PALUBA
November 26, 2020, 07:46:32 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 172 173 174 175 176 [177]   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Rusija - NATO  (Read 346466 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 343« Reply #2640 on: Yesterday at 09:19:40 am »Američka 7. flota: Naš razarač nije „isteran“ sa ruske teritorije


Američka 7. flota tvrdi da njihov razarač „Džon Mekejn“ nije „isteran“ sa ruske teritorije. Reč je o brodu koji je juče narušio rusku granicu u zalivu Petar Veliki, ušavši dva kilometra unutar ruskih teritorijalnih voda.

Ruska mornarica je odmah reagovala - brod „Admiral Vinogradov“, koji je direktno pratio američki razarač, upozorio posadu preko međunarodnog kanala veze na nedopustivost takvih dejstava i mogućnost „primene manevra taranskog udara za izbacivanje uljeza iz teritorijalnih voda“.

„Brod ‘Džon Mekejn’ nije bio isteran sa bilo čije nacionalne teritorije“, navodi se u saopštenju.

Komanda američke 7. flote saopštila je juče da je razarač „Džon Mekejn“, kojeg je ruski brod onemogućio u narušavanju ruske granice, u zalivu Petar Veliki izvodio operaciju osiguravanja slobodne plovidbe.

„Ovom operacijom Amerika je pokazala da te vode nisu teritorijalne vode Rusije. Amerika se ne slaže sa Izjavom Rusije da je taj zaliv istorijski zaliv, a u skladu s međunarodnim zakonima“, navedeno je u jučerašnjem saopštenju.

Inače, prema izjavi, zaliv Petra Velikog je deo ruskih teritorijalnih voda u skladu sa odlukom sovjetskih vlasti iz 1984. godine.

Ruski političari i eksperti burno su reagovali na vest da je američki razarač narušio rusku pomorsku granicu u zalivu Petar Veliki, ocenivši taj korak kao bezobrazluk i provokaciju.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 343« Reply #2641 on: Yesterday at 09:26:43 am »„Forbs“: Američko raketno iznenađenje za Ruse na Krimu


Američka pešadija je tokom jedne od vojnih vežbi prebacila u Rumuniju dva laka višecevna bacača raketa HIMARS, lansirala nekoliko raketa i zatim brzo vratila sisteme u bazu Nemačkoj, piše američki „Forbs“. Sve se odigralo prošle nedelje za samo nekoliko sati.

„Forbs“ navodi da je ovaj manevar „poruka za Moskvu“, demonstracija američke vatrene moći.

To je, kako se navodi u članku, bilo „raketno iznenađenje“ za ruske snage na Krimu.

Takođe, navodi se da je ovo svojevrsna prekretnica za američku vojsku u Evropi jer od 2006. godine slične raketne sisteme Vašington ranije nije imao na starom kontinentu.

HIMARS su visokomobilni raketni artiljerijski sistemi, instalirani na standardnom kamionskom okviru.

Karakteristike sistema HIMARS omogućavaju da se otvara vatra na velikom rastojanju.

HIMARS nosi šest raketa ili jednu ATACMS raketu američke vojske.

Lanser je prenosiv na avinonu C-130.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 343« Reply #2642 on: Yesterday at 09:26:51 am »Ruski poslanik: Svaka agresija protiv Krima dobiće odgovor


Poslanik Državne dume Rusije sa Krima Ruslan Balbek izjavio je da je krimska vojna grupa prati sve provokacije, komentarišući podatke o raketama koje je američka vojska u Rumuniji ispalila prema Krimu. On je dodao da je propao pokušaj demonstracije američke moći.

Časopis „Forbs“ objavio je ranije da je američka vojska u Rumuniji rasporedila protivvazdušne raketne sisteme velikog dometa i ispalila nekoliko raketa u pravcu Krima, a zatim na brzinu vratila sisteme u Nemačku. Čitava operacija trajala je nekoliko sati. Prema rečima autora članka, ovo je bilo neprijatno iznenađenje za rusku grupu na Krimu.

Ruski poslanik Balbek izrazio je sumnju da i sam autor članka veruje u svoje izjave.

„U trenutku kada neki projektil leti u pravcu Krima, on počinje da se prati. Kada se približi našim teritorijalnim vodama daje se komanda za presretanje. Ako dejstva prema poluostrvu naša vojna komanda prepozna kao agresiju, na snazi je princip ‘odgovor’. Autor članka uzalud se teši – te vežbe nisu nam predstavljale iznenađenje. A rat u Siriji pokazao je da naši protivvazdušni sistemi uspešno obaraju rakete i kratkog i velikog dometa“, istakao je parlamentarac za Sputnjik.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 343« Reply #2643 on: Today at 07:08:29 am »Na ivici Trećeg svetskog rata: Britanski medij o američkom razaraču u ruskim vodama


Akcije američkih vojnih brodova kod obala Rusije prete opasnim posledicama, sve do izbijanja novog svetskog rata, piše britanski „Dejli ekspres“.

Autor članka podseća da su se u jednom danu dogodila dva incidenta u koja je umešana američka ratna mornarica. Prvo je 23. novembra u akvatoriju Crnog mora uplovio razarač „Donald Kuk“ u okviru operacije NATO „Atlantska odlučnost“ s ciljem „osiguravanja bezbednosti na moru“. Nakon toga je američki razarač „Džon Mekejn“ narušio rusku granicu na jugu Primorskog kraja, u zalivu Petar Veliki, podseća autor članka.

„Ponovo je eskalirala pretnja od Trećeg svetskog rata nakon što je ruski vojni brod isterao američki razarač koji je, kako Moskva tvrdi, narušio rusku granicu u zalivu Petar Veliki“ piše „Dejli ekspres“.

Američka mornarica je saopštila da je Crno more veoma važan vodeni put za pomorsku trgovinu i stabilnost u celoj Evropi. Komandant broda „Donald Kuk“ Keli Džons je rekao da redovno deluje u tom području u saradnji sa NATO saveznicima.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 343« Reply #2644 on: Today at 07:15:03 am »Ruski ekspert opisao kako bi mogao da izgleda rat Rusije i Amerike za Krim


Ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov objasnio je kako bi Rusija delovala u slučaju da Amerika odluči da izvrši napad na Krim pomoću višecevnih bacača raketa HIMARS, koji su nedavno izazvali buru u javnosti nakon što su mediji preneli da su ih Amerikanci tokom vojnih vežbi u Rumuniji ispaljivali u pravcu Krima.

Prema rečima eksperta, Rusija bi prvo pomoću radara odredila mesto odakle se rakete lansiraju, a zatim bi protiv njih aktivirala sisteme PVO „Pancir“. Nakon toga bi na protivnički HIMARS napad izveo ruski raketni sistem „Iskander“ i u potpunosti bi pokrio njihov položaj.

Prema rečima Leonkova, rakete ne bi uspele ni da dolete do ruske teritorije.

„Ako se u tom području nalaze i naši avioni, onda će neprijatelj 'dobiti sledovanje' i od njih“, dodaje ekspert.

Leonkov naglašava da su američke vojne vežbe u blizini ruskog poluostrva od kojih su napravili „senzaciju“ – predstava za javnost.

„Dovezli su dva sistema avionom, istovarili, ispucali se i otišli. Vrlo važno! Ako mi budemo objavljivali kako se u Rusiji održavaju vojne vežbe kada se čitave armije prebacuju sa jednog kraja zemlje na drugi, tada neće imati o čemu da se razgovara“, zaključio je stručnjak.

Podsetimo, američki „Forbs“ je ranije pisao da je američka pešadija tokom jedne od vojnih vežbi prebacila u Rumuniju dva laka višecevna bacača raketa HIMARS, lansirala nekoliko raketa u pravcu Krima i zatim brzo vratila sisteme u bazu Nemačkoj. Sve se, naime, odigralo prošle nedelje za samo nekoliko sati. 

HIMARS su visokomobilni raketni artiljerijski sistemi, instalirani na standardnom kamionskom okviru. Karakteristike sistema HIMARS omogućavaju da se otvara vatra na velikom rastojanju. HIMARS nosi šest raketa ili jednu ATACMS raketu američke vojske. Lanser je prenosiv na avinonu C-130.

hizvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 343« Reply #2645 on: Today at 07:20:35 am »Američki razarač u teritorijalnim vodama Rusije — drska provokacijaRuski vojni eksperti su oštro reagovali na nedavni postupak Amerikanaca u Tihookeanskom regionu. U razgovoru za Sputnjik oni su nazvali ponašanje američkog broda „drskim“ i ukazali na Konvenciju o pomorskom pravu, čije nepotpisivanje ne daje za pravo SAD-u da plovi gde god želi.

Vojni ekspert Vasilij Dandikin se osvrnuo na napore koje Rusija ulaže kada je reč o Tihookeanskoj floti.

„Rusija posvećuje veliku pažnju jačanju Tihookeanske flote poslednjih godina, što verovatno izaziva „vojno-morski nemir“ kod američke komande u Tihookeanskom regionu. Zato su odlučili da dođu i provere o čemu se radi. To se, nažalost, događalo i ranije, imamo primere takvog drskog ponašanja u Crnom moru još za vreme Sovjetskog Saveza“.

On je istakao da sada Rusija mora da deluje krajnje odlučno, „jer izgleda da Amerikanci drugačije ne razumeju“. Dodao je da su upravo tako uradili u ovom slučaju - ruski brod se približio, objasnio situaciju, i Amerikanci su se povukli.

Dandikin smatra da takvi slučajevi nisu isključeni u budućnosti.

„Moje mišljenje je da će se u izvesnoj meri, verovatno, provokacije nastaviti, ali ipak se nadam da neće doći do upotrebe sile. Tihookeanski region postaje napet, poput Baltika, Crnog mora, gde se očigledno pojačala aktivnost NATO-a, Velike Britanije i Amerike. Ali naša flota ima snage da se izbori sa svim tim“, uveren je Vasilij Dandikin.

S druge strane vojni ekspert Aleksej Leonkov objašnjava zašto SAD ne priznaju da je zaliv Petra Velikog deo ruske teritorije. On podseća da Sjedinjene Države uopšte ne priznaju granice i zone predviđene Konvencijom o pomorskom pravu, jer nisu potpisale niti ratifikovale ovu konvenciju koju je usvojilo 168 zemalja, među kojima je i Velika Britanija.

„U ovoj konvenciji su jasno navedene morske granice: to je 12 milja od obale, ali postoji i tačka koja  govori o takozvanim istorijskim zalivima koji po svojoj širini prelaze 24 nautičke milje. Dakle, zaliv Petra Velikog pripada upravo takvim zalivima i tamo se granice određuju od krajnjih tačaka samog zaliva“.

On skreće pažnju da je 1987. godine Rusija malo promenila ove granice i u skladu s tim podnela zahtev Ujedinjenim nacijama. UN su ovaj zahtev prihvatile i priznale, ali SAD nisu. „Stoga oni veruju da imaju pravo da plove gde god žele, smatrajući naš zaliv slobodnom navigacionom zonom“.

Leonkov pojašnjava da su Amerikancima potrebne ovakve provokacije da bi ostvarili dva cilja.

„Prvi je da demonstriraju svojim saveznicima šta je to taktika obuzdavanja Rusije silom. O tome govore sami Amerikanci i generalni sekretar NATO-a Stoltenberg. Za drugi cilj možemo reći, da se iza ove provokacije krije želja da se opipa koliko dobro funkcioniše naša odbrana“.

„Džon Mekejn“ je razarač klase „Arli Berk“, sposoban da nosi krstareće rakete „Tomahavk“ i protivraketno oružje. Ekspert dodaje da je ova provokacija iste vrste kao i ona sa letom bombardera B-52.

„Informacije o radu naše odbrane koje su dobijene putem provokacija predstavljaju osnovu strategija i taktika koje Pentagon razvija. Zatim ih SAD i njihovi NATO partneri uvežbavaju na svojim vežbama“, zaključio je Leonkov.

Ranije je saopšteno da je američki razarač „Džon Mekejn“ ušao u teritorijalne vode Rusije, prešavši dva kilometra preko granične linije. Ruski brod „Admiral Vinogradov“, koji je direktno pratio američki razarač, upozorio je strani brod na nedopustivost takvih dejstava i mogućnost „primene manevra za izbacivanje uljeza iz teritorijalnih voda. Nakon upozorenja američki razarač je odmah otišao u neutralne vode.

Piše Tatjana Bulatović
izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 343« Reply #2646 on: Today at 07:21:49 am »Ništa nepredvidljivo: Ruski senator o američko „raketnom iznenađenju“ za Rusiju na Krimu


Neprijateljske akcije Sjedinjenih Američkih Država u blizini ruskih granica su sistemske, namerne i proaktivne, a ne posledica odmazde, rekao je Sputnjiku predsednik komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov.

„U američkoj vojnoj aktivnosti već dugo nema ništa nepredvidivo u blizini naših granica. Počinivši dve provokacije odjednom u dva različita dela planete, u blizini obale ruskog Krima i u Japanskom moru, Sjedinjene Američke Države su još jednom potvrdile naše tvrdnje da su neprijateljske akcije SAD u blizini naših granica sistemske, namerne i proaktivne, a ne posledica odmazde“, rekao je Kosačov.

Istovremeno, Rusija je ponovo mogla da se uveri da je bila u pravu u svojim strahovima i drugim povodom - raspoređivanjem u Poljskoj i Rumuniji lansernih sistema Mk-41, koji mogu da nose rakete „Tomahavk“, koji su usmereni protiv Rusije i koji krše Ugovor o raketama srednjeg i kraćeg dometa koji je još uvek bio na snazi, rekao je predsednik Komiteta.

Kosačov smatra da je reč o različitim sistemima naoružanja, dok su SAD više puta tvrdile da oni u pitanju ofanzivni sistemi. Ipak, 18. avgusta 2019. godine Sjedinjene Američke Države su uz pomoć takvih sistema testirale raketu zemlja-zemlja srednjeg i kratkog dometa.

„Vezu između ovih različitih vrsta oružja i, na prvi pogled, različitih situacija, vidim tačno na šta su Amerikanci posebno ponosni u ovom slučaju sa lansiranjem u Crnom moru - na brzu logistiku“, dodao je on.

Kosačov je objasnio da je karakteristika univerzalnih lansirnih sistema Mk-41 raspoređenih u Poljskoj i Rumuniji to što koriste kontejnerski metod isporuke i utovara municije.

„Jednostavno je nemoguće utvrditi čime je tačno sistem 'napunjen' - raketom malog dometa ili krstarećom raketom sa nuklearnom bojevom glavom, koja za samo nekoliko minuta može biti iznad ruske teritorije. I koja će se, kao što su SAD sada jasno dokazale, brzo, tajno i lako uputiti na pravo mesto“, zaključio je političar.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 172 173 174 175 176 [177]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 25 queries.