PALUBA
June 26, 2019, 03:22:40 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com or miodrag.radojkovic@paluba.info
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Međunarodna suradnja vojske Crne Gore  (Read 1198 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« on: June 27, 2016, 04:44:40 pm »

Vir: Vojska Crne Gore
http://www.vojska.mod.gov.me/vojska
27.06.2016.

Konferencija načelnika generalštabova zemalja Balkana

Otvarajući konferenciju predsjednik Crne Gore Filip Vujanović istakao je da „strateške integrativne ciljeve Crne Gore - ulazak u EU i NATO - nije moguće ostvariti bez afirmacije dobrosusjedskih odnosa i aktivne uloge Crne Gore u regionalnoj saradnji, kroz uvažavanje i razumijevanje regionalnih vrijednosti i potreba.“ On je naglasio da su “intenzivna regionalna saradnja u oblasti odbrane, redovna komunikacija najodgovornijih političkih i vojnih zvaničnika, kao i integrativni procesi zemalja regiona u EU i NATO osnovni preduslovi da naš region zaštitimo od bilo kakvih oblika nestabilnosti. “

Učesnike konferencije pozdravio je načelnik GŠ VCG admiral Dragan Samardžić i tom prilikom istakao da mu je izuzetna čast što je Crna Gora domaćin ovog foruma. On je naglasio značaj regionalne vojne saradnje i bliskih odnosa sa susjedima među balkanskim zemljama u cilju održavanja i poboljšanja bezbjednog i sigurnog okruženja u regionu, kao i u Evropi.

Balkan CHOD forum podrazumijeva organizaciju niza zajedničkih aktivnosti iz više oblasti, od kojih su najvažnije obuka, vježbe i odgovor na asimetrične prijetnje, a sve sa ciljem promocije vrijednosti i značaja regionalne stabilnosti i bezbjednosti, uz podršku NATO. Načelnici generalštabova ponovo su potvrdili njihovu posvećenost unapređenju i jačanju međusobne saradnje. „Mi načelnici generalštabova Oružanih snaga Balkana, svjesni smo da je Balkan naša kuća, naš dom koji moramo čuvati i učinićemo sve iz naše nadležnosti da unaprijedimo regionalnu saradnju, sačuvamo mir i bezbjednost na Balkanu i adekvatno zaštitimo naše građane“, poručili su sa foruma.

Forum okuplja načelnike generalštabova Oružanih snaga 9 balkanskih zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Makedonija, Rumunija, Srbija i Turska) sa ciljem unapređenja saradnje na polju odbrane, jačanja međusobnog povjerenja i razmjene informacija. Forum jednom godišnje okuplja načelnike na konferenciji, koja se po rotaciji organizuje u jednoj od zemalja članica.

Osim načelnika generalštabova zemalja članica foruma, na konferenciji su učestvovali i komandant Združene savezničke komande iz Napulja (AJFC Naples) admiral Mark Ferguson, zamjenik predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO general pukovnik Mark Schissler, kao i zamjenici načelnika generalštabova Oružanih snaga Slovenije brigadni general David Humar i Hrvatske general pukovnik Dragutin Repinc.

Na marginama konferencije načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić i načelnik Generalštaba Oružanih snaga R. Grčke general Mihail Kostarakos potpisali su Protokol između Ministarstva odbrane Crne Gore i Minstarstva nacionalne odbrane R. Grčke za pružanje pomoći vojnom obrazovanju studenata iz Crne Gore. Tokom bilateralnog sastanka admiral Samardžić zahvalio je Oružanim snagama R. Grčke na kontinuiranoj pomoći u školovanju i usavršavanju pripadnika Vojske Crne Gore.


* 1.jpg (62.23 KB, 470x309 - viewed 81 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.014 seconds with 25 queries.