PALUBA
February 19, 2020, 03:03:20 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 101 102 103 104 105 [106]   Go Down
  Print  
Author Topic: Oruzani sukobi i primirja u Ukrajini  (Read 175311 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 30 655« Reply #1575 on: February 10, 2020, 10:43:29 am »Ukrajina premešta vojne baze prema granici sa Rusijom i Donbasom


Kijev je završio prvu fazu vojne reforme prema standardima NATO, a planira se i ponovno uspostavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Ovo su saopštile Oružane snage Ukrajine, piše Sputnjik.

Prema saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine - započet je aktivan prelazak na standarde NATO i u zemlji je završena prva faza njihove reforme, prema čijim rezultatima su bile izgrađene nove komande i imenovani njihovi komandanti.


Nove baze na granici sa Rusijom

Istovremeno je ukrajinski ministar odbrane Andrej Zagorodnjuk izjavio da je u zemlji u toku usavršavanje vojne infrastrukture, definisane prema zahtevima NATO, kao i da će u skladu sa standardima Alijanse, dve nove baze biti izgrađene u Marijupolju i Severnodonjecku.

Vojni objekti će se nalaziti praktično na nekoliko desetina kilometara od granice sa Rusijom i nepriznatih republika Donbasa – Donjecke narodne republike i Luganske narodne republike.

Prema mišljenju ukrajinskih vlasti, baze će predstavljati granično utvrđenje NATO na jugoistoku zemlje. O tome je u decembru 2019. godine na sastanku lidera i šefova vlada zemalja članova Severnoatlantske alijanse govorio ukrajinski ministar inostranih poslova Vadim Pristajko. Načelnik Generalnog štaba - glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine general-potpukovnik Ruslan Homčak je tom prilikom izjavio da Ukrajina mora da vojne reforme i i ubrzani prelazak na standarde NATO sprovodi u ratnim uslovima.

"Adaptacija na stadarde NATO se kod nas sprovodi na svim poljima. Negde s većim, negde s manjim uspehom, ali to nije zato što nismo hteli da radimo, već zato što je u toku šesta ratna godina. Dok rat traje, mi nikako ne možemo da smanjujemo ratnu sposobnost i gotovost naše vojske. Države NATO to veoma ozbiljno procenjuju", rekao je Homčak.


Vojna pomoć SAD i NATO Ukrajini

Istovremeno, vojna pomoć SAD i drugih država NATO Ukrajini se realizuje u konkretnoj pomoći u vazduhoplovnom naoružanju. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je na sastanku sa državnim sekretarom SAD Majklom Pompeom krajem januara ove godine istakao da će njegova zemlja proširiti saradnju sa SAD u oblasti odbrane i bezbednosti i razmatrati mogućnost kupovine novog naoružanja.

"Ovo potvrđuje i prvi istorijski ugovor o direktnoj kupovini protivtenkovskih raketnih kompleksa 'Dževelin'", izjavio je Zelenski.

On je još dodao da se na sastanku razmatralo pojačanje ukrajinske ratne mornarice pomoću broda tipa "Island", kao i jačanje protivazdušne odbrane Ukrajine, pri čemu su ukrajinske vlasti spremne da razmotre opciju kupovine neophodnog naoružanja.

Ukrajinski ambasador Vladimir Jeljčenko je nedavno izjavio da Vašington u 2020. godini planira da Kijevu dodeli više od jedne milijarde dolara pomoći, od čega je za vojnu odbranu planirano 365 miliona dolara. Glavni prioritet koji je bio definisan u bilateralnim konsultacijama između Ministarstva odbrane Ukrajine i Pentagona je jačanje ukrajinske flote.

"Postoji takav pojam ‘moskito flota’, odnosno, brzi brodovi koji nedostaju upravo našim vojnicima ili mornarima na Crnom i Azovskom moru. Prošle godine su Ukrajini isporučena dva brza broda tipa ‘Island’. Ove godine je planirana isporuka još tri broda. Na osnovu svega se može zaključiti da je značaj deo ovih sredstava namenjen ulaganju u opremu i razmeštanju modernog naoružanja i sredstava za komunikaciju", istakao je ambasador.

"Ukrajinske oružane snage su više puta saopštavale da je razmeštanje ‘moskito flote’ planirano u Azovskom moru, uključujući vojnu bazu u Marijupolju, koja se gradi prema standardima NATO. Ovakvo vojno prisustvo u blizini granice sa Rusijom, naravno, povezano je sa pretnjama ruskoj vojnoj bezbednosti. A njeno rukovodstvo će odgovoriti na takve provokacije", rekao je vojni ekspert pukovnik Šamilj Garajev.


Uspostavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine

On je skrenuo pažnju na to da je u Strategiji nacionalne bezbednosti ‘Bezbednost građanina - bezbednost zemlje’, koju je Ukrajina nedavno usvojila, jedan od glavnih zadataka ponovno uspostavljanje teritorijalnog integriteta u granicama međunarodno priznatih granica Ukrajine.

"Tačnije, ovakvo ponovno uspostavljanje ukrajinske teritorije u granicama, koje uključuju Lugansku narodnu republiku, Donjecku narodnu republiku i Krim, očigledno podrazumeva i ratna dejstva", istakao je ekspert.

Prema podacima ukrajinskog Generalštaba, glavni rezultat vojne reforme je stvaranje specijalnih komandi prema obrascima NATO. Najvažnija od njih je – Zajednička komanda ujedinjenih snaga Ukrajinskih oružanih snaga. Njoj će biti potčinjene kopnene, mornaričke i vazdušne snage. Glavnokomandujući ovih snaga je privremeni komandant general potpukovnik Sergej Najev, poznat po antiruskim izjavama. On je duže vreme komandovao trupma ukrajinske vojske u Donbasu i jedan je od autora plana blickriga za oslobođenje jugoistoka zemlje i Krima od "ruskih osvajača".

Sam Kijev to ne bi mogao da uradi. Upravo zbog toga Amerika i druge države Alijanse razmatraju ukrajinske vlasti kao saveznike u borbi protiv ruske agresije. Andrej Zagorodnjuk ističe da je njegov glavni cilj ostvarenje vojnih kriterijuma članstva u NATO i status Ukrajine kao člana Programa za unapređenje mogućnosti Severnoatlantske alijanse.

Međutim, na osnovu socioloških istraživanja, većina stanovnika Ukrajine je kao i ranije protiv pridruživanja NATO. Prema anketi ukrajinskog Centra za socijalna i marketinška istraživanja „Socis” u januaru ove godine, u slučaju referenduma o ulasku u NATO - "za" je glasalo ukupno 46,2 odsto ispitanika.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 30 655« Reply #1576 on: February 11, 2020, 11:58:29 am »"Verujem i čvrsto sam ubeđen da Zelenski ima iskrenu želju da okonča rat"


Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najiskrenije je posvećen okončanju sukoba u Donbasu i radi sve što može da postigne taj cilj, izjavio njegov saradnik.

"Verujem i čvrsto sam ubeđen da Zelenski ima iskrenu želju da okonča rat i ubeđen sam da trenutno naša zemlja čini šta može da se to ostvari, čini sve na svim nivoima, uključujući formate Normandijske četvorke i procesa iz Minska", rekao je Andrej Jermak za ukrajinsku televiziju 24TV, prenosi Tass.

Poslednji sastanak Normandijske četvorke održan je 9. decembra prošle godine.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 30 655« Reply #1577 on: February 14, 2020, 07:07:35 pm »Razgovarali Putin i Zelenski - nov sastanak na pomolu?


Predsednici Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Volodimir Zelenski, razgovarali su o novoj razmeni zatvorenika, saopštile su ukrajinske vlasti.

Prva operacije te vrste dogodila se u septembru, a druga u decembru, ali između Ukrajine i proruskih pobunjenika.

Putin i Zelenski su u telefonskom razgovoru pomenuli "oslobađanje zatvorenih ukrajinskih državljana" na istoku Ukrajine, području pod kontrolom proruskih pobunjenika, kao i na crnomorskom poluostrvu Krim i u Rusiji, navodi se u saopštenju kabineta ukrajinskog predsednika.

Predsednici su takođe razgovarali o novom sastanku u formatu Normandije, nakon takvog susreta u decembru u Parizu uz posredovanje Francuske i Nemačke.

Putin i Zelenski su se prvi put sastali u Parizu a nakon toga je usledila razmena oko 200 zatvorenika između Kijeva i proruskih separatista, što je bila operacija u novom smirivanju konflikta između te dve strane, a u kojem je od 2014. godine stradalo više od 13.000 ljudi.

U septembru su Kijev i Moskva razmenili 70 zatvorenika, a Rusija je Ukrajini vratila zaplenjene ratne brodove.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 30 655« Reply #1578 on: February 15, 2020, 03:48:05 pm »"Ne razgovaramo sa onima koje međunarodna zajednica ne priznaje"


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovio je danas da neće učestvovati u dijalogu s liderima samoproglašene Republike Donbas.

"Spremni smo da razgovaramo s mirnim stanovništvom tih teritorija, ali nismo spremni da razgovaramo sa onima koje međunarodna zajednica ne priznaje", rekao je Zelenski na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.

Dodao je da bi stanovnici Donbasa trebalo da budu uključeni u mirovne pregovore u Minsku tako da mogu da učestvuju u raspravi o svojoj "svetloj budućnosti kao deo integralne Ukrajine", prenosi TAS S.

Govoreći o povlačenju snaga u Donbasu, Zelenski je rekao da bi ono trebalo da se odvija prema sektorskom principu.

Predsednik Ukrajine tvrdi da je prelazak sa jednog sektora na drugi moguć tek nakon što specijalna posmatračka misija OEBS-a verifikuje da u tom sektoru nema ilegalnih oružanih grupa, oružja i vojne tehnike, prenosi Sputnjik.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 30 655« Reply #1579 on: Yesterday at 12:02:17 pm »Sukob ukrajinskih i proruskih snaga u Donbasu, ima poginulih


Dva ukrajinska vojnika su poginula, a četvorica su povređena u sukobima ukrajinskih i proruskih snaga u regionu istočnog Donbasa.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio je da će sazvati sastanak ukrajinskog saveta bezbednosti kako bi razgovarali o najnovijem sukobu koji je nazvao "ciničnom provokacijom" i pokušajem da se poremeti mirovni proces u Donbasu, prenosi Rojters.

U saopštenju ambasade Ukrajine u Beogradu, koji je dostavljen Tanjugu, navodi se da su jutros "ruske okupacione snage" napale položaje jedinica Ujedinjenih snaga Ukrajine u blizini Novotoškivskog, Orihovog, Krimskog i Hutora viljnog i da su pucali iz oružja koje je zabranjeno sporazumima iz Minska - minobacačima od 120 milimetara, bacačima granata raznih sistema i velikim mitraljezima.

Navodeći da su ruske trupe pod vatrom krenule u aktivnu ofanzivu i pokušale da pređu liniju razgraničenja, Ukrajina navodi da su ubijena dva vojnika, dok su četvorica ranjena.

Sa druge strane, samoproglašena Narodna republika Lugansk (LPR) optužila je Ukrajinu da pokušava da destabilizuje situaciju na kontakt liniji u Donbasu, navodeći da se u ranim jutarnjim satima grupa od 10 osoba približila položajima LPR i zašla u minsko polje, te da su tada poginula dva, a povređena tri vojnika, prenosi Tas s.

Kako se navodi, nakon toga su ukrajinske oružane snage da bi evakuisali stradale i povređene otvorile vatru protiv snaga LPR.

Zbog incidenta naneta je šteta na civilnim objektima, a civili su morali da se sklone u podrume kuća.

Nakon ovoga LPR je pozvala posmatrače misije OEBS da registruju činjenicu da je Ukrajina prekršila primirje i izvrše uticaj na Kijev da prestane sa provokacijama.

Najnoviji sukob desio se u trenutku kada Rusija i Ukrajina pokušavaju da dogovore još jedan samit Normandijske četvorke.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 30 655« Reply #1580 on: Today at 02:12:38 pm »Ambasada Ukrajine: Šest godina od "oružane agresije" na Krim


Ukrajinska ambasada u Srbiji saopštila je da je prošlo šest godina od početka sukoba koji oni nazivaju "agresijom ruske vojske na Krimu".

Ambasada Ukrajine tvrdi da su 20. februara 2014. godine zabeleženi "prvi prekršaji" kada su vojnici Ruske Federacije, navode, prešli granicu u oblasti Kerčkog moreuza i kada su "iskoristili" svoje vojne formacije na Krimu za blokiranje ukrajinskih vojnih jedinica.

U saopštenju ambasada tvrdi da su potom, noću 27. februara, ruski specijalci zauzeli zgradu Vrhovne rade i Vlade Autnomne Republike Krim.

Ono što Ukrajinci nazivaju "takozvanim referendumom" usledilo je 16. marta te godine, a dva dana kasnije proglašeno je prisajedinjenje Krima Ruskoj Federaciji.

Ukrajinska ambasada, ovim povodom, ponovo traži od Ruske Federacije da odmah vrati, kako kažu, "okupirane teritorije" Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja pod kontrolu Ukrajine, da isplati svu odštetu učinjenu tokom, kako je nazivaju, oružane agresije, da pozove na krivičnu odgovornost i da kazni sva lica koja su odgovorna za planiranje, pripremu, započinjanje i ostvarivanje "agresije protiv Ukrajine".

izvor
Logged
Pages:  1 ... 101 102 103 104 105 [106]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 25 queries.