PALUBA
September 23, 2020, 07:52:32 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Crna Gora članica OEBS-a  (Read 1928 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« on: July 07, 2016, 07:00:11 pm »

Vir: MO Crne Gore
http://www.odbrana.gov.me/ministarstvo
07.07.2016.

Inspekcijski tim Ruske Federacije obavio Inspekciju specifičnog područja: Crna Gora poštuje odredbe Bečkog dokumenta 2011.

Inspekcijski tim Ruske Federacije za kontrolu naoružanja boravio je u Crnoj Gori od 4. do 7. jula radi sprovođenja redovne Inspekcije specifičnog područja u skladu sa Bečkim dokumentom 2011.

Tim iz Ruske Federacije posjetio je Pješadijski bataljon, Logistički bataljon, Centar za obuku i Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore u okviru određenog područja.

Inspekcijski tim Ruske Federacije uvjerio se u tačnost razmijenjenih vojnih informacija, u to da na teritoriji Crne Gore nema nenajavljenih vojnih aktivnosti odnosno, kao i da Crna Gora u potpunosti poštuje odredbe Bečkog dokumenta 2011. Inspekcijski tim RF se zahvalio na pokazanoj transparentosti, a detaljan izvještaj o realizaciji aktivnosti, u skladu sa procedurama, dostaviće svim članicama OEBS-a.

Riječ je o redovnoj aktivnosti koju međusobno sprovode 57 zemalja OEBS-a u cilju izgradnje povjerenja i bezbjednosti u Evropi. Kao i ostale članice OEBS-a, i Crna Gora ima obavezu da prihvati do tri ovakve inspekcije tokom kalendarske godine. Od 2006. godine, više od 25 članica OEBS-a sprovelo je u našoj zemlji ovu vrstu inspekcijske kontrole naoružanja. Među njima, više puta i Ruska Federacija.

Inače, ovo je treća inspekcijska kontrola Crnoj Gori po Bečkom dokumentu 2011. u ovoj godini (do sada su aktivnost realizovale Slovenija i Portugal).

Takođe, i Crna Gora, svake godine realizuje dvije ili tri ovakve aktivnosti u drugim državama članicama OEBS-a. Inspekcijski timovi Crne Gore inspektovali su u više od 10 zemalja od 2006. Godine.

Svrha Bečkog dokumenta 2011. je izgradnja povjerenja i bezbjednosti između država članica OEBS-a, što obuhvata brojne mjere i aktivnosti, kao što su razmjena vojnih informacija, odbrambeno planiranje, prethodno obavještavanje o vojnim aktivnostima, verifikacijske aktivnosti i drugo.

Jedan od segmenata verifikacijskih aktivnosti je i inspekcija određenog Specifičnog područja u cilju verifikacije razmijenjenih informacija i utvrđivanja opsega vojnih aktivnosti (vojne vježbe, predislokacija ljudstva, naoružanja i vojne opreme), koje podliježu prethodnoj najavi


* GetImage5ID0GYH1.jpg (53.69 KB, 470x352 - viewed 97 times.)

* 1.jpg (59.42 KB, 470x352 - viewed 91 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.014 seconds with 26 queries.