PALUBA
May 23, 2018, 02:06:53 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4   Go Down
  Print  
Author Topic: Domace modifikacije RS "Neva"  (Read 23544 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
machak
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 598« on: November 06, 2008, 08:38:47 pm »

Mодернизација РС НЕВА

РС С-125М –Нева-М је у наоружање наше војске уведен почетком седамдесетих година прошлог века. Припада другој генерацији ракетних система земља-ваздух.
 
Прва значајнија модернизација Неве је извршена средином 80-их година прошлог века према совјетском програму модификације, а вршена је, након усвајања технологије, у ремонтном заводу „Космос“ из Бања Луке. Промене и побољшања су се огледала у следећем:

-Побољшање борбених могућности система при гађању брзих маневришућих циљева у одласку кроз:
- увођење команде К-6 којом се обезбеђује кашњење активирања упаљача бојеве главе ракете када се гађа циљ у одласку који врши изненадни противракетни маневар, непосредно пре сусрета са ракетом.
-увођење режима „ШП“ (рус: Широкаја Паласа) – широки пропусни опсег кола за вођење, у систему стварања команди вођења, чиме се обезбеђује већа агилност одраде команди вођења непосредно пре сусрета ракете и циља.

-Побољшање борбених могућности система при гађању нисколетећих циљева кроз:
-увођење режима МВ-2 (мале висине 2) којим се обезбеђује праћење и гађање циљева када се РС налази на пример на неком брду, а гађа циљ који лети на малој висини пратећи конфигурацију терена. Антене нишанског радара су тада на месном углу од -30 угловних минута.
-увођење режима РП-МВ (ручно праћење у малим висинама) Антене нишанског радара су фиксиране на 1° или на  -30" по месном углу, а оператори ручног праћења врше покретање антена по азимуту, чиме је обезбеђено да се циљ прати у малим висинама а да  се избегне појава „зрцалних“ одраза од земље.

Уведена су и друга побољшања везана за лакшу контролу функционисања система и повећање могућности тренажне апаратуре за обуку оператора.

1984. године из СССР-а су увезене 2 СтВР С-125М1А. То је био „последњи крик“ што се тиче Неве. За разлику од старијих станица М1, ове су серијски већ имале уграђена побољшања која сам набројао, а поред тога и нову ТВ камеру, а у пријемном систему уграђен логаритамски појачавач који служи за борбу против шумних синхроимпулсних сметњи.

Половином осамдесетих година прошлог века је урађено идејно решење даље модернизације која би се извршила уградњом термовизијског система и ласерског даљиномера. 1987. године је у ВЗ „Космос“ на једној СтВР (станица за вођење ракета) уместо телевизијског система уграђен термовизијски систем. Испитивања су показала да је термо камера која је коришћена веома корисна и да обезбеђује праћење циља до даљине од 40 км, што је сасвим довољно, с обзиром да је максимални коси домет система 25 км. То је касније и понуђено Либији и Египту. Иначе коришћене су камере фирми Маркони и Филипс.
Нажалост, та модификација није извршена на свим РС, већ само на једној СтВР. Интеграција и испитивање ласерског даљиномера су вршени 2000. године, али сада на полигону Никинци у Србији.
За време рата 1999. године захваљујући ентузијазму припадника 250. рбр ПВО, припадника ремонтног завода „М. Станојловић“, као и појединих пензионисаних ракеташа и техничара, поред оправке погођених СтВР, вршена је и уградња CCD камера. Те камерице су обезбедиле могућност осматрања у време сумрака и свитања. Ни то није била серијска модификација и после рата су те камере поскидане. У 450. рп ПВО из Краљева у једном од дивизиона је уграђена ТВ камера која се иначе користи за обезбеђење објеката. Искоришћене су постојеће резервне везе и каблажа, а у кабини је био и класичан ТВ пријемник. Поред боље видљивости, то је борбеним послугама омогућило и праћење ТВ програма током дууугих борбених дежурстава.

Након завршетка рата 1999. године почели су да се стичу услови за наставак модернизације РС Нева.
Као што сам већ рекао 2000. су вршена испитивања ласерског даљиномера. 2004. године је извршена комплетна модернизација једне СтВР према пројекту ВТИ а обухватала је следеће:
-замена телевизијског система термовизијским,
-уградња ласерског даљиномера,
-уградња логаритамског појачавача
-уградња система за спрегу СтВР и осматрачко-аквизицијског радара П-18.

Термовизијски систем омогућава осматрање, праћење и гађање циљева дању и ноћу чак и у условима када постоји танка облачност. Раније је ТВ систем могао да буде употребљаван само дању у условима добре видљивости.

Ласерски даљиномер обезбеђује одређивање даљине до циља без употребе радарског канала, што је значајно у случају да непријатељ користи ПРСР (противрадарске самонавођене ракете), или електронско ометање. Податак о даљини до циља је потребан када се врши гађање циља у режиму „ПП“ (полу-претицање) који обезбеђује ефикасније вођење ракете при гађању циљева високих маневарских могућности.

Логаритамски појачавач у пријемном систему служи за борбу против шумних синхроимпулсних сметњи. Омогуђава гађање авиона постављача сметње, чак и његово аутоматско праћење по угловним координатама.

Помоћу уређаја за спрегу са локалним ОАР (осматрачко-аквизицијским радаром) П-18 врши се усмеравање антена СтВР на одабрани циљ који се види на панорамском показивачу радара. Тиме је олакшано и убрзано тражење и откривање циљева, а самим тим и време реакције система, што је веома важно у противваздушној борби где понекад одлучују и секунде.

Сва четири уређаја које сам навео су већ уграђени на све СтВР, а на једној је извршена и додатна модификација која обухвата следеће:
-Уградња уређаја  за аутоматско праћење циља термовизијом по угловним координатама. С обзиром да је помоћу ласерског даљиномера могуће аутоматско праћење циља по даљини, уз употребу поменутог уређаја могуће је потпуно аутоматско праћење по све 3 координате без употребе радарског канала и гађање у режиму „ПП“.

На ОАР П-18 и П-12 уграђен је универзални екстрактор радарских података који на свом излазу даје дигиталне податке о циљевима. Подаци се могу модемском везом слати оперативном центру сектора ПВО, или неком другом кориснику. На тај начин радари П-12 и П18 се могу увезати у систем ВОЈИН.

Уређај АППВС-М3 омогућава аутоматски пријем и приказивање ваздушне ситуације. Може се користити за потребе ракетних система, командних места авијацијских јединица, јединица ВОЈИН и свих осталих корисника у Војсци. У кабини СтВР налазе се 3 TFT  монитора. На једном централном се приказују подаци са радара П-12 који су претходно обрађени универзалним  екстрактором, на остала 2 могу да се прате подаци са оперативног центра сектора ПВО (збирна слика ваздушне ситуације изнад читаве државе и њене ближе околине) или са неког од радара у систему ВОЈИН. Захваљујући томе сада се радар може издвојити из борбеног распореда ракетног дивизиона чиме је смањена могућност прецизног дејства непријатеља по целом систему после откривања радарског зрачења. Поред тога тиме престаје потреба да се у кабини СтВР, која уједно представља командно место дивизиона, налази ВСП (планшета) и планшетиста који ручно црта трагове циљева.

Ознака ракетног система је након модернизације промењена у С-125М1Т

Читав пројекат модернизације је дело домаћих стручњака. Термовизијска камера и ласерски даљиномер су израелске производње. Логаритамски појачавач је пројектовао „ИНФИЗ“. Систем за спрегу са радаром П-18, универзални екстрактор радарских података су домаће производње. АППВС-М3 се базира на комерцијалним компонентама PC рачунара, иначе је такође домаће производње. Модем су пројектовали стручњаци техничког факултета из Новог Сада. Уређај за аутоматско праћење термовизијом су пројектовали наши стручњаци, а једним делом се базира на компонентама PC рачунара.

Наведеним модификацијама је подигнут технолошки ниво ракетног система чиме је смањена генерацијска разлика у односу на савремене системе и повећан је квалитет управљања ватром. Време откривања циља је смањено, а захваљујући модерним технологијама повећана је и брзина протока информација између јединица.
« Last Edit: March 10, 2011, 08:03:39 am by dreadnought » Logged
Koja
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 92


« Reply #1 on: November 12, 2008, 01:57:21 am »

Osim rezhima PP tj. polupreticanje mozes li da nam kazes koje jos tipove rezhima
koristi "Neva" npr. da li ima rezhime proporcionalne navigacije ili paralelnog zblizhavanja ili koristi
neke druge slicnije preticajucim metodama.
Logged
machak
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 598« Reply #2 on: November 13, 2008, 04:02:12 am »

Поред метода ПП користи се и метод "три тачке". Постоје и подрежими ТТ-МВ и ПП-МВ који се односе на гађање циљева који лете на малим висинама. За гађање циљева на земљи користи се режим "земља".
Logged
Koja
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 92


« Reply #3 on: February 15, 2009, 03:21:50 am »

Koje su razlike izmedju klasicnih sistema PP i TT i tih podsistemskih verzija za male visine. Okvirno i opisno ne trebaju detalji koji ti predstavljaju problem da ih izneses. Ali koliko god su slozeni mozes, polagao sam u "sitna crevca" sve sisteme vodjenja ali ne i te podgrupe za male visine.
Logged
machak
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 598« Reply #4 on: February 16, 2009, 11:27:39 pm »

У најкраћем, код гађања у подрежиму МВ долази до издизања кинематичке путање ракете у почетном делу, како не би дошло до удара ракете о земљу приликом провођења на кинематичку путању због постојања великих осцилација у тој фази.
Logged
Koja
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 92


« Reply #5 on: February 17, 2009, 01:30:54 am »

Blagodarim jasno i razumljivo. Na tom delu putanje se susrecu dve funkcije oscilovanja i tek kad "preseku" raketa ide "normalno" shto je zaista ochit problem kada se gadja vrlo nisko. Hvala josh jednom.
Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 805« Reply #6 on: January 04, 2010, 02:27:45 am »

Nekoliko fotografija sa sajta Vojske Srbije :


* neva_1.jpg (69.81 KB. 1024x678 - viewed 568 times.)* neva_2.jpg (109.38 KB. 1024x768 - viewed 592 times.)* neva_3.jpg (80.51 KB. 1024x768 - viewed 577 times.)* neva_4.jpg (53.9 KB. 509x768 - viewed 568 times.)

Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 307


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #7 on: January 04, 2010, 08:48:00 am »

Gledam ovo, a već prva sekunda snimka mi izaziva tugu. Na moje drugare koji su otišli u SAD i Kanadu, a koji su veliki dio ovoga konstruisali. Veliki dio domaćih konstrukcija i modifikacija.

Pogledaj moj tekst:

http://www.paluba.info/smf/artiljerija/%27nove%27-yugoimportove-samohodne-haubice/

a tu ima i link prema domaćim nedovršenim projektima koje sam pisao na putanja Trpetu, a i

http://www.paluba.info/smf/ostala-tematika-iz-oblasti-kov/re-%27nove%27-yugoimportove-samohodne-haubice/msg42137/#msg42137

Prije neki dan sam dobio Novogodišnje čestitke od nekih iz te ekipe.

Drago mi je da im je sada dobro, a pojma nemam kako misli SDPR da ovo napravi ako neko poruči seriju od npr. 1000 komada.

Pozdrav

Vlado
Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 346« Reply #8 on: January 04, 2010, 01:33:00 pm »

Vojska se sad oslanja na privatne firme, koje su osnvali preduzimljivi ljudi koji su radili u vojsci ili u firma koje su radile za vojsku.
Uglavnom ima i dalje talentovanih ljudi.
Problem je u kompikovanom sistemu nabavki za vojsku. Pre Davinicevih satelita je bio suvis liberalan a sad je suvise rigidan. Tenderi, komisije itd itd. Jako je sad tesko saradjivati sa vojskom, a zarada je realno mala. Nego kriza je pa ljudi ne biraju.
Znas kakva zna da bude vojna birokratija (gore nema) Smiley.
Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 6 288« Reply #9 on: January 04, 2010, 04:59:34 pm »

Divan video napraviše drugari iz SDPR-a. Ne znam samo šta im znače oni pokazivači cilja za 20/3 i 23/2. Apsolutno nepotreban uređaj za te sisteme, čisto razbacivanje novcem, vremenom i sredstvima. I onaj L-70, gledah ja davno i švedski video sa istim "modifikacijama". ...Ma jeli ono bogati, neđe na 3:20 radar SNAR-10 na PVO "zadatku"?!!
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 307


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #10 on: January 04, 2010, 05:42:54 pm »

To se je napravljeno u Čajevcu 1998 i izvoženo je u nekoliko zemalja. Tada je to bilo veoma aktuelno. I tražilo se, a bome i prodavalo. Glavni konstruktor je Ante Anušić za hardver, a njegova žena Vesna za softver. Sad su negdje u SAD.

Elektronsku planšetu je napravio jedan momak, više se ne sjećam imena, koji sada ima firmu u Banja Luci, softver, kase i računovodstvo. Mislim da sam o njemu već pisao.

SDPR se trudi da proda robu. Trebaju i oni da uvećaju cijenu uređaja 100000000000 puta u odnosu na pravu cijenu, da daju proviziju ministru odbrane i da sebi svaki SDPR-ovac sagradi vilu, da imaju plate po 10000 dolara, da kradu od radnika koje angažuju po svijetu, da plate koje ne daju radnicima koje su angažovali obrću dvije tri godine, pa im onda daju mrvice. A i da im urade što su i meni.
Gospodine Ivanoviću, nismo vam rekli, ali vam je plata retroaktivno smanjena nekoliko hiljada dolara, znate, bila je greška u ugovoru, tako da idućih nekoliko mjeseci nećete dobiti platu, razumite nas, bila je greška.

1996 je ekipa u Kuvajtu štrajkovala. Nije radila. SDPR im nije mjesecima isplaćivao plate. Znate, kriza je.

Toliko, a mogu i još o Ye*oimportu.

Vlado
Logged
Boro Prodanic
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 438


« Reply #11 on: January 04, 2010, 08:30:20 pm »

Ma jeli ono bogati, neđe na 3:20 radar SNAR-10 na PVO "zadatku"?!!

Rasho, i meni se čini da jeste SNAR 10?!
Logged
Gazda
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 398« Reply #12 on: March 09, 2011, 09:25:33 pm »

iz arhiva Slobodne Dalmacije,neznam gdje drugo da je stavim.ako ko misli da postoji bolje mjesto,nek prebaci slobodno!!

* ST-KOPIRKA_20110309_153144_Page_1.jpg (270.17 KB. 1024x725 - viewed 442 times.)

Logged
Flankersfox#1
mornar
*
Offline Offline

Posts: 11


« Reply #13 on: March 31, 2011, 10:16:34 pm »

Bas lepa slika, zadnji krik sto se tice modernizacije NEVE je izvrsen u Egiptu , takmicenje je bilo izmedju poljske i ruske verzije modifikacije i ruska-beloruska je pobedila.
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/VVJaF5bgoYU?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
« Last Edit: March 31, 2011, 10:28:36 pm by dexy, Reason: Link ubačen u youtube tagove. » Logged
trpe grozni
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 096« Reply #14 on: March 31, 2011, 10:19:42 pm »

Kada je to bilo ??
Znam da smo, negde sredinom osamdesetih, i mi ucestvovali na nekom tenderu u Egipat za modernizaciju praketnog PVO sistema, e sada ne secam se jel se radilo o Nevama ili o KUB-ovima.
Logged
Pages:  [1] 2 3 4   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 25 queries.