PALUBA
February 28, 2020, 03:37:44 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Svet za 10 godina - predviđanje agencije Stratfor  (Read 1302 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 35 361« on: December 26, 2015, 08:18:06 pm »

Svet za 10 godina - Rusija se raspada, nastaju četiri Evrope, nad planetom se nadvija najveća opasnost do sada
M.V.   26.12.2015.

Kompanija Stratfor nedavno je objavila predviđanje za glavne svetske događaje u narednih 10 godina, a u centru pažnje su globalna politička i ekonomska dešavanja.

Glavni utisak izveštaja je da će naredne decenije svet biti opasnije mesto, uz slabljenje moći SAD, dok će i neke druge moćne zemlje proći kroz period haosa i opadanja.

Raspad Rusije

"Neće doći do ustanka protiv vlasti u Moskvi, ali sve manja moć Moskve da održava i kontroliše Rusku Federaciju dovešće do vakuuma", navodi se u analizi Stratfora. "Ono što će ostati u vakuumu su samo pojedini delovi Ruske Federacije". Sankcije, pad cene nafte, pad rublje, kao i unutrašnja trvenja oslabiće moć centralne vlasti nad najvećom državom sveta. Rusija se neće zvanično raspasti na više država, ali vlast Moskve bi mogla da oslabi do mere da će Rusija postati savez polu-autonomnih regija, koje se čak neće dobro slagati ni međusobno. "Očekujemo da će moć Moksve značajno oslabiti, što će dovesti do formalne i neformalne fragmentacije Rusije. Nije verovatno da će Ruska Federacija opstati u svom sadašnjem obliku", navodi se u izveštaju.

Amerika će morati da svojom vojskom osigura ruske atomske bombe

Ruska nuklearna infrastruktura raširena je na ogromnom geografskom prostoru. Ukoliko se dezintegracija koju Stratfor predviđa ostvari, to bi značilo da će oružje biti izloženo najvećem "vakuumu moći" na svetu. Upravo ovo je, prema Stratforu, najveća potencijalna kriza sledeće decenije. Zbog toga će i SAD morati da pronađe način da na to reaguje, makar to značilo i slanje kopnenih snaga kako bi se obezbedilo oružje koje se našlo izvan kontrole. "Vašington je jedina sila sposobna da uradi nešto po pitanju ovog problema, ali neće biti u stanju da preuzme kontrolu nad ogromnim brojem lokacija, kao ni da pruži garancije da tokom ovog procesa nijedna raketa neće biti ispaljena. SAD će biti pred izborom: Ili da osiguraju vojno rešenje kakvo je u ovom trenutku teško i zamisliti, pa da onda prihvati i mogućnost nekontrolisanih lanisaranje raketa, ili da stvori stabilne i ekonomski održive vlade u regijama o kojima je reč, kako bi se vremenom neutralisala opasnost od raketa", stoji u analizi Stratfora.

Nemačka zapada u velike probleme

Nemačka ima ekonomiju koja u potpunosti zavisi od izvoza i koja je doživela bum zbog trgovinske liberalizacije i uvođenja evra. Upravo zbog toga, upravo Nemačka je ta koja ima najviše da izgubi od sve gore krize evra i pratećim talasom evroskepticizma. Domaća potrošnja neće moći da nadomesti pad izvoza, a ne pomaže i najavljeni pad broja stanovnika. Rezultat će biti stagnacija kakva je već viđena u Japanu. "Očekujemo da će Nemačka imati velikih ekonomskih problema u narednoj deceniji", stoji u analizi Stratfora.

Poljska postaje jedan od lidera Evrope

Malo istočno od Nemačke stvari neće izgledati tako loše. "U centru ekonomskog rasta i sve većeg političkog uticaja naći će se Poljska, stoji u izveštaju. Broj stanovnika Poljske neće biti u takvom padu kao u drugim zemljama Evropske unije. Činjenica da je reč o najvećoj i najprosperitetnijoj evropskoj državi na zapadnoj granici Rusije takođe će joj olakšati položaj regionalnog lidera i zemlje sa političkim i ekonomskim prestižom. Osim toga, pomaže joj i bliska i dugotrajna strateška saradnja sa Amerikom."

Postojaće četiri Evrope

Ne tako davno, evropsko jedinstvo je delovalo kao nezaustavljiva istorijska sila, sa rušenjem političkih i ekonomskih granica među državama, dok su regionalizam i nacionalizam zbrisani s političke mape kontinenta. Za 10 godina, to će sve delovati kao daleka prošlost. Decenijska prognoza navodi četiri Evrope koje će tokom vremena biti sve udaljenije jedna od druge: Zapadna Evropa, Istočna Evropa, Skandinavija i Britanska ostrva. I dalje će morati da dele isti "komšiluk", ali neće biti tako tesno povezane kao što je to dosad bio slučaj. "Moguće je da će Evropska unije preživeti u nekom obliku, ali evropski ekonomski, politički i vojni odnosi biće uglavnom vođeni bilatiralnim ili ograničenim multilateralnim partnerstvima koja će biti manjeg obima i neobavezujuća", stoji u izveštaju Stratfora.

Turska i SAD će morati da budu bliski saveznici, ali iz neočekivanog razloga

Nekoliko arapskih država je u stanju slobodnog pada, a Decenijsko predviđanje ne vidi skori kraj ovog haosa. Glavni dobitnik ovog procesa biće Turska - snažna, relativno stabilna država čije se granice protežu od Crnog mora pa sve do Sirije i Iraka. Turska neće rado intervenisatiu sukobima na svojim granicama, ali će na to biti prinuđena. Upravo zato će Turska postati nezamenljiv partner Americi. Ali, Turska će hteti nešto zauzvrat: Liniju odbrane protiv određene moćne i agresivne države s druge strane Crnog mora, a koja ima baze u susednoj Jermeniji. Turska će tražiti pomoć Amerike u težnji da izgura Moskvu iz svog dvorišta. Turska će tražiti američki angažman iz političkih i vojnih razloga. SAD će na to pristati, ali uz cenu: Aktivno učešće u obuzdavanju Rusije. Amerika od Rusije ne očekuje ratnu ulogu, jer je ne želi ni sebi samoj. "Ali, ona želi određeni stepen saradnje u upravljanju Crnim morem", stoji u analizi Stratfora.

Kina se suočava s jednim ogromnim problemom

Pred Kinom je teška decenija, uz usporavanje ekonmskog rasta, što će dovesti do sve većeg nezadovoljstva vladavinom Komunističke partije. To, međutim, neće dovesti do liberalizacije partije, što znači da će jedini način da spreči haos biti da pojača unutrašnju represiju. Pred Pekingom je još jedan, možda čak i veći problem: Kineski ekonomski rast nije bio ravnomerno geografski raspoređen. Gradovi na obali doživljavaju procvat, dok unutrašnjost ima mnogo manji pristup međunarodnom tržištu, pa su te oblasti znatno siromašnije. Ovaj problem će samo postajati sve dublji dok se zemlja sve više urbanizuje. "Očekivanje da će unutrašnjost - izvan delova više urbanizovane delte reke Jangce - doživeti ekonomski procvat ravan onom na obali biće srušena. To će dovesti do novih velikih podela u kineskom društvu." Regionalni sukobi bili su sila koja je pokretala politički haos kroz čitavu kineski istoriju. Moguća posledica je pobuna bogatih gradova na obali protiv plana centralne vlasti da se bogatstvo rasporedi ravnomernije u unutrašnjosti, stoji u analizi Stratfora.

Japan postaje vodeća pomorska sila Azije

Japanska pomorska tradicija je stara vekovima, a kao ostrvska država, Japan veoma zavisi od uvoza određenih proizvoda. Kina i sama pravi hipermodernu flotu, pa će postati još agresivnija u kontrolisanju transportnih ruta u Istočnom kineskom moru, Južnom kineskom moru i Indijskom okeanu od kojih Japan zavisi. Japan jedino može da "izađe na crtu" Kini i zaštiti svoje rute za snabdevanje. Dok moć SAD opada, on će to morati da uradi sam. "Japan trenutno zavisi od Amerike, ali s obzirom na to da mi predviđamo oprezniji američki angažman u spoljnim poslovima, kao i na to da SAD ne zavise od uvoza, pouzdanost Sjedinjenih država je pod znakom pitanja. Zbog toga će Japan morati da poveća svoju pomorsku moć", analizira Stratfor.

Južno kinesko more neće započeti novi rat, ali postoji jedna "kvaka"

Regionalne sile će najverovatnije odlučiti da sukob oko Južnog kineskog mora ne bi trebalo da dovede do velike vojne eskalacije, ali da će ipak biti simptom promenljive dinamike moći. "Sukobi oko malih ostrva koja stvaraju jeftinu i neisplativu energiju neće biti veliki problem u regiji", previđa izveštaj. Umesto toga, veća je verovatnoća da se ponovo vrati igra "tri igrača". Rusija će značajno izgubiti mogućnost zaštite svojih pomorskih interesa. I Kina i Japan će biti zainteresovani da zauzmu mesto Rusije, a u tim planovima će jedna drugoj biti prepreka.

Postojaće 16 mini-Kina

Kineska ekonomija će doživeti pad, a rast proizvodnih kapaciteta biće ravan nuli. To su dobre vesti za čitavu jednu grupu zemalja. Tržište jeftine radne snage će biti prebačeno na 16 manjih država, koje zajedno imaju 1,15 milijardi stanovnika. Dok kineska ekonomija bude u padu, što će dovesti do nepredvidivih političkih i ekonomskih posledica, svoju šansu će potražiti Meksiko, Nikaragva, Dominikanska Republika, Peru, Etiopija, Uganda, Kenija, Tanzanija, Bangladeš, Mjanmar, Šri Lanka, Laos, Vijetnam, Kambodža Filipini i Indonezija.

Američka moć opada

Svet će tokom narednih 10 godina postati još haotičnije i nepredvidljivije mesto, SAD će pažljivije birati izazove na koje će odgovarati. Vreme vođstva Amerike u rešavanju svetskih problema je završeno. Amerika će imati privilegiju da se izoluje od svetskih kriza, a glavni faktori su moćna ekonomija, povećana proizvodnja energije, pad u izvozu, kao i sigirnost života u najstabilnijem delu sveta. Sjedinjene Američke Države će i dalje biti glavna ekonomska, politička i vojna sila sveta, ali će biti mnogo manje angažovane nego ranije. "Biće to neuređen svet, s smenom garde u mnogim regijama. Jedina konstanta biće sve zrelija moć SAD, moć koja će biti sve manje vidljiva i koja će biti korišćena u mnogo manjoj meri u narednoj deceniji."

Izvor: www.blic.rs
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 546


« Reply #1 on: December 26, 2015, 08:42:17 pm »

Smešno!

Ovo je očito američki san (da se raspadne Rusija, da se raspdne Kina, da se raspadne Evropa) - i da ne bude suviše idealno (za njih) dozvolili su sebi luksuz, da će i američka moć pomalo oslabiti!
Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 673« Reply #2 on: December 26, 2015, 08:54:14 pm »

Najzanimljivije od svega je to što ne piše gde je u svemu tome Izrael  Wink ovo zbog gazde Stratfora George Friedman-a i šta planira njegova bratija samo da se Vlasi ne dostete...
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 35 361« Reply #3 on: December 26, 2015, 09:08:14 pm »

Pa dobro de, znate kako ide ona stara...šta je babi milo, to joj se i snilo. Wink
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 380


« Reply #4 on: December 27, 2015, 07:32:57 pm »

Тешко је предвидети стање односу у читавом свету. То ће зависити од много којечега. Када је упитању Русија врло је важно видети како ће се довијати ситуација у Сирији. Такође, није неважно и како ће се одвијати ситуација у арапским државама на Блиском истоку укључујући и земље у "Заливу", нарочито Сауди Арабију. У Европи ће сигурно бити неких турбуленција економског карактера али није неважно како ће се решити овај проблем са мигрантима. А он је опет повезан са ситуацијом у Сирији, дакле и са Русијом, Турском и стањем на у Заливу и тд. Дакле, пуно непознаница да би се дао уопште предвидљив одговор. Стратфор и постоји да пише овакве "анализе". Ако погоде порашће им рејтинг. Ако промаше, користиће "па није могуће све предвидети" (као војска својеверемено око скраћења војног рока) и ником ништа.
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 939« Reply #5 on: December 27, 2015, 07:47:17 pm »

Ima po mom mišlenju par realnih stvari. Evropa če morati da premisli šta i kako dalje. Rusija je nažalost odvisna od vođe. Ako če biti jak, onda če preživeti, ako če biti tipa Jelcin, raspast če se, ili bolje rečeno postat če plišasti medved. Kina če trebati se pripremiti, šta posle takvog gospodarskog rasta, jer ne ide u nedogled. Ako sve Aziske zemlje ostaju u tom odmeru snaga, gde jesu, ne treba očekivat veči konflikt, ali ako jedan padne, onda se pojave lešinari. Sa Isisom ne ide u nedogled to stanje. Trebat če nači win-win situaciju.

Uglavnom čeka nas više građanskih ratova nego međunarodnih konflikta po mom mišlenju.
Logged
Morskoprase
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 293« Reply #6 on: December 27, 2015, 11:58:06 pm »

Pa možemo i mi takvo nešto napisati. Moglo bi to ići i na račun SAD, koje bi se mogle urušiti same u sebe, ako ostatak sveta (osim zapadnog) ukine plaćanje nafte dolarima i poćinje tražiti pokrivanje valuta zlatom. Tada se stvari poćinju okretati u drugom pravcu. Suština takvih "proroćanstava" jeste, da pripremaju svet na ono što priželjkuju i traže potporu od kapitala (koji bi u svemu tome video svoj profit). Indikativno jeste, što se sve vrti oko Rusije i podele nje kao kolaća. A u određjenim rečenicama kažu, ko bi šta morao da ućini, kako bi stigao do tog kolaća. O svemu ostalom (Južna Amerika, Afrika, Bliski Istok) šute, ko da ih nema. Pošto im je cilj jasan.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 24 queries.