PALUBA
September 19, 2020, 11:14:09 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: FIZIR VEGA  (Read 1409 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 924


« on: February 28, 2017, 05:44:07 pm »

Jedan od zanimljivih aviona koji su napravljeni posle 1S.R.u Jugoslaviji je i amfibija inž.Rudolfa Fizira.Nakon konstruisanja raznih aviona ,odlučio se  1930g na konstrukciju malog ,turističkog aviona koji može da sleće na vodu i na zemlju .Kako u to vreme nije bilo dovoljno urednjenih aerodroma,ili barem letelišta,a bilo je dovoljno velikih vodenih poršina,inž. Fizir je konstruisao avion amfibiju,koja bi uzletala i sletala na vodu ,a potom bi izašla na obalu.

Za pogon je iskoristio mali zvedasti motor snage 85k.s.,iako je tada vladalo mišljenje da za hidroavion mora biti motor od najmanje 100k.s.Bio je veoma jednostavne konstrukcije.Trup je imao drvenu konstrukciju koja je presvučena šper pločom.Ovo rešenje se  smatralo lošim ,jer kako god da trup zaštitite bojama ili nekim drugim premazima,na spojevima će ,vremenom,uvek probiti voda.Medjutim ovde takva konstrukcija ima smisla jer avion nije predvidjen da stalno bude a vodi,po sletanju izlazi na suvo.Na trupu je imao i mala krila ,koja su obložena šperom kao i trup.Njihova uloga je bila da obezbede veću stabilnost na vodi,podupiru krila i na njima se nalazi stajni trap.Točkovi su mogli da se podignu,kako ne bi smetali pri sletanju na vodu. Bio je visokokrilac,sa poduprtim krilima .Krila su bila drvene konstrukcije sa dve kutijaste ramenjače.Prednji deo krila je presvučen sa šper pločom a ostatak platnom.


* fizirwega.jpg (87.59 KB. 980x569 - viewed 145 times.)


Nazvan je Fizir FA-1(Fizir Amfibija 1),ili Fizir Vega,ili Fizir 85K.S.Taj aviončić je zainteresovao strane ljude iz avijacije zbog svoje jednostavne konstrukcije,malog motora i sposobnosti amfibije.U svakom slučaju to je prvi avion te vrste na tlu Jugoslavije.

Motor Valter Wega sa pet cilindara od 85k.s. se nalazio na zadnjem delu krila iznad trupa.Nosači motora su izradjeni od čeličnih cevi.Na motoru je bila dvokraka drvena potisna elisa. Centralni deo krila je bio ujedno i krov kabine i u njemu se nalazio rezervoar koji je omogućavao let do 400km.Rep je drvene konstukcije,obložen platnom ,a kormila visine i pravca su od čeličnih(negde piše aluminijumskih ) cevi oboženih platnom.Kroz plovke ,mala krila ,je prolazila čelična cev ,na koju su se oslanjali točkovi.Iz kabine su podizani i spuštani ,a za to im je trebalo  15 sekundi.Imali su i gumene amortizere (tipa Weydert).

Ostalo je zabeleženo da je konstruktor planirao da ugradi i jače motore od 100k.s.
Bio je predvidjen za dva člana posade, imao je udvojene komande,pa je mogao da služi i kao školski.One su povezane sa komandama na krilima i repu preko čeličnih sajli.Komande kod drugog sedišta su mogle da se uklone(ili barem deaktiviraju).Kabina je bila zatvorena što je obezbedilo veću udobnost za posadu.Gornji deo kabine se lako skidao.Na kabini su bili veliki prozori koji su omogućavali dobar pogled i pilotu i putniku-učeniku.


* fizirwega skica.jpg (74.93 KB. 980x464 - viewed 144 times.)


Avion je radjen 1930g u radionici ing.Fizira u Novom Sadu(Petrovaradinu).Na konstrukciji mu je pomogao inž.Dušan Stankov koji je izvršio statičke i dinamičke proračune krila,elise i motorske grupe .Izgleda da nije zabeležen tačan datum kada je prvi put poleteo,u svakom slučaju tokom 1931g.Tada su izvršena razna testiranja,pored ostalih i sletanja na vodi i na zemlju.Obavio je i nekoliko dužih letova.Pokazao se dobro ,pa ga je otkupila Središnja uprava Aerokluba u Beogradu.Prvu registraciju je dobio 6 II 1931g UN-PAT.Predat je Aeroklubovima na Jadranu radi obuke i trenaže hidropilota.Moguće da je od 1933g bio u Osjeku,onda od 1935g u Beogradu.Preregistrovan je kao YU-PAT.Rashodovan je 1937g.


* fizirwega2.jpg (62.25 KB. 750x420 - viewed 170 times.)


Karakteristike
Raspon krila                 11,2m
Dužina                        7,1m
Visina                         2,7m
Površina krila               16m²
Težina praznan            460kg
Max.težina                  690kg
Opterećenje krila          43kg/m²
Snaga                        7/8kg/K.S.
Max.brzina                  140km/h
Brzina pri sletanju         60-65km/h
Max.visina leta             3500m


* fizirwega3.jpg (216.35 KB. 643x980 - viewed 146 times.)


Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.013 seconds with 25 queries.