PALUBA
January 19, 2021, 07:39:08 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4   Go Down
  Print  
Author Topic: Tvrdjava Eben-Emael  (Read 14948 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« on: November 11, 2008, 06:14:35 pm »

Uvod
Belgijska tvrđava Eben-Emael se nalazi severno od grada Liježa (Liége), u belgijskoj regiji Valoniji, i juzno od Mastrihta, u Holandiji, na tromeđi Belgije, Holandije i Nemacke. Zbog jos uvek svežih secanja na Nemaćku okupaciju većeg dela zemlje u Prvom svetskom ratu, male površine teritorije, ograničenih prirodnih i demografskih resursa, kao i zbog činjenice da im je zemlja ravna k'o daska, Belgijanci su odlučili da stvore veoma složen sistem graničnih utvrđenja, kao i utvrđenja u dubini svoje teritorije, koje bi omogućile odsudnu odbranu zemlje u slučaju Nemačkog napada. Tome treba dodati i izgradnju Albertovog kanala, koji je dovršen 1939. Ukupne dužine 129 km, kanal se protezao od Antverpena do Liježa, i, u slučaju rata, bilo je predviđeno da isti služi kao gigantski protivtenkovski rov. Na svakom kilometru duž kanala bio je postavljen artiljerijsko-pešadijski bunker, sa jednim PT topom kalibra 47 mm, a na svakih 250 metara, po jedan pešadijski bunker sa mitraljezom Maxim ili Browning. Medjutim, dobar deo već izgrađenih bunkera nije dobio predviđeno naoružanje do dana Nemačke invazije. Osnovna ideja iza ovako ambicioznog ukopavanja je bila odsudna odbrana do pristizanja savezničkih pojacanja. Ključnu ulogu u tom planu je igralo uništavanje mostova preko kanala i reka, preko kojih bi invazionim snagama stizala pojačanja. Zato je krajem 20-ih godina, traženo rešenje u izgradnji tvrđave, koja bi mogla da obezbedi uništenje tri mosta na reci Mezi, kod Mastrihta, i odbrani granicu do potpune mobilizacije belgijske vojske, i dolaska savezničkih pojačanja. Pronađena je idealna lokacija kod sela Eben-Emael, pored kojeg je bilo omanje brdo, odakle "seva" fenomenalan pogled na mostove, Mastriht i sve okolne puteve.

Izgradnja tvrđave i opis
Projektovanje i izgradnja su započeli u najvećoj mogućoj tajnosti. Svo naoružanje za tvrđavu, sva oprema i materijal su morali da budu belgijske proizvodnje. Svaki radnik, koji je imao bilo kakve veze sa izgradnjom objekta je bio pod nadzorom vojne policije, i prošao je kroz bezbednosnu proveru. Izgradnja je trajala od 1931. do 1935. Tvrđava se sastoji iz tri dela:
1.podzemne kasarne, gde je bilo smešteno ljudstvo, komanda, kuhinja, električna centrala, cisterne za vodu, skladište mazuta, skladište uglja, bolnica i celije za pritvor;    
2. srednjeg nivoa, gde su bila skladišta municije, kao i hodnici ka liftovima i borbenim polozajima
3. borbenih položaja, gde su bile smeštene telefonska centrala, soba veze i komandno mesto, gde su se prikupljale informacije sa izvidjačkih punktova, i odakle su se koordinisala dejstva artiljerije, kao i art. položaji za topove kalibra 75 mm.
Iznad njih su bile kupole sa topovima kalibra 120 mm. Ono što je veoma interesantno je činjenica da se sa samih artiljerijskih polozaja ne vidi apsolutno ništa, već su se elementi za gađanje javljali posadi preko telefona. Tvrđavu je opsluzivalo u ratno vreme 1200 ljudi, od kojih je samo 200 bilo stalno u objektu, koji su ga održavali, dok su ostali bili smesteni u kasarni, koja se nalazila nedaleko od objekta. Dodatnih 500 ljudi je bilo predviđeno da dodje u slucaju rata iz jednog sela pored Liježa. Objektom je komandovao oficir u činu majora. Naoružanje se sastojalo od dva topa kalibra 120 mm, koji su bili smešteni u jednoj dvocevnoj oklopnoj kupoli, četiri topa kalibra 75 mm, koji su bili smešteni u dve dvocevne oklopne kupole, 12 topova kalibra 75 mm, smeštenih u 4 trocevna kazamata, 6 PT topova kalibra 60 mm, namenjenih za neposrednu odbranu tvrđave, kao i tridesetak mitraljeza kalibra 12,7 mm, smeštenih u 6 kazamata. Protivavionsku odbranu su činila 4 mitraljeza 12,7 mm, koji nisu bili smešteni u tvrđavi, već iznad nje, u poljskim utvrđenjima. Pored navedenog, postoljale su i tri lažne kupole. 
« Last Edit: July 01, 2010, 10:47:53 am by ZastavnikDjemo » Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #1 on: December 09, 2008, 08:06:05 pm »

Belgijska vojska uoči II S.R.

Da bi se izgradnja ove tvrđave pravilno shvatila, potrebno je dočarati i društvenu atmosferu u kojoj je ona nastala.
Posle oporavka od ekonomskih i demografskih posledica I Svetskog rata početkom 30-ih godina XX veka, Belgija je postupno povećavala svoj vojni budžet, koji je iznosio u proseku oko 25% svih javnih rashoda zemlje. Državno uređenje se zasnivalo na parlamentarnoj monarhiji, i svaka odluka o nekoj većoj nabavci naoružanja i vojne opreme, ili o nekoj kapitalnoj investiciji u odbrambenu infrastrukturu je morala da bude ratifikovana u skupštini. Fragmentiranost zemlje po jezičkoj osnovi, koja je i danas izražena, bila je dodatno pogoršana činjenicom da je u zemlji postojalo mnogo stranaka ekstremne orijentacije, što levičarske, tako i desničarske. Među njima su se isticale dve fašističke partije, i to Rex (frankofonski fašisti, pod rukovodstvom Leona Degrellea) i Vlaamsch Nationaal Verbond, pod rukovodstvom Staafa DeClerqa, koje su otvoreno podržavale naciste. Time je belgijsko ministarstvo odbrane nailazilo na mnoge opstrukcije prilikom izglasavanja budžeta i donošenja zakona vezanih za odbranu. Tako je, na primer, opstruisana nabavka 25 tenkova Renault AMC-25, pošto, kako se navodilo u skupštini, “nabavka tenkova ne priliči neutralnoj zemlji, jer su tenkovi ofanzivna oruđa” . Političko neslaganje, pored budžetskih teškoća, i nespremnost glavnih proizvođača naoružanja, pre svega Francuske da izvozi veće količine savremenog naoružanja značilo je da je belgijska vojska bila izrazito defanzivno orijentisana.
1936. je napušten koncept striktne neutralnosti, i uveden je koncept “neutralnosti pod oružjem”, što je značilo dodatno povećanje izataka za obranu. U tom periodu je i dovršena izgradnja tvrđave Eben Emael, kao i još nekoliko manjih pograničnih utvrđenja, kao i izgradnja Albertovog kanala, sa pripadajućim fortifikacijama. Osim toga, revitalizovane su stare tvrđave, poput Namira, koje su se nalazile u dubini teritorije, a prostor oko luke Antverpen je dodatno fortifikovan, pa je grad bio utvrđen sa tri linije pešadijskih i PT bunkera, od kojih su neki bili međusobno povezani podzemnim hodnicima. Postojala je opšta vojna obaveza, i mobilizacionim planom iz 1939., u slučaju rata, predviđena je mobilizacija oko 800,000 ljudi. 1939, mirnodopska snaga belgijske vojske u metropoli je bila oko 93,000 ljudi, organizovanih u 2 korpusa (sa po dve pešadijske divizije i pripadajućim jedinicama), konjički korpus (sa dve motorizovane div.), dve divizije ardenskih lovaca, i diviziju teške artiljerije. Posle opšte mobilizacije, vladi u Briselu bi na raspolaganju bile 22 divizije, od toga 18 pd. Pešadijske divizije su bile podeljene na divizije prvog poziva (12 pd.) i drugog poziva (6 divizija), koje su bile popunjene obveznicima starijih godišta, i koje nisu bile opremljene u punoj meri, i koje su bile predviđene za zaštitu pozadine. Osim toga, u Belgijskom Kongu, bilo je 198 oficira i 16,000 podoficira i vojnika, pretežno domorodaca.
Zbog svoje defanzivne orijentacije, artiljeriji se posvećivala naročita pažnja. Ukupno je bilo 1338 oruđa raznih kalibara, ali glavna su bila kalibra 75, 105 i 120 mm. Konjica je bila potpuno motorizovana, i imala je veliki broj oklopnih vozila i oklopnih artiljerijskih traktora, pre svega zbog činjenice da je služila kao interventna rezerva. Ardenski lovci su takoše bili veoma pokretne jedinice, jer, pored motornih vozila, svaki vojnik je dužio i bicikl. Ipak, glavninu belgijskih OS je tada činila pešadija, koja je bila prilično dobro opremljena lakim naoružanjem, ali glavni nedostaci su bili nedostatak sredstava za trupnu PVO, manjak ličnog automatskog naoružanja, kao i slaba obučenost. Osim toga, nijedna od pešadijskih divizija nije bila u potpunosti motorizovana. Protivtenkovski topovi kojima je raspolagala belgijska vojska su bili kalibra 47 mm, i smatrali su se tada za najbolje na svetu. Postojala su dva tipa: C 47 i SA FRC 1932, oba belgijske proizvodnje. Standardno pešadijsko oružje je bila puška FN Mauser 1935.
Od ostalih aspekata odbrane, trebalo bi istaći da se velika pažnja posvećivala civilnoj zaštiti, i da je izgrađen niz javnih skloništa, i svaki stanovnik je trebao da ima gas maske. Žene su uglavnom služile dobrovoljno, i to kao bolničarke, ili u službi osmatranja i javljanja. RV je bilo u fazi modernizacije, i od 142 aviona, svi, osim lovaca 9 Hawker Hurricane, su bili zastareli. Iz Poljske je 1938. kupljena licenca za bombardere Pzl 37 Los, i uvezen je jedan primerak, a iz SAD je naručeno 40 lovaca Brewster Buffalo, koji nisu stigli do kapitulacije. Postojala je i domaća fabrika aviona, Renard, koja je razvila prototpip lovca Renard R.36, koji je po karakteristika nadmašio Harikena.
Suma sumarum, Belgija u Drugi svetski rat, uprkos raširenom verovanju, ipak nije ušla potpuno nepripremljena.  

Struktura

Kao što je već navedeno, trđava se sastojala iz tri organske celine.

Prvi deo je podzemna kasarna, preko koje vodi jedini ulaz u tvrđavu.


* ulaz.JPG (154.95 KB, 640x480 - viewed 169 times.)

* ulaz1.JPG (162.13 KB, 640x480 - viewed 178 times.)

* ulaz2.JPG (126.45 KB, 640x480 - viewed 161 times.)
« Last Edit: June 30, 2010, 10:14:04 pm by ZastavnikDjemo » Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #2 on: June 25, 2010, 08:43:16 am »

Karta sektora pokrivenosti vatrom topova 60 mm:


* sektori pokrivanja vatrom 60 mm.JPG (107.72 KB, 640x480 - viewed 190 times.)
« Last Edit: July 01, 2010, 02:56:29 pm by ZastavnikDjemo » Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #3 on: June 25, 2010, 08:52:49 am »

Kupatilo:


* kupatilo i kontejneri za vodu.JPG (107.46 KB, 640x480 - viewed 176 times.)
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #4 on: June 25, 2010, 08:55:25 am »

Vojnička kantina, koja danas služi kao restoran i informacioni štand za turiste:


* vojnicka kantina.JPG (124.06 KB, 640x480 - viewed 131 times.)
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #5 on: June 25, 2010, 08:58:05 am »

Električna centrala:


* elektricna centrala01.JPG (86.28 KB, 640x480 - viewed 140 times.)
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #6 on: June 25, 2010, 09:00:37 am »

Električna centrala - generator:


* elektricna centrala02.JPG (110.34 KB, 640x480 - viewed 125 times.)

* elektricna centrala 03.JPG (116.33 KB, 640x480 - viewed 133 times.)
« Last Edit: June 25, 2010, 09:15:17 am by ZastavnikDjemo » Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #7 on: June 25, 2010, 09:04:14 am »

Spomen ploča na ulazu:


* spomen ploca.JPG (158.44 KB, 480x640 - viewed 115 times.)
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #8 on: June 25, 2010, 09:06:45 am »

Hodnik između vojničke kantine i kuhinje. Sa leve strane su se nalazile četiri ćelije za vojnički pritvor:


* hodnik01.JPG (83.32 KB, 640x480 - viewed 133 times.)

* vojnickipritvor.JPG (98.93 KB, 480x640 - viewed 126 times.)
« Last Edit: June 30, 2010, 10:21:26 pm by ZastavnikDjemo » Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #9 on: June 25, 2010, 09:08:51 am »

Maketa tvrđave:


* maketa tvrdjave.JPG (130.94 KB, 640x480 - viewed 149 times.)
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #10 on: June 25, 2010, 09:12:10 am »

Kancelarija komandanta tvrđave, majora Jeana Jottranda:


* kancelarija01.JPG (111.41 KB, 640x480 - viewed 139 times.)
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #11 on: June 25, 2010, 09:19:04 am »

I njegova "sekretarica", sa druge strane ofisa Grin


* sekretar.JPG (89.88 KB, 640x480 - viewed 128 times.)
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #12 on: June 25, 2010, 09:22:46 am »

Odmah pored kancelarije komandanta, nalazi se i njegova soba; jedino je komandant imao svoju zasebnu prostoriju.
 


* sobakdta.JPG (93.32 KB, 640x480 - viewed 133 times.)
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #13 on: June 25, 2010, 09:26:24 am »

Odmah posle kancelarije komandanta, nalazile su se i prostorije za oficire i podoficire, kao i oficirska menza:


* oficirskamenza.JPG (99.06 KB, 640x480 - viewed 154 times.)
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #14 on: June 25, 2010, 03:41:03 pm »

Posle sledi i niz soba za oficire:


* ps02.JPG (89.75 KB, 640x480 - viewed 135 times.)

* ps03.JPG (83.81 KB, 640x480 - viewed 119 times.)
« Last Edit: June 25, 2010, 03:58:10 pm by ZastavnikDjemo » Logged
Pages:  [1] 2 3 4   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.019 seconds with 22 queries.