PALUBA
July 05, 2020, 03:23:55 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5   Go Down
  Print  
Author Topic: Zapovjedništvo specijalnih snaga OS RH  (Read 66890 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 426« Reply #15 on: November 28, 2015, 11:27:16 am »

Broj 487 | 19.11.2015

Vježba specijalnih snaga ZSS-a

USKOK 2015.

Na Udbini je sredinom studenog provedena impresivna vježba specijalnih snaga ZSS-a Uskok 2015. Cilj je bilo ocjenjivanje za potrebe implementacije Ciljeva sposobnosti čiji je nosilac Zapovjedništvo specijalnih snaga. Ocjenjivana je 1. grupa specijalnih snaga iz ZSS-a te stožerni časnici i dočasnici koji se pripremaju za rad u Zapovjedništvu snaga za specijalne operacije. Vježbi su prethodile višemjesečne pripreme...* 487-uskok15_487-uskok-15-03.jpg (90.35 KB. 1140x800 - viewed 235 times.)

U vojarnama "Drgomalj" u Delnicama i "Josip Jović" na Udbini od 8. do 12. studenog provedena je impresivna vježba specijalnih snaga ZSS-a Uskok 2015. s ciljem ocjenjivanja za potrebe implementacije Ciljeva sposobnosti čiji je nosilac Zapovjedništvo specijalnih snaga.

Ocjenjivana je 1. grupa specijalnih snaga iz ZSS-a te stožerni časnici i dočasnici koji se pripremaju za rad u Zapovjedništvu snaga za specijalne operacije. Vježbi su prethodile višemjesečne pripreme. 1. grupa specijalnih snaga iz Zapovjedništva specijalnih snaga prošla je i niz pojedinačnih obuka i tečajeva u zemlji i inozemstvu, kao i uvježbavanja, te ima iskustva iz međunarodnih operacija. Stekla je nužna znanja i vještine za uspješnu implementaciju Ciljeva razmjestivih sposobnosti za specijalne operacije. Kao preduvjet za pristupanje ocjenjivanju, stožerni su časnici trebali završiti razne međunarodne tečajeve za stožerne časnike u specijalnim operacijama. Trebali su usto sudjelovati na više međunarodnih vojnih vježbi u kojima sudjeluju pripadnici specijalnih snaga te u njima raditi na procesima donošenja odluka o planiranju i uporabi specijalnih snaga u specijalnim operacijama.

Ocjenjivanje provodi ocjenjivački tim GS OSRH čiji je čelnik brigadir Mijo Kožić. Na vježbi su sudjelovali i NATO-ovi nadzorni časnici (NATO Monitor) i to pukovnik Sandor Fabian, glavni nadzorni časnik (Senior NATO Monitor) u ime NATO-ova Zapovjedništva specijalnih snaga; bojnik Andrija Mihanović, hrvatski predstavnik u NATO-ovu Zapovjedništvu specijalnih snaga (NSHQ) te časnički namjesnik Antonio Pelegrino. Zadaća im je da nadziru i prate provodi li ocjenjivački tim GS OSRH ocjenjivanje u skladu sa standardima, metodologijom, procedurama i listama za ocjenjivanje koje su propisane u priručnicima za specijalne operacije. Supotpisnik je završne ocjene pukovnik Sandor Fabian koji svojim potpisom potvrđuje da je ocjenjivanje provedeno u skladu sa svim zahtijevanim NATO-ovim dokumentima i standardima.

Vježbu su pratila i dva promatrača iz Međunarodnog obučnog centra za specijalne operacije te predstavnici poljskih i slovenskih specijalnih snaga.

U vježbi su kao potpora sudjelovali HRZ i PZO, vod za psihološke operacije kao potpora u provedbi nesmrtonosnog djelovanja te besposadne letjelice iz Središnjice za operativno djelovanje.
Prvi je dio vježbe i ocjenjivanja proveden u delničkoj vojarni "Drgomalj". Nakon što je dobila zadaću da krene u područje operacije, postrojba se u hodnji uputila do vojarne na Udbini gdje je proveden praktični dio vježbe na kojem su ocjenjivane tri njezine sposobnosti: vojna pomoć, izravna akcija i specijalno izviđanje.


* 487-uskok15_487-uskok-15-14.jpg (177.07 KB. 1140x800 - viewed 297 times.)

Izravna akcija

Sve se radilo u realnoj situaciji, uvjetima i realnom vremenu u kojima specijalci djeluju. To, među ostalim, znači da se u akciju kreće noću kako bi ostali neprimijećeni: jedan od osnovnih postulata u radu specijalaca uz neizbježan faktor iznenađenja.

Daleko najsloženija i najzahtjevnija bila je izravna akcija.

Meta: Terorističko uporište u staroj trošnoj zgradi nekadašnje škole okruženoj visokim raslinjem usred ničega.

Cilj: Onesposobiti teroriste te prostor u kojem su bili učiniti sigurnim.

Promatrači te novinarsko-fotografski i snimateljski tim Hrvatskog vojnika napad su iščekivali u području operacije na koje su ubačeni gotovo četiri sata prije izravne akcije uz informaciju da će sve početi za desetak minuta. Ali, zanemarili smo najvažnije. Faktor iznenađenja. Nitko, pa ni ljudi koji su sudjelovali u organizaciji vježbe, osim voditelja specijalnih timova infiltriranih u područje operacije, nije znao koju će taktiku primijeniti i u koje vrijeme. Jedini koji je imao podatke o njihovu kretanju bio je TOC (Taktičko-operativni centar) kojem su se javljali sa svake kontrolne točke do mete.

Tako smo i mi, ne znajući, postali dio igre. Osluškivali smo, promatrali, tražili sve što bi upućivalo da će uskoro napad. Ali, ništa..... I tako su prolazile minute, pa sat, dva, tri..... Hladnoća je najprije počela probijati kožu, a onda i lediti kosti. Gluho je doba noći remetio tek tu i tamo, iz daljine, pokoji lavež pasa. I kad smo se već pomirili sa sudbinom da ćemo ondje dočekati i svitanje, opustili se i prestali razmišljati o mogućim scenarijima, zapucalo se sa svih strana. Pa oni su tko zna koliko dugo bili oko samog terorističkog uporišta i u njemu. Svega stotinjak metara od nas. Pucanje... bljeskovi oružja kojim su bili naoružani... "Ima ranjenih," viče netko, "… prostrjelna rana u području trbuha...." Zove se MEDEVAC.... "Je l' sve čisto, je l' sve čisto?" Dolazi medicinski tehničar. Ranjenici se pripremaju za transport. Helikopter je već tu. Sve se radi brzo. Uspjeh akcije ovisi o sekundama, ne o minutama. Cijelo su im vrijeme potpora bili ganeri iz MRAP M-ATV-a.

Iako je izgledalo konfuzno, sve je zapravo bilo po procedurama, savršeno vremenski tempirano i organizirano. Meta je uništena, terorističko uporište očišćeno, akcija uspjela. Vrijeme završetka akcije tri sata poslije ponoći.


* 487-uskok15_487-uskok-15-15.jpg (159.3 KB. 1140x800 - viewed 310 times.)

Zamjenik direktora vježbe satnik Damir Miljković poslije nam je objasnio kako je izravnoj akciji prethodilo prikupljanje podataka, među ostalim, i o besposadnim letjelicama, prisluškivanje veza i mobitela i prekid komunikacija te brojne druge radnje u kojima je potporu pružala Središnjica za obavještajnu potporu.

Rekao je i kako su se u sklopu vježbe, kroz brojne incidente, provjeravale i druge sposobnosti specijalnih snaga kao što je pregovaranje sa seoskim starješinama, komunikacija s civilnim stanovništvom, nesmrtonosno djelovanje s mogućim protivnicima, postupanja u slučaju NBK obrane, rad pod maskama, procedure i izvješćivanje, pozivanje tima za razminiranje.... Jedna od ocjenjivanih sposobnosti bila je i vojna pomoć koja podrazumijeva obuku pripadnika snaga druge zemlje kako bi mogli sami organizirati i provoditi akcije.

Takve specijalne zadaće mogu provesti samo najbolji od najboljih, oni koji su prošli najteže obuke u kojima su išli i preko granica izdržljivosti. Ne čudi stoga što za specijalne postrojbe kažemo da su elitne.
I za kraj, kao potvrda vrhunske osposobljenosti i postupanja po strogo određenim i vrlo visokim standardima definiranim priručnikom za ocjenjivanje specijalnih postrojbi, bila je ocjena borbeno spremni kojom ih je ocijenio čelnik ocjenjivačkog tima brigadir Mijo Kožić, a koja je relevantna i priznata u svim zemljama članicama NATO saveza.


* 487-uskok-8.jpg (551.13 KB. 750x804 - viewed 254 times.)

Brigadir Mijo Kožić, čelnik ocjenjivačkog tima

Budući da je vježba Uskok provedena s ciljem ocjenjivanja specijalnih snaga ZSS-a, više o tome rekao nam je čelnik ocjenjivačkog tima brigadir Mijo Kožić, načelnik Odjela za borbenu spremnost u Operativnoj upravi GS OSRH: "Tijekom ocjenjivanja provjeravane su sposobnosti planiranja, pripreme i provedbe specijalnih operacija te osposobljenost za puni spektar specijalnih operacija (uključujući tri temeljne zadaće: specijalno izviđanje i motrenje, izravnu akciju i vojnu pomoć), neovisno ili kao pridodani element. Provjeravane su i sposobnosti uspostavljanja procedura i uporabe opreme u svrhu zračno-kopnene integracije na taktičkoj razini, provođenja multinacionalne združene sposobnosti specijalnih operacija noću i danju u svim okruženjima i terenima te implementiranja neubojitih procedura."

Brigadir Kožić dodao je da je usto ocjenjivana i sposobnost planiranja, praćenja i koordiniranja operacije ubacivanja i izvlačenja vlastitim sredstvima, kao i integriranja odgovarajuće medicinske sposobnosti te upravljanja dostupnim obavještajnim podacima i održavanja odgovarajuće razine zaštite snaga.

 "1. grupa specijalnih snaga i stožerni časnici ZSS-a uložili su izniman napor u pripremu, koja je trajala dulje od godine dana, za ovo ocjenjivanje prema standardima snaga za ocjenjivanje specijalnih snaga (SOFEVAL EVALUATION), te je bila izvrsno pripremljena. Pokazala je visok stupanj profesionalnosti i motiviranosti i ocijenjena je borbeno spremnom (COMBAT READY) što znači da je zadovoljila sve standarde implementacije Ciljeva sposobnosti," izjavio je brigadir Mijo Kožić.


* 487-uskok-7.jpg (434.98 KB. 750x664 - viewed 295 times.)

Glavni nadzorni časnik (Senior NATO Monitor) pukovnik Sandor Fabian

Pukovnik Sandor Fabian, glavni nadzorni časnik u ime NATO-ova Zapovjedništva specijalnih snaga, nadzirao je rad ocjenjivačkog tima GS OSRH te istaknuo kako su specijalne snage OSRH pokazale vrlo visoku razinu spremnosti i sposobnosti: "Oružane snage RH mogu se ponositi pokazanim sposobnostima. Specijalne snage postigle su znatan napredak i razvile potrebne sposobnosti, za što im je trebalo vremena, ali isplatilo se jer su pokazane visoke sposobnosti kao i interoperabilnost s NATO-ovim standardima i zahtjevima."

Zadovoljan je i ocjenjivačkim timom. "Dva su člana tima završila Tečaj za ocjenjivanje specijalnih snaga (SOFEVAL) NATO-ova Zapovjedništva specijalnih snaga i sad su imali priliku primijeniti stečena znanja. Ocjenjivački tim OSRH organizirao je i proveo ocjenjivanje prema NATO-ovim standardima. Zadovoljan sam i ponosan što sam dio ovog ocjenjivačkog tima."

Istaknuo je i da je tijekom vježbe vidio mnogo toga što će uvrstiti kao primjere dobre prakse i naučene lekcije s vježbi i ocjenjivanja: "Sljedeći će tečaj SOFEVAL biti proveden u veljači 2016. godine. Na njemu ću primijeniti neke preporuke ocjenjivača za polaznike kako bismo ih podijelili s predstavnicima drugih zemalja ukoliko oni tako odluče. Neka praktična znanja koja sam uočio usvojit ću kao osobno iskustvo i predstaviti ih u NATO-ovu Zapovjedništvu specijalnih snaga, kao i drugim članicama u cilju podizanja njihovih sposobnosti."

Tijekom vježbe u više je navrata koristio riječ impresivno: "Riječ impresivno doista sam često koristio. SOFEVAL je najnoviji program ocjenjivanja spremnosti snaga. Još je tu dosta nedostataka koje treba ispraviti u odnosu na postojeće programe (CREVAL, TACEVAL, MAREVAL). Hrvatska je mala zemlja, no ocjenjivanje provodi na način koji svakako može poslužiti kao uzor drugim članicama, što je po meni impresivno. Zadivljujući su i uloženi angažman i materijali koje su vaši ocjenjivači izradili za pripremu i ocjenjivanje stoga sam taj izraz često koristio. Primijetio sam da se u procesu pridržavaju NATO-ovih preporuka te da su u više navrata učinili i više od traženog."


Leida Parlov, Foto: Tomislav Brandt, Hrvatski vojnik

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 426« Reply #16 on: November 28, 2015, 11:34:12 am »

Vježba specijalnih snaga ZSS-a USKOK 2015.


* 487-uskok15_487-uskok-15-01.jpg (71.99 KB. 1140x800 - viewed 240 times.)


* 487-uskok15_487-uskok-15-02.jpg (61.5 KB. 1140x800 - viewed 268 times.)


* 487-uskok15_487-uskok-15-05.jpg (74.6 KB. 1140x800 - viewed 251 times.)


* 487-uskok15_487-uskok-15-07.jpg (61.6 KB. 1140x800 - viewed 296 times.)


* 487-uskok15_487-uskok-15-08.jpg (74.99 KB. 1140x800 - viewed 376 times.)

Foto: Tomislav Brandt, Hrvatski vojnik

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 426« Reply #17 on: November 28, 2015, 11:36:28 am »

Vježba specijalnih snaga ZSS-a USKOK 2015.


* 487-uskok15_487-uskok-15-09.jpg (77.71 KB. 1140x800 - viewed 267 times.)


* 487-uskok15_487-uskok-15-13.jpg (139.04 KB. 1140x800 - viewed 301 times.)


* 487-uskok15_487-uskok-15-16.jpg (135.08 KB. 1140x800 - viewed 290 times.)


* 487-uskok15_487-uskok-15-17.jpg (164.97 KB. 1140x800 - viewed 323 times.)


* 487-uskok15_487-uskok-15-18.jpg (139.32 KB. 1140x800 - viewed 277 times.)

Foto: Tomislav Brandt, Hrvatski vojnik

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 426« Reply #18 on: November 28, 2015, 11:39:42 am »


* 487-uskok15_487-uskok-15-19.jpg (143.2 KB. 1140x800 - viewed 292 times.)

Foto: Tomislav Brandt, Hrvatski vojnik

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 426« Reply #19 on: March 17, 2016, 11:37:19 pm »

Dvije malo skraćene vijesti sa osrh.hr, o trenutnim aktivnostima ZSS, ali i nekim budućim planovima...


Posjet 1. dočasnika NATO-ova Zapovjedništva za specijalne operacije

U Zapovjedništvu specijalnih snaga u vojarni „Drgomalj“ u Delnicama 2. i 3. prosinca boravio je prvi dočasnik NATO-ova zapovjedništva za specijalne operacije (NSHQ) časnički namjesnik Gregory A. Smith, te voditelj odjela u J3 NSHQ-a pukovnik Kjartan Soyland.

Čn Smith osvrnuo se na sudjelovanje specijalnih snaga u misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu. „Uloga hrvatskih specijalnih snaga je obučavanje i savjetovanje u Centru za obuku specijalne policije pa se može reći da je strateški utjecaj onog što tamo rade vrlo velik jer time oblikuju sigurnost diljem Afganistana. Mogu reći da je jedan od razloga što sam tu i da izrazim zahvalnost za izvrstan posao koji tamo rade“, poručio je časnički namjesnik Smith.

Časnički namjesnik Alen Janeš, obnašatelj dužnosti prvog dočasnika ZSS-a, kazao je kako je čn Smith tijekom posljednje konferencije NATO snaga za specijalne operacije (SOF) u Kraljevini Belgiji kao novoimenovani na dužnost prvog dočasnika, izrazio želju da u sklopu obilaska snaga za specijalne operacije u regiji posjeti i ZSS OS RH. Tome je pridonijela i činjenica da je Bojna za specijalna djelovanja u prosincu prošle godine preustrojem postala Zapovjedništvo specijalnih snaga, što igra veliku ulogu unutar NSHQ-a. „Iako spadamo među manje države članice, hrvatske specijalne snage su tijekom mjeseca studenoga uspješno ocijenjene po pitanju dva dodijeljena cilja sposobnosti, te su kao takve prepoznate kao vrlo pouzdan, siguran, vrhunski uvježban, obučen i sposoban partner u pogledu specijalnih snaga unutar NATO-a“, zaključio je časnički namjesnik Janeš. Naglasio je važnost posjeta za dobivanje informacije o planovima NSHQ-a za buduće djelovanje, te kakav je pogled na aktualnu svjetsku situaciju i gdje će tu biti mjesto hrvatskih specijalnih snaga. Među temama posjeta našao se i nastavak školovanja i osposobljavanja za funkcionalna područja pripadnika ZSS-a u NATO SOF School u sklopu NSHQ-a, razmjena iskustava o vrlo uspješnom i nadasve krajnje profesionalnom sudjelovanju pripadnika ZSS-a u misiji „Resolute Support“, u Afganistanu i učešće HRV SOTU tima u NRF 17.


* Photo72.jpg (272.44 KB. 1600x1200 - viewed 333 times.)

Posjet 1. dočasnika američkog Zap. za specijalne operacije za Europu ZSS OS RH

U Zapovjedništvu specijalnih snaga (ZZS), vojarni „Drgomalj“ Delnice 2. i 3. veljače 2016. u Zapovjedništvu specijalnih snaga OSRH boravio je prvi dočasnik američkog zapovjedništva specijalnih snaga za Europu (SOCEUR) časnički namjesnik Andrew Harrison sa svojim suradnicima.

Glavne teme razgovora tijekom posjeta bile su nastavak zajedničkih obuka, školovanja i osposobljavanja pripadnika ZSS-a sukladno funkcionalnim područjima i specijalnostima, te korištenje američkih fondova vojne pomoći za opremanje, modernizaciju i obučavanje pripadnika ZSS.

Na kraju posjete časnički namjesnik Andrew Harrison izrazio je divljenje prema načinu na koji je proveden razvoj hrvatskih specijalnih snaga koje smatra iznimno učinkovitim i profesionalnim snagama koje su postigle visoke standarde i vrlo visoku razinu spremnosti za provedbu specijalnih operacija u skladu sa svim NATO doktrinarnim dokumetima.

Također istaknuo je iznimno važnu ulogu hrvatskih specijalnih snaga u misiji „Resolute Support“, Afganistan gdje kroz obučavanje i savjetovanje pripadnika Afganistanskih snaga sigurnosti u Centru za obuku specijalne policije pridonose strateškom utjecaju sigurnosti diljem Afganistana.

Hrvatske specijalne snage postale su i dalje će biti jedan od najvažnijih bilateralnih partnera Specijalnih snaga SAD, odnosno SOCEUR-a, te takve neosporno imaju sposobnost preuzeti važnu ulogu lidera u susjedstvu hrvatske po pitanju razvoja i obučavanja specijalnih snaga.


* Photo5.jpg (255.27 KB. 1600x1200 - viewed 361 times.)


* Photo6.jpg (249.02 KB. 1600x1200 - viewed 394 times.)


* Photo7.jpg (319.2 KB. 1600x1200 - viewed 465 times.)

Foto: Klaudio Simonović, Izvor: osrh.hr

« Last Edit: March 17, 2016, 11:43:26 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 426« Reply #20 on: March 18, 2016, 12:13:03 am »


Selekcijska obuka kandidata za specijalne snage


* Photo3.jpg (324.45 KB. 1600x1200 - viewed 263 times.)

Zapovjedništvo specijalnih snaga održalo je u vremenu od 29. veljače do 13. ožujka 2016. selekcijsku obuka kandidata za specijalne snage.

S promidžbom i prezentacijom Zapovjedništva specijalnih snaga unutar sustava OSRH krenulo se još u prosincu 2015. godine. Prijave kandidata koji žele postati pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga prikupljala je Središnjica za upravljanje osobljem.

Uvjeti za prijavu za selekcijsku obuku su najmanje godinu dana službe u Oružanim snagama, zadovoljenje zdravstvenih i psihofizičkih kriterija, odgovarajuća dobna granica, te da kandidati nisu kažnjavani odnosno da se protiv njih ne vodi stegovni postupak.

Središnjica za upravljanje osobljem testirala je potencijalne kandidate po trećoj kategoriji psihofizičkih provjera motoričkih sposobnosti, a provedeno je i testiranje općeg vojnog znanja.

Nakon završetka navedenog testiranja odabrani kandidati došli su u Zapovjedništvo specijalnih snaga gdje su provodeni dodatni testovi tjelesne spremnosti koji obuhvaćaju provjere iz plivanja, ronjenja, hodnje na 18 km pod punom borbenom opremom, penjanja uz konop, testa aerofobije i testa općeg vojnog znanja. Na obuku se prijavio velik broj kandidata, no samo najuspješniji su nastavili sa daljnjom selekcijskom obukom za specijalna djelovanja.

Dvotjedna selekcijska obuka provodi se obukom i testiranjima gdje dio kandidata odustaje, a samo najotporniji ostaju i dobivaju ulaznicu za nastavak sudjelovanja na Temeljnoj obuci za specijalna djelovanja, a kasnije kad prođu obuku i postaju pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga.

Cilj ovakvog načina provođenja selekcije i obučavanja je osigurati da najbolji kandidati nastave sa daljnjom obukom za specijalna djelovanja (komando obukom), odnosno da se stvori odgovarajuća razina vojnih znanja i visoka razina psiho-motoričke spremnosti, te osposobi za provođenje složenijih obučnih i operativnih procesa koje provode ustrojstvene jedinice Zapovjedništva specijalnih snaga.

Selekcijsku obuku za specijalna djelovanja provode dobro uvježbani instruktori, pripadnici Satnije za obuku Zapovjedništva specijalnih snaga, a obuka se provodi u dislociranim vojarnama Zapovjedništva specijalnih snaga i u njihovom širem području.

Program obuke temelji se na operativnoj i strateškoj razini postrojbe za specijalna djelovanja, iskustvu iz Domovinskog rata i sudjelovanja na međunarodnim operacijama potpore miru, provedbi dosadašnjih obuka i doktrini snaga za specijalne operacije drugih zemalja koje već imaju razvijene snage za specijalne operacije. Program obuke obuhvaća razne sadržaje koji su integrirani u jednu cjelinu da polaznike pripremi za nastavak provedbe obučnih aktivnosti baziranih na zadaćama specijalnih snaga.

Tekst i Foto: Klaudio Simonović, osrh.hr

Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #21 on: March 21, 2016, 03:50:35 pm »

Vir: Defender.hr

21.03.2016.

NOVI DEFENDER: Hrvatske specijalne snage od nedavno u elitnom NATO društvu

U studenom 2015. Hrvatske specijalne snage provele su vojnu vježbu USKOK 2015 u svrhu ispunjavanja cilja sposobnosti F 1501 N koji se odnosi na provedbu specijalnih operacija od strane Namjenski organizirane kopnene grupe specijalnih snaga. Navedeni cilj sposobnosti Republika Hrvatska je preuzela kao obvezu, stoga je njegovo ispunjenje postignuće od nacionalnog interesa.

Tijekom ocjenjivanja demonstrirane su sposobnosti planiranja, pripreme i provedbe specijalnih operacija u kopnenom okruženju, u dnevnim i noćnim uvjetima, koristeći pritom pridodane sposobnosti koje su se odnosile na zrakoplovnu, obavještajnu i nekinetičku potporu (informacijske operacije)….pročitajte detaljnije kako je dobivena ocjena IZVRSTAN u novom broju magazina DEFENDER.


* DSCF1303.jpg (507.7 KB. 1602x1201 - viewed 262 times.)


« Last Edit: March 21, 2016, 10:10:00 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 426« Reply #22 on: April 19, 2016, 08:47:21 pm »

Malo skraćena vijest.

Nastavni posjet 15. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe roda veze


* Photo30a.jpg (378.73 KB. 1600x1200 - viewed 333 times.)

Četrnaest polaznika 15. naraštaja „Temeljne časničke izobrazbe“ specijalnosti roda veze bili su 5. travnja 2016. u jednodnevnom nastavnom posjetu Zapovjedništvu specijalnih snaga u vojarni „Drgomalj“ u Delnicama. Posjet je dio praktikuma predmeta "Radio sustavi  V-3".

Rečeno im je da obrate pozornost na komunikacijsko-informacijsku opremu koju će vidjeti jer je ona jedinstvena za korištenje u specijalnim snagama. Zapovjednik brigadir Turalija pozvao je buduće časnike roda veze da se prijave iduće godine na „Temeljnu obuku za specijalna djelovanja“ i da završetkom obuke postanu sastavni specijalnih snaga.

Nakon pozdravnih riječi dobrodošlice, domaćin aktivnosti satnik Drago Stanković kroz multimedijalnu prezentaciju upoznao je goste s ustrojem i razmještajem Zapovjedništva specijalnih snaga, svakodnevnim aktivnostima i zadaćama koje se provode. Naglasak prezentacije stavljen je na komunikacijsko-informacijsku opremu koju koriste pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga u domaćim i međunarodnim aktivnostima (RU, RKP, VSAT, BICES,…..).

Satnik Stanković upoznao je goste s važnošću implementacije relevantnog cilja sposobnosti. Rekao je da su tijekom 2015. godine, sukladno zahtjevima cilja sposobnosti, uloženi veliki napori u opremanju i provođenju funkcionalne obuke za korištenje novo nabavljene opreme u 1. grupi specijalnih snaga. Tijekom implementacije cilja sposobnosti u postrojbu je stigla veća količina nove opreme (taktička vozila, sredstva veze, mobilna informatička oprema.).

Kako cilj sposobnosti postavlja iznimno visoke zahtjeve na komunikacijske sposobnosti postrojbe sa podređenim i nadređenim cjelinama, kao i s drugim tijelima OSRH, satnik Stanković naglasio je veliku važnost dobre suradnje i koordinacije za rješavanje raznih problema na svim razinama komunikacijsko-informacijskog funkcionalnog područja.

U sklopu nastavnog programa posjećen je „Taktičko-operativni centar“ vojarne gdje su se gosti upoznali s postojećom fiksnom i mobilnom komunikacijskom opremom koja se koristi u Zapovjedništvu specijalnih snaga. Isto tako u krugu vojarne postavljen je taktičko-tehnički zbor s opremom i vozilima koja služe za uspostavljanje komunikacije između pojedinaca, zapovjedništva i postrojbi grupa specijalnih snaga.


* Photo5a.jpg (199.15 KB. 1600x1200 - viewed 287 times.)


* Photo8aa.jpg (414.16 KB. 1600x1200 - viewed 285 times.)


* Photo22a.jpg (186.37 KB. 1600x1200 - viewed 322 times.)


* Photo26a.jpg (337.74 KB. 1600x1200 - viewed 390 times.)

Tekst i Foto: Klaudio Simonović, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 426« Reply #23 on: April 22, 2016, 02:57:30 pm »

Broj 498 | 21.04.2016

Samo najbolji idu dalje...

Ovogodišnja je Temeljna obuka za specijalna djelovanja počela početkom ožujka. U tijeku je njezina druga faza koja se provodi na vježbalištima vojarni i poligonima OSRH...* 498-istar-16-3.jpg (413.02 KB. 750x469 - viewed 253 times.)

Obuka specijalnih snaga najteža je i najrigoroznija obuka u oružanim snagama svake zemlje. Prolaze je samo najizdržljiviji, najobučeniji i najstabilniji vojnici. Koncipirana je tako da do kraja izdrže samo najbolji. Takva je i Temeljna obuka za specijalna djelovanja Zapovjedništva specijalnih snaga. Provodi se jednom godišnje, traje šest mjeseci i sastoji se od pet faza od kojih je svaka eliminacijska. Neki odustaju sami, neke eliminiraju instruktori, a nakon šest mjeseci u commando obitelj ulaze samo oni koji uspiju zadovoljiti stroge kriterije i dostići najviše standarde obučenosti.

Nakon ulazne selekcije koju je obavila Središnjica za upravljanje osobljem, na obuku u ZSS došla su 53 polaznika iz svih postrojbi OSRH. Nakon prve, selekcijske faze, samo je njih 27 nastavilo obuku. "Cilj je te prve faze, koja se provodila u vojarni 'Drgomalj' u Delnicama," objasnio nam je voditelj Temeljne obuke za specijalna djelovanja, "da vidimo koliko su polaznici motivirani te možemo li ih obučiti za specijalce." Trajala je dva tjedna, radili su pod opterećenjem 18 sati dnevno. Najgore su bile i po 50 km duge svakodnevne hodnje. Odluku o tome hoće li nastaviti obuku nakon prve faze donose sami polaznici, a ne instruktori.

Najodlučniji i najbolji koji su odlučili ne odustati nastavili su obuku u vojarni "Josip Jović" na Udbini gdje smo ih posjetili dok su provodili obuku iz gađanja. Druga faza traje sedam tjedana i uključuje individualne zadaće. Polaznici sve rade samostalno, a provode se razni oblici teorijske i praktične obuke kao što je bliska borba, tjelesno kondiciranje, zračne operacije, obuka iz preživljavanja, otpora i bijega (SERE), gađanja, topografije, veze, minsko-eksplozivnih sredstava..... Uče, među ostalim, i o prikupljanju obavještajnih podataka, taktikama malih postrojbi, ustroju, zadaćama i povijesti specijalnih postrojbi, vojnoj psihologiji.

Nakon svakog odrađenog predmeta provjerava se i teorijsko i praktično znanje i samo oni koji na svim ispitima 100 posto zadovolje nastavljaju dalje.

U trećoj fazi, koja traje četiri tjedna, obuka se provodi u binomima, skupinama i timovima.
Nakon toga slijedi commando faza koja počinje paklenim tjednom. Sve što su dotad naučili radit će pod pritiskom, umorni, gladni, neispavani, iscrpljeni višemjesečnim svakodnevnim vojničkim drilovima. "Cilj je commando faze da polaznici pokažu fizičku i mentalnu snagu. Da pokažu kako i koliko mogu kontrolirati stres, umanjiti ga i odraditi zadaću." U sklopu commando faze je i alpinizam, gradska borba, amfibijske operacije, stalne operacije i zarobljenički kamp koji se provodi po najrigoroznijim standardima specijalnih postrojbi.

Takav se novi program obuke provodi već nekoliko godina zaredom, a iskustva iz prethodnih ciklusa pokazala su se odličnim.

U obuci je angažirano dvadesetak instruktora ZSS-a. Svi su prošli sličnu obuku i imaju višegodišnje iskustvo u provođenju raznih oblika obuka za pripadnike specijalnih snaga. Sve faze obuke prolaze zajedno s polaznicima. Osim što dobro prenose svoja znanja, znaju i motivirati polaznike i izvući najbolje iz njih. Pojedini dijelovi obuke provodit će se u suradnji s HRM-om te HRZ-om i PZO-om.

Leida Parlov, Foto: Tomislav Brandt, Hrvatski vojnik

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 426« Reply #24 on: July 05, 2016, 05:10:51 pm »

5.7.2016.

Snajperska obuka u Zapovjedništvu specijalnih snaga


* zss_osrh_snajperska_obuka_01.jpg (261.6 KB. 1600x1200 - viewed 232 times.)

U vojarni Zapovjedništva specijalnih snaga "Drgomalj" u Delnicama, tijekom svibnja i lipnja 2016., a u trajanju od šest tjedana, održana je snajperska obuka na kojoj su sudjelovali polaznici iz svih grana i postrojbi sastavnica Oružanih snaga RH. Snajpersku obuku za pripadnike Oružanih snaga RH proveo je instruktorski tim iz sastava Satnije za obuku Zapovjedništva specijalnih snaga.

Prije početka obuke održano je ulazno testiranje kandidata koje je sadržavalo psihologijsko testiranje, testiranje tjelesne spremnosti, sposobnost preciznog gađanja, sposobnost memorijskog zapažanja te pismenu provjeru općeg vojnog znanja.

Program obuke temeljio se na doktrini Oružanih snaga RH, iskustvu iz Domovinskog rata, iskustvima iz međunarodne vojne suradnje te naučenim lekcijama s dosadašnjih snajperskih obuka.

Prioritetni cilj obuke je da svaki polaznik bude osposobljen za obavljanje pojedinačnih i skupnih snajperskih zadaća te za samostalno djelovanje u sastavu snajperskog binoma/tima ili kao potporni element većoj formaciji.

Najveći dio obuke obučava polaznike za djelovanje u paru, tj. binomu dok se pojedinačne zadaće obavljaju isključivo prilikom ocjenjivanja koja se provode kontinuirano i preduvjet su za nastavak obuke.


* zss_osrh_snajperska_obuka_02.jpg (476.3 KB. 1600x1200 - viewed 225 times.)

Sama obuka se sastoji od dva dijela. Prvi dio sastoji se od teorijskih predavanja i rada na snajperskom simulatoru gađanja pri čemu polaznici uvježbavaju različite stavove za gađanje kao i sve elemente koje moraju primijeniti prilikom gađanja da bi poboljšali svoju preciznost.

Kroz drugi dio obuke polaznici praktično primjenjuju stečena znanja iz teorijskog dijela obuke te uz praktične radnje iz snajperske taktike provode taktičko-tehničke radnje i procedure kroz dnevno/noćna bojeva gađanja. Polaznici ciljaju i gađaju ciljeve koji se nalaze na krajnjim granicama učinkovitog dometa samog naoružanja. Pored bojevih gađanja na stacionarne ciljeve i ciljeve u pokretu, simuliraju se situacije u kojima polaznici gađaju i provode procedure gađanja uvježbavajući tehnike prikradanja, motrenja/izvješćivanja te izvlačenja nakon djelovanja.

Završetak obuke bit će svečano obilježen dodjelama diploma i snajperskih znački u vojarni Zapovjedništva specijalnih snaga „Drgomalj“ u Delnicama.


* zss_osrh_snajperska_obuka_03.jpg (312.87 KB. 1600x1200 - viewed 303 times.)


* zss_osrh_snajperska_obuka_04.jpg (412.16 KB. 1600x1200 - viewed 322 times.)


* zss_osrh_snajperska_obuka_05.jpg (376.38 KB. 1600x1200 - viewed 254 times.)

Tekst i foto: OSRH/Klaudio Simonović, osrh.hr

« Last Edit: July 05, 2016, 05:12:26 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 426« Reply #25 on: July 09, 2016, 03:40:35 pm »

8.7.2016.

Obuka operacija u urbanom okružju


* urbane operacije_zss_osrh_01.jpg (226.21 KB. 1600x1200 - viewed 202 times.)

Instruktori Satnije za obuku Zapovjedništva specijalnih snaga provode šestomjesečnu temeljnu obuku za specijalna djelovanja ili Commando obuku.

U drugom razdoblju treće faze commando obuke na širem području grada Udbine instruktorski tim Satnije za obuku obučava polaznike temeljne obuke za specijalna djelovanja ratovanju u urbanom okružju. Ovoj obuci o borbi u urbanom okružju posvećuje se posebna pažnja jer je ona sastavni dio asimetričnog ratovanja. Sam način provođenja Commando obuke temelji se na izvršavanju zadaća koje od polaznika zahtijevaju iznimnu fizičku spremu, pripremu, upornost i sposobnost funkcioniranja u teškim i složenim uvjetima.

Vojne operacije urbanog okružja danas imaju izuzetnu važnost jer se većina operacija odvija u uvjetima asimetričnog ratovanja gdje je protivnik najčešće izmiješan s civilnim stanovništvom. Postrojbe koje djeluju u takvim uvjetima ratovanja moraju biti dobro obučene i uvježbane da se mogućnost stradavanja kolateralnih žrtava svede na minimum. Zato se samoj organizaciji i provedbi obuke pristupa maksimalno ozbiljno i sistematski. Osnovni preduvjet je da svaki pripadnik borbenog tima mora poštivati procedure timskog rada, biti precizan, imati izrazitu smirenost, biti odličan strijelac i poznavatelj rukovanja naoružanjem. Također, vrlo je važna sposobnost djelovanja i rada pod stresom u otežanim zemljišnim i vremenskim uvjetima, nadalje i ne manje važna je i “situacijska svjesnost” odnosno sposobnost brzog i ispravnog donošenja odluka u maloj jedinici vremena jer se taktička situacija u takvim uvjetima borbe može naglo promijeniti.


* urbane operacije_zss_osrh_02.jpg (254.01 KB. 1600x1200 - viewed 205 times.)

Obuka urbane borbe koncipirana je tako da se u prvom dijelu obuke najveći naglasak stavlja na manipulaciju oružjem u složenim taktičkim uvjetima odnosno da se provode raznolika i zahtjevna refleksna i situacijska gađanja kako pojedinca tako i timova koji zajednički djeluju.

Za postizanje vrhunskih rezultata bitan je timski rad, poštivanje procedura, a vrlo važno je i prepoznavanje neprijatelja, smirenost, reakcije na situaciju kod upada i čišćenja zgrade - objekta. Zadovoljenjem preduvjeta prvog dijela obuke odnosno dostizanja sposobnosti svakog člana tima da brzo, učinkovito i nadasve sigurno djeluje na metu ili više meta, pristupa se drugom dijelu obuke.

U drugom dijelu obuke uvježbavaju se taktičke radnje u sklopu napadačkog tima koje su poglavito usmjerene na taktiku kretanja u uvjetima urbanog okružja uz istovremeno pokrivanje svih potencijalno opasnih kutova i uz zaštitu tima u radijusu od 360 stupnjeva.

Poseban naglasak se stavlja na taktiku borbe u prostorijama gdje se od pojedinca zahtijeva da do detalja poznaje raspored u napadačkom timu, dobro razumije svoja područja odgovornosti što su primarni sektor, točke dominacije u objektu i prostorijama, sve procedure postupka s osobama koje se mogu zateći u objektu bile one potencijalna prijetnja ili ne.

Borba u urbanom okružju izuzetno je kompleksan i zahtjevan dio obuke, i samo dobro obučeni i vrhunski psiho-fizički spremni pojedinci mogu zadovoljiti uvjetima obuke.

Važno je za napomenuti da se na osnovu stečenih iskustava i naučenih lekcija tijekom provedbi takvih operacija u svijetu, taktika, tehnike i procedure konstantno mijenjaju s ciljem što učinkovitijeg djelovanja u urbanom okružju. Sve to zahtijeva od instruktora Satnije za obuku koji provode ovu vrstu obuke da konstantno prate trendove i obuku prilagođavaju najnovijim spoznajama ovog područja vođenja ratnih operacija.


* urbane operacije_zss_osrh_03.jpg (186.25 KB. 1600x1200 - viewed 206 times.)

Tekst i foto: OSRH/Klaudio Simonović, osrh.hr

« Last Edit: July 09, 2016, 05:36:00 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 426« Reply #26 on: July 09, 2016, 03:45:31 pm »

Obuka operacija u urbanom okružju


* urbane operacije_zss_osrh_04.jpg (278.67 KB. 1600x1200 - viewed 218 times.)


* urbane operacije_zss_osrh_05.jpg (237.86 KB. 1600x1200 - viewed 193 times.)


* urbane operacije_zss_osrh_06.jpg (190.68 KB. 1600x1200 - viewed 188 times.)


* urbane operacije_zss_osrh_07.jpg (150.89 KB. 1600x1200 - viewed 205 times.)


* urbane operacije_zss_osrh_08.jpg (162.68 KB. 1600x1200 - viewed 207 times.)

Foto: OSRH/Klaudio Simonović, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 426« Reply #27 on: July 18, 2016, 06:04:33 pm »

18.7.2016.

Obuka u brdsko – planinskom okružju


* alpinizam_zss_01.jpg (393.98 KB. 1600x1200 - viewed 188 times.)

Jedna od faza drugog razdoblja provođenja „Temeljne obuke za specijalna djelovanja“ (TOzSD) je obuka alpinističkih radnji u brdsko – planinskom okružju.

Na širem županijskom području Primorsko-goranske županije, instruktorski tim Satnije za obuku i Komando satnije Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) u sklopu TOzSD proveli su obuku osposobljavanja polaznika u brdsko-planinskom okruženju. Tijekom provedbe obuke uvježbavale su se radnje koje podupiru zadaće operacija specijalnih postrojbi. Ova faza obuke za zadaću ima uvježbati polaznike kao pojedince i taktičke timove za stjecanje znanja o vještinama ratovanja u nepristupačnom terenu, životu, radu i preživljavanju na svim vrstama zemljišta, kao i u teškim brdsko-planinskim uvjetima.

Provedba borbenih operacija u planinskim uvjetima iziskuje dodatne napore u pripremi, organizaciji i provedbi zadaća-operacija te zbog toga takve aktivnosti vođenja operacija spadaju među teže vojne operacije.

Planinsko okružje zbog svoje specifičnosti zahtijeva posebnu specifičnu obuku uz primjenu moderne alpinističke tehnike i opreme.

U ovakvim otežanim planinskim uvjetima preživljavanje ljudstva i očuvanje opreme predstavlja dodatno psiho-fizičko naprezanje polaznika.

Oprema koja se koristi za obuku sastoji se od najmodernije opreme za samostalno djelovanje pojedinaca i timova danju i noću.

Dobar vojni specijalac treba uz taktička znanja, posjedovati dodatne psiho-fizičke sposobnost kako njegova sigurnost i sigurnost cijelog tima ne bi postali upitni.

Aktivnosti provedbe obuke i uvježbavanja temeljile su se na pojedinačnoj i skupnoj obuci gdje su polaznici prolazili kroz ispite iz teorijskog i praktičnog znanja. Poslije procesa planiranja i donošenja vojne odluke pristupilo se radnjama koje su obuhvaćale aktivnosti taktike kretanja po nepristupačnom terenu s tehnikama alpinizma, izradom patrol baze, motriteljske postaje, a kasnije i izvlačenja s tog područja. U sklopu obuke provedena su i noćna izviđanja pomoću uređaja za noćno promatranje, uvježbavan je način prelaska nepristupačnog terena kao i način prikupljanja podataka u brdsko-planinskom području te prepoznavanje i čitanje tragova, s ciljem uvježbavanja specijalnog izviđanja u otežanim uvjetima.

Temeljna obuka za specijalna djelovanja je najteža obuka u Oružanim snagama, ali za nove pripadnike ZSS-a to je samo jedna stepenica za daljnje njihovo usavršavanje u satnijama Zapovjedništva specijalnih snaga.


* alpinizam_zss_02.jpg (382.96 KB. 1600x1200 - viewed 181 times.)

Tekst i foto: OS RH/K. Simonović, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 426« Reply #28 on: July 18, 2016, 06:07:22 pm »

Obuka u brdsko – planinskom okružju


* alpinizam_zss_03.jpg (431.1 KB. 1600x1200 - viewed 258 times.)


* alpinizam_zss_04.jpg (257.44 KB. 1600x1200 - viewed 198 times.)


* alpinizam_zss_05.jpg (315.87 KB. 1600x1200 - viewed 185 times.)


* alpinizam_zss_06.jpg (375.03 KB. 1600x1200 - viewed 187 times.)


* alpinizam_zss_07.jpg (446.87 KB. 1600x1200 - viewed 253 times.)

Foto: OS RH/K. Simonović, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 426« Reply #29 on: July 18, 2016, 06:09:27 pm »

Obuka u brdsko – planinskom okružju


* alpinizam_zss_08.jpg (388.14 KB. 1600x1200 - viewed 188 times.)


* alpinizam_zss_09.jpg (495.63 KB. 1600x1200 - viewed 182 times.)


* alpinizam_zss_10.jpg (304.89 KB. 1600x1200 - viewed 179 times.)


* alpinizam_zss_11.jpg (339.32 KB. 1600x1200 - viewed 206 times.)


* alpinizam_zss_12.jpg (293.93 KB. 1600x1200 - viewed 188 times.)

Foto: OS RH/K. Simonović, osrh.hr

Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 24 queries.