PALUBA
March 26, 2019, 10:03:14 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com or miodrag.radojkovic@paluba.info
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 29 30 31 32 33 [34] 35   Go Down
  Print  
Author Topic: Rusija zainteresovana za brodove klase Mistral?  (Read 73021 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Boro Prodanic
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 667


« Reply #495 on: October 21, 2016, 04:48:20 pm »

Egipćani zavrnuli Zapad: Preprodali "mistrale" Rusiji za dolar?

"Egipat je Rusiji preprodao od Francuske kupljene nosače helikoptera tipa 'mistral' za jedan dolar", izjavio je ministar odbrane Poljske Antoni Maćerevič za vreme debate u Skupštini Poljske.


Kako je saopštila agencija AP, Maćerevič je izjavio novinarima da je dobio informaciju "iz dobrih izvora“.

- Ako Egipat odbije taj sporazum, to će pomoći miru - dodao je poljski ministar. Rusija je 2011. godine zaključila ugovor sa Francuskom o isporuci dva nosača helikoptera tipa "mistral“, u vrednosti o 1,2 milijarde evra.

Pariz je bio u obavezi da prvi brod "Vladivostok" preda Rusiji u novembru 2014. godine, ali se zbog događaja u Ukrajini i uvođenja sankcija Rusiji to nije dogodilo. Početkom avgusta 2015. godine Moskva i Pariz su doneli odluku o raskidanju ugovora.

Nakon toga, Francuska je kupila dva nosača helikoptera, ranije namenjenih Rusiji. Prvi, pod imenom "Gamel Abdel Naser“, predat je Egiptu 2. juna.

Izvor: http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/607521/Egipcani-zavrnuli-Zapad-Preprodali-mistrale-Rusiji-za-dolar
Logged
Boro Prodanic
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 667


« Reply #496 on: October 21, 2016, 05:05:41 pm »

Egipat demantovao Poljsku : Zbog čega bi "mistrale" prodali za dolar?

Saopštenja ministra odbrane Poljske o tome da je Egipat navodno prodao Rusiji nosače helikoptera "mistral" za simboličnu sumu od jednog dolara nisu logične i jednostavno nisu istinite, rekao je rukovodilac pres-službe Ambasade ove arapske zemlje u Moskvi Ajman Musa.

Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič je objavio u poljskom parlamentu da su ovi brodovi prodati, a zatim se u razgovoru s novinarima pozvao na "veoma dobar izvor“, navodeći da je "informacija pouzdana".

- Kako možemo to da komentarišemo, ako znamo da se Egipat dogovara s Rusijom o kupovini naoružanja za "mistrale"? Kako bi ih Egipat, prema vašem mišljenju, mogao prodavati za jedan dolar - rekao je egipatski diplomata.

Odgovarajući na pitanje da li ovakve tvrdnje mogu da imaju bilo kakvog osnova, Musa je naglasio: "Naravno da ne. Već su svi egipatski zvaničnici saopštili da je zemlja zainteresovana za to da se od Rusije dobije naoružanje za ’mistrale‘. I zbog čega bi ih Egipat prodavao Rusiji za dolar“?

U utorak se Egipat obratio Rusiji s molbom da mu isporuči helikoptere Ka-52 za "mistrale“. Rusija je 2011. godine zaključila ugovor sa Francuskom o isporuci dva nosača helikoptera tipa "mistral", u vrednosti o 1,2 milijarde evra.

Pariz je bio u obavezi da prvi brod "Vladivostok" preda Rusiji u novembru 2014. godine, ali se zbog događaja u Ukrajini i uvođenja sankcija Rusiji to nije dogodilo. Početkom avgusta 2015. godine Moskva i Pariz su doneli odluku o raskidanju ugovora.

Nakon toga, Francuska je kupila dva nosača helikoptera, ranije namenjena Rusiji. Prvi, pod imenom "Gamel Abdel Naser", predat je Egiptu 2. juna.

Izvor: http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/607558/Egipat-demantovao-Poljsku-Zbog-cega-bi-mistrale-prodali-za-dolar
Logged
ssekir75
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 780


« Reply #497 on: October 21, 2016, 05:48:42 pm »

не видим шта ће египћанима тај брод, али сигурно га неће продати за 1$.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 825


« Reply #498 on: October 21, 2016, 07:56:07 pm »

Egipat demantovao Poljsku : Zbog čega bi "mistrale" prodali za dolar?


Zato što Egipat nema kapaciteta za održavanje i opsluživanje tih brodova (ni tehnički, ni materijalno, ni ljudski), zato što im ne trebaju ni za šta, jer nemaju helikoptere za njih (niti imaju para da ih kupe po toj ceni, po kojoj ih Rusi nude) i zato što će umesto njih dobiti nešto drugo (naoružanje, naftu, hranu, tehnologiju, obuku kadrova za novo naoružanje ...).

Jednostano rečeno: Egipat je prepun gladnih usta, ekonomska situacija u toj zemlji je veoma loša - i ti brodovi su vredan kapital da se mnogo miliona gladnih usta nahrani, u narednih godinu - dve!
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 31 402« Reply #499 on: October 21, 2016, 08:20:03 pm »

Rusija negirala kupovinu "Mistrala" od Egipta
Tanjug   21.10.2016.

Tvrdnja poljskog ministra odbrane Antonija Maćereviča da je Egipat prodao Rusiji dva vojna broda "Mistral" francuske proizvodnje po simboličnoj ceni od jednog dolara je "besmislica", izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konasasenkov.

- Maćerevičeve tvrdnje da je Rusija kupila "Mistrale" od Rusije su besmislica. Čudno ponašanje poljskih ministara odbrane su već dugo javna tajna čak i u Poljskoj - rekao je Konašenkov, a prenela agencija Tass. On je dodao: "Maćerevič izgovara takve spekulacije, kao i mnoge druge apsurdne izjave, samo u svrhu sopstvenog reklamiranja, ali to je problem poljskog vođstva, a ne naš." Maćerevič je izjavio da je Egipat prodao Rusiji dva francuska vojna broda "Mistral" tokom jučerašnje parlamentarne debate, a kasnije je novinarima rekao da je tu informaciju dobio od "pouzdanih izvora", ali nije otkrio detalje. Poljski ministar je danas dodao da "kada bi se Egipat sada povukao iz te operacije, to bi išlo na ruku svetskom miru" i, kako je naveo, to bila dobra lekcija za Rusiju. Francuska je prvobitno izgradila ta dva broda za Rusiju, ali je prodaja otkazana nakon pripajanja Krima Rusiji, a brodovi su, umesto Moskvi, prodati Egipatu, podseća američka agencija. Maćerevič je izneo komentar u trenutku kada su odnosi između Varšave i Pariza napeti zbog toga što je Poljska otkazala sporazum o kupovini francuskih vojnih helikoptera vredan 3,5 milijarde dolara.

Izvor: www.blic.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 134


« Reply #500 on: October 21, 2016, 09:29:12 pm »

Колико сам схватио читајуће разне медије, овај пољски министар само "пушта буве" како би напакостио Французима (јер су се љутили на Пољску што је отказала набавку друге, врло вредне војне технике) а уједно и Русима. То је изгледа "Радио Милева" на међународном и дипломатском нивоу.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 31 402« Reply #501 on: June 17, 2017, 09:02:41 am »

Francuska odbila da isporuči Rusiji vojne brodove, i stvorila novu pomorsku silu
Sputnjik, D.K.   17.06.2017.

Francuska je pre dve godine odbila da isporuči Rusiji dva vojna broda tipa "Mistral", iako su bili plaćeni, i umesto toga ih prodala Egiptu. Danas Rusija ima tehnologiju "Mistrala" - za džabe.

Rusko-egipatski sporazum o prodaji jurišnih helikoptera Ka-52K navodno je stigao do završnice. Razgovori o cenama helikoptera, koji će se koristiti na egipatskim amfibijskim brodovima "Mistralskim", očekuju se početkom ovog meseca. Vojni stručnjak Aleksander Sitnikov objašnjava kako je Rusija nakon svega ipak dobila "Mistral", piše "Sputnik". Helikopteri Ka-52K biće optimalan izbor za egipatske mistrale, budući da su i pravljeni za njih. Francuska je te brodove i pravila za Rusiju, ali je odbacila dogovor pod pritiskom Vašingtona, alli i usled ulaska Rusije u rat u Siriji, što zvanični Pariz nije odobravao, da bi ih na kraju prodala Egiptu za 950 miliona evra, i vratila Rusiji depozit. Ruska mornarica prilagodila je nakon toga helikoptere da bi mogli da se koriste sa "Admirala Kuznjecova". Svaki "Mistral" može da nosi po 16 jurišnih letelica, ali će Kairo najverovatnije kupiti samo po osam za svaki. Nadalje, ističe analitičar, postoje dokazi koji sugeršu da će se Rusija pridružiti Francuskoj u tehničkom održavanju brodova i obučavati egipatske posade.

- Na taj način možemo govoriti o počecima novog strateškog saveza na Bliskom istoku. Vredi podsetiti da je Egipat najavio stvaranje južne flote sa sedištem u Crvenom moru. Uz "Mistrale", uključiće francusko-italijanski FREMM, višenamensku fregatu, četiri "Govind 2500" korveta i četiri nemačke dizel-električne podmornice tipa 209. Ova flota neće služiti geopolitičkim ciljevima Kaira bez avijacije - napisao je Sitnikov. I tu nastupa Rusija, prema analitičaru. Moskva je sarađivala sa Francuzima da prodaju "Mistrale" posebno Egiptu, gde su odnosi sa Vašingtonom narušeni 2013. godine, kada je vojska svrgnula predsednika Mohameda Morsija kojeg su podržavale SAD.

- Egipatski novinar Ahmed Sajed, koji pokriva priču o Mistralima, primetio je "posebno tople odnose" između egipatskih, francuskih i ruskih stručnjaka koji rade na brodovima - istakao je analitičar. Što se tiče francusko-rusko-egipatske saradnje na Mistralima, Sitnikov je naglasio da "od samog početka rasprave o pojedinostima prodaje 'Mistrala' je jasno da bi egipatska mornarica trebala aktivnu pomoć ruskog Ministarstva odbrane". Uostalom, "nosači su bili izgrađeni u skladu sa ruskim zahtevima i ruskim standardiima, a njihova obnova prema NATO standardima bila je tehnički izvodljiva, ali preskupa".

- Rusija je počela da gradi helikoptere po merama "Mistrala" od samog početka. Da budem iskren, Moskva je besplatno dobila dokumentaciju za "Mistral". Tačnije, platio je Kairo - kaže analitičar. Najveći dobitnik je Egipat, koji će prema analizama postati regionalna pomorska sila, ispred Turske, Izraela i Grčke. Južna flota će Egiptu da omogući i da zaštiti rute trgovačkih brodova u zalivu Aden, i čak da izravna uticaj sa Iranom i Saudijskom Arabijom u konfliktu u Jemenu.

Izvor: www.blic.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 134


« Reply #502 on: June 17, 2017, 09:44:03 pm »

Ма, хајде...!? Египат постаје поморска сила... Sad. Протећиће још пуно воде Нилом док Египат то постане. Па не постаје се поморска сила тако што набавиш два брода, макар и носача хеликоптера. За то је, осим бродова пре потребна добра и искусна посада и стратегија, односно тактика употребе. Сумњам да Египат има и једно и друго. Чак и да их има, набавиће упола мање хеликоптера од оног броја који је предвидела Русија. Права регионална поморска сила су само Турска и Израел (Грчку не рачунам). Остали су им нису ни прићи.
Logged
tihi
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 705« Reply #503 on: June 17, 2017, 10:34:27 pm »

Istina, ali taj jaz se smanjuje lagano.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 31 402« Reply #504 on: August 27, 2017, 07:35:51 pm »

Petnaest ruskih „aligatora“ stiže u Egipat do kraja godine, Katar želi tehnologiju za PVO
Novosti online   27. avgust 2017.

Rusija je spremna da do kraja ove godine isporuči Egiptu 15 helikoptera Ka-52 „aligator“

Rusija je spremna da do kraja ove godine isporuči Egiptu 15 helikoptera Ka-52 „aligator“, izjavio je tokom Međunarodnog vojnotehničkog foruma „Armija 2017“ generalni direktor holdinga „Helikopteri Rusije“ Andrej Boginski.

U okviru ranije potpisanog ugovora Moskva treba da isporuči Kairu 46 „aligatora“, naveo je sagovornik agencije.

„U avgustu smo planirali isporuku drugog od tri kontingenta Ka-52 Egiptu. Prve tri letelice su već isporučene — na njima se sada obučavaju egipatski stručnjaci“, dodao je Boginski.

EGIPAT ŽELI I RUSKE „TIGROVE“

Egipat namerava da kupi od Rusije 50 oklopnih vozila „Tigar“ za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova, saopštio je ruskim medijima generalni direktor Vojno-industrijske kompanije Aleksandar Krasovicki.

„Da, mi radimo na tome, radi se o 50 vozila i možda u bliskoj budućnosti potpišemo ugovor“, rekao je Krasovicki.

On je dodao i da će novi model „Tigra“ dobiti naziv „Atlet“.

Ranije je Krasovicki saopštio da su „Egipćani već merkali to vozilo“.

KATAR ŽELI RUSKU VOJNU TEHNOLOGIJU

Katar želi da dobije rusku tehnologiju za proizvodnju sistema protivvazdušne odbrane, izjavio je državni ministar odbrane Katara Halid bin Muhamed el Atija na sastanku sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom.

„Što se tiče naše međusobne saradnje, to nije samo kupovina sistema protivvazdušne odbrane, već i tehnologija. Želeli bismo da razvijemo industriju i prenesemo ovu tehnologiju u Katar“, rekao je Atija na marginama foruma „Armija 2017“.

On je takođe čestitao ruskom ministru na uspešnom početku foruma „Armija 2017“.

„Imamo nalog Njegovog veličanstva emira Katara da ojačamo odnose sa Rusijom u vojnoj oblasti i molimo rusku stranu da nam pomogne u ovom pitanju“, dodao je katarski ministar.(Izvor: sputniknews.com)

Izvor: www.novosti.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 134


« Reply #505 on: August 28, 2017, 07:35:58 pm »

Занимљив ми је овај податак о интересовању Катара за набавку руске технологије. Да ли то значи да ће Катар престати да буде спонзор терористима у Сирији и Ираку? Или је то само маневар због притиска којим је Катар изложен од стране арапских суседа, пре свих Сауди Арабије и УАР.
Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 497« Reply #506 on: December 24, 2017, 10:50:33 am »

Nisam pronašao drugu temu o Mistralima....fotografije su iz Barselone od ove godine. Ružine ima prilično ...


* DsO5WxkMj8Q.jpg (233.75 KB. 1280x768 - viewed 47 times.)* H1gxSX7htLw.jpg (199.73 KB. 1280x848 - viewed 46 times.)* ptlin50GnVw.jpg (201.47 KB. 856x1080 - viewed 47 times.)* sVpQFQZGLAI.jpg (185.79 KB. 1280x717 - viewed 61 times.)

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 134


« Reply #507 on: December 26, 2017, 08:03:56 pm »

Мени се чини да ће они брзо бити онеспособљени оваквим одржавањем...
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 31 402« Reply #508 on: December 26, 2017, 08:50:09 pm »

Čudi me da francuzi ne održavaju svoje brodove.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 134


« Reply #509 on: December 26, 2017, 09:30:57 pm »

Pa zar nisu prodati Egiptu?
Logged
Pages:  1 ... 29 30 31 32 33 [34] 35   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 25 queries.