PALUBA
January 15, 2021, 04:37:21 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17   Go Down
  Print  
Author Topic: Zakon o oružju i municiji R. Srbije  (Read 44326 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dark-bullet
stariji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 871« Reply #195 on: February 20, 2020, 01:02:03 pm »

Zar nije u Slo tako, da ne gledaju samo osude, nego i to da si bio u procesu za kazneni čin?

Naravno. Po Zakonu o orožju (ZOro-1) je potrebno za oružnu ispravu ispuniti šest uslova:
- punoletnost (starost 18 godina),
- razlog (npr. sigurnost, sport, lovstvo, kolekcionarstvo, trgovina, nasleđivanje),
- zdravstveno stanje (dokazuje se lekarskim pregledom),
- napravljen ispit iz sigurnog rukovanja oružjem,
- nekažnjavanje za krivična dela s elementima nasilja (uključeni su i prekršaji s područja javnog reda i mira, ako je bilo nasilja) - iz službenih evidencija,
- opšta sigurnost osobe (npr. alkoholočari i narkomani su isključeni, život u kućanstvu sa narkomanom je veliki problem, itd) - to proverava policija po službenoj dužnosti, ta provera traje oko mesec dana. (U principu je ovaj uslov još najbliži nekadašnjem diskrecijskom pravu, mada je diskrecijsko pravo (slov. prosti preudarek) u postupku izdavanja oružne isprave kao takvo ukinuto).

Uzgred, ovo je i odgovor na jedno od ispitnih pitanja.
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 215« Reply #196 on: February 20, 2020, 01:43:17 pm »

Hvala.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 038


« Reply #197 on: February 20, 2020, 03:24:42 pm »

Lako je naći razlog, ako nekoga želiš eliminisati!   pravilo

Ne treba da bežimo od očite činjenice: država razoružava običan narod.
Sa druge strane, sa teškim organizovanim kriminalom nema ni volje ni snage da se bori!


Vraćam se na moj post od pre neki dan da dodam još nešto:

Država Sr je svojim (ne)činjenjem, (ne)brigom i (ne)organizirovanim nadležnim službama omogućila, i dalje svesrdno omogućava da se kriminalci i kojekakve lopuže naoružavaju praktično legalno, kupujući oružje od poznatih preprodavaca, na crnom tržištu. Ne verujem da policijskim službama nisu poznati izvori, gde se oružje može nabaviti, i ko ga poseduje (mislim na ljude, koji su evidentirani kao bezbednosno interesantni).
Istovremeno, od poštenog naroda, koji ima prijavljeno oružje, država otima isto, odnosno, uskraćuje im pravo da ga dalje imaju.

Očito, u državi SR nisu isti aršini prema običnoj raji i prema ''ostalima''!

Običnog čoveka je lako zaplašiti raznoraznim represivnim merama, a kriminalci i dalje teraju svoje. Njima država očito ne može ništa, ili neće, ili ne sme da krene organizovano protiv njih.

U tome je problem primene novo Zakona!
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 42 557« Reply #198 on: February 20, 2020, 05:29:18 pm »

Разоружавање о трошку грађана
Аутор: Александар Бојовић   четвртак, 20.02.2020.

Председник Србије Александар Вучић каже да постоје проблеми у спровођењу закона о оружју

Учланио сам се у стрељачки клуб и пуцао, извадио лекарско уверење, платио све таксе и добио потврду да нисам под истрагом, али џаба, малу чешку ’збројовку’ – пиштољ који сам наследио од покојног оца, не могу да региструјем.

Овим речима наш читалац Гојко Велебит из Београда објашњава апсурдну ситуацију у којој се нашао. Он безуспешно покушава да на званичан начин промени стари оружани лист за нови – биометријски. Пошто му до сада то није пошло за руком, ангажовао је и адвоката.

И председник Србије Александар Вучић је недавно први пут констатовао да постоје проблеми у спровођењу Закона о оружју и муницији. Овај акт поменут је у емисији „Ћирилица” на ТВ Хепи, емитованој у понедељак, у којој је гостовао председник Србије. Одговарајући на питања гледалаца, конкретно у вези са обавезама плаћања пореза на оружје, председник Вучић је рекао:

„Није баш да се једино у нашој земљи плаћа порез на оружје, то није тачно... Али, постоје неки проблеми у том закону о оружју, не знам тачно о чему је реч, добио сам више писама и мејлова, па ћу баш да погледам да ли можемо да помогнемо”, изјавио је Александар Вучић.

У мукама с регистрацијом пиштоља Гојко Велебит није усамљен. „Политика” је у неколико наврата писала о теми пререгистрације оружја и увек би се јавио велики број наших читалаца. Они сматрају да је нови закон о оружју веома лош и да њиме држава грађане прво стави у трошак, па их након тога разоружа. Овај проблем ће тек бити актуелан. За десетак дана истиче рок за пререгистрацију оружја, а остало је на стотине хиљада грађана Србије који то још нису урадили.

Већина оних са којима смо разговарали одбијени су, када су затражили нове дозволе јер је полиција утврдила да им није угрожена безбедност. Није познат званичан податак колико је грађана, као Гојко, одбијено у овом процесу, али се спекулише да је реч о више десетина хиљада. Према подацима МУП-а достављеним „Политици”, од 5. марта 2016. пререгистровано је 146.028 комада оружја. Само у прошлој години, грађани су због све компликованије процедуре МУП-у предали око 30.000 комада.

Зато се може очекивати да ћемо поново гледати исти филм као од пре годину дана. Тада је из истих разлога одлучено да рок буде продужен за једну годину. Полиција је кривицу пребацила на грађане, са тезом да „наш народ увек чека последњи тренутак да нешто уради”. Али, како се чини, у овом случају није о томе реч.

Наредни дани ће показати шта ће држава учинити поводом великог броја оних који неће стићи да пререгиструју оружје. Можда ће поново продужити рок на годину дана до, на пример, 5. марта 2021. Али, да ли је то решење? Да ли је нови закон о оружју и муницији заиста лош? Гојко Велебит наводи да је поштовао све што је писало на вратима полицијске станице. Сва папирологија, уверења, таксе...(да би регистровао очеву „чешку збројовку”), коштало га је више од 100 евра.

„Када сам предао документа, запослени у полицијској станици ме је питао: ’А оружје?.’

’Шта, оружје?’, одговорио сам.

’Нисте донели оружје на увид”, рекао је запослени.

’Па то није ни писало на вратима, нисам ни знао за то’, казао сам.


’Није прошло два минута, рекли су ми да сад пише.’

Када сам изашао из канцеларије, хемијском оловком су на папиру на вратима дописали ’донети оружје на увид’”
, препричава Гојко своје искуство из полицијске станице. Све је урадио што су ми тражили. Потом је чекао мишљење полиције.

„У међувремену сам два-три пута ишао у полицијску станицу да се распитам. Говорили су ми: ’Биће, биће, начелник никако нема времена да то потпише.’ На крају, после скоро годину дана, добио сам решење да сам одбијен. Годину дана су размишљали о томе. Мој захтев је одбијен, а ја не знам из којих разлога. Сада сам ангажовао адвоката који ми је написао жалбу на ту одлуку. Нећу да одустанем”, прича Гојко. Наш саговорник сматра да није заслужио да се држава овако опходи према њему. Каже да никада није имамо проблема са полицијом и законом, додаје да није осуђиван и да никоме никада није претио...

„Ја сам ’ситна риба’ да бих коментарисао неки закон. Али сматрам да ово није поштено”, закључује наш читалац Гојко Велебит.

Министарство унутрашњих послова Србије је у више наврата позивало грађане, који у претходне скоро четири године нису поднели захтев за замену исправа о оружју, да то учине. И пре два дана су упутили такав апел. Сви захтеви који буду поднети до истека рока биће узети у разматрање уз могућност да, уколико је документација непотпуна, она накнадно буде допуњена, навели су у МУП-у.

Нови закон о оружју и муницији почео је да се примењује 2016. године.

Izvor: www.politika.rs
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 038


« Reply #199 on: February 20, 2020, 08:16:10 pm »

Još nešto vezano za novi Zakon:

Jedno su dažbine, koje po novom Zakonu svaki građanin, koji poseduje oružje mora platiti.
To je sasvim OK, jer u svakoj uređenoj državi moraš platiti porez - taksu za sve što kupiš, radiš, privređuješ, poseduješ. Moramo shvatiti da oružje nije igračka a jeste određeni luksuz, i zbog toga moraju se proći procedure zakonom propisane za nabavku, a država će ubirati harač - jer poseduješ nešto što nije neophodno za život običnog građanina.

Ovo najviše boli našeg čoveka, ali realno gledano, tu se nema što prigovoriti.

Prigovor se može dati na samovolju lokalnih policijskih stanica, koje tumače zakon - svako po svom nahođenju, i na taj način praktično otimaju oružje od legalnih vlasnika, koji nikome nikada nisu naudili. I to je osnovni problem u primeni novog zakona!

I da se vratim na svoj prethodni post. Moje ubeđenje je da je država novim zakonom kriminalce i vlasnike ilegalnog oružja stavila u povoljniji položaj u odnosu na legalne vlasnike.
U tom smislu ima prostora da se nešto promeni, da bi zakon bio prihvatljiv i široko primenjiv na široke narodne mase, imaoce legalnog oružja.
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 416« Reply #200 on: February 20, 2020, 09:09:04 pm »


  Predsednik LSS i poslanik Milija Miletić pozvali poslanike da glasaju za usvajanje Zakona o izmeni Zakona o oružju i municiji
Od Jeremija Trifunović -20. February 2020.0622
Podeli na Fejsbuku Tvitni na twitteru 


Beograd: 20.2.20120: Na današnjoj konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini Republike Srbije javnosti se obratio predsednik Lovačkog saveza Srbije, Bratislav Ćirković i narodni poslanik Milija Miletić. Oni su ovom prilikom pozvali Narodne poslanike da glasaju za usvajanje Zakona o izmeni Zakona o oružju i municiji, koji se tiče produžetka roka za zamenu oružanih listova. Ovaj Zakon je u Skupštinsku proceduru inicirala poslanička grupa Pokret socijalista- Ujedinjena seljačka stranka- Narodna seljačka stranka.

Predsednici Skupštine i narodnim poslanicima uručena je podrška za usvajanje ovog zakona.

Izvor:https://www.facebook.com/lovackisavezsrb/

Snimak konferencije za štampu možete pogledati na:
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 42 557« Reply #201 on: February 22, 2020, 04:15:49 pm »

Војни пензионери: Награда претворена у казну
Аутор: Јасна Петровић-Стојановић субота, 22.02.2020.

Официри у пензији у писму премијерки и министрима предлажу да буду ослобођени обавезе пререгистрације оружја Удружење војних пензионера Србије упутило је јуче писмо премијерки Србије Ани Брнабић, министрима одбране и унутрашњих послова Александру Вулину и Небојши Стефановићу, предлажући им да се Закон о оружју и муницији који је изазвао много негодовања у јавности допуни. Реч је о члану закона којим би професионална војна лица била ослобођена обавезе пререгистрације оружја које су током службе или приликом пензионисања добили од војске као награду, односно поклон за заслуге у војној служби.

Као алтернативно, предлаже се да се пререгистрација тог оружја омогући без доказивања испуњeности услова прописаних овим законом, уз евентуално плаћање трошкова израде новог оружног листа.

– Оружје за које поседују листове добијено је као награда или поклон током службе или при одласку у пензију. До пензионисања су га поседовали уз службену дозволу и користили и у обављању службе, а након пензионисања су за то оружје прибавили оружне листове по закону – каже председник Удружења војних пензионера Србије Љубомир Драгањац.

Сада, суочени са, за њихове године и приходе, захтевном процедуром и релативно високим трошковима прибављања нових оружних листова, многи ће бити принуђени да то оружје предају органима МУП-а, а неки се спремају и да га врате поклонодавцу, што може резултирати револтом ове популације.

– Законом је награда фактички претворена у казну, поготову ако још буду и прекршајно гоњени уколико не изврше пререгистрацију – напомиње Драгањац.

„Истовремено указујемо да органи МУП-а у поступку пререгистрације оружја за које су оружни листови добијени пре ступања закона на снагу траже и документа која законом нису прописана. Конкретно, прописано је да се уз захтев за издавање новог оружног листа прилаже само уверење о здравственој способности за држање и ношење оружја”, наводи Драгањац у писму.

Органи МУП-а поред тог уверења траже и уверење од надлежног редовног и специјалног суда да се против подносиоца не води кривични поступак, те противно члану 13 закона траже уверење о обучености у руковању ватреним оружјем. Сва та уверења се могу прибавити само уз плаћање таксе, а те, као и остале у вези са пререгистрацијом, укупно износе око 12.000 динара.

Izvor: www.politika.rs
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 063


« Reply #202 on: February 26, 2020, 09:05:50 pm »

војна лица, како активна, тако и пензионисана, су ослобођена обуке за руковање (што је нормално).
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 038


« Reply #203 on: February 26, 2020, 10:41:12 pm »

војна лица, како активна, тако и пензионисана, су ослобођена обуке за руковање (што је нормално).

Zar je moguće?    Cool  Grin
Logged
Elminstter
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 54


« Reply #204 on: February 27, 2020, 12:34:29 am »

Mislim da se ovde nece talasati dok ne prodju izbori, tako da je verovatno da bude produzenje, ali recimo 6m.
Logged
dark-bullet
stariji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 871« Reply #205 on: February 27, 2020, 08:25:39 am »

војна лица, како активна, тако и пензионисана, су ослобођена обуке за руковање (што је нормално).

Pa i nije. Vojno rukovanje oružjem je drukčije.
Logged
Boro Prodanic
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 362


« Reply #206 on: February 27, 2020, 01:05:06 pm »

војна лица, како активна, тако и пензионисана, су ослобођена обуке за руковање (што је нормално).

Pa i nije. Vojno rukovanje oružjem je drukčije.

Molim ako je moguće pojašnjanje u kom smislu se razlikuje vojno i civilno rukovanje, na primer revolverom .357 ili karabinom 7,9mm.
Logged
dark-bullet
stariji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 871« Reply #207 on: February 27, 2020, 02:28:44 pm »

војна лица, како активна, тако и пензионисана, су ослобођена обуке за руковање (што је нормално).

Pa i nije. Vojno rukovanje oružjem je drukčije.

Molim ako je moguće pojašnjanje u kom smislu se razlikuje vojno i civilno rukovanje, na primer revolverom .357 ili karabinom 7,9mm.

Mogu tek probati da pojasnim. Pri civilnom rukovanju je sigurnost na prvom mestu. Pri vojnom rukovanju je na prvom mestu odlučnost, da se oružje u borbi doista i upotrebi. Pri civilnom obučavanju kandidata se ispostavljaju tri pravila kao osnov sigurnosti: 1. tretiraj svako oružje kao da je napunjeno, 2. cev oružja uvek usmeri u "sigurni smer" (to je onaj smer gde nema veće štete, osim možda materialne, ako dođe do opalenja oružja), 3. prst drži uvek van od obarača. Vojna obuka je namenjena uporabi oružja na ratištu, dok je samo oružje u velikoj većini slučajeva prazno (čak i među obavljanjem stražarske službe, prilikom koje se jedino zaduživala municija). Cilj civilne obuke je da obuči kandidata da može samostalno baratati oružjem i municijom (dakle i kod kuće), dok je u pravilu vojna obuka namenjena tek toliko koliko je potrebno za obavljanje bojevog gađanja, dakle pod nadzorom starešina.

Sve navedeno ne znači da možda obuka za vojne starešine možda nije drugačija, možda bliža onoj civilnoj obuci, ali reći da je to jedno i isto, ne znam, ja bih pri tome bio oprezan. Inače, čak i je i obuku za vozački ispit dobro ponoviti (ja radio za C kategoriju pre koju godinu), pa da čovek shvati šta sve novo može da nauči ili da teoretski ali i praktično obnovi. Mislim, da od civilne obuke nema nikakve štete, a ne bi ni za koga trebalo da bude sramota. U Sloveniji se sam ispit sastoji od četiri dela, tri su teoretska (oružje, municija, prva pomoć) a samo gađanje je praktični deo ispita na kojem treba da se pogodi u metu određeni minimum pogodaka.
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 416« Reply #208 on: February 27, 2020, 02:42:00 pm »

војна лица, како активна, тако и пензионисана, су ослобођена обуке за руковање (што је нормално).

Pa i nije. Vojno rukovanje oružjem je drukčije.

Molim ako je moguće pojašnjanje u kom smislu se razlikuje vojno i civilno rukovanje, na primer revolverom .357 ili karabinom 7,9mm.

Mogu tek probati da pojasnim. Pri civilnom rukovanju je sigurnost na prvom mestu. Pri vojnom rukovanju je na prvom mestu odlučnost, da se oružje u borbi doista i upotrebi. Pri civilnom obučavanju kandidata se ispostavljaju tri pravila kao osnov sigurnosti: 1. tretiraj svako oružje kao da je napunjeno, 2. cev oružja uvek usmeri u "sigurni smer" (to je onaj smer gde nema veće štete, osim možda materialne, ako dođe do opalenja oružja), 3. prst drži uvek van od obarača. Vojna obuka je namenjena uporabi oružja na ratištu, dok je samo oružje u velikoj većini slučajeva prazno (čak i među obavljanjem stražarske službe, prilikom koje se jedino zaduživala municija). Cilj civilne obuke je da obuči kandidata da može samostalno baratati oružjem i municijom (dakle i kod kuće), dok je u pravilu vojna obuka namenjena tek toliko koliko je potrebno za obavljanje bojevog gađanja, dakle pod nadzorom starešina.

Sve navedeno ne znači da možda obuka za vojne starešine možda nije drugačija, možda bliža onoj civilnoj obuci, ali reći da je to jedno i isto, ne znam, ja bih pri tome bio oprezan. Inače, čak i je i obuku za vozački ispit dobro ponoviti (ja radio za C kategoriju pre koju godinu), pa da čovek shvati šta sve novo može da nauči ili da teoretski ali i praktično obnovi. Mislim, da od civilne obuke nema nikakve štete, a ne bi ni za koga trebalo da bude sramota. U Sloveniji se sam ispit sastoji od četiri dela, tri su teoretska (oružje, municija, prva pomoć) a samo gađanje je praktični deo ispita na kojem treba da se pogodi u metu određeni minimum pogodaka.

 Ti , prijatelju veruješ u to što si napisao??? Znaš li koliko su dugo starešine u Vojnim Školama i Akademiji imale predmet Naoružanje s Nastavom gađanja? Znaš li koliko su pojedine starešine izvele časova obuke vojnicima iz istog predmeta? Koliko je tu prakse kroz razna gađanja i vežbe.
Logged
Boro Prodanic
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 362


« Reply #209 on: February 27, 2020, 03:14:47 pm »

Stvarno mislim da oficirima i podoficirima ta obuka nije potrebna - bilo bi to kao da nekoga ko je završio težak fakultet šalješ ponovo u VI razred osnovne škole.
Logged
Pages:  1 ... 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 23 queries.