PALUBA
December 06, 2020, 01:55:22 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5   Go Down
  Print  
Author Topic: Ponovno uvođenje obveznog vojnog roka??  (Read 11866 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 186« Reply #15 on: March 01, 2016, 07:10:08 pm »

Zanimljivo, Solaris, sada od tog broja oduzmi cenu, koja se plača za profesionalnu rezervu (bar u Slo), a što je najznačajnije i neprecenljivo, prekinuti vezu večine dečaka od mamine sise (možemo i lepše zapakirati).
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 41 012« Reply #16 on: March 01, 2016, 07:55:31 pm »

Istina je to što kažeš, tako je na primer u Švajcarskoj. Ali ti ljudi automatski imaju troškove života za preostalih 16 časova dnevno, a nemaju mogućnost da rade da bi se izdržavali.

Pa zato se u vojsku ide sa 18-19, dok si roditeljima na grbači, a ne sa 35 kada imaš i ženu i decu i kredite i trista stvari na sopstvenoj grbači.
Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 813« Reply #17 on: March 01, 2016, 08:30:07 pm »

Iz toga proizilazi da bi roditeljima trebalo da budu na grbači i dok služe dug otadžbini, kao kada bi studirali ili završavali neku dodatnu školu, kurs,...Punoletni građani se valjda tretiraju kao punopravni članovi društva sa pravima i obavezama. Polazi se od pretpostavke da ako su zaposleni učestvuju u troškovima života zajednice u kojoj žive, ili se samostalno izdržavaju.Pomenuo si zapadni sistem vojne obaveze, zato ga i komentarišem. Ako nisu zaposleni, vojna obaveza kao aktivnost im oduzima vreme da bi se bavili nečim drugim korisnim i isplativim . Samim tim vojnička plata treba da pokrije ukupne životne troškove van kasarne računajući i svakodnevni prevoz. U ovo ubrajam i zdravstveno osiguranje 24h i dok su u vojnoj obavezi im je zabranjeno da budu zaposleni  u slobodno vreme.Mogu se desiti na primer povrede na radu i ko bi tada platio lečenje ili odštetu na primer.

I tamo idu u vojsku kada završe srednju školu ,ili mogu da odlože ako hoće, ovo zbog kontinuiteta školovanja.Obavezna je vojna obuka za muškarce od 18-30 godina.Za one koji posle završetka školovanja i dalje odlažu "odsluženje vojnog roka" predviđen je godišnji "armijski porez" dok kod izbegavaju obavezu.On je u visini 3% od godišnje zarade. U slučaju da si nezaposlen , oni koji te izdržavaju dužni su da plate tvoje obaveze .Odbijanje vojne službe je protivzakonito naravno.
« Last Edit: March 01, 2016, 08:41:04 pm by longtrip » Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 41 012« Reply #18 on: March 01, 2016, 08:39:26 pm »

Naravno da se tretiraju kao punopravni članovi društva, dok ispunjavaju svoje obaveze iz kojih pa proizilaze prava. To oko oduzimanja vremena mi je nebulozno...pa i mi smo vreme koje smo proveli u vojsci mogli da iskoristimo za nešto drugo, konstruktivno i finansijski isplativo, pa nam niko nije plaćao otštetu što smo primorani da odužimo dug državi.
Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 813« Reply #19 on: March 01, 2016, 08:43:13 pm »

Naravno da se tretiraju kao punopravni članovi društva, dok ispunjavaju svoje obaveze iz kojih pa proizilaze prava. To oko oduzimanja vremena mi je nebulozno...pa i mi smo vreme koje smo proveli u vojsci mogli da iskoristimo za nešto drugo, konstruktivno i finansijski isplativo, pa nam niko nije plaćao otštetu što smo primorani da odužimo dug državi.

Razlika je u tome što smo mi bili 24/365 u kasarni i dobijali smo simboličnu naknadu za sitne troškove. Besplatno spavanje, hrana, medicinska zaštita, odeća,....
Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 502« Reply #20 on: March 01, 2016, 09:33:45 pm »

...pa i mi smo vreme koje smo proveli u vojsci mogli da iskoristimo za nešto drugo, konstruktivno i finansijski isplativo, pa nam niko nije plaćao otštetu što smo primorani da odužimo dug državi.

Ма дааај, не зезај... како смо, као осамнаестогодишњаци, могли паметније да потрошимо годину дана. Wink
Додуше, заговорници неслужења из тих либералних, и у суштини антиармијских кругова, тврде да се то вријеме може паметније искористити. А кад их питаш како, тада ти набрајају клишее из холивудских тинејџерских и студентских комедија, као путовања, распуст, секс, бунтовништво, лаке дроге, занимљиве и невјероватне догодовштине и авантуре... све уз непресушне изворе финансирања...
Logged
dark-bullet
stariji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 855« Reply #21 on: March 01, 2016, 09:37:36 pm »

Troskovi obuke, ovo sam stavio prema cjeni kostanja sata auto obuke u RH - 18e.
Pretpostavka je da je obuka 5 dana po 6 sati tjedno u prva tri mjeseca. 6x5x4x3x18= 6480e

Dnevnica, vojnik bi morao dobivati nekakav mjesecni iznos da pokrije osnovne potrebe stavicu 150e znaci x6 = 900e

Sve u svemu za sad, 2353+6480+900=9733e

poz.

Ne košta sat obuke jednog vojnika 18€, jer se istovremeno obučava cijela četa ili odjeljenje ili vod (zavisi od načina obuke i teme). Ujedno, ne obučavaju i vojnici na služenju, dakle ne isključivo profesionalci. Ujedno, ne treba 900€ plaće, ako ima vojnik spavanje i hranu u kasarni. Itd, itd.
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 614« Reply #22 on: March 01, 2016, 10:10:09 pm »

Nišandžija košta 2.000 €

Obuka oficira i profesionalnih vojnika jedna je od najvećih stavki vojnog budžeta. Školovanje pilota i do milion evra

NA 200 građana - jedan vojnik, računica je koja Srbiju svrstava među države regiona sa najbrojnijim oružanim snagama u odnosu na broj stanovnika. Obuka profesionalnih vojnika i budućih oficira jedna su od najvećih stavki među operativnim troškovima Vojske, koji godišnje prosečno iznose oko 27 milijardi dinara.

Školovanje jednog kadeta na Vojnoj akademiji, prema vojnom cenovniku, prosečno košta oko 400.000 dinara godišnje. Obrazovanje, praktična obuka, specijalizacija i održavanje forme na složenim borbenim sistemima, kakva se koriste u avijaciji ili PVO, dobacuje i do milion evra. Najskuplje je školovanje pilota lovačkih aviona, kao i operatora na raketnim i artiljerijskim sistemima.

Dubok vojni džep je neophodan i za osposobljavanje profesionalnih vojnika. Iako precizni podaci o "ceni koštanja" pešadinca ili artiljerca ne postoje, procenjuje se da najosnovniji vojni "dril" iznosi oko 100.000 dinara. Obuka nišandžije na tenku, primera radi, iznosi oko 240.000 dinara. U ovaj iznos ulaze potrošeni projektili, amortizacija sredstava, kao i ostali troškovi.

U Ministarstvu odbrane objašnjavaju da obuka oficira i vojnika nije jeftina, ali da se na njoj bazira efikasnost svake armije.

- Profesionalni vojnik prolazi obaveznu obuku i stiče specijalnost koju kasnije primenjuje tokom cele karijere. Najteži zadatak je održavanje tako stečene forme - objašnjavaju u Ministarstvu odbrane. - U vreme služenja vojnog roka obuka je trajala gotovo neprekidno. Neuporedivo više je koštala.

Vojni propisi predviđaju obavezu oficira da se državi radom oduži na školovanju. Prilikom upisa na Vojnu akademiju kadet se obavezuje da će četvorogodišnje školovanje otplatiti dvostruko dužim nošenjem oficirske uniforme. Onima koji žele da se "skinu" pre vremena ispostavlja se račun na kome je taksativno nabrojan svaki državni dinar koji su potrošili tokom boravka na Vojnoj akademiji.

Za razliku od oficira, obuka vojnika ne podleže krutom cenovniku i obavezi vraćanja novca. Od početka profesionalizacije vojske 2010. godine, ugovore je potpisalo 7.500 vojnika, a službu je napustilo oko 3.000 mladića i devojaka.


DOVOLjNO NOVCA ZA ZADATKE

DRŽAVE EU poslednjih godina smanjile su izdvajanja za oružane snage i svela ih na približno dva odsto BDP-a, što se pravda ekonomskom krizom, ali i promenom rizika i pretnji. Vojni budžet Srbije nešto je manji, ali, kako to potencira vojni vrh, "dovoljan za izvršavanje svih zadataka". Za oružane snage, među državama regiona, najviše izdvaja Grčka, čiji vojni budžet uveliko probija 2,1 posto BDP-a.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:593228-Nisandzija-kosta-2000-
Logged
dark-bullet
stariji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 855« Reply #23 on: March 01, 2016, 10:35:56 pm »

Kvalitetna, dakle dobro opremljena i osposobljena vojska je kao dobra osiguravajuća polica. Radi se o nužnom izdatku ali dio toga se vraća nazad, dakle ne radi se o izgubljenom novcu.
Logged
fazan
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 371


« Reply #24 on: March 02, 2016, 03:06:35 am »

Мислим да би обавезно служење војног рока било корисно за младе, пре свега у неком васпитном смислу. Колико би било корисно за државу, ако изузмемо ту посредну васпитну корист, то већ нисам сигуран. Прошло је време ЈНА, па и оних војски које су након распада СФРЈ настале на наслеђу ЈНА. Пуно се тога у друштву изменило. Не може се очекивати да регрути буду ”на грбачи родитељима”, као што је неко рекао. Војничке плате би морале бити довољно велике да заиста покрију њихове трошкове, а не симболичне. Не може се набити 30-40 војника у спаваоницу и истоварити камион угља пред павиљон, па нека ложе пећи. Не можете да их водите на купање једном у седам дана. Не можете их послати на пошумљавање, организовати пољопривредно газдинство, итд.

Треба погледати како је то решено у оним ретким земљама које још увек имају обавезно служење војног рока, нпр. у Аустрији. Онда ставити све на папир па направити речуницу.
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 016


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #25 on: March 02, 2016, 11:22:04 am »

Ako u Srbiji ima 700.000, kako kažu zaposlenih u državnoj službi, a realno nam treba 200.000, onda za ostale pare možemo
organizovati služenje vojnog roka sa obukom sve da pršti. Problem je u tome što smo neodlučni šta da se radi i što
nijedan od onih koji bi trebali da se bave ovom problematikom nema želju da se meša u svoj posao.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 579


# proće i ova prehlada


« Reply #26 on: March 02, 2016, 06:19:35 pm »

Ne košta sat obuke jednog vojnika 18€, jer se istovremeno obučava cijela četa ili odjeljenje ili vod (zavisi od načina obuke i teme)

Gledaj aj apsolutno ne tvrdim da je to tačna cifra, ovu cijenu sata auto škole sam uzeo kao reper.
Primjetit ćeš da u mojim kalkulacijama nema nigdje oružja, borbene opreme(kaciga, gasmaska), nema poligona, učionica, simulatora i tko zna šta se sve ne koristi u obuci.
Dakle sve to ulazi u ovu kalkulaciju cijene sata obuke, naravno da nije ista pješadijska obuka ili obuka poslužitelja na PZH ali sam nekako tu zaokružio cijenu.

Quote
Ujedno, ne treba 900€ plaće, ako ima vojnik spavanje i hranu u kasarni.

Mislim da smo se krivo razumjeli, ovo bi bila brojka za 6mj. boravka u vojsci, oko 150€ mjesečno. Mislim da je razumna cifra i da bi zadovoljila osnovne potrebe.

-----------------------------

Znači ostaje još cijena smještaja. Uzeo sam cjeu smještaja u hostelima u ZG za mjerilo, oko 8€ mi stavljamo 5 premda mislim da je to malo ali evo.
Znači 5x30x60=900€  Dalje 900+97330= 10633€

Ljepa cifra, skoro 11k€ po vojniku za šestomjesesečno životno iskustvo.  Undecided

Volio bi da džumba ili Rade daju svoje mišljenje o mojoj kalkulaciji (naročito Rade) jer su bili ili su povezani sa ovakvim stvarima.

poz.
Logged
fazan
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 371


« Reply #27 on: March 04, 2016, 07:26:46 am »

Dakle sve to ulazi u ovu kalkulaciju cijene sata obuke, naravno da nije ista pješadijska obuka ili obuka poslužitelja na PZH ali sam nekako tu zaokružio cijenu.

Јако је добро да си поменуо PzH 2000. Хрватска ће их имати 15, укупно је довољно 75 људи да их опслужују. Колико је реално да се војник на одслужењу војног рока обучава за систем који кошта 5 милиона долара (оставимо по страни колико га је Хрватска платила)? Војна технологија постаје све сложенија, а самим тим све скупља и све ређа. Самим тим губи се потреба за резервистима одређених специјалности, или се та потреба своди на минимум. Регрути би углавном били упућивани у пешадију, али и тамо постоји потреба за већим бројем професионалаца него што је то био случај пре 20 година.


Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 579


# proće i ova prehlada


« Reply #28 on: March 04, 2016, 11:50:40 am »

Ma ok, sve stima, ja jednostavno nisam imao nikakav orjentir i krenuo sam od ovoga.
Jednostavno, auto skola ima auto, instruktora, gorivo, rezije i cijena je postavljena.
Meni je to bio jedini opipljivi broj, svi imaju nekakve prigovore ali nitko da lupi neku konkretnu cifru.

poz.
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 050


« Reply #29 on: March 04, 2016, 02:51:45 pm »

ипак, и за тих 15 хаубица потребно је најмање три посаде. у рату се гине. можда се неко повреди на глуп начин, рецимо угане ногу приликом оптрчавања око оруђа или га прикљешти затварач. дешава се. или га једноставно обори грип. то само повећава број обучених  људи који су потребни. сем тога, не чини артиљерију само тих 15 оруђа. има тога још, а за свако је потребно људство у резерви.
Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 23 queries.