PALUBA
September 21, 2020, 07:28:00 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 267 268 269 270 271 [272] 273 274 275 276 277 ... 310   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 419470 times)
 
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 007« Reply #4065 on: February 11, 2020, 08:56:10 am »MUP demantuje tvrdnje o navodnom naseljavanju migranata u Srbiji


Načelnik Uprave granične policije Miljan Stanojević odbacio je kao "manipulaciju" tvrdnje pojedinih političara o navodnom trajnom naseljavanju migranata u Srbiji.

On je podsetio da je u odgovoru na poslaničko pitanje Marije Janjušević iz Dveri, MUP pre više od dve godine naveo da je od jula 2011. do januara 2017. godine 618.412 stranih državljana izrazilo nameru da traži azil u Srbiji, od kojih je 88 dobilo azil i to u periodu od aprila 2008. do januara 2017. godine.

"Uprkos jasnom odgovoru, pojedini političari i tada su obmanjivali javnost, kao i danas, tvrdeći da se 618.412 migranata trajno naseljava u Srbiji, iako je svima apsolutno jasno da Srbija migrantima nije krajnja destinacija, već tek jedna od država kroz koju prolaze na putu ka Zapadnoj Evropi", naveo je Stanojević, a preneo MUP.

Ocenio je da oni koji stoje iza tvrdnji o naseljavanju migranata potvrđuju da je reč o obmanama time što navode da je u 2019. u Srbiju došlo oko 12.000 migranata i da ih trenutno u zemlji ima oko 6.800.

"I otuda je svakako jasno da u njihovim tvrdnjama o trajnom naseljavanju 618.000 migranata, koje uporno najavljuju već dve godine, nema ni zrna istine. Svakako smo svi u Srbiji svedoci da se niti masovna naseljavanja migranata niti masovna vraćanja nisu dogodila, niti se događaju", naveo je načelnik Uprave granične policije.

On je odbacio kao "apsurdne" navode o masovnom vraćanju migranata u Srbiju iz zemalja EU, s obzirom da se vraćanje državljana trećih država u Srbiju obavlja po Sporazumu o readmisiji sa EU, potpisanim u Briselu u septembru 2007. godine, kojim se kako je naveo, detaljno propisuje da se povratak može realizovati samo uz ispunjenost propisanih uslova.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 007« Reply #4066 on: February 11, 2020, 10:03:34 am »Španija: Spaseno 119 migranata, za 67 se traga


Španija saopštila u ponedeljak da je 119 migranata spaseno na Mediteranu, dok se za još 67, za koje se veruje da su nestali, traga.

Portparol agencije za spasavanje mornarice saopštio je da će tokom noći biti obustavljena potraga koja će se nastaviti danas.

Kako je saopšteno, u Alboranskom moru pronadjena su dva gumena čamca sa 60 i 59 migranta koji će biti prebačeni u Malagu, na jugoistoku Španije.

Među njima je 26 žena i petoro dece, a njihovo zdravstveno stanje je dobro, preneo je AP.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 007« Reply #4067 on: February 12, 2020, 09:01:43 am »Pronađeni migranti koji su vođeni kao nestaliPomorska spasilačka služba Španije je našla 69 migranata iz Afrike za koje se smatralo da su nestali u pokušaju da čamcem iz Maroka pređu Sredozemljem do Evrope.

Portparolka vladine agencije je danas rekla da je jedan trgovački brod našao čamac sa migrantima 36 nautičkih milja od Malage, u Španiji i da ih je preuzeo spasilački brod koji je tragao za njima od juče i prevezao ih do obližnje luke.

Juče je istočno od Gibraltarskog moreuza, koji deli Evropu i Afriku, 119 migranata nađeno u čamcima krijumčara.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 007« Reply #4068 on: February 12, 2020, 11:58:17 am »BiH: Migrantska kriza je bezbjednosno pitanje


Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da je migrantska kriza, prije svega, bezbjednosno pitanje za BiH i možda najteže pitanje u radu Granične policije.

- Činjenica je da institucije BiH nisu adekvatno reagovale na migrantsku krizu, da smo bili nespremni i da je BiH postala mjesto u kome ima više migranata nego u Srbiji koja je dva ili tri puta veća od BiH - rekao je Tegeltija nakon sastanka sa direktorom Granične policije BiH Zoranom Galićem u Bijeljini.

On je istakao da migrantska kriza nije samo pitanje Granične policije, već svih bezbjednosnih agencija, i da je veoma važno da se uspostavi sistem koordinacije između njih i obezbijedi zajednički rad.

- Veoma sam zainteresovan za efikasan rad Granične policije i dva važna posla koje u ovom trenutku rade. To su protok ljudi, robe i kapitala na graničnim prelazima što je i osnovna funkcija Granične policije i unutar tih poslova zaista postoji dosta poteškoća. Drugo pitanje je obezbjeđenja takozvane "zelene granice" sa svim problemima koji su se u zaštiti granice pojavili sa pojavom migrantske krize na ovim prostorima - dodao je Tegeltija.

On je kao poteškoće naveo regulisanje tehničkih uslova za rad Granične policije i njihove tehničke opremljenosti, kao i kadrovske popunjenosti.

- Sasvim sigurno će sa ovim brojem graničnih policajaca koji je sada na raspolaganju veoma teško uspjeti obezbijediti takozvana "zelena granica" - ocijenio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, za efikasniji rad Granične policije veoma je važna i izmjena određenih zakonskih rješenja kako bi se stvorile bolje pretpostavke za njihov rad.

- Naše zajedničko nastojanje je da unaprijedimo uslove rada na granici, da putnici i privrednici ne bi gubili vrijeme na graničnim prelazima jer mnogo primjedbi dobijamo da su zadržavanja u BiH i iz Srbije i Hrvatske često prevelika i da su granični prelazi prebukirani. Potrebno je posvetiti više pažnje Graničnoj policiji, njihovom kadrovskom i tehničkom opremanju - ocijenio je Tegeltija i najavio da će u tome imati punu podršku Savjeta ministara.

On je dodao da je pred Graničnom policijom i svim bezbjednosnim agencijama ponovo godina u kojoj će se susresti sa velikim brojem migranata na području BiH.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić rekao je da su Tegeltiju upoznali o bezbjednosnoj situaciji na granici i suštinskim porblemima koji tište ovu policijsku agenciju, ali i ponudili rješenja za prevazilaženje nekih problema.

- To uključuje izmjenu određenih zakonskih i podzakonskih akata kako bi, na zadovoljstvo svih građana, ovu policijsku agenciju osposobili da može odgovoriti na globalne izazove - naveo je Galić.

On je istakao da su već početkom migrantske krize u BiH, pa i prije nje, glasno i jasno iznijeli stav da Granična policija BiH po postojećim zakonskim rješenjima, koja nisu promijenjena 20 godina, neće moći na adekvatan način odgovoriti na krizu.

Galić je pohvalio saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, čijih 73 pripadnika pružaju ispomoć Graničnoj policiji, kao i sa policijskim agencijama na nivou BiH.

- Da bi sveukupna situacija bila bolja za BiH moramo u hodu mijenjati zakonske i podzakonske akte, jer postojećim pravilnikom 85 odsto policijskih službenika radi na kontroli prelaska granice, a samo 15 odsto je u nadzoru "zelene granice" duž 1.603 kilometra - opisao je Galić stanje sa kojim je Granična policija dočekala migrantsku krizu.

On je poručio da je u BiH potrebno obezbijediti novac da bi se ova policijska agencija dovela u situaciju da na profesionalan način odgovori globalnom izazovu.

Galić je naveo da Graničnoj policiji BiH nedostaje 388 policijskih službenika.

Radni sastanak sa predsjedavajućim Savjeta ministara održan je u sjedištu Terenske kancelarije Granične policije u Bijeljini.


Međunarodna zajednica najmanje pomogla BiH u migrantskoj krizi


Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da je međunarodna zajednica najmanje pomogla BiH u rješavanju migrantske krize.

- Naša očekivanja su od svih predstavnika međunarodne zajednice da se značajnije uključe u pitanje rješavanje migrantske krize u BiH - rekao je Tegeltija novinarima tokom posjete Bijeljini.

On smatra da Međunarodna organizacija za migracije neće prestati da finansira podršku Graničnoj policiji i nekim humanitarnim pitanjima u BiH, te ističe da za to nema ni osnova, niti razloga.

- Ne da neće prestati, nego očekujem da će pojačati svoje aktivnosti i podršku u cijelom ovom procesu, a BiH će uraditi ono što treba sa svoje strane, mislim prije svega na policijska tijela - rekao je Tegeltija.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 007« Reply #4069 on: February 12, 2020, 06:53:35 pm »Zašto je Švedska sigurno utočište za ratne zločince i teroriste?


Osumnjičenim teroristima i ratnim zločincima, koje Švedska ne može da deportuje, daju su dozvole za posao i pasoši, upozorava švedska agencija za migracije.

Najviši zvaničnik agencije zadužene za politiku migracije Mikael Ribenvik upozorio je da je njegova zemlja "sigurno utočište za ratne zločince i potencijalne teroriste", jer daje pasoše i beneficije sumnjivim i opasnim zločincima, koji su zaštićeni od deportacije švedskim zakonodavstvom.

Kako piše "Raša tudej", Švedska može da odbije zahtev za boravak iz bezbednosnih razloga, međutim, ova severnoevropska država u velikom stilu dočekuje strance koji traže utočište i retko im, iako predstavljaju bezbednost, kupuje kartu u jednom smeru.

Švedska služba bezbednosti (SAPO) ima ovlašćenje da deportuje osobu za koju smatra da predstavlja pretnju zbog sumnje u povezanost sa terorizmom ili ukoliko postoji sumnja da je podnosilac zahteva za boravak počinio druga teška krivična dela.

Međutim, narediti deportaciju takve osobe i stvarno je izvršiti - to su dve različite stvari.

Švedska ne šalje ljude nazad u zemlje gde se mogu suočiti sa progonom, mučenjem ili smrtnom kaznom. Dakle, nekim ljudima je naređeno da Švedsku napuste, ali na to se ne mogu prisiliti.

I dok su zaglavljeni u pravnom "čistilištu", izdaju im se privremene dozvole boravka sa svim pogodnostima. Oni mogu da rade u Švedskoj, primaju velikodušna socijalna davanja, a ponekad čak dobiju i pasoše koji im omogućavaju putovanja u druge članice EU.

Direktor Švedske agencije za migracije Mikael Ribenvik, koji želi da se situacija promeni, veruje da su trenutna pravila "nerazumna" i da se zbog toga Švedska smatra "sigurnim utočištem za ratne zločince i potencijalne teroriste".

Njegova agencija želi novi zakonski okvir koji bi pooštrio mere za dobijanje privremenog boravka osobama koje potencijalno ugrožavaju opštu bezbednost.

Pre nekoliko godina, agencija je pokušala da zaustavi izdavanje dozvola za privremeni boravak osobama koje se nalaze na rasporedu deportacije uz pomoć posebnog postupka koji bi bio restriktivniji, ali je tu praksu ukinuo sud.

Bezbednosna provera načina na koji Švedska postupa sa azilantima trenutno je u toku, a potencijalne izmene bi trebalo da budu objavljene krajem marta.

Ribenvik smatra da u nove bezbednosne okvire treba uvrstiti i "situacije sa takozvanim deportacijama".

Kako ističe, samo prošle godine ostvaren je rekord, kada su 122 osobe dobile dozvolu za privremeni boravak u Švedskoj, a predstavljale su bezbednosni rizik.

Švedska se trenutno bori da uskladi svoj tradicionalno liberalni odnos prema migrantima sa porastom kriminala, koji se vezuje, između ostalog i za bande migranata.

Kritičari kažu da bi švedska vlada radije prikrila takve probleme nego što bi dozvolila da je doživljavali kao ksenofobičnu.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 007« Reply #4070 on: February 12, 2020, 07:19:25 pm »


Skandinavska aviokompanija uklonila pro-migrantsku reklamu posle samo par sati!


Kompanija Skandinavian Erlajns privremeno je uklonila reklamu sa Interneta nakon kritika na društvenim mrežama, posebno od stranaka koji su protiv imigracije i koje navode da takve poruke štete kulturi i istoriji regiona.

Reklama pod nazivom "Šta je stvarno skandinavsko? Apsolutno ništa", pojavila se u utorak, a skinuta samo nekoliko sati kasnije, preneo je AP.

U reklami se navodi da je ono što se obično smatra skandinavskim, poput demokratije, sendviča, roditeljskog odsustva i švedskih ćuftica, uvezeno, a Skandinaviju su "doveli ovamo, malo po malo, obični ljudi koji su pronašli najbolje u našoj kući na drugim mestima".

Ričard Jomshof, poslanik antiimigrantske populističke stranke Švedske demokrate, rekao je da je video "stvarno vražja glupost i samomržnja".

"Uvek sam nastojao da letim sa SAS-om, ali više nikada neću. To je obećanje", istakao je on.

U susednoj Danskoj Soren Espersen, član populističke Danske narodne stranke, rekao je da je prevoznik tri nacije "pljunuo po svemu što je zaista norveško, zaista švedsko i zaista dansko sa svojom odvratnom reklamom".

Aviokompanija je saopštila da je njihova osnovna poruka trebalo da bude da putovanje obogaćuje ljude, a da je reakcija na reklamu sugerisla da se radi o "onlajn napadu" bez iznošenja detalja.

"Stoga smo film privremeno uklonili sa naših kanala", saopštili su iz kompanije.

izvor
« Last Edit: February 15, 2020, 03:57:49 pm by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 007« Reply #4071 on: February 13, 2020, 12:38:03 pm »Otkriveno 53 migranata u teretnom vozilu skopskih registracija


Kod sela Kukliš u Severnoj Makedoniji makedonski MUP je otkrio 53 migranta - 37 iz Avganistana, 12 iz Pakistana, dvoje iz Indije i po jednog iz Iraka i Egipta.

Migranti će biti smešteni u Prihvatnom centru za strance Gazi Baba - Skoplje i prihvatno-tranzitnom centru Vinojug u Đevđeliji.

"Sinoć oko 19 časova i 30 minuta u koordinicaciji sa Regionalnim centrima za granične poslove Jug i Istok u Severnoj Makedoniji uhapšen je F.S. (43) iz sela Dorlombosa, u okolini Valandova, zato što su tokom pregleda teretnog vozila Ford sa skopskim registarskim oznakama, kojima je upravljao, pronađena 53 migranta", saopštio je iz MUP-a.

Iz makedonskog MUP informišu da je F.S. privođen i da će protiv njega biti podneta krivična prijava.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 007« Reply #4072 on: February 13, 2020, 01:11:04 pm »Srpska neće biti utočište migranata


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je stav Republike Srpske o migrantskoj krizi poznat i da ne dolazi u obzir nikakvo zadržavanje i stacioniranje migranata na njenoj teritoriji.

- Što se tiče humanosti, naravno da nam je žao svih ljudi koji su u teškoj situaciji, ali u Republici Srpskoj neće biti centara za migrante, mi ih nećemo smještati, šta god ko rekao - poručio je Dodik.

On je ponovio da migrantsku krizu nije izazvala Republika Srpska nego, kako je rekoa, neki sa Zapada koji imaju obavezu da migrante humanitarno zbrinu.

- Mi nećemo nikome biti posljednje utočište u kojem će ta ista Evropa, koja je napravila problem, od nas za pet godina tražiti da im /migrantima/ damo sva ustavna i zakonska prava, da ih uključimo i damo državljanstvo kako bi bili dio nekog napora da se to pitanje riješi. Mi to prepoznajemo i ne želimo prihvatiti nikakvo stacioniranje migranata - naglasio je Dodik.

Komentarišući zahtjev ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudina Radončića koji od lokalnih zajednica moli za novac da bi bio usmjeren za rješavanje migrantske krize, Dodik je naveo da je riječ o Radončićevoj individualnoj akciji.

- Oni su mislili da mogu sve da rade, ali Republika Srpska je nepremostiva tačka u kreiranju politika u vezi sa migrantima. Očigledno je da on preskače Republiku Srpsku i pokušava da nešto učini, kako voli da kaže, samoinicijativno. Ali, naravno treba vidjeti o čemu je riječ - rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH pozvao je opštine da o pitanju migranata prate politiku Republike Srpske.

- Јedina pregovaračka tačka za sva pitanja na nivou BiH je Republika Srpska. To je dejtonska struktura, a ne opštine i tome slično - naglasio je Dodik.

Radončić je prethodnih dana uputio dopis vladama i lokalnim zajednicama u BiH u kojem moli za novac koji bi bio usmjeren za rješavanje migrantske krize.

On je u dopisu naveo da se broj migranata koji dolaze u BiH iz godine u godinu povećava, što će posebno biti intenzivirano narednih mjeseci.

Radončić je naveo i da se BiH ne može adekvatno uhvatiti u koštac sa ovim problemom, jer za efikasnu zaštitu granice nedostaje oko 1.200 policijskih službenika.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 007« Reply #4073 on: February 13, 2020, 03:35:21 pm »Granična policija ne može sama odgovoriti pritisku migranata


Direktor Granične policije BiH Zoran Galić istakao je da Granična policija nije u mogućnosti da sama odgovori sve većem pritisku migranata, tim više što zelenu granicu BiH čuva jedan policajac na 25 kilometara, saopšteno je iz Granične policije.

Galić je tokom radnog sastanka sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske naglasio da Granična policija preduzima sve moguće mjere i postavlja nove modalitete saradnje, kako bi efikasnije djelovali kada je riječ o nezakonitim migracijama.

- Policijski službenici Granične policije odvratili su prošle godine 13.251 osobu od pokušaja ilegalnog prelaska na područje BiH sa područja susjednih zemalja - rekao je Galić i istakavši važnost saradnje policijskih agencija sa susjednim zemljama, kako bi se što efikasnije djelovalo u borbi protiv nezakonitih migracija.

Tokom sastanka razgovarano je o readmisiji, mješovitim patrolama, kao i o drugim zajedničkim aktivnostima, među kojima su i operativne akcije koje se realiziraju s ciljem sprečavanja krijumčarenja ljudi.

Poseban naglasak stavljen je na nove modalitete saradnje u vezi sa nezakonitim migracijama, koje sve više pritišću granicu BiH, kao i susjednih zemalja.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić istakao je da BiH poštuje potpisani Sporazum o readmisiji sa Hrvatskom i više od 85 odsto zahtjeva koje su vlasti Hrvatske uputile prema BiH, odnosno prema Službi za poslove sa strancima, pozitivno je riješeno.

Ujić je naglasio da funkcioniše skraćeni postupak readmisije sa Hrvatskom, o čemu će se u narednom periodu razgovarati i sa Srbijom i Crnom Gorom, te izrazio i potrebu održavanja redovnih sastanaka radi rješavanja svih otvorenih pitanja u saradnji partnerskih agencija dvije zemlje.

Zamjenik direktora MUP-a Hrvatske Јozo Šuker rekao je da im je zadaća da unaprijede saradnju u svim segmentima svog djelovanja na granici Hrvatske i BiH, a naročito nakon nedavno održanog sastanka ministra unutrašnjih poslova Hrvatske i ministra bezbjednosti u Savjetu ministara.

- To se prije svega odnosi na unapređenje sistema readmisije i mješovitih patrola, bez namjere da BiH bude 'hot-spot' za ilegalne migrante - rekao je on.

Šuker je zamolio partnerske agencije u BiH da im pruže svu potrebnu pomoć oko navoda u vezi s eventualnim kršenjem ljudskih prava migranata, kao i navoda o navodnim nezakonitim postupcima od hrvatske policije, kako bi se isti navodi istražili od mjerodavnih tijela Granične policije BiH.

Sagovornici su zaključili kako je unapređenje saradnje primarni cilj policijskih agencija u BiH sa MUP-om Hrvatske, te kako je potrebno češće i redovnije održavanje ovakve vrste sastanaka.

Galić i Ujić, sa saradnicima, održali su danas radni sastanak sa predstavnicima MUP-a Hrvatske među kojima su bili Šuker, načelnik Uprave za granicu MUP-a Hrvatske Zoran Ničen, načelnik Uprave kriminalističke policije Antonijo Gerovec, vođa Službe za nezakonite migracije Zvonimir Vrbljani, načelnik PNUSKOK-a Marijo Kovač, policijskim oficir za vezu MUP-a Hrvatske Denis Erak.

Sastanku je prisustvovao i vršilac dužnosti direktora Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ Đuro Knežević.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 007« Reply #4074 on: February 14, 2020, 10:03:32 am »Sud u Strazburu oslobodio Španiju odgovornosti zbog odbijanja migranataEvropski sud za ljudska prava danas je oslobodio Španiju odgovornosti iako je naložila "neposredni povratak" dva migranta.

Taj nalog je bio bez ikakve prethodne administrativne ili sudske procedure, iz njene enklave u Melilji, na severu Maroka.

Time je poništena prva odluka o tom slučaju doneta 2017. godine.

Tom neočekivanom odlukom je izmenjena praksa Suda čije je veće 3. oktobra 2017. godine dalo za pravo migrantima koji su podneli žalbu.

Po prvoj odluci, Španija je osuđena zbog kolektivnog vraćanja migranata.

U novoj odluci Sud navodi da "Španija ne može da bude odgovorna za odsustvo zakonskog postupka (migranata) u Melilji".

"Podnosioci žalbe (migranti) su se sami stavili u nezakonitu situaciju kad su 13. avgusta 2014. godine namerno pokušali da uđu u Španiju tako što su prešli zaštitnu ogradu u Melilji na nedozvoljenim mestima usred grupe sa mnogo ljudi, koristeći efekat mase i silu", piše u saopštenju Glavnog veća Suda u Strazburu, čije su odluke konačne.

Dodaje se da su podnosioci žalbe odlučili da ne koriste zakonske kanale koji omogućavaju redovan ulazak na špansku teritoriju.

"Odsustvo pojedinačne odluke i neposredno vraćanje se opravdavaju činjenicom da oni (migranti) nisu koristili postojeće zvanične postupke ulaska i to je posledica njihovog sopstvenog ponašanja", dodaje se u tekstu.

Sud je zaključio da nisu prekršene odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Melilja i Seuta su dve španske enklave u Maroku. Svake godine nekoliko stotina ljudi pokušava da preskoči zaštitnu ogradu na granici i tako dođe na špansko tlo, da bi se potom dokopalo Evrope.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 007« Reply #4075 on: February 14, 2020, 10:16:23 am »Mađarska policija uhapsila dvojicu Srba zbog krijumčarenja migranata


Mađarska policija je danas u odvojenim akcijama privela dva državljanina Srbije koji su u automobilima krijumčarili migrante prema Austriji.

U prvom slučaju je zaustavljeno vozilo srpskih registarskih tablica na autpoutu M-1 za Austriju u kome je pored vozača srpskog državljanina bilo osam migranata koji su rekli da su iz Sirije.

Drugo vozilo takođe sa srpskim registarskim tablicama sa srpskim vozačem, zaustavljeno je danas popodne na istom autoputu prema Austriji. U vozilu je osim vozača iz Srbije šest osoba bez dokumenata za validan boravak u Mađarskoj koji su policajcima rekli da dolaze iz Sirije.

U oba slučaja srpski državljani su privedeni i protiv njih je pokrenut krivični postupak zbog krijumčarenja ljudi.

Ilegalne migrante je u oba slučaja mađarska policija sprovela u azilantski centar kod mađarsko-srpske granice.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 007« Reply #4076 on: February 14, 2020, 01:29:23 pm »Hrvatska policija spasla 36 migranata zarobljenih na Egejskom moru


Dubrovački pomorski policajci spasli su 36 migranata, među kojima je bilo petoro dece, sa gumenog čamca koji je ostao bez goriva u Egejskom moru.

Kako se navodi u saopštenju dubrovačke policije, četiri policajca spasla su migrante u ponedeljak tokom nadzora morske granice EU i Turske, u okviru Fronteksove misije "Posejdon".

Hina prenosi da je gumeni čamac s migrantima uočen na području od delte reke Evros do mesta Makri, a da su policajci, pošto su čuli zapomaganje s čamca, pritekli u pomoć.

"U gumenjaku su zatekli 36 stranih državljana, od kojih petoro dece, 11 žena i 20 muškaraca. Bili su u lošem zdravstvenom stanju, prehladjeni, dehidrirani, a neki od njih i bez svesti. Gumenjak je ostao bez goriva, a temperatura mora u trenutku kada su ih zatekli bila je samo dva stepena Celzijusa, pa je pitanje šta bi se s njima dogodilo da nisu spašeni", naveli su u Policijskoj upavi dubrovačko-neretvanskoj.

Migranti su prebačeni u policijsko plovilo, gde su im službenici dali vodu i tople napitke, kao i termo-folije, nakon čega su prevezeni u luku Aleksadropolis. Tamo ih je dočekala i zbrinula hitna pomoć.

"Od 36 migranata, njih pet je hospitalizirano, dok su ostali, nakon ukazane lekarske pomoći, zbrinuti u prihvatnom centru gde sledi dalje postupanje u skladu sa nacionalnim i evropskom zakonodavstvom", navode u dubrovačkoj policiji.


Beba rođena u migrantskom čamcu

Španske vlasti saopštile se danas da su spasle grupu od 86 migranata, među kojima je bila i beba koja se rodila tokom puta na otvorenom moru.

Spasilačke službe Kanarskih ostrva objavile su da su beba i majka prebačene u bolnicu, kao i još tri trudnice, prenosi AP.

Dodaje se da su migranti bili u tri manja čamca i da se svi osećaju dobro.

U januaru je u jednom od čamaca sa migrantima pronađeno mrtvo novorođenče poreklom sa zapadne obale Afrike.

izvor
izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 007« Reply #4077 on: February 15, 2020, 02:48:52 pm »Sarajevo: Јedan migrant izboden, drugi uhapšen


Јedan migrant izboden je u centru Sarajeva, uhapšen drugi osumnjičen za napad.

Povrijeđeni migrant je prevezen na ukazivanje medicinske pomoći, ali trenutno nije poznat stepen povreda.

Napad se dogodio oko ponoći na Marijin Dvoru ispred tržnog centra SCC, a prema nezvaničnim informacijama u tuči je učestvovalo više lica, prenosi portal Kliks.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 007« Reply #4078 on: February 17, 2020, 09:06:02 am »Radončić od lokalnih zajednica traži novac za rješavanje migrantske krize


Republika Srpska je nepromostiva tačka u kreiranju politike prema migrantima i neće uspjeti pokušaji da se zaobiđu njene institucije – odgovorio je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik na dopis ministra bezbjednosti Fahrudina Radočnića, upućen lokalnim zajednicama. U tom dopisu Radončić traži finansijsku pomoć za rješavanje migrantske krize u BiH. Načelnici i gradonačelnici iz Srpske odgovorili su da neće prihvatiti da se teret migrantske krize prebaci na njihova leđa.

Možda i u najboljoj namjeri da riješi migranstku krizu, Fahrudin Radončić demonstrirao je svu nemoć BiH pred tim problemom. Od opština, poput Novog Goražda ili Trnova koje imaju i do četiri puta manji godišnji budžet u odnosu na ministarstvo na čijem čelu, Radončić je tražio novac za policajce koji bi čuvali granicu.

Dragomir Gagović, načelnik Trnova, kaže da ni u kom slučaju taj prijedlog ne mogu prihvatiti.

- Mi ćemo poštovati stavove Vlade, tako se i ponašati i u tom smislu smo obavijestili ministra - rekao je Gagović.

Radončićev apel razljutio je predstavnike opština u Srpskoj, pogotovo pograničnih koje su na udaru ilegalnih migranata. Umjesto da dobiju, od njih se traži novac. Pojedini smatraju da je navedeni dopis zadiranje u nadležnosti entiteta i lokalnih zajednica.

- Ovo je vrlo neobična situacija, ja ne znam da igdje u svijetu ministar na nivou državne traži od opština da nešto finansiraju. Banja Luka, naravno, nema predviđena sredstva za te svrhe - istakao je gradomačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović kaže da opština Pale nije ni mjesto ni adresa za takvo pismo pogotovo što se traže određena novčana sredstva.

- Budžet je usvojen, mi te poslove rješavamo sa policijskom upravom Istočno Sarajevo. Naš odgovor je bio jasan, a to je da se obrate nadležnim institucijama, prije svega Vladi Srpske - naglasio je Јugović.

Na šokantan poziv ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića reagovao je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. On je ponovio da migrantima nije mjesto u Republici Srpskoj, a lokalne zajednice pozvao da djeluju u skladu sa tom politikom.

- To je individualna akcija Radončića, Srpska je nepromostiva tačka u kreiranju politika prema migrantima i očigledno je da preskače Srpsku i pokušava nešto da učini, kako on to voli da kaže, samoinicijativno - kaže Dodik.

Institucije ali i građani humano postupaju sa migrantima, zatečenim na teritoriji Republike Srpske, hrane ih i pružaju zdrastvenu zaštitu. Ali, trajni ostanak nije moguć jer Srpska nije kriva za migranstku krizu koja posljednjih godina trese region.

- Migrantsku krizu su izazvali neki sa Zapada, pa neka ih tamo vode. Mi ovdje nećemo biti nekome posljednje utočište, u kome ća ta ista Evropa koja je napravila problem, od nas tražiti za pet godina da im damo državljanstva i druga prava kako bi kao bili dio nekog napora da se taj problem riješi - dodao je Dodik.

Iz ministarstva bezbjednosti BiH nismo dobili odgovor na naše pitanje koliko je opština odbilo, a koliko izrazilo spremnost da finansijski pomogne rješavanje migranstske krize.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 007« Reply #4079 on: February 17, 2020, 02:21:32 pm »"U BiH kritično zbog migrantske krize - moguća eskalacija"


Problem ilegalnih migracija u BiH već je doveo do kritičnog stanja u zemlji, a izvesno je da će ono biti još gore upozorili su zvaničnici Unsko-sanskog kantona.

Kako navode, razlog je taj što i dalje nema koordinacije u preduzimanju potrebnih mera, ni najava da bi novi saziv Saveta ministara mogao odlučnije da se angažuje.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić ukazao je na to da nema nikakve koordinacije između državnog i nižih novoa vlasti.

On je za "Nezavisne" rekao da su svi kolektivni smeštajni kapaciteti odavno popunjeni, kao i da u BiH ne postoji nikakav konsolidovan plan upravljanja migracijama.

Dodao je da je lokalna policija pritom izložena izazovima koje jedva savladava jer se broj krivičnih dela neprestano povećava, a u budžetu nema novca za povećanje broja policajaca.

Prema procenama vlasti u Bihaću, u tom delu BiH trenutno boravi oko 5.000 ilegalnih migranata, prenosi Hina.

Agencija navodi da samo 3.500 njih boravi u prihvatnim centrima, dok su ostali prepušteni sami sebi, borave u privatnom smeštaju ukoliko imaju novca, dok drugi spavaju po napuštenim i ruševnim objektima u urbanim središtima.

Blaga zima već je sada podstakla ilegalne migrante da pokušaju da nastave put ka zapadnim granicama BiH, pa oni sada svakodnevno u sve većem broju pristižu u Unsko-sanski kanton.

Prema podacima lokalne policije, svakog dana u proseku stigne najmanje 80 ilegalnih migranata, a za njihov smeštaj nema prostora.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 267 268 269 270 271 [272] 273 274 275 276 277 ... 310   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 25 queries.