PALUBA
November 26, 2020, 02:33:29 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17   Go Down
  Print  
Author Topic: Zakon o oružju i municiji R. Srbije  (Read 42281 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 050


« Reply #180 on: February 03, 2020, 10:08:50 pm »

кад би држава радила свој посао не би имала потребе да се плаши оружја у поседу грађана. друго, у тексту се износи неистина да је свега 5% одбијених. то није истина. највећи број људи који је пререгистровао после продужетка рока остао је без свог краткоцевног  оружја. пре тога пролазило је мање-више без проблема. једино пролазе пензионисани официри и полицајци и понеко наследство. за спортско углавном није проблем.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 799


« Reply #181 on: February 04, 2020, 03:53:06 pm »

Quote
највећи број људи који је пререгистровао после продужетка рока остао је без свог краткоцевног  оружја. пре тога пролазило је мање-више без проблема.

И ти и онај Дарко "Дум-дум" говорите о томе у виду тврдње. Међутим, нико не нуди иоле опипљив доказ. Полиција каже 5% од броја поднетих захтева. Ако је поднето и пререгистровано око 200000 комада оружја, то је око 10000 одбијених захтева. Да ли је то мало или много тешко је просудити.
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 050


« Reply #182 on: February 04, 2020, 07:47:57 pm »

.џумбо, ја дарка не познајем лично, али познајем много људи којима после продужетка рока није одобрено да задрже постојеће пиштоље. пошто их је готово немогуће ни продати ни поклонити, једино решење је предавање у корист државе. а ти закључак извуци сам. да поновим, људи који су пререгистровали пре продужетка рока, значи до прошле године ово време, углавном нису имали никаквих проблема и задржали су своје пиштоље.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 799


« Reply #183 on: February 06, 2020, 10:05:48 pm »

Па, добро, можда су оно у тих 5%. кад неког одбију из "безбедносних" разлога увек може да тражи да му образложе одлуку, односно да се жали.
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 050


« Reply #184 on: February 07, 2020, 12:11:58 am »

неће бити. људи (дебела већина њих) су најнормалније пререгистровали своје ловачко оружје. да су безбедносно неподобни не би им било дозвољено да га задрже. дакле, ради се само о краткоцевном оружју за личну безбедност. и не желе да објашњавају зашто су неког одбили, зато је нужно да се укине то фамозно дискреционо право.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 943


« Reply #185 on: February 09, 2020, 08:14:05 pm »

зато је нужно да се укине то фамозно дискреционо право.

 

Diskreciono pravo je mogućnost nadležnima da nekoga diskriminišu (nekoga ko je lično nesimpatičan, partijski nepodoban isl.) ili ucenjuju.
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 050


« Reply #186 on: February 09, 2020, 10:34:41 pm »

једино шта ће постићи, а то и у полицији јавно говоре, је да ће порасти број оружја на црно и број свађа и туча. поседовање оружја је једна од мера да људе држиш мирним, јер знају да ће остати без истог ако учествују у тучи.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 667« Reply #187 on: February 12, 2020, 06:31:45 am »

Истиче рок за замену оружаних листова
Аутор: Озрен Милановић   уторак, 11.02.2020.

Чак пола милиона грађана ризикује високе казне јер није заменило исправе о власништву оружја

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Вест за наоружани део нације да 5. марта истиче рок за замену оружних листова мало кога узбуђује, а требало би. Осим што прети казна и до 150.000 динара ако се то не уради на време, процедура је, благо речено, по новом закону дужа, скупља – и компликованија.

Према доступним али непотврђеним подацима, грађани Србије поседују најмање 600.000 оружних листова.

Када је 2016. године усвојен Закон о оружју, грађанима су дате три године да поступе по новом. Како увек чекамо последњи тренутак, мали део власника пушака и пиштоља тек је почетком прошле године почео да мења класичне оружне листове за биометријске „картице”, па су надлежни схватили да неће стићи до прошлог марта све да их обраде. Зато је прошле зиме влада у скупштину послала предлог измене закона којим се овај рок помера за још годину дана, а то је 5. март 2020.

Упозорења нису много вредела, јер у ових последњих годину дана ни пети део оружних дозвола није замењен. Више од пола милиона грађана још чека, да ли због лежерности, незнања, скупоће поступка или нечег другог може само да се нагађа.

За разлику од старе процедуре, на једном новом оружном листу омогућена је регистрација до 10 комада пушака или пиштоља. Власник оружја обавезан је да приликом замене оружног листа у полицијску станицу донесе оружје на увид, као и старе исправе. Потребна му је потврда да против њега није покренут кривични поступак, као и лекарско уверење о способности за држање и ношење оружја.

На званичном сајту МУП-а Србије наводи се да се „Захтев за пререгистрацију оружја из категорије Б подноси лично, у организационој јединици овог министарства према месту пребивалишта подносиоца захтева и том приликом се доноси оружје на увид, прилаже се уверење о здравственој способности за држање и ношење оружја не старије од месец дана, доказ о оправданости разлога за поседовање оружја (за оружје за личну безбедност неопходно је учинити вероватним да би лична безбедност могла бити угрожена због природе посла или других околности, за ловачко оружје неопходан је доказ о испуњености услова за поседовање ловне карте, за спортско оружје неопходно је уверење о активном чланству у спортској стрељачкој организацији.  У овом поступку надлежни орган по службеној дужности, уз сагласност подносиоца захтева, прибавља уверење да се против подносиоца захтева не води кривични поступак. Уверења може подносилац захтева и сам да прибави како би се захтев решио у што краћем року”.

Остаје у пракси „теренска провера” где се полиција распитује и прикупља податке о подносиоцу захтева, од комшија, рођака, колега али звони и на његова врата да види и процени како се он опходи према оружју и околини. То се на сајту овако образлаже: „У току спровођења поступка полицијски службеници месно надлежне полицијске управе, односно полицијске станице утврђују да ли су испуњени услови за безбедан смештај и чување оружја у складу са важећим подзаконским актима”. То се не наводи, али ако грађанин не прође такву проверу, пропадају му паре дате за лекарски преглед и таксе. Преостаје му у пракси да покуша да прода оружје, а легално може само оном ко има валидну дозволу, или да га преда МУП-у бесплатно.

Издавање нове оружне исправе кошта 1.500 динара, док су власници оружја са олученим цевима – пиштољи, револвери, карабини – дужни да уплате и републичку таксу која износи 5.360 динара. Лекарско уверење кошта од 3.500 до чак 6.000 динара, што укупан износ замене овог документа подиже и на више од 12.000 динара. Обука за безбедно руковање ватреним оружјем креће се од 6.000 до 10.000 динара. Ловачки испит је (само за ловце) 4.000 динара.

Нови закон укинуо је категорију трофејног оружја. Према евиденцији МУП-а, до ступања на снагу нових прописа у Србији је било регистровано укупно 63.558 комада трофејног оружја. Оно, по новом, у истом је рангу са другим ручним оружјем.

Стручњаци Националне асоцијације за оружје појашњавају процедуре за обнављање дозвола. Сваки легални власник оружја мора да оде код свог изабраног лекара и да од њега добије такозвани формулар 1  са којим одлази у лиценцирану здравствену установу у којој се изврши лекарски преглед о његовој способности да поседује оружје. Врше се прегледи офталмолога, стручњака медицине рада, психолога. Свако од њих, уколико процени да је то потребно, има право да га пошаље и на додатне прегледе. Са тим документима и захтевом за промену оружног листа власник одлази у полицију, носи своје оружје на увид и том приликом плаћа таксе.

С обзиром на то да су преостале још само три недеље до истека рока, више него сигурно је да ће због „уског грла” настати неописиве гужве, и у медицинским установама и у полицијским станицама. Рачуница је незванична али је проста и логична: у око двестотине полицијских станица, са једним или два службеника који физички не могу да обраде више од 20 захтева дневно, пропустиће рок сигурно више стотина хиљада грађана. Околност да оружје морају да понесу са собом у станицу у пракси може да буде додатна опасност… Замислимо грађанина који носи карабин, две сачмаре и три пиштоља па са таквим пртљагом стоји у реду – а цеви вире на све стране. Пошто је реч о продужењу јер се не региструје новокупљено, а већ постоји валидна документација, оружје на увид нема неког оправдања осим ако је нешто у питању што лаици не знају.

Но, многи се надају да ће влада опет бити болећива и да ће продужити рок за још годину или две, а ако не биће „густо”.  Ко ће Србе да натера да се накане и одраде оно што им закон тражи.

Народни трошак

Ако 600.000 власника оружних листова у Србији за таксе, лекарско уверење и уверење да се не води кривични поступак издвоји у просеку око 6.000 динара за нове биометријске дозволе то ће укупно коштати око 3,6 милијарди динара или око 30 милиона евра.

Izvor: www.politika.rs


* olist.jpg (70.81 KB, 672x429 - viewed 36 times.)
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 050


« Reply #188 on: February 12, 2020, 10:51:10 am »

"оружје на увид нема неког оправдања осим ако је нешто у питању што лаици не знају."

има. проверавају се жигови и исправљају небулозе које су писане у старим оружним листовима. а није да их нема. рецимо пише козлица, а оно у питању татра (збројовка ухерски брод). има ту и будалаштина, рецимо слање у зиж власника м98, м48, паповки, м76 и другог некада војног оружја. па ваљда је толико тешко наћи оне жигове тк и вк, а сви знамо да војска није прихватала шкарт. онда, лепо пише модел оружја и лого произвођача, али телетабиси/ке који раде на оружју најчешће појма немају и не разликују лого чешке збројовке од логоа завода црвена застава, те шаљу људе код пушкара који ће да потврди да је то оружје управо то о коме пише стари оружни лист. о овом лаици може још да се дискутује, али ето, наведох пример колики су "стручњаци" ти који раде на оружју. исто важи и за оне који су правили програм. пре недељу дана сам се расправљао са шефицом која води оружје (иначе јако коректном женом) да петлара није хамерлес, али у програму не постоји као посебна ставка "пушка са неолученим цевима хоризонталног распореда цеви са спољашњим ударачима", већ се води као хамерлес. а сви знамо да хамерлес значи без (спољашњих) чекића.
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 178« Reply #189 on: February 12, 2020, 11:06:39 am »

U Sloveniji je to B6 kategorija.
repetirno in polavtomatsko dolgocevno strelno orožje z gladko cevjo dolžine do 60 centimetrov;

A ako ima cev dužu od 60 cm, onda je to C1.
repetirno dolgocevno strelno orožje, ki ni zajeto v 6. točki kategorije B;
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 667« Reply #190 on: February 18, 2020, 02:09:44 pm »

Позив МУП-а да се до 5. марта поднесу захтеви за нове оружне листове
уторак, 18.02.2020.

Hoви захтеви који буду поднети до истека рока биће узети у разматрање уз могућност да, уколико је документација непотпуна, она накнадно буде допуњена. - Од децембра ниже таксе

Министарство унутрашњих послова Републике Србије позива грађане који у претходне скоро четири године нису поднели захтев за замену исправа о оружју, да то што пре учине имајући у виду да, у складу са Законом о оружју и муницији који је почео да се примењује 2016. године, тај рок истиче 5. марта ове године, саопштено је из МУП-а Србије.

Захтев се подноси надлежној организационој јединици Министарства унутрашњих послова Републике Србије према месту пребивалишта, а сви захтеви који буду поднети до 5. марта биће узети у разматрање уз могућност да, уколико је документација непотпуна, она накнадно буде допуњена.

Истичемо да је новим Законом о републичким административним таксама који је почео да се примењује 14. децембра 2019. године, износ такси за издавање оружних листова дупло смањен.

За издавање оружног листа са чипом, у који се уносе подаци о регистрованом оружју са олученим цевима, такса од децембра прошле године износи 2.800 динара, док је за оружје са неолученим цевима цена таксе 1.330 динара.

Министарство подсећа да су грађани који имају оружје са исправама издатим по основу старог Закона имали могућност да у претходне четири године поднесу захтев за издавање нових исправа и још једном позива грађане, који до данас то нису учинили, да захтев поднесу до 5. марта.

Такође, подсећамо и да је рок за замену исправа првобитно важио до 5. марта 2019. године, али је продужен још годину, како би грађани имали довољно времена да поднесу захтев за нове исправе.

Izvor: www.politika.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 799


« Reply #191 on: February 18, 2020, 06:39:51 pm »

Quote
и не желе да објашњавају зашто су неког одбили, зато је нужно да се укине то фамозно дискреционо право.

То баш и није тачно. Гледао сам жалбу једног "мог" службеника кога су одбили за лиценцу за службеника обезбеђења са оружјем. Како се писмено жалио одговрили су му писмено и навели разлог. Заборавио је да је као малолетник учествовао у тучи где су нанете (он је један од криваца) тешке телесне повреде.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 943


« Reply #192 on: February 18, 2020, 08:10:38 pm »

Lako je naći razlog, ako nekoga želiš eliminisati!   pravilo

Ne treba da bežimo od očite činjenice: država razoružava običan narod.
Sa druge strane, sa teškim organizovanim kriminalom nema ni volje ni snage da se bori!

Ove moje rečenice ne treba posebno argumentovati - ali ko želi, može naći bezbroj potvrda.
Logged
dark-bullet
stariji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 840« Reply #193 on: February 20, 2020, 08:33:58 am »

Quote
и не желе да објашњавају зашто су неког одбили, зато је нужно да се укине то фамозно дискреционо право.

То баш и није тачно. Гледао сам жалбу једног "мог" службеника кога су одбили за лиценцу за службеника обезбеђења са оружјем. Како се писмено жалио одговрили су му писмено и навели разлог. Заборавио је да је као малолетник учествовао у тучи где су нанете (он је један од криваца) тешке телесне повреде.

Ovo čak ima i smisla. Neko sa nasilničkom prošlošću bolje da i nema oružje. Iako, možemo da pričamo oko toga, da je on svoje odležao ili odradio, kako bilo, no posledice ostaju, za žrtvu verovatno do danas (ako su bile doista teške povrede), zato je dobro, da određene posledice (pa makar u vidu nemogućnosti da se dobije oružni list) ostanu i počiniocu.
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 178« Reply #194 on: February 20, 2020, 09:58:31 am »

Zar nije u Slo tako, da ne gledaju samo osude, nego i to da si bio u procesu za kazneni čin?
Logged
Pages:  1 ... 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 24 queries.