PALUBA
October 16, 2018, 07:52:12 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk u pokušaju - Engesa EE-T1 Osório  (Read 4549 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 519« on: December 31, 2010, 02:54:28 pm »

Uvod

Razvoj tenka EE T-1 je predstavljao vrhunac istraživanja i razvoja u oblasti namenske industrije u Latinskoj Americi, i taj projekat, po svom obimu i složenosti, još uvek nije prevziđen. Cena njegovog razvoja je dosegla iznos od sto miliona Dolara, pa je izvoz veće količine tenkova bio od ključnog značaja za uspeh projekta. Međutim, do zaključenja ugovora nije došlo, zbog čega je tada već etablirani proizvođač borbenih oklopnih vozila „Engesa“ morao da ode u stečaj.

Početkom 80-ih godina 20. Veka, Saudijska Arabija je napravila studiju za nabavku novog tenka za svoju vojsku, koji bi dopunio već postojeće tenkove AMX-30, i koji bi ih zamenio u budućnosti. Favorit je bio derivat familije tenkova Leopard, koji su već imali odlične reference, jer su bili prozvedeni za Bundesver i vojske još devet zemalja u 4700 primeraka (plus 1700 derivata, kao npr. inženjerijska vozila, samohodna vozila PAA, itd.). Kupovina je bila opravdana trkom u naoružanju u regionu, koja je prvenstveno bila izazvana ratom između Iraka i Irana. Testiranja su prošli francuski AMX-40, američki M-1A1 Abrams, britanski Challenger i brazilski Osorio. Pošto je Brazil tada bio u ekonomskoj krizi, razvoj tenka za potrebe OS Brazila nije dolazio u obzir u kratkom i srednjem roku, pa je rešenje moralo brzo da se iznađe na stranom tržištu. Mnogi problemi prilikom razvoja su rešavani u hodu, pre svega zbog različitih restrikcija za uvoz naoružanja i vojne opreme. Tako je, na primer, Nemačka zabranila izvoz tenkovskih topova Rheinmetal, kalibra 120 mm, koji se koristi na tenkovima Leopard II i M-1 Abrams, pa je rešenje iznađeno u usvajanju GIAT-ovog topa 120 mm za prototip namenjen Saudijskoj Arabiji. Na kraju konkursa, ipak je pobedila ponuda američke firme General Dynamics, a firma Engesa nije mogla da se povrati od velikih troškovarazvoja tenka, pa je bankrotirala 1993. Konceptualni tenk je svoje ime dobio po maršalu Manuel Luís Osóriu, bivšem komandantu brazilske konjice. Ima predviđeno za Saudijsku Arabiju je bilo Al-Fahd, po kralju te zemlje.

Kratki istorijat razvoja oklopnih vozila u Brazilu

Dve velike firme su se bavile remontom, konverzijom i proizvodnjom oklopnih vozila u Brazilu, Engesa (Engenheiros Especializados S/A) i Bernardini S.A. Obe su bile firme sa većinskim privatnim kapitalom. Bernardini je stekao iskustvo prilikom modernizacije američkih tenkova M-41, a kasnije je razvio i sopstveni tenk zasnovan na M-41, Bernardini Tamoyo, i proizvedeno je nekoliko prototipova, naoružanih domaćim topom kalibra 90 mm, ili britanskim topom L-7, kalibra 105 mm. Jedna manja firma, Biselli S.A. se bavila remotorizacijom i modernizacijom tenkova M-3 Stuart. Sa druge strane, Engesa je razvila veoma uspešne serije borbenih oklopnih vozila točkaša, koji su uspešno izvezeni u desetak zemalja sveta, pre svega na Bliskom istoku.

Razvoj

Početna koncepcija tenka EE T-1 je bila u skladu sa zahtevima OS Brazila, koji su predviđali tenk ne teži od 35 t (zbog velike količine mostova i rastresitog zemljišta u velikom delu južnog dela zemlje, gde je koncentrisan najveći deo njihovih oklopno-mehanizovanih jedinica), ograničenih gabarita (pre svega zbog činjenice da je većina železničkih pruga u Brazilu uskog koloseka – 1000 mm), i velike autonomije. Osim Bernardinijevog tenka „Tamoyo“, pored Engese, i Nemci su ponudili svoj projekat, sličan argentinskom TAM-u, što bila verzija BVP „Marder“ naoružana topom kalibra 105 mm. Engesa je počela sa razvojnom studijom tenka, koji bi se proizvodio u dve verzije:
-   domaću, namenjenu Vojsci Brazila, naoružanoj topom L7/M68, kalibra 105 mm, koja bi zadovoljavala gore navedene specifikacije:
-   - varijantu za izvoz, sa francuskim topom GIAT M-1, kalibra 120 mm.

Projektovanje je započeto 1982, korišćenjem CAD/CAM, i gradnja prvog modela u razmeru 1:1 je započela 1983. Prvi prototip, sa provizornim imenom P.0, je završen već 1984, i u Septembru su počela prva ispitivanja sa ugrađenom kupolom. Pošto Engesa još nije bila ovladala razvojem kupole i povezanih optoelektronskih sistema na njoj, njihovom integracijom, kao ni proizvodnjom oklopa za tenkove, rešenje je pronađeno u inostranstvu. Za rešenje oklopne zaštite tenka, angažovana su dva renomirana stručnjaka iz inostranstva, Gerald Cohron i Alan Petit, koji su razvili kompozitni kombinovani oklop, sastavljen od sendvič oklopa i keramike, što je povećalo gabarite tenka. U razvoju je učestvovala firma Eletrometal, a prvi primerci su proizvedeni u železari Usiminas. Paralelno je razvijan i reaktivni oklop, ali nijedan od prototipova nije bio spreman za ugradnju.
Što se kupole tiče, naručene su dve kupole od firme Vickers, koje su bile razvijene za tenk Vickers Mark 7, koji nikada nije ušao u serijsku proizvodnju, po jedna modifikovana za top kalibra 105 mm i jedna za top kalibra 120 mm. Sistem za upravljanje vatrom, IC periskopi i telemetrijski laser su uveženi iz Belgije (OIP). Gusenice su uvežene iz Nemačke (Diehl), kao i transmisija (ZF LSG 3000). Prva kupola je stigla tokom Maja 1985, i odmah je montirana na drugi prototip, nazvan P.1. Taj prototip, namenjen vojsci Brazila je započeo sa zvaničnim probama 16.12.1986, koje su završene 14.4.1987. Tokom proba, prototip P.1 je prešao 3.269 km, od toga 750 km na poligonu Marambaia, u državi Rio de Janeiro, koji se nalazi na peskovitom terenu, i ocenjen je kao vrlo dobar.  Istovremeno, proizveden je i prototip P.2, za koji je bila planirana ugradnja kupole predviđene za top Rheinmetal, kalibra 120 mm, ali, zbog nemačke odluke o zabrani izvoza, kupola je prilagođena za francuski top GIAT G1. Na kupoli prototipa P.2 su bila ugrađena dva francuska periskopa SFIM, i to za nišandžiju dnevno-noćni sa ugrađenim telemetrijskim laserom, i panoramski za komandira. Treći dnevno-noćni periskop je bio holandske proizvodnje, Philips USFA, koji je bio namenjen i komandiru i nišandžiji. Sistem za kontrolu vatre je bio veoma sofisticiran, i stepen verovatnoće prvog pogotka je bio veoma visok.
Vešanje je bilo hidropneumatsko (Dunlop). Šasija tenka je bila monoblok, sastavljena od zavarenih bimetalnih i kompozitnih oklopnih ploča; dodatni oklop je postavljen na prednji deo tenka. Silueta tenka je bila mala, i posebna se pažnja vodila oko zakošenosti oklopa, kako bi se postigla maksimalna balistička zaštita. Monoblok je bio podeljen na dva dela, deo za posadu, i deo za motor. Ta dva dela su bila podeljena oklopnom pločom, prekrivenom slojem nezapaljive i samogasive gume, koja je pružala i termičko-akustičnu zaštitu za posadu. Spoljnu oklopnu zaštitu tela tenka je činila suknjica, sastavljena od ploča izrađenih od pancirnog čelika, prekrivenih nezapaljivom gumom, koja je štitila gusenice i vešanje. Kočioni sistem je bio prilično inovativan, i sastojao se od dve kočnice: glavne hidraulične kočnice, i automatske kočnice za slučaj opasnosti, koja je pomoću mikroprocesora određivala željenu brzinu kočenja na osnovu parametara vožnje tenka (brzina, nagib, itd.). Pored navedenih, postojala je još jedna hidraulična kočnica za slučaj opasnosti. Hodni deo tenka se sastojao od toškova, izrađenih od čelika, i gusenica, koje su bile proizvod nemačke firme Diehl. U Brazilu je već postojala fabrika „Novatração”, koja je već proizvodila gusenice za tenkove M-3 Stuart, M-4 Sherman i M-41, i koja je imala gamu gusenica za komercijalna vozila, i kojoj je poveren razvoj domaćih gusenica, koje bi kasnije bile ugrađivane na tenkove iz serijske proizvodnje. Pogonsku grupu je činio dizel-motor MWM TBD 234, sa 12 cilindara, snage 1014 KS. Transmisija je bila automatska. 


* osorioeet01001.jpg (27.42 KB, 550x239 - viewed 296 times.)
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 519« Reply #1 on: December 31, 2010, 02:56:57 pm »

Naoružanje

Osnovno naoružanje tenka Osório predstavlja top Giat G1 kalibra (u varijanti za izvoz), ili britanski top L7, kalibra 105 mm, u varijanti predviđenoj za vojsku Brazila. Top L7 je izabran zbog niže cene, činjenice da je domaća proizvodnja municije već bila osvojena, kao i zbog svoje jednostavnosti. Pored topa, tenk je bio naoružan i koaksijalnim mitraljezom kalibra 7,62 mm, protivavionskim mitraljezom kalibra 12,7 mm. Borbeni komplet je činilo 45 granata kalibra 105 mm, ili 40 granata kalibra 120 mm, kao i 1000 metaka za PAM i 3000 metaka za koaksijalni mitraljez. Tenk je mogao da proizvodi dimnu zavesu ubrizgavanjem dizel goriva u izduvnu cev, a imao je i 12 lansera dimnih kutija kalibra 66 mm, po šest sa svake strane. Sistem za kontrolu vatre je bio Centaur, razvijen od strane firme Marconi Command and Control Systems, koji je prvobitno namenjen tenku Vickers Mk. VII, koji nikada nije ušao u serijsku proizvodnju. Srce tog sistema je bio šesnaestobitni mikrokompjuter.


* osoriokupole.gif (26.56 KB, 432x371 - viewed 335 times.)

* osorio24_foto-forte_granadas (1).jpg (323.06 KB, 800x600 - viewed 290 times.)

* osorio18_foto-forte_municiador.jpg (243.3 KB, 700x525 - viewed 299 times.)
« Last Edit: December 31, 2010, 03:09:50 pm by ZastavnikDjemo » Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 519« Reply #2 on: December 31, 2010, 02:59:51 pm »

Senzori

Tenk je bio opremljen sledećim senzorima:
- periskop za nišandžiju SFIM VS580
- panoramski periskop za komandira
- termovizijski periskop Philips UA9090


* osorio15_foto-forte_periscopio.jpg (292.15 KB, 700x511 - viewed 286 times.)

* osorio19_foto-forte_comandante.jpg (273.66 KB, 700x525 - viewed 288 times.)

* osorio_interna02_foto-engesa-ir.jpg (188.57 KB, 590x421 - viewed 294 times.)
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 519« Reply #3 on: December 31, 2010, 03:02:30 pm »

Ostala oprema

Tenk je opremljen automatizovanim sistemom za gašenje požara, radio-uređajem, uređajem za klimatizaciju i opremom za ABH zaštitu.

Varijante tenka

Razmatrana je proizvodnja više vrsta borbenih vozila na osnovu tenka Osório, pre svega inženjerijsko vozilo, samohodni PA top 35 mm, kao i samohodna haubica 155 mm. Haubica je već bila odabrana, i to austrijska noricum GNH-45, dužine cevi 45 kalibara. Međutim, finansijski problemi firme Engesa, kao i austrijski skandal oko izvoza haubica u Iran tokom rata sa Irakom, su definitivno stavili tačku na razvoj derivata tenka Osório.


Umesto zaključka

Danas postoje dva sačuvana prototipa tenka Osório, i pokretanje proizvodnje je teoretski moguće. Međutim, postavlja se pitanje isplativosti proizvodnje, pre svega u svetlu činjenice da su savremeni tenkovi dostupni na svetskom tržištu (pre svega Leopard 2) po relativno povoljnim cenama, kao i zbog činjenice da se nabavka novih tenkova ne kotira visoko na listi prioriteta OS Brazila. Tokom svog razvoja, dosta komponenata je dolazilo iz uvoza, koje su bile predmet raznih izvoznih restikcija, tako da ostaje otvoreno pitanje koliko bi koštao, i koliko bi trajao razvoj svih komponenata u "domaćoj radinosti". Iz današnje perspektive Osório izgleda kao preambiciozan poduhvat firme koja je stekla reputaciju proizvođača oklopnih vozila točkaša, i za čiji završetak nije imala dovoljno sredstava. Ako stvari stavimo u kontekst sredine 80-ih, tada je Osório izgledao kao perspektivan koncept, naročito za izvoz u zemlje trećeg sveta, što potvrđuju i uspešni testovi u Saudijskoj Arabiji.

Video:
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/hFUuQy1yBD0?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Logged
Morskoprase
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 119« Reply #4 on: December 31, 2010, 06:44:03 pm »

Financijske poteškoće Engese prema odredjenim podacima uzrokovane su prodajom odredjenih sistema neželjenim državama. A pored Osoria Brazilci napravili su i Tamoyo-a, koji je isto sasvim korektan proizvod.
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 519« Reply #5 on: December 31, 2010, 07:05:42 pm »

Pa Engesa je prodavala oružje kome je stigla, finansijske teškoće su ih stigle kada je u Brazilu bila zebeležena rekordna inflacija, pa su komercijalni krediti bili nemogući, a imali su i problema sa naplatom potraživanja od određenih zemalja. Kao što si naveo, prodaja transportera neželjenim zemljama je ujedno značila i nemogućnost dobijanja kredita od stranih banaka, još ako se uzme u obzir i mogućnost uništavanja konkurencije, mislim da imamo sve kockice da složimo mozaik. Wink
Tamoyo je bio proizvod Bernardinija, koji je razvijen isključivo u skladu sa zahtevima OS Brazila, ali, nažalost, ni on nije ušao u serijsku proizvodnju.
Logged
Morskoprase
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 119« Reply #6 on: January 02, 2011, 06:20:04 pm »

Pa koliko sam čitao povod za blokadu računa i poslova bio je ASTROS, a zna se, ko ga je kupovao i kada  Roll Eyes...
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 519« Reply #7 on: January 03, 2011, 08:37:12 pm »

Astros je pravio Avibras, koji još uvek postoji (mada je već duže vreme na ivici bankrotstva), a ne Engesa.
http://www.avibras.com.br/I/index.asp
Logged
Morskoprase
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 119« Reply #8 on: January 03, 2011, 08:54:53 pm »

 Lips Sealed...pa šta da kažem više, kad si u pravu... (osim što nema smaljija za sepuku kašikom). Da, ta se blokada odnosila na Avibras.
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 519« Reply #9 on: January 04, 2011, 07:12:38 pm »

Lips Sealed...pa šta da kažem više, kad si u pravu... (osim što nema smaljija za sepuku kašikom). Da, ta se blokada odnosila na Avibras.

Opušteno! Wink
Avibras je učestvovao na propalom konkursu za novi lovac F-X I zajedno sa OKB Suhoj.
Logged
Deligrad
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 241


Нема дoбрих закoна без дoбрo наoружане војне силе


« Reply #10 on: January 04, 2011, 09:02:30 pm »

Ovo što ću sada napisati treba uzeti samo uslovno, možda o tome nešto više zna Vladimir. U to vreme (krajem osamdsetih) ja sam još uvek bio klinac (dok ne pređeš trideset niko te ne uzima ozbiljno).
Ono što znam sigurno to je da je negde krajem osamdesetih (mislim 1987 ali nisma siguran) išla jedna grupa naših stručnjaka na pregovore u Brazil radi učešća u doterivanju brazilskog tenka. Neke od ljudi koji su tada išli odlično poznajem pa ću kad odem u KŠ da ih pitam za detalje. Ono što se sećam to je da su Brazilci bili zainteresovani za top 125 mm ali znam da su naši utvrdili da je gotovo nemoguće ugraditi taj ruski top u Osoria ne zbog samo topa već zbog automatskog punioca. Ostalih detalja se ne saćam ali, kažem Vladimir možda zna o tome više a ja ću se takođe potruditi da nešto više doznam.
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 519« Reply #11 on: January 06, 2011, 11:57:09 am »

@Deligrad
To bi bilo odlično! Wink Kupola je bila Vickersova, a top Royal Ordnance L11 nije bio izabran zbog prejakog povratnog dejstva (trzaja).
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 29 369« Reply #12 on: January 01, 2017, 08:18:45 pm »

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 25 queries.