PALUBA
May 29, 2020, 06:18:36 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Vučić: Nema vremena za rekonstrukciju, izazovi su pred Srbijom, nabavićemo nedos  (Read 481 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
švercer011
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 731« on: October 25, 2015, 02:49:37 pm »

Vučić: Nema vremena za rekonstrukciju, izazovi su pred Srbijom, nabavićemo nedostajuće oružje


Tanjug | 25. oktobar 2015. 11:53 > 12:50


Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je Vlada Srbije uspela da održi političku stabilnost, zaustavi ekonomsko propadanje, sprovede plan za izlazak iz krize i održi dobre odnose u regionu. Važni razgovori sa Rusima


Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Vlada Srbije uspela da održi političku stabilnost, zaustavi ekonomsko propadanje, sprovede plan za izlazak iz krize i održi dobre odnose u regionu.

"Srbija je uspela da očuva stabilnost uprkos događajima u okruženju, danas je finansijski stabilna i ozbiljna zemlja, jedna od najuglednijih u Jugoistočnoj Evropi,", rekao je premijer Vučić novinarima, sumirajući godinu i po dana rada svoje vlade.

On je izrazio zadovoljstvo rezultatzima po sva četiri cilja koja je postavio na početku mandata - politička stabilnost, zaustavljanje ekonomskog propadanja Srbije i sprečavanje bankrota, pravljenje i sprovođenje plana za izlazak iz krize i dobra regionalna saradnja.

On je naveo da je Srbija uspela da održi političku stabilnost, uprkos situaciji u regionu i Evropi i brojnim izazovima, od poplava, preko migranske krize, pokušaja donošenja rezolucije u Srebrenici, situacije oko ulaska Kosova u Unesko.

Vučić je rekao da je Srbija, posle godina ekonomskog uništavanja i velikog minusa, izašla iz krize, te da je, iako je planirani deficit odobren od MMF za ovu godinu 5,5 odsto, deficit na nivou države sveden na 3,3 odsto, a da veruje da će biti i ispod tri odsto.

"Siguran sam da je MMF shvatio da smo to sistemski rešili i zato ne očekuje probleme po tom pitanju", rekao je Vučić.

On je dodao da nije zadovoljan brzinom strukturnih reformi javnih preduzeća i racionalizacijom javne uprave, te da očekuje da će biti novih zahteva MMF u tom pogledu.

Vučić je naveo da veruje da će privatizacija sedam preduzeća biti završena do Nove godine, kao i da moraju biti pokrenuta određena preduzeća koja su značajni nosioci rasta, poput MSK u Kikindi.

"Zato su važni razgovori sa Rusima", rekao je Vučić.

On je naveo da se Srbija drži plana za izlazak iz krize "kao pijan plota", gotovo striktno i da su zato postignuti odlični rezultati.

Naveo je i da očekuje da će Srbija na svetskoj biznis listi koja izlazi u narednim danima dramatično napredovati, dodajući da nećemo biti zadovoljni dok Srbija ne bude među prvih 30, 40 država.

"To pokazuje da je Srbija na dobrom i sigurnom putu", rekao je Vučić.

On je dodao i da je ova godina prva u više decenija u kojoj nije bilo rebalansa budžeta.

Premijer je, navodeći da će rast BDP u 2015. godini ići između 0,7 do 1 odsto, a da je siguran da će u 2016. godini rast ići i preko dva odsto.

"Onda to postaje dinamičan rast u kojem će svaki građanin jasno osetiti poboljšanje za sebe i veću nadu za budućnost", rekao je Vučić.

Trenutni problem Srbije je "stari dug", odnosno dug Srbijagasa Rusiji u visini od 303 miliona evra, kao i dug vojnim penzionerima od 160 miliona evra.

On je naveo da je Srbija vodila i politiku dijaloga sa komšijama ističući da vlada ne sme da bude vlada sukoba.

"Naša vlada je vlada koja probleme rešava, a ne koja ih pravi", zakljucio je premije


NE RAZMIŠLjAM O REKONSTRUKCIJI VLADE

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u ovom trenutku ne razmišlja o rekonstrukciji vlade, kao ni o izborima, jer se Srbija suočava sa brojnim izazovima i poluhisterijom koja vlada u čitavoj Evropi.

"Treba da uspemo da naš brod provučemo kroz takvu situaciju i ja se bavim time kako da se suočimo sa svim tim izazovima i da u svemu tome imamo što više. Kad budemo uplovili u mirnu luku, videćemo", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Vučić je naglasio da Srbija nema vremena za izbore i rekonstrukcije vlade.

"Mi na izbore ne idemo ne zato što se plašimo rezultata, već i o tome i o rekonstukciji ne razmislsjamo zato što se bavimo rešavanjem problema običnih ljudi", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, poluhisterija vlada u celoj Evropi.

"Pogledajte šta se dešava oko nas. Mislite da će posle ovokvih odluka biti velike stabilnosti u Makedoniji, Crnoj Gori, u Prištini... U Prištini 'piju' suzavac kao što ja pijem vodu. Pogledajte kako se to odrzava na odnose Hrvatske i Slovenije, ili Hrvatske i Mađarske. MIslite da je u Bosni situacija idealna - pa nije. Treba da uspemo naš brod kroz to da provučemo", rekao je Vučić.


IMAĆEMO ORUŽJA, DA NIKO NE POMISLI DA NAS NAPADNE

Vučić je izjavio i da će Srbija imatu uvek dovoljno oružja i oruđa da niko ne pomisli da može da izvrši agresiju na našu zemlju, podvukao da Vlada Srbije na tom pitanju ozbiljno i dobro radi, i da će to biti jedna od tema razgovora u Moskvi.

Vučić je na konefercniji za novinare rekao da je posao vlade da štiti zemlju, da mora da odgovori izazovima u kojima se nalazimo.

Pratimo, objasnio je premijer, šta rade zemlje u okruženju "i ne smemo da dopustimo ni na koji način narušavanje odnosa snaga u regionu, što bi bilo moguće da stojimo i ne radimo ništa".

Na pitanje da lui će nabavka naoružanja biti jedna od tema razgovora u Moskvi, on je rekao da vlada pre svega radi na unapređenju srpske ekonomije i želi da naše oružje i naše oruđe bude proizvedeno u Srbiji...

Vučić je dodao da, međutim, kada pravimo haubicu "Noru" mora da se uzme Kamazova šasija, jer ona može da nosi više od 35 tona, što je jedan od razloga i osnova da o tome razgovaramo sa Rusima, drugi je top 242 koji stavljamo na kupolu borbeno vozilo "Lazar".

Premijer je rekao da smo već naručili dva transportna helikoptera, ali da ćemo morati i počeli smo, da razmiljamo i o borbenim helikopterima "jer su neki u okruženju dobili 16 Kiova helikoptera".

"Moramo da razmišljamo i o odgovorima na balističke rakete, ne želeći sukob nigde i nikada i ni sa kim ali jednostavno moramo da budemo spremni i da znamo da Srbija ima tu vrstu odvraćajuće snage za svakoga ko bi pomislio da je Srbija lak plen" rekao je Vučić.

Kako je rekao, za jedan od dva helikoptera, novac je obezdeđen i trebalo bi da stigne pre karaja godine.

On je ponovio da ćemo pokušati da najveći deo proizvodnje oruđa i oružja obezbedimo u Srbiji ali da ćemo se naravno baviti kupovinom nedostajućeg oružja i oruđa od različitih partnera, Rusa, Nemaca i mnogih drugih.

"Podrazumeva se da Srbija neće da bude sa ne znam kakvim oruđem i oružjem mi smo mala zemlja, brojčano mali narod, ali imaćemo uvek onoliko koliko je potrebno da niko ne pomisli da može da izvrši agresiju na Srbiju i vlada Srbije po tom pitanju vrlo temeljno radi i mislim vrlo dobro radi" rekao je Vučić.

POŠTUJEM VOJNI SUD,ALI PO MENI GENERALI NISU NI ZA ŠTA KRIVI

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da poštuje rad i odluku Vojnodisciplinskog suda, koji je izrekao kazne generalima Ranku Živaku i Predragu Bandiću u predmetu pada helikoptera, ali da lično i kao predsednik vlade smatra da oni nisu ni za šta krivi.

"Što se mene tiče, kao premijera i lično, ni Živak, ni Bandić nisu ni za šta krivi, oni su radili ono što bi svako od nas uradio", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Predsednik vlade je rekao da ne zna da li su oni poštovali procedure u potpunosti ili ne, ali da zna da su imali najbolju nameru.

"To su do sad hiljadu puta uradili, samo ja sam tri puta prinudno sleteo u uslovima koji su bili teži, pa šta sad, treba svi ti komandiri da idu na odgovornost. To je život, dešsavaju se nesreće", naveo je Vučić.

On je dodao da neko na silu pokušava da tu temu stavi na dnevni red, kako bi se destabilizovala Srbija ili "da bi se pravio ukraijnski scenario 'genija' Borka Stefanovića".

"Ja sam ponosan što nije bilo ukrajinskog scenarija i obećavam da, dok sam ja premijer, ukrajinskog, niti bilo kakvog scenarija iz okruženja koje smo imali prilike da vidimo, neće biti", rekao je Vučić.

"SRBIJA POSLE VUČIĆA BIĆE BOLjA OD SRBIJE PRE VUČIĆA"

Vučić je izjavio da građani znaju da će "Srbija posle Vučića biti mnogo bolja nego Srbija pre Vučića". "To građani koji imaju korektan i pošten odnos, oni koji hoće da vide, a ne oni koji žmure i sebe vraćaju u devedesete, jer samo tako mogu politički da prežive, nedvosmisleno i vide", rekao je Vučić. On je tako odgovorio na molbu da prokomentariše najavu potpredsednika DS Borislava Stefanovića da će objaviti knjigu o Srbiji posle Vučića. Vučić je rekao da kao premijer ne želi da komentariše ozbiljnost DS-a i Borislava Stefanovića. "Možda, nekada, ako budem imao vremena kao stranački funkcioner da se tim velikim i uspešnim ljudima pozabavim", rekao je Vučić.

SRBIJA NEĆE DIZATI ZIDOVE PRED MIGRANTIMA

Srbija neće da podiže nikakve zidove pred migrantima, izjavio je Vucić i podvukao da je to stav, što se tiče migrantske krize, koji se neće promeniti.

Vučić je rekao da je Srbija uputila svoje priomedbe na predstavljeni nacrt deklaracije o kojoj će danas raspravljati EU, da su i druge zemlje iznele svoje, kao i da je nešto izmenjen plan stigao jutros.

Kako je rekao, poslata su suprotstavljena rešenja različitih zemalja sa Balkana i mi se prilično slažemo sa Hrvatskim, a i oni sa našim, a u potpunosti se slažemo sa onima koje je prosledila Bugarska.

On je dodao da se nada da će biti nađeno zajedničko rešenje, da svi vide šta se dešava u regionu, ali i među članicama EU , a u celoj toj situaciji Srbija je uspelasd da sačuva stabilnost.

"Imaćemo teške razgovore, nikome prijatne...Nadam se sveobuhvatnom rešenju. U te razgovore ne ulazimo sa ostrašćenošću, niti se plašimo svoje odgovornosti...ono čega se plašimo je destabilizacija regiona i to nema veze sa ovim sastankom i to me brine" rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja u vezi jucecrašnjeg sastanka u uopšte migrantske krize Vučić je rekao "taman i da ćuskije padaju sa neba Srbija neće da podiže nikakve zidove i da to više neću da ponavljam" rekao je premijer.

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.014 seconds with 25 queries.