PALUBA
October 17, 2021, 07:15:41 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati najviše do 24 h.
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 20 21 22 23 24 [25]   Go Down
  Print  
Author Topic: Набавка вишенамјенских хеликоптера за Војску Србије  (Read 69892 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
fazan
zastavnik I klase
*
Online Online

Posts: 1 501


« Reply #360 on: December 21, 2019, 04:49:24 am »Evo drugari pa slušajte razliku, redom idu u naletu H145M, Mi-17 i Gazela  Smiley

Хвала!
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 072« Reply #361 on: December 21, 2019, 09:10:57 am »
Evo drugari pa slušajte razliku, redom idu u naletu H145M, Mi-17 i Gazela  Smiley

Хвала!


Nema na čemu, i drugi put kad budem bio u prilici Smiley


...
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 54 093« Reply #362 on: January 01, 2020, 12:30:35 pm »

Već patroliraju srpskim nebom: Reporteri „Novosti“ sa posadom „letećih tenkova“
Vuk MIJATOVIĆ   01. januar 2020.

Reporteri "Novosti" sa posadom pojačanja ratnog vazduhoplovstva - proverenog helikoptera Mi-35. Nabavkom četiri ovakve letelice domaća vojna avijacija napravila skok od najmanje dve generacije

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

VEĆ na prvi pogled jasno je koliko je ovo moćna mašina. Čovek koji sedne u nju i vine se u nebo, oseća se podjednako moćno. Nabavkom četiri helikoptera Mi-35 srpsko Ratno vazduhoplovstvo napravilo je višedecenijski tehnološki skok, Vojska Srbije novu snagu i sposobnosti, a piloti priliku da upravljaju letelicom koja je potpuno po meri 21. veka.

Pilot helikoptera potpukovnik Dobrosav Drndarević ovako opisuje svoje utiske iz pilotske kabine helikoptera Mi-35, koji su od nedavno deo flote Ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije.

Četiri "leteće oklopnjače" proizvedene u čuvenom zavodu "Rostvertol" u Rostovu na Donu, koje su Srbiji isporučene početkom decembra, "postrojene" su na aerodromu "Pukovnik Milenko Pavlović" u Batajnici. Na pisti batajničkog aerodroma čelične ptice ulivaju strahopošovanje i divljenje. "Leteći tenkovi", "đavolje kočije", "krokodili" samo su neki od nadimaka Mi-35, helikoptera-ikone brojnih ratova i nebrojenih borbenih akcija.

Kapetan Dejan Urošević i zastavnik Aleksandar Baltić završavaju sa pripremama za let i pridružuju se razgovoru koji vodimo sa pilotom, potpukovnikom Drndarevićem. Svi oni bili su u grupi naših vazduhoplovaca koji su prošli preobuku u "Rostvertolu" da bi mogli da upravljaju i održavaju nove letelice.

- Dobili smo pravi borbeni helikopter - kaže potpukovnik Drndarević. - Dosad smo koristili naoružanu varijantu "gazele". To je laki borbeni helikopter, neoklopljen, sa relativno zastarelim sistemom naoružanja. Sada imamo oklopljenu letelicu sa vođenim i nevođenim raketama, topom kalibra 23 milimetra, savremenim navigacionim sistemom, zaštićenom pilotskom kabinom, lopaticama od kompozitnog materijala... Sada možemo da dejstvujemo i noću, ali i na neuporedivo većim daljinama nego dosad.

Potpukovnik Dobrosav Drndarević
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Objašnjavaju nam da je osnovna namena Mi-35 borbena, ali da može da služi iza prevoz ljudstva (do osam naoružanih vojnika), ranjenika i tereta. Pouzdanost i bezbednost novih helikoptera daleko su veće. Svi sistemi su dvostruki ili trostruki tako da, na primer, ako jedan motor otkaže, pilot može da sleti bez ikakvih problema.

Mi-35, "po udžbeniku" namenjen je borbenim dejstvima po ciljevima na zemlji, posebno metama poput oklopnih sredstava, artiljerije, objekata, transporta, ljudstva u zaklonima i van zaklona... Podjednako je efikasan i u vazduhu, jer je uspešan i u sukobu sa helikopterima i dronovima. Njegov oklop i naoružanje čine Mi-35 pouzdanim zaštitnikom jedinica na zemlji. Kapetan Urošević dodaje da staklo pilotske kabine može da izdrži udar projektila kalibra 12,7 milimetara, a lopatice čak 30:

- To znači da, čak i da neko pogodi helikopter, pilot može da završi zadatak i da se vrati u bazu. I na teretnoj kabini postoje zaštitne ploče koje se postavljaju u slučaju prevoženja ljudi.

Zastavnik Aleksandar Baltić dobro se upoznao sa novim letelicama. Kaže da je nabavkom Mi-35 Ratno vazduhoplovstvo napravilo skok od najmanje dve generacije.

- Ne samo što može da izdrži pogotke, već je zahvaljujući brojnim inovacijama povećana upravljivost helikoptera, a olakšano održavanje.

"Leteća oklopnjača" ima najsavremeniji navigacijski sistem koji omogućava da se precizno odredi pozicija helikoptera čak i kada se izgubi signal satelita. Moderni napadno-navigacijski sistem uzima u obzir uslove spoljne sredine i proračunava balistiku u odnosu na brzinu, vetar i visinu dajući precizno tačku prema kojoj ide raketa.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Preobuka naših pilota trajala je pet i po meseci. Prva dva i po meseca proveli su u učionici do najsitnijih detalja upoznajući sve sisteme helikoptera Mi-35 - konstrukciju letelice, motora, transmisije... Usledila je tzv. zemaljska priprema - upoznavanje sa organizacijom letenja, uslovima i održavanjem, obuka za korišćenje opreme i uređaja. Tek na kraju je došlo letenje:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

- Bilo je izuzetno zahtevno - kaže Drndarević. - Celokupna obuka bila je organizovana na ruskom jeziku. Neki od nas su ga znali od ranije, a svi smo prošli i namenski kurs jezika, specijalno za ovu priliku. Petnaestak dana bilo je potrebno da se naviknemo na ritam rada i upoznamo sa ruskim kolegama. Razumeli smo se dobro i uspešno prošli obuku. Instruktori su bili jako zadovoljni. Reč je o iskusnim predavačima, od kojih su neki učestvovali u konstrukciji prvog Mi-24, preteče ovog modela. Piloti sa kojima smo radili imaju više od osam hiljada sati naleta na raznim tipovima letelica. Pristupili su ozbiljno, posvećeno, trudili su se da nam sve pokažu. Utisci su nam zaista izvanredni. Takođe, instruktori su bili zadovoljni i našim znanjem, našim pristupom obuci, željom za usavršavanjem, kao i sposobnostima da u potpunosti ovladamo novim letelicama, što je i na kraju obuke potvrđeno na "ispitu" koji smo svi uspešno položili. Ovo je dokaz da imamo kvalitetne ljude koji će u budućnosti uspešno upotrebljavati nova sredstva.

VISOK RENOME RUSKE ŠKOLE

RUSKA škola helikopterske avijacije ima izuzetan renome i reputaciju. Naši vazduhoplovci, obučavajući se za letenje i održavanje Mi-35, imali su priliku da je upoznaju na najbolji način.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

- Videli smo mnoge stvari koje se obavljaju u zavodu, a što nam je puno pomoglo u preobuci, a sigurno će nam koristiti u održavanju helikoptera u našoj jedinici. Bilo je to neverovatno iskustvo - ističu naši piloti koji su prošli obuku u Rostovu.

Izvor: www.novosti.rs


* 01c.jpg (160.48 KB, 620x399 - viewed 37 times.)

* 01b.jpg (115.77 KB, 620x413 - viewed 38 times.)

* 01d.jpg (168.42 KB, 620x465 - viewed 37 times.)

* 01e.jpg (168.83 KB, 620x413 - viewed 39 times.)

* 01f.jpg (165.95 KB, 620x412 - viewed 35 times.)
Logged
fazan
zastavnik I klase
*
Online Online

Posts: 1 501


« Reply #363 on: January 01, 2020, 06:26:45 pm »

Срећна нова година! Зар ови хеликоптери нису у Нишу?
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 072« Reply #364 on: February 01, 2020, 05:41:54 pm »Gađanje domaćim raketama sa „Erbasovog” helikoptera


Na H-145 uspešno integrisan lanser nevođenih raketa i mitraljez, u planu i ugradnja domaćih vođenih raketa.

entru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci”  nastavljeno je ispitivanje domaćeg vazduhoplovnog naoružanja koje su razvili Vojno-tehnički institut i Jugoimport SDPR i koje se proizvodi u pančevačkoj Utvi  - raketnog lansera 80 mm i gondole sa mitraljezom 12,7 mm na helikopteru H 145, u dnevnim i noćnim uslovima, ovoga puta iz leta.
Naši i nemački stručnjaci su zadovoljni dosadašnjim rezultatima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Podsetimo, ovi helikopteri, proizvod „Erbasa”, giganta vazduhoplovne industrije, kupljeni su za potrebe Vojske Srbije.

- Staviti domaće naoružanje na jedan od najboljih svetskih helikoptera H 145 je veliko priznanje za naše inženjere i našu odbrambenu industriju. Onaj ko je u stanju da proizvede, onaj ko može da proizvede ovakvo naoružanje, onaj ko može da ga stavi na najbolji svetski helikopter u svojoj klasi je u stanju da to i proda i unovči i da na taj način pokaže koliko odbrambena industrija Srbije ima prostora na svetskom tržištu – izjavio je Aleksandar Vulin, ministar odbrane.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović podsetio je da smo ranije imali prilike da vidimo deo ispitivanja koja se tiču statičkih gađanja, a već nedelju dana vrše se opiti  na poligonu „Nikinci” sa gađanjem iz leta.
 
- Završeni su svi opiti koji se tiču bezbednosti i integracije sistema za upravljanje vatrom „H Force” i elektronike ova dva oružja na tom helikopteru. Ispaljeno je više desetina raketa i više hiljada metaka 12,7 mm, a sada smo imali priliku da vidimo i gađanje punim rafalom od sedam raketa iz lansera 80 mm i gađanjr mitraljezom 12,7 mm – objasnio je Miloradović.

Rezultati ispitivanja su, prema njegovim rečima, vrlo dobri.

- Ono što nam kažu nemački stručnjaci i ljudi koji su nadležni za integraciju naoružanja na ovu letelicu je da su vrlo zadovoljni performansama našeg naoružanja. Ovo je prva faza opremanja tih helikoptera našim naoružanjem, a dalje će se raditi na integraciji vođenog naoružanja kako na sam helikopter, tako i na sistem „H Force” – naglasio je Miloradović.

- Predstoji nam dalji rad na razvoju raketa za sedmocevni lanser koji je ispitan ovde, kako od nevođenih, tako i vođenih raketa kojima se može dalje oplemeniti ovaj sistem naoružanja – rekao je pukovnik Bojan Pavković, direktor Vojnotehničkog instituta.

izvor


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* Gadjanje-H145-2.jpg (74.47 KB, 672x450 - viewed 32 times.)

* Gadjanje-H145-3.jpg (50.31 KB, 672x450 - viewed 33 times.)

* Gadjanje-H145-4.jpg (34.81 KB, 672x450 - viewed 32 times.)

* Gadjanje-H145-5.jpg (25.86 KB, 672x450 - viewed 33 times.)

* Gadjanje-H145-1.jpg (16.04 KB, 672x450 - viewed 36 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 072« Reply #365 on: February 01, 2020, 06:10:20 pm »

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 072« Reply #366 on: February 01, 2020, 06:34:15 pm »[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

* Gadjanje-H145-6.JPG (17.92 KB, 640x426 - viewed 41 times.)
Logged
Pages:  1 ... 20 21 22 23 24 [25]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Oglasi za poslove na Jooble.org
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 24 queries.