PALUBA
March 18, 2018, 03:14:49 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Zanimljivosti  (Read 2042 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 023« Reply #15 on: September 15, 2017, 06:56:11 pm »

Jedna od mnogobrojnih priča o uspehu u periodu bivše Jugoslavije jeste priča o fabrici čija skraćenica od tri slova i danas budi specifičan osećaj ponosa kod stanovnika glavnog grada Bosne i Hercegovine. Reč je naravno o Tvornici Automobila Sarajevo, fabrici koja je Folksvagenovim automobilima obezbedila poziciju neprikosnovenog i, po svemu sudeći, večnog vladara drumova ove bivše jugoslovenske republike. Ne bi bilo preterivanje reći da su Golfovi postali deo kulturnog identiteta Bosanaca i Hercegovaca, a pre svega Sarajlija.

Koreni ove priče sežu u 1948. godinu, kada je u Sarajevu otvorena fabrika oružja „Pretis”, koja će vremenom postati najveća fabrika namenske industrije u Jugoslaviji, pa čak i u ovom delu Evrope. Pošto je imao običaj da bude svuda oko nas, najveći sin naših naroda i narodnosti se našao i u punom nazivu ove fabrike, koji glasi - Preduzeće Tito Sarajevo. Ako vam je pominjanje Pretisa iz nekog razloga zagolicalo maštu, to je verovatno zato što ste čuli za izraz „pretis lonac” koji se na ovim prostorima dugo koristio kao sinonim za „ekspres lonac”, jedan od najprodavanijih proizvoda ove fabrike, koja je šezdesetih godina počela drastično da širi paletu svojih proizvoda. Tada je Pretis, pored raketa, artiljerijske i sitne municije svih kalibara, krenuo u proizvodnju posuđa, tiganja, bicikala, motocikala a vrlo brzo potom i automobila.

Priča o automobilima počinje 1965. godine kad Pretis sklapa ugovor sa nemačkom kompanijom NSU Motorenwerke iz Nekarsulma (otud skraćenica) o proizvodnji njenog najpoznatijeg modela - „Princ”(automobila godine 1967.), popularnom modelu koji je vrlo verovatno bio nedosanjani san vašeg oca ili dede. Tek što je proizvodnja „Prinčeva” u Sarajevu krenula, gigant nemačke automobilske industrije iz Volfsburga baca oko na NSU, tako da ova kompanija već 1969. godine postaje deo Folksvagen grupacije. Paralelno sa ovom akvizicijom, u Sarajevu se dešava udruživanje nekoliko fabrika naoružanja, tako da Pretis postaje deo Udružene Namenske Industrije Sarajevo - UNIS. Dva nova-stara igrača, sklapaju novi ugovor i iste godine osnivaju Tvornicu Automobila Sarajevo, sa 51% u vlasništvu UNIS-a i 49% u vlasništvu Folksvagena. Umesto Princa, počinje proizvodnja legendarne bube, koja do 1976. godine biva proizvedena u 31.000 primeraka, uglavnom za potrebe domaćeg tržišta.

Upravo te 1976. na scenu stupa Golf „kec” (sa dve godine zakašnjenja u odnosu na Nemačku) čija proizvodnja traje sve do 1985. godine, kada dolazi famozna „dvojka”. U to vreme fabrika ima oko 3000 zaposlenih, a proizvodnja se iz dana u dan uvećava, tako da se vrhunac dostiže 1989. godine u kojoj je iz TAS-ovih hala izašlo oko 37.000 vozila. Pored Golfova, TAS je u tom periodu proizvodio i Kedije i Džete, a zanimljivo je da se Kedi pored Sarajeva, proizvodio samo još u Pensilvaniji. Ništa manje nije zanimljiv podatak da je polovina ukupne TAS-ove proizvodnje odlazila na tržište Slovenije, dok je otprilike po 20% išlo za BiH i Hrvatsku, a preostalih 10% namirivalo je tržišta Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Umesto očekivane „trojke” (koja je bila proizvedena u nekoliko probnih primeraka), TAS se početkom devedesetih, kao i cela zemlja, susreće sa haosom i pustošenjem. Fabrika je 1992. godine ispražnjena do poslednjeg šrafa, a potom i uništena. Pošto je fabrika od samog početka išla u korak sa sudbinom svoje države, tako su i nakon rata otpočeli mlaki pokušaji oživljavanja proizvodnje u vidu najjednostavnije montaže već praktično gotovih automobila. Kao što je bilo i očekivano, ovaj poduhvat je okončan usled neisplativosti, tako da je TAS, prateći usud ovih prostora, ostao samo poglavlje u istorijskoj čitanci jedne epohe.


* TAS.jpg (90.47 KB. 921x789 - viewed 19 times.)

Logged
Preki
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 250« Reply #16 on: October 31, 2017, 09:35:32 am »

Ovaj snimak izreci ''može da se popne uz masnu banderu'' dodaje potpuno novu dimenziju

Logged
Preki
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 250« Reply #17 on: November 06, 2017, 05:18:25 pm »


* mrtvi uglovi.jpg (20.59 KB. 624x383 - viewed 13 times.)


Mrtvi uglovi kod tegljača sa poluprikolicom tj. ''šlepera''


* 11701099_10207784540759269_1407413577209612571_n.jpg (30.68 KB. 579x654 - viewed 12 times.)

Savet za bezbednu vožnju

« Last Edit: November 06, 2017, 05:21:54 pm by Preki » Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 26 426« Reply #18 on: November 14, 2017, 08:35:47 pm »

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 26 426« Reply #19 on: January 29, 2018, 10:26:04 pm »

Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 023« Reply #20 on: February 09, 2018, 12:15:07 am »* 1936.jpg (78.56 KB. 806x731 - viewed 16 times.)„Kroz crevo benzinske pumpe teče gusta tečnost, a sipa je čovek koji je celog dana spavao, jer je njegov rad noćni. Na ulici je mrak i kiša a na trotoaru se ogleda crvena svetlost - to je odblesak pumpe. Čovek je veliki i u kožnoj bundi. Glas mu je opor a veđe mrke. Njega davi šlajm, strahovito kašlje i pljue snažno na beton:

- Biće noćas hladno i moraću opet u krčmu na grejanje. Đavolja služba. Bunda je topla, rukavi dugački a zima nekako opet uđe pod košulju. Pre su nam šoferi dozvoljavali da noć provodimo u taksiju. Ali je publika takva kola obilazila. Pokazalo se da više voli ona u kojima se niko ne nalazi. Tada su nam otkazali i sada ulazimo u kafane, a kućama šaljemo manje za izdržavanje. U kafani nam ne daju badava da sedimo. Uvek moraš nešto da uzmeš, rakiju, vino ili kafu i mesečni rashod je već uvećan.

- O čemu razmišljate noću kada ste sami?

- Mislim na decu, na kuću, na benzin, na sebe. Jedno dete je od četiri a drugo dve godine. Kad je čovek sam, u tišini noći i budan, navale brige u glavu. Onda dugo šetam, sednem na stolicu, pa opet obilazim oko pumpe i najzad ulazim u krčmu. Zbog briga više pušim a trošak raste.

On je ućutao i gleda zamišljeno. Zagledao se u kišu, u svoj život, u svet koji nestaje kroz vrata zadimljenih lokala. Ljudi su šest dana buljili u poslovne hartije a subotom uveče upiru oči u bioskopska platna i zadimljene kafane. Idu pod ruku, gaze po jesenjoj kiši, osećaju umor, mladost i ljubav. Sutra je nedelja i budilnik neće zvoniti. Telo će dugo biti ispruženo u postelji i večeras se izlazi.

Mi nastavljamo razgovor: - Recite mi, molim vas, koji su časovi u vašoj službi najgori?

- Za nas je najgore vreme kad se lokali zatvore. To je u dva časa posle pola noći. Tada život na ulici zamre, mi smo izbačeni na trotoare, a hladnoća prodire do samih kostiju. Košava, sneg, kiša, to su naši najveći neprijatelji. Tako traje do pet ujutro dok se pekare ne počnu otvarati. Slušali smo da u drugim zemljama postoje male drvene kućice kao skloništa za čuvare pumpi. Mi bi to isto želeli, ali neki misle da će one biti ruglo za ulice. Drugi opet kažu da su te kućice u inostranstvu lepo crveno ili belo obojene, da imaju cveće i da predstavljaju ukras za varoš, a da ne koštaju ni skupo. Ali eto, stvar je zapela, nikako ne ide dalje a mi sve više bolujemo od kostiju i išijasa.

- Vidim da imate toplu bundu. Da li je svaki noćni prodavac benzina ima?

-Ne. Neke firme ih ne daju. A što je najglavnije, te i manje plaćaju svoje uposlenike, pa nisu u stanju ni sami da je nabave. Sad možete da zamislite kako je onima koji u svom tankom kaputu provode zimske noći na stolici.

Opet razgovor zastaje. Svetlost privatnog automobila udara nam u oči. On se zaustavlja pored nas i sopstvenik viče ne otvarajući vrata.

-Deset.

Sabesednik me naglo ostavlja i trči oko kola. Otvara rezervoar, stavlja crevo, pumpa ručicom i gleda na kazaljku. Prema jako osvetljenim farovima vidi se kako kiša promiče a iz unutrašnjosti dopire živ razgovor mladeži. Najzad, posao je završen, a prozorsko staklo klizi naniže i jedna ruka probacuje novac. Automobil dobija gas i nestaje.

Veliki čovek otvara šaku i naginje se u polusvetlosti da vidi ima li koji dinar napojnice.

- Nema, kaže on. Valjda će drugi put biti.

- Možete li da uštedite štogod?

- Ništa. Često puta još mi plaćamo iz našeg džepa bezin koji nam je drugi uzeo. Možete računati da nas svakih deset dana neko ošteti sa nekoliko litara benzina. Dođe na primer šofer auto taksija, traži pet litara i kad je bezin nasut kaže nema novaca. „Platiću ti sutra. Ti znaš da sam ti sigurna mušterija”. Prođe tri pa i više dana a njega nema. Onda odemo u policiju i žalimo se a tamo nam kažu: „Možda je to istina što vi pričate, ali gde su vam dokazi?” Potom zovnu šofera i on se kune u sve na svetu da nas nikad nije ni video, već da ga po nagovoru drugih teretimo. Sada nam se tužbe više ne primaju. Odgovaraju nam: „Zašto si dao. Zapamti broj kola pa ne daj drugi put”. Više i ne beležim dugovanja jer znači da ih nikad neću naplatiti.

On zatim nastavlja: - Jedan čuvar pumpe, moj prijatelj, rodom je iz Južne Srbije, ima porodicu i stigne da joj pošalje po neku ušteđevinu svakog prvog. Njemu je pre osam dana, jedan čovek odneo deset litara benzina a da nije ni platio. I to ne šofer, nego inženjer. Ovaj mu lepo sipao benzin i nadao se čak napojnici. A kad je rezervoar bio napunjen, inženjer odjednom pustio gas i otišao.

On pruža dugački kažiprst mokar od kiše i kaže:

- To nije prvi slučaj, zapišite u vašu beležnicu.

I ja pišem: to nije prvi slučaj...

Kiša počinje sve jače da pada. Ovaj čovek ostaje pored mene nem, jer je sve kazao što je za vreme sedam godina rada na ovoj pumpi preživeo. On nije čuo nikada Hendela ni Baha, ne zna za Van Goga, nije mu poznato ni kako se mutna tečnost, koju prodaje proizvodi negde daleko na poljima Persije ili Rumunije. On zna samo kako se pumpa benzin i kako se zima uvlači kroz nogavice pantalona.”

M. Mihailović

„Vreme”, 6. decembar 1936.

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 26 426« Reply #21 on: February 11, 2018, 11:10:37 am »

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 26 426« Reply #22 on: March 09, 2018, 08:30:42 am »

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 26 426« Reply #23 on: March 09, 2018, 08:42:02 am »

Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 275« Reply #24 on: March 09, 2018, 08:49:45 pm »

Zanimljiv forum oko retkih SSSR vozila. Večinoma automobila, kamiona, autobusa..

Zanimljivo je, da su razvili kamion kiper "trolejbus". Uglavnom prešao 200 stranica i jedino šta mogu reči.. dizajn jim je bio katastrofa, iako mašte imali neograničeno.

link
Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.017 seconds with 26 queries.