PALUBA
September 20, 2019, 09:17:48 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 [6]   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Sudanu  (Read 11345 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 748« Reply #75 on: August 01, 2019, 12:53:59 pm »


Protest zbog smrti pet srednjoškolaca: "Krv za krv, nećemo kompenzaciju"


Nekoliko stotina ljudi okupilo se danas u Al Obeidu u centralnom Sudanu gde je u ponedeljak šest osoba, od kojih pet srednjoškolaca, ubijeno na protestu.

Na skupu su pretežno nezavodoljni mladi koji su skandirali "Krv za krv, nećemo kompenzaciju", i nosili fotografije žrtava.

Šest demonstranata ubijeno je u ponedeljak tokom protesta zbog nestašice hleba i goriva u gradu Al Obeid, oko 420 kilometara jugozapadno od Kartuma.

Na tom protestu je povređeno 60 osoba.

Neki sumnjaju da su na demonstrante pucali pripadnici paravojnih Snaga za brzo reagovanje.

Sudan pogađa teška politička kriza otkako je protestni pokret primorao vojsku da zbaci sa vlasti dugogodišnjeg autokratskog predsednika Omara al-Bašira, posle čega su demonstranti ostali na ulicama, zahtevajući da generali predaju vlast civilnoj vladi.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 748« Reply #76 on: August 02, 2019, 08:06:06 am »


Krvavi protesti u Sudanu: Demonstrante ubijaju bojevom municijomNajmanje četiri demonstranta ubijena su u Sudanu bojevom municijom u vreme masovnih protesta u Kartumu i drugim gradovima.

Demonstranti su ubijeni usled nasilja bezbednosnih snaga nad učesnicima prodemokratskih demonstracija, saopštili su aktivisti.

Ubistva su se dogodila u gradu Omdurmanu, naveo je Komitet sudanskih lekara, deo koalicije na čelu protesta koji su u aprilu doveli do zbacivanja s vlasti dugogodišnjeg autokratskog predsednika Omara al-Bašira.

Na današnjim protestnim šetnjama traženo je privođenje pravdi odgovornih za ubistva najmanje šest osoba, među kojima je četvoro studenata, počinjena od strane bezbednosnih snaga tokom studentskih demonstracija u ponedeljak.

Pregovori vladajućeg vojnog saveta i lidera protesta u cilju postizanja sporazuma o podeli vlasti treba da budu nastavljeni kasnije danas, saopštila je koalicija koja predvodi demonstracije. Dve strane je trebalo da se sastanu u utorak, ali su pregovori odloženi posle ubistava na studentskom protestu.

Lideri protesta i vojna vlast postigli su u julu načelni dogovor o podeli vlasti, ali su ostali podeljeni po brojnim važnim pitanjima, među kojima je da li vojni komandanti treba da uživaju imunitet od gonjenja zbog nasilja nad demonstrantima.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 748« Reply #77 on: August 04, 2019, 06:59:24 am »


Postignut sporazum o podeli vlasti u Sudanu


Izaslanik Afričke unije za Sudan Mohamed el Hasan Lebat izjavio je da su lideri opozicionog saveza i vladajući vojni savet postigli sporazum o podeli vlasti.

On je objasnio da su se dve strane dogovorile o tome da bude usvojena ustavna deklaracija koja definiše razgraničenje ovlašćenja tokom trogodišnjeg prelaznog perioda pre nego što budu održani izbori.

Lebat nije izneo više detalja niti je rekao kada će sporazum biti potpisan.

Državna agencija SUNA prenela je izjavu lidera opozicije Omara al Dagira da će sporazum biti potpisan u nedelju.

U Sudanu od aprila traju protesti oko toga da li će tu zemlju u prelaznom periodu voditi civilna ili vojna vlast, nakon što je vojska zbacila i pritvorila dugogodišnjeg predsednika Omara al Bašira.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 33 483« Reply #78 on: August 18, 2019, 05:50:05 pm »

Sudan: Potpisan sporazum o podeli vlasti vojske i opozicije
Tanjug  18.08.2019.

Najveća sudanska opoziciona koalicija i vladajući vojni savet potpisali su danas konačni sporazum o podeli vlasti koji bi trebalo da omogući formiranje prelazne vlade i održavanje izbora posle dvogodišnjeg prelaznog perioda.

Potpisivanje sporazuma incirali su još 4. avgusta jedan zamenik predsednika vojnog saveta, general Mohamed Hamdan Dagalo, i predstavnik opozicione alijanse Ahmad al Rabi, a danas su bili među potpisnicima. Nakon potpisivanja dokumenta, prostorijom su se prolomili aplauz i klicanje, a orkestar je zasvirao patriotsku pesmu, prenosi Rojters. Potpisivanju sporazuma prisustvoavali su i posrednici iz Afričke unije i Etiopije koji su pomogli da se dođe do komprpmisa, kao i predstavnici Egipta, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, zemlje koje žele da imaju uticaj u Kartumu.

Prelazno vojno veće vlada Sudanom od aprila, kada je vojska svrgla dugogodišnjeg predsednika Omara al Bašira, nakon višemesečnih protesta protiv njegove vlasti tokom kojih je poginulo više desetina demonstranata. Nemiri su nastavljeni i posle pada Al Bašira zbog zahteva opozicije da državu u prelaznom periodu vodi civilna, a ne vojna vlast, a u protestima je poginuo veliki broj demonstranata.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 748« Reply #79 on: August 21, 2019, 09:51:18 am »


Sudan formirao telo koje privremeno upravlja zemljom


Sudanski prodemokratski pokret i armija saopštili su da je formirano civilno vojno telo koje će upravljati zemljom u narednih 39 meseci.

Novo telo koje ima 11 članova, Suvereni savet, će vladati Sudanom do održavanja izbora.

Civilno vojno telo će zameniti vojni savet koji je preuzeo vlast u zemlji posle svrgavanja autokrate Omara al Bašira u aprilu.

Formiranje ovog tela je plod dugih pregovora prodemokratskih snaga i armije a njega će voditi oficiri prvih 21 mesec a ostalih 18 ćebiti pod upravbom civilnih lidera.

Prvobitno je bilo najavljeno formiranje tela za nedelju, ali je to odloženo u poslednjem trenutku zbog rasprava unutar prodemokratskog pokreta oko imenovanja njegovih članova.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 748« Reply #80 on: August 21, 2019, 03:09:37 pm »


Vođa novog Suverenog saveta u Sudanu podneo zakletvu


General Abdel Fatah al-Burhan podneo je zakletvu na mesto predsedavajućeg novoformiranog Suverenog saveta u Sudanu, javlja Rojters.

Ceremonija je održana u predsedničkoj palati u prestonici Kartumu.

Zakletve je podnelo još deset članova Suverenog saveta, kao i kandidat za premijera Abdula Hamdok.

Suvereni savet vodiće zemlju u naredne tri godine, dok se ne održe izbori.

Najveća sudanska opoziciona koalicija i vladajući vojni savet potpisali su 17. avgusta konačni sporazum o podeli vlasti koji bi trebalo da omogući formiranje prelazne vlade i održavanje izbora posle trogodišnjeg prelaznog perioda.

Prelazno vojno veće vlada Sudanom od aprila, kada je vojska svrgla dugogodišnjeg predsednika Omara al Bašira, nakon višemesečnih protesta protiv njegove vlasti tokom kojih je poginulo više desetina demonstranata.

Nemiri su nastavljeni i posle pada Al Bašira zbog zahteva opozicije da državu u prelaznom periodu vodi civilna, a ne vojna vlast, a u protestima je poginuo veliki broj demonstranata.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 748« Reply #81 on: September 13, 2019, 07:44:55 am »


Hiljade Sudanaca na ulicama, traže reforme pravosuđa


Hiljade Sudanaca okupilo se danas u glavnom gradu Kartumu na najvećem protestu od kada je saopšten sastav nove vlade te zemlje.

Protestanti zahtevaju da se šef pravosuđa i javni tužilac uklone sa svojih pozicija zbog navodnih veza sa svrgnutim predsednikom Omarom al Baširom.

Snage za proglašenje slobode i promenu krovne koalicije, koja predstavlja demonstrante pozvala je na "marš od million ljudi" kako bi izvršili pritisak na zajedničku vladu predstavnika demonstranata i generala da imenuju kompetentne i politički nepristrasne sudije.

Generali su prethodno odbacili nominacije koje su predložili demonstranti za dve najviše sudske pozicije u Sudanu.

I aktuelnog šefa pravosuđa i javnog tužioca imenovalo je vojno veće koje je preuzelo vlast nakon što je Al Bašir svrgnut u aprilu.

"Ovi skupovi se u osnovi obraćaju vojnim članovima unutar vlade, jer ti članovi ne dele iste stavove kao sudanski revolucionari", rekao je Raša Avad, sudanski novinar.

On je dodao da je današnji protest važan korak ka restrukturiranju pravosudnog sistema "kako bismo mogli da krenemo u period tranzicije u kojem će lideri starog režima, kao i oni koji su odgovorni za masakr demonstranata nakon Baširovog zbacivanja mogli biti procesuirani".

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Imenovanje novog šefa pravosuđa i javnog tužioca revolucionarni je zahtev".

"Pravosudne i pravne reforme trebalo bi da budu glavni prioritet tokom prelaznog perioda, međutim, videli smo nedostatak akcije dela vlade da imenuje novog šefa pravosuđa i novog generalnog tužioca", rekao je lider Sudanskog udruženja sindikata Ahmed Rabi.

Vlada koja se sastoji od pet članova vojske i šest civila vladaće Sudanom tri godine.

Sudan je bio u teškoj političkoj krizi otkako je protestni pokret primorao vojsku da svrgnu s vlasti dugogodišnjeg autokratskog predsednika Omara al-Bašira, posle čega su demonstranti ostali na ulicama, zahtevajući da generali predaju vlast civilima.

"Sudanska revolucija nema za cilj samo promenu predsednika ili dovođenje novih ministara, već je cilj restrukturiranje sudanske države. Dakle, nelogično je da zvaničnici iz starog režima budu iznad civilne države i sudskih aparata", rekao je Rabi.

izvor
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 [6]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 24 queries.