PALUBA
October 19, 2021, 01:34:06 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: "Centar", autobiografski roman autora Radenka Kuzmanovića (podoficir u penziji). Roman pisan po stvarnim događajima 39. klase Srednje Vojne škole KoV-a JNA.
 
   Home   Help Login Register  
Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati najviše do 24 h.
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5   Go Down
  Print  
Author Topic: Obelezavanje praznika rodova, sluzbi, jedinica i ustanova u MO i VS - vesti  (Read 18687 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 131« on: November 13, 2008, 08:46:30 am »


12/11/2008
У Дому Гарде на Топчидеру данас је одржан свечани пријем поводом обележавања 12. новембра – Дана Војнобезбедносне агенције. Први пут ове године, 12. новембар се обележава као Дан ВБА. Тог датума 1839. године донет је Војни закон Кнежевине Србије у коме су први пут у новијој историји разрађени облици угрожавања безбедности војске.

Директор ВБА Светко Ковач је на свечаности у Дому Гарде нагласио да је у последњих пет година ВБА остварила значајне резултате у реформи службе.

Паралелно са процесом реформи, према речима директора Ковача, ВБА је врло успешно извршавала задатке из области заштите Министарства одбране и Војске Србије и то ће јој бити тежиште ангажовања и у наредном периоду.

На свечаности је истакнуто да ће до 2010. године бити окончан процес реформи с циљем да ВБА буде савремена агенција способна да одговори све сложенијим безбедносним ризицима и претњама и агенција која ће бити од користи систему одбране и грађанима Србије.

Извор:Сајт министарства одбране
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 131« Reply #1 on: September 15, 2009, 04:07:01 pm »

15.09.2009
У Центру за обуку логистике, у  Крушевцу, одржана  је свечаност  на којој су обележени дани интендантске, техничке и саобраћајне службе.

Свечаности су присуствовали представник Команде за обуку, команданти центара за обуку и јединица гарнизона Крушевац, председница Скупштине града Крушевца Весна Весковић, представници организацијских целина Министарства одбране и други гости.

У свом обраћању, командант Центра за обуку логистике, пуковник Милорад Димитријевић, истакао је да је, у протеклих годину дана, Центар за обуку логистике, чији је основни задатак обука кадрове техничке, саобраћајне и интендантске службе, дао значајан допринос у подизању функционалних и оперативних способности команди и јединица Војске Србије и организационих целина Минстарства одбране.

Извор: Сајт В.С.
Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 409« Reply #2 on: September 29, 2009, 09:26:59 am »

  29.09.2009.

  ЧЕСТИТКА НАЧЕЛНИКА ГЕНЕРАЛШТАБА ПОВОДОМ ДАНА РОДА АРТИЉЕРИЈСКО-РАКЕТНИХ ЈЕДИНИЦА ЗА ПРОТИВВАЗДУХОПЛОВНА ДЕЈСТВА

  ЧЕСТИТКА

ПРИПАДНИЦИМА АРТИЉЕРИЈСКО-РАКЕТНИХ ЈЕДИНИЦА

ЗА ПРОТИВВАЗДУХОПЛОВНА ДЕЈСТВА

ПОВОДОМ 30. СЕПТЕМБРА – ДАНА РОДА

 

  Поводом 30. септембра – Дана артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства, свим припадницима рода упућујем срдачне честитке.

  Стручност, одговорност и професионализам припадника вашег рода представљају гаранцију у извршавању постављених задатака и потврду да сте један од ослонаца вида Ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

  Уз жељу да и убудуће успешно реализујете постављене задатке, честитам вам празник.

НАЧЕЛНИК ГЕНЕРАЛШТАБА
ВОЈСКЕ СРБИЈЕ
генерал-потпуковник
Милоје Милетић

  Извор: Сајт Војске Србије
Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 409« Reply #3 on: September 29, 2009, 11:14:54 am »

  29.09.2009.

  ЗАМЕНИК НАЧЕЛНИКА ГЕНЕРАЛШТАБА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ ПРИМИО У ПОСЕТУ ДЕЛЕГАЦИЈУ РОДА АРТИЉЕРИЈСКО-РАКЕТНИХ ЈЕДИНИЦА ЗА ПРОТИВВАЗДУХОПЛОВНА ДЕЈСТВА

  Поводом 30. септембра – Дана рода артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Младен Ћирковић примио је у посету делегацију тог рода.

  У саставу делегације рода артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства били су бригадни генерал др Миодраг Гордић, командант 250. ракетне бригаде ПВО, пуковник Зоран Ковачевић из Генералштаба Војске Србије, пуковник Милош Радисавчевић из Команде ВиПВО и пуковник Драган Трифуновић из Команде КоВ.   

  Извор: Сајт Војске Србије
Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 409« Reply #4 on: November 12, 2009, 11:53:16 am »

  12.11.2009.

  Председник Републике Србије Борис Тадић честитао је данас свим припадницима Војнобезбедносне агенције Дан Војнобезбедносне агенције.

  „Поводом 12. новембра – Дана Војнобезбедносне агенције, свим припадницима Војнобезбедносне агенције упућујем срдачне честитке.

  Професионализам припадника Војнобезбедносне агенције потврђује висок степен ефикасности у супротстављању изазовима и претњама систему одбране и националним интересима Републике Србије.

  Усвајањем Закона o Војнобезбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији после дужег времена створени су нормативно-правни услови за даљу реформу Војнобезбедносне агенције и стварање модерне службе у саставу безбедносно - обавештајне заједнице Републике Србије.

  Тиме су створене претпоставке за даљи развој Војнобезбедносне агенције, у складу са савременим захтевима и потребама система одбране и безбедносно - обавештајног система Републике Србије.

  Очекујем да и у будућности професионалним, стручним и одговорним извршавањем задатака доприносите изградњи и очувању укупне безбедности, као претпоставци успешног развоја и напретка наше земље.

  Уз срдачне честитке поводом празника – Дана Војнобезбедносне агенције, свим њеним припадницима желим добро здравље и срећу у личном и професионалном животу“, поручио је председник Србије у честитци.

  Извор: Сајт Министарства одбране Републике Србије
Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 409« Reply #5 on: November 12, 2009, 11:54:39 am »

  12.11.2009.

  Честитка министра одбране Драгана Шутановца поводом Дана Војнобезбедносне агенције

  "Поводом 12. новембра- Дана Војнобезбедносне агенције, свим припадницима Агенције упућујем срдачне честитке.

  Професионализмом и одговорним извршавањем задатака у претходном периоду ефикасно сте се супротстављали актуелним безбедносним изазовима и допринели стабилности система одбране и свеукупној безбедности наше земље.

  Доношењем закона о ВБА и ВОА створен је нормативно-правни оквир и услови за даље уобличавање организације и рада Војнобезбедносне агенције, према потребама система одбране и обавештајно-безбедносног сектора Републике Србије.

  Уверен сам да ћете и даље ефикасним извршавањем задатака и спровођењем реформских циљева створити модерну службу, која ће одговорити променљивим безбедносним изазовима у интересу свих грађана Србије и њихове безбедности.

  Честитајући вам празник, желим вам успехе у раду и извршавању професионалних задатака."

  Извор: Сајт Министарства одбране Републике Србије
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 131« Reply #6 on: January 25, 2010, 05:36:58 pm »

Obeležen dan Novinskog centra Odbrana


25.01.2010.

Svečanost obeležavanja 24. januara Dana Novinskog centra Odbrana održana je danas u Centralnom domu Vojske Srbije u prisustvu ministra odbrane Dragana Šutanovca,zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Mladena Ćirkovića, visokih predstavnika MO i GŠ, uglednih zvanica iz kulturnog i javnog života te saradnika i prijatelja redakcije. Time je obeležena i 131. godišnjica postojanja vojne štampe u Srbiji.


Čestitajući 131. godišnjicu postojanja vojne štampe, ministar odbrane Dragan Šutanovac je istakao da rad na organizacijskim reformama u okviru Ministarstva odbrane ima svoju merljivu vrednost. To se, kako je rekao, vidi iz toga što je Ministarstvo postalo najuvaženija i najpoštovanija državna ustanova danas. To je prema njegovom mišljenju veliki uspeh, jer je ugled sistema odbrane u prošlosti bio urušen.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

– Još jedan uspeh je to što je Ministarstvo odbrane najmanje korumpirana ustanova – rekao je Šutanovac podsetivši da je mišljenje građana u direktnoj vezi sa onim što magazin Odbrana radi. On je rekao da su Uprava sa odnose sa javnošću i magazin na vreme oblikovali javno mnjenje i pokušali da čitaocima objasne šta je to što Ministartvo odbrane radi.

Šutanovac je istakao da danas nemamo vremena da čekamo probleme već da im moramo ići u susret. Kao najvažniji državni projekat koji se u okviru Ministarstva sprovodi izdvojio je profesionalizaciju Vojske.

- Svi preduslovi su ostvareni, a da bi se taj posao priveo kraju moramo nastaviti komunikaciju sa medijima, čineći sve da bi i ove godine ta kampanja bila pozitivna – rekao je Šutanovac.

Ministar je najavio da će ove godine Ministarstvo odbrane i Novinski centar Odbrana biti domaćin međunarodne konferencije vojnih novinara. To je, pre,a njegovim rečima, još jedan dokaz da možemo da organizujemo velike skupove koji prevazilaze granice naše zemlje.

- Želja nam je da ove godine Odbrana nastavi sa razvojem. Ne može Odbrana biti snažna bez Vojske, niti Vojska bez Odbrane – podvukao je ministar.

Šutanovac je rekao da vanredni događaji sami po sebi dospevaju na naslovne strane, a da je posao novinara Odbrane da javnosti približe pozitivne stvari koje se događaju u sistemu odbrane.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Načelnik Uprave za odnose sa javnošću kapetan bojnog broda Petar Bošković rekao je da plasiranjem informacija putem magazina Odbrana informišemo javnost o svim aktivnostima Ministartva odbrane.

Bošković je najavio da će u Centralnom domu Vojske Srbije ubuduće biti smešten medija-centar Ministarstva odbrane, koji će objedniti novinsku i izdavačku delatnost. Prema njegovim rečima, tu će biti smeštena savremena medija-sala i televizijski studio sa potrebnom opremom.

- U planu je redizajn veb sajta, koji će zajedno sa novim sadržajima biti u funkciji svakodnevnog informisanja javnosti i to u video i televizijskom formatu. Direktno preuzimanje materijala omogućiće brže informisanje građana. O popularnosti naše veb prezentacije najbolje svedoči brojka od dva miliona poseta tokom protekle godine – naglasio je načelnik Uprave za odnose sa javnošću.

Prema njegovim rečima, statistika je pokazala za događaje u Ministartvu odbrane vlada veliko interesovanje. Povodom dana NC Odbrana Bošković je poručio da očekuje još bolje rezultate rada u novom medija-centru, što je u interesu javnosti.

Direktor Novinskog centra Odbrana i glavni i odgovorni urednik magazina Odbrana potpukovnik Slavoljub Marković podsetio je na bogatu tradiciju vojnog novinarstva kao i na napore koje novinari Odbrane svakodnevno ulažu kako bi javnosti približili, tačno i verodostojno informacije iz MO i VS. On je rekao da Novinski centar spremno dočekuje organizacijske promene i da će raditi na poboljšanju rezultata. On se zahvalio menadžmentu MO na podršci kao i saradnicima magazina koji u velikoj meri dopinose njegovom kvalitetu.

Nagrada „Ivan Marković“ za 2009. godinu, za najbolji novinarski prilog o sistemu odbrane, dodeljena je Goranu Janićeviću, novinaru Produkcijske grupe „Mreža“, za prilog Rado ide... – vojska ponovo u modi, koji je 27. oktobra prošle godine emitovan na drugom kanalu RTS. Iza takve odluke stoji stručni žiri u čijem sastavu su bili: dr Miroljub Radojković, redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu (predsednik), Zoran Baranac, izvršni producent TV Foks, Helena Milošević, savetnik u Upravi za odnose sa javnošću MO i Zoran Puhač, pukovnik u penziji, nekadašnji novinar i urednik u listu „Vojska. Žiri je ocenio da prilog predstavlja autentičan zapis aktuelnog društvenog trenutka u kome se sve veći broj mladića, umesto za civilnu službu, opredeljuje da vojni rok služi u uniformi. Nagradu Goranu Janićeviću uručio je ministar odbrane Dragan Šutanovac.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Najuspešniji novinar magazina Odbrana u 2009. godini je major Vladimir Počuč, a najbolju saradnik potpukovnik Ištvan Poljanac, nastavnik u katedri Naoružanja i vojne opreme Vojne akademije.

Najuspešniji sportista Vojske Srbije, prema oceni stručnog žirija je atletičar stariji vodnik Goran Čegar. Iza te odluke stali su: Nenad Ilić, trener naše veslačke reprezentacije i član predsedništva Olimpijskog komiteta Srbije, višestruki državni prvak u veslanju i svetski univerzitetski šampion 1983. godine, pukovnik mr Branko Bošković, zamenik načelnika Vojne akademije, nekadašnji maratonac i nosilac prvog zvanja vojnog sportiste godine, pukovnik Zoran Šćekić, načelnik referata za fizičku obuku u Upravi za obuku i doktrinu Generalštaba VS, Radenko Mutavdžić, zamenik glavnog i odgovornog urednika magazina „Odbrana“ i jedan od najiskusnijih urednika «Odbrane» Branko Kopunović. Goran Čegar prošle godine pobedio je na prvenstvu Srbije u maratonu u Novom Sadu, trci Kroz istoriju, na međunarodnom Novosadskom maratonu i polumaratonima u Zagrebu i Novom Sadu. Pored toga, postigao je rekord staze Šujičkog polumaratona u Bosni i Hercegovini i trijumfovao na memorijalu Goran Raičević. Prvo mesto osvojio je na polumaratonu Vojske i policije i na regionalnom vojnom takmičenju u BiH, dok je srebro doneo sa regionalnog vojnog prvenstva u Ohridu.

Titulu najbolje sportske ekipe Vojske Srbije u 2009. godini žiri je dodelio atletičarima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u čijem sastavu su bili: kapetani Aleksandar Kračković i Aleksandar Neševski, potporučnici Aleksandar Ćirković i Miloš Đurđević, stariji vodnici Dalibor Stanković i Goran Čegar, vodnik Miroslav Bojović kadeti Vojne akademije Nevena Jovanović, Aleksandar Milosavljević, Darko Živković i vojnici Mirko Petrović, Miloš Salaški, Đorđe Novaković, Nenad Mićić i Nikola Stamenić. Oni su, sem ostalog, pobedili na Regionalnom vojnom prvenstvu u Ohridu, osvojili treće mesto na krosu CISM u Nemačkoj i zauzeli sedmo mesto na 42. svetskom vojnom prvenstvu u maratonu. Za njihove uspehe zaslužni su i treneri i rukovodioci – potpukovnik mr Dragan Todorov, profesori Snežana Stančetić i Sonja Petrović, referenti za fizičku kulturu u Drugoj i Četvrtoj brigadi Kopnene vojske, i profesor Stevan Grujić sa Vojne akademije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Specijalna priznanja dodeljena su: zastavniku Goranu Todoroviću, pripadniku 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade koji je prošle godine padobranskim tandem skokom sa 8.453 metra oborio sopstveni svetski rekord među paraplegičarima; preduzeću Univerzijada 2009 za izvanrednu saradnju sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije za vreme održavanja najveće sportske manifestacije u našoj zemlji 2009. godine i doprinosu razvoja vojnog sporta i kadetu starijem vodniku starijem vodniku Aleksandru Sokolovu, pobedniku ovogodišnje plivačke trke za Bogojavljenski krst na Adi Ciganliji.

Izvor: Sajt MORS


* 25012010_dan_nc_21.jpg (165.82 KB, 1024x681 - viewed 139 times.)

* POP_3084.jpg (156.37 KB, 1024x681 - viewed 128 times.)

* POP_3232.jpg (186.77 KB, 1024x681 - viewed 149 times.)

* POP_3097.jpg (172.71 KB, 1024x681 - viewed 137 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 131« Reply #7 on: November 02, 2010, 01:16:05 pm »

Obeležen dan meterološke službe


01.11.2010

Komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane brigadni general Ranko Živak čestitao je danas, u Komandi ViPVO u Zemunu, pripadnicima Meteorološke službe njihov dan.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Tom prilikom okupljenima se obratio i načelnik meteorološke službe potpukovnik Jovan Miloš koji je istakao značaj ovog posebnog odeljenja Operativnog centra Komande ViPVO za sistem odbrane u celini.

Meteorološka služba obeležava svoj dan u znak sećanja na dan kada je 1. novembra 1923. godine u Petrovaradinu, ustanovljena meteorološka sekcija Prve vazduhoplovne komande kao osnova daljeg razvoja Meteorološke službe vazduhoplovstva.

Izvor: Sajt VS


* DanMeteoSluzbe2010.jpg (131.13 KB, 1024x685 - viewed 147 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 131« Reply #8 on: May 06, 2011, 03:09:18 pm »

Оbeležen Dan Vojnoobaveštajne agencije


05.05.2011.
 
U Domu Garde na Topčideru večeras je priređen prijem povodom Dana Vojnoobaveštajne agencije (VOA) - 6. maja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Svečanosti, kojom se obeležava 91. godina postojanja te službe, prisustvovali su predsednik Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministri u Vladi Srbije, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Milan Bjelica, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP-a, verskih zajednica, vojni izaslanici akreditovani u Srbiji i brojni gosti.

U čestitki upućenoj svim pripadnicima Agencije povodom praznika, predsednik Tadić je poručio da je Vojnoobaveštajna agencija danas jedan od osnovnih činilaca bezbednosno-obaveštajnog sistema, a na njenim pripadnicima je velika odgovornost doprinosa očuvanju bezbednosti Republike Srbije i njenih građana.

 Svojim radom i postignutim rezultatima tokom prošle godine, dodao je, Agencija je značajno doprinela jačanju bezbednosti Republike Srbije i tom prilikom izrazio uverenje da će to činiti i ubuduće.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ministar Šutanovac je, čestitajući praznik svim pripadnicima VOA, rekao da u savremenom svetu moderni rizici i pretnje diktiraju tempo u kome su vojne i nevojne pretnje takve da se gotovo sve vojske sveta modernizju, smanjuju, a sa druge strane pojačavaju obaveštajne komponente. One su često, dodao je, glavni element u situacijama sprečavanja sukoba.

- Nekada se jačina vojske merila na komad i kilogram, a danas se meri njena efikasnost, a pravovremena informacija može da bude ključ efikasnosti. Stoga je vrlo važno razvijati obaveštajni sektor – istakao je ministar Šutanovac. On je podsetio da se u proteklih nekoliko godina sistem odbrane u velikoj meri transformisao, reformisao i modernizovao, a taj trend su pratile i obe agencije u okviru njega. Danas, kako je naglasio, imamo moderne agencije, koje nas zastupaju u svetu, a obavljaju svoje poslove i u zemlji.

Prema njegovim rečima, vojnodiplomatski predstavnici su ujedno i predstavnici naše odbrambene industrije, o čemu svedoče podaci da su najvažniji partneri u namenskoj industriji upravo zemlje u kojima imamo jaka predstavništva.

- Zaokružili smo i reforme kada je reč o nadzornom radu i Inspektoratu vojnih agencija, a dobili smo i Generalnog inspektora rada tih agencija, čime je okončan jedan deo procesa reformi - naglasio je ministar Šutanovac.

Pozdravljajući goste, zastupnik direktora VOA brigadni general Dragan Vladisavljević istakao je da današnji datum nema samo istorijsku dimenziju, već da je to prilika za sve njene pripadnike da se ukaže na mesto Agencije u sistemu odbrane.

- Uveren sam da je u godini koja je za nama Agencija u skladu sa potrebama sistema odbrane i strateškim ciljevima naše zemlje uspela da doprinese objektivnom sagledavanju bezbednosne situacije u svetu i regionu. To je onima koji donose odluke omogućilo formulisanje državnih rešenja na aktuelne bezbednosne rizike i pretnje – istakao je general Vladisavljević poručujući da će se pripadnici VOA potruditi da se takav pozitivan trend nastavi.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Vojnoobaveštajna agencija svoj dan obeležava 6. maja, kada je 1920. godine stupila na snagu Uredba o Glavnom đeneralštabu i đeneralštabnoj struci Kraljevine SHS, kojom je obrazovano Obaveštajno odeljenje Glavnog đeneralštaba. Tako je prvi put od nastanka moderne vojske na našim prostorima, obaveštajna funkcija izdvojena u posebnu organizacijsku celinu.

Zadaci Obaveštajnog odelenja bili su izrada studija stranih država i vojski i prikupljanje podataka, kao i održavanje veze sa stranim vojnim izaslanicima i misijama. Organizacija rada na suzbijanju neprijateljskih radnji u nameri prikupljanja podataka o našoj vojsci i zemlji, takođe su bili zadaci tadašnjeg Obaveštajnog odelenja. Tokom vremena uloga i zadaci VOA prilagođavani su savremenim svetskim trendovima, a danas kao moderna spoljnoobaveštajna služba Ministarstva odbrane obavlja obaveštajnu funkciju za potrebe sistema odbrane Srbije.


Izvor: www.mod.gov.rs


* POP_9696.JPG (130.93 KB, 1024x681 - viewed 88 times.)

* POP_9790.JPG (110.97 KB, 1024x681 - viewed 90 times.)

* POP_9808.JPG (147.63 KB, 1024x682 - viewed 92 times.)
Logged
davi
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 179


« Reply #9 on: November 15, 2011, 11:02:26 am »

Припадници Војнобезбедносне агенције вечерас су, у присуству државног и војног врха, свечано обележили дан Агенције - 12. новембар.

Пријему у згради старог Генералштаба присуствовали су председник Србије Борис Тадић, премијер Мирко Цветковић, министар одбране Драган Шутановац, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић, министри у Влади Србије, представници извршне и законодавне власти, градоначелник Београда Драган Ђилас, српски патријарх Иринеј и црквени великодостојници, као и дипломате и страни војни изасланици.

Обраћајући се присутнима председник Републике Србије Борис Тадић изразио је уверење да ће многи проблеми који су током претходне године били испуњени безбедносним искушењима и изазовима бити разрешени.

- У безбедносном смислу, ми данас јесмо сигурнија земља. Нема никакве дилеме да је наш међународни безбeдносни кредибилитет повећан, и да је укупни кредибилитет Србије и српског народа на вишем нивоу него што је био до сада - оценио је председник Србије честитајући припадницима Војнобезбедносне агенције њихов празник.

- Генерале Коваче, верујем да ћете ви са припадницима Војнобезбедносне агенције наставити даље да радите, да сте одшколовали кадар који представља нову снагу и гаранцију наше сигурности у годинама које долазе. Сектор безбедности није сектор потрошње, то је инвестиција у будућност, инвестиција у развој. Координација свих безбедносних сектора јесте нужна претпоставка сигурности наше земље и наших грађана, али истовремено таква координација обезбеђује виши ниво улагања, отварања нових радних места, сигуран пласман капитала, а то је претпоставка развоја сваке земље, поготово у околностима у којима се данас читав свет налази. Није велика тајна чињеница да данас свет јесте поклекао пред финансијским проблемима, и у том контексту сваки наш грађанин треба да зна да безбедносни фактор, да наша војска, полиција, безбедносне службе, Биро за координацију безбедносних служби и Савез за националну безбедност својим радом доприносе не само сигурности грађана, већ укупном економском и технолошком развоју наше земље, а на крају и подизању укупног кредибилитета српског народа и државе - рекао је Тадић.

Према његовим речима, Србија се суочава са безбедносним изазовима, као и многе друге земље, и не можемо очекивати да ће сви безбедносни изазови бити одједном разрешени. Томе доприносе и сталне претње не само од организованог криминала и корупције, већ и претње од тероризма.

- Неопходно је да у технолошком и кадровском смислу, домену обучености, наше безбедносне службе буду спремне да одговоре изазову у времену које је пред нама. Србија има комплексан геостратегијски положај. У економском погледу он може бити повољан, у политичком и безбедносном смислу он је веома тежак. Ми нити желимо нити хоћемо да мењамо простор у којем желимо да живимо, нити је то теоретски могуће, али то подразумева нашу обавезу да и у безбедносном смислу будемо спремни да одговоримо на изазове са којима се суочавамо, нагласио је председник и додао да од Војнобезбедносне агенције очекује да унутар Савета за националну безбедност даље спроводи координацију свих безбедносних обавештајних функција, да одбрани и Војску Србије, настави са радом и са другим безбедносним секторима у држави, и на тај начин допринесе и европском и глобалном стабилизовању.

„Последње године означавају промене у домену безбедности. Србија више није увозник, већ извозник безбедности. Србија оперативно делује глобално, сарађује са многим другим безбедносним чиниоцима у свету и наш допринос стабилности других земаља данас је изузетно велик, имајући у виду укупне перформансе нашег друштва, бруто друштвени производ, величину наше земље, број становника. Само заједно можете одбранити нашу земљу и допринети сигурности наших грађана, поручио је Тадић честитајући дан Војнобезбедносне службе њеним припадницима.

Према речима директора ВБА Светка Ковача Агенција данас има заокружен нормативно правни оквир који је усаглашен са са европским и светским стандардима и прилагођен правном систему Републике Србије.

- Ово је прилика да кажем да је ВБА у овој години успешно извршавала задатке безбедносне и контраобавештајне заштите система одбране. Посебно наглашавам да у систему одбране у току ове године није било организоване криминалне делатности, што није само наша заслуга, већ и превентивних мера које предузимају и други органи Министарства одбране – истакао је Ковач додајући да последњих година у систему одбране опада број случајева појединачне криминалне делатности и корупције и они за сада не представљају значајну безбедносну претњу.
У односу на претходне године, како је нагласио директор ВБА, данас је посебно унапређена пиротехничка безбедност, пошто и нема више минскоексплозивних средстава која се чувају на отвореном простору.

- Ове године, смо такође, модернизовали Оперативни центар ВБА, а захваљујући великом разумевању и помоћи државних и других органа добили смо изузетно савремен одсек из кога се управља операцијама и користи за друге потребе Агенције оценио је Ковач упућујући посебну захвалност на помоћи Министарству унутрашњих послова и Телекому Србије.
Он је најавио да у наредној години планирано да се Агенција непосредно укључи у
безбедносну заштиту учешћа припадника Војске Србије у мировним операцијама.

У складу са развојем и применом савремених технологија у оквиру обавештајних терористичких или других претњи, Војнобезбедносна агенција ће као модерна служба безбедности, посебну пажњу посветити безбедности информационих система и рачунарских мрежа које користи Војска Србије и Министарство одбране – поручио је Ковач додајући да ће на тај начин Војнобезбедосна агенција ће потврдити да је савремена
контраобавештајна служба која одговара променљивим безбедносним изазовима и даје пуни допринос безбедности свих грађана Републике Србије.

На крају излагања, директор ВБА је посебно истакао да та Агенција сваке године учествује у разним хуманитарним акцијама, а ове године је то била акција Битка за бебе.

Дан ВБА - 12. новембар обележава се у знак сећања на исти датум у 1839. години, када је донет први војни закон у коме су разрађена дела за издају, шпијунажу, побуну и друга дела која угрожавају војску и државу.


Izvor: sajt MO RS
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 131« Reply #10 on: November 09, 2012, 11:08:47 am »

Obeležen Dan Vojnobezbednosne agencije


08.11.2012.

U prisustvu državnog i vojnog vrha i brojnih gostiju, pripadnici Vojnobezbednosne agencije večeras su proslavili svoj praznik – 12. novembar.

Svečanom prijemu u Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba prisustvovali su predsednik Narodne Skupštine Nebojša Stefanović, premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković, ministri u Vladi Srbije, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, sveštenstvo, diplomate i strani vojni izaslanici.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Direktor VBA Svetko Kovač istakao je da nije bilo značajnijih bezbednosnih problema u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane, i da je bezbednosna situacija u sistemu odbrane stabilna. On je dodao i da, iako organizovana kriminalna delatnost, korupcija i slučajevi pojedinačne kriminalne delatnosti ne predstavljaju značajnu bezbednosnu pretnju sistemu odbrane, zbog specifičnosti i osetljivosti sistema odbrane zahtevaju značajnije angažovanje na primeni preventivnih i represivnih mera.

- Vojnobezbednosna agencija kao deo bezbednosno-obaveštajnog sistema Republike Srbije dala je veliki doprinos stabilnosti sistema odbrane i bezbednosti naše države i svih njenih građana. U narednom periodu planiramo da podignemo nivo operativne i funkcionalne sposobnosti VBA, što ćemo ostvariti boljom organizacijom, opremanjem savremenim operativno-tehničkim sredstvima i sistemima, kao i osposobljavanjem kadra - rekao je direktor VBA i najavio izmene Zakona o VBA i VOA koje će, prema očekivanjima, do kraja godine biti usvojene u skupštinskoj proceduri.

Direktor Kovač je podsetio na reči jedne uticajne ličnosti iz vremena Kraljevine Srbije, da službama treba dati novac za rad, ali ih treba kontrolisati da ga ne troše uludo. - Ja bih dodao da službama treba omogućiti da rade svoj posao, ali ih treba kontrolisati da ne zloupotrebe data ovlašćenja – istakao je direktor Svetko Kovač.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Vojnobezbednosna agencija je služba bezbednosti i deo jedinstvenog bezbednosno-obaveštajnog sistema Republike Srbije. Kao organ uprave u sastavu Ministarstva odbrane sa statusom pravnog lica, nadležna je za bezbednosnu i kontraobaveštajnu zaštitu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Dan VBA obeležava se u znak sećanja na 12. novembar 1839. godinu kada je donet prvi vojni zakon u kome su pomenuta i razrađena dela za izdaju, špijunažu, pobunu i druga dela koja prete da ugroze vojsku i državu. To je prvi pravni akt u kome se na celovit način definišu pitanja bezbednosne zaštite Vojske.

Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije


* VBA.JPG (184.88 KB, 1024x683 - viewed 166 times.)

* VBA_1.JPG (151.29 KB, 1024x681 - viewed 163 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 131« Reply #11 on: November 09, 2012, 11:15:15 am »

 ....

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* VBA_2.jpg (167.54 KB, 1024x683 - viewed 160 times.)

* VBA_3.jpg (214.43 KB, 1024x683 - viewed 145 times.)

* VBA_4.jpg (169.17 KB, 1024x683 - viewed 157 times.)
Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 981« Reply #12 on: November 06, 2013, 07:56:39 am »

05.11.2013

ПРИЈЕМ ДЕЛЕГАЦИЈА РОДОВА И СЛУЖБИ ПОВОДОМ ПРАЗНИКА

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић примио је данас делегације инжињерије, јединица за електронска дејства, грађевинске и финансијске службе, поводом предстојећих војних празника.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Пријему су присуствовали заменик команданта Здружене оперативне команде и команданти команди оперативног нивоа и Гарде.

Делегацију рода инжињерије предводио је пуковник Милорад Ђокић, председник Савета рода, делегацију грађевинске службе пуковник Милан Сладоје, начелник Управе за инфраструктуру Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране, делегацију финансијске службе пуковник Милош Милетић, начелник Одељења за финансије Генералштаба Војске Србије, а делегацију рода јединица за електронска дејства пуковник Данило Ђекић, председник Савета рода.

Дан инжињерије – 6. новембар обележава се у спомен на дан када је, 1865. године, у Кнежевини Србији донет Закон о измени и допуни Закона о уређивању војске из 1864. године, којим су понтонири и пионири издвојени из артиљерије у посебан род – род инжињерије.

Дан јединица за електронска дејства – 11. новембар обележава се у знак сећања на дан када је, 1946. године, у Нишу формирана прва јединица за радио-извиђање и противелектронска дејства.

Дан финансијске службе – 8. новембар обележава се у спомен на дан када је, 1944. године, формирано Финансијско одељење при Повереништву народне одбране, које је постало руководећи орган финансијске службе за целу НОВЈ.

Дан грађевинске службе – 8. новембар обележава се кад и Међународни дан урбанизма, који је Република Србија званично прихватила као Дан урбанизма.


Sajt VS

Inzinjerci, elektronci, finansisti i gradjevinci - SRECAN VAM PRAZNIK RODA-SLUZBE.


* GST_4050.jpg (165.92 KB, 1024x683 - viewed 136 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 19 462


« Reply #13 on: November 16, 2013, 11:56:24 pm »

У поводу Дана ВБА, данас је уприличен пријем за пензионисане припаднике ВБА, односно војне службе безбедности. У уводном обраћању, директор Светко Ковач је кратко подсетио на историјат службе безбедности, повезујући га са управо изашлом монографијом (књигом) "Војна служба безбедности" која описује историјат војне службе безбедности на простору Србије од 19. века до данас. У том контексту подсетио је присутне на чињеницу да је чести колоквијални назив за службу безбедности реч "КОС" (контраобавештајна служба). Неки реч КОС користе као синоним за нешто лоше, за злоупотребе и кршења права грађана али чешће, посебно код стручних кругова у иностранству, као ознаку добре и ефикасне службе. Такође, поменуо је неке раније успешне контраобавештајне акције који су уџбенички примери ефикасног рада. Наравно, поменуо је и актуелне резултате од којих се многи "не виде" у јавности, али се итекако примећују као необориви докази кроз неке актуелне судске процесе.

Јесте да пензионери нису баш "актуелни" за сликање, али ипак, ево неких слика:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* DSCN6770rs.jpg (560.3 KB, 1200x900 - viewed 124 times.)

* DSCN6772rs.jpg (354.82 KB, 1200x900 - viewed 137 times.)

* DSCN6778rs.jpg (411.9 KB, 1218x900 - viewed 124 times.)

* DSCN6771rs.jpg (560.85 KB, 1265x900 - viewed 128 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 19 462


« Reply #14 on: November 17, 2013, 12:14:15 am »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Госпођа Ирена Поповић, коаутор (заједно са генералом Светком Ковачем) монографије "Војна служба безбедности".

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Група пензионисан генерала који су некада руководили Управом безбедности или радили у њој на нижим дужностима. Десно је генерал Марко Неговановић, који је тренутно најстарији живи начелник Управе безбедности (има 82 године).

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* DSCN6790rs.jpg (461.99 KB, 768x1044 - viewed 138 times.)

* DSCN6785rs.jpg (472.57 KB, 1064x768 - viewed 135 times.)

* DSCN6781rs.jpg (459.1 KB, 900x1224 - viewed 134 times.)

* DSCN6779rs.jpg (473.97 KB, 1062x768 - viewed 130 times.)

* DSCN6787rs.jpg (549.61 KB, 1268x900 - viewed 117 times.)
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Oglasi za poslove na Jooble.org
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 23 queries.