PALUBA
September 26, 2021, 04:30:49 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati najviše do 24 h.
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 13 14 15 16 17 [18]   Go Down
  Print  
Author Topic: Zakon o oružju i municiji R. Srbije  (Read 51488 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 52 812« Reply #255 on: June 11, 2021, 12:05:07 pm »

петак, 11.06.2021.

Србија и Црна Гора прве у Европи по броју личног наоружања

ВАШИНГТОН – Сједињене Америчке Државе су прве у свету по броју личног ватреног наоружања, са чак 120,5 комада оружја на стотину становника, наводи се у извештају независне организације „World population review” са седиштем у САД за 2021. годину.

У рукама цивила у САД је готово 394 милиона комада оружја легално пријављеног, што значи да је више оружја него људи, јер према подацима ВПР-а, популација САД броји око 333 милиона становника, преноси Танјуг. На сајту организације се наводи да многи грађани у САД немају оружје, док, с друге стране, многи поседују више комада.

Према подацима те организације, од европских земаља највише пријављеног оружја по становнику имају Србија и Црна Гора, које су на листи ВПР-а поделиле пето и шесто место, са 39,1 комада личног наоружања на 100 становника.

На другом месту те листе, после САД су Фокландска острва са 62,1 комада оружја на 100 становника, на трећем месту је Јемен са 52,8 комада наоружања, а на четвртој позицији је Нова Каледонија (42,5 комада). Седмо и осмо место деле Уругвај и Канада са по 34,7 комада оружја, на 9. позицији је Кипар (34), а на десетој Финска (32,4 комада). Босна и Херцеговина је на 13. месту са 31,2 комада цивилног наоружања на 100 становника.

Када се погледа укупан број комада оружја, може се видети да становници Србије имају 2.719.000 комада оружја, Црне Горе 245 хиљада, а у БиХ тај број износи 1.185.000. Ови подаци односе се само на оружје које је уредно пријављено надлежним институцијама, док се број оног непријављеног тј. илегалног не може са сигурношћу утврдити, јер о њему не постоји никаква званична евиденција.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 52 812« Reply #256 on: June 16, 2021, 09:19:52 am »

"Deo tradicije": Crna Gora prva u Evropi po količini ličnog naoružanja
Tanjug 16.06.2021.

Prema rezultatima istraživanj "Izveštaja o svetskoj populaciji" („WPR; World population review“) za ovu godinu, Crna Gora je prvaa u Evropi po količini ličnog naoružanja u legalnom posedu, što znači da je svaki treći stanovnik naoružan, odnosno da od 100 stanovnika, 39 građana poseduje komad ličnog naoružanja.

Broj ilegalnog naoružanja nije moguće sa sigurnošću utvrditi, jer o tome ne postoji zvanična evidencija. Kriminolog profesor Pravnog Fakulteta u Podgorici Velimir Rakočević kaže da je teško dati egzaktnu procenu po pitanju ilegalnog oružja. Kriminološka istraživanja pokazuju da je tamna brojka prilično visoka kada je u pitanju krivčno delo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Globalno posmatrano na dva registrovana komada oružja dolazi jedno neprijavljeno oružje što svakako treba da zabrine. Ovo su optimistične prognoze budući da je u nekim državama taj odnos prijavljenog i nelegalnog oružja čak 1:1“, kaže Rakočević za Radio Slobodna Evropa (RSE). Rakočević posedovanje oružja vidi i kao deo tradicije u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da je prošle godine izdato 1.808 dozvola ili odobrenja za nabavku oružja i taj broj je u poslednjih pet godina bio približan. Prema podacima MUP-a fizička i pravna lica imaju 100.430 komada registrovanog oružja kod 67.223 vlasnika. Od tog broja 38.486 komada se u posedu osoba koje se bave sportskim streljaštvom.

A u akcijama Ministarstva unutrašnjjih poslova dobrovoljne predaje oružja državi, koje su sprovođene od 2015. do 2021., predato je 1.865 komada oružja, 1.006 delova za oružje, minsko eksplzivnih sredstava 345 i municije 33.822 komada.

Izvor: www.blic.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 19 391


« Reply #257 on: June 18, 2021, 04:55:49 pm »

Quote
Od tog broja 38.486 komada se u posedu osoba koje se bave sportskim streljaštvom.

Колико ли се то људи у Црној Гори бави спортским стрељаштвом... Cool
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 52 812« Reply #258 on: August 17, 2021, 11:46:02 am »

Za pucanje iz oružja vam preti do 10 godina robije, a evo ko sme da ga koristi bez ikakvih posledica
IZVOR: 24SEDAM.RS UTORAK, 17.08.2021.

Beograd -- Pucanje iz vatrenog oružja po proslavama strogo je zabranjeno, iako je to maltene postao običaj u Srbiji.

Za ovakvo ponašanje može se dobiti čak 10 godina zatvora, a jedina civilna lica koja smeju da pucaju na otvorenom su lovci, pišu beogradski mediji. Rođenje deteta obeleži se često pucanjem iz pištolja u vazduh, što je gotovo uobičajen način da se izrazi radost u Srbiji. Međutim, ovakvo ponašanje može biti jako opasno jer svaki metak koji bude ispaljen u vazduh na kraju završi na zemlji.

A žrtava zalutalih metaka ima svuda po svetu, pa tako i kod nas. Tako je u Bačkoj Palanci staricu D.Đ. pre dve godine pogodio zalutali metak dok je sedela na terasi. Jedan zalutali metak pogodio je u novosadskom naselju Telep parkirani automobil u maju ove godine, a pukom srećom niko nije stradao. Samo nekoliko dana ranije, na slavlju u Novom Sadu jedan od gostiju je pucao u vazduh i pogodio strujnu žicu. Nakon toga, struja iz žice je ubila jednu osobu.

Može pucanje, ali u streljani

Advokat Ivan Simić kaže da niko u Srbiji ne može da puca iz vatrenog oružja mimo posebnih prostorija koje su za to određene.

"To su streljane za rekreativne strelce ili vojni i policijski poligoni, gde profesionalci vežbaju upotrebu vatrenog oružja. Dakle, to je ako gledamo strogo formalno. Naravno, kod nas je odomaćeno “šenlučenje”, odnosno pucanje za vreme određenih veselja i to je nešto što spada u domen običajnog prava. Iako je odomaćeno, to je protivpravno", kaže on. Simić objašnjava da je u našoj tradiciji najčešće pucalo kada su bili ispraćaji u vojsku, kao i kada se na svadbama puca u jabuku iz lovačke puške. Međutim, on objašnjava da je to drugačija situacija.

"Tu praktično koristite sačmu koja je rasprskavajuća i ne može mnogo da ugrozi okolinu jer je ta municija takva da posle par desetina metara više nema ubojito dejstvo. U tom slučaju je ugrožavanje okoline svedeno na minimum, tako da tu ne možemo da govorimo o opštoj opasnosti. Ali kada govorimo o pucanju u vazduh, to je apsolutno protivpravno. Međutim, imali smo situaciju da sinovi pojedinih pevačica pucaju u vazduh kao da su lokalni šerifi. Da li su zbog toga odgovarali ne znam, ali niko nema pravo da na slavljima puca", objašnjava on.

Od civila samo lovci smeju da pucaju

Na pitanje ko sme da puca na otvorenom u Srbiji, Simić kaže da postoje tačni propisi.

"U Srbiji sme da puca samo službeno lice prilikom određene intervencije, lišavanja slobode lica koje pruži otpor pa je nužno da se ispali hitac upozorenja u vazduh. Ili ako to lice napada na život, onda imaju pravo da upotrebe službeno oružje i zaštite svoj život. Takođe, lica koja imaju dozvolu za nošenje oružja, koja se dobija pod posebno propisanim uslovima, mogu da ga upotrebe kada treba da zaštite svoj ili život bliskog lica. I, naravno, lovci imaju pravo da pucaju ali isključivo u lovištima! Sva druga upotreba oružja dozvoljena je isključivo na poligonima i streljanama. Nismo na Divljem Zapadu i nemamo šerife i kauboje, pa da kako kome padne na pamet može da izvadi pištolj i puca", objasnio je on. Advokat dodaje da čak i ako imate oružje koje želite da prenesete sa jednog na drugo mesto, ono mora da bude rasklopljeno tokom transporta na tri dela.

I do 10 godina robije

Simić objašnjava da kazna za pucanje na otvorenom zavisi od nekoliko stvari.

"U zavisnosti od toga da lice neovlašćeno drži vatreno oružje iz koga puca ili ima dozvolu za držanje, zavisiće i visina kazne. Takođe, zavisiće i od toga gde je neovlašćeno upotrebio vatreno oružje, da li recimo sa terase svoga stana ili prozora. Ukoliko ima dozvolu za držanje tada može odgovarati za krivično izazivanja opšte opasnosti gde je propisana kazna od dve do 10 godina zatvora", kaže advokat. Međutim, u slučaju da nema dozvolu za držanje ili je oružje neovlašćeno nosio, odgovaraće i za delo Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija za koje je propisana kazna zatvora od šest meseci do pet godina zatvora.

"Ukoliko neovlašćeno i drži i nosi bez dozvole kazna se kreće od dve dve do 10 godina i takođe se izriče u sticaju sa krivičnim delom izazivanje opšte opasnosti u slučaju da je došlo do upotrebe bez namere da se ugrozi nečiji zivot i telo", objasnio je advokat. Iako je godinama advokat, Simić kaže da nikada nije čuo da je neko uhapšen što je pucao na svadbi.

"Ne znam da je iko od kolega imao tu situaciju. Mada na svadbama, na kojima sam bio, ne pamtim da je neko pucao iz oružja jer sada već imate savremenih sredstava poput vatrometa. To je bilo zastupljeno posle ratnih godina, kada je bilo uobičajno da se na svakom veselju puca", objasnio je on.

Izvor: www.b92.net
Logged
Pages:  1 ... 13 14 15 16 17 [18]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Oglasi za poslove na Jooble.org
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.018 seconds with 22 queries.