PALUBA
January 24, 2021, 11:17:33 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 39 40 41 42 43 [44] 45 46 47 48 49 ... 55   Go Down
  Print  
Author Topic: Вести из Русије  (Read 66400 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 800« Reply #645 on: November 19, 2020, 05:46:59 pm »

Rusija dobija novu vojnu bazu
Branko Vlahović 19. 11. 2020.

RUSIJA će u narednih 25 godina imati bazu u Sudanu.

Ona će se, doduše, zvati ,,punkt materijalno-tehničkog obezbeđenja vojno-morske flote", koji će biti na obali Crvenog mora, ali to ne umanjuje značaj te baze, a njeno formiranje su već odobrili predsednik i premijer Rusije. Pre toga su ministarstva spoljnih poslova i odbrane dogovorila sve detalje sa kolegama u Sudanu.

Vojno-morska flota Rusije dobila je besplatno pravo da koristi mogućnost da u Port-Sudanu usidri četiri broda, a u toj ,,mini-bazi" će moći da bude 300 građana Rusije. Tamo će biti napravljeni ne samo vezovi, već i objekti za remont i servisiranje, ali i zgrade u kojim će da žive oni koji budu tamo radili. Spoljne granice baze obezbeđivaće Sudanci, a vazdušno prostranstvo i akvatorijum će štititi Rusi. Naravno, Rusi su se obavezali da će se brinuti za ekologiju i da neće zagađivati prirodu. Značaj ove baze u Moskvi objašnjavaju time da će rasti prisustvo Rusije u Indijskom okeanu, kao i bolja zaštita ruskih trgovačkih brodova od napada pirata.

O tome da Rusija može da ima bazu u Sudanu prvi put se govorilo 2017, a Putinu je to predložio za vreme posete Rusiji tadašnji predsednik Sudana Omar Hasan al Bašir. I posle državnog udara u Sudanu, novo rukovodstvo je ponudilo Rusima da tamo imaju svoju bazu... Jedan broj moskovskih eksperata bio je sumnjičav zbog visokih troškova održavanja baze kao i nestabilne situacije u Sudanu. Ali rusko Ministarstvo odbrane je ubedilo rukovodstvo da se prednosti otvaranje baze u Sudanu mnogo veće zbog strateške važnosti Crvenog mora i Adenskog zaliva.

Zna se da Rusija već ima takav punkt u sirijskom Tartusu. Nova ,,mini baza" u Port-Sudanu će ojačati ruske pozicije u regionu. Već sada je jasno da se Amerikancima neće svideti dolazak Rusa u Sudan. Penzionisani admiral Viktor Kravčenko, bivši načelnik Glavnog štaba vojno-morske flote RF, objašnjava da će dolazak brodova u Port-Sudan ojačati rusko prisustvo u Africi i raširiti operativne mogućnosti ruske mornarice.

Rusi imaju u Sredozemnom moru u Siriji takvu bazu u Tartusu gde je uloženo mnogo novca da bi mogli da se remontuju ne samo manji brodovi, nego, ako treba, i dizel -podmornice, a već lani je Sudan uveo pojednostavljen ulazak ruskih brodova u njegove luke, a Moskva je tamo otvorila svoje predstavništvo u kome su vojni instruktori. U avgustu ove godine potpisan je ugovor o prodaji ruskog oružja. Konkurenti Rusima su donedavno u Sudanu bili Turci, ali oni su pokvarili odnose zbog Libije jer su sudanski vojnici na strani Kalife Haftara, koji je na čelu Libijske nacionalne armije, dok Turci protiv njega ratuju.

Hoće ruske avione

Rukovodstvo Sudana pregovara sa Rusima oko kupovine aviona SU-30 i SU-35 kao i PVO sistema S-300.Više od polovine oružja koje ima sudanska armija proizvedeno je u Rusiji ili ranije u SSSR-u.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 800« Reply #646 on: November 19, 2020, 05:52:06 pm »

Quote

Порядка тысячи огневых задач выполнили артиллеристы 201-й российской военной базы в Таджикистане в 2020 учебном году. Основные усилия были сосредоточены на подготовке подразделений в составе разведывательно-ударных контуров с использованием комплексов беспилотной летательной авиации и средств артиллерийской и войсковой разведки.

В целях совершенствования навыков ведения артогня не менее 50 процентов занятий было проведено ночью.


Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 800« Reply #647 on: November 20, 2020, 08:31:24 pm »

"Nekim evropskim zemljama oslabio 'imunitet' na nacizam"
IZVOR: TANJUG PETAK, 20.11.2020.

Neke evropske zemlje pokazale su oslabljeni "imunitet" na nacizam, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Ruski ministar je rekao da je nasleđe suđenja u Nirnbergu imalo ogroman politički, moralni i edukativni značaj.

"Pre 75 godina upotrebljena je moćna vakcina kako bi se sprečilo oživljavanje nacizma u bilo kom obliku. Nažalost, imunitet na fašizam, razvijen u Nirnbergu, znatno je opao u nekim evropskim zemljama", rekao je Lavrov. Ministar je naglasio da će Rusija nastaviti dosledno da se suprotstavlja bilo kojem pokušaju falsifikovanja istorije, veličanju nacističkih ratnih zločinaca i njihovih saradnika, kao i revizije međunarodno priznatog ishoda Drugog svetskog rata, prenosi TAS.

Rusija će nastaviti da brani vrednosti Nirnberške povelje, Povelje Ujedinjenih nacija i čitavog modernog svetskog poretka, istakao je Lavrov. Nakon Drugog svetskog rata, u Nirnbergu su održana suđenja istaknutim članovima političke, vojne i ekonomske elite nacističke Nemačke, kao i 12 suđenja nižim zvaničnicima. Optužena su 24 lica i šest organizacija, a na smrtnu kaznu je osuđeno 12 osoba.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 800« Reply #648 on: November 20, 2020, 08:51:21 pm »

Špijun u Rusiji osuđen na 13 godina zatvora: "Informacije o Severnoj floti hteo da dostavi Amerikancima"
Tanjug 20.11.2020.

Rusija je osudila muškarca na 13 godina zatvora jer je američkoj agenciji CIA pokušao da dostavi informaciju o ruskoj Severnoj floti, saopštila je danas Ruska federalna bezbednost (FSB).

FSB je objavio da je sud u Brijanjsku, na jugozapadu Moskve, proglasio Jurija Ešenka krivim za državnu izdaju 17. novembra i on će morati da robija 13 godina u zatvoru koji je pod strogim nadzorom, preneo je Rojters. Ešenko se izjasnio krivim i izrazio žaljenje zbog onoga što je hteo da uradi, dodao je FSB. Špijun je radio u gradu Severnomorsk kao servis radio-elektronskih sistema koje koristi ruska Severna flota. On je kopirao dokumenta u periodu između 2015. i 2017. godine, kako bi prodao informacije trećoj strani, navodi se. FSB zaključuje da je Ešenko prvi put kontaktirao CIA prošle godine, a uhapšen je u julu u Brijanjsku, kada je pokušao da dostavi državne tajne.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 800« Reply #649 on: November 21, 2020, 11:45:18 am »

Predsednik Rusije produžio kontrasankcije Zapadu do kraja 2021. godine
Novosti online 21. 11. 2020.

RUSKI predsednik Vladimir Putin produžio je kontrasankcije protiv određenog broja zapadnih zemalja do kraja 2021. godine, navodi se u tekstu ukaza koji je objavljen na zvaničnom sajtu pravnih informacija.

- Od 1. januara do 31. decembra 2021. godine produžiti dejstvo specijalnih ekonomskih mera, predviđenih ukazom predsednika Ruske Federacije od 6. avgusta 2014. godine № 560 'O primeni određenih specijalnih ekonomskih mera u cilju osiguravanja bezbednosti Rusije' - navodi se u ukazu. Pored toga, vladi je naloženo da, u skladu sa svojim nadležnostima, osigura sprovođenje mera neophodnih za realizaciju ukaza.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se usled situacije u Ukrajini i posle prisajedinjenja Krima Rusiji. Zemlje EU prvo su uvele individualne sankcije fizičkim licima, a zatim su primenjene ograničavajuće mere po sektorima, koje obuhvataju određene grane privrede. Rusija je na mere Zapada odgovorila ograničavanjem uvoza prehrambenih proizvoda iz zemalja koje su joj uvele sankcije.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 800« Reply #650 on: November 22, 2020, 08:16:22 am »

Rusija zabranila ulazak za 25 zvaničnika iz Velike Britanije
IZVOR: TANJUG SUBOTA, 21.11.2020.

Rusija je uvela zabranu ulaska u zemlju za 25 zvaničnika Velike Britanije, saopštila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ova odluka je došla kao odgovor na slične mere koje je Britanija preduzela ranije.

"U odgovoru na neprijateljske akcije vlasti Velike Britanije i na osnovu principa reciprociteta, ruska strana je donela odluku da uvede lične sankcije za 25 britanskih zvaničnika kojima je zabranjen ulaz u Rusku Federaciju", navodi se u saopštenju Zaharove. U vezi sa tim, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova još jednom je pozvala britanske vlasti da obustave neopravdane konfrontacije sa Rusijom, prenosi TASS. Svaki neprijateljski korak biće praćen neizbežnim proporcionalnim odgovorom, upozorila je Zaharova.

Velika Britanije je 6. jula uvela lične sankcije za 25 građana Rusije za koje London tvrdi da su umešani u zloupotrebu ljudskih prava. Na listi se nalaze direktor ruskog Istražnog odbora Aleksandar Bastrikin, zamenik tužioca general Viktor Grin, bivši zamenik ministra unutrašnjih poslova Aleksej Aničin, sudije, istražitelji i zvaničnici iz ministarstva unutrašnjih poslova. Za ove osobe uvedena je zabrana ulaska na teritoriju Velike Britanije i vođenja poslova u njoj, a sva njihova imovina u ovoj zemlji, ukoliko takvu poseduju, biće zamrznuta.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 800« Reply #651 on: November 23, 2020, 04:27:48 pm »

Brodovi CMF učestvovali na zajedničkoj vežbi sa brodovima RM Egipta:Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 800« Reply #652 on: November 23, 2020, 08:32:13 pm »

понедељак, 23.11.2020.
Слободан Самарџија

Руско одредиште – Африка

Да ли је Русија изгубила интерес за Европу? По окончању Хладног рата и брзометног прикључења некадашњих држава Варшавског уговора ЕУ и НАТО-у, распоред снага на Старом континенту дефинисан је тако да је на овим просторима током наредних деценија било тешко очекивати озбиљније стратешке промене. Испада да је неевропска Америка остала једина сила која је и даље веровала у могућност глобалног прекомпоновања моћи и нови продор ка Истоку. Али када је Европа у питању, Американци су се ионако увек држали на безбедној дистанци, па их је опседнутост источним континентом често наводила на поступке који, осим великих разарања, нису доносили никакве плодове.

То непостојање конкретнијег маневарског простора природно је преусмерило поглед Москве ка другим дестинацијама. На Истоку, ка Кини, Северној Кореји, Индији, па и Јапану, много тога већ је урађено и даје плодове. Неопходан је корак даље, размишљају у Кремљу. У том смислу као ново поље интересовања јавља се Африка.

Како су пренели светски медији, Москва је од Картума недавно добила зелено светло да у Судану, смештеном на северу „црног континента” и уз обалу Црвеног мора, формира војну базу, „Центар за материјално-техничко снабдевање Војно-поморске флоте Русије”. Уговор је потписан на 25 година, а предвиђена је и могућност његовог продужења. Како је најављено, база у Судану имаће функцију сличну оној која већ делује у Тартусу, у Сирији, смештеној уз обалу Средоземног мора.

Црвено море је 1.900 километара дугачак залив на северу Индијског океана, између Африке и Азије, а окружују га Египат, Израел, Јордан, Судан, Саудијска Арабија, Јемен, Џибути и Еритреја. Стационирање руских поморских снага могло би у великој мери да утиче на безбедносну ситуацију на овим просторима, слажу се аналитичари.

Интересовање за Африку већ дуже време исказују и Американци који су 2008. формирали војни систем АФРИКОМ (команда за Африку), чији основни задатак јесте да омогући контролу на овдашњим просторима, природним и другим богатствима, као и да олакша мултинационалним компанијама снабдевање тржишта САД неопходним сировинама, ретким металима и енергентима. У почетку АФРИКОМ је наишао на неповољне реакције у државама „црног континента”, али после америчке инвазије на Либију, убиства тамошњег председника Муамера ел Гадафија и уништавања целе земље, корумпирани афрички лидери погнули су главе и приклонили се Американцима.

Како стоји у споразуму Русије са Суданом, највећа држава на свету моћи ће у свом војном центру да стационира бродове на нуклеарни погон (до четири истовремено) и највише 300 људи. Судану ће бити испоручено наоружање и војна техника за успостављање противваздушне одбране у луци у Порт-Судану на североистоку земље. Русији је одобрено и прелетање њених војних и цивилних транспортера за потребе новоуспостављене базе.

Према речима Виктора Кравченка, начелника Главног штаба Војно-поморске флоте РФ, Русија је споразумом са Суданом „фактички добила базу за снабдевање и ремонт својих војних пловила у региону пуном напетости”.

Мада је присуство Руса у Црвеном мору званично објашњено потребом да се тамошњи пловни путеви заштите од учесталих напада гусара, као и да се пресеку многобројне шверцерске руте, тешко је веровати да је за такве послове било неопходно ангажовати пловила на нуклеарни погон и војно потпуно опремљена.

Идеју о оснивању руске поморске базе први је изнео некадашњи председник Судана Омар Хасан ел Башир током посете Москви 2017. Наиме, после пропасти Арапског пролећа (2010–2013), таласа протеста, демонстрација и побуна у арапском свету, отворила се значајнија потреба за руским присуством у овом делу Африке. Неадекватна улога Америке у поменутим догађајима, а пре свега изостанак подршке Вашингтона званичним властима арапских земаља, усмерила је исте на приклањање евро-азијском џину.

Не треба ни сумњати да ће постојање руске војне базе у Судану бити неповољно примљено у САД. Американци одавно покушавају да се наметну као главни играч на афричким просторима и своје планове су, углавном, спроводили рушењем тамошњих режима и војним акцијама са великим последицама по локално становништво и економије држава које су им се нашле на мети.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 413« Reply #653 on: November 26, 2020, 07:18:48 am »Slučaj Navaljni: Nemačka tvrdi da je „novičok“ pronađen na nekoliko predmeta


U incidentu sa Aleksejom Navaljnim, osim flaše sa vodom, postoje i drugi predmeti sa tragovima supstance iz grupe „novičok“, navodi se u odgovoru Vlade Nemačke parlamentarnoj frakciji „Alternativa za Nemačku“, čiji je tekst na raspolaganju RIA „Novosti“.

Vlada Nemačke je ponovo navela da ne objavljuje tačan sastav otrova, koji je navodno upotrebljen protiv ruskog blogera, zbog „visokog rizika od širenja“.

Ranije je na nalogu Alekseja Navaljnog na Instagramu saopšteno da je „Novičok“ kojim je ruski opozicionar „otrovan“ pronađen na flašama u sobi „Ksander hotela“ u Tomsku. Predstavnica uprave hotela je kasnije navela da u sobi Navaljnog nije pronađeno ništa diskriminišuće.

Podsetimo, nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Tužilaštvo i policija Rusije započeli su svoje istrage već prvog dana hospitalizacije Navaljnog u Omsku 20. avgusta. Rusko tužilaštvo je zatražilo od Nemačke da objavi informacije o ispitivanjima i preliminarnim dijagnozama ruskog blogera. Pošto je zahtev hitno prosleđen, Moskva je očekivala jednako brz odgovor od nemačke prestonice, ali nije dobila nikakve informacije.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 800« Reply #654 on: November 27, 2020, 11:04:49 am »

"SAD pokušavaju da budu svetski policajac - zabrinjavajuće"
IZVOR: TANJUG PETAK, 27.11.2020.

Moskva -- Politika SAD u međunarodnoj areni izaziva krizu u UN i podriva svetski poredak, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Poljanski je na okruglom stolu pod nazivom "Svet bez UN" izjavio da se kriza dešava ne u UN nego u svetu. On je ukazao na činjenicu da još od svog osnivanja UN nikada nisu postojale u ovako uzavrelim okolnostima, prenosi TAS S. Ruski diplomata je rekao da kriza kakva je trenutno nastala zaista postoji i da se ne dešava u UN.

"Da budem iskren, povezana je sa politikom jedne jedine zemlje - SAD", precizirao je on. Poljanski je rekao da je kriza u svetu povezana sa težnjom SAD da svuda proširi svoj uticaj. Ipak, niko ne negira činjenicu da treba da se sprovede reforma Saveta bezbednosti UN, priznao je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN. On je rekao da se debata oko ovog pitanja vodi se već 20 godina i da se ne može reći da u tom pogledu nije načinjen progres. Savet bi trebalo da se proširi i u njegovom sastavu trebalo bi da se nađu države Azije, Afrike, Južne Amerike, rekao je Poljanski i dodao da je to proces evolucije, a ne revolucije, i da on ne vidi ništa loše u tome.

Ruski diplomata je rekao da je potrebno da se sprovedu reforme i Generalne skupštine UN i da je ovaj proces u toku. On nije bez poteškoća, ali nije reč ni o čemu kritičnom, istakao je on. Kritično je samo ponašanje SAD na globalnoj sceni, a ovaj trend pojačao se za vreme mandata Donalda Trampa, ocenio je Poljanski. On je istakao da je zabrinjavajuće to što SAD pokušavaju da budu svetski policajac. Opasni su pokušaji SAD da proširi uticaj svojih zakona van granica zemlje i da uvede ekstrateritorijalne sankcije, istakao je ruski diplomata.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 800« Reply #655 on: November 27, 2020, 02:01:12 pm »

"Ne priznajte rezultate izbora u Rusiji, uvedite sankcije oligarsima"
IZVOR: TANJUG PETAK, 27.11.2020.

Brisel -- Ruski opozicionar Aleksej Navaljni pozvao je danas Evropsku uniju da odbaci rezultate ruskih parlamentarnih izbora sledeće godine.

On je na taj potez pozvao lidere EU ako bilo kojem kandidatu bude zabranjeno učešće. Takođe je pozvao EU da uvede sankcije oligarsima bliskim predsedniku Vladimiru Putinu. On je članovima Evropskog parlamenta poručio da je važno da Evropa ne ostane nema na uslove u Rusiji, prenosi AP. On je izbore za donji dom ruskog parlamenta, koji bi trebalo da se održe u septembru naredne godine nazvao "apsolutno ključnim događajem" i da je najvažnije da on i drugi opozicionari mogu da učestvuju na njima. Navaljni je do sada nekoliko puta bio blokiran da učestvuje na izborima.

"Ako bi svima bilo dozvoljeno da učestvuju, mogli bi smo dalje da razgovaramo. Ali ako je to nekome onemogućeno, rezultati takvih izbora ne bi mogli da budu priznati", rekao je Navaljni.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 800« Reply #656 on: November 27, 2020, 05:35:45 pm »

27.11.2020.

Rusija počela da vakciniše vojnike protiv koronavirusa
AUTOR: Beta

Rusija je počela vakcinaciju vojnika protiv novog koronavirusa, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Ukupno preko 400.000 vojnika treba da bude vakcinisano u okviru ove kampanje pokrenute u skladu sa naređenjem predsednika Vladimira Putina, rekao je Šojgu u saopštenju vojske. Do sada je vakcinisano preko 2.500 vojnika, a do kraja godine treba da se vakciniše njih 80.000, naveo je Šojgu. Šojgu je početkom septembra rekao da se sam vakcinisao sa ruskom vakcinom Sputnjik V, koju je razvio centar za istraživanje Gamalej iz Moskve zajedno sa ministarstvom odbrane. Vakcina koju je Rusija registrovala letos je sada u fazi tri kliničkih proba i efikasnost joj je 95 odsto, naveli su njeni proizvođači.

Rusija, koja je četvrta u svetu po broju zaraženih koronavirusom, iza SAD, Indije i Brazila, danas je zabeležila novi rekord od 27.543 slučaja zaraze koronavirusom u poslednja 24 časa i 496 umrlih. Iako je Vladimir Putin nedavno ocenio situaciju kao "zabrinjavajuću" za sada je isključen novi karantin na nacionalnom nivou da bi se izbeglo zaustavljanje privrede, i Rusija računa na proizvodnju vakcina.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 800« Reply #657 on: November 29, 2020, 03:56:49 pm »

недеља, 29.11.2020.

Шојгу: Детињаста изјава немачке министарке одбране

МОСКВА - Министар одбране Русије Сергеј Шојгу оценио је данас као „прилично детињасту” изјаву његове немачке колегнице Анегрет Крамп-Каренбауер да с „Русијом треба разговарати са позиције силе.„

Говорећи о 75. годишњици велике победе у Другом светком рату, Шојгу је подсетио да је ове године у Црном мору пронађен брод „Јерменија” са остацима цивила. Према мишљењу Шојгуа, то је једна од многобројних епизода рата о којем треба говорити, јавља Спутњик.

„Посебно када данашња поколења политичара, на пример у истој тој Немачкој, почињу да нас уче како да живимо, да причају да са нама треба разговарати са позиције силе”, рекао је Шојгу.

Немачка министарка је, према писању Спутњика, недавно у Бундестагу изјавила да с Русијом, око разоружања, треба разговарати са позиције силе.

„То више личи на говор ученице млађих разреда, којим напада ученике друге школе. Притом је отац или мајка ученице директор школе и она себи може да приушти да се тако понаша. Али, децо, ми смо у другој школи, и наш директор је неко други”, додао је Шојгу, преноси Танјуг.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 800« Reply #658 on: December 03, 2020, 03:52:30 pm »

Lavrov: OEBS treba reformisati
Novosti online 03. 12. 2020.

RUSIJA predlaže da se formira neformalna radna grupa za povećanje efikasnosti OEBS-a, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na sednici saveta ministara spoljnih poslova OEBS-a.

- Predlažemo budućem švedskom predsedništvu da formira neformalnu radnu grupu za povećanje efikasnosti OEBS-a - rekao je Lavrov - Reforma treba da bude usmerena na povećanje transparentnosti i transparentnosti rada sekretarijata, institucija i prisustva na terenu, usavršavanje metodologije posmatranja izbora, optimizaciju programa događaja i pripremu Saveta ministara inostranih poslova, poboljšanje budžetskog procesa. Potrebno je da se klasifikuje novi dnevni red, da se fokusira na ono šta nas spaja, a ne razdvaja, težiti ka iznalaženju kompromisa kroz otvoreni i ravnopravni dijalog - naglasio je ministar. On je naglasio da ovo nije poziv da se krene „od nule“.

- Važno je da se udahne novi život u kompleks uzajamno povezanih obaveza OEBS-a. Organizacija neće imati budućnost, ako ne bude bila potrebna samim državama-članicama - naglasio je ruski ministar.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 800« Reply #659 on: December 08, 2020, 08:11:34 am »

Putin na mukama, sve više gubi uticaj u sopstvenom dvorištu, a to koriste novi igrači
I.Z.K. 07.12.2020.

Brojne države i regioni gde je Rusija neprikosnoveno širila svoj uticaj sada doživljavaju velike promene, koje Moskvi ne idu na ruku.

- Tradicionalno je Rusija ta koja garantuje stabilnost u ovom regionu - kaže ruski vojnik u Dadivanku za BBC.

Dadivank se nalazi u okrugu Kalbadžar, jedno od nekoliko područja koje je Jermenija sada vratila Azerbejdžanu prema sporazumu o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu uz posredovanje Kremlja.

Moskva pozdravlja sporazum kao dokaz da Rusija ostaje uticajna sila na Južnom Kavkazu, ali nedavni šestonedeljni rat takođe je otkrio ograničenja dosega Rusije u njenom bivšem carstvu.

"Važno uporište za Tursku"

Turska se pojavila kao suparnički igrač u dvorištu Moskve. Upravo je vojna podrška Ankare pomogla Azerbejdžanu da pobedi tradicionalnog ruskog saveznika u regionu, Jermeniju. Sada je Moskva pristala da vojni posmatrači iz Turske - zemlje NATO-a - budu na Južnom Kavkazu kako bi nadzirali prekid vatre.

- Ono što se dogodilo u Karabahu zaista je geopolitička katastrofa za uticaj Moskve, ne samo na Južnom Kavkazu, već i na onom što je ostalo od postsovjetskog prostora - zaključuje politički komentator Konstantin fon Egert.

Kako je rekao, videli smo kako je jermensku vojsku, koju je Rusija obučila i naoružala, porazila azerbejdžanska vojska koju su obučili i naoružali Turci.

- Turska predsednika Erdogana stekla je veoma važno uporište u regionu. Zaključci koje će regionalni igrači poput Turske, Kine i Irana izvući iz ovoga biće da će moći dalje da uđu u region, u Centralnu Aziju i na Južni Kavkaz, bez previše savetovanja sa Moskvom ili straha od reakcije Kremlja – kaže on.

Karabah, koji kontrolišu Jermeni, udaljen je 15 minuta vožnje od Dadivanka. Tu su i ruski mirovnjaci. Oni štite etničko jermensko stanovništvo. Ali u selu Getavan ljudi nisu uzbuđeni što ih vide.

- Mi Jermeni smo uvek mislili da je Putin dobar momak i da je na našoj strani. Ali u jednom potezu, ovim dogovorom, toliko je poklonio Azerbejdžanu. To je tako pogrešno – kaže jedan Jermen za BBC.

Ne dele svi taj stav. Neki jermenski vojnici koji su se povlačili iz Karabaha, rekli su da su zahvalni Rusiji što je okončala borbe.

- Da se ​​ovaj rat nastavio, svi bismo bili ubijeni. Azerbejdžan ima više novca, naoružanja i vojne opreme od nas - priznao je jedan borac.

Rusija se suočava sa izazovima u susedstvu

Za Rusiju 2020. bila je godina geopolitičkih izazova širom bivšeg Sovjetskog Saveza.

U Belorusiji - najbližem savezniku Rusije - narodna snaga izaziva diktatora kojeg Moskva podržava.

Uprkos znacima da Kremlj postaje nestrpljiv prema Aleksandru Lukašenku, njegova odluka da ga zasad podrži izazvala je određeni nivo antimoskovskih osećanja koja se retko viđaju u Belorusiji.

U oktobru je revolucija u Kirgistanu zatekla Rusiju.

A prošlog meseca Kremlj je podržao gubitnika na predsedničkim izborima u Moldaviji. Prozapadna političarka Maja Sandu pobedila je pro-moskovskog aktuelnog predsednika Igora Dodona.

Ipak, primer Moldavije pokazuje da, uprkos zastojima, Rusija i dalje ima načina da vrši uticaj na neke od svojih suseda.

Rusija ima trupe u Moldaviji. Tačnije u delu zemlje koji se odvojio i proglasio nezavisnim: Pridnjestrovlju.

Ruski vojnici su zvanično tamo kao mirovnjaci. Ali oni daju Kremlju političku polugu u slučaju da moldavsko rukovodstvo pokuša da se odmakne od sfere uticaja Moskve.

- Naš cilj je da se približimo EU i nadamo se da ćemo jednog dana postati član Evropske unije - kaže Sandu za BBC.

Ali da li bi Rusija to dozvolila?

- To je naš izbor. Na kraju je suverena odluka naše zemlje koji model razvoja želi da odabere – kaže ona.

Rusija ima 1.500 vojnika u Moldaviji, ali Sandu kaže da će zahtevati njihovo povlačenje.

"Pustite ove zemlje"

Da li postoji stvarna korist za Rusiju da održava zonu uticaja u svom susedstvu?

- Ako bismo izračunali koliko resursa Rusija ulaže da bi zadržala ovu periferiju u svojoj sferi uticaja i koliko bi Rusija dobila od ekonomskih povraćaja, trgovine, i investicija…, ja mislim da bi jednačina govorila da treba da ostavi ove zemlje - kaže Aleksandar Gabuev, stariji saradnik u moskovskom Karnegi centru.

Međutim, kako je rekao, one za Kremlj imaju drugačiju vrednost.

- One za Kremlj imaju emocionalnu vezu. U Kremlju dominiraju ljudi iz kontraobaveštajne pozadine koji vide pretnje svuda, zapadnog špijuna ispod svakog drveta. Tako da na ove zemlje gledaju kao na sigurnosni pojas – kaže on.

Na kraju, prostor za uticaj Rusije na stari sovjetski prostor može biti ograničen novom realnošću: sve većim brojem regionalnih igrača, uključujući Kinu, Tursku, Ameriku i EU. I trenutnim statusom Moskve kao bivše imperije.

- Značajan deo ruskog društva još uvek je vezan za ideju da i dalje živi u nekoj vrsti carstva. Ali moraće da se oprosti od toga vrlo brzo. Sama Rusija prolazi kroz tranziciju iz carstva u nacionalnu državu i ovo je neizbežan process – kaže Fon Egert.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Pages:  1 ... 39 40 41 42 43 [44] 45 46 47 48 49 ... 55   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 22 queries.