PALUBA
July 20, 2019, 06:58:40 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 30 31 32 33 34 [35] 36 37 38 39 40 ... 46   Go Down
  Print  
Author Topic: Crna Gora i NATO  (Read 97250 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Boro Prodanic
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 764


« Reply #510 on: June 10, 2017, 07:05:13 pm »

Valja se sjetite se i ovog pakta kada se poziva na kralja i otadzbinu.

https://sr.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%BE%D1%98%D0%BD%D0%B8_%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D1%82

Ako treba da se setimo tog pakta, setimo se sa ponosom da je Kraljevina Jugoslavija bila u paktu samo nekoliko dana, do vojnog udara i zbacivanje vlade Cvetković - Maček.

Koliko ja znam, Jugoslavija je jedina država koja je istupila iz Trojnog pakta dok je Treći Rajh bio u punoj snazi. Kad se videlo da brod tone, lako je bilo odlučiti se za skakanje u vodu... Za ponos i istoriju!
Logged
Boro Prodanic
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 764


« Reply #511 on: June 11, 2017, 04:37:20 pm »

Boga mi, NATO dočeka Crnu Goru kako dolikuje:

NATO podigao pogrešnu zastavu Crne Gore pa se izvinjavao

NATO je najavio da će zameniti pogrešnu zastavu Crne Gore, podignutu ispred sedišta Alijanse u Briselu povodom učlanjenja ove zemlje u taj vojnopolitički savez.

- Ove nedelje je cela Alijansa slavila ulazak Crne Gore u NATO. Bila je ta nesretna greška sa zastavom, zbog čega žalimo. Ispravljamo grešku tako što menjamo zastavu, koja nije bila u potpunosti po specifikacijama - kazao je zamenik portparola NATO Pjer Kazalet, prenose Vjesti online.

Osim ispred sedišta NATO u Briselu, zastava Crne Gore podignuta je ispred komandi NATO u belgijskom gradu Monsu i Vrhovnog štaba komande za transformaciju u Norfolku u Sjedinjenim Americkim Državama.

Kako prenosi "Dan", na varijaciji crnogorskog grba (orlovo krilo) koji se nalazi na zastavi podignutoj na ceremoniji u NATO se nalazi 14 pera, dok se na zvaničnom grbu nalazi 13 pera.

Takodje, sam grb ima tamno žutu boju pojačanu crnom teksturom, tako da je teško govoriti o zlatnom orlu, kako je definisan Ustavom Crne Gore.

Zastava Crne Gore podignuta je 7. juna u Briselu ispred sedišta Alijanse. Niko od crnogorskih zvaničnika nije protestvovao zbog ovog propusta organizatora ceremonije.

Pogrešna zastava Crne Gore podignuta je pred očima najviših crnogorskih zvaničnika predsednika države Filipa Vujanovića, šefa diplomatije Srđana Darmanovića, vojnog ministra Predraga Boškovića, bivšeg premijera Mila Đukanovića i drugih.

Izvor: http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/654598/NATO-podigao-pogresnu-zastavu-Crne-Gore-pa-se-izvinjavao
Logged
Istria 052
Prijatelj foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 941


« Reply #512 on: June 12, 2017, 06:08:45 pm »

"Pogrešna zastava Crne Gore podignuta je pred očima najviših crnogorskih zvaničnika predsednika države Filipa Vujanovića, šefa diplomatije Srđana Darmanovića, vojnog ministra Predraga Boškovića, bivšeg premijera Mila Đukanovića i drugih."

Vecina nekadasnji istaknuti funkcioniri SSOJ-a. Kako ponekad karijera krene cudnom putanjom..
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 821« Reply #513 on: July 04, 2017, 07:14:08 pm »

Istraživanje: Većina Crnogoraca neće u NATO
Tanjug   04. jul 2017.

Ispitivanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) otkrilo je da iako Đukanovićeva DPS ima najveći rejting članstvo u Alijansi nema većinsku podršku

Većina građana Crne Gore, koja je učestvovala u istraživanju Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), protiv je članstva te države u NATO, iako je ona to već postala, i za članstvo je te zemlje u EU, a pojedinačno od političara i dalje najbolju ocenu ima predsednik Crne Gore Filip Vujanović, sa prosekom od 2,75, dok je lider vladajuće DPS Milo Đukanović treći sa prosekom od 2,48.

Istraživanje je sprovedeno od 5. do 26. juna na uzorku od 1.32 ispitanika.

Đukanovićeva DPS ima najveću podršku građana (39 odsto), a sledi Demokratska Crna Gora Alekse Bečića, koju podržava 19,9 odsto građana Crne Gore.

Treća partija po snazi je opozicioni Demokratski front (DF) koji, prema istraživanju CEDEM-a, ima podršku 11,6 odsto građana.

Kad je reč o rejtingu partija, Demos Miodraga Lekića beleži podršku od 5,9 odsto ispitanika, dok Socijalističku narodnu partiju (SNP) podržava 4,9 odsto ispitanika.

Građanski pokret Ura podržava četiri odsto ispitanika obuhvaćenih istraživanjem, dok Socijaldemokratsku partiju (SDP) Ranka Krivokapića podržava 3,9 odsto ispitanika.

Socijaldemokrate Ivana Brajovića imaju podršku 3,2 odsto građana obuhvaćenih istraživanjem, dok Bošnjačku stranku (BS) podržava 3,1 odsto ispitanika.

Kad je reč o bojkotu parlamenta, iz CEDEM-a su saopštili da 24 odsto ispitinaka smatra da će se opozicija vratiti u Skupštinu Crne Gore, dok 23 odsto njih veruje da neće.

Istovremeno, 50 odsto ispitanika nema stav po tom pitanju.

Što se tiče NATO, 38,7 ispitanika podržava članstvo u Alijansi, njih 39,8 odsto je protiv, dok 21,5 odsto nema stav.

Više o 56 odsto ispitanika smatra da bi Crna Gora trebalo da bude članica Evropske unije (EU), dok njih 23,1 veruje suprotno.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović, te lideri Demokrata i DPS-a, Aleksa Bečić i Milo Đukanović, najbolje su ocenjeni političari u našoj zemlji.

Tako je Vujanović, na skali od jedan do pet, dobio prosečnu ocenu 2,75. Vujanovića u stopu prati Bečić s prosečnom ocenom 2,72 dok je lider DPS-a, Đukanović, dobio prosečnu ocenu 2,48.

Četvrti na skali je predsednik Ure, Dritan Abazović s prosečnom ocenom 2,24. Premijer Duško Marković našao se na petoj poziciji, s prosečnom ocenom 2,19.

Radom Vlade Crne Gore veoma zadovoljno 9,2 odsto ispitanika, dok je veoma nazadovoljno njih 27,4 odsto.

Gotovo 40 odsto ispitanika smatra da je Crna Gora krenula pogrešnim putem, dok njih 25,4 odsto smatra da naša zemlja ide pravim putem.

Istovremeno je i niže ukupno poverenje građana u institucije Crne Gore, saopštio je CEDEM.

Kad je reč o spoljnoj politici Crne Gore, 27.2 odsto ispitanika smatra da bi zemlja trebalo da se oslanja na Evropsku uniju (EU), a na Sjedinjene Američke Države (SAD) - 15,4 odsto ispitanika.

Svaki peti ispitanik - njih 20,5 odsto, smatra da bi Crna Gora u spoljnoj politici trebalo da se osloni na Rusiju.

Građani Crne Gore najviše veruju obrazovnom sistemu (51,1), dok Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) veruje 45 odsto ispitanih građana.

Na trećem mjestu po poverenju u institucije našao se zdravstveni sistem (43,1), dok je na četvrtom mestu policija (40,2).

Instituciji Predsednika Crne Gore veruje 37,6 odsto ispitanika, koliko veruje i Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori.

Vojsci Crne Gore veruje (36,7), dok crnogorskom sudstvu veruje 35,9 odsto ispitanika. Nevladinim organizacijama u Crnoj Gori veruje 35,1 odsto građana, dok NATO-u vjeruje 33,1 odsto ispitanika.

Vladi Crne Gore veruje 32,2 odsto ispitanika, dok najmanje poverenje građana imaju Skupština Crne Gore (31,7), političke partije (25,1) i Crnogorska pravoslavna crkva (21,1), prenela je RTCG.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 821« Reply #514 on: July 27, 2017, 01:04:09 pm »

Da li je Luka Bar nova NATO baza na Balkanu?
Večerenje novosti , Sputnik , D.K.   27.07.2017.

Nakon učlanjenja u NATO, ponovo se u medijima širom Balkana nagađa o potencijalnoj vojnoj bazi alijanse, a kao jedna od mogućih lokacija navodi se "Luka Bar".

Vrhovni komandant NATO snaga za Evropu Kurtis Skaparoti izjavio je pre tri dana za TVCG da će o vojnoj bazi odlučivati Crna Gora ali i ostale članice alijanse, koji je rekao da nova članica "iako je mala, daje veliki doprinos globalnoj bezbednosti". Priča o NATO bazama u Crnoj Gori počela je kada i priča o njenom ulasku u taj savez. Kao neke od mogućih lokacija mediji navode Nikšić, gde je lokalna vlast uz pomoć države izdvojila milione evra za rekonstrukciju aerodroma na Kapinom polju, a uz kilometarske piste podignut je i toranj uz prateće sadržaje po međunarodnim standardima. Druga potencijalna lokacija koja se pominje je brdo Vrsuta iznad Bara, na kome bi mogao biti postavljen radarski sistem zajedničke vazdušne odbrane Podgorice, Zagreba, Sarajeva i Skoplja. Ruski medijski portal "Sputnik", danas je objavio da bi potencijalna baza mogla da bude stacionirana u "Luci Bar". Međutim, ministar odbrane Nebojša Bošković je nedavno saopštio da nema inicijativa da se u Crnoj Gori postavi baza NATO, prenele su "Večernje novosti" pre dva dana.

- Sve i da Crna Gora to traži, to trenutno nije od interesa za NATO, već su to neke druge destinacije - poručio je Bošković. Ipak, premijer Duško Marković je prvi od crnogorskih zvaničnika koji je spomenuo mogućnost da se deo teritorije Crne Gore ustupi NATO alijansi. Radi se o barskoj luci.

- Ova luka je strateški važna za protivnike NATO, posebno nakon konflikta u Siriji kada je Rusija počela da traži dobru morsku bazu u toplijim morima - izjavio je Marković, za američki magazin "Tajm". Priča je usledila nakon što su u barsku luku uplovila tri broda stalne grupe NATO za protivminska dejstva u okviru posete Mornarici VCG. I nemački "Zeksiše cajtung" je nedavno u tekstu pod naslovom "Crnogorska raspolućenost" izneo tezu da bi u Crnoj Gori mogla da se formira baza NATO pakta, a uz Bar je spomenut i Kotor, grad pod zaštitom UNESKA. Politička opozicija u Crnoj Gori smatra da o NATO bazi vlasti u Podgorici neće ništa odlučivati.

- Crna Gora se neće pitati o eventualnom podizanju NATO baza, jer ulaskom u tu vojnu mašineriju država je izgubila suverenitet nad svojom teritorijom. O planovima Alijanse konačnu reč daće nekoliko njenih najmoćnijih članica koje će prevashodno štititi svoje nacionalne interese i neće ni o čemu pitati Podgoricu. One će odlučiti da li će na ovom kamenu ili obali biti instalirane baze - rekao je za "Novosti", dr Strahinja Bulajić, funkcioner Demokratskog Fronta.

Izvor: www.blic.rs
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 197« Reply #515 on: July 27, 2017, 01:16:56 pm »

Лука Бар нема капацитет да постане војнопоморска база НАТО.
Logged
Boro Prodanic
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 764


« Reply #516 on: July 27, 2017, 05:44:39 pm »

Лука Бар нема капацитет да постане војнопоморска база НАТО.

Ako NATO tako odluči, imaće vrlo brzo.
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 673« Reply #517 on: July 27, 2017, 07:16:16 pm »

Baza u Crnoj Gori je za NATO potreba, kako osnovica za dalje širenje, snabdjevanje baza na Kosovu i Tuzli.. (mišljeno na Bar), a Boka, kao i Prevlaka ima već izrađenu vojnu infrastrukturu. Nećemo dugo čekati na te nove vjesti.
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 197« Reply #518 on: July 27, 2017, 07:29:57 pm »

Зар за НАТО није једноставније да им бродови упловљавају у Кардељево и да одатле снадбевају Тузлу (железницом)? Поред тога Тузла има аеродром.
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 533


« Reply #519 on: July 27, 2017, 08:04:43 pm »


Кардељево...мислиш Плоче. А близу је и Ресник код Сплита. Мислим да је Бар непогодан јер је од почетка грађен као теретно-путничка лука. Непогодан је и са становишта услова рељефа за ПВО.
Logged
fazan
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 716


« Reply #520 on: July 28, 2017, 02:26:51 am »

Базе на Косову и Метохији се могу снабдевати из Албаније, аутопутем. Тузла се може снабдевати из Ријеке или Сплита. Пријемом Црне Горе, НАТО у потпуности контролише медитеранску обалу Европе, од Цариграда до Гибралтара. Албанија се повезује са централном Европом аутопутем уз обалу. Неког рационалног разлога за базе у Црној Гори нема, то евентуално може да буде политичка одлука.
Logged
kosmonaut
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 849


« Reply #521 on: July 30, 2017, 06:31:20 am »

Baza u Crnoj Gori je za NATO potreba, kako osnovica za dalje širenje, snabdjevanje baza na Kosovu i Tuzli.. (mišljeno na Bar), a Boka, kao i Prevlaka ima već izrađenu vojnu infrastrukturu. Nećemo dugo čekati na te nove vjesti.
Da li mislis na KuK fortifikacije ili ove napistene JNA objekte gdje su vec marine i mjesta za rave party?
Boka je prije 100 godina bila klopka iz koje se mornarica nije mogla izvuci, cudi me kako je ista strategija ponovljena i 50 godina kasnije. Isticati povoljnost PVO obrane zaljeva zbog okolnih uzvisenja je danas isto bezpredmetno.
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 533


« Reply #522 on: July 30, 2017, 07:18:20 am »AU fortifikacije su danas u lošem stanju za bilo kakvo ozbiljno vojno korišćenje. Zgrade i skladišta izgrađeni u vreme JNA još uvek su upotrebljivi uz opravku. Što se tiče pogodnosti reljefa sa stanovišta PVO - to je konstanta koja se ne menja. Cilj prirodno zaklonjen u u klancu, useku, dolini strmih strana ili u podnožju brda  teže je pogoditi nego cilj na otvorenom zemljištu. Utiče itekako na izbor oružja, na način prilaza i na razne druge načine. I danas ima ciljeva koji su zbog osobenosti reljefa praktično nedostupni za vazdušni napad, mada vođeno oružje znatno olakšava njihovo gađanje.
Logged
cobra 73
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 196


СА ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ


« Reply #523 on: July 30, 2017, 08:47:29 pm »

Отказ добило 30 војника јер нису по НАТО стандардима!
« Last Edit: January 10, 2018, 05:39:47 pm by Milan (longtrip), Reason: ispravljen pogrešan link » Logged
JASON
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 021« Reply #524 on: July 31, 2017, 07:56:44 am »

http://kremlin.rs/армија-црне-горе-десеткована-отказ-до/
@ cobra 73.
На који садржај упућује овај линк? Страница се отвара, али и поред труда и добре воље, нисам успео да докучим који наслов, између многих, има везе са  Црном Гором и НАТО-м. Не би ли добро било да (од сад па надаље и убудуће) поштујемо правила о постaвљању вести на форум?

(Овај пост није у вези са темом, па стога молим уредништво да га, у неко догледно време, обрише.)

Logged
Pages:  1 ... 30 31 32 33 34 [35] 36 37 38 39 40 ... 46   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 25 queries.