PALUBA
October 15, 2018, 11:16:05 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 156 157 158 159 160 [161] 162 163 164 165 166 ... 190   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 196666 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 21 371« Reply #2400 on: November 30, 2017, 09:39:33 am »

U Gibraltarskom moreuzu pronađena tela četvorice migranata


Članovi španske spasilačke službe izvukli su tela trojice muškaraca iz polupotopljenog oštećenog broda, dok su jedno telo izvukli iz vode na otvorenom moru u Gibraltarskom moreuzu, izjavila je portparol službe.

Iz službe je saopšteno da je jedan muškarac spasen, te da se veruje da su se osobe nalazile u migrantskom čamcu, na putu ka Evropi. Rojters prenosi da je muškarac kojeg su članovi spasilačke službe spasili rekao da se u čamcu nalazilo ukupno šest osoba.

Porptalol službe je dodala da je potraga za osobom nestalom sa čamca u toku.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 21 371« Reply #2401 on: November 30, 2017, 10:09:32 am »

U Nemačkoj će se do 2050. udvostručiti broj muslimana


Procenat muslimanskog stanovništva u Nemačkoj mogao bi da se udvostruči do 2050, navodi se u studiji američkog instituta "Pju".

"U Nemačkoj bi, ako se uzme u obzir regularna migracija bez izbegličkih talasa, 2050. udeo muslimanskog stanovništva mogao da iznosi 11 odsto, što je skoro dvostruko više nego danas", proizlazi iz studije objavljene danas u Berlinu, a prenosi Hina.

Institut procenjuje da bi i bez regularne migracije udeo sa sadašnjih 5,5 odsto mogao da se poveća na devet odsto, a kao razlog se navodi činjenica da su gradjani muslimanske veroispovijesti u proseku mladji od ostatka stanovništva i da muslimanske žene u proseku radjaju više djece (1,9) od ostatka ženske populacije (1,4 deteta po ženi).

Prema studiji, u kojoj su analizirani podaci iz zemalja članica Evropske unije, Norveške i Švajcarske, zemlja sa najvišim procentom muslimanskog stanovništva u EU je Francuska (8,8 odsto), iza koje slede Švedska (8,1 odsto) i Velika Britanija (6,3 odsto).

Hina navodi da studija pokazuje i da većina Nemaca dolazak većeg broja izbeglica iz Sirije i Iraka ne doživljava kao "ozbiljnu pretnju", za razliku od ispitanika u Poljskoj, Madjarskoj, Italiji i Grčkoj.

Navodi se da u Poljskoj, u kojoj je otpor javnost prema muslimanskim useljenicima veoma izražen, živi 0,1 odsto muslimana.

izvor
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13 597


« Reply #2402 on: November 30, 2017, 10:41:09 am »


Po misljenju raznih sociologa, 10% stanovnistva je kriticni procenat da bi odredjena nacionalna/verska grupa u drzavi mogla traziti posebna prava na podrucju relativno kompaktnog zivljenja, razne vrste autoniomije, itd.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 21 371« Reply #2403 on: November 30, 2017, 12:12:28 pm »

Migranti sve češće prelaze Drinu u želji da se domognu EU


Šest migranata iz Irana i sa područja Kosova otkriveno je kako lutaju u mestu Ekonomija kod Zvornika, a koji su u Srpsku nelegalno došli iz Srbije preko reke Drine.


Migrante prijavili građani

* migranti-zvornik.jpg (14.46 KB. 470x264 - viewed 17 times.)

 
Da po njihovom naselju hodaju stranci policiji su u utorak oko 21.20 prijavili građani. Službenici PS Zvornik su našli pet osoba mlađe dobi. Utvrđeno je da se radi o tri državljanina Irana i dva državljanina sa teritorije Kosova.


- Odmah je obaveštena Služba za poslove sa strancima -Terenski centar Bijeljina i Granična policija BiH. Istog dana policijski službenici su navedene osobe predali na dalje postupanje Graničnoj policiji – rekli su u PU Zvornik.

Šestog migranta iz Irana nešto kasnije otkrili su graničari, takođe u mestu Ekonomija.

Kako saznajemo, migranti su otkriveni u blizini graničnog prelaza, a pretpostavlja se da su iz Srbije u RS prešli preko željeznog mosta koji se nalazi u blizini. Kod sebe su imali pasoše, ali je sporno to što su u njima imali pečate koji dokazuju da su ušli u Srbiju, ali ne i dokaz da su legalno ušli u BiH.

Naši sagovornici tvrde da migranti najčešće koriste Drinu za nelegalni prelazak i delove graničnog pojasa koji su nepristupačni. Uglavnom prelaze noću, najverovatnije iz smera Malog Zvornika, a pretpostavka je da ih neko u Srbiji doveze do granice i tu ostavi.

- Malo je verovatno da bi oni sami znali da dođu Drine, jer je to za njih nepoznat teren. Svima je zajedničko da žele da idu dalje, odnosno ne žele da ostaju u BiH – kažu našu sagovornici.

U Kozluku kod Zvornika ovog meseca policija je pored puta Zvornik-Bijeljina zatekla osam mlađih nepoznatih osoba koje kod sebe nisu imale identifikacione dokumente, ali je utvrđeno da se radi o četiri državljana Pakistana i četiri državljana Šri Lanke. Letos su službenici GP na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika otkrili dva maloletnika iz Avganistana koji su bili skriveni u prikolici kamiona koji je prevozio lubenice iz Grčke u Hrvatsku.
 
Da se BiH suočava sa povećanim brojem ilegalnih ulazaka migranata koji žele da se domognu Evrope pokazuju informacije koje svakodnevno stižu iz GP. Juče su na području Bileće otkrivene četiri osobe koje su rekle da dolaze iz Alžira, a koje su stigle iz Crne Gore.

Po podacima Granične policije BiH od početka godine, pa do 22. novembra u ilegalnom prelasku ili pokušaju ilegalnog prelaska granice otkrivena su 522 državljana zemalja visokog migracijskog rizika. To je povećanje od 275 odsto u odnosu na isti period prošle godine kada je otkrivena 191 osoba. Najveći broj njih pokušao je da uđe iz Srbije i Crne Gore.

 
Krijumčario pet migranata 

Na području Bihaća uhapšen je M.N. (32), državljanin BiH, koji je u „golfu“ prevozio trojicu državljana Alžira, te po jednu osobu iz Maroka i Pakistana. Migranti, koji su tražili azil u BiH, predati su Azilantskom centru u Trnovu, a protiv M.N. će biti podnesen izveštaj zbog sumnje da je krijumčario ljude.

Željka Knežević
izvor

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 21 371« Reply #2404 on: November 30, 2017, 01:28:02 pm »


Stotine imigranata izmešteno sa Lezbosa


Grčke vlasti prebacile su danas nekoliko stotina azilanata sa ostrva Lezbos u unutrašnjost, u pokušaju da se rasterete prebukirani kampovi za izbeglice.* migranti-grčka.jpg (30.24 KB. 470x313 - viewed 13 times.)

 
Hiljade imigranata blokirano je na ostrvu Lezbos i četiri druga ostrva u blizini Turske od kada je EU dogovorila sa Ankarom u martu 2016. godine da se zatvori ruta kroz Grčku. Oko 300 azilanata ukrcano je na trajekt koji je rano jutros pristao u luci Pirej. Oni će biti prebačeni u kampove i apartmane u unutrašnjosti.
 
Na Lazbosu se nalazi oko 8.500 imigranata, što je skoro tri puta više od predviđenog kapaciteta. Slučajevi nasilja su česti, najčešće zbog zastoja u proceduri obrade zahteva za azil i lošeg životnog standarda.

Stanovnici Lezbosa protestovali su početkom meseca zbog evropske politike za koju kažu da je njihovo ostrvo pretvorila u "zatvor" za migrante i izbeglice.

izvor

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 21 371« Reply #2405 on: December 01, 2017, 04:51:50 pm »

Soroš: "Delovaćemo iz egzila dok Orban ne ode sa vlasti!"


Američki finansijer mađarskog porekla Džordž Soroš objavio je danas u video poruci da će u slučaju da mađarski premijer Viktor Orban protera njegov Centralno-evropski univerzitet, on delovati u egzilu a da će biti vraćen u Mađarsku tek kad Orban ode s vlasti.

Soroš je takođe optužio Orbana za represiju nad opozicijom rekavši da je ona veća nego kad je Mađarska bila pod sovjetskom dominacijom.
 
"On ne može da dopre do mene, ali eksploatiše i ugnjetava ljude koji su u opoziciji u Mađarskoj", rekao je Soroš.
 
Orban, koji je krajem 80-tih studirao na Oksfordu sa Soroševom stipendijom, rekao je ranije danas za Košut radio da se nevladine organizacije koje je osnovao Soroš pripremaju da deluju kao političke partije tokom kampanje za parlamentarne izbore u aprilu kako bi oslabili njegovu vladu.
 
"Mi imamo nesuglasice i ne možemo da ih premostimo zato što nas on smatra neprijateljima. Protivim se njegovom sistemu", rekao je Soroš o Orbanu u svojoj prouci objavljenoj na Internetu posle Orbanovog intervjua, prenosi Rojters.

izvor
 
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 21 371« Reply #2406 on: December 01, 2017, 04:53:23 pm »

Soroš pokušava da utiče na parlamentarne izbore u Mađarskoj


Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da su obaveštajne službe završile izveštaj o "mreži" Džordža Soroša, koji potvrđuje navode da je američki finansijer pokušava da se meša u parlamentarne izbore u toj zemlji sledeće godine.
 
"Soroševa mreža radi kao partija: želi da ukloni i oslabi vlade koje se protive naseljavanju muslimana", rekao je Orban za državni Radio Košut.

On je rekao da očekuje da "Soroševa mreža" nastavi propagandu, jača grupe civilnog društva, "plati stotine ili hiljade ljudi" i uspostavi civilne centre širom zemlje koji će funkcionisati kao političke stranke tokom kampanje.
 
Na pitanje koji deo izveštaja će biti objavljen, Orban je naveo da vlada mora da bude oprezna zato što nijedna zemlja ne zeli da pokazuje svoje obaveštajne kapacitete.
 
izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 21 371« Reply #2407 on: December 02, 2017, 10:55:24 am »


Orban angažovao tajne službe protiv Soroša pred izbore


Mađarski premijer Viktor Orban danas je izjavio da će iskoristiti sva raspoloživa sredstva, uključujući tajne službe, da se bori protiv nastojanja američkog milijardera Džordža Soroša da ga ugrozi.
 
Soroš je na videosnimku ranije danas naveo da je Mađarska s Orbanom na vlasti pod većom represijom nego tokom sovjetske okupacije u periodu Hladnog rata, prenosi Rojters.

"On ne može da dođe do mene, ali izrabljuje i tlači ljude u mađarskoj opoziciji", naveo je on.

Tokom 80'ih godina prošlog veka Orban i Soroš su bili saveznici u rušenju komunizma, ali su nakon toga pošli drugačijim putevima. Soroš Orbana opisuje kao opasnog autokratu, dok mađarski premijer tvrdi da se Soroš dajući finansijsku podršku opozicionim grupama meša u mađarsku politiku.

Orban je naveo da mu je dužnost da iskoristi sve moguće alate države kako bi se borio protiv Soroševog pritiska, uključujući obaveštajne službe.

"Zato smo naručili obaveštajni izveštaj o načinu rada kao i mađarskom i evropskom uticaju te Soroševe mašinerije", rekao je Orban za državni radio.

On je dodao da su mađarske tajne službe ove sedmice dovršile izveštaj, ali nije otkrio njihove zaključke.

Vladajuća stranka Fides priprema se za parlamentarne izbore u aprilu naredne godine, a Orban, koji je veliki favorit za treći mandat, očekuje da će Soroš sarađivati s njegovim oponentima.

Ključni sukob između Orbana i Soroša odnosi se na pitanje migranata koje premijer odbija kao egzistencijalnu pretnju Evropi, dok Soroš daje pomoć migrantima i podržava kontrolisanu imigraciju.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 21 371« Reply #2408 on: December 02, 2017, 11:01:49 am »"Osvajaće zemlju po zemlju, kontinent će postati pustoš!"


Bivši papa sveti Jovan Pavle II je svom prijatelju u strašnom predviđanju, izneo upozorenje da će radikalni islam okupirati Evropu.

Oni bliski svetom Jovanu Pavlu II tvrde da je on bio “mistik“ koji je često imao vizije od Boga i da je imao izuzetno tačna predviđanja o budućnosti.

Govoreći velikoj grupi u isposničkoj ćeliji “Svetog Petra i Pavla“ prošlog oktobra, monsinjor Mauro Longi je prepričao razgovor koji je imao sa pokojnim papom u martu 1993. godine na jednom od njihovih mnogih pešačenja u planinama. Kada su otišli ispred ostatka svojih saputnika, Longi i sveti Jovan Pavle su odmorili uz sendvič.
 
U video snimku oktobarskog govora, čuje se Longi kako govori da je primetio da su ruke ovog svetitelja drhtale. (Parkinsonova bolest Jovana Pavla još uvek nije bila otkrivena 1993. godine). Papa je primetio pogled tadašnjeg mladića.
 
“Dragi Mauro, to je starost“, objasnio je on.

Longi je skočio da kaže “Ali ne, svetosti, vi ste mladi“. “Nije tačno“, uzvratio je papa “Ja kažem da sam star, zato što to zaista jesam“.
 
Longi je nastavio: “Tada je Vojtila promenio ton, i načinio me učesnikom jedne od svojih noćnih vizija, i rekao mi: “Reci ovo onima koje ćeš sresti u Crkvi trećeg milenijuma.

Vidim Crkvu pogođenu smrtonosnim bičem. Dublje, bolnije i smtronosnije od onih iz ovog milenijuma“, misleći na komunizam i nacistički totalitarizam. “To se zove islamizam. Oni će napasti Evropu. Video sam horde koje dolaze“, i opisao mi je zemlje jednu po jednu, od Maroka do Libije i Egipta, i tako dalje ka istočnim delovima.
 
Sveti Otac je dodao: “Oni će napasti Evropu, Evropa će biti kao podrum, stara relikvija, senka, paučina. Porodično nasleđe. Ti, Crkva trećeg milenijuma, moraćeš da zadržiš ovu invaziju. Ne sa vojskama, vojske neće biti dovoljne, već sa svojom verom, živeći sa integritetom“.“
 
Longi je rekao da je najveći prijatelj Jovana Pavla, kardinal Andrej Deskur, njemu rekao da je ovaj svetitelj imao “dar vizija“. Kada je Longi pitao šta to znači, Deskur je rekao: “On priča sa Bogom, sa Isusom; on vidi njegovo lice a takođe vidi i lice Njegove majke“.

izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 16 553


« Reply #2409 on: December 02, 2017, 11:10:39 pm »

А што то нису објавили онда када је рекао? Ако је рекао? Или није било "политичко коректно" или на фону тада актуелних догађања?
Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 362« Reply #2410 on: December 03, 2017, 10:15:05 pm »

UN: SAD se povlače iz globalnog sporazuma o migrantima i izbeglicama


Američki predsednik Donald Tramp odlučio je da SAD povuče iz sporazuma UN o međunarodnoj pomoći migrantima i izbeglicama, smatrajući da taj sporazum nije kompatibilan sa migracionom politikom njegove zemlje, saopštila je američka misija pri UN.

"Američka misija pri UN obavestila je svetsku organizaciju da SAD više neće učestvovati u globalnom sporazumu o migraciji", navodi se u saopštenju.

Generalna skupština UN jednoglasno je usvojila u septembru 2016. godine tekst nazvan "Deklaracija Njujorka o izbeglicama i migrantima" u cilju poboljšanja uslova pomoći, smeštaja i povratka izbeglica.

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) bi trebalo na osnovu te deklaracije naredne godine da predloži Svetski pakt o migrantima i izbeglicama.

SAD su navele da taj sporazum "ima elemente koji nisu u skladu sa migracionom politikom Trampove administracije".

"Tramp je zbog toga odlučio da obustavi učešće SAD u pripremi pakta koji treba da dobije konsenzus u UN 2018. godine", navodi se u saopštenju američke misije.

UN nisu za sada reagovale na tu odluku.

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli izjavila je da su SAD ponosne na svoje nasleđe u oblasti imigracije i podrške migrantima i izbeglicama širom sveta.

"Nijedna zemlja nije učinila koliko su učinile SAD. Naše odluke o migracionoj politici treba da donose Amerikanci i samo Amerikanci. Mi ćemo odlučiti o boljoj kontroli granica i kome će biti dozvoljeno da uđe u našu zemlju", rekla je Niki Hejli i dodala da deklaracija "jednostavno nije kompatibilna sa SAD".

Tramp je od dolaska na vlasti odlučio da se SAD povuče iz međunarodnog sporazuma o klimatskim promenama, kao i iz Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko).

Trampova odluka o povlačenju iz sporazuma o migrantima i izbeglicama doneta je dok je nedavno na samitu Evropske unije i Afrike odlučeno o sprovođenju operacija hitne evakuacije migranata žrtava šverca u Libiji. Te operacije su dobile podršku UN i Afričke unije.

Beta
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 21 371« Reply #2411 on: December 04, 2017, 09:02:34 am »

To je dobra odluka, još ovakvih odluka bi bilo od koristi.

Još nešto o ovome ..."Želimo sami da kontrolišemo našu granicu"


Amerika je izašla iz pregovora o dobrovoljnom dogovoru za rešavanje pitanja migracije jer globalni pristup ovom problemu jednostavno nije u skladu sa suverenitetom SAD, rekla je danas američki ambasador u UN Niki Hejli.
 
U saopštenju koji je objavila američka misija u UN napominje se da je američki predsednik Donald Tramp doneo odluku.

Tramp je tokom prošlogodišnje predsedničke kampanje obećao da će deportovati veliki broj imigranata i da će izgraditi zid na američkoj granici sa Meksikom radi rešenja pitanja ilegalne imigracije i kriminala u SAD. Od kako je u januaru stupio na dužnost uveo je i zabranu ulaska u SAD iz određenih muslimanskih država.

Uz rekordnih 21,3 miliona izbeglih na globalnom nivou, Generalna skupština UN usvojila je u septembru prošle godine političku deklaraciju u kojoj je postignuta saglasnost da će se u narednih dve godine pregovorima doći do sporazuma o migracijama.

Administracija bivšeg predsednika Baraka Obame podržala je rezoluciju, poznatu i kao NJujorška deklaracija u kojoj je, takođe zatraženo od Visokog komesara za izbeglice Filipa Grandija da 2018. godine iznese prijedlog globalnog sporazuma o izbeglicama.

"Globalan pristup u NJujorškoj deklaraciji jednostavno nije u skladu sa suverenitetom SAD", izjavila je Hejlijeva.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izrazio je žaljenje zbog odluke SAD, ali je izrazio nadu da će se Amerika, možda kasnije ponovo uključiti u razgovore.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 21 371« Reply #2412 on: December 05, 2017, 12:39:55 pm »


Kakva vic zemlja, taoci promašene politike, moraju da plate otkup. Puno sreće sa ovim, nije da im neće trebati  GrinNemačka nudi migrantima po 3.000 evra da se vrate odakle su došli


Nemačka je ponudila 3.000 evra jednokratne pomoći svim migrantima kojima je odbijen zahtev za azil da se vrate u svoje zemlje.

Mnistarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da zainteresovani mogu da se prijave do 28. februara sledeće godine. Novac će im biti uplaćen čim se vrate kući.
 
Nemačke vlasti već su ponudile migrantima 1.200 evra po odraslom i 600 evra po detetu da se vrate kući i pre nego što im je odbijen zahtev za azil. Sada mogu da se prijave za oba programa pomoći.
 
Ali Bild am Zontag piše da je od februara do oktobra ove godine samo 8.639 odbijenih migranata pristalo da iskoristi ovaj program i vrati se kući iako je odbijeno oko 115.000 zahteva za azil. Mnogi od njih ne mogu da budu deportovani iz humanitarnih razloga.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 21 371« Reply #2413 on: December 10, 2017, 04:47:19 pm »


U Tripoliju postignut dogovor o formiranju zajedničkog operativnog centra


Libijska Vlada koja ima podršku UN saglasila se sa Italijom o formiranju zajedničkog operativnog centra za rešavanje pitanja krijumčarenja ljudi i migranata.

Sporazum o zajedničkom operativnom centru objavljen je nakon sastanka u Tripoliju između šefa Vlade nacionalnog dogovora (GNA) Fajeza Seradža, libijskog ministra unutrašnjih poslova Arefa Hodže i njegovog italijanskog kolege Marka Minitija.

Nisu objavljeni detalji o lokaciji centra i na koji način će delovati.

Libija je glavna polazna tačka migrantima koji pokušavaju da do Evrope stignu pomorskim putem. Broj migranata bitno je opao od jula kada su libijske vlasti i frakcije pod pritiskom Italije počele sa blokadom polazaka.

U proteklih četiri godine više od 600.000 ljudi krenulo je na opasan prelazak Sredozemnog mora iz Libije ka Italiji.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 21 371« Reply #2414 on: December 10, 2017, 04:51:18 pm »


Tuča u migrantskom centru u Obrenovcu, napadnuta i policija


Dve grupe migranata potukle su se u prihvatnom centru u Obrenovcu, a napadnuta je i patrola policije koja je ušla da interveniše, saznaje "Blic".* obrenovac.jpg (177.2 KB. 1204x1816 - viewed 15 times.)


U Obrenovac su poslate i tri patrole interventne jedinice iz Beograda, pred kasarnom su i pripadnici žandarmerije i hitna pomoć.

Prema nezvaničnim podacima u kasarni najpre izbila masovna tuča dve grupe migranata, a kada je policija došla da interveniše, oni su napali i policajce. Vinovnici tuče su u međuvremenu pobegli, može se čuti na licu mesta, a neki su se možda utopili i u masu.

Kako saznajemo u migrantskom centru, tuča je inspirisana nacionalnom pripadnošću.

- Takve tuče nisu retkost, ali ovoga puta policija je odlučila da oštrije reaguje - kazao je izvor "Blica".

izvor

Logged
Pages:  1 ... 156 157 158 159 160 [161] 162 163 164 165 166 ... 190   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 25 queries.