PALUBA
December 19, 2018, 04:17:27 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4   Go Down
  Print  
Author Topic: Istorija jedriličarstva u Jugoslaviji i neke jedrilice do 2 Svetskog Rata.  (Read 9231 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 815


« on: August 03, 2015, 07:21:26 pm »

Prvi koji je pravio jedrilice na ovim prostorima je bio lekar dr. Vladimir Aleksić iz Pančeva. Prvo je pravio modele jedrilica ,1907g, koje su veoma uspele.Da bi saznao više ,pošao je u Pariz 1908g,gde je posmatrao letenje braće Rajt.Veruje se da je tada i upoznao braću ,i da se kasnije sa njima dopisivao.Dok je boravio u Parizu sakupio je informacije koje su bile potrebne za izradu jedrilica,ali i aviona.Mislio je da na svoju jedrilicu ugradi motor.To je potkrepeljno činjenicom da je u tom gradu kupio potreban materijal za gradnju, i prikupio informacije o motorima.
Po povratku u Pančevo počela je gradnja jedrilice po njegovom nacrtu.To je bila dvokrilna jedrilica,u duhu tadašnjeg shvatanja aerodinamike.Pomagao mu je stolar Jordan,ali i prijatelji i kolege,da bi je završili 1909g.Nazvana je Aleksić ,i bila je teška 70kg.Konstrukcija je bila od lakog drveta i španske trske pokrivena platnom,površina gornjeg krila 24m²,a donjeg 12m².Gornje krilo je bilo većeg raspona od doljeg ,dok je trup bio dužine šest metara.Kontrole su bile od čeličnih žica koje su bile povezane sa palicom,i sa krajevima gornjeg krila.Savijanjem tih krajeva se dobijao željeni pravac.Stajni trap su bile skije.Smatrali su da je jedrilica velikih dimenzija,ali to je napravljeno zato da bi kasnije mogla da dobije motor.

* aleksić 1909.JPG (27.06 KB. 540x376 - viewed 210 times.)


Oktobra iste godine jedrilica je završena,pa je za probne letove odabrao proplanak istočno od Pančeva,kod manastira Vojlovica.Prvi pokušaj leta je bio 13 oktobra 1909g ,uz prisustvo sugradjana.Dr. Aleksić je seo u svoju leteću spravu,u centar donjeg krila,dok su asistenti zatezali gumene trake. Na njegov znak pustili su jedrilicu koja je poletela petnaestak metara u visinu ,ali zbog nesavršenosti ili neiskustva pilota(možda i zbog vetra),vrlo brzo krenula ka zemlji.Pri tom se i oštetila,dok je letač ostao nepovredjen.

Postoji i vezija da je on još 1 oktobra uspešno leteo sa jedrilicom,ali da je izvršio prepavke zbog motora.To je izmenilo stabilnost letlice i zato je udarila u zemlju.

Vest o letu dr.Aleksića je madjarska štampa prenela u Evropu,pa čak i u Ameriku.A njega ovaj neuspeh nije zaustavio,rešen da na njega stavi motor,nameravao  je 1911g da krene u Ameriku da ga kupi.Razmišljao je da po  povratku  izmeni svoju spravu,tako  da umesto skija stavi točkove.Medjutim bolest ga je omela i u jesen 1911g je umro.  Ipak, Dr.Vladimir Aleksić je naš prvi jedriličar, prvi Srbin, konstruktor i  pilot, koji je poleteo na jedrilici sopstvene konstukcije.

Grupa beogradskih mladića ,oduševljenih vazduhoplovstvom,su u to vreme pravili modele jedrilica manje- više uspešne.Glavni u toj grupi su bili Braća Deroko-Aleksandar i Jovica,Djordje Roš,Srbobran Stanojević,Stahinja -Bane Nušić.Oni su aktivno pratili svetske i evropske časopise o avijaciji ,na neke su bili i pretplaćeni.Svoje modele su isprobavali na padinama Kalemegdana.Kada su u Beograd dolazili avijatičari ,Simon,Čermak,Rusijan-Merčep oni su redovno bili na banjičkom letelištu ,pomagali im i sa nekima postali prijatelji.Kasnije su napravili i jedrilicu -planera,sa kojom su skakali sa padina Košutnjaka-kod Hajdučke česme i kod Prokopa.Dvojca od njih Aleksandar Deroko i Djordje Roš su u Prvom svetskom ratu bili piloti u Srpskoj Avijatici.

* Srbobran Stanojević.jpg (96.49 KB. 468x610 - viewed 191 times.)


* Đorđe Roš.jpg (88.46 KB. 404x533 - viewed 171 times.)


Jedriličarstvo,ili bezmotorno letenje,kako se tada zvalo,je tek posle Prvog Svetskog rata postalo popuarno u svetu.Tada se grade kvalitetne i visokosposobne jedrilice.Najviše se ovaj sport razvija u tadašnjoj Nemačkoj,jer joj je zabranjeno da ima vojno vazduhoplovstvo,pa su intenzivno razvijali jedriličarstvo.A poznato je da dobar jedriličar lako postaje vrstan pilot.
U Jugoslaviji prvi gradi jedrilicu inž. Mikl 1923g u fabrici Ikarus,a sa njom uspešno leteo poručnik Miroslav Navratil kod sela Beška u Sremu.U isto vreme inž. Vladimir Tišma i pilot Hosu grade planer.Isprobali su ga kod Siska sa dobrim uspehom.

* jedrilca tišma-hosu.jpg (20.51 KB. 500x226 - viewed 216 times.)

Planer inž Tišme 1923g

Pri fabrici Ikarus osnovana je 1928g.  Sportsko društvo, Ikarus koje je  prvo u zemlji počelo da se bavi vazdušnim jedrenjem. Ovo društvo je imalo i jedrilicu (tipa Cegling -nem. Zögling) koju je počeo da pravi student tehnike 1929g Dimitrije Landsberg.On je u nemačkoj završio školu jedrenja,pa je doneo planove za ovaj klizač,i počeo je gradnju.Kasnije je rukovodstvo fabrike Ikarus odlučilo da pomogne pa je tako završen klizač nazvan Z 1.Uskoro su napravili još jednu Z 2.Ovu jedrilicu je kupilo udruženje rezevnih avijatičara iz Zagreba,pa je dobijenim novcem kupljen material i napravljena 1931g dvoseda jedrilica tipa Poppenhausen.Nakon uspešnih letova u okolini Zagreba ,ovaj aeroklub naručuje još jedan klizač,nazvan Z III(ZöglingIII).


* DimitrijeLandsberg.jpg (56.68 KB. 537x376 - viewed 184 times.)Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 815


« Reply #1 on: August 03, 2015, 07:25:37 pm »

U to vreme je u Zagrebu organizovana vazduhoplovna izložba,na kojoj su uspešno izveden autosatart sa jedrilicom Poppenhausen,kao i skokovi sa Zögling,uz pomoć gumenog užeta i ljudske vuče.Ovo se smatra prvim javnim letovima jedrilica na prostorima bivše Jugoslavije.U isto vreme su i u Sloveniji entuzijasti nabavljali ili pravili jedrilice,pa je u Ljubljani bilo dve a u Mariboru jedna.Tokom 1931g pri univerzitetima u većim gradovima osnivaju se sekcije Aeroklubova(akademski aeroklubovi),koji  su organizovali vazdušno jedrenje.U proleće te godine na Beogradskom univerzitetu ,student tehnike Ivko Jozanov ,ostiva Akademsku sekciju Aerokluba.


* Poppenhausen.jpg (33.35 KB. 343x262 - viewed 1140 times.)

Kokpit dvosede jedrilice za obuku , Poppenhausen,

Središnja uprava aerokluba je 1932g poslala trojicu momaka u inostranstvo da se usavrše u jedrenju,kako bi kasnije otvorila škole jedrenja pri aeroklubovima.Tako je student tehnike Živko Jozanov iz Novog Sada poslat u Rossitten,a Aleksandar Stanojević-rezervi oficir ,pilot  iz Beograda u Rhon ,gde su se u Nemačkoj nalazila dva odelenja  poznate škole jerdenja Rhon- Rossitten.Sa njima je išao i Borivoje Ivković ,takodje u Rhon,ali bez obaveza prema Aeroklubu,o svom trošku.Sama obuka trajala je 40 dana.

Aleksandar -Aca Stanojević je kao pilot lovac nevoljno otišao da izučava pilotažu jedrilica,ali se tokom boravka u Nemačkoj zaljubio u jedriličarstvo.Obuku je završio sa velikom uspehom,završio je i obuku u tada još neispitanim načinom podizanja jedrilice sa zemlje-aerozapregom.Bio je prvi koji je izveo luping sa jedrilicom.Kasnije će postati veliko ime našeg jedriličarstva,a leteo je do god je mogao pa i u 80-tom godinama života.

Po povratku je osnovana prva jugoslovenska škola za vazdušno jedrenje,a teren za školu je odredio Stanojević, kod sela Pinosava-na zapadnim obroncima planine Avala.Škola je svečano otvorena 14 avgusta 1932g uz velike ličnosti avijacije-Tadija Sondermajer i potp.Miodragom Tomićem.Zvanično ime škole je bilo -Niža škola za vazdušno jedrenje u Beogradu.Za upravnika je postavljen Stanojević ,a Jozanov za pomoćnika,dok je Ivković bio jedan od nastavnika.Jedan klizač je gospodjica Srškićeva krstila imenom Orlić a drugi inž.Sondermajer imenom Poletarac.
U školu se upisalo 38 polaznika od  kojih su bile četiri devojke.Počeci su bili teški.jer ni letelište nije bilo uredjeno,pa su prvo sekli vrbe,ravnali jarkove,krčili mesta za start.Nisu imali ni hangar pa je u prvo vreme jedrilice bile na otvorenom.Ivicom aerodroma je išla pruga,telefonske žice i bandere,a po njemu pasle ovce.Ipak kurs za pilota"A" je završilo 30 polaznika i oni su odnah prešli na kurs za pilota "B".U drugu klasu polaznika upisalo se 15 polaznika.Tada si  za pilota "A" morao da imaš najmanje 15 samostalnih letova,od kojih barem jedan da traje 30 sekundi, a za pilota "B" najmanje 25 samostalnih letova,pet letova od najmanje 60 sekundi svaki,i najmanje pet letova sa S manevrima.

* učenici.jpg (45.9 KB. 419x217 - viewed 1134 times.)


Medjutim ,pokazalo se da je mesto za školu loše izabrano(previše je udaljeno od grada).To je u ondašnjim uslovima prevoza bilo smetnja bržem razvoju škole, pa je škola preseljena na brdo Zvezdara 1933g.To mesto  je izabrano jer je to bila najviša kota u gradu,bez kuća,postoji zaravan na vrhu i odečeni deo prema istoku.Na tom mestu uvek duvaju umereni vetrovi a i gradila se opservatorija u blizini.U proleće 1933g napravljen je hangar u blizini kule za osmatranje zvezda ,na platou iznad strmine.Treća klasa polaznika je počela sa letenjem 18 juna 1933g.Škola je dobro radila ,imala je preko 3700 startova ,ali 24 septembra 1933g dogodila se katastrofa.Nastavnik letenja Živko Jozanov je imao udes sa jedrilicom,i ubrzo od povreda umro.

* hangar za jedrilice zvezdara.jpg (90.13 KB. 980x630 - viewed 302 times.)


Uprava Aerokluba je donela odluku da se hangar na Zvezdari nazove po nastradalom nastavniku letenja,što je i učinjeno.Tom prilikom je upriličena manja svečanost,kada je gospodja Milica Sondermajer krstila jedrilicu Poppenhausen imenom Jastreb,a nastavnici su izveli nekoliko letova.Aca Stanojević 9 novembra osniva jedriličarsku grupu pod imenom Deveti,koja će u narednim godinama postići zavidne rezulate i podići ugled jugoslovenskog jedriličarstva.Ovo ime su izabrali jer je za start jedrilice potrebno devet osoba-jedan je pilot,jedan pridržava krilo ,šest zatežu gumenu užad,jedan je kod repa i kada treba oslobadja jedrilicu.U ovoj godini  Aeroklub je nastavio izradu  jedrilica,pa je do kraja godine  imao 13 gotovih i 6 u izradi.

* hangar na zvezdari.jpg (280.76 KB. 855x580 - viewed 291 times.)

Hangar za jedrilice izgradjen na novom letelištu Zvezdara ,pod imenom nastavnika letenja Živka Jozanova


* popenhausen jastreb.jpg (111.85 KB. 549x387 - viewed 200 times.)

Jedrilica  Poppenhausen krštena imenom Jastreb 


Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 815


« Reply #2 on: August 03, 2015, 07:29:58 pm »

Dimitrije Landsberg je konstrisao i učestvovao u gradnji školskog klizača bezrepaša,koji je isproban 1933g.Jedrilica je bila ispred svog vremena,ali usled prevelike težine i puno nerešenih problema nije ni uspela da poleti.To je bio visokokrilac sa unatrag zabačenim krilima,trup rešetka sa piramidom,krila prihvaćena zategama od čelične žice,na pola dužine.Upravljanje je rešeno tako da je umesto krilaca imao komandne površine koje su mogle da rade i kao komanda dubine ili kočnice.Na taj način je zamenjeno kormilo pravca i nagiba.Pilot je imao klasične komande ,palicu i pedale,vertikalni stabilizator nije imao.Raspon krila je bio 11m,a startovao se uobičajeno za to vreme ,pomoću gume.

Grupa Deveti je sama pravila jedrilicu Hols der Taufel(leteći djavo-nemačkog konstruktora Lippisch) koji je u proleće 1934g krstio Vojin Djurić(direktor hipotekarne banke ,kasnije i ministar finansija Kraljevine Hugoslavije) imenom Deveti.Te godine se na letelištu Zvezdara organizuje i nekoliko takmičenja jedriličara.Na teritoriji Oblasnog odbora Beograda bilo je šest jedriličarskih škola sa 13 jedrilica,i pored diploma jedriličara "A" i "B" ,te godine izdata je i jedna "C" diploma.I pored uspeha škole ispostavilo se da je ovakav vid školovanja skup ,pa je 1935g odlučeno da se rasformiraju ,a da se dalji rad odvija u  jedriličarskim grupama(aeroklubovi) u svim mestima gde ima interesovanja i uslova.To je uslovilo i brzo narastanje jedriličarskih grupa po Jugoslaviji.

* HolsderTeufel.jpg (43.97 KB. 556x467 - viewed 216 times.)

Hols der Taufel(leteći djavo-nemačkog konstruktora Lippisch)

U Akademskom aeroklubu u Beogradu je postojala ideja da se na Zlatiboru osnuje škola jedriličarstva.Na osnovu te ideje počinju ispitivanja terena i klime-vetrova.Instruktor jedriličarskog letenja Aleksandar Stanojević je ,kao najiskusniji,obišao terene 1934g i utvrdio da su Čigota,Crni Vrh i okolni tereni veoma podesni za jedrenje.Već u avgustu je došlo tridesetak jedriličara i oformili su kamp iznad Kraljevih voda-Kasnije Partizanskih voda sada Zlatibor.Iako su uslovi u kojem su živeli bili niski ,nije im smetalo da ispitaju okolne visove.Nedugo potom dolaze i iz Akademskog aerokluba u cilju ispitivanja terena ,sa Borisom Cijanom i Dimitrijem Landsbergom.Ustanovili su da je predeo Kriva Breza najpogodnij za planiranje,a sledeće godine 24 juna 1935g škola zvanično počinje sa radom.Tako je počeo sa radom najorganizovaniji jedriličarski centar u tadašnjoj Jugoslaviji ,a verovatno i na Balakanu.

* zlatibor poceci.jpg (142.96 KB. 732x479 - viewed 251 times.)

Početak rada jedriličarskog centra na Zalatiboru

Tog juna  je počelo letenje sa dvadeset učenika(medju kojima je bilo i devojaka) i nastavnikom letenja Johan Volf -pilot iz Salcburga.Spavali su u vojničkim šatorima,a hranili se na vojničkom kazanu,i imali su jednu jedrilicu.Skromni uslovi su uticali na ukupan rezultat škole,od polaznika niko nije položio za pilota jedrilice.Ukupno je izvršeno 10 startova ,sa 15 minuta leta .Sledeće sezone rezultati su bili impresivni,ukupno je 61 pitomac dobio pilotsku dozvolu,izvršeno je oko 1100 startova sa preko dvanaest sati leta.Upravnik škole je bio Voislav Radosavljević.Te 1936g se dogodio i jedini udes gde je smrtno stradao bugarski pitomac.Sledeće 1937g, škola uspešno radi ,ali je i doneta odluka da se naparavi jedriličarski dom i hangar za smeštaj jedrilica.Lokalne vlasti su obezbedile zemljište ,a komanda JKRV je dala potrebna sredstva ,pa su 1938g zavrešni objekti.Dobila je i novo ime -Jedriličarska škola Akademskog aero-kluba Zlatibor.

* zlatibor dom.jpg (101.28 KB. 669x379 - viewed 224 times.)

Jedriličarski dom na Zlatiboru,ali hangar još nije izgradjen


* Novoizgradjeni dom jedriličara sa hangarom.png (522.17 KB. 992x536 - viewed 327 times.)

U novoizgradjeni hangar je moglo da se smesti do 15 jedrilica ,a pored njega su bile stolarska i  bravarska radionica,a u dom je mogao da primi  80 učenika.

U toku 1934g osnovan je još jedan centar letenja u Kraljevini Jugoslaviji , na Blokama u Sloveniji ,koji je spešno radio sve do 2 S.R.

Nastavilo se i sa konstrukcijom i izgradnjom jedrilica,pa je 1934g inž. Giša Stanisavljević konstruisao" GS-1".To je bio poduprt visokokrilac,krilo sa dve ramenjače i iz tri dela(krajevi se odvajaju od centroplana),trup šestougaonog preseka obložen lepenkom.Razmah krila 16m,dužina 7m.Ova jedrilca je tegljena aviozapregom,a pošto je najbolji u tome bio Aca Stanojević on je vršio ispitivanje.Nažalost pri drugom letu još dok je bila u zaprezi(vukao je avion) otpao je  vertikalni stabilizator sa kormilom pravca.Pilot se tada jedva spasio skokom iz jedrilice sa jedva 50m.

U Sloveniji je inž.Anton Kuhelj 1935g konstruisao jednostavnu ali sposobnu jedrilicu,za osnovnu obuku.Konstruktor se vodio idejom da će ovu jedrilicu praviti po jedriličarskim grupama(aeroklubovima),entuzijasti,nestručni,sa oskudnim alatom,pa je konstrukcia bila veoma uprošćena.Ova jedrilica ,nazvana" Inka" ,je bio poduprt visokokrilac,krilo sa dve ramenjače,trup šestougaonog preseka prednji dao presvučen lepenkom,zadnji platnom.Izgleda da je napravljena samo jedna 1937g,i uspešno letela u jedriličarskoj školi u Blokama,sve do 2S.R.Jedrilicu je polomio nemački pilot 1941g.

* inka2.jpg (44.98 KB. 450x229 - viewed 1153 times.)Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 815


« Reply #3 on: August 03, 2015, 07:33:58 pm »

Godine 1938 je napravljena jedrilica za osnovnu obuku  nazvana "Šroka ŠH1" .Ideja kojom su se konstruktori, inž.Ivan Šoštarić i R.Humek ,vodili je da bude što prostija i jednostavnija za gradnju i smeštaj jedrilice u što manji prostor.Zbog toga je jedrilica imala mogućnost da se rep podigne na gore,a krila se lako odvajaju od centrioplana.Trup je imao jednu kutijastu ramenjaču preko koje su postavljeni okviri,a sve je presvučeno lepenkom.Jednu jedrilicu je izradila jedriličarska grupa iz Maribora.Mogla je da startuje i sa aviozapregom,a uspešno je letela sve do 2S.R.

U to vreme su jedrilice za početnike bili jedino klizači.  Konstruktori su njih naviše  radili,ali da im izgradnja bude što jednostavnija , da mogu lako da ih prave u aeroklubovima.Jednu takvu je konstruisao i inž.Boris Cijan ,pod imenom "Skakavac" .Njena originalnost je bila u trupu jer je  bio čamac kutijastog preseka koji na kraju prelazi u rep.Krila i rep su poduprti.Pokazalo se da je ovakav trup previše komplikovan za amatersku gradnju,ispao je teži od predvidjenog ,pa je to imalo uticaja na letne karakteristike.Gradila je grupa "Kondor" iz Zemuna 1938/39g.

* skakavac.jpg (63.74 KB. 688x331 - viewed 199 times.)


Po uzoru na klizača" Zögling",inž.Ivo Šoštarić je konstruisao jedrilicu sličnog izgleda pod imenom "Vrabac"  ,ali bez centralne piramide i zatega,već je krilo pouprto upornicama.Konstruktor je imao neprijatelja zbog ove novine,jer se smatralo da će drvene upornice u eksploataciji biti krute i lomiti se.Ali,u praksi se pokazalo da je ovo rešenje mnogo bolje.Tokom ispitivanja jedrilice 1939g u Vršcu,po letnim karakteristikama prevazišla je svog uzora.Iste godine je u fabrici Utva puštena serija od 15 komada,u verziji "A" i "B" Bila je vrlo jednostavne konstrukcije,što je pogodovalo aeroklubovima,a startovala je autovitlom.Jedrica je postala standarna za početnu obuku pred 2S.R. a nakon rata je napravljeno preko 150 primeraka.

* vrabac.jpg (62.29 KB. 695x367 - viewed 252 times.)


Konstruktor avioma "MMS-3" ,inž. Milenko Mitrović je 1939g konstruisao visokosposobnu jedrilu "Utva" koja je napravljena u istoimenoj fabrici.Ona je bila ispred svog vremena,i bila je i daleko ispred tadašnjih tehnika letanja.Bila je toliko ispred svog vremena ,da su je posle rata uporedjivali sa nekim vrhunskim jedrilicama u svetu.To je bio slobodnonoseći srednjokrilac(krilo je imalo W oblik),krilo sa jednom ramenjačom presvučen lepenkom,trup ovalan presvučen lepenkom ,rep delimično platnom.Imala je zakrilca,vazdušne kočnice,stajni trap na uvlačenje sa kočnicom,rezervoar za vodu(za povećanje opterećena krila),koju je pilot mogao da ispusti u toku leta.Kabina je bila iz jednog komada plexi-stakla,a pilot je mogao komande da podešava za vreme leta.Pre rata je ispitivana u Vršcu i ocenjena je kao veoma prijatna za letenje.Preživela je rat ,pa su posle rata nastavljena ispitivanja,ali su ubrzo i prekinuta zbog dotrajalosti materijala.Kasnije nije gradjena.

* utva39.jpg (151.2 KB. 744x581 - viewed 232 times.)


Još jedna zanimljiva jedrilica koju je konstruisao 1939g  Stanko Obad ,a koju su pravili po jedrilišarskim grupama.Nazi joj je" Musa Kesedžija" ili "Musa".To je bila malo ozbiljnija jedrilca koja je omogućavala i duže letove.Konstruktor je koristio moderna konstruktorska rešenja,ali je bila i dosta jednostavna za gradnju.To je bilo visokokrilac sa douprtim krilom,imalo je jednu ramenjaču,prednji deo krila presvučen lepenkom ostalo platnom.Trup je bio iz dva dela ,gondola za pilota i greda -nosač repa.Oba dela su presvučena lepenkom,a repne površine platnom.Ova jedrilca je gradjena i posle rata.

* musa.jpg (50.6 KB. 686x298 - viewed 188 times.)


Inžinjer fabrike Utva IvoŠoštarić je konstrisao jedrilcu"Čavka".Konstukcija je i dalje bila jednostavna za gradnju,ali je primenio neka rešenja koja su se nametnula u korišćenju jedrilica.Namenjena je jedrenju,osnovnim akrobacijama i obuci u aviozaprezi(mogla je da startuje i autovitlom),vrlo je okretna,laka za jedrenje i održavanje.Do 2S.R.je napravljeno deset primeraka u fabrici Utva,za potrebe aeroklubova,a posle rata je napravljeno nekoliko stotina.Prodato je pet primeraka 1955g Grčkoj,ali je i kod njih napravljen jedan broj.  To je pouprti visokokrilac ,imala je jednu ramenjaču,prednji deo krila presvučen lepenkom ostalo pllatnom.Krilo je imalo neobičnu,ali zbog jednostavnosti gradnje ,ramenjaču-dijagonalu.Krila su pouprta čeličnim upornicama sa kardanima na kraju,na taj način je dozvoljeno uvijanje krila i nedolazi do loma upornce.Trup je bio iz dva dela ,gondola za pilota i greda -nosač repa,koja ima oblik kutije.Oba dela su presvučena lepenkom,a repne površine platnom.

* CAVKA.jpg (132.45 KB. 497x331 - viewed 231 times.)


Nakon Drugog Svetekog rata su obnovljene fabrike koje su proizvodile jedrilice,što je pomoglo da se vazduhoplovno jedriličarstvo znatno razvije.

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 16 842


« Reply #4 on: August 03, 2015, 07:47:14 pm »

Како су подизане у ваздух те прве једрилице? За ове касније пише "аерозапрегом" и објашњење "вукао је авион", ако сам добро схватио?

Где се налазила та школа једриличара на Златибору? Имали остатак тог дома и хангара?
Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 815


« Reply #5 on: August 04, 2015, 05:52:57 pm »

Te prve jedrilice su bili klizači.To znači da su letele sa pogodnog brda,strmog,a let se merio sekundama.Pored strmog brda ,koje obezbedjuje neku visinu,jedrilica je dobijala na brzini pomoću gumenih užadi.Nih su zatezali drugi ,a jedrilica-klizač je sa zadnje strane vezan i u pogodnom trnutku je puštena.Ona se ne bi vinula u nebo ,nego bi polako krenula da se spušta-da klizi.Za start je bilo potrebno osam osoba,po troijca sa svake strane zatežu gumu,jedan drži krilo jedrilice da bi bila uspravna,a jedan je pozadi i oslobadja je.Ako ima pogodnog vetra,klizač može da produži let,ali ipak su se merili sekundama.

* vuca.jpg (97.02 KB. 500x336 - viewed 191 times.)


Kada sleti ,momci je na rukama prenesu na vrh brda,pa ponovo.


* vuca3.jpg (13.3 KB. 510x275 - viewed 146 times.)


To je školska jedrilca,i služi da početnici steknu iskustva u upravljanu letelicom.Nekad ,ako ima jakog vetra,jedilice su stajale u mestu ,a početnik je pokušavao da održi jedrilicu na skiji,da stoji uspravno.
Ako bi imali sreće pa da imaju konja koji bi im vukao jedrilicu na brdo,kao što je bilo na jedriličarskoj školi na Zlatiboru.

Kasnije,kada je bilo nešto novca,jedrilice su startovale autovitlom.  Ovde je jedrilicu vukao auto sa sajlom ,preko nekog vitla.To se odvijalo na aerodromima,a za vuču je uglovnom korišćen neki stari automobil.Jedrilicu bi zakačili za sajlu,auto bi je vukao dok ne dostigne potrebnu visinu i onda je pilot otkači.

* vuca6.jpg (54.02 KB. 980x735 - viewed 144 times.)


Još kasnije,kada su aeroklubovi postali ozbiljni,jedrilice su vukli avioni-aerozaprega.

* vuca 4.jpg (400.96 KB. 980x651 - viewed 179 times.)


Posle 2S.R. jedrilice su postale znatno bolje,i u materijalima,načinu izrade,kao i u tehnici letenja.

A za jedriličarsku školu na Zlatiboru pogledaj
http://www.airban.net/strana_bobanovo_leteliste.htm
http://zlatibor.tv/dogadaji-vesti/80-godina-od-osnivanja-jedrilicarske-skole-na-zlatiboru/2155/

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 16 842


« Reply #6 on: August 04, 2015, 07:40:52 pm »

Хвала Коста, сада ми је јасније.
Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 815


« Reply #7 on: November 22, 2015, 06:34:22 pm »

Startovanje jedrilice je bio timski rad!


* start jedrilice.jpg (131.4 KB. 748x517 - viewed 312 times.)

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 30 046« Reply #8 on: December 31, 2016, 08:58:00 pm »

Георгије Нинчић, Владимир Шамс, Олга Андасура, Милка Блаћанин, Шиме Оштрић и Драгослав Соботка евоцирају своје успомене из једриличарске школе која се налазила на Златибору (период од 1936. до 1940. године).

Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 815


« Reply #9 on: April 07, 2018, 05:31:04 pm »

Zögling-IKARUS  Z1

Zögling(cegling) -učenik ,pun naziv DFS 108-11,nemačka jedrilica-klizač za osnovnu obuku pilota jedrilica.To je jednokrilna,drvena jedrilica ,sa jednim sedištem,jednostavne konstrukcije.Pilot je sedeo na osnovi -trupu bez ikakave zaštite.Krila su bila relativno mala,sa osloncem na centralnu piramidu preko sajli.Krila su bila oblika pravougaonika,drvene konstrukcije,sa dve ramjenače,prednji deo -napadna ivica pokrivena lepenkom a ostalo pokriveno platnom.Krilca su zauzimala 1/3 dužine krila.Donji deo osnove( na kojoj se nalazi sedište i koja nosi  krila i rep) je služio kao skija pri sletanju.Na kraju se nalazio rep pravougaonog oblika drvene konstrukcije pokriven platnom.Upravljačke površine  su povezane sa pilotom preko čelične sajle.
 
Jedrilicu je konstruisao  Alexander Lippisch ,a prvi let je imala1926g. Proizvedena je u mnogo varijacija od strane različitih proizvođača.Mnogi entuzijasti su je sami pravili  u aeroklubovima širom sveta.Predvidjeno je da startuje pomiću užeta, autovitlom ili gumene praćke.Modifikovana verzija C31 je radjena od 1931g, C33 je pravljena od 1933g,a od 1935g modifikovana verzija C 35.Tokom 1938g se pojavila SG 38 koja je letela  u Jugoslaviji posle rata.


* zoling1.jpg (104.23 KB. 740x442 - viewed 43 times.)


Jednu je počeo da pravi  1929g  student tehnike Dimitrije Lansberg.Fabrika Ikarus mu je pomagala,a onda je 1930g u okviru fabrike osnovana sekcija za vazdušno jedrenje,koja je počela da pravi jedrilice. Fabrika je napravila četiri klizača ,za dve godine ,pored  Poppenhausen.

Kako je raslo interesovanje za jedriličarstvo ,krajem tridesetih godina pojavila se potreba za školskim jedrilicama i klizačima.Da bi se osigurala kvalitetnija izrada 1937g  osnovana je Jedriličarska zadruga "Utva s.o.j" koja bi se bavila izradom  jedrilica. Za jedriličarsku grupu "Deveti" je  Utva 1938g napravila jedan klizač Zögling 33.Tokom izrade su izvršene neke izmene na originalnim planovima.Posle ovog napravila je još dva klizača.Iako se fabrika spremala za masovnu proizvodnju  do nje nije došlo.Ipak,na iskustvima sa ovim klizačem i Wrona bis, inž.Šoštarić projektuje klizač Vrabac,kao zamenu za Zögling u klubovima.U Nemačkoj je pred rat nastala varijanta SG38 koju su posle rata koristili i naši aeroklubovi.

U prvo vreme nisu bile registrovane,ali to se promenilo 1931g kada je svaka morala da ima uverenje o plovidenosti i registraciju. Ovu jedrilicu su najviše pravili  u fabrikama ,ali i u aeroklubovima kao samogradnju.Učenici bi je često  pri sletanju ošteti,ili nešto polomi,ali se,zahvaljujući jednostavnoj konstrukciji i lako popravljala.
 
Ovo je prvi način registracije do 1940g.One su bile označene  YU - slovo i broj.Slovo je latinično i predstavljalo je prvo slovo kluba oblasnog odbora.Broj je bio redni broj jedrilice oblasnog odbora.Bilo je i odstupanja od ovog paravila.

Zögling Z31   YU-1 registrovana 1933g pripadala Akademskom Aeroklubu Beograd (AAK BG)
Zögling Z31   YU -A22 pripadala Jedriličarskoj grupi  "KONDOR" Zemun
Zögling Z31   YU -B18 pripadala Jedriličarskoj grupi  "KONDOR" Zemun
Zögling           YU-B2 registrovana 1936g pripadala Jedriličarskoj grupi  "BLOKE"
Zögling           YU-B3 registrovana 1936g pripadala Jedriličarskoj grupi  "BLOKE"
Zögling Z35    YU-I1 do YU-I14 su propadale Oblasnom Odboru Zagreb od toga I1 je kršten "KOBAC",I10 kršten  "SOKOL",I 11kršten "LABUD",I 14 kršten "RODA".Krštene su još kao "JASTREB","LASTA","ŠEVA","ŠIŠMIŠ" (nepoznate oznake)

Zögling Z31     YU-J1 pripadala Jedriličarskoj grupi "PULEX"
Zögling Z1  YU-K1 pripadala Jedriličarskoj grupi "JASTREBAC" Kruševac, kasnije preregostrovana YU-KAD
Zögling        YU-L1 propadala Oblasnom Odboru Ljubljana
Zögling         YU-L2 pripadala Jedriličarskoj grupi Ljubljana
Zögling         YU-L6 pripadala Jedriličarskoj grupi Ljubljana
Zögling         YU-L7 pripadala Jedriličarskoj grupi "STIČNA" kasnije preimenovana YU-STIČNA
Zögling         YU-L9 propadala Oblasnom Odboru Ljubljana
Zögling         YU-L10  pripadala Jedriličarskoj grupi Ljubljana


Zögling         YU-L11 propadala Oblasnom Odboru Ljubljana
Zögling         YU-L13 propadala Oblasnom Odboru Ljubljana
Zögling         YU-L21 propadala Oblasnom Odboru Ljubljana
Zögling         YU-L27 propadala Oblasnom Odboru Ljubljana
Zögling         YU-M2 propadala Jedriličarskoj grupi "CELJE"
Zögling         YU-M3 propadala Jedriličarskoj grupi "MARIBOR"
Zögling         YU-M4 propadala Jedriličarskoj grupi "RADGONA"
Zögling         YU-M5 propadala Jedriličarskoj grupi "MARIBOR"
Zögling         YU-M6 propadala Jedriličarskoj grupi "CELJE"
Zögling         YU-M8 propadala Jedriličarskoj grupi "MARIBOR II"


Zögling         YU-M10 propadala Jedriličarskoj grupi "PTUJ"
Zögling         YU-M11 propadala Jedriličarskoj grupi "SLOVEN GRADEC"
Zögling         YU-M12 propadala Jedriličarskoj grupi "MARIBOR III"
Zögling         YU-M13 propadala Oblasnom Odboru Maribor
Zögling         YU-M17 propadala Jedriličarskoj grupi "RADGONA"
Zögling         YU-M18 propadala Jedriličarskoj grupi "SLOVEN GRADEC"
Zögling         YU-M19 propadala Jedriličarskoj grupi "MARIBOR III"
Zögling         YU-N1 propadala Jedriličarskoj grupi "ORAO"  Novi Sad
Zögling         YU-R1 propadala Oblasnom Odboru Skoplje
Zögling         YU-R4  propadala Jedriličarskoj grupi"RADGONA"registrovana 1939g

Pored ovog označavanja jedrilicama su davana imena
Zögling         YU-DUŠAN SILNI  propadala Oblasnom Odboru Skoplje
Zögling         YU-KORAB propadala Oblasnom Odboru Skoplje
Zögling         YU-OHRID propadala Oblasnom Odboru Skoplje
Zögling         YU-SKOPLJE  propadala Oblasnom Odboru Skoplje
Zögling         YU-R1 propadala Oblasnom Odboru Skoplje
Zögling         YU-TETOVO propadala Oblasnom Odboru Skoplje


Od 1940g kada jedrilice dobijaju nov način označavanje po uzoru na motorne letelice.Pored oznake državnosti dobio je slovo K za klizače i V za visoko sposobne jedrilice i dva slova po abecednom redu.
Zögling  Z1   YU-KAD propadala Oblasnom Odboru Kruševac  ranije YU-K1.Napravili je članovi Jedriličarske grupe" Jastreb" u fabrici "Obilićevo".
Zögling  Z1   YU-KBE propadala Jedriličarskom Centru Zlatibor
Zögling  Z1   YU-KCL propadala Oblasnom Odboru Kraljevo

Podaci o registraciji su iz knjige Civilno vazduhoplovstvo Kraljevine Jugoslavije Čedomir Krunić


* skica zoling.jpg (35.84 KB. 672x356 - viewed 38 times.)


Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 815


« Reply #10 on: April 10, 2018, 04:00:44 pm »

UTVA M/J1

Septembra 1937g je raspisan konkurs za visokosposobnu jedrilicu koju bi koristili aerokubovi.
Jedrilica inž.Milenka Mitrović je osvojila prvu nagradu.To je bila visokosposobna jedrilica drvene konstrukcije na kojoj su primenjene savremena konstrukcionih rešenja,ugradnja zakrilaca,vazdušnih kočnica i ugradnja točka.Na njoj je prvi put ugradjen(u Jugoslaviji) vodeni balast  u cilju poboljšanja letnih karakteristika.Navodno je na jedrilici primenjen aeroprofil isti kao na avionu IK3.
Fabrika Utva je dobila zadatak izrade M/J1,koji je ona završila 10 maja 1939g.Dobila je registraciju YU-UTVA.

To je bio slobodnonoseći srednjokrilac,krilo sa jednom ramenjačom.Krilo drvene konstrukcije delimično pokriven lepenkom delimično platnom.Trup drvene konstrukcije ,ovalnog preseka presvučen lepenkom.Repne površine drvene konstrukcije delimično presvučene platnom a delimično lepenkom.Krilo je ,gledano odnapred,imalo W oblik.
 To je bila jedna od najinteresantnijih i najnovijih u svetu, u to vreme ,i bila je daleko naprednija od svih jedrilica u Jugoslaviji.

Imala je zakrilca,vazdušne kočnice,stajni trap-točak sa kočnicom.Osim toga točak se uvlačio,a sližio je za podešavanje ugla sletanja prema težini.On je omogućavao sletanje bez obzira u kom stanju izvlačenja je bio.Ispod spoja ramenjače sa trupom,bio je rezervoar od 40L.On je služio kao opterećenje krila,za letove u vrlo povoljnim atmosferskim prilikama.Pilot je mogao ,po potrebi,da izbaci vodu u letu.Imao je mogućnost podešavanja nožnih komandi u letu.Poklopac kabine je bio iz cela (od pleksistakla).Imao je objedinjenu komandu zakrilca i kočnice na točku.

Piloti su je ocenili kao veoma prijatnu za letenje,ali su našli manu u nedovoljnoj vidljivosti iz kabine i veliku brzinu sletanja.


* utva yu.jpg (733.87 KB. 980x512 - viewed 48 times.)


Da bi se proverile njene karakteristike,JG Deveti je odlučila da sa njom ide na takmičenje u Poljsku.Jedrilica nije rasklapana,već je etapno šlepovana avionom  SIM X ,a jedrilicom je pilotirao  Aca Stanojević.Zanimljivo je da JG Deveti nije imala vremena da ispita jedrilicu,već je to radjeno na takmičenju.Ipak ,zahvaljujući letačkom iskustvu uspeli su da osvoje neku od nagrada.
Nakon okupacije jedrilica je skrivana u fabrici Utva.Posle rata jedrilica je osposobljena za let.Planirana je njena izrada u fabrici,jer je to bila najmodernija jedrilica u zemlji.Medjutim do toga ne dolazi.Letela je na aeromitinzima dok je konstrukcija dopuštala.U muzeju vazduhoplovstva u Surčinu se čuvaju ostaci jedrilice YU-UTVA.

Zanimljivo je da su je 1947/48g uporedjivali sa tada najmodernijom švajcarskom jedrilicom W.L.M. 1,koja je imala isti profil krila(NACA 23012) ,vrlo slične tehnička rešenja i oblikom vrlo podseća na UTVU.
Navodno od nje je nastala 1947g  jedrilica Orao 1


* skica utva m1 J1.jpg (125.65 KB. 927x442 - viewed 38 times.)

Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 815


« Reply #11 on: April 13, 2018, 05:31:54 pm »

INKA

Da bi aeroklubovi došli do jedrilica,konstuktori su radili na jednostavnijim konstukcijama  koji su mogli da se rade i u samogradnji.Takva je bila i INKA,koju je konstruisao inž. Anton Kuhelj 1935g.Odatle joj je i ime IN(g) K(uhelj) A(nton).Izgleda da je napravljena 1937/38g

To je drvena jedrilica ,pokrivena platnom,namenjena za obuku pilota u jedrenju.Ipak mogla je da koristi i termike,jer se ta tehnika jedrenja razvijala.To je bio poduprti visokokrilac,drvene konstrukcije.Krilo sa dve ramenjače presvučeno platnom.Trup šestougaonog preseka,prednji deo presvučen lepenkom zadnji platnom.

Inka I je napravljena u aeroklubu na Blokama,a druga Inka II je napravljena u Celju.
Ovu drugu su odlučili da naprave sami u aeroklubu Celje  jer  nije imao dovoljno novca. Osnovno drvo za izradu je smrekovo drvo su nabavili kod nas ,dok su lepenku i metalne delove kupovali u Avia Richter,a obradu metalnih delova u obližnjoj šabrici.
Poletela je 1 januara 1941g i to pomoću autozapregom.Tokom rata je uništena u neuspelom pokušaju nemačkog pilota da poleti .


* inka2.jpg (44.98 KB. 450x229 - viewed 306 times.)* inka kuhelj2.jpg (91.79 KB. 626x431 - viewed 39 times.)


INKA I je imala registraciju YU-L8 i pripadala je jedriličarskoj grupi "Stična"
INKA II je imala registraciju YU-J2 i pripadala je Oblasnom odboru Ljubljana
Postoje podaci o još jednoj INKA II sa registracijom YU-RELJA KRILATICA koja je pripadalaOblasnom odboru Skoplje


* skica inka relja krilatica.jpg (101.77 KB. 980x328 - viewed 41 times.)


Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 815


« Reply #12 on: April 17, 2018, 04:06:42 pm »

UTVA Vrabac

Nakon veoma dobrih iskustava sa nemačkim  Cegling (Zögling), jugoslovenski  inženjer Ivo Šoštarić je 1939 g. konstruisao klizač Vrabac. Za razliku od Ceglinga, Vrabac nije imao zatege i centralnu piramidu već su mu krila bila poduprta upornicama. Ova originalna Šoštarićeva zamisao u praksi se pokazala kao bolje rešenje od centralne piramide.Klizač je izradjen od drveta i platna.To je poduprti visokokrilac,krilo drvene konstrukcije ,sa dve ramenjače ,presvučeno platnom.Trup je rešetkast od drveta ,kao i repne površine presvučene platnom.Pilot je sedeo na otvorenom sedištu.Predvidjena je za pokretanje sa autovitlom.

Prototip Vrabac A i Vrabac B su završeni 1939g.Razlikovali su se po profilu krila.Ispitivanja u letu prvog tipa A je izvršena septembra 1939g.Startovao je pomoću gumene zatege.Pilotirao je Aca Stanojević.Drugi model B je ispitan iste godine u Vršcu,ali sa startom pomoću autovitla.Ispitivanja su pokazala da je model A sporiji,ali pokretljiviji,što je dobro za početnu obuku.
Pored toga, pokazao se da ima daleko ima  bolje letne osobine, ne samo od nemačkog uzora već i od poljske Vrone (Wrona - Vrana).I pored dobrih letnih osobina, konstuktor je trpeo kritike zbog upornica,mislili su da će pri sletanju biti puno lomova. U praksi se pokazalo da nije tako.Jednostavna konstrukcija je omogućila da je aeroklubovi sami pravile Vrapca.* vrabacA.jpg (711.71 KB. 980x628 - viewed 39 times.)


 Nakon ispitivanja je počela je serijska proizvodnja 15 primeraka(negde stoji  u dve verzije - A i B).  To je postala prva serijski građena jedrilica u Jugoslaviji. Posle Drugog svetskog rata nastavljena je njena masovna proizvodnja i napravljeno ih je preko 150 komada. Zahvaljujući jednostavnoj konstrukciji ovaj klizač rađen je u lokalnim aeroklupskim radionicama , da bi na njima vršena obuka pilota jedriličara.Jedan se čuva u muzeju u Surčinu.

VRABAC   YU-K2  pripadao je jedriličarskoj grupi "Jastrebac" iz Kruševca ,kasnije preregistrovan YU-KAE.
VRABAC   YU-N4  pripadao je jedriličarskoj grupi "Orao" iz Niša
VRABAC   YU-KOSOVO  pripadao je  Oblasnom Odboru Skoplje
VRABAC   YU-KOZJAK  pripadao je  Oblasnom Odboru Skoplje
VRABAC   YU-ŠAR-PLANINA  pripadao je  Oblasnom Odboru Skoplje
VRABAC   YU-KBA  propadao je  Jedriličarskom Centru Zlatibor
VRABAC   YU-KBB , YU-KBC, YU-KBD propadao  je  Jedriličarskom Centru Zlatibor
VRABAC   YU-KCM  pripadao je  Oblasnom Odboru Kraljevo
VRABAC   YU-KDO  pripadao je jedriličarskoj grupi "Kraguj " iz Kranja* skica vrabac.jpg (164.26 KB. 937x445 - viewed 41 times.)

Logged
obrad
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 88


« Reply #13 on: April 18, 2018, 07:24:37 pm »

Pratim ovu temu sa pažnjom i zanimanjem.
Pored navedenih Vrabaca je bilo još:
FRUŠKA GORA
ŽDRAL
RODA
LASTA
SOKO
GALEB
GOLUB, svi iz Novog Sada i još 6 iz samogradnje (zlatiborski, kranjski, Šoštaričev...)

Ipak YU-KBA, KBB i prateći su bili tipa zogling-33. Na prvi pogled su slični, ali je najuočljivija razlika u rasporedu štapova u rešetki trupa.

Da li je JG Orao iz Niša ili iz Kragujevca ili iz Novog Sada? Ili su to tri JG?
Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 815


« Reply #14 on: April 19, 2018, 06:01:00 pm »

Dobro je da neko prati i ovu temu.Već sam mislio da nikog ne zanima.

U pravu si ,pogrešio sam,JG ORAO je iz Novog Sada.

Skoro svi podaci o registraciji jedrilica su iz knjige "Civilno vazduhoplovstvo Kraljevine Jugoslavije Čedomir Krunić "

Inače o jedriličarstvu pre 2 S.R. ima malo podataka u literaturi.Uglavnom se spominje uzgred.
Zar Zogling 33 nema centralnu piramidu,i upravo se po tome i razlikuju.
Logged
Pages:  [1] 2 3 4   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 26 queries.