutim stepenom razvoja Vojske Crne Gore i aktivnostima koje preduzima Vojska na putu Crne Gore ka NATO. On je istakao značaj unapređenja saradnje crnogorske sa rumunskom vojskom u okviru evroatlantskih integracija jugoistočne Evrope. Takođe, naglasio je da je iskustvo Rumunije veoma značajno kao model za siguran i brz put Crne Gore ka članstvu u EU i NATO.

Rumunski načelnik Generalštaba podržao je napore koje Crna Gora preduzima na sprovođenju reformi i ukupni progres koji je ostvarila u kratkom periodu od obnove nezavisnosti na planu integracije u međunarodne bezbjednosne strukture. Admiral Marin je naglasio da je za crnogorsko pristupanje Alijansi veoma značajno dalje učenje engleskog jezika u Vojsci, na svim nivoima, kao i psihofizička spremnost pripadnika vojske za učešće u međunarodnim misijama. Ocijenivši da je budućnost balkanskog regiona u Evropi, on je ponovio podršku Crnoj Gori na njenom putu u NATO i EU.

Posjeta delegacije Oružanih snaga Rumunije nastavlja se sjutra obilaskom Mornaričke baze Vojske Crne Gore, gdje će se admiral Marin sastati sa komandantom Mornaričke baze kapetanom bojnog broda Rajkom Bulatovićem, navodi se u saopštenju.

Izvor: Pobjeda online

« Last Edit: June 24, 2014, 01:01:12 pm by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 25 209« Reply #2 on: November 15, 2008, 10:48:27 pm »

Radni sastanak sa vojnim atašeima u Crnoj Gori


15.11.2008

O rezultatima u okviru NATO programa Partnerstvo za mir

Danas je u Ministarstvu odbrane održan radni sastanak sa vojnim atašeima akreditovanim u Crnoj Gori, kojim su predsjedavali pomoćnik ministra za politiku odbrane Draško Jovanović i v.d. načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić.

Na sastanku su predstavnici crnogorskog Ministarstva odbrane upoznali vojne izaslanike sa aktuelnim procesima u reformi sistema odbrane, kao i dostignutim rezultatima u okviru NATO programa Partnerstvo za mir. Takođe, predstavljeni su prijedlozi strateških i zakonskih dokumenata, zatim realizovane i planirane aktivnosti na planu implementacije Partnerskih ciljeva (PARP proces) i Individualnog partnerskog programa (IPP), kao i Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP).

Osim vojnih predstavnika, sastanku su prisustvovali i partneri Ministarstva - Džeferson institut i predstavnici norveškog Ministarstva odbrane, koji su angažovani na izradi i realizaciji brojnih dokumenata, navodi se u saopštenju.

Izvor:Pobjeda online
« Last Edit: June 24, 2014, 01:03:10 pm by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 25 209« Reply #3 on: May 14, 2009, 02:12:22 pm »

Crna Gora hoće pomorsku vežbu NATO


14.05.2009

Crnogorsko ministarstvo odbrane je potvrdilo da je Crna Gora podnela Savezničkoj komandi za operacije NATO-a kandidaturu za domaćina pomorske vežbe „Kooperativ Mako” koja bi na južnom Jadranu trebalo da bude održana u junu sledeće godine.

Ta vrsta vežbi spada među najvažnije godišnje vežbovne aktivnosti NATO-a, a pored snaga zemalja članica u njima učestvuju oružane snage država uključenih u Partnerstvo za mir i Mediteranski dijalog, dok su članice Istanbulske inicijative za saradnju posmatrči, objasnilo je crnogorsko ministarstvo.

„Vežba traje dve nedelje, a verovatno bi se realizovala u širem reonu teritorijalnih voda Crne Gore, između Bara i Ulcinja”, kazao je portparol ministarstva odbrane Vidak Latković dnevniku „Vijesti”.


* snmg2.png (22.41 KB. 110x124 - viewed 284 times.)

SNMG2 Coat of Arms

On je objasnio da bi u vežbi učestvovali ratni brodovi iz sastava stalne NATO pomorske grupe 2 u Mediteranu kao i brodovi iz zemalja članica Partnerstva za mir.

Latković je ocenio da bi održavanje vojne vežbe NATO-a u Crnoj Gori, pored dragocenih vojnih iskustava, imalo i korisnih ekonomskih efekata, jer bi bili korišćeni značajni hotelski, gradski i lučki kapaciteti.

On je objasnio da vežbu finansira NATO, dok bi se troškovi Crne Gore odnosili na transport i informatičko-tehničku pomoć.

I viceadmiral Dragan Samardžić ističe da bi dolazak tolikog broja ratnih brodova bio izuzetno veliki ekonomski dobitak za Crnu Goru.

Izvor: Tanjug

« Last Edit: June 24, 2014, 01:04:25 pm by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 25 209« Reply #4 on: May 31, 2009, 06:45:40 pm »

Crna Gora: Članstvo u NATO je benefit za državu


31.05.2009

Benefite od članstva u NATO osjetila bi čitava Crna Gora, a ne samo njene oružane snage, ocijenio je načelnik Generalštaba njemačke vojske, Volfgang Šnajderhan
.

On je kazao da danas ni jedna država na svijetu nije sposobna sama da obezbijedi sigurnost.

“Benefite od članstva Crne Gore u NATO osjetiće cijela zemlja, a ne samo oružane snage. To proizilazi iz činjenice da postajete dio moćnog saveza demokratskih država”, rekao je Šnajderhan magazinu Partner, koji izdaje crnogorsko Ministarstvo odbrane.

On je naveo da Njemačka podržava evro-atlanske integracije Crne Gore, čiji je cilj punopravno članstvo u NATO.

“Zajednički treninzi i vježbe jedinstvena su prilika koja se pruža, naročito za mlađe države članice koje podstižu promjene i žele da transformišu svoje snage kako bi se suočile sa trenutnim i izazovima koje nosi budućnost”, kazao je Šnajderhan.

On je pozdravio namjeru Crne Gore da učestvuje u međunarodnoj mirovnoj misiju u Avganistanu.

“Učešće u međunarodnim misijama je znak solidarnosti i preuzimanja dijela odgovornosti, imajući u vidu globalne izazove i mogućnosti trupa zemalja koje doprinos”, rekao je načelnik Generalštaba oružanih snaga Njemačke.

Izvor: MINA, Pobjeda
« Last Edit: June 24, 2014, 01:05:31 pm by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 25 209« Reply #5 on: October 27, 2009, 04:22:18 pm »

Crna Gora od decembra u MAP


27.10.2009

Taj događaj, po značaju, jednak je predaji kandidature za članstvo u Evropskoj uniji. Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, najvjerovatnije, dolazi u Podgoricu u novembru


* nato.jpg (24.2 KB. 460x300 - viewed 136 times.)


Crna Gora će na decembarskom ministarskom sastanku članica NATO najvjerovatnije biti pozvana u Akcioni plan za članstvo, potvrđeno je „Pobjedi“ iz više izvora u sjedištu Alijanse u Briselu.

Osim toga, najavljena je i mogućnost da generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen posjeti Crnu Goru prije zvaničnog ulaska u MAP, moguće već u novembru.

Na jučerašnjem brifingu u sjedištu NATO konstatovano je da su Vlada Crne Gore i Misija pri Alijansi napravili ogroman napredak, te da je tokom dvije godine urađen posao za koji je drugim državama bilo potrebno mnogo više vremena.

Ako, kako se očekuje, na decembarskom sastanku ministri inostranih poslova NATO odluče o pozivu Crnoj Gori u MAP, biće to „događaj po značaju jednak onome kada je predata kandidatura za članstvo u Evropskoj uniji“, objasnio je naš izvor.

„Iako je, prije svega zbog dešavanja oko Kavkaza, priča o MAP ispolitizovana, taj dokument u stvari je tehničko-tehnološki program na osnovu kojeg treba sprovesti reforme, kako bi se vaša zemlja što bolje pripremila za prihvatanje uslova koji važe unutar Alijanse“, navodi naš izvor.

Decembarska odluka iz sjedišta NATO značila bi da počinje rad najprije na nacionalnom planu u vezi sa MAP-om. Za taj posao najvjerovatnije će biti potrebno tri-četiri mjeseca.

Primjena MAP- a u najboljem slučaju, počela bi od septembra iduće godine. Time bi se otvorio takozvani prvi ciklus primjene. Svaki ciklus podrazumijeva godinu dana.

Koliko će ciklusa, odnosno godina, biti potrebno Crnoj Gori da ispuni sve uslove i kada će se steći politički uslovi da to bude i verifikovano - u ovom trenutku nije moguće procijeniti. Primjera radi, Hrvatskoj je bilo potrebno osam godina, Albaniji devet, a Makedonija ulazi u 12. ciklus.

No, prema bzrini napredovanja na pristupnom putu, Crna Gora je apsolutni šampion.

Misija pri NATO počela je da radi u punom kapacitetu u septembru 2007. godine, a od ulaska u Partnerstvo za mir prošlo je dvije godine. Brzinu Crne Gore moguće je uporediti sa onom kojom su prije prijema išle baltičke zemlje, ali je procedura njihovih integracija bila nešto drugačija i nije podrazumijevala primjenu MAP-a.

Izvor: Pobjeda

Logged
p147
mornar
*
Offline Offline

Posts: 25« Reply #6 on: November 29, 2009, 05:00:26 pm »

Crna Gora postala član NATO kodifikacionog sistema

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse pukovnik Rifet Kosovac potpisao je sporazum sa predsjedavajućim NATO Grupe nacionalnih direktora za kodifikaciju Džordžom Bondom o ulasku Crne Gore u NATO kodifikacioni sistem.

* 1259323467.gif (12.8 KB. 180x180 - viewed 279 times.)

Sporazumom naša zemlja dobija prvi nivo sponzorstva NATO Komiteta AC/135 za kodifikaciju kojim se olakšava prihvatanje NATO kodifikacionog sistema, trenutno najnaprednijeg sistema nomenklature materijalnih sredstava. Na taj način Crna Gora dobija svoj nacionalni brojčani kod 77 i slovnu oznaku VH, a Ministarstvo odbrane, sa Odsjekom za standardizaciju i kodifikaciju, autorizuje se kao Nacionalni kodifikacioni biro.

Proizvođači iz Crne Gore biće prepoznati po oznaci A***W. Sponzorstvo na prvom nivou, takođe omogućava našoj zemlji pristup svim informacijama u bazi podataka sa preko 16 miliona stavki, 1,4 miliona proizvođača, 22 miliona registrovanih korisnika, te mogućnost sklapanja bilateralnih sporazuma za početno obavljanje kodifikacionih poslova do sticanja sposobnosti za samostalan rad.

Aplikacija za ulazak u NATO kodifikacioni sistem je podnesena 21.03.2009. godine pismom u kome ministar odbrane BoroVučinić naglašava da Crna Gora prepoznaje NATO kodifikacioni sistem kao izvanredan alat za nomenklaturu i povećanje interoperabilnosti u logistici i saradnji među oružanim snagama. Nakon toga odgovoreno je na upitnik sa pitanjima koja su imala za cilj da se prezentuje slika o logističkom sistemu u Vojsci Crne Gore i dokaže da su stvoreni neophodni uslovi za uspostavljanje NATO sistema kodifikacije. Septembarskim sastankom NATO Komiteta AC/135 odgovori su prihvaćeni i sve članice NATO složile su se da se prihvati aplikacija Crne Gore. Time se završava prva faza jednog od ciljeva u Partnerstvu za mir. Potpuno prihvatanje NATO kodifikacionog sistema od strane Crne Gore se planira po ulasku u NATO.

Ministarstvo odbrane 27.11.2009 11:50

« Last Edit: June 24, 2014, 01:09:15 pm by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 25 209« Reply #7 on: December 03, 2009, 08:27:20 am »

Crna Gora na putu ka članstvu


03.12.2009

Brisel – Generalni sekretar NATO-a najavio je da će ministri odbrane i diplomatije članica alijanse tokom sastanaka u Briselu 3. i 4. decembra pored Avganistana diskutovati o budućim članicama i u tom kontekstu pomenuo Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.


Dok je u vezi sa BiH sve još neizvesno zbog tamošnje političke situacije, Crna Gora bi, kako nezvanično saznajemo, trebalo sutra da dobije akcioni plan za učlanjenje u NATO.

Prema takozvanoj mapi puta za učlanjenje, Crnoj Gori će verovatno biti potrebno oko dve godine da obavi predviđene reforme i da se pripremi za članstvo. Kada će BiH dobiti akcioni plan za učlanjenje ponajviše će zavisiti od političke volje, kako u Briselu, tako i u Sarajevu i Banjaluci. Još jedan sused Srbije – Makedonija čeka pred vratima alijanse, ali što se zvaničnog Skoplja tiče stvar je jasna – kada reši spor oko naziva zemlje sa Grčkom postaće članica.

Izvor: Politika online
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 25 209« Reply #8 on: December 04, 2009, 12:04:11 pm »

Crna Gora dobija članstvo u NATO?

 
04.12.2009.

Šefovi diplomatija NATO-a trebalo bi danas da saopšte odluku o odobrenju Akcionog plana za članstvo Crne Gore u toj organizaciji. Takav rasplet događaja međutim, prema neimenovanom izvoru iz NATO-a, nije izvestan za Bosnu i Hercegovinu. Inače, tokom sinoćnje radne večere raspravljalo se i o Srbiji, kojoj bi iz Brisela trebalo da bude poslata "snažna poruka".
 

U krugovima zasedanja vlada uverenje da će Akcioni plan za članstvo biti odobren Crnoj Gori, ali postoji prilična uzdržanost oko spremnosti Bosne i Hercegovine da kroz takav plan krene u pripremu i pregovore o članstvu u NATO-u.
 
U izvorima zasedanja se saznaje i da je Crna Gora spremna da u operacije pod vođstvom NATO-a u Avganistanu pošalje jedan vod vojne policije od 40 pripadnika.

Visoki zvaničnik u sedištu Atlantskog saveza je naveo da je opšti zaključak da je veoma povoljno to sto u BiH postoji jedinstvena struktura oružanih snaga i što se reforme sektora odbrane dobro razvijaju.

Problem je, međutim, u zastoju u rešavanju političko-institucionalnog preustrojstva BiH, što se smatra preduslovom za uspešno vođenje pregovora o članstvu i potom delovanja BiH kao države kao partnera u NATO-u.

Uoči rasprave o BiH turski ministar Ahmet Davutoglu sazvao je poseban susret "prijatelja Bosne", s ciljem da se zajednički dogovore o podršci za odobrenje akcionog plana za članstvo toj zemlji.

U toj grupi zemalja su, pored Turske, i Albanija, Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Norveška i Španija, kao i još neke manje zemlje Atlantskog saveza.


Izvor: Beta
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 25 209« Reply #9 on: January 21, 2010, 05:03:13 pm »

SAD: Podrška crnogorskom putu u NATO


21.01.2010

Podgorica postigla napredak u reformama, što je doprinelo pozivu da se pridruži Akcionom planu za članstvo u NATO istakao potpredsednik SAD Džozef Bajden, posle razgovora sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.

Sjedinjene Američke Države podržavaju integraciju Crne Gore u evroatlantske strukture, izjavio je potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, posle razgovora u Beloj kući sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.


Tokom jednosatnog razgovora, Bajden je naglasio da je Podgorica postigla napredak u reformama, što je doprinelo pozivu da se pridruži Akcionom planu za članstvo u NATO, javlja Glas Amerike.

Bajden je izjavio i da ceni partnerstvo sa Crnom Gorom u rešavanju otvorenih pitanja koja usporavaju napredak Zapadnog Balkana ka članstvu u NATO i EU.

Crnogorski premijer je prethodno razgovarao sa državnom sekretarkom Hilari Klinton o regionalnoj saradnji i evroatlanskoj integraciji Crne Gore, koja je nakon susreta obećala nastavak podrške Vašingtona članstvu Crne Gore u Alijansi.

"Naše partnerstvo je vrlo široko, a nadamo se da će biti šire i jače u budućnosti. Razgovarali smo o nizu tema, a naročito smo se fokusirali na Zapadni Balkan i na doprinos Crne Gore stabilnosti u regionu", izjavila je Klinton.

Klintonova je pozdravila napredak Crne Gore u evroatlantskim integracijama.


Đukanović: Crna Gora prva sledeća članica NATO

"Ponudila sam i punu podršku za napore za uspostavljane pravne države koju i NATO i EU traže. Takođe se zahvaljujem premijeru na doprinosu Crne Gore međunarodnim snagama u Avganistanu i slanju vojnika u toj zemlji", izjavila je Klinton.

"Želim da zahvalim na izuzetnoj podršci Crnoj Gori u ostvarivanju našeg cilja u okviru Akcionog plana za pristupanje NATO-u i želim da kažem da smo spremni da ispunimo sve obaveze iz sledećih faza naše integracije i da najavim da će Crna Gora sigurno biti prva sledeća članica NATO", rekao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, ključni izazovi za Crnu Goru u sledećim fazama reforme su unapređenje vladavine prava i tome će se pristupiti krajnje odgovorno.

"Crna Gora je odgovoran partner i biće i dalje odgovoran partner SAD i EU u rešavanju preostalih pitanja na Balkanu, kao i kroz učešće u mirovnim procesima počev od Avganistana", naglasio je Đukanović.

Đukanović je dodao da je Hilari Klinton prihvatila poziv da u nekom pogodnom trenutku u doglednoj budućnosti poseti Crnu Goru.

Crnogorski premijer ranije je na Kapitol Hilu razgovarao sa republikanskim senatorima iz Indijani i Arizone Ričardom Lugarom i Džonom Mekejnom, kao i da demokratskim senatorom iz Merilenda i predsjedavajućim Helsinške komisije Bendžaminom Kardinom.

Izvor: RTS
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 25 209« Reply #10 on: January 22, 2010, 08:38:34 am »

Di Paola: Crnoj Gori otvorena vrata NATO-a
 

22.01.2010.

Podgorica – Crnoj Gori su otvorena vrata NATO-a i treba da iskoristi tu mogućnost, poručio je večeras predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a, admiral Đovani di Paola, koji boravi u dvodnevnoj poseti ovoj zemlji.


Di Paola je večeras održao predavanje na Fakultetu političkih nauka u Podgorici na temu „Novi strateški koncept NATO-a”, a sutra će se sastati sa predsednikom Filipom Vujanovićem i ministrom odbrane Borom Vučinićem.

On je rekao da je budućnost Zapadnog Balkana u evroatlantskim integracijama i ocenio da je Crna Gora dobar primer u tom procesu.

Zvaničnik NATO-a je poručio da je Alijansa okrenuta budućnosti, a ne prošlosti i da je Crna Gora vrlo važan deo te slagalice.

Prema rečima Di Paole, prijem Crne Gore u Akcioni plan za članstvo (MAP) je priznanje za napredak na putu evroatlantskih integracija.

On je ponovio da termin kada će Crna Gora biti primljena u tu organizaciju zavisi od nje same, odnosno od njenog uspeha da ispuni potrebne uslove.

„Crnoj Gori je data mogućnost da bude primljena u NATO i sada je na njoj pitanje kada će se to desiti”, rekao je Di Paola i dodao da će učešće crnogorskih vojnika u misiji ISAF u Avganistanu predstavljati vredan doprinos uspostavljanju mira i bezbednosti u svetu.


Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 25 209« Reply #11 on: January 22, 2010, 08:44:32 am »

Bajden: SAD podržavaju evroatlanske inegracije Crne Gore


22.01.2010

Vašington – Američki popredsednik Džozef Bajden je izjavio u Vašingtonu
da ta država podržava integraciju Crne Gore u evroatlantske strukture
.

Kako je javio radio Glas Amerike, potpredsednik Bajden je tokom sastanka sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem u sredu uveče ocenio da su vlasti u Podgorici postigle napredak u reformama što je doprinelo pozivu da se zemlja pridruži Akcionom planu za članstvo (MAP) u NATO.

U razgovoru, koji je najvećim delom bio posvećen regionalnim pitanjima, Bajden je rekao je da ceni partnerstvo sa Crnom Gorom u rešavanju otvorenih pitanja koja usporavaju napredak zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu u NATO i Evropskoj uniji (EU).


Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 25 209« Reply #12 on: February 02, 2010, 05:01:13 pm »

Predstavnici Komande združenih snaga NATO u Napulju borave u posjeti Ministarstvu odbrane


02.02.2010.

Petočlana delegacija Komande združenih snaga NATO u Napulju - JFC Naples, koju predvodi major Darin Mils iz Odsjeka za međunarodnu saradnju (MCD), boravi u dvodnevnoj posjeti Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore.

Cilj posjete je upoznavanje sa organizacijom i radom Ministarstva odbrane, Vojske Crne Gore, kao i Komande združenih snaga NATO u Napulju.

Tokom posjete, predstavnici JFC Napulj održaće više ekspertskih sastanaka sa ciljem unapređenja saradnje između Vojske Crne Gore i NATO komande u Napulju, a obići će i Vazduhoplovnu bazu VCG u Golubovcima, kao i Centar za obuku u Danilovgradu.

Izvor: Sajt Vlade CG
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 25 209« Reply #13 on: March 02, 2010, 06:12:49 pm »

Usaglašavanje paketa Partnerskih ciljeva Crne Gore i NATO-a


01.03.2010.

Brisel: Delegacija Crne Gore i predstvnici 28 članica NATO-a usaglasili i prihvatili drugi paket Partnerskih ciljeva Crne Gore i NATO-a


Delegacija Crne Gore i predstvnici 28 članica NATO-a usaglasili su i prihvatili drugi paket Partnerskih ciljeva Crne Gore i NATO-a danas u sjedištu te organizacije u Briselu.

Delegacija Crne Gore, koju je predvodio pomoćnik ministra za politiku odbrane Draško Jovanović, bila je sastavljena od predstavnika ministarstava inostranih poslova, odbrane i finansija, kao i Uprave policije. Takođe, sastanku u Briselu prisustvovali su i predstavnici zainteresovanih država članica NATO programa Partnerstva za mir.

Novi paket sadrži 51 partnerski cilj koji će biti realizovani u periodu 2010/2011. godine, sa ciljem unapređenja interoperabilnosti, odnosno dostizanja NATO standarda. Partnerski ciljevi predstavljaju centralni mehanizam Procesa planiranja i revizije (PARP) koji obezbjeđuje pregled i mjerenje napretka zemlje u realizaciji zadataka Partnerstva za mir, a sada i zadataka u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO – MAP.

Prethodno, na sjednici održanoj 19. februara 2010. godine, Vlada Crne Gore razmotrila je i usvojila Informaciju o partnerskim ciljevima i ovlastila pomenutu delegaciju da danas konačno usaglasi i prihvati drugi paket Partnerskih ciljeva. Takođe, zadužila je Ministarstvo odbrane da prati i koordinira implemntaciju Partnerskih ciljeva i periodično informiše Vladu Crne Gore.


Izvor: Ministarstvo odbrane RCG
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 673« Reply #14 on: March 02, 2010, 07:56:18 pm »

U svakom slučaju više izdataka za vojsku. Bit če to krupan zalogaj.
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 46   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 25 queries.