PALUBA
September 17, 2019, 05:47:57 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4   Go Down
  Print  
Author Topic: Predaja AU brodovlja Narodnom vijeću SHS  (Read 9434 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
JASON
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 178« Reply #15 on: January 10, 2017, 06:17:03 pm »


* позив.jpg (451.08 KB. 932x1243 - viewed 132 times.)

Logged
vladimir bošković
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 539« Reply #16 on: January 12, 2017, 04:19:38 am »Lep prikaz, Vladimire, odakle je skinut?

Razdioba Austrougarskog ratnog brodovlja poslije Prvoga svjetskog rata, dr Bogdan Krizman, Anali Jadranskog instituta Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, svezak IV, Zagreb 1968.
Logged
vladimir bošković
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 539« Reply #17 on: January 12, 2017, 04:47:47 am »

A raspored boja na zastavi bi mogao biti crveno-belo-plavo-crveno. Četvorobojno. Ovo uslovno, znajući da crveno na c/b fotkama izgleda veoma slično crnom.

Prije 28.02.1922., brodovi u Boki su vijali zastavu sa četiri vodoravna polja u rasporedu boja: crveno-bijelo-plavo-crveno. Takva zastava je usvojena kao privremeni kompromis jer je u sebi objedinjavala hrvatsku, srpsku i slovenačku trobojnicu. Prve tri boje gledano odozgo prema dolje su bile hrvatske, a prve tri odozdo na gore su bile srpske, dok je slovenačka počinjala od druge boje odozgo prema dolje. Izvan Boke, brodovi su morali vijati međusavezničku zastavu koja je, prema navodima Mirka Pleiweissa, imala četiri vodoravna polja iste širine, u rasporedu boja: bijelo-plavo-bijelo-plavo. Do sada nijesmo vidjeli fotografiju sa takvom zastavom.

Što se tiče zastava podignutih u Puli nakon primopredaje, raspoložive informacije nijesu do kraja usaglašene.

Kako se navodi kod Hansa Sokola, nakon podpisivanja Zapisnika, Horthy je obavjestio Beč odnosno admirala von Kiela, Odjeljenje za mornaricu i AOK, da je "u smislu primljenog previšnjeg naloga tog dana, prije podne predao opunomoćenicima Narodnog vijeća cjelokupnu c. i kr. Mornaricu zajedno sa materijalom i zalihama uz izričiti, zapisnički utvrđen pridržaj prava vlasništva nejugoslovenskih država, odnosno nacija, dotad postojeće Austro-Ugarske monarhije, da upravo predaje komandnu vlast u ruke od narodnog vijeća imenovanom privremenom jugoslovenskom komandantu mornarice, komandantu bojnog broda Janku Vukoviću de Podkapelskom i da se iskrcava, u kojem će času – pošto skinu njegovu komandantsku zastavu – izvjesiti jugoslovensku zastavu. Dijelove brodovlja u Šibeniku i Kotorskom zalivu preuzeće lično idućih dana opunomoćenik koji tamo polazi brodom, i to na temelju u dva primjerka sastavljenog zapisnika."

Aktivni učesnik puležanskih gibanja  Mate Balota u “Puna je Pola” piše: "To poslijepodne Pula, obala, brodovi, more, sve je bilo iskićeno crveno-bijelo-plavim, crveno-plavo-bijelim i bijelo-plavo-crvenim zastavama”. Pominje da su neke od njih bile duge sedam ili osam metara u dužini, a zaključuje da su “zastave svuda bile narodne, svih jugoslavenskih naroda, bez ikakvog grba ili drugog simboličkog znaka”. Po svjedočenju Balote, na dva velika jarbola na Viribus Unitisu podignute su crvene zastave.

Kontra admiral Silvio Salza,  u tekstu Il crollo della Marina Austro-Ugarica, februara 1933. navodi da su  radio operateri talijanske mornarice u 9:53 prije podne tog 31.10.1918. primili vijest da je spremljena hrvatska zastava da se digne na Viribus Unitis.

Uveče kasno, 31.10. nakon sastanka Mjesnog odbora sa izaslanicima Narodnog vijeća, Janko Vuković je predao Zagrebu Tresićev telegram (ovaj je bio otišao da prespava na carsku jahtu „Miramar“) u kojem on obavještava Narodno vijeće "da je protokolarno primio čitavu austrougarsku mornaricu, da je, nakon toga skinuta austrijska i podignuta hrvatska zastava i da su prisegnuli momčad, izuzimajući Talijane, Njemce (Austrijance) i Mađare."

Dr Ivan Marija Čok, u svom referatu “Pitanje jugoslovenske mornarice” (Pariz, 16.09.1919.) ovako opisuje primopredaju brodovlja u Puli: Dne, 30.oktobra 1918. Odputovali su po nalogu Narodnog vijeća iz Zagreba u Polu gg. Bukšeg Vilim (socijalista), dr Čok Ivan Marija (Slovenac iz Trsta), dr Tresić-Pavičić Ante (iz Dalmacije). Kad su ova trojica stigli u Polu, odmah su pozvani na admiralski brod Viribus Unitis, na kojem se nalazio a.u. admiral Horthy sa svojim štabom. Nego, kad su ova trojica stupila na brod, pozdravilo jih je  najprije tamo sakupljeno Vijeće Mornara po svom predsjedniku koji je izjavio: "Dobro nam došli gospodo! U ime jugoslovanskoga Vijeća Mornara ja Vas pozdravljam te Vam predajem flotu i ovaj admiralski brod Živjeli!".  I cijeli odbor Vijeća Mornara odazvao se krepkim "Živjeli!". Zatim, išla je ova trojica izaslanika Nar. Vijeća u salon, u kojem jih je pričekao a. u. admiral Horthy sa svojim štabom. Došli su onda još 4 izaslanika puljskog odbora Nar. Vijeća i tada je admiral Horthy svima saopćio da mu je u noči stigla brzojavka njegovog cara i kralja Karla, neka se cijela ratna mornarica sa ratnim lukama i tvrđavama Pula i Kotor preda Narodnom vijeću Srba, Hrvata i Slovenaca. Admiral je predložio nacrt protokola o predaji, koji je bio zatim sa nebivstvenim promjenama od sviju prisutnih potpisan in duplo. Prepis toga protokola nalazi se u istodobno predloženom memorandumu dr Tresića. Još istoga dana – 31. Okt. 1918 u 4,30 s p.p. bila je sa svih brodova skinuta a.(ustro)u.(garska) i razvešena jugoslovenska: srpska, slov(enska), a najviše hrvatska zastava…”

Mirko Pleiweiss je, kao što je poznato, na krstarici Budapest podigao crnogorsku zastavu, držeći je jedinom južnoslovenskom međunarodno priznatom pomorskom državom.

Major Marinković, šef sekcije za vezu Srpske Vrhovne komande kod Istočne savezničke vojske generala d’Esperey je iz Soluna 01.11.1918. javio Vrhovnoj komandi: "Prema raznim nepotpuno uhvaćenim telegramima bezžične telegrafije, od danas 1. komandant jugoslovenske flote iz Pole postavio je kapetana Dvorskog za komandanta brodova u Fijumi. Svi brodovi u Fijumi imaju istaći u 8 časova narodne zastave: crveno, plavo, belo”.Logged
JASON
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 178« Reply #18 on: January 12, 2017, 09:47:15 am »

Što se tiče zastava podignutih u Puli nakon primopredaje, raspoložive informacije nijesu do kraja usaglašene.
Hrvatski List
U Puli, petak 1. novembra 1918.

http://www.ino.com.hr/data/hrvatski_list/1918/1190.pdf


* zastave.jpg (69.24 KB. 1008x240 - viewed 76 times.)

Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 661


« Reply #19 on: January 12, 2017, 10:49:04 am »


Не видим никакав проблем у распореду боја на заставама. У народу је тада значајним делом (не знам баш да ли "већинским") владало југословенско расположење. Није било важно какви су барјаци, битно да нису барјаци "курбе Аустрије", већ тробојке јужнословенских народа. Познат је, мада не знам да ли и веродостојан податак "далматинског вијећа" да "уколико Хрватска не реши у најкраћем року" питање савеза са Србијом, Далмација ће то решити сама!?
Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 097« Reply #20 on: January 12, 2017, 01:31:38 pm »

Po vjerodostojnoj informaciji svjedoka koji je dosao u Pulu 5.11.1918., na brodovima su bile hrvatske zastave, na Zrinyiju crvena zastava na drugom jarbolu.
A dalje je bilo sto je bilo.
(napisao sam nekoliko crtica na engleskom dijelu foruma, sada to vise ne mogu pronaci....).
« Last Edit: January 12, 2017, 01:37:10 pm by jadran2 » Logged
mali od palube
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 372« Reply #21 on: January 12, 2017, 09:49:42 pm »

Ovu fotku sam postvio ranije u temi o dragerima kjrm. Zastave su zanimjive na njima.


* 555555.jpeg (128.68 KB, 1180x746 - viewed 104 times.)
Logged
vladimir bošković
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 539« Reply #22 on: January 13, 2017, 12:57:22 am »


Не видим никакав проблем у распореду боја на заставама. У народу је тада значајним делом (не знам баш да ли "већинским") владало југословенско расположење. Није било важно какви су барјаци, битно да нису барјаци "курбе Аустрије", већ тробојке јужнословенских народа. Познат је, мада не знам да ли и веродостојан податак "далматинског вијећа" да "уколико Хрватска не реши у најкраћем року" питање савеза са Србијом, Далмација ће то решити сама!?

Vjerovatno ste mislili na stav Zemaljske vlade za Dalmaciju koja je bila podređena Narodnom vijeću.  To je zapravo bio stav Josipa Smodlake i Iva Krstelja, njenog predsjednika tada, koji su ga kao članovi Narodnog vijeća ultimativno predočili Središnjem odboru, zajedno sa Nacrtom privremenog ujedinjenja zajedničke države. Uradili su to u trenutku kad je Italija praktično zaposjedala Dalmaciju i tu nije ništa sporno. Hrvatska nije mogla da brani Dalmaciju i njeni su prvaci spas od nove okupacije Mletaka tražili u hitnom ujedinjenju sa Srbijom. Njihov je entuzijazam  iskoristio Pribićević da  pritisne Narodno vijeće na što bržu odluku o praktično bezuslovnom ujedinjenju. Pribićević se, kao što je poznato, nekoliko godina kasnije politički okrenuo za 180. I većina od 13 dalmatinskih odaslanika u Narodnom vijeću bili su za zajedničku državu sa Srbijom, neki od njih poput Grge Angelinovića i notorni unitaristi. Ali, većina je ipak kasnije djelom korigovala svoje stavove. Uglavnom su to bili nacionalno jasno određeni ljudi, relativno liberalni za ono vrijeme, politički moguće najbliži onom što se danas zove narodnjačkom politikom... Da ipak ne odlutamo od pomorske teme Smiley

Po vjerodostojnoj informaciji svjedoka koji je dosao u Pulu 5.11.1918., na brodovima su bile hrvatske zastave, na Zrinyiju crvena zastava na drugom jarbolu.
A dalje je bilo sto je bilo.
(napisao sam nekoliko crtica na engleskom dijelu foruma, sada to vise ne mogu pronaci....).

Zastava Države Slovenaca, Hrvata i Srba je bila hrvatska civilna zastava, narodna, trobojka bez povijesnog štita. Po onome što se iz zapisa može skupiti, na dan primopredaje flote to je bila najčešća zastava, podignuta najvjerovatnije i na Viribus Unitis nakon što je Horthy sišao sa njega
Logged
vladimir bošković
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 539« Reply #23 on: January 14, 2017, 02:05:36 am »

[ Attachment ]

Skupštinu je Balota, koji je bio njen učesnik, opisao kao vrlo haotičnu: nepripremljenu, anarhično okupljenu i vođenu, okončanu bez zaključaka pa je na kraju dr Krmpotić improvizovao nekakve predloge. Evo tog dijela iz knjige


* balota1.jpg (244.89 KB. 1024x745 - viewed 97 times.)


* balota2.jpg (246.91 KB. 1024x745 - viewed 103 times.)


* balota3.jpg (233.16 KB. 1024x745 - viewed 87 times.)

Logged
vladimir bošković
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 539« Reply #24 on: January 14, 2017, 02:07:17 am »


* balota4.jpg (230.81 KB. 1024x745 - viewed 85 times.)


* balota5.jpg (246.89 KB. 1024x745 - viewed 92 times.)


* balota6.jpg (228.25 KB. 1024x745 - viewed 83 times.)

Logged
vladimir bošković
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 539« Reply #25 on: January 14, 2017, 02:09:20 am »


* balota7.jpg (228.25 KB. 1024x745 - viewed 77 times.)


* balota8.jpg (239.02 KB. 1024x745 - viewed 78 times.)


* balota9.jpg (243.46 KB. 1024x745 - viewed 93 times.)


* balota10.jpg (206.94 KB. 1024x745 - viewed 89 times.)

Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 097« Reply #26 on: February 05, 2017, 11:42:18 am »

Francuski bojni brod Lorraine je stigao u I/1919.g. sa zadatkom da, nakon dogovorene podjele, sprovede bivse A-U ratne brodove u Italiju i Francusku.

* Kotor 1. 1919.jpg (278.51 KB. 1859x1143 - viewed 100 times.)

Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 097« Reply #27 on: February 05, 2017, 11:46:27 am »

Nize su fotografije A-U ratnih brodova koji su se zatekli u bokokotorskom zaljevu i mogu se identificirati prema navedenom popisu V. Boskovica.

* Kotor2.jpg (312.53 KB. 1657x1017 - viewed 79 times.)


* Kotor3.jpg (229.47 KB. 1585x973 - viewed 101 times.)


* Kotor4.jpg (277.42 KB. 1479x976 - viewed 79 times.)

Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 097« Reply #28 on: February 06, 2017, 08:27:22 am »

Dnevnik bojnog broda Lorraine i u Kotoru.

* Lorraine, Kotor.png (664.93 KB. 1048x541 - viewed 76 times.)

http://www.memoiredeshommes.sga.defense.gouv.fr/fr/arkotheque/visionneuse

Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 097« Reply #29 on: February 06, 2017, 08:27:24 am »

Kompletni dnevnik iz tog razdoblja.
http://www.memoiredeshommes.sga.defense.gouv.fr/fr/arkotheque/visionneuse/visionneuse.php?arko=YTo5OntzOjEwOiJ0eXBlX2ZvbmRzIjtzOjc6ImFya29faXIiO3M6ODoiaW1nX3R5cGUiO3M6MzoianBnIjtzOjQ6InJlZjAiO3M6MzoiMzM2IjtzOjQ6InJlZjEiO3M6MToiOCI7czo0OiJyZWYyIjtpOjM0OTtzOjQ6InJlZjMiO3M6NjI6IjFHTS9KVU5JVEVTMTQxOC9MT1QyOS9TU19ZXzMzMC9TSERNVl9fTVZfU1NfWV8zMzBfXzAwMDFfX1QuSlBHIjtzOjQ6InJlZjQiO3M6NjI6IjFHTS9KVU5JVEVTMTQxOC9MT1QyOS9TU19ZXzMzMC9TSERNVl9fTVZfU1NfWV8zMzBfXzA3NTVfX1QuSlBHIjtzOjE2OiJ2aXNpb25uZXVzZV9odG1sIjtiOjE7czoyMToidmlzaW9ubmV1c2VfaHRtbF9tb2RlIjtzOjQ6InByb2QiO30=#uielem_move=0%2C0&uielem_islocked=0&uielem_zoom=100&uielem_brightness=0&uielem_contrast=0&uielem_isinverted=0&uielem_rotate=F
Logged
Pages:  1 [2] 3 4   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 25 queries.