PALUBA
June 24, 2019, 10:58:02 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com or miodrag.radojkovic@paluba.info
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Broj vojnika u OS BiH bit će smanjen sa 10.000 na 9.200  (Read 882 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« on: July 22, 2016, 06:42:34 am »

Vir: "Dnevni avaz" Sarajevo
http://www.avaz.ba/
21.07.2016.

IVANIĆ: Broj vojnika bit će smanjen sa 10.000 na 9.200


Član Predsjedništa BiH iz RS Mladen Ivanić izjavio je danas da će do kraja novembra biti usvojen dokument "Pregled odbrane BiH", kojim je predviđeno smanjenje broja vojnika Oružanih snaga BiH sa 10.000 na 9.200, kao i broja vojnih lokacija sa 63 na 57 perspektivnih.

-Dokument predviđa da broj skladišta bude '4 plus 2', umjesto sadašnjih '4 plus 1', što znači četiri u Federaciji BiH, a dva u RS, zbog pravilne preraspodjele - rekao je Ivanić novinarima prilikom posjete Kasarni "Bilećki borci" u Bileći.

Istakao je da Predsjedništvu ostaje obaveza da pokuša da napravi programe modernizacije vojske i da će na tome raditi.

Ivanić je istakao da će kasarna u Bileći ostati u sastavu Oružanih snaga BiH i da se tu ništa neće mijenjati, te naglasio da je ovdašnja vojska uvijek na usluzi lokalnom stanovništvu prilikom elementarnih nepogoda i svih drugih vidova pomoći.

Napomenuo je da Oružane snage imaju veliku odgovornost za stvari na koje ne mogu da utiču.

-Postoji sukob oko toga ko prodaje višak oružja ili vojne opreme i šta sa tim uraditi. Ključnu odgovornost za rješavanje neperspektivnih lokacija i viška oružja snose političari, zbog toga što se ne dogovaraju - kaže Ivanić, i dodaje da bi jedni da prodaju, drugi bi da bude uništeno, a treći da bude donirano.

Naveo je da postoji veliki broj ubojitih sredstava kojih bi se trebalo riješiti, napominjući da do kraja godine očekuje dokument koji će definisati šta od toga treba da bude prodato jer je, kako kaže, pitanje prodaje predmet velikih priča i ilegalnih aktivnosti.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Ante Jeleč izrazio je zadovoljstvo zainteresovanošću Predsjedništva BiH za njihov rad, sa ciljem da budu organizovanija i opremljenija vojska.

Smatra da moraju biti izvršene određene promjene da bi Oružane snage bile efikasnije i napominje da bi dio novca koji će ostati nakon smanjenja broja vojnika, biti utrošen za modernizaciju opreme.

Jeleč je napomenuo da će izradom dokumenta biti jasno koji broj lokacija bi trebalo smanjiti i istakao da će ona vježbališta i poligoni koji nisu potrebni, biti ugašeni.

-Materijalna sredstva koja imamo vratit ćemo entitetima kao njihovo vlasništvo, dok će dio ubojitih sredstava biti delaboriran, a viškovi prodati - kaže Jeleč.

Tvrdi da su sva skladišta u BiH otvorena i da se vrši pregled "komad po komad".

-Činimo sve i da vojnici koji čuvaju skladišta, ali i građani, budu u potpunosti zaštićeni - rekao je Jeleč i napomenuo da će i magacin na Dužima kod Trebinja biti u budućnosti prazan, odnosno da ovo skladište neće biti perspektivno.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.013 seconds with 25 queries.