PALUBA
August 11, 2020, 01:16:48 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Kako je NATO savez planirao pobijediti u trećem svjetskom ratu u Europi?  (Read 3299 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« on: July 07, 2016, 07:20:37 pm »

Vir: "Večernji list" Vojna povijest  Zagreb
07.07.2016.

Kako je NATO savez planirao pobijediti u trećem svjetskom ratu u Europi?


Postajala su četiri cilja koja su se morala ispuniti u slučaju rata - zračna nadmoć, sigurnost komunikacijskih i opskrbnih linija prema Sjevernoj Americi, teritorijalni integritet Zapadne Njemačke te izbjegavanje upotrebe nuklearnog naoružanja. Ako NATO savez ne bi uspio ispuniti barem jedan od tih ciljeva, rat bi bio gotov.
 
Organizacija Sjevernoatlantskog ugovora ili Sjevernoatlantski savez - NATO, utemeljen je 1949. godine kako bi neutralizirao moguću sovjetsku ekspanziju u Zapadnoj Europi, donosi NationaIinterest.
   
Nakon Drugog svjetskog rata, Sovjetski Savez učvrstio je svoju vladavinu u Istočnoj Europi te zauzeo države Poljsku, Mađarsku, Čehoslovačku, Rumunjsku, Bugarsku i Istočnu Njemačku. NATO savez bio je direktan odgovor na ono što je Winston Churchill nazvao "željeznom zavjesom".

Tada su američki i zapadnoeuropski analitičari vjerovali, ako započne rat između Zapada i Staljinove Rusije, logično je da bi se rat dogodio u Europi. Činjenica da obje strane posjeduju nuklearno naoružanje dovela je do toga da izravan sukob nije bio moguć. Bilo je nekoliko velikih vojnih sukoba diljem svijeta između Zapada i Istoka. Zbog toga je invazija Sovjetskog Saveza na Zapadnu Europu bila vrlo riskantan potez, ali bi u slučaju pobjede donijela itekako veliku nagradu.

Strateški zadatak NATO-a bio je onemogućiti vojni poraz saveza. Postajala su četiri cilja koja su se morala ispuniti u slučaju rata - zračna nadmoć, sigurnost komunikacijskih i opskrbnih linija prema Sjevernoj Americi, teritorijalni integritet Zapadne Njemačke te izbjegavanje korištenja nuklearnog naoružanja. Kada NATO savez ne bi uspio ispuniti samo jedan od tih ciljeva, rat bi bio gotov.

Godine 1988., plan NATO saveza za obranu Zapadne Europe bila je doktrina "prednje crte obrane" kako bi se sovjetske postrojbe i vojska Varšavskog saveza zaustavile na granicama Zapadne Njemačke. Dubinska obrana, koja se u Drugome svjetskom ratu na Istočnom bojištu pokazala vrlo učinkovitom, vjerojatno bi ugrozila cjelokupno stanovništvo Zapadne Njemačke te 40 godina poslijeratne izgradnje.

NATO savez nije imao integrirani ratni plan osim zahtjeva za držanjem borbenih linija tako dugo dok Varšavski savez više ne bude mogao ratovati; izvodili bi se i protunapadi kako bi se vratile prijeratne granice. Sjedinjene Američke Države stvorile su doktrinu AirLand Battle (zračno-kopnena bitka) koja je integrirala zračne i kopnene snage da bi istodobno djelovale na neprijatelja od prvih (prednjih) linija pa sve do unutrašnjosti neprijateljskog teritorija.

Glavni zadatak mornarice NATO saveza bio bi sigurnost opskrbnih i komunikacijskih linija između Europe i Sjeverne Amerike kako bi se ljudstvo i ratni materijal mogli nesmetano kretati iz Sjeverne Amerike i Kanade. Ophodni zrakoplovi, podmornice i brodovi NATO saveza tražili bi sovjetske podmornice koje bi pokušale ugroziti protok zaliha, držeći ih sjeverno od imaginarne linije koja povezuje Grenland, Island i Ujedinjeno Kraljevstvo. Američka mornarica planirala je u Norveško more poslati dvije ili tri borbene grupe nosača zrakoplova uz bojne brodove koji bi napadali sovjetske zračne i mornaričke baze Sjeverne flote. Takav izravni napad na sovjetski teritorij odvukao bi pozornost od sovjetskih napada na konvoje te bi prekinuo opskrbu sovjetske mornarice. Tako bi, navodno, bile i izolirane sovjetske balističke podmornice od kopnene podrške te bi lakše bile uhvaćene i potopljene.

Mornarica NATO saveza blokirala bi sovjetske, poljske te istočnonjemačke mornarice u Baltičkom moru te bi tako neutralizirala moguću invaziju na Dansku preko mora. Zapadnonjemačka mornarica pokušala bi neutralizirati poljski napad na grad Hamburg.

Na nebu bi zračne snage NATO saveza imale nekoliko uloga. Američki avioni F-15 i F-16, britanski Tornado ADV te njemački F-4 Fantom pokušali bi ostvariti zračnu nadmoć u Europi. U međuvremenu bi britanski i njemački Tornado IDS bombarderi izvršavali različite zadatke - bombardirali aerodrome Varšavskog saveza u Istočnoj Njemačkoj te Poljskoj. Lovci Američkog ratnog zrakoplovstva F-111 bi izvodili bi različite borbene zadatke, kao što su bombardiranje mostova, zapovjedništava, opskrbnih i komunikacijskih linija te ostalih ciljeva kako bi se usporilo napredovanje Varšavskog saveza. U konačnici bi američki A-10 Warthog avioni, njemački mlažnjaci Alpha te britanski Harrieri podržavali kopnene snage NATO saveza.

Tehnološki gledano, kopnene snage NATO saveza bile su naprednije. U tih desetak godina predstavljeno je nekoliko borbenih sustava koji se upotrebljavaju i koriste danas. Godine 1988., američka 7. armija koja je tada bila postavljena u Europi stavljala je u upotrebu "velikih pet" ("Big Five") borbenih sustava - tenk M1 Abrams, oklopljeno vozilo M2 Bradley, borbeni helikopter AH-64 Apache, transportni helikopter UH-60 Blackhawk te raketni sustav protuzračne obrane Patriot. Tih je pet sustava bilo stvoreno za novu "AirLand Battle" doktrinu. Zapadna Njemačka je tada, uz Nizozemsku, počela stavljati u upotrebu svoj novi tenk druge generacije Leopard 2 te oklopljeno vozilo Marder. U isto je vrijeme predstavljen i britanski tenk Challenger te oklopljeno vozilo Warrior u sastavu britanske vojske borbenih formacija Rajne.

NORTHAG (Sjeverna vojna grupa) bila bi postavljena na sjevernu polovicu Zapadne Njemačke. NORTHAG je trebao braniti ravnice sjevera Njemačke, dio relativno ravnog terena od unutrašnjosti Njemačke do Nizozemske i Belgije. Takav teren uvelike olakšava neprijatelju napredovanje. NORTHAG je trebao osigurati i najkraći put do Ruhra, industrijskog srca Zapadne Njemačke, glavni grad Zapadne Njemačke Bonn te najkraće puteve do dviju velikih opskrbnih luka NATO saveza - Antwerpa i Rotterdama.

Snage NATO saveza bile su podijeljene između njemačkog, britanskog, nizozemskog i belgijskog zbora koji su imali od dvije do četiri borbene divizije. Iako je NATO savez mogao računati na pomoć iz Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske i Belgije, većina snaga bila je postavljena daleko od svojih obrambenih položaja.

CENTAG (Središnja vojna grupa) bila je u donjoj polovici Njemačke. U CENTAG-u je služilo najviše njemačkih i američkih snaga s mehaniziranom brigadom iz Kanade. Dva njemačka zbora s mješavinom oklopljenih, oklopljeno-pješačkih te gorskih divizija držala bi liniju. Uz njih bi se, rame uz rame, borila i dva američka zbora s dvije do tri oklopljene te mehanizirane pješačke divizije. CENTAG bi bio odgovoran za najuži put između njemačke granice i rijeke Rajne - udaljenost od oko 200 kilometara.

Iako je imao manje vojnika od svog suparnika, CENTAG je imao svoj "as u rukavu". Američke i njemačke borbene formacije bile su opremljene oklopom i mehaniziranim pješaštvom, idealnim za borbu protiv sovjetskih snaga i snaga Varšavskog saveza koje su imale puno više tenkova. Regrutaciju je izvršavao Bundeswehr koji je imao vrlo iskusan kadar, vodstvo i opremu. Američke divizije u Europi imale su na raspolaganju još jednu bojnu te su tako pojačale snage CENTAG-a za oko deset posto.

Još jedan "plus" za CENTAG bio je teren. Za razliku od sjevera Njemačke, teren na jugu Njemačke sastojao se od brda, planina te dolina koje su itekako mogle pomoći branitelju. Na krajnjem sjeveru Norveška je svoju granicu sa Sovjetskim Savezom držala sigurnom. Planinski teren Norveške učinio je napad gotovo nemogućim, a svaki bi sovjetski kopneni napad bio potpomognut mornaričkim postrojbama. NATO je planirao poslati multinacionalnu brigadu, ACE, kako bi pomogao norveškim braniteljima, a američki marinci dostavili su borbene opreme i zalihe dovoljne za opskrbu jedne brigade u obližnje norveške spilje.

NATO je mogao očekivati sovjetske padobrance, specijalne postrojbe te helikopterske napade diljem Europe. Te vrlo brze formacije pokušale bi zauzeti glavne strateške ciljeve NATO saveza kao što su zrakoplovne baze, piste, mostovi (pogotovo na Rajni i Majni i Vezeri), zapovjedništva, opskrbna skladišta te skladišta američke opreme.

Stražu na takvim mjestima trebalo je voditi dvanaest brigada vojne pričuve zapadnonjemačke vojske. Bonn je imao tri padobranske brigade koje bi se poslale na ugrožena mjesta. Sigurnost zračnih baza u NATO savezu bila je na vrlo visokim razinama - Američko ratno zrakoplovstvo postavljalo je velik broj vojnika u svojim bazama dok je Kraljevsko ratno zrakoplovstvo štitilo svoje zračne baze.

Ako se konvencionalnim putem ne bi mogao zaustaviti napad Varšavskog saveza, NATO je imao veliki spektar taktičkih nuklearnih oružja od nuklearnih bojevih glava, gravitacijskih nuklearnih bombi do raketa Pershing II. Iako je NATO savez imao dovoljan broj nuklearnih oružja da bi se zaustavio napad, korištenje nuklearnog oružja pokrenulo bi nuklearni rat koji se vrlo vjerojatno ne bi mogao zaustaviti. Korištenje taktičkih nuklearnih oružja preraslo bi u korištenje strateških nuklearnih oružja te bi vrlo vjerojatno to označilo kraj ljudske civilizacije.


* f63522164f11c7346963e01d812da4df.jpg (61.9 KB, 780x505 - viewed 65 times.)
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 851« Reply #1 on: July 07, 2016, 08:08:36 pm »

U svakom scenariju Natovci su se branili?
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 457WWW
« Reply #2 on: July 07, 2016, 08:10:32 pm »

Naravno. Znaš da oni nikada ne napadaju prvi...
Logged
fazan
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 192


« Reply #3 on: July 07, 2016, 09:07:22 pm »

Ако су заиста правили планове 1988. године, онда су узалуд трошили паре пореских обвезника, СССР и Варшавски уговор су били пред очекиваним колапсом, пре свега из економских разлога. Са друге стране, објављени совјетски војни планови су показали да би НАТО обрао зелен бостан, јер су укључивали први удар нуклераним оружјем на луке и стратешке циљеве. Совјети су очекивали да Американци и Британци не би узвратили нуклеарним оружјем по совјетској територији, јер би то онда довело до нуклеарног удара по Великој Британији и САД. 
Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 492« Reply #4 on: July 07, 2016, 09:27:10 pm »

Ако су заиста правили планове 1988. године, онда су узалуд трошили паре пореских обвезника, СССР и Варшавски уговор су били пред очекиваним колапсом, пре свега из економских разлога. Са друге стране, објављени совјетски војни планови су показали да би НАТО обрао зелен бостан, јер су укључивали први удар нуклераним оружјем на луке и стратешке циљеве. Совјети су очекивали да Американци и Британци не би узвратили нуклеарним оружјем по совјетској територији, јер би то онда довело до нуклеарног удара по Великој Британији и САД. 

Па наравно. Само не знам како још не схватају НАТО-вци, и они стари и ови нови зајапурени борбени, као они кокотићи на Тајланду, да ће се Руси и Амери жестоко тући до задњег Европљанина. Кад од Европе не остане ни камен на камену, тада ће наћи неко мирно рјешење на обострану корист.
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 851« Reply #5 on: July 07, 2016, 10:36:46 pm »

Kolike su bile NATO snage u Berlinu?
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 040


« Reply #6 on: January 06, 2020, 03:42:15 am »

Nato je u Berlinu ima tri brigade. Po jednu iz SADa, Francuske i Britanije. Z. Njemacka je imala do 15 000 policajaca (tocan broj moram potraziti). Uglavnom, po raznim forumima, pripadnici tih brigada su govorili da su bili obucavani da se stope sa stanovnistvom i da se sto prije povezu sa NATO postrojbama na zapadu. Takodjer su predvidjali trajanje bitke za Berlin onoliko dugo koliko Istocnim Njemcima triba da se provezu od jednog kraja grada na drugi (od 2 sata do nekoliko sati, najvise 24 sata). Sovjeti su takodjer imali jednu brigadu. Tocnije podatke cu postaviti ovih dana.
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 040


« Reply #7 on: January 06, 2020, 08:27:52 am »

Tornado ADV nikad nije bio namjenjen za postizanje zracne nadmoci vec iskljucivo kao lovac-presretac bombardera tj. za zastitu V. Britanije. Takodjer treba napomenuti da je razvoj njegovog radara kasnio pa su do pocetka 1990ih nosili betonske balaste.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 768« Reply #8 on: January 06, 2020, 08:54:21 am »

Nato je u Berlinu ima tri brigade. Po jednu iz SADa, Francuske i Britanije. Z. Njemacka je imala do 15 000 policajaca (tocan broj moram potraziti). Uglavnom, po raznim forumima, pripadnici tih brigada su govorili da su bili obucavani da se stope sa stanovnistvom i da se sto prije povezu sa NATO postrojbama na zapadu. Takodjer su predvidjali trajanje bitke za Berlin onoliko dugo koliko Istocnim Njemcima triba da se provezu od jednog kraja grada na drugi (od 2 sata do nekoliko sati, najvise 24 sata). Sovjeti su takodjer imali jednu brigadu. Tocnije podatke cu postaviti ovih dana.

Amerikanci:

Berlinska brigada.

* USA Berlin brg.jpg (23.77 KB. 200x310 - viewed 24 times.)


Britanci:

Berlinska brigada.

* UKA Berlin bgd.jpg (19.34 KB. 220x263 - viewed 142 times.)


Francuzi:

Berlinska brigada.

* Fr Berlin for.jpg (112.6 KB. 300x360 - viewed 24 times.)


Sovjeti:

Berlinska brigada ( 6. samostalna gardijska moto-streljačka brigada)

* SSSR Berlin bgd.png (119.1 KB. 220x345 - viewed 24 times.)

Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 040


« Reply #9 on: January 09, 2020, 11:50:52 am »

FRANCE: Berlin: (2,700), 1 armd, 1 inf regt.
UNITED KINGDOM: Berlin: (3,000), 1 inf bde.
US: Berlin: (4,300), 1 inf bde.
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 040


« Reply #10 on: January 09, 2020, 11:52:39 am »

6th independent Guards Berlinskaya order of Bogdan Khmelnitskiy Motorised Rifle Brigade

6-я отдельная гвардейская мотострелковая Берлинская ордена Богдана Хмельницкого бригада

Military Unit: 67586

Activated 20.8.62 in Berlin-Karlshorst, East Germany, from the 137th independent Guards Protection Battalion.

Organisation:

133rd independent Motorised Rifle Battalion (Berlin-Karlshorst, East Germany)
154th independent Motorised Rifle Battalion (Berlin-Karlshorst, East Germany)
178th independent Motorised Rifle Battalion (Berlin-Karlshorst, East Germany)
53rd independent Tank Battalion (Berlin-Karlshorst, East Germany)
54th independent Tank Battalion (Berlin-Karlshorst, East Germany)
65th independent Tank Battalion (Berlin-Karlshorst, East Germany)
63rd independent Reconnaissance Battalion (Berlin-Karlshorst, East Germany)
Tasked with the protection of East Berlin. Supplied guards to the Spandau prison, and honor guards to the monument for Soviet soldiers in Tiergarten.

In 1997 united with the 63rd Guards Tank Regiment, and was renamed 6th Guards Motorised Rifle Regiment.

Headquarters:

Berlin-Karlshorst, East Germany, 8.62 - 2.93
Kursk, Kursk Oblast, 2.93 - 1997
Subordination:

20th Guards Combined Arms Army, 8.62 - 2.93
Equipment 1974:

120 T-54/55
Equipment 19.11.90 (CFE treaty holdings):

141 T-64, 66 BMP-1, 31 BTR-80 and 3 BTR-60

Brigade coordinates:

Berlin-Karlshorst barracks (US designation: Berlin-Karlshorst 261): 52 28 16N, 13 31 26E
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 768« Reply #11 on: January 09, 2020, 03:03:50 pm »

US Army Berlin brigade 1989. godine:

4th Bn, 502nd Infantry Regiment, (6x M106, 12x M901, 14x M113, 8x M125)
5th Bn, 502nd Infantry Regiment, (6x M106, 12x M901, 14x M113, 8x M125)
6th Bn, 502nd Infantry Regiment, (6x M106, 12x M901, 14x M113, 8x M125)
D Company, 40th Armor Regiment, (14x M1A1)
F Company, 40th Armor Regiment, (14x M1A1)
E Battery, 320th Field Artillery Regiment, (8x M109A3)
42nd Engineer Company (3x M728 CEV)
42nd Postal Unit
43rd Chemical Detachment
766th Military Intelligence Detachment
Berlin Brigade Aviation Detachment (6x Bell UH-1H, 2x Pilatus UV-20A Chiricahua, 1x Beechcraft C-12C Huron)
US Military Liaison Mission Potsdam -USMLM

Royal Army Berlin Infantry brigade 1989. godine:

Berlin Infantry Brigade HQ & (29th) Signal Regiment, Royal Signals
1st Btn, King's Regiment, Wavell Barracks, (replaced by 1st Btn, Irish Guards December 1989)
1st Btn, The Light Infantry, Brooks Barracks
1st Btn, Royal Welch Fusiliers, Montgomery Barracks
C Squadron, 14th/20th King's Hussars, Smuts Barracks, (18x Chieftain)
38th (Berlin) Field Squadron, Royal Engineers
6th Troop, 46th (Talavera) Air Defence Battery, 2nd Field Regiment, Royal Artillery, (12x Javelin)
2nd Regiment, Royal Military Police
246th (Berlin) Provost Company, Royal Military Police, in Helmstedt, mans Checkpoint Alpha
247th (Berlin) Provost Company, Royal Military Police, mans Checkpoint Bravo and Checkpoint Charlie
248th German Security Unit, support unit with German personnel
3rd Squadron, 13th Signal Regiment (Radio), Royal Signals, Signals Intelligence at RAF Gatow
3rd Intelligence and Security Company, Intelligence Corps
7 Flight AAC, RAF Gatow, (4x Gazelle AH.1)
Royal Air Force Gatow Station Flight, (2x Chipmunk T10)
No. 26 Signals Unit, Royal Air Force, (Signals intelligence at RAF Gatow and Teufelsberg

Forces Françaises à Berlin 1989. godine:

11e Régiment de Chasseurs (11e RCh) (40x AMX-30B, 2x AMX-30D)
46e Régiment d'Infanterie (46e RI) (70x VAB)
110e Compagnie du Génie (110e CG)
Centre Entrainement de Commando (CEC No 10)
11ème Compagnie de Transmission
Gendarmerie Berlin
Hôpital Louis Pasteur
Base Aérienne 165 (1x Max Holste MH1521 Broussard,1x DHC-6-300 Twin Otter)
Groupement de Soutien
Quartier Général
Direction des Transport et de la Circulation de Berlin (TMFB – Train Militaire Français de Berlin)
État-Major
Détachement de l'Aviation Légère de l'Armée de Terre (DETALAT) (2x Cessna O-1 Bird Dog, 2x Sud-Ouest Alouette III)
Mission Militaire Française de Liaison- MMFL Potsdam
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 24 queries.