PALUBA
November 24, 2020, 04:34:09 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Ruski 6-to cijevni top AK-630  (Read 12023 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 365« Reply #15 on: November 21, 2012, 07:11:07 pm »

OriĆ, kad dolazimo do one sheme šta je čuvaš ispod ormara ?
Da ne moram svaki čas otvarat temu.  Wink

poz.

Eto sreće da imam takvo šta. Ali nemam, niti je ovo moje područje. Više očekujem od bolji znalaca.
Ja ovo ovako usput i kad sam od volje.....
Više me ponukala ona rasprava od neki dan o naoružanju RTOP i kojekakvi zamisli o Raketnim Čamcima...
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 365« Reply #16 on: November 22, 2012, 10:55:51 am »

AK-630 M1-2

Godine 1983, pristupilo se modifikaiji i izmjeni dizajna AK-630 sistema uključiti i drugi top montiran gore iznad prvog, omogućujući tako 10.000 rpm ukupno. Dobio je novo ime AK-630 M1-2 "Roy", a otprilike iste veličine i težine omogućujući instalaciju u postojećim AK-630 postolju i nosačima.. Iako se sistem pokazao uspješnim, AK-630
M1-2 ''Roy'' nije bio prihvaćen u proizvodnji zbog dospijeća u to vrijeme kombiniranog raketnog sistema i topa., imenovanog kao 3M87 ''Kortik'', te kasnije nazvan  ''Kashtan''. Jedan primjer AK-630 M1-2 Roy ostaje instaliran na projektu 206,6 klase raketnog čamca # P-44.

U srpnju 2007, modernizirana verzija AK-630 M1-2 je predstavljena od strane OAO AK Tulamashzavod pod novim imenom "Duet". Vizualno "Duet" se razlikuje od "Roy" sa novim nosačem skrivenim niskim RCS dizajnom  u usporedbi s više tradicionalnim zaobljenim AK-630 nosačem.

U 2012 je objavljeno da će novi Ivan Gren, klasa broda biti naoružan s modificiranim Ak-630 M-2 sistemom.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Duet 630m2.jpg (32.5 KB, 589x456 - viewed 358 times.)
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 15 466


« Reply #17 on: November 28, 2012, 03:52:40 pm »


U svakom slučaju, neophodna je modernizacija SUV Vimpel, ili novi SUV, kao i modernizacija municije. Intervencije na automatu su takođe neophodne, radi smanjenja rasipanja snopa zrna, a poželjna bi bila i mogućnost izbora brzine paljbe radi optimizacije dejstva po različitim ciljevima (za dejstvo po nepokretnim tačkastim ciljevima i helikopterima nije potrebna i čak je štetna ogromna kadenca). Za selekciju brzine paljbe mislim da je potreban spoljašnji izvor el. struje.
Logged
bljust
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 160


« Reply #18 on: May 09, 2013, 04:47:06 pm »

Malo ću i o ovome.
To je moj praktično prvi susret sa brodskom artiljerijom ,poslali me na topovnjaču.Unutra su šef i inžinjer gledali u kutiju pravokutnog oblika sa dva prozorčića(vidi se na slici -siva je ,obično bude to žuto),bio je je još neko i pošalju me da oslobodim nišansku spravu i namistim na 4500TD .Ja odo gori i mislim se šta je to nišanska sprava,šta je to morski vez ,a o ovom trećem  netrebam pričati...

Ovo je bilo nešto novo ,o ovome se nemože pričati da se nepriča o prethodniku ak 230 .Remont ovih topova doveden je do savršenstva,sve se unaprijed znalo,svaki kabel je imao svoj broj i markicu ,znalo se koliko ga treba otkinuti ,koliko skinuti izolaciju.Postojali su svi mogući ispitni pultovi ( interesantno bili su poljski -bczczcb,takvi izrazi ,mislim da se motor zvao silnik)-pultovi za izvršne motore,amplidin generatore,tahogeneratore ,selsine ,releje u kutiji kočenja,i pojačala..Sva boja se uklanjala ,svaki se vijak cinkovao -ukratko to je bila restauracija i te kako potrebna jer su ovi topovi stradavali od soli i mora na tč irč.

Ak 630 dobio je svoj pult-okvir za montažu .Ispitna oprema nije postojala (valjda još nije došla) ,literatura vrlo mršava.I u zlatna vremena pojedinci su ljubomorno čuvali literaturu ,kako bi ovi ostali uvijek ostali na nivou ovce.Meni bi poslali kasnije da razvučem telefon -centrala,top ,nišanska sprava i skupi kad bude gotovo..

Kad je odlučeno da se top montira na Zvonimira ,situacuja je bila drukčija,karovski radiona već opustošena.Bio je neki mladi inžinjer ,ali tome je to bilo samo usputna stanica za daljnje "uvlačenje" i napredovanje,još je tamo- naravno al sa topima veze nema -naravno.
Bila je samo jedna knjiga o ružnoj donjoj sivoj kutiji koja se može vidjeti na prethodnoj stranici ,a o onoj gori sa dva prozorčića ništa.Mislio sam da je pravi inžinjer kad je odstranjen možda i uzeo štogod o tome ,ja mu ne zamjeram  ako je tako ,nadam se da je zapalio  .U donjoj kutiji su pojačala .Sa elektronskim cijevima .Meni je to bilo malo smješno i prije dva i pol desetljeća. bilo je i horizontalno "magično oko" ko na babinom radiju.
Na novom topu više nije pisalo made in CCCR nego made in RUSIA ,pa me zanimalo šta su promjenili .Ništa,jedino je magično oko postalo vertikalno ,ha ,ha ha ,nevjerojatni su u 21 stoljeću  oni se još vataju trioda ,pentoda ,valjda bi to stavljali u laptope da ih se pita..
Mladi inžinjer se volio uvlačiti ,za razliku od mene ,top nikako u nulti položaj ,na kraju mi je puka film pa sam im reka ,a da okrenete stator davača na CNS .Napravili su to i naravno zaboravili ko je to prvi predložija.
Naš posa je bio top -CNS ,dalje mi nismo radili.Vladale su velike sumnje dali ta radiona može to izvesti - i izvela je ,šef je sugerirao da smo zaslužili neku nagradicu ,stimulaciju -nisu nam dali ni pare .Baš se pitam kolika je faktura iznosila za HRM genijalce ,valjda je ipak ostala u šesterocifrenoj zoni ,a možda i nije ,jako me briga.


Da je opstala ona država ,valjda bi se nabavili i pultovi za ispitivanje ,ovako ništa.
Generalno gledajući AK 630 je napredak u svakom pogledu u odnosu na svog prethodnika ,koji je kompliciran i luđački izvden samo sa strujom bez hidraulike.Top je pouzdan ,unutarnje kabelske veze ,kvalitetne,sklopnici opet nešto tipično ruski ali pouzdani.Ventil-elektropneumatski  AK 48 isti ko i na prethodniku ,pouzdana je to sprava i to ih spašava pa imaju iz čega pucati.

One antene -ja sam ih zvao jaja još su sredinom devedesetih uklonjene sa prvog Vukovara i Dubrovnika   i završile su u smeću.
Logged
bljust
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 160


« Reply #19 on: May 09, 2013, 07:14:25 pm »

Opet zaboravi ,da nebi ispalo da ja sebe ističem jer je jedna moja sugestija rješila jedan problem ,bilo je i drugih.
Top je  "ludovao" po pravcu ,drhtao ,tad su se drugi sjetili .Rješenje je bilo u onoj drugoj sivoj ružnoj(gornjoj) kutiji .Rusi imaju običaj da kad nešto zaleme to pređu nekim ljubičastim lakom.Neko se sjetio da je tu nešto minjano ,srića da je tu bio brod 11 ili 21 pa su ošli vidjeti šta je prelemljeno .To su napravili i na ovom pa se top umirio .
Žuta ili siva ,ruska je i to je najružniji dio opreme u toj prostoriji.
E,ali a kako je nekome davno to palo na pamet,kako je došao do te ideje? ,vjerojatno onom pravom inžinjeru,koji se pojavio na prvoj listi za odstrel.
Moglo je biti još deset problema ,to nikog nije impresioniralo .Rekao sam da u toj firmi možeš impresionirati nekog jedino ako radiš brusilicom ,pikamerom i slično..
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 943


« Reply #20 on: May 09, 2013, 09:28:19 pm »

Taj ruski lak koji spominješ - u praksi smo zvali ''šelak''. Svaki kontakt koji je lemljen premazivan je šelakom ili običnim lakom za nokte - kao neka vrsta zaštite od vlage i korozije.
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 132« Reply #21 on: May 09, 2013, 09:58:52 pm »

Taj ruski lak koji spominješ - u praksi smo zvali ''šelak''. Svaki kontakt koji je lemljen premazivan je šelakom ili običnim lakom za nokte - kao neka vrsta zaštite od vlage i korozije.
Šelak se koristi u industriji namještaja i 1kg košta oko 300 eura. Starinski namještaj premazivan je šelakom. Dolazi u listićima i grumenjima. Otapa se alkoholu. Nanosi se flanelastom krpom na furnir brzim kružnim pokretima. Krvav posao.
 Lak kojim su premazivane štampane ploče ili unutrašnjost uređaja je voštana ploča veličine čokolade od 100 grama. Ploča se ubacivala u kadicu koja je imala grijač. Štampana ploča s elementima bi prolazila kroz stroj s otopljenim voskom i kositrom. Razmak između kadica oko 200 mm. Nakon prolaska sve lipo zalemljeno i lakirano. RIZ je upotrebljavao vosak iz Austrije.
Logged
bljust
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 160


« Reply #22 on: May 10, 2013, 01:02:45 pm »

Čuo sam za šelak i stari namještaj ,dali je to ovo ili mu je dodavan nekakvi ljubičasti dodatak ,neznam Pametno je to jel si tako znao dali je po pločici neko "čačkao" ,inače i kalofonij se može otopiti u alkoholu i nijime zaštićivati pločica ,boja je nešto kao med ,nije profesionalno ali može biti svrhovito npr. da ti djelovi pločice na kojima je osta "gol" bakar ne potamne.
Rusi su znali ljepo zavezati žice ,da nebude "đumbus" od žica ,stvarno su to fino izvodili,a biće da tada nije bilo plastičnih vezica.
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 365« Reply #23 on: May 10, 2013, 01:16:54 pm »

Zaštita elektronike, tj. štampani pločica, nije samo Ruska izmišljotna. To svi rade i naravno Zapad.
Svaka štampana pločica ili bilo koji deo sa klasičnim el. elementima, mora biti zaštićena sa tim specijalnim lakom.
To rade svi, a i sva elektronika koju smo kupovali od Šveda je premazana tom zaštitim. Da nije toga sva ta elektronika
u brodskim uslovima, bez obzira na klimatizirane uslove, bi se raspala za par mjeseci. Pojela bi je takozvana "morska kuga".
To je reakcija elemenata na slanost morskog zraka, gde dolazi do izjedanja sredine i pretvaranja u bjeličasti prah.... Undecided

Klasičan kućni računar, izložen takvoj sredini, nebi doživeo svoj rođendan. Pojeden bi mu bio i miš.... Grin
Logged
bljust
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 160


« Reply #24 on: May 10, 2013, 04:51:07 pm »

Šveđani su primjerice na Bofijima ,"zaštićivali" i počicu sa strane elemenata ,ja bih rekao prije sakrivali i prisiljavali te da je mjenjaš kompletno.I tome se doskočilo ,kad sam počeo raditi  dali su mi da "kopam " tu spužvasto-krutu smjesu.Uspio sam ,samo sam jednu diodu pukao ,to je lako zamjenjeno,kasnije sam i  radio na takvim počicama ,mislim da su odlazili  optokopleri ,to je već stručna tematika i nemislim  time daviti nikoga.
I pločice reglera generatora su voljele  "odlaziti"

Inače na onim ruskim pojačalima za top ,skinuo bih lampu i provjeravao ,onako čisto da nešto radim strujni krug grijanja katode.Neke lampe su bile na standard "noval"podnožjima ,a neke su bile specijalne ,tanje i lemile su direktno se jer su imale duge nožice.Topovi ak 230 barem su na pojačaima imali sve u poluvodičkoj tehnici ,zato sam se ja čudio onim lampama na naprednijem sustavu.

Kuga je strahota ,kao karijes ,najviše voli aluminij,jednom sam frezerom poput zubara kopao to na jednom polopcu ,kasnije se plastificirao i tako spasilo(poklopac reduktora elevacije na ak 230 sjećam se).
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 596« Reply #25 on: October 16, 2020, 01:46:51 pm »

Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.054 seconds with 26 queries.