PALUBA
July 04, 2020, 03:37:36 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 25   Go Down
  Print  
Author Topic: Набавка вишенамјенских хеликоптера за Војску Србије  (Read 56780 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 449« on: July 30, 2015, 01:07:26 pm »

Gašić: Prioritet nabavka helikoptera
Tanjug   30.07.2015.

Prioritet srpske vojske je kupovina novih helikoptera i naš zahtev je da do kraja godine kupimo dva, a sledeće još dva, izjavio je danas ministar odbrane Bratislav Gašić.

Gašić je u intervjuu Tanjugu konstatovao da je opremanje vazduhoplovstva, naročito nakon toliko godina apsolutnog nemara i nebrige, odgovorna i složena stvar kojoj je ova vlada, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pristupila apsolutno sistematski.

- Činimo sve što je moguće da bi bili stvoreni što povoljniji uslovi u Ratnom vazduhoplovstvu i prvi korak je svakako bilo značajno izdvajanje sredstava, da bi uopšte moglo da se krene sa razmatranjem bilo kakvih ponuda. Najpre smo definisali prioritete opremanja, potom taktičko-tehničke zahteve, ekonomske aspekte ponuda i spremnosti ponuđača za razvoj vojno-ekonomske saradnje i transfer tehnologija na odbrambenu industriju Srbije - rekao je Gašić. On je dodao da su razmatrane ponude više proizvođača aviona i helikoptera, između ostalih, i ponude iz Nemačke i Ruske Federacije.

- Ulazimo u konačnu nabavku dva ruska i dva nemačka vojna helikoptera. Prva isporuka se očekuje uskoro i moram da naglasim da je, naravno, reč o helikopterima vrhunskih performansi, opremljenim za noćno letenje, sa najsavremenijom opremom koja će moći da se koristi u aktivnostima traganja i spasavanja - rekao je Gašić. Prema njegovim rečima ozbiljno se radi na sređivanju situacije u lovačkoj avijaciji, gde nabavka novih aviona sada nije prioritet, jer su za to, kako kaže, potrebna ogromna sredstva.

- Prioritet u ovoj oblasti je modernizacija aviona G4, za šta očekujemo izbor strateškog partnera iz inostranstva do kraja ove godine. Na osnovu sredstava u iznosu od 600 miliona dinara odobrila Vlada Srbije u maju ove godine je pokrenut proces nabavke rezervnih delova za avione MiG-21 i MiG-29 čime će se znatno unaprediti njihova operativna raspoloživost - rekao je Gašić.

Pregovori s Erbasom

On je precizirao da se u ovom trenutku razmišlja da li da se dodatnih devet MiG-ova 21 u toku 2015. i 2016. vrate u resurse, koji bi trajali do 2025. ili da se sačeka 2018. i da se onda krene u nabavku novih letelica.

- To zajedno sa Ministarstvom finansija, Vladom Srbije i premijerom treba da dogovorimo šta ćemo uraditi u narednom periodu - rekao je Gašić. Ministar je dodao i da su u toku i pregovori sa kompanijom Erbas u vezi sa kupovinom jednog transportnog aviona.

- Pregovaramo o kupovini jednog transportnog aviona, a da naša dva transportna aviona, kojima relativno skoro ističu resursi, An-26 i An-2, koristimo za potrebe mirovnih misija, što je uostalom varijanta koja se razmatra i za stare helikoptere, a i način da se dodatno prikupe neka sredstva za kupovinu moderanog transportnog aviona za potrebe Vojske Srbije - rekao je Gašić. Planovi Ministarstva odbrane su i da se prodaju avioni koji godinama nisu bili u upotrebi, a koji su svojevremeno adaptirani u putničke avione.

- Oni su dugo prizemljeni. Želimo da ih prodamo i da sva ta sredstva od prodaje viškova upotrebimo za kupovinu novih helikoptera - rekao je Gašić.

Remont "Gazela"

Govoreći o pregovorima sa kompanijom Erbas, koja se pominje kao jedan od najozbiljnijih kandidata za modernizaciju aviona G-4, Gašić je rekao da su zainteresovani i za značajna ulaganja u remontni zavod "Moma Stanojlović" u Batajnici, gde bi želeli da prebace svoje remontne centre "što bi mogla da bude odlična prilika da se zaposli veliki broj ljudi". On je istakao da bi u Srbiji trebalo da se radi remont helikoptera Gazela, ali i, jednim delom, remont helikoptera Super Puma i Kuguar, budući da neke zemlje u okruženju, poput Slovenije, Albanije i Rumunije, imaju te helikoptere, a jedan je remontni zavod te vrste u Rumuniji.

- Razgovaramo o tome, to je vezan proces i to je razgovor koji je sa Erbasom započet, a premijer tome pruža maksimalnu podršku - podvukao je Gašić. Za razliku od RV i PVO u koju godinama nije ulagano i, kako je rekao Gašić, na čijem se uništavanju godinama radilo, slika našoj flotili je potpuno drugačija.

- Imamo sreću, Srbija i Vojska Srbije imaju sreću, da imamo izvrsne starešine, koje su zajedno sa svojim kolegama, našim mornarima, sredili našu Rečnu flotilu toliko da nam služi za ponos u svakoj zajedničkoj vežbi i sa mađarskom i rumunskom vojskom - poručio je Gašić.

"Bodrog" uskoro u državnom vlasništvu

On je dodao da je stanje brodova, sredstava i naoružanja u Rečnoj flotili "kako to kažu u vojsci - Vrlo dobro" i podsetio da će uskoro i brod Bodrog biti u državnom vlasništvu, s kojeg je austrougarska vojska 1914. ispalila prve salve na Beograd u Prvom svetskom ratu. Prema njegovim rečima taj brod će biti muzejski eksponat, a podsetio je da je komandni brod Rečne flotile Kozara nedavno modernizovan i da mu je produžen vek za još 30 godina. Govoreći o sveukupnoj situaciji u sistemu odbrane ministar je istakao da se u vojsku vraćaju nekadašnja čast i izgubljene vrednosti, da je sve veće interesovanje za dobrovoljno služenje vojnog roka, kao i da će posle racionalizacije kapaciteti Vojske Srbije biti popunjeni oko 90 odsto, a Ministarstva odbrane oko 75 odsto.

- Počinju da se neke druge vrednosti vraćaju u vojsku. Za svaku je pohvalu što je mladi potporučnik odbio da primi mito. Imali smo prošle godine hapšenje čoveka koji je prevozio mazut za Taru i ukrao mnogo novca VS sa ljudima iz sistema koji su mu u tome pomagali - rekao je Gašić.

Čišćenje "farmaceutske mafije"

On je podsetio i da je počelo "čišćenje" kada je reč o vojnoj medicini i "farmaceutskoj mafiji", ali i drugim sektorima.

- Ne može više da VS plaća 30 odsto skuplje lekove i medicinska sredstva od ostalih medicinskih ustanova u Srbiji. Imamo više sudskih sporova, pre svega parking na VMA, koji je prilično čudno dat 2012. Parking servisu...Otklonili smo i uočene nepravilnosti prilikom upisa u vojne škole - rekao je Gašić. Prema njegovim rečima Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije čine sve da istraju u borbi protiv korupcije i da budu maksimalno aktivan činilac koji će pomoći srpskoj vladi u "čišćenju te pošasti koja je godinama harala". Upravo te aktivnosti, između ostalog, vratile su ugled srpskoj vojsci, rekao je Gašić i podsetio da je interesovanje mladih za dobrovoljno služenje vojnog roka sve veće - od 1.185 prijavljenih 2011. do više od 3.000 prijavljenih 2015. To je jedan od razloga zbog kojih je MO i VS počela sa uređenjem kasarni u saradnji sa lokalnom samoupravom.

Uređenje aerodroma u Sjenici

- Želimo da sredimo sve što je srušeno u NATO bombardovanju u tim kasarnama, da to bude dostojno naših vojnika. Početkom godine smo se vratili u Požegu i Zrenjanin, ponovo zaposeli te kasarne, a u 2015. želimo da pokrenemo proces povratka u Pirot i Surdulicu, da ponovo sredimo aerodrom u Sjenici i da se tamo vratimo - rekao je Gašić. On je objasnio da se na taj način, sve što je bilo zapostavljeno polako vraća.

- Pogledajte objekte VS. Pravimo uslove za normalan rad i život naših pripadnika u njima, a u planu je da do kraja godine raščistimo 145 objekata - rekao je Gašić. Govoreći o ponovnom uvođenju srednjoškolskog stručnog obrazovanje za podoficire VS Gašić je naglasio da je Ministarstvo odbrane je do 2012. bilo tako koncipirano da bi u jednom trenutku administracija prerasla vojsku, i da su se pri donošenju odluke o ponovnom uvođenju srednjoškolskog stručnog obrazovanja podoficira rukovodili činjenicom da je reč o kadru koji predstavlja stub oslonac svake vojske.

Vojska je već racionalizovana

- Njihova stručnost je od ključne važnosti i zato nam je želja da ojačamo taj ljudski potencijal, sa dovoljnim brojem podoficira , jer se zna snjihova svrha i važnost u vojnom sistemu - rekao je Gašić. On je istakao da u sistemu odbrane ne postoje viškovi.

- Imamo određeni broj formacijskih mesta koje moramo, shodno strategiji odbrane do 2020. da popunimo. Vojsku želimo da popunimo viškom iz ministarstva i administracije, da određeni broj oficira iz MO vratimo u VS, da sve finansije stavimo na jedno mesto, da javne nabavke budu na jednom mestu... Prema našim proračunima popunjenost VS će biti oko 92-93 odsto, a MO na oko 75 odsto, što je dobro, jer time imamo značajne uštede i u platama - rekao je Gašić. Ministar je istakao da je planiranje kadra u sistemu odbrane ograničeno odobrenim budžetskim sredstvima, ali i da je broj zaposlenih već ograničen na deset odsto ispod broja koji je određen Dugoročnim planom razvoja.

- Najjednostavnije rečeno - Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su već racionalizovani - poručio je Gašić.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 489« Reply #1 on: July 30, 2015, 06:24:21 pm »


- Pregovaramo o kupovini jednog transportnog aviona... - rekao je Gašić.

У питању је, наводно, један Ц-295...


Ulazimo u konačnu nabavku dva ruska i dva nemačka vojna helikoptera. Prva isporuka se očekuje uskoro i moram da naglasim da je, naravno, reč o helikopterima vrhunskih performansi, opremljenim za noćno letenje, sa najsavremenijom opremom koja će moći da se koristi u aktivnostima traganja i spasavanja - rekao je Gašić.

А њемачки хеликоптери су ваљда ЕЦ-145...


On je precizirao da se u ovom trenutku razmišlja da li da se dodatnih devet MiG-ova 21 u toku 2015. i 2016. vrate u resurse, koji bi trajali do 2025. ili da se sačeka 2018. i da se onda krene u nabavku novih letelica.

Струка је, чини ми се, одавно ово предложила...
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #2 on: August 06, 2015, 10:53:59 am »

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Srbija nabavlja četiri transportna vojna helikoptera

Datum objave:
06.08.2015

Ratno zrakoplovstvo Srbije pokušava nabaviti četiri nova helikoptera sa kojim bi zamijenili svoje transportne helikoptere Mil Mi-8, a nada se da bi do kraja godine moglo dobiti dva, prenosi Flightglobal.com. Novi tip helikoptera vjerojatno da će biti par helikoptera Airbus AS532 Cougar - posao koji je pred zatvaranjem i potpisivanjem te dva ruska helikoptera Mi-171.

"Zemlja je konačno spremna za ulazak u proces nabave dva ruska i dva francuska helikoptera, neki će biti isporučeni odmah, a neki iduće godine", izjavio je premijer Srbije, Aleksandar Vučić.

"Prioritet oružanih snaga" je nabava helikoptera, a zahtjev za nabavu su dva do kraja godine i dva u 2016.godini", rekao je Bratislav Gašić, srpski ministar obrane za Tanjug, državnu novinsku agenciju.

Srbija trenutno koristi sedam helikoptera Mi-8, od kojih je šest izgrađeno prije gotovo 50 godina. Beograd je također u pregovorima s Airbusom u vezi moguće nabave transportnog aviona koji bi zamijenio dva Antonov An-26.


* article-gallery-big-1438808214_938.jpg (66.21 KB, 800x533 - viewed 114 times.)
Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 489« Reply #3 on: August 09, 2015, 07:49:32 am »

Што се тиче хеликоптера, РТС јутрос преноси изјаву министра одбране Гашића који каже да ће уговор о набавци два нова руска хеликиоптера Ми-171 бити потписан наредне недјеље. То је изјавио након обиласка Казњског хеликоптерског савеза.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 449« Reply #4 on: August 09, 2015, 09:21:35 am »

Gašić: Sledeće nedelje potpisivanje ugovora o kupovini helikoptera
Tanjug   09.08.2015.

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da bi već sledeće nedelje u Beogradu trebalo da bude potpisan ugovor o kupovini dva nova ruska helikoptera za potrebe Vojske Srbije.

Gašić, koji je obišao kazanjski helikopterski savez na poziv Ministarstva odbrane Ruske Federacije, rekao je da su u toku završni pregovori, zajedno sa timom koji je oformio premijer Srbije Aleksandar Vučić. "Očekujem da sledeće nedelje bude potpisan ugovor za kupovinu dva helikoptera Mi-117 i Mi-171 za potrebe Vojske Srbije", rekao je Gašić za RTS.

Izvor: www.blic.rs
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 012


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #5 on: August 09, 2015, 10:37:36 am »

Што се тиче хеликоптера, РТС јутрос преноси изјаву министра одбране Гашића који каже да ће уговор о набавци два нова руска хеликиоптера Ми-171 бити потписан наредне недјеље. То је изјавио након обиласка Казњског хеликоптерског савеза.
Isao je on o nasem trosku da gleda finale vaterpola, sram ga bilo sto to predstavlja kao posetu u vezi nabavke helikoptera.
Posetio je helikopterski savez u Kazanu, gle ku.ca u slamnom sesiru, neki od nas se jos ne zakopcavaju na ledjima. Valjda se u  Rusiji kao
i u svim normalnim zemljama ovakve stvari dogovaraju u odgovarajucim ministarstvima a ne po lokalnim udruzenjima gradjana.
Jos je i poveo onog klovna  vulina, da i on  vidi finale  vaterpola i da se pravi bitan, iako on sam potrosi vise na jelo i pice o drzavnom
(nasem) trosku nego sto ti momci koji izgaraju i bore se za svoju i reputaciju svoje zemlje za sve pripreme i putovanja. A ministar omladine
i sporta umesto da se na svetskom prvenstvu u plivanju i vaterpolu, informise kako ozbiljne zemlje organizuju i finansiraju plivanje kao bazicni
sport, i da trazi ko ce da mu/nam finasira vaterpolo ligu koja je pred propadanjem,  seta  se po muzeju i slika sa PO 2 i ostalim
(lepim i interesantnim) eksponatima, bruka bre i sramota.
Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 909« Reply #6 on: August 09, 2015, 10:44:38 am »

Motorista, svidelo se to tebi ili ne uvek je tako i bilo i uvek ce biti da bas kad aje ovakav neki dogadjaj neki ministar ima posla bas tamo gde se sam dogadjaj odrzava. I to bas tog dana.
Nije ovo ni prvi ni poslednji put i nije samo kada su srpski politicari u pitanju.
Ne znam zasto bi MO ili Vlada RS pregovarali sa nekim ruskim ministarstvima kada je bio raspisan tender i kada se na tender nij ejavilo MO RF vec konkretana firma.
Sto se ostalog tice ne bih komentarisao osim da povedes malo racuna o onome sta pises. Ovaj forum nije mesto na kome ce bilo koji clan iznositi svoje politicke i ostale stavove. Ako imas sta konkretno i samoj nabavci onda napisi a ko je gde bio i sta je radio je vise za Fejsbuk objave nego za Palubu.
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 012


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #7 on: August 09, 2015, 11:04:36 am »

Ne znam zasto bi MO ili Vlada RS pregovarali sa nekim ruskim ministarstvima kada je bio raspisan tender i kada se na tender nij ejavilo MO RF vec konkretana firma.
Sto se ostalog tice ne bih komentarisao osim da povedes malo racuna o onome sta pises. Ovaj forum nije mesto na kome ce bilo koji clan iznositi svoje politicke i ostale stavove. Ako imas sta konkretno i samoj nabavci onda napisi a ko je gde bio i sta je radio je vise za Fejsbuk objave nego za Palubu.

Da li firma ОАО "Казанский вертолетный завод"" moze da proda svoje proizvode bilo kome a da ne dobije dozvolu od ""Рособоронэкспорт"?
Tako da pregovaranje sa njima bez ucesca Ruske vlade i ministarstva nema. Probaj da u Rusiji kupis bilo sta sto se moze koristiti u vojne svrhe bez njihove dozvole.

Vrlo ozbiljno sam napisao da na takvim pregovorima nema mesta ministrima sporta i socijalne politike i vec cega. Ta dva .... da ne budem
prost, su potrosila ogromne pare na setnju o mom i tvom trosku i trosku gradjana, tako ce mnogi ozbiljni drzavni sluzbenici, penzioneri,
invalidi, trudnice, ljudi sa posebnim potrebama i ... biti uskraceni za pomoc na koju imaju pravo od drzave jer se kojekavi setaju i turaju
gde im nije mesto. Ako se ti miris sa time: üvek je bilo i bice"to je tvoj stav, ne teraj mene da o tome cutim.

Konkretno u vezi nabavke tim .... (ljudima?) tamo nije bilo mesto  narocito u ovom momentu.

Moji politicki stavovi ovde nisu bitni ja sam obican miran gradjanin (partriota i volim svoju zemlju) koji iznosi javno svoje misljenje i smeta mi
ako me bilo gde u svetu predstavljaju ljudi koji to ne zasluzuju bez obzira ipod kojeg su pollitickog kamena ispuzali.
Moja deca i njihovi klupski drugovi o 1999 do 2002 godista su osvom trosku otisli na turnir u Madjarsku da predstavljaju svoj klub i drzavu
(zahvaljujuci sponzorima uglavnom roditeljima) a taj takozvani ministar sporta je samo za avionsku kartu platio bar 1000 eura, iz nasih
dzepova i pri tome ne radi svoj posao nego drzi svecu gasicu.

ako mislis da treba cenzurisi moje postove, ja i za to imam resenje.
« Last Edit: August 09, 2015, 11:16:42 am by motorista 57 klasa » Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 909« Reply #8 on: August 09, 2015, 11:19:09 am »

Da li bi ista taj zavod uopste poslao ponudu da nema odgovarajuce dozvole? Uostalom ko je od nas video dokumentaciju da bi sudili i znali ko sa kim i na koji nacin moze da pregovara?

O ostatku sam vec rekao sta sam imao.
Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 909« Reply #9 on: August 09, 2015, 11:43:59 am »

Evo odgovora da je MO RF ukljuceno u celu pricu

Quote
Гашић, који је обишао казањски хеликоптерски савез на позив Министарства одбране Руске Федерације, рекао је да су у току завршни преговори, заједно са тимом који је оформио премијер Србије Александар Вучић.


http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/Sledece-nedelje-potpisivanje-ugovora-o-kupovini-helikoptera.sr.html
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 012


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #10 on: August 09, 2015, 12:30:11 pm »

Evo odgovora da je MO RF ukljuceno u celu pricu

Quote
Гашић, који је обишао казањски хеликоптерски савез на позив Министарства одбране Руске Федерације, рекао је да су у току завршни преговори, заједно са тимом који је оформио премијер Србије Александар Вучић.


http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/Sledece-nedelje-potpisivanje-ugovora-o-kupovini-helikoptera.sr.html

Keramičar je trebao to da uradi pre ili posle prvenstva, bivši;veliki vaterpolista je trebao da poseti prvenstvo
i da radi ono što sam napisao u prethodnom postu a ono treće nije ni imalo posla u Rusiji na tom mestu i u to vreme.
Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 844« Reply #11 on: August 09, 2015, 02:59:58 pm »

@motorista

Zbog "racionalizacije" su dva ministra spojila svoju posetu Rrusiji Smiley
Treba izbegavati da se forum mesa sa politikom.

Inace kako to da na pocetku godine tj. u budzetu nije bilo para za helikoptere - a godinama su prioritet za nabavku a sad od jednom su postali prioritet.

Osim toga valjda ce sledece godine prioritet biti i nabavka opreme za ostale hlikoptere za letenje u SMU (slozenim meteo uslovima) kao i konacno opremanje helikopterskih jedinica sa NVG - naorcarima za nocno letenje, sablonom za ocitavanje parametara leta itd itd.
Takodje da nezaboravio NAJBITNIJE obuku pilota za celokupnu anvelopu upotrebe helikoptera. Ovo ne moze preko noci ali bare u narede 2-3 godine.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 572


« Reply #12 on: August 09, 2015, 04:52:06 pm »

Quote
Inace kako to da na pocetku godine tj. u budzetu nije bilo para za helikoptere - a godinama su prioritet za nabavku a sad od jednom su postali prioritet.

Pa očigledno se deluje trenutno, prema događajima (proletos pao najbolji helikopter). Nema planskog opremanja. Nisam u MO pa ne mogu da sudim tačno i sa argumentima, ali moj subjektivan utisak je da MO nema pravi viziju i kako je ostvariti.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #13 on: August 12, 2015, 11:56:43 am »

Srbija bi mogla potpisat ugovor o kupnji dvaju helikoptera Mi-17 još ovaj tjedan....

Vir: "Obramba" SLO
http://www.obramba.com/
12/08/2015

“Srbija bo 2 ruska helikopterja Mi-17 naročila še ta teden”
 
SRBIJA IN RUSIJA TIK PRED PODPISOM POGODBE ZA HELIKOPTERJE MI-17

Srbija čaka na podpis sporazuma z Rusijo o nakupu dveh novih helikopterjev Mi-17 , ki naj bi se zgodil še ta teden (10. – 16. avgust 2015), je sporočilo srbsko obrambno ministrstvo. Najava sledi izjavi srbskega obrambnega ministra Bratislava Gašić, ki se je v začetku avgusta mudil na obisku proizvajalca Kazan helikopter.

Gašić je proizvodni obrat obiskal na povabilo ruskega obrambnega ministrstva, takrat pa tudi izjavil: “Pričakujem, da bo pogodba o nakupu dveh novih helikopterjev Mi-17 in Mi-171 za potrebe Vojske Srbije podpisali prihodnji teden (10. – 16. avgust 2015, op. a.),” poroča ruski Sputnik.

Konec julija 2015 je Gašić za Tanjug dejal, da je za Vojsko Srbije prioriteta nakup novih transportnih helikopterjev. Do konca leta 2015 naj bi dobili dva, drugo leto pa še dva. Srbija bo dva helikopterja kupila v Rusiji in dva v Nemčiji.

Nesreča helikopterja Mi-17 pospešila nakup novih helikopterjev

Srbski vojaški transportni helikopter Mi-17 je strmoglavil 13. marca 2015 malo pred polnočjo ob koncu misije reševanja pet dni starega bolnega dojenčka iz območja Raška. Lokacija strmoglavljenja helikopterja (megleno vreme) je bila manj kot 1 km stran od vzletno-pristajalne steze letališča Nikola Tesla. V nesreči ni bilo preživelih.

Vojska Srbije ima v okviru 890. in 119. helikopterske eskadrilje 6 helikopterjev Mi-8T (vsi izdelani v letu 1981) in en helikopter Mi-17 (Mi-8MT), ki je bil izdelan med letoma 1989 in 1991. V svoji floti imajo tudi še 63 helikopterjev Soko gazela (SA 341H/SA 342L). Helikopterje Mi-8T so poslali na remont v obdobju 2007-2012, letijo pa lahko vse do leta 2018. Vojska Srbije je od notranjega ministrstva v letu 2006 dobila 2 helikopterja Mi-17, ki so ju posodobili v letu 2010, letela pa naj bi vse do leta 2017. En od teh dveh – Mi-17 (HT-48) je strmoglavil 13. marca 2015.

Pripravil: A. Knific, foto: Vojska Srbije, Dimitrije Ostojić


* Vojska-Srbije-helikopterji-Mi-17-642x336.jpg (46.22 KB, 642x336 - viewed 111 times.)

* Vojska-Srbije-helikopter-Mi-17-.jpg (503.53 KB, 900x608 - viewed 105 times.)
Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 489« Reply #14 on: August 16, 2015, 07:54:37 am »

Са РТС-а... Разговори Шојгу-Гашић у Алабину, између свега осталог и о хеликоптерима. Извјесна је набавка два Ми-17В-5 (сјајне машине!) до краја године.
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 25   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 26 queries.