PALUBA
July 19, 2019, 02:57:16 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: KONKURS ZA UREDNIKE FORUMA
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Topografske karte SV  (Read 1603 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« on: July 28, 2016, 12:35:16 pm »

SV dobiva dvije nove nesistemske topografske karte u mjerilu 1:25.000. Karte obuhvačaju područje Ljubljane, Kamniško-Savinjske alpe i Karavanke. Karte su tiskane na tzv. PVC-papiru (piši-briši), koji omogučava višekratnu upotrebu i upotrebu u lošim vremenskim uslovima....

Vir: "Obramba" SLO
http://www.obramba.com/
28.07.2016.

Slovenska vojska dobiva dve novi vojaški topografski karti


NOVI KARTI POKRIVATA OBMOČJE LJUBLJANE TER KAMNIŠKO-SAVINJSKIH ALP IN KARAVANK

Sektor za načrtovanje Ministrstva za obrambo Republike Slovenije (MORS) je skupaj z zunanjimi izvajalci pripravilo dve novi nesistemski vojaški topografski karti v merilu 1 : 25.000 (VTK25) za potrebe Slovenske vojske, kot tudi drugih uporabnikov.

Z novima kartama za območje Ljubljana, Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke so pokrili relativno majhen del območja Republike Slovenije, za druga območja pa se še vedno uporabljajo stare vojaške topografske karte v merilu 1 : 25.000 (VTK25) in Državne topografske karte Republike Slovenije v merilu 1 : 25.000. Te so bile izdane pred 10, 15 ali celo več leti za potrebe obrambe (DTK25 MO), njihova vsebina pa je lahko stara tudi 30 ali več let. Zato si na Ministrstvu za obrambo RS prizadevajo nadaljevati s pripravo in izdajanjem novih vojaških topografskih kart v merilu 1 : 25.000.

Prva nova dvostranska Vojaška topografska karta v merilu 1 : 25.000, Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke, 1. izdaja, 2016 (VTK25 KSAK), logično nadaljuje izdajanja kart, ki pokrivajo območja planinsko-visokogorskega sveta Republike Slovenije. Na karti so uporabljeni najnovejši podatki iz katastra planinskih poti in turno-smučarske smeri, prikazani so planinske koče, bivaki in zavetišča Planinske zveze Slovenije, Gorske reševalne službe, Jamarske reševalne službe ter Lovske zveze Slovenije. Drugih sprememb glede na prej izdane karte s podobno tematiko ni, omenimo lahko le jasnejše označevanje zavarovanih planinskih poti, tako na karti kot v legendi. Novost – upajmo, da dobra, predvsem pa uporabna – je tisk določenega števila kart na tako imenovani PVC-papir. Ker je vodoodporen, nam omogoča uporabo karte tudi v slabih vremenskih razmerah, kar je bila velika težava kart, tiskanih na »navaden« papir. Karta je tudi manj občutljiva na trganje, tudi tisto, ki ga povzroča večkratno pregibanje, s čimer smo podaljšali uporabnost karte. Ta različica karte ni primerna za večkratno pisanje in risanje, zato smo izdelali tudi nekaj izvodov PVC-kart po sistemu »piši-briši«, kar bo omogočalo večkratno uporabo karte, predvsem pri nalogah usposabljanja, načrtovanja in pri vajah. Zložljive karte, tako navadne (papir) kot PVC, so shranjene v zaščitnem polivinilnem ovitku z dotiskom merila, diagrama nagibov, koordinatomera in kotomera. Karta ima tudi novo tipsko naslovnico, ki se bo v prihodnosti uporabljala pri vseh drugih kartah tega merila in s podobno tematiko.

Druga karta je Vojaška topografska karta v merilu 1 : 25.000, Območje Ljubljana, 1. izdaja, 2016 (VTK25 OL). Karta se, razen večjega formata, bistveno ne razlikuje od sistemskih vojaških topografskih kart v merilu 1 : 25.000. Dodana je določena tematska vsebina, ki jo prikazujemo na podobnih kartah (visoki objekti, ki lahko predstavljajo morebitno oviro pri letenju, veterinarske postaje, območja za potrebe obrambe, gasilski domovi, območja Civilne zaščite in drugo).

V obeh primerih gre za karte večjega formata, ki pokrivajo območja, na katerih pripadniki Slovenske vojske izvajajo svoje aktivnosti v povečanem obsegu pri usposabljanju ter opravljanju nalog zaščite, reševanja in pomoči. Pri izdaji kart so nam s predlogi in viri pomagali Planinska zveza Slovenije, Gorska reševalna zveza Slovenije, Jamarska zveza Slovenije, Geodetska uprava RS, Agencija RS za okolje, Zavod za gozdove Slovenije, Lovska zveza Slovenije, druga pristojna ministrstva in tudi organizacijske enote Ministrstva za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje ter Slovenska vojska. Brez pretirane samohvale lahko zapišemo, da Sektor za načrtovanje z minimalnimi kadrovskimi in finančnimi sredstvi nadaljuje izdajanje kakovostnih vojaških topografskih kart za potrebe Slovenske vojske in URSZR oziroma vseh, ki delujejo v okviru sistema zaščite in reševanja, torej tudi pripadnikov Civilne zaščite, Gorske reševalne službe, Jamarske reševalne službe, gasilcev in drugih. Upajmo, da bodo ocene s terena to trditev upravičile.

Besedilo: Jože Balas, Sektor za načrtovanje MORS


* topografske-karte-slovenska-vojska--642x336.jpg (59.63 KB, 642x336 - viewed 70 times.)
Logged
fazan
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 716


« Reply #1 on: July 28, 2016, 04:45:27 pm »

Какве су перспективе употребе електронских верзија топографских карти у војне сврхе?
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 760« Reply #2 on: July 28, 2016, 06:47:32 pm »

Kod artilerije jesu, bar u SV. Imaju prednosti, ali papir je parir, i iuvek radi.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 511


« Reply #3 on: July 28, 2016, 09:18:42 pm »

Да ли Словеначка војска има нешто као што је Војногеографски институту, неки орган који се бави премером земљишта и израдом карата за војну намену? Видим да је издавач Сектор за планирање МО. Да ли то значи да тамо има такав орган или су ове карте израдили цивили по налогу војске?
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 760« Reply #4 on: July 28, 2016, 09:47:35 pm »

Znam da je za kartografiju zadužena Geodetska uprava RS, koja izdaje i karte i koja nudi digitalne karte za Slo. Zanm da je moja firma tamo kupila Topografski podatki in karte, Digitalni model višin i Register zemljepisnih imen. Znam da sam vidio te karte i na sistemu za upravljanje vatrom u SV.

Znam i da Planinska zveza Slovenije izdaje svoje karte, ali je osnova pre pomenut izvor, i ako se ne varam imaju dodatne oznake oko planinskih puteva.

Ali ako postoji služba u SV, to nemam informacije.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.015 seconds with 25 queries.