PALUBA
November 30, 2021, 09:59:31 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h
 
   Home   Help Login Register  
Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4 5   Go Down
  Print  
Author Topic: Obelezavanje praznika rodova, sluzbi, jedinica i ustanova u MO i VS - vesti  (Read 19551 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 55 970« Reply #30 on: May 05, 2017, 07:59:22 am »

Defile i odlikovanja povodom Dana Garde Vojske Srbije
Beta   05.05.2017.

Vojna svečanost povodom Dana Garde i dodele odlikovanja jedinicama i ustanovama Vojske Srbije biće održana danas u Kasarni "Dedinje" u Beogradu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Svečanosti će prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, najavilo je Ministarstvo odbrane Srbije. Uz defile jedinica Garde i Vojske Srbije, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije biće uručena odlikovanja. Sadašnja Garda nastala je 30. novembra 2006. godine transformacijom Gardijske brigade. Garda obezbeđuje vitalne objekte sistema odbrane i učestvuje u davanju vojnih počasti najvišim stranim, domaćim i vojnim zvaničnicima, a za potrebe Ministarstva odbrane i Generalštaba obavlja poslove iz delokruga vojne policije i zadatke logističkog obezbeđenja. Prva gardijska jedinica u Srbiji je formirana naredbom kneza Miloša Obrenovića 6. maja 1830. godine u Požarevcu, a ozakonjena je kneževim ukazom 12. maja 1838.

Izvor: www.blic.rs


* 01.jpeg (45.79 KB, 470x341 - viewed 101 times.)
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 55 970« Reply #31 on: August 04, 2017, 06:30:46 pm »

У Новом Саду обележен Дан Речне флотиле
Аутор: Л.Л.петак, 04.08.2017.

Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас прослави Дана речних јединица и Дана Речне флотиле у Новом Саду, на Дунаву, на Кеју жртава рације, саопштено је из Министарства одбране.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

- Сваки део наше војске подједнако je важан, јер сваки део наше територије заслужује подједнаку пажњу и заслужује нашу способност да се боримо и чувамо контролу над нашом територијом и да чувамо нашу слободу. Ми смо данас обележили традицију дугу више од једног века од како је војска Краљевине Србије изашла на своје реке, али и дуже од тога, од како Срби, па и у шајкашком батаљону, баш овде, бране своје право да живе и постоје – нагласио је министар Вулин.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Према његовим речима, Србија је изборила своје право да одлучује о својој спољној политици, да одлучује о својој унутрашњој политици, Србија је изборила своје право да одлучује сама о себи и тог права се нећемо никада и нипошто одрећи.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

- Да би било могуће да одлучујемо о себи, морамо да имамо моћну и снажну армију, морамо да имамо армију која је снажна и на реци и на копну и у ваздуху, морамо да имамо армију коју чине задовољни припадници и морамо да имамо армију коју поштује и разуме читаво друштво – закључио је министар Вулин.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић похвалио је досадашњу сарадњу са Речном флотилом и Војском Србије, нагласивши да је срце Речне флотиле смештено управо у том граду. Он је изразио наду да ће се сарадња на започетим заједничким пројектима наставити и убудуће, на обострану корист.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић нагласио је да су додељени задаци које припадници те јединице свакодневно извршавају специфични због амбијента у коме се извршавају. Они представљају обавезу, додао је, и захтевају напоре сваког појединца и јединице, али су уједно велика част за све припаднике.

Припадници Речне флотиле обележавају Дан речних јединица и Речне флотиле као сећање на 6. август 1915. године када је са навоза Чукарица поринут први српски ратни брод, оклопни чамац „Јадар“, чиме је отпочела историја српске Речне ратне флотиле Војске Краљевине Србије.

Izvor: www.politika.rs


* 01.jpg (59.52 KB, 672x448 - viewed 105 times.)

* 02.jpg (32.52 KB, 672x448 - viewed 105 times.)

* 03.jpg (46.91 KB, 672x423 - viewed 104 times.)

* 04.jpg (49.08 KB, 672x436 - viewed 112 times.)

* 05.jpg (59.52 KB, 672x458 - viewed 119 times.)
Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 993« Reply #32 on: November 12, 2017, 12:18:33 pm »

Војномедицински центар "Нови Сад" прославио 231 годину

10.11.2017 • 22:15

Извор: Dnevnik.rs
     
Свечаном академијом у новосадском Мастер центру обележена је 231. годишњица постојања најстарије активне болнице у Европи, Војномедицинског центра "Нови Сад" (ВМЦ), а министар одбране Александар Вулин је том приликом поручио да ће систем војног здравства бити унапређен.

Он је честитао свим запосленима у Војној болници тај јубилеј.

Вулин је казао да ће Министарство одбране набавити сву потребну опрему за развој те установе, истакавши да неће бити несташице лекова и да ће сви војни осигураници бити збринути уколико за то буде потребе.

Рад ВМЦ-а у Новом Саду, Вулин је оценио као одличан, рекавши да ће ресорно министарство унапредити и оснажити војномедицинске центре у Србији како би сви здравствени осигураници имали најбољу могућу заштиту, а борбу за све запослене у систему војног здравства најавио је кроз наредна законска решења, пре свега кроз Закон о Војсци Србије, по коме ће се, како тврди министар одбране, побољшати положај тих људи.

"У систему војног здравства 3.800 здравствених упосленика у току једне године збрине више од 115 хиљада војних осигураника и преко 300 хиљада цивилних осигураника. У овом тренутку, 60 наших лекара се налази у мировним мисијама у читавом свету, воде рачуна и брину о здрављу многих људи. Војно здравство је један од најбитнијих делова система Војске Србије и наш систем одбране не би могао да се замисли без ових људи који су добри и веома вредни", казао је Вулин истакавши да сви запослени у ВМЦ-у самопожртвовано дају своје време да би свакоме, без обзира да ли је војник или цивил, било боље.

Управник Војномедицинског центра "Нови Сад" Братољуб Бркљача напоменуо је да је новосадска Војна болница од 1786. године до данас била војна, те да је значајна по томе што је једина стационарна војна установа у Војводини, што никада није прекидала рад, те да је увек била у првим одбрамбеним линијама.

„Први смо збрињавали рањенике, подједнако се бринули о заробљеницима, као и о својим ратницима, први смо организовали изолатор за оболеле од Птичијег грипа за време одржавања фестивала "Егзит".

„За непун сат смо прихватили хируршке пацијента из Срема за време поплава и увек смо спсобни да будемо тамо где треба, казао је Бркљача додавши да ВМЦ у Новом Саду сада ради и за цивилне осигуранике.

Он је подсетио да је ВМЦ већ шесту годину у мрежи здравствених установа АП Војводине, те да ће од 1. јануара и званично променити назив у Војна болница Нови Сад, као и да ће бити наставна база Медицинског факултета у Новом Саду.

Напоменуо је да је сарадња ВМЦ-а са Градом Новим Садом на високом нивоу, као и са институтима у Сремској Каменици, Домом здравља "Нови Сад" и Клиничким центром Војводине.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић казао је да је значај ВМЦ-а за Град Нови Сад веома велик пошто Нови Сад нема Градску болницу и ВМЦ надокнађује недостатак установе која покрива секундарни ниво здравствене заштите.

„Она практично у великој мери растерећује Клинички центар Војводине и институте у Сремској Каменици и од великог је значаја за здравствену заштиту, не само Града Новог Сада, него ширег региона бачког управног округа, али и читаве Војводине. Када на то додате чињеницу да ВМЦ прославља 231. рођендан, онда морате да застанете и у најмању руку се захвалите за све оно што су радили у више од два века, казао је Вучевић.

Он је додао да Град Нови Сад пружа велику подршку Војној болници која је се осликава кроз опремање потребном апаратуром, те да се нада да ће здравствена заштита грађана Новог Сада постати још доступнија и квалитетнија.

„Чињеница да иза зидина симбола Новог Сада, Петроварадинске тврђаве, функционише и ради једна од најбољих наших болница, са сјајним особљем, показује и да су наши преци били далековиди када су на том простору основали Војну болницу и посебну част представља чињеница да је ВМЦ најстарија активна болница у Европи, то је велика традиција и нешто на шта не можете остати равнодушни, истакао је први човек Новог Сада.

Покрајински секретар за здравство, социјалну политику и демографију доц. др Зоран Гојковић казао је да се 1.200 цивилних осигураника хируршки лечило у Војномедицинском центру у Петроварадину, као и да сада сви војни осигураници без икаквих проблема могу да се лече у здравственим установама где се лече цивили.

„То све говори у прилог томе да желимо један свеобухватни систем у коме ће сви грађани имати једнаку могућност за здравствену заштиту, казао је Гојковић истичући да цивилни и војни здравствени сектор заједнички црпе енергију и покушавају да унапреде целокупан здравствени систем у Србији.

У ВМЦ "Нови Сад" највише долазе пацијенти због операција жучи и киле. У тој установи обављају се лапараскопске операције, на хирургији постоје и оториноларинголог, гинеколог, офталмолог, ортопед и уролог. Болница има и кардиологију, гастроентерологију, пулмологију, нефрологију, дерматологију, неурологију и психијатрију, а ту се раде и лабораторијске анализе, као и дијагностика уз примену рендгена, ултразвука и мамографа.

С. Милачић/Танјуг
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 55 970« Reply #33 on: March 02, 2018, 06:27:47 am »

Пријем поводом Дана Војнобавештајне агенције
Аутор: М.Г.четвртак, 01.03.2018.

У току су организационе промене у ВОА ради унапређења наших обавештајно-оперативних способности, рекао је пуковник Зоран Стојковић

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

У Дому гарде у Топчидеру одржан је пријем поводом Дана Војнообавештајне агенције (ВОА). Овој свечаности присуствовали су министар одбране Александар Вулин, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници дипломатског кора и друге званице.

- У свету, у коме, све изгледа унапред договорено, сигурно, у свету у коме велики и моћни изгледају сами по себи непобедиви и сигурни, није све дипломатија. Нешто је, а могу рећи и претежно је обавештајни рад и борба да се заштити оно што не сме да се сазна, али и да се сазна оно што други сматрају да треба да чувају само за себе, а тиче се наше војске, наше земље и нашег народа. Само војне дипломате и војни обавештајци мога да сачувају своју земљу, свако на свом послу, када треба и колико треба – нагласио је министар Вулин.

Он је, такође, истакао да докле год Србија има овакву војску, дипломате и обавештајце, може да буде сигурна и мирна, поуздана у себе и дане који долазе, дани који јесу тешки, „дане који умеју, и буду, и биће све тежи, али дане у којима ћемо као и у прошлости,  моћи да се ослонимо на своју војску, на најбоље од њих, на оне који ће да нас заступају, али и да сазнају пре оних који би овом народу и овој земљи нанели зло”.

Заменик директора ВОА пуковник Зоран Стојковић, уз подсећање на историјат војнообавештајне делатности на овим просторима, нагласио је да је правовремено информисање државног и војног руководства и заштита безбедности и интереса Републике Србије свакодневни посао припадника ВОА. Он је истакао да је посебно важно што је државно и војно руководство подржало предлоге ВОА које су одговор на промене у стратешком окружењу.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

– У том смислу, у току су организационе промене у агенцији ради унапређења наших обавештајно-оперативних способности – рекао је Стојковић. Он је нагласио да ВОА подржава активности Војске Србије и њене мисије, укључујући и све обимније ангажовање њених припадника на кризним подручјима у свету.

– Посао који обављамо није једноставан, али јесте изазован, тражи пуну посвећеност, храброст и, пре свега, патриотизам. Због тога бих желео да одам признање својим колегама који су заслужни за резултате Агенције – нагласио је пуковник Стојковић. Према његовим речима, Србија данас има 22 изасланства одбране и, што је најважније у свим важним светским центрима и земљама региона.

- Обављајући војнодипломатску функцију, ВОА се стара да наши војни изасланици достојно представљају Републику Србију, заступају интересе Министарства одбране и Војске Србије у иностранству и доприносе развоју војно - војне сарадње. Како бисмо одговорили на изазове времена који су пред нама, наставићемо да организационо јачамо, да се модернизујемо и пратимо светске трендове у обавештајном раду. Државно и војно руководство уверавамо да ће ВОА и сви њени припадници и убудуће бити прва линија одбране Републике Србије – закључио је пуковник Стојковић. Дан Војнообавештајне агенције обележава се у знак сећања на 5. март 1884. године, када је Уредбом о ђенералштабној струци у оквирима Оперативног одељења Главног ђенералштаба формиран Спољни одсек, чији је задатак био „проучавање земље и војске европских и суседних држава”.

Izvor: www.politika.rs


* 001.jpg (30.59 KB, 672x448 - viewed 85 times.)

* 001a.jpg (46.73 KB, 672x448 - viewed 86 times.)
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 55 970« Reply #34 on: April 22, 2018, 02:10:38 pm »

Predsednik, ministar i načelnik Generalštaba čestitali Dan Vojske Srbije
Beta   22. april 2018.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković čestitali su danas 23. april - Dan Vojske Srbije (VS) svim pripadnicima oružanih snaga.

Kako se navodi u čestitki, Vučić je ocenio da su pripadnici VS u ovoj godini izvršili brojne zadatke i postigli zapažene rezultate u obuci, kao i da su uspeli da održe zahtevani nivo operativne sposobnosti.

"Drugi srpski ustanak u Takovu (1815), čije se podizanje obeležava kao Dan VS, a naročito njegove tekovine, zauzimaju posebno mesto u našoj nacionalnoj istoriji i predstavljaju trajan izvor i nadahnuće kako srpskom narodu, tako i našoj vojsci. Stvaranje i izgradnja moderne srpske države i vojske dobija svoju potvrdu u očuvanju tradicionalnih vrednosti, ali i u prihvatanju i usvajanju novih kulturoloških tekovina", naveo je Vučić u čestitki. On je ocenio da pripadnici VS daju visok doprinos napretku Srbije i njenih građana, pružajući punu podršku jačanju mira, bezbednosti i stabilnosti regiona, kao i punog uključenja države u evropske integracije. Ministar Vulin je ocenio da je 23. april datum od izuzetnog značaja u očuvanju nacionalnog identiteta i kontinuiteta moderne državnosti srpskog naroda u trajanju dugom više od dva veka.

"Profesionalnim izvršavanjem namenskih zadataka VS je postigla zapažene rezultate na izgradnji, razvoju, obuci i osposobljavanju naših jedinica uvažavajući tradicionalne i implementirajući novostvorene vrednosti. Čestitajući vam praznik i uveren da ćete i ubuduće profesionalno izvršavati postavljene zadatke i ispunjavati obaveze koje vam predstoje, iskreno vam želim da i dalje budete aktivan činilac bezbednosti u zemlji i regionu, koji će Srbiju voditi ka prosperitetu i boljoj budućnosti", dodao je Vulin. General Diković je ocenio da vojska proslavlja početak Drugog srpskog ustanka kao svoj dan jer je to jedan od značajnih datuma za stvaranje moderne srpske državnosti, u kojoj je srpska vojska imala nezamenljivu i odlučujuću ulogu.

"VS danas predstavlja faktor stabilnosti u regionu, doprinosi razvoju saradnje i izgradnji partnerskih odnosa sa stranim armijama. Zahvaljujući učešću u multinacionalnim operacijama i spremnosti za pružanje podrške civilnom stanovništvu u vanrednim situacijama, VS uživa veliki ugled u zemlji i svetu. Siguran sam da ćete i u restriktivnim uslovima biti spremni da kvalitetno i odgovorno izvršavate postavljene zadatke, dajući pun doprinos izgradnji savremene vojske, koja će kao i do sada, biti institucija od velikog poverenja građana Srbije", dodao je Diković.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 993« Reply #35 on: April 23, 2018, 12:50:46 pm »

Obeležava se Dan Vojske Srbije

Autor teksta:Beta

Danas će biti obeležen Dan Vojske Srbije - 23. april, koji se slavi u znak sećanja na dan kada je 1815. godine na praznik Cveti podignut Drugi srpski ustanak protiv otomanske vlasti.

Povodom Dana Vojske, u ime predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, položio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Ljubiše Dikovića i komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-majora Ranka Živaka. 

Predsednice Vlade Ana Brnabić je prethodno uputila čestitku pripadnicima Vojske Srbije.

"Zahvaljujući vašem zalaganju i profesionalizmu u obavaljanju zadataka, Srbija danas ima jaku i modernu Vojsku, koja je garant stabilnosti i napretka naše zemlje. Angažovanjem u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije, pripadnici naše Vojske daju pun doprinos očuvanju mira i dostojanstveno predstavljaju našu zemlju u svetu", navodi se u čestitki

U susret Danu VS, pripadnici oružanih snaga su u više gradova održali prikaz naoružanja i vojne opreme. Reprezentativni orkestar Garde i Vojni orkestar iz Niša održali su promendne koncerte u Valjevu i Kragujevcu, a u proslavi se uključio i Vojni muzej na Kalemegdanu u Beogradu. 

Iako je Drugi srpski ustanak sa vojnog stanovišta bio manje važan i znatno kraći od Prvog srpskog ustanka, smatra se da je započeo proces koji je doveo do većeg stepena srpske autonomije u okviru Osmanskog carstva i kasnijeg uspostavljanja Kneževine Srbije, koja je dobila svoju skupštinu, Ustav i naslednu vladarsku dinastiju, čime u udareni temelji moderne srpske državnosti. 

Izvor> N1


Svim pripadnicima Vojske Srbije neka je srecan praznik.
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 55 970« Reply #36 on: May 05, 2018, 07:41:16 pm »

Гарда Војске Србије прославила празник
Аутор: Л. Л.петак, 04.05.2018.

Гарда ВС обележава 6. мај као знак сећања на дан када је наредбом књаза Милоша Обреновића на Ђурђевдан 1830. године у Пожаревцу одабрана прва група од 73 младића од којих је формирана прва гардијска јединица у Србији

Свечаним дефилеом и приказом дела технике у касарни „Дедиње“, припадници Гарде Војске Србије прославили су Дан јединице, наводи се у саопштењу Министарства одбране Србије. Свечаности су присуствовали изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије министар одбране Александар Вулин, председник Националног савета за координацију сарадње с Руском Федерацијом и Кином Томислав Николић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума, представници верских заједница, организација и установа Министарства одбране и Војске Србије, локалних власти, борачких организација и бројне друге званице.

„У складу с наређењима председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, у складу с организационим променама у нашој војсци, Гарда ће имати још важнију улогу. Не само улогу оног најлепшег, оног првог ког покажемо пред гостима на понос и на славу, већ и још снажнију улогу као борбене елитне јединице”, рекао је министар Вулин честитајући Дан свим садашњим и бившим припадницима Гарде. Он је нагласио да је Гарда увек била на понос свом народу и на страх ономе ко овом народу и земљи мисли лоше. Према његовим речима, био је велики дан када је Милош Обреновић позвао да се „оно најбоље и најлепше искупи из свог народа“ како би се формирала Гарда.

„Од тада до данас и велики Милош и сваки следећи владар Србије обраћао се оном једином због чега вреди живети и постојати, оном једином ко никада није изгубио ни издао, оном једином што је извор и разлог нашег постојања, свом народу. Из нашег народа од тада па до данас излазили су најбољи, бирали су се међу најбољима, да би са поносом и чашћу носили име Гарде” рекао је министар, додајући да је та елитна јединица Војске чувар Србије, њене традиције, али слободе изнад свега. Истакао је да су се низали ратови које нисмо тражили и које нисмо водили по својој вољи, којима нисмо били ни узрок ни виновник, а да је сваки наш војник, а посебно гардиста, показивао да су Срби несаломиви докле год верују у слободу. Вулин је захвалио гардистима на њиховом пожртвовању, свакодневној упорности, љубави коју осећају према својој земљи и безрезервној одлуци да за Србију и због ње живе. Говорећи о историјату Гарде Војске Србије и њеним данашњим задацима, командант те јединице генерал-мајор Миломир Тодоровић истакао је да је Гарда увек била у првим редовима као снага и узданица војске.

„Стоосамдесет осма годишњица Гарде Војске Србије, коју обележавамо, повод је и прилика да се осетимо изузетним јер припадамо друштву које изузетно цени своју војску и доживљава је као део свог интегритета и сопственог достојанства. Припадамо народу који слободу сматра за врхунску и безусловну вредност и у томе препознајемо своју дужност и обавезу”, нагласио је командант Гарде генерал-мајор Миломир Тодоровић, додајући да је Гарда чувар и гарант тих вредности. Данашња свечаност била је прилика да се уруче признања награђеним и похваљеним припадницима Гарде, након чега су јединице извеле дефиле у којем су, постројене у подешелоне, приказале део оспособљености и репрезентативних моторних возила којима располажу. Гарда обележава 6. мај као знак сећања на дан када је наредбом књаза Милоша Обреновића на Ђурђевдан 1830. године у Пожаревцу одабрана прва група од 73 наочита младића од којих је формирана прва гардијска јединица у Србији, истиче се у саопштењу.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 55 970« Reply #37 on: September 28, 2018, 10:44:40 pm »

Обележен дан Специјалне бригаде
Аутор: M.Г.петак, 28.09.2018.

У панчевачкој касарни „Растко Немањић” обележен je 29. септембар – Дан Специјалне бригаде, објављено је на сајту Војске Србије. Том приликом, командант Специјалне бригаде бригадни генерал Зоран Величковић истакао је да су период између два празника обележиле бројне значајне активности које је јединица извршавала, међу којима је и више од 500 различитих гађања, десетине вежби различитог нивоа, стационарно логоровање са обуком у летњим условима, више од 6.500 скокова и 700 часова зарона и других садржаја специјалистичке обуке.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Војни специјалци учествовали су на вежбама међународног карактера као што су „Словенско братство 2018” у Русији, „Фалкон 2018”, изведени су заједнички падобрански скокови са Европском командом Оружаних снага САД, међународна вежба у Грчкој. Снајперисти учествовали су на међународном војничком такмичењу „Снајперска граница”, које је одржано у Белорусији, где је припадник бригаде у такмичењу парова освојио прво место.

– Бити у фокусу свих збивања Копнене војске и Војске Србије и под пуном пажњом највиших нивоа командовања, за припаднике Специјалне бригаде јасан је путоказ шта треба чинити у даљем периоду. Наша опредељења су највише оперативне способности и спремност да се одговори на изазове и претње, а до тог ћемо, господо официри, подофицири и војници, доћи врхунском обуком, одговорношћу и чврстом војничком дисциплином – нагласио је генерал Величковић.  Након свечаног дефилеа обратио се командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић. Он је том приликом рекао:

– Показали сте пред свима нама жељу да строј Специјалне бригаде, као што је одувек био, остане и буде стамен, чврст, затегнут и неустрашив. Желим да и даље осећате као и до сада родољубље и патриотизам, припадност елитној поносној Специјалној бригади, да колективни дух, солидарност и борбени дух унапређујете, развијате и живите са њим. Живела српска војска! Живела Србија!

У спомен-соби Специјалне бригаде, након војничког дела свечаности, положен је венац у знак сећања на погинуле припаднике војних специјалних јединица чије традиције баштини Специјална бригада. Ова јединица формирана је 29. септембра 2006. године обједињавањем 72. специјалне бригаде, 63. падобранске бригаде и делова 82. поморског центра и противтерористичког одреда „Кобре”. Свечаности су присуствовали представници Министарства одбране, Војске Србије, МУП-а, локалне самоуправе, СПЦ, пензионисани припадници јединице и бројни грађани.

Izvor. www.politika.rs


* SB-1.jpg (45.48 KB, 672x448 - viewed 71 times.)
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 55 970« Reply #38 on: September 28, 2018, 10:50:49 pm »

Обележен дан артиљераца и ракеташа ПВО
Аутор: М.Г.петак, 28.09.2018.

Дан артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства обележен је у команди и јединицама РВ и ПВО, а централној прослави у београдској касарни „Бањица” присуствовао је командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић.

Након свечаног дефилеа и уручења награда онима који су у претходном периоду постигли најбоље резултате у раду уприличен је приказ средстава ракетне технике и положени су венци на спомен-обележје погинулим припадницима 250. ракетне бригаде.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 55 970« Reply #39 on: November 30, 2018, 08:16:19 am »

Обележен дан 98. ваздухопловне бригаде
Објављено: 29.11.2018.

На аеродрому „Лађевци” код Краљева у среду је свечано обележен дан 98. ваздухопловне бригаде.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

„У години која је пред нама очекује нас модернизација авиона „орао”, увођење у наоружање лаког вишенаменског хеликоптера Х-145М, већ у првој половини 2019. године, који је данас најсавременији у својој класи”, рекао је пуковник Дејан Васиљевић, командант 98. ваздухопловвне бригаде.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Свечаности је присуствовао командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић. Дан 98. ваздухопловне бригаде обележава се у знак сећања на 28. новембар 1949. године, када је формиран 98. ловачко-бомбардерски авијацијски пук.

Izvor: www.politika.rs


* 001.jpg (51.77 KB, 680x445 - viewed 76 times.)

* 002.jpg (78.37 KB, 680x445 - viewed 70 times.)

* 003.jpg (58.13 KB, 680x445 - viewed 70 times.)
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 55 970« Reply #40 on: February 01, 2019, 10:41:09 am »

Обележен Дан Четврте бригаде
Аутор: П.О.четвртак, 31.01.2019.

На свечаности у Врању епископ Пахомије унапредио војног свештеника јереја потпоручника Ведрана Костића у црквени чин протонамесника

У касарни „Први пешадијски пук књаза Милоша Великог” у Врању одржана је свечаност поводом Дана Четврте бригаде копнене војске, саопштено је из Министарства одбране. Командант Четврте бригаде копнене војске бригадни генерал Слободан Стопа је у свом обраћању говорио о резултатима јединице у претходних годину дана. Најистакнутијим старешинама и војницима додељена су признања, а Плакету Четврте бригаде копнене војске добио је директор компаније „Јумко“ Бранислав Трајковић.

Свечаности су присуствовали командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, градоначелник Врања Слободан Миленковић, представници локалне самоуправе, Српске православне цркве, удружења војних пензионера, резервних војних старешина и бораца и потомака ослободилачких ратова, као и бројни пријатељи Четврте бригаде. На Дан Четврте бригаде – 31. јануар, који се обележава у знак сећања на ослобођење Врања од Турака 1878. године, припадници Четврте бригаде прослављају и славу Свети Атанасије Велики. Тим поводом је у богослужбеном простору Бригаде свечану литургију, уз саслуживање војних свештеника, служио епископ врањски Пахомије.

По завршетку литургије, епископ Пахомије уручио је архијеријске грамате команданту Копнене војске генерал-потпуковнику Милосаву Симовићу и команданту Четврте бригаде бригадном генералу Слободану Стопи, а војног свештеника у Бригади, јереја потпоручника Ведрана Костића унапредио је у црквени чин протонамесника.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 55 970« Reply #41 on: February 26, 2019, 10:57:09 am »

Обележени дани универзитета и инспектората одбране
понедељак, 25.02.2019.

Свечаност поводом Дана Универзитета одбране и Дана Инспектората одбране одржана је данас у Кристалној сали Дома Гарде у касарни „Топчидер”, у присуству генералног секретара председника Републике Србије Николе Селаковића, државног секретара у Министарству одбране Александра Живковића, секретара Министарства одбране Зорана Лазића и заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајора Петра Цветковића.

Како је саопштило Министарство одбране, после интонирања химне Србије, на свечаности су прочитане честитке председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и министра одбране Александра Вулина поводом дана Универзитета одбране и Инспектората одбране. Државни секретар Александар Живковић честитао је свим припадницима Универзитета одбране и Инспектората одбране њихов Дан и истакао значај, место и улогу те две организацијске јединице Министарства одбране.

„Универзитет одбране са својим процесом образовања, обуке, васпитања, научно-истраживачке делатности и очувања историјских вредности Војске Србије и државе Србије представља један од стратешких темеља система одбране Републике Србије. Инспекторат одбране вршењем инспекцијског надзора из своје функционалне надлежности обезбеђује потпуне и прецизне показатеље стања система одбране и на основу тога ствара услове доносиоцима одлука да предузимају мере за његово унапређење”, рекао је Живковић. Према речима ректора Универзитета одбране, генерал-мајора Горана Радовановића, данас се обележава годишњица оснивања Универзитета одбране сећањем на чин који је имао изузетну државну, националну и друштвену важност.

„Универзитет одбране је пре свега научно-образовна институција усмерена на темељно школовање друштвено одговорних људи у систему одбране. Уз све тешкоће, будимо свесни да радимо племенит и драгоцен посао за Републику Србију и пријатељске земље и да имамо велике, али и изазовне задатке пред нама, као и да су знање и образовање у систему одбране увек зависили од патриотизма и стања ума и духа”, рекао је Радовановић, преноси Танјуг. Директор Инспектората одбране, генерал-мајор Миле Јелић, нагласио је да Инспекторат одбране баштини вредности и наставља традицију бројних инспекцијских органа из претходног периода.

„Током прошле године, припадници Инспектората одбране извршили су нормативно-правно уређење инспекцијског надзор и реализовали су планске и ванредне задатке у складу са одлукама председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије и наређењима министра одбране”, рекао је Јелић. Универзитет одбране, основан 24. фебруара 2011. године, самостална високошколска установа која обавља делатност високог образовања кроз академске студије првог, другог и трећег степена из више научних области у оквиру образовно-научних пола друштвено-хуманистичких, техничко-технолошких и медицинских наука.

Инспекторат одбране наставља традицију инспекцијских органа установљених у Краљевини Србији. Ове године трећи пут обележава свој дан у знак сећања на 1911. годину кад је Указом краља Петра Првог Карађорђевића формирана Главна инспекција целокупне војске.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 55 970« Reply #42 on: March 06, 2019, 06:55:15 am »

Директор ВОА: Пратимо интензивно наоружавање земаља Балкана
Аутор: Милан Галовић уторак, 05.03.2019.

Трка у наоружању, која се у свету захуктала, рефлектује се и на наш регион и то је нешто што нас забрињава као неутрално опредељену земљу, истакао је бригадни генерал Зоран Стојковић. – Војни изасланици на дипломатском фронту афирмишу државни концепт војне неутралности и шире истину о Косову и Метохији

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

У Дому Гарде у Топчидеру одржан је пријем поводом Дана Војнообавештајне агенције (ВОА) којем су присуствовали председница Владе Србије Ана Брнабић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, страни војни аташеи, представници домаћег сектора безбедности и друге званице. Госте на пријему је дочекао бригадни генерал Зоран Стојковић, директор ове тајне службе, који је и одржао говор који је превазишао оне који се уобичајено држе у оваквим протоколарним приликама. Такође, и аплауз који је уследио, био је јачи од уобичајеног. Генерал Стојковић је, поздрављајући присутне, подсетио је да је пре тачно 135 година, 5. марта 1884. године,  војнообавештајна служба установљена у Српској војсци као Спољни одсек у оквиру Главног Ђенералштаба. Преносимо већи део говора директора ВОА:

„Безбедност сваке државе почиње далеко од њених граница, а заштита отаџбине одувек је основни задатак сваког српског обавештајца. У свим историјским раздобљима овај задатак је био сложен, посебно у ратовима, али су га припадници обавештајне службе увек обављали не жалећи своје животе – и тако, свих 135 година колико постојимо.

Посао припадника једине српске спољне обавештајне службе, каква је ВОА, ни данас није лакши. Обавља се у времену које је посебно динамично и турбулентно. Сведоци смо све бржих промена како на глобалном тако и регионалном плану и нових геополитичких околности које отежавају процене будућих догађаја. Понашање главних међународних актера је све непредвидљивије, а познато је да када велики играчи на светској сцени укрсте интересе, обично последице тог судара осете мали.

Поносан сам на чињеницу да је ВОА у таквим околностима успела да одржи висок кредибилитет процена о ситуацији у нашем окружењу, али и у свету. Реалне процене на основу аргумената су наше најјаче оружје и Агенција није изневерила поверење својих корисника.

Желим да се захвалим припадницима Агенције, који су радом и залагањем допринели таквим резултатима и учинили да Агенција буде модерна и способна да препозна опасности којима је изложена наша отаџбина.

Такву спољну обавештајну службу не бисмо имали да није било сталне подршке и разумевања државног и војног руководства. За  рад Агенције на оваквом нивоу посебно је заслужно Министарство одбране које има  огромно разумевање за наше потребе и планове.

Захваљујући томе успели смо да подмладимо кадар и спроведемо реорганизацију, као и да проширимо мрежу војних изасланстава. У прошлој години отворили смо два нова– у Белорусији и Ирану. Поједина изасланства добила су вишеструке акредитације, што је допринело квалитету војнодипломатске мреже. Поверење које смо стекли настојаћемо да оправдамо подршком коју дајемо развоју билатералне војне и војноекономске сарадње.

Сви наши изасланици вечерас су са нама и ја их посебно поздрављам. Осим тога што представљају Србију, они штите њене интересе у иностранству и иступају у јединственом дипломатском фронту афирмишући државни концепт војне неутралности и ширећи истину о Косову и Метохији.

Војнообавештајна агенција је присутна на многим местима широм планете, али са жаљењем могу да констатујем да нема континента или важнијег региона у свету где владају мир и хармонија. Трка у наоружању, која се у свету  захуктала, рефлектује се и на наш регион и то је нешто што нас забрињава као неутрално опредељену земљу.

Србија не жели да буде извор нестабилности, али ни мета неког будућег конфликта и зато са посебном пажњом пратимо тешко објашњиво интензивно наоружавање земаља региона Балкана, које би по логици ствари требало да се ослањају на колективну безбедност која проистиче из чланства у НАТО. Спречавање изненађења на стратегијском плану остаје наш основни циљ, а безбедност наше отаџбине императив!”


Izvor: www.politika.rs


* 01.jpg (86.61 KB, 672x448 - viewed 55 times.)
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 55 970« Reply #43 on: April 19, 2019, 06:27:17 am »

Пријем поводом Дана Војске Србије
четвртак, 18.04.2019.

Поводом Дана Војске Србије, министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић приредили су свечани пријем, а у име председника Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, војсци је празник честитао генерални секретар председника Републике Никола Селаковић.

Пријему су присуствовали и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић, представници Војске Србије, дипломатски и војно-дипломатски кор, представници верских заједница у Србији. Вулин је казао да Војска Србије обележава већ други век од како се таковски грб запалио неумољивом жељом за слободу, као да су се Србији и тада и сада постављала иста питања. Према његовим речима, можда су другачија имена тих који постављају питања, можда су другачија средства којим нас уцењују, можда су другачија оружја и језик дипломатије, али питање је увек било исто - Срби шта сте спремни да учините да будете слободни, шта сте спремни да дате да бисте били слободни.

„Вековима одзвањају иста питања и вековима српски народ одговара на исти начин. За слободу - све, за мир - скоро све, за будућност наше деце - све. Вековима одговарамо на иста питања на исти начин. Све се мења осим решености српског народа да буде достојанствен и да буде слободан”, истакао је Вулин, додајући да слободе нема без војске, без уређене, снажне, опремљене, задовољне и поносне армије, као и без оних који су спремни да се за њу жртвују и сећања на оне који су запалили таковски грб. Вулин је рекао и да је било дана и година када је Србија сама од себе спуштала главу као да се стиди, немајући храбрости да говори истину о себи самој и злу које је доживеле, све до 2012. године, када је садашњи председник Србије Александар Вучић постао министар одбране.

„Све до тада ова војска је била осуђена на умањење, на смањење, на нестанак, да се не сећа себе и да нема право да ствари назове правим именом. Да није било те велике историјске промене како би данас 20 година након НАТО агресије говорили шта се заправо десило. Да ли бисмо имали храбрости да ствари назовемо правим именом, да кажемо да је била НАТО агресија и последњи велики злочин 20. века”, навео је министар Вулин. Према његовим речима, било је већих сила и већег зла, али Србија никада није била тако сама као за време НАТО агресије, због чега је она „најстрашнији и најмрачнији час наше историје”.

„А те 1999. године није било никога и велики свет и они који су нас волели и они који нису, окренули су главу док је умирао један мали и слободан народ”, истакао је Вулин додавши да смо тако сами били са својом војском, која је била уз свој народ, као и да нико није могао да каже где се завршава војска, а где почиње народ. „Да није било војске, полиције, служби безбедности, народ не би имао у кога да гледа”, наводи министар и истиче да је данас наша војска јача, да службе безбедности јачају, као и да се држава труди да надокнади недостатке које је направила претходна власт, нечињењем, нерадом, жељом да и војска и безбедносне службе буду слабије.

Данас чинимо све да укажемо дужно поштовање онима који су бранили земљу и да не дозволимо да нам други суде и пишу историју, нагласио је Вулин и додао да се данас сви трудимо да славна имена поново научимо и са поносом и захвалношћу изговарамо, преноси Танјуг. „Они су вредни колико су вредни и наши авиони и тенкови и хеликоптери. Има земаља и армија које имају више тенкова и авиона од нас, али нема земаља које имају више имена да их изговарају са поносом”, казао је министар и додао да су прошла времена када смо их се стидели. Вулин је честитао Војсци Србије празник и пожелео Србији срећну такву војску.

Селаковић је у име председника Републике и врховног команданта Војске Србије честитао Војсци Србије њихов празник, подсетивши да се њихов дан слави на дан када се обележава сећање на подизање Другог српског устанка, 1815. године. Како је навео, те 1815. године није се десило ништа ново, него се наставило оно што је почело на Сретење 1804. године, када су Срби, као и данас гледали унапред и испред других, јер су и тада живели на раскршћу на којем живе и данас и баш зато што су се и данас суочавали са изазовима са којима се суочавају и данас.

„Неко је у једном тренутку покушао да убије нашу војску знајући да успављивањем српске војске једино може да успава српски бунт. Било је времена у нашој историји када нисмо имали ни шефа државе, ни владу, али смо имали војску и ништа није тако везано у нашем народу као што су везани војска и народ”, рекао је Селаковић. Како је казао, данас су пред Војском Србије и државом ништа мањи изазови него што су били кроз историју, а снажењем војске, снажи се и наш војно неутрална позиција.

„Своју војно неутралну позицију смо били принуђени да у несрећним токовима историјских догађаја не да ми изаберемо, већ да она нас изабере. Штитећи војну неутралност Србије, јачајући нашу економију, јачајући нашу војску ми постајемо и остајемо фактор стабилности, разума и мира у овом делу Европе”, казао је Селаковић и истакао да је то видљиво више него икада у последњих седам година. Према његовим речима, Србија никога не омаловажава, не вређа, не провоцира и то не зато што је слаба, већ зато што је мудра и гледа у будућност, а јачањем економије, пријатељстава, војске шаље поруку да никога неће нападати, али да неће дозволити и трпети да неко њу напада.

„Србија шаље поруку да никога неће вређати, никога неће провоцирати, да никога неће иживати, али да ће умети да одговори снажно и брзо и ефикасно свакоме ко преко граница разума и пристојне мере учини њој”, поручио је Селаковић.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 53 905« Reply #44 on: April 22, 2019, 11:53:01 am »


Čestitka ministra Vulina povodom Dana VojskeSvim pripadnicima Vojske ministar odbrane Aleksandar Vulin čestitao je Dan Vojske Srbije.

"U očuvanju nacionalnog identiteta i kontinuiteta državnosti srpskog naroda u trajanju dugom više od dva veka, 23. april je od izuzetnog značaja kako za Republiku Srbiju, tako i za Vojsku. Proslavlja se kao najviši vojni praznik u znak sećanja na Takovski ustanak", naveo je Vulin saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Dodao je da je profesionalnim izvršavanjem zadataka, Vojska Srbije u protekloj godini postigla zapažene rezultate na izgradnji, razvoju, stručnoj obuvi i osposobljavanju svojih jedinica i s uspehom održala zahtevni nivo operativnih sposobnosti.

"Najveća vrednost pripadnika Vojske Srbije je u njihovom znanju, visokom nivou osposobljenosti i uvežbanosti za rad, dostojanstvenom držanju u vojničkom pozivu, zavidnom borbenom iskustvu i nepokolebljivoj odlučnosti da se po svaku cenu brani i odbrani naša otadžbina i zaštite njeni građani. Uspešnim angažovanjem vaših resursa, doprinoseći afirmaciji i jačanju ugleda Vojske Srbije, pokazali ste da vam ovih kvaliteta ne manjka", naveo je Vulin.

Kaže da predstojeće obaveze pred pripadnike Vojske postavljaju nove i složene zahteve,

"Siguran sam da ćete u narednom periodu profesionalno izvršavati postavljene zadatke i podići na još viši nivo osposobljenost vaših sastava. Uz želju da u tome uspete, čestitam vam praznik", poručio je ministar.

izvor
Logged
Pages:  1 2 [3] 4 5   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 23 queries.