PALUBA
August 24, 2019, 11:12:29 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 39 40 41 42 43 [44] 45 46 47 48   Go Down
  Print  
Author Topic: Crna Gora i NATO  (Read 101107 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 086« Reply #645 on: May 16, 2019, 05:02:22 pm »


Vojnik koji odbije učešće u NATO misiji gubi službu


Poslanici crnogorske skupštine raspravljaju o izmenama i dopunama Zakona o Vojsci. Ministar odbrane Predrag Bošković kaže da su razlozi za donošenje Izmena zakona usaglašavanje sa strategijskim dokumentima, propisivanje službe u rezervnom sastavu vojske, vojna obaveza, kao i izmene poslova Generalštaba.

Predrag Bošković navodi da se Predlogom zakona propisuje da se rezervni sastav Vojske sastoji iz ugovorne i strategijske rezerve.

"Ugovor sačinjavaju vojni obveznici koji su na osnovu internog oglasa sa Ministarstvom odbrane zaključili ugovor o službi rezervnog sastava vojske. Brojnu veličinu rezerve određuje Vlada", pojasnio je Bošković.

Dodaje i da značajan deo nadležnosti prelazi sa ministra u ruke načelnika Generalštaba. Propisana je nova zakletva za vojnike i novi zadaci po ulasku u NATO.

Lica u vojsci imaju obavezu i da brane ostale članice NATO-a.

Izmene zakona predviđaju i promene uslova za prestanak vojne službe.

Prema zakonu, službenom licu u Vojsci prestaće služba ukoliko odbije učešće u NATO misiji u inostranstvu.

Profesionalnom vojnom licu prestaje služba u Vojsci ako ne stupi na dužnost formacijskog mesta na koje je postavljeno, odbije učešće u međunarodnim snagama u inostranstvu u koje je upućen i ukoliko ne završi obuku za samostalno vršenje dužnosti svog formacijskog mesta.


Vojska: deo tradicije

Poslanica DPS-a Marta Šćepanović rekla je da se Izmenama zakona na sveobuhvatan način uređuje rezervni sastav Vojske Crne Gore, kao i da se stvaraju bolji uslovi za jačanje Vojske.

"Ovdje je važno napomenuti da će rezervni sastav djelovati u svim situacijama koje podrazumijevaju i vanredne situacije poput onih o zaštiti i spasavanju", kazala je Šćepanovićeva.

Za DF je Vojska Crne Gore, kako kažu, mnogo više od vojne formacije. Ona je, navode, tradicije Crne Gore.

"Ovdje sada uvodimo obaveznost da svako vojno lice u Crnoj Gori mora pod prijetnjom otkaza učestvovati u ratnim, vojnim operacijama koje ne propisuje Skupština, već propisuje štab NATO pakta. Da li treba da dopustimo da naši momci postanu topovsko meso za ostvarivanje interesa globalnog svjetskog bankarskog fašizma?", pitao je poslanik DF-a Nebojša Medojević. Medojević je naglasio da je to opasan presedan.

Poslanik HGI-a Andrijan Vuksanović naveo je da je sasvim legitimno i legalno braniti se od onih koji vas napadaju. Poslanik DPS-a Predrag Sekulić objasnio je da je članom 31 propisana nova obaveza lica u VCG da učestvuju u odbrani država saveznica u smislu člana 5 Severnoatlantskog ugovora.

"Nema riječi o tome da bilo ko može natjerati bilo koga da napada", rekao je Sekulić i dodao da NATO u regionu, u ovom vremenu, ne bi trebalo da ima negativan predznak.


izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 33 179« Reply #646 on: May 28, 2019, 05:47:13 am »

Црна Гора подржава учлањење Косова у НАТО
понедељак, 27.05.2019.

ПРИШТИНА - Начелник Генералштаба Војске Црне Горе генерал Драгутин Дакић изјавио је у Приштини да Црна Гора подржава циљ Косова да постане чланица НАТО.

Он се током посете Косову сусрео са министром одбране Косова Рустемом Беришом и командантом Безбедносних снага Косова (БСК) генералом Рахманом Рамом, преноси Бета. Како је саопштено, Рама је подвукао да је Косову и БСК-у потребна помоћ партнера, као што је Црна Гора, која је постала чланица НАТО. Бериша је захвалио Дакићу на доприносу Црне Горе остваривању мисије Кфора и информисао га о плану транзиције БСК. Он је додао да је у сарадњи са партнерима припремљен прелазни план транзиције, који обухвата период од 10 година, чија је имплементација постепена, и подељена у три фазе.

Izvor: www.politika.rs
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 154


« Reply #647 on: May 29, 2019, 07:50:24 pm »

Kakva su ovo ljigava sr.nja... 

Dvojica načelnika nepostojećih vojski razgovaraju o nečemu što im je naredio veliki brat!

Pih! Došla mi je muka, kada sam pročitao post!
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 33 179« Reply #648 on: May 30, 2019, 07:27:26 pm »

Црногорски војници под хрватском командом на вежби код Слуња
Аутор: М.Г.четвртак, 30.05.2019.

Начелник Генералштаба Војске Црне Горе бригадни генерал Драгутин Дакић обишао је црногорске војнике који учествују на међународној вежби „Хитни одговор 19”, која се одржава на полигону „Еуген Кватерник”  код Слуња у Хрватској као и на још неколико локација у Словенији и Мађарској. Вежбу организује команда Војске САД у Европи. Војска Црне Горе на овој вежби учествује са 38 војника и осам возила, међу којима је шест лако-оклопљених теренаца „мерцедес бенц Г класе” која су иначе немачки поклон црногорској војсци.

„Од укупног броја припадника ВЦГ, 28 је у саставу пешадијског вода мултинационалног пешадијског батаљона под командом Хрватске, два лица су у улози штабних официра у команди батаљона, а осам је припадника Поморског одреда Морнарице ВЦГ, који ће увежбавати процедуре противдиверзантског обезбеђења пловних објеката док базирају у ратној луци. Наши војници са припадницима војски других земаља на војном полигону у Слуњу, спроводе интеграцију у мултинационални батаљон, комбинујући обуку и припрему за даље размештање, односно кретање према Мађарској”, саопштило је Министарство одбране Црне Горе.

На вежби учествују припадници оружаних снага Хрватске, Словеније, Мађарске, БиХ, Албаније, Црне Горе, САД, Пољске, Француске, Велике Британије, Литваније, Северне Македоније, Италије и Немачке. На вежби су и припадници такозване „војске Косова”. Овом вежбом Хрватска обележава 10 година чланства у НАТО-у.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 086« Reply #649 on: June 01, 2019, 05:37:41 am »


Dnevnica vojnika u Avganistanu 100 evra, na Kosovu 70 €


Major Zoran Božović iz crnogorskog Ministarstva odbrane kaže da je za finansiranje međunarodnih misija Crne Gore od 2006. do danas izdvojeno je oko 20 miliona €

Prema njegovim rečima, najviše novca potrošeno je u misiji u Avganistanu.

Navodi se da učešće crnogorskih vojnika u misijama godišnje Crnu Goru košta između milion i po i dva miliona evra.

Do sada je kroz misije prošlo skoro 600 crnogorskih vojnika, od toga najviše u Avganistanu - njih 498 pripadnika vojske Crne Gore. "U Avganistanu je 100 evra dnevnica. U tom nivou je angažovanje i naših pripadnika u Atalanti. Zatim 90 evra je u Maliju. Kada govorimo o misijama UN, tu je dvojako plaćanje 59 evra plaća Crna Gora, a 59 dolara plaćaju UN i na kraju na Kosovu imamo 70 evra”. "Nova M" navodi da jedan crnogorski vojnik tokom šestomesečne misije u Avganistanu zaradi 18.000 evra.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 086« Reply #650 on: June 01, 2019, 05:50:06 am »


Neće graditi poligon, već samo vežbati


Neće biti nikakve izgradnje na ovom prostoru i da to nije bilo, niti će biti u planu Ministarstva odbrane. Ovo je izjavio predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković, dajući svoj "doprinos" polemici oko vojnog poligona na Sinjajevini, naglašavajući da će na prelepoj planini ipak biti vojnih aktivnosti.

- Naprotiv, Vojska bi prostor na Sinjajevini koristila u kratkom vremenskom periodu tokom godine, i to isključivo za izvođenje vojne obuke. Za ove potrebe, a prilagođavajući ih potrebama lokalne i šire zajednice, Vojska će pomoći izgradnju neophodne putne infrastrukture i probijanje puteva do katuna. A to neće devastirati, nego ubrzati uređenje celog prostora, i imati višestruke koristi za stanovnike i ekonomsku valorizaciju potencijala Sinjajevine - kazao je premijer Marković.

Podsetivši na značaj stabilnosti i bezbednosti za ekonomski razvoj države, Marković je naglasio da "kako bi institucije odbrane i bezbednosti uspešno odgovorile zadacima, koje društvo stavlja pred njih, moraju biti omogućeni uslovi za realizaciju obuka, vežbi i razvijanje njihove sposobnosti do nivoa postavljenih standarda".

- Nije dobro da šireći dezinformacije onemogućavamo napore za unapređenje bezbednosti zemlje, i naše zajedničke bezbednosti, jer je Crnoj Gori potrebno društvo u kome se institucionalna briga o odbrani i bezbednosti ne sputava bilo kakvim oblicima samoorganizovanja. Naša vojska, pored svoje međunarodne reputacije, dokazala se kao dobar sused i potpora lokalnim zajednicama i stanovništvu u mnogobrojnim potrebama, i siguran sam da će tako biti i na Sinjajevini - smatra premijer Duško Marković.

Premijer pojašnjava da, iako su projekti namenjeni odbrani izuzeti iz obaveza propisanih Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu, Ministarstvo odbrane je i pored toga konsultovalo nadležne institucije.

- Sve analize pokazuju da korišćenje tog terena, na opisani način, ne može imati negativan uticaj na životnu sredinu - rekao je Marković.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 086« Reply #651 on: June 01, 2019, 07:18:47 am »


Nema alternative za NATO i EU


Predsednik Crne Gore, u svom obraćanju na Forumu Atlantskog saveza u Budvi, rekao je da se Balkan nalazi na raskršću - da li će biti odbranjen evropski i evroatlantski sistem vrednosti ili će se prepustiti trećim stranama, koji taj prostor žele da iskoriste za prodor svojih sistema vrednosti, suprotnih evroatlantskim.

Komentarišući nedavno završene evropske izbore, Đukanović je rekao da je važno da Evropa nastavi sa politikom proširenja, jer će to, kako je ocenio, doprineti punoj stabilnosti i konkurentnosti Evrope na globalnoj političkoj sceni.

- Počinje nova faza geopolitičke scene, pojavljuju se novi igrači koje ne smemo gledati apriori kao političke protivnike. Moramo nastaviti da gradimo partnerstva sa susedima, nije izlaz u neprijateljstvu. Moramo nastaviti da rešavamo pitanja iz perioda raspada Jugoslavije - rekao je Đukanović.

Iako značaj NATO i EU za Zapadni Balkan ne treba detaljnije obrazlagati, važno je naglasiti značaj njihove zajedničke posvećenosti ovom regionu koji je još u raskoraku između prošlosti i sadašnjosti, poručio je Duško Marković na otvaranju 2BS. Premijer je istakao da je važno da se održi podrška demokratskim snagama, a posebno imajući u vidu da su integracioni procesi glavni pokretač demokratskih i reformskih procesa.

- Važno je sa svih adresa poslati jasnu poruku da ne postoje alternative i da NATO i EU stoje zajedno s državama Zapadnog Balkana na ovom putu. Svako odsustvo jasno iskazane posvećenosti ostavlja prostor za treće države koje pokazuju interesovanje za ovaj region da iskoriste ranjivosti država i sistema i ugroze njihov integracioni put - poručio je Marković.

Osvrnuo se i na zemlje regiona i izrazio uverenje da će Severna Makedonija uskoro postati članica NATO, a prema njegovim rečima, značajno je i što je Bosna i Hercegovina pozvana da dostavi svoj prvi Godišnji nacionalni program NATO.

Marković se osvrnuo i na pristupanje Crne Gore EU i rekao da Vlada, iako svesna obimnosti i dugotrajnosti procesa, održava motivaciju i posvećenost tom cilju. Kako je ocenio, Izveštaj Evropske komisije o Crnoj Gori realno je sagledao stanje napretka i potrebe za daljim rezultatima.

Deveti 2BS se održava pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore, a učesnici će razgovarati o pitanjima od suštinskog značaja za bezbednost evroatlantske zajednice. Na dnevnom redu će biti i pitanja Zapadnog Balkana, jedinstva Alijanse, uticaja trećih država, kao i novih bezbednosnih izazova.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 086« Reply #652 on: June 01, 2019, 03:51:02 pm »


Darmanović: NATO mora da jača


Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović ocenio je na 2BS forumu u Budvi da NATO ostaje najuspešnije političko-vojno savezništvo u istoriji!

- Ono je u velikoj meri doprinelo prosperitetu i stabilnosti evroatlantskog prostora, dok će u budućnosti njeno delovanje biti još značajnije. Privrženost saveznika principima i delovanju NATO alijanse je čvrsta i nepokolebljica, uprkos bezbednosnom okruženju i izazovima koji se kontinuirano menjaju. Kako bi pravovremeno i sveobuhvatno odgovorio savremenim bezbednosnim pitanjima, NATO mora da sačuva unutrašnju koheziju i nastavi da jača transatlantski dijalog- rekao je Darmanović.

izvor
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 154


« Reply #653 on: June 01, 2019, 07:09:32 pm »

E moj Darmanoviću, svestran si isto kao i minstar vojni Bošković, samo menjate raznorazne funkcije i jednako lupetate gluposti!

Šta misliš svestrani Darmanoviću, da li bi NATO bio isti sa CG ili bez nje, u vojnom pogledu. Ili misliš da, da je savez znatno ojačao od kada je CG član i od kada svestrani CG kadrovski botovi pričaju o tome?

Bruka, bolje ćuti, da ti se narod ne smeje!  Grin
Logged
Boro Prodanic
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 795


« Reply #654 on: June 01, 2019, 08:26:08 pm »


Darmanović: NATO mora da jača

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović ocenio je na 2BS forumu u Budvi da NATO ostaje najuspešnije političko-vojno savezništvo u istoriji!

- Ono je u velikoj meri doprinelo prosperitetu i stabilnosti evroatlantskog prostora, dok će u budućnosti njeno delovanje biti još značajnije. Privrženost saveznika principima i delovanju NATO alijanse je čvrsta i nepokolebljica, uprkos bezbednosnom okruženju i izazovima koji se kontinuirano menjaju. Kako bi pravovremeno i sveobuhvatno odgovorio savremenim bezbednosnim pitanjima, NATO mora da sačuva unutrašnju koheziju i nastavi da jača transatlantski dijalog- rekao je Darmanović.

izvor

E pa dobro, sad NATO zna šta mora, rekli im Crnogorci.  

A da jača za borbu protiv koga? Vanzemaljaca, ili onih koji ne slušaju, Somalije, Sudana, Afganistana, Iraka, Libije, SR Jugoslavije? A, da, protiv Madura i Venecuele. Shvatam, Crna Gora ima tamo istorijske i duboke interese.

Bože, Bože, oprosti im, ne znaju šta rade.
« Last Edit: June 01, 2019, 08:43:58 pm by Boro Prodanic » Logged
galeb
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 513« Reply #655 on: June 01, 2019, 09:26:32 pm »

Ako se ne varam, pre više godina i prije nego je CG počela procese pristupanja NATU, bilo je mnogo interesa za nekretnine  i turizam sa strane Rusa , navodno nekoliko hiljada ih je i stalno živjelo u CG. Čak je i jedan radio emitovao na Ruskom u Budvi ili Kotoru. Kakva je sad situacija sa Rusima u CG, posle pro-EU i pro-Atlantske orientacije,  kako se CG političari radi izražavaju ?
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 606


« Reply #656 on: June 02, 2019, 08:45:29 am »У Будви је била отворена и руска школа. Руси су, не питајући за цену, 2006-2010. куповали некретнине свуда и на сваком месту. Знам случај да је Рус дао два милиона евра за парцелу трновитог драча без пута, под нагибом од 20-30*, а у Будви има туристичко насеље три километра од мора у ваздушној линији, где су уваљивали Русима по 4.000 евра квадрат. Отварали су и фирме да би купили и земљишне парцеле. 2014. почиње криза због пада цена нафте и кризе око Украјине. Цене некретнина су драстично пале. Почиње и антируска кампања у црногорској власти и медијима. Дошло је до тога да сам у прошли петак на црногорским вестима чуо од Душка Марковића - премијера, да је "Русија непријатељ демократског и слободног света"! И то у Црној Гори, у којој су се некада клели у Русе и Русију. Број Руса који долазе је смањен, али не толико колико су у ЦГ очигледно хтели. Цене некретнина опет расту, ако је веровати њиховој статистици. По мени су те цене жестоко надуване, а Руси се буне због прљавштине, ђубрета, прљавог мора и лоше инфраструктуре. Руска деца на црногорском мору често добију мистериозну болест "Кумборитис" - неколико дана пролива са температуром услед инфекције водом, морем или ко зна чиме.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 154


« Reply #657 on: June 02, 2019, 07:09:32 pm »

U CG još uvek ima puno Rusa; turisti su redovni preko cele godine, a ima dosta nastanjenih (govorim za HN).

Doduše, ima ih znatno manje nego u ''zlatnom dobu'' ali su svuda prisutni. Očito, stanovi apartmani koje su izgradili ili kupili su u opticaju kod Ruskih turističkih organizacija i redovno šalju goste.

Ponašaju se kao da su tu rođeni i kao da im je CG dedovina.

Meni lično, išli su konstantno na nerve zbog svoje bezobrazne bahatosti (većina).

Izvinite za OT!
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 33 179« Reply #658 on: June 03, 2019, 06:39:43 am »

Вилсон: Црна Гора уласком у НАТО направила историјски корак
недеља, 02.06.2019.

ПОДГОРИЦА - Потпредседник Атлантског савета САД Дејмон Вилсон оценио је да је Црна Гора уласком у НАТО пре две године направила историјски корак, како за себе тако и за цели регион.

Он сматра да се тиме Црна Гора „на неки начин изолује од утицаја субјеката или земаља чији уплив није пожељан” и да је то „уједно и сигнал за Русију да обазривије поступа са Црном Гором, јер она има своје пријатеље”. Вилсон за НОВУ М каже да је Црна Гора направила огроман прогрес кад је посреди чланство у ЕУ и верује да ће бити прва наредна чланица ЕУ.

У исто време, како наводи, има још доста посла, јер је неопходан напредак када је реч о владавини права, борби против организованог криминала, а људи желе да виде и одговоран правосудни систем, преноси Танјуг. Према његовим речима, важна је и функционалност институција.

„Парламент мора да функционише, желимо да видимо опозицију да заузме своја места у парламенту и учествује у политичкој, демократској дебати”, рекао је Вилсон. Према његовим речима, председник Мило Ђукановић заузима место у историји.

„Заслужан је за обнављање независности, води земљу правим путем и размишља о дугорочним интересима. Урадио је нешто што заиста није лако, без потпуне подршке да ваша земља постане чланица НАТО”, закључио је потпредседник Атлантског савета САД.

Izvor: www.politika.rs
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 606


« Reply #659 on: June 03, 2019, 07:51:18 am »

U CG još uvek ima puno Rusa; turisti su redovni preko cele godine, a ima dosta nastanjenih (govorim za HN).

Doduše, ima ih znatno manje nego u ''zlatnom dobu'' ali su svuda prisutni. Očito, stanovi apartmani koje su izgradili ili kupili su u opticaju kod Ruskih turističkih organizacija i redovno šalju goste.

Ponašaju se kao da su tu rođeni i kao da im je CG dedovina.

Meni lično, išli su konstantno na nerve zbog svoje bezobrazne bahatosti (većina).

Izvinite za OT!

Ловац вероватно мисли на већа туристичка места типа Будве, Петровца, итд. У мом селу именом Кумбор стварно највећи број оних који су раније долазили и даље долази, куће се и опремају. Неколико лепих Рускиња се већ срећно удало за тамошње житеље. Иначе, Руси су врло приметни где год се појаве. Имају високе захтеве и бучни су. Тачно је да има разметљивих и бахатих, али не бих рекао да је то правило. Памтим групице пијаних Енглеза на Криту неких година - то је тек била пошаст египатска! од бахатости и дивљања.
Logged
Pages:  1 ... 39 40 41 42 43 [44] 45 46 47 48   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 26 queries.