PALUBA
July 11, 2020, 05:35:56 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Vazduhoplovna nesreća Aerolinee Itavia IH 870  (Read 3078 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Љуба
Stručni saradnik - RV i PVO
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 276WWW
« on: March 03, 2017, 01:39:11 pm »

Minijature Hladnog rata 27: Vazduhoplovna nesreća Aerolinee Itavia IH 870

 

* 01.jpg (489.83 KB. 1200x824 - viewed 79 times.)

Avion Itavia DC-9 (I-TIGI) godinu dana pre nesreće

Itavia 870 (IH 870, AJ 421) ili Tragedija kod Ustike (“Strage di Ustica”) je bio let italijanskog putničkog aviona McDonnell Douglas DC-9-15 na liniji Bologna-Palermo, koji završava eksplozijom u vazduhu 27.juna 1980.godine. Ovo obaranje aviona u kojem su poginuli svi članovi posade i putnici (sveukupno njih 81) dovodi do pokretanjа najduže istrage u italijanskoj istoriji.

Elementi toka događaja:
•   Radi se o redovnom letu kompanije Itavia, sa oznakom Flight 870 sa poletanjem iz Guglielmo Marconi Airport u Bolonji i sletanjem na Palermo International Airport - Palermo, Sicilija sa 2 sata zakašnjenja u poletanju 20:08;
•   Avion: serial number CN45724/22 i registracije I-TIGI (ranije oznake N902H,  dok je pripadao Hawaiian Airlines) se u 20:58 č. poslednji put javlja kontroli u Rimu i od strane Captain Domenico Gatti i njegovog First Officer Enzo Fontana, dobija izveštaj da let protiče normalno;
 

* 02.jpg (96.08 KB. 500x341 - viewed 85 times.)

•   Civilni let sa oznakom IH 870 u vojnoj službi praćenja vazdušnog saobraćaja, označen je sa AJ 421.
•   Na poziv tornja u Palermu u 21:04 da li počinje s spuštanjem, avion se ne javlja;
•   Na očekivano vreme spuštanja leta IH 870 u Palermu, avion se ne pojavljuje (21:13);
•   Itlajanske vazduhoplovne snage počinju pretraživnje područja verovatnog pada aviona u 21:25 č. Smatra se da je avion pao iznad Tyrrhenian Sea nedaleko od ostrava Ustica, oko 130 km (70 nmi; 80 mi) jugozapadno od Napulja, odnosno oko 140 km (90 miles) severno od Palerma, u 20:59 CET. Te se procenjuje a su svih 81 ukrcanih stradali;

* 03.jpg (97.56 KB. 511x366 - viewed 81 times.)

 
•   Dva italijanska dežurna lovca F-104 upućena su u 21:00 č. CET iz Grosseto Air Force Base da prečešljaju zadnju poznatu lokaciju pre incidenta, ali su se posle izvesnog vremena vratili u bazu, jer se vreme pogoršalo za vizuelni let;
•   U 21:55 č. je službeno proglašen pad aviona, a njegovi ostaci bez preživjelih će biti nađeni sutradan 28.juna1980.godine ujutro;
Kao službeno vreme pada leta IH 870 uzima se 18:59:45 kada prestaje da radi transponder na avionu.
 
•   U 21:25 donešena odluka za kontrolu spasavanje iz vazduha je odgovorna “Martina Franca” čiji direktor usmerava istraživačke operacije. On usmerava Sikorski HH-3F iz 15ºStormo u Ciampino, na p lokaciju pada.
•   U 21:55 prvi HH-3F počinje da pretražuju područje za koje je bilo navodno za mesto incidenta. Avion koji su tu leteli su udaljeni iz tog područja.
Tokom noći nekoliko helikoptera, aviona i brodova se uključuju u istraživanje u ovoj oblasti. Korišćenjem jakih reflektora, detektuje od strane helikoptera za spasavanje, nekoliko desetina milja severno od Ustica, jedna masna mrlje. Ubrzo nakon toga postiže i jedan Brege Atlantik koji otkriva delove aviona i prva tela u vodi. Ovo potvrđuje da je avion pao u tom području Tirrenskogo mora, gde je dubina veća od tri hiljade metara.

* 03a.jpg (219.82 KB. 1000x669 - viewed 84 times.)


* 04.jpg (128.18 KB. 412x393 - viewed 99 times.)


Neobični ostaci

Tokom istrage kod pronađenih ostataka delova aviona, nađeni su tragovi vojnog eksploziva TNT i “heksogena” (Heksogen (RDX) je eksplozivni nitroamin sa širokim spektrom vojnih primena) koji se često upotrebljavaju u punjenjima bombi, ali i u bojevim glavama raketa vazduh-vazduh, zbog čega je zaključeno da sam tehnički kvar DC-9 nije mogao biti jedini razlog eksplozije aviona.

Drugi neobični činilac zbunjenosti istražitelja su ostataci libijskog MiG-23 nađeni 20 dana nakon pada DC-9 na letu 870. Libija je odmah priznala gubitak svog lovca MiG-23 i predložila zajedničku istragu. Službeni zaključak zajedničke vojne komisije je precizirao da gubitak libijskog aviona Mig-23, nije bio povezan sa padom italijanskog DC-9. Navodi se da je MiG-23 pao 18.jula 1980., i to zbog, navodnog srčanog udara pilota, od kojeg je pilot preminuo tokom leta.

* 06.jpg (13.79 KB. 511x314 - viewed 86 times.)

 
Međutim, taj zaključak je bio osporen od patologa, iz obe komisije, koji su pregledali telo libijskog pilota, pošto je po njima vreme smrti vezano pre za datum pada Douglas DC-9, a ne za 18.jul.
 

* 08.jpg (25.97 KB. 511x338 - viewed 82 times.)


* 09.jpg (264.98 KB. 1000x669 - viewed 83 times.)

Sledećih 5 godina nakon zaključka vojne istrage, vodiće se dodatne istrage po pitanju da li je MiG-23 imao dovoljno goriva da doleti do mesta pada, tako da se do konačne odluke dolazi tek 1994.godine kada se zaključuje kako je putanja MiG-23, koju je predstavila libijsko-talijanska vojna komisija, u svom zaključku o čudesnom letu od 18. jula 1980.godine, teoretski i stvarno “nemoguća”.

Sve te sumnje su u velikoj meri bile izražene u knjizi koju je napisao novinar Scottoni 1990.godine (“Ustica, quel maledetto missile” - Ustika, prokleti projektil) gde u uvodu Forattini i Sergio de Julio, kao zamenici nezavisnog dela Komisije za masakre “Commissione stragi”, zajedno izražavaju sumnju da prikazano telo ne može biti uopšte od pilota MiG-23, i da je to telo od nekog donetog iz “frižidera”. Čak ističu činjenicu da je, u vreme otkrivanja, leš bio izuzetno "svež". A na ponovnom pregledu doktori su imali pred sobom telo koje se raspada (reinserire un occhio nell’orbita). Ipak, posle samo četiri dana, u vreme ponovnog otvaranja niše za inspekciju, autopsija koju obavljaju dva lekara u bolnici Krotone se ubrzano obustavlja jer je leš bio u poodmakloj fazi raspadanja. Kao dokaz o ovim sumnjivim okolnostima postoji film, emitovan na RAI, koji pokazuje gledaocima nelogičnosti kod podmetnutog leša. Odnosno, dodaju se samo argumenti na već izražene postojeće sumnje.

Conspiracy theories

* 07.jpg (18.88 KB. 460x251 - viewed 88 times.)


Postoje teorije zavere koje kriju ovaj događaj, na osnovu niza događaja koji su usledili nakon avionske nesreće. Na primer, brod koji vrši pretragu za krhotinama na dnu Tirenskog mora je francuski, ali su samo američki zvaničnici imali pristup pronađenim delovima aviona. Nekoliko izveštaja dežurnih radarskih stanica su izbrisani i nekoliko italijanskih generala je optuženo 20 godina kasnije za ometanje pravde. Teškoća istražitelja su i neprekidni zahtevi rođaka žrtava koji su imali pravo na kompletnu i pouzdanu informaciju o Ustica nesreći.  Njihove teškoće su opisane kao “Un Muro di Gomma” (bukvalno, zid ćutanja), jer se istraga samo vrtila u krug.


Do zadnjeg otkrića koje potvrđuje eventulanu “vazdušnu bitku” se dolazi 1992.godine, tokom druge potrage za ostacima putničkog aviona, kada je nađen odbačeni dopunski rezervoar goriva, a koji se može koristiti na američkim lovcima F-4 Phantom II, F-15 Eagle ili A-7. Nakon otkrića tog rezervara s potpuno sačuvanim serijskim brojevima Italija je poslala zahtev SAD-u i Francuskoj za podatke o tom rezervaru. SAD je odgovorila da zbog prolaska vremena čuvanja podataka, više u arhivima nema podataka o tom rezervaru, dok je Francuska izjavila da njeni lovci sa nosača aviona nisu koristili taj rezervar i dala sve podatke o njima.
 

Zaključak komisije

Da sa vratimo na zvanične verzije. Parlamentarna komisija o terorizmu (Tribunale di Roma's) je 1989.godine službeno objavila zaključke svoje istrage o padu aviona DC-9 na letu od Bolonje do Palerma. Najvažniji deo zaključka, koji je pročitao predsednik komisije Giovanni Pellegrino, glasi:

"DC-9 incident se dogodio tokom vojne akcije presretanja. DC-9 je oboren, a životi 81 nevinog člana ovog leta su uništeni akcijom koju se može opisati vojnom, u stvarnom neproglašenom ratu, tajne internacionalne policijske akcije protiv naše države"

* 11.gif (21.51 KB. 511x428 - viewed 98 times.)


Ali, videćemo da to nije kraj. Taj izveštaj nakon 8 godina je tek podigao prašinu.

Istrage i uništavanje dokaza

Crna kutija
Svi znamo da su “Crna kutije” važne za istragu. One su i tih 80-tih postojale u avionima. Ubrzo po otkrivanju avionskih ostataka i utvđivanju nepostojanja preživelih prešlo se na traženje crnih kutija koje su uspešno pronađene. Preslušani su snimci razgovora u avionskoj kabini kao i ostali tehnički podaci koji govore o normalnom stanju aviona do praktično posljednjeg trenutka, to jest do povika pilota: "Gledaj što je ono tamo ?" U tom trenutku crna kutija je, po službenim podacima, prestala da radi, a pretpostavlja se zbog nestanka električne energije u avionu. Na žalost, na samom početku istrage sudski organi su dobili kopiju snimka iz crne kutije bez podataka o parametrima leta: visini leta aviona, njegovom nagibu i slično. Na zahtev o dokompletiranju dokaznog materijala, dobili su odgovor da je originalna kutija bila "izgubljena" od strane italijanske vojnoobavještajne službe (Il Sistema di informazione per la sicurezza della Repubblica)
 
Radari
Tokom sprovedenih sudskih istraga vezanih sa obaranjem aviona, došlo se do otkrića, da su podaci za dan 27.jun 1980.godine, sa radara koji su pratili let aviona, bili izmenjeni od strane nepoznatih osoba. Po pitanju radara kod mesta Marsala, otkriveno je kidanje stranice iz radarske knjige za taj dan i njena zamena drugom stranicom. Krivotvorenje je bilo vrlo profesionalno učinjeno, tako da je prošlo mnogo vremena do otkrića, ali su se tužilaštvo i odbrana složili da je do njega došlo. U slučaju radara kod mesta Licola u blizini Napulja nije došlo do krivotvorenja, nego su podaci bili jednostavno uništeni.


* 10.gif (7.92 KB. 323x505 - viewed 91 times.)


 

Sumnjive smrti
Sa izuzetkom generala Saverio Rane koji je navodno obavestio ministra transporta da je avion oboren raketom i potom umro od zloćudne bolesti, veći broj svedoka je umro u čudnim okolnostima. Po mišljenju sudske istrage iz 1999.godine, postoji 12 takvih sumnjivih smrtnih slučajeva, od kojih su "najzanimljiviji" slučajevi vojnih lica koja su navodno izvršila samoubistvo. Prvi od njih (Dettori) je bolovao od "paranoje" i tvrdio pre svog "samoubistva" da će svi otići u zatvor, dok je drugo važno vojno lice (Parisi) izvšio samoubistvo 1995.godine, nekoliko dana pre dobijanja novog poziva na sud, pošto je otkriveno da mu je prvi iskaz bio lažan. U raznim "samoubistvima" i "nesrećnim slučajevima" svedoka uoči sudske istrage takođe, je indikativno i nikad rešeno ubistvo italijanskog generala Roberta Boemija.
 

Zadnju polemiku i najnoviju istragu po pitanju nikad rešenog obaranja Douglas DC-9 pokrenuo je Francesco Cossiga tadašnji italijanski premijer i kasniji predsednik, koji 2007.godine, izjavljuje da je avion bio oboren od strane francuskog lovca koji je poleteo s francuskog nosača aviona, a tu njegovu izjavu će 2010.godine potvrditi tadašnji predsednik Italije Giorgio Napolitano, tvrdeći da je francuski lovac ispalio raketu na libijski MiG-23 i greškom pogodio DC-9.
 

* 12.gif (8.64 KB. 600x158 - viewed 79 times.)


Spominjanje povezanosti američkih državnih organa u ovoj aferi otkriva nove mogućnosti raspleta. Ne samo CIA, već i druge državne institucije se vezuju za ovaj incident. Već je otkrivena priča o konspirativnom prisustvu američkih brodova na pronalaženju olupine, kao i pravo prvenstva u pregledu pronađenih delova od američkih stručnjaka. Izvesni Duane “Dewey” Clarridge koji je imao neke “brljotine” u vezi sa kupoprodajom oružja je navodno ekspresno rehabilitovan od Džordža Buša seniora, kada je uspeo da omalovaži državnu istragu i preokrene stvar na interese vojske (NATO). Međutim, ipak je na ponovljenom suđenju za generale (zaverenike istrage) sve porekao. Toliko preokreta, sumnji, povlačenja izjava, davanja drugih pod malo “jačom” zakletvom i ne postojanje zvanične, a konačne presude za ovaj slučaj, ipak daje mogućnost za sumnju.


Još jedno mišljenje-pretpostavka:

Nakon niza bombaških napada koji su pogodili Italiju 1970.godine, teroristički akt je bio prvo logično objašnjenje koje je predloženo od vojske. Smatralo se, da nije let odložen sa polaznog aerodroma iz Bolonje za skoro tri sata bomba bi sigurno bila aktivirana tamo gde je trebalo, dakle u Palermu na aerodromu, ili na sledećem letu istog aviona. Vanredna Tehnička komisija podržava vojnu sudsku istragu iz 1990.godine, koja tvrdi da je eksplozija koja je nastala u zadnjem WC-a, bila presudna za obaranje aviona, a ne neka od raketa V-V. Prema njoj ovo je bio jedini logičan i utemeljen zaključak iz analize olupine.

Četrnaest godina nakon nesreće – 1994.godine, zajednička istraga je sprovedena i od strane British Air Accidents Investigation Branch (AAIB) i italijanskih istražitelja, koji su pronašli ubedljive fizičke dokaze (prema ostacima sastavljene olupine) da je bomba zaista eksplodirala usred leta u zadnjem delu toaleta. Veliki deo trupa aviona oko toaleta nikad nije rekonstruisan (verovatno se raspao u eksploziji), ali je zato izvršen eksperiment sa posebnim DC-9, gde je izazvna eksplozija u toaletu, pa je okolna njegova uništena struktura pokazala “gotovo identične” deformitete u odnosu na struktura izdvađene olupine. Međutim, italijanski Viši sud (High Courts) je odbacio ovaj finalni izveštaj kao slamku spasa za sopstvenu vojnu istragu, a izveštaj nikada nije smatran, objektivnim.

Interesantno je da je vojska angažovala poznatog (i priznatog) stručnjaka iz oblasti vazduhoplovstva, čuvenog konstruktora aviona Ermanno Bazzocchi (MB 326 i MB 339) da pomogne u rasvetljavanju ove, sad već slobodno možemo reći "afere". Profesor Basoči je te 1994.godine dao svoje viđenje u vidu zaključka, da je avion pao usled detonacije bombe postavljene u trup. Naravno da dve suprotstavljene strane nisu istim očima gledale na ovo opredeljenje čuvenog konstruktora, pa ga je državna komisija odbacila.
 

* 15.gif (15.01 KB. 500x351 - viewed 113 times.)


Raketa V-V tokom vojne operacije

* 13.gif (12.8 KB. 520x442 - viewed 90 times.)

Glavni izvori u italijanskim medijima su tvrdili tokom niza godina (pa i danas) da je civilni avion oboren tokom borbe prsa u prsa u koju je uključen libijski MiG-23, a na drugoj strani lovački avioni United States Air Force, francuski i italijanski lovački avioni u pokušaju atentata od strane pripadnika NATO-a na važne libijske političare, možda čak i samog lidera Moamer el-Gadafija, koji je leteo u istom vazdušnom prostoru te večeri. Ova verzija je podržana, naročito od istražnoog sudije Rosario Priore 1999.godine. Sudija Priore je u svom izveštaju zaključio, da je njegova istraga namerno ometana od strane italijanske vojske i pripadnika tajne službe, a u skladu sa zahtevima NATO-a.

Prema italijanskim medijima, dokumenti iz arhiva libijske tajne službe koja su došla u posed Human Rights Watch, posle pada Tripolija, pokazuju da su let 870 i libijski MiG napadnuti od dva francuska aviona.
 

* 16.jpg (137.65 KB. 700x679 - viewed 134 times.)


Umesto zaključka

Da li posle ovih izjava takvih visokih funkcionera, predsednika vlade i presednika države, treba izmišljati drugačiji zaključak.
Ili sama činjenica da istraga nije završena, da je vraćena na početak, daje pomisao, da tu ima još neistraženih oblasti.

Jedno je sigurno, putnički avion je pao usled eksplozije, a kako je unet, ljudskom rukom ili poslat raketom, još se istražuje. Jedino što niko ne sabira žrtve ovog incidenta, već ih drži na onoj brojci 81.

Autori: Andrej Mlakar i Generalštabni pukovnik u penziji Ljubomir Savić
 

* 17.gif (28.56 KB. 624x419 - viewed 81 times.)


Izvori
http://www.itavia.it/joomla/incidenti/i-tigi-27-giugno-1980

http://www.radiocittadelcapo.it/archives/ustica-la-francia-sta-collaborando-dopo-34-anni-142718/

http://www.huffingtonpost.it/2014/06/26/strage-ustica-francia-collabora_n_5532994.html?utm_hp_ref=italyhttp://www.veteranstoday.com/2012/08/25/botched-1980-gaddafi-assassination-kills-all-aboard-italian-airliner-flight-870/highflight-italianmirage-600x260/

http://www.nove.firenze.it/ustica/us3.htm

http://grognards2011.blogspot.rs/2012/06/strage-di-ustica-32-anni-di-bugie.htmlLogged
lEO - ZD
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 599« Reply #1 on: March 03, 2017, 02:50:57 pm »

Vrlo zanimljiv prikaz te tragične "trakavice"
Ako mogu dodati , još par "slučajnih" i "nepovezanih" smrti....

Nemam sada podataka ali koliko se sjećam i liječnik koji je prvi vršio autopsiju je poginuo/umro u vrlo čudnim okolnostima.

I jedna možda slučajnost a možda ne..  

Svi se sječate tragedije koja se desila na Aeromitingu u Ramstein kada su se sudarili članovi talijanske akro grupe "Freccie tricolori"
E među trojicom poginulih pilota su i pukovnici Mario Naldini i Ivo Nutarelli, a oni su bili piloti para F104 koji je te noći letio, sletio 10 minuta prije nestanka  IH 870, dugo je njihova ruta bila iza rute oborenog aviona (ne znam da li je točan prijevod "volato per lunga tratta di conserva al velivolo civile") te da su pri slijetanju odblokirali emergency code - tri klika radiostanicom bez komunikacije !? (i ovaj prijevod nije potpuno siguran , navodno zbog vrlo bliskog susreta sa nepoznatim letjelicama)

Inaće se u Italiji polovinom 90tih čak razvijala hipoteza kako je u to vrijeme na relaciji Libija - Poljska, a preko Italije zbog skračenja rute letio i Gadafi u svom avion te da su ga zapravo htjeli oboriti pa je došlo do greške u "prepoznavanju".
Jedna od povezanih teorija je i da je Mig nađen na Siciliji, zapravo poletio iz Banja Luke gdje je bio na remontu (!?) te da je bila uobičajena praksa da se "prošvercaju" preko Italije i to tako da lete u radarskoj sjeni talijanskih putničkih letova.
Prema toj teoriji Francuzi su htjeli to prekinuti  ali je stradao putnički avion a vjerovatno i Mig  (ili se srušio pri manevriranju i pokušaju izmicanja francuskim lovcima) Inaće ovaj su scenario navodno zaključili članovi jedne komisije 1999 a sudjelovali su i stručnjaci NATO-a.

Isprike za eventualne grublje greške u terminologiji , posebno jer sam preveo sa talijanskog.
Logged
Љуба
Stručni saradnik - RV i PVO
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 276WWW
« Reply #2 on: March 04, 2017, 12:44:27 pm »

I jedna možda slučajnost a možda ne..  

Svi se sječate tragedije koja se desila na Aeromitingu u Ramstein kada su se sudarili članovi talijanske akro grupe "Freccie tricolori"
E među trojicom poginulih pilota su i pukovnici Mario Naldini i Ivo Nutarelli, a oni su bili piloti para F104 koji je te noći letio, sletio 10 minuta prije nestanka  IH 870, dugo je njihova ruta bila iza rute oborenog aviona (ne znam da li je točan prijevod "volato per lunga tratta di conserva al velivolo civile") te da su pri slijetanju odblokirali emergency code - tri klika radiostanicom bez komunikacije !? (i ovaj prijevod nije potpuno siguran , navodno zbog vrlo bliskog susreta sa nepoznatim letjelicama)

...................................................................................

Prema toj teoriji Francuzi su htjeli to prekinuti  ali je stradao putnički avion a vjerovatno i Mig  (ili se srušio pri manevriranju i pokušaju izmicanja francuskim lovcima) Inaće ovaj su scenario navodno zaključili članovi jedne komisije 1999 a sudjelovali su i stručnjaci NATO-a.

Isprike za eventualne grublje greške u terminologiji , posebno jer sam preveo sa talijanskog.
Zahvaljujem na komentaru, a posebno na dopuni iznešenih pretpostavki.
Ipak, kao da nisi uočio ovu mapu:

* 16a.jpg (220.11 KB. 700x679 - viewed 97 times.)

Ta dva F-104 su prikazana, zapravo evidentirana je njihva aktivnost na ruti putničkog aviona.

Mada su mnogi radarski dnevnici korigovani, delovi uništavani, ipak je jadan kompromitujući (overen) listić dospeo do komisije.

* 10a.jpg (51.74 KB. 403x580 - viewed 101 times.)


Inače da vam dam prikaz nastanka priče:
- obrađivao sam jedan avion (projekat) MB 328, koji je obustavljen. Onda sam uočio da se spominje čuveni konstruktor Ermanno Bazzocchi, i vidim u njegovoj biografiji, potencirano njegovo učešće u rasvetljavanju afere “Strage di Ustica”. Shvatim da je bio angažovan od strane vojske, a baš u vreme aktivnosti i britanske komisije Air Accidents Investigation Branch (AAIB). Kako je državna komisija odbacila njegovo mišljenje, to je podgrejalo interesovanje za ovaj slučaj. Zapravo, rečenica "la sua valutazione venne respinta dagli inquirenti nel 1994", se ne koristi, ako se radi o autoritetu iz vazduhoplovne problematike. Postoje lakši oblici ne slaganja. E tada sam pozvao u pomoć mog prijatelja Andreja i onda je ubrzo nikla ova priča.

Da se nadovežem i na neke polemike iz predhodne teme. Osporava se obaranje američkog putničkog aviona na letu "93" 11.septembra 2001. Zahtevaju se "dokazi", za prezentovanu "sumnju". Upravo je ta polemika i inicirala da se ova tema ubrzano pojavi. Radi se padu putničkog aviona, čiji je događaj usko povezan sa aktivnostima vojnog vazduhoplovstva.

Poštovani čitaoci, radi informisanja, ovo nisu naučni radovi. Ovo su reportaže, podsećanje na minula vremena, a teme su upravo i birane da podstaknu maštu čitalaca, ne bi li se zavirilo i u neka druga tumačenja-mišljenja.

Ne prejudiciramo ni zaključak o nekom ili nečemu, mada mi imamo svoj "čvrst stav".  Wink

Љуба


Logged
lEO - ZD
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 599« Reply #3 on: March 04, 2017, 02:24:13 pm »

Isprike, kako sam tekst korigirao ispalo je nevidljiv vije, zapravo sam htio ukazat na taj incident akro grupe, u to doba su mnogi (opet špekulacije) razglabati koliko je zapravo slučajan, pa sam prenoseći taj dio pomalo ubacivao dodatke. Smiley
Logged
kosmonaut
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 925


« Reply #4 on: March 04, 2017, 03:49:58 pm »

Cim se trgaju zapisnici i unistavaju dokazi, tu nesto smrdi i vjerojatno se istina nace nikada saznati kada nije do sada.
Sto se tice remonta libijskih Mig-23 u SFRJ u BLA, znam za remont irackih Mig-23 u Zagrebu. Da li su ti remonti za Libijce stvarno radjeni?
Logged
lEO - ZD
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 599« Reply #5 on: March 04, 2017, 04:01:50 pm »

Ma u puno previše je "slučajnosti" i "fatalnosti" u ovoj priči ( ne mislim prikaz nego događaji) puno toga smrdi..
Ako se odbace sve teorije zavjere i urote ostaje previše nepravilnosti, previše zaboravljivosti previše olakog pristupa i previše "zakopčanosti" i to među saveznicima iz NATO-a !!


Malo OT ali u Italiji je kroz duži period bilo jako puno tragičnih događaja za koje se nikad nisu našli pravi krivci  u najboljem slučaju su nađena žrtvena janjad tako da se na žalost i ovaj događaj uklapa u takav scenario

Logged
Љуба
Stručni saradnik - RV i PVO
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 276WWW
« Reply #6 on: January 09, 2018, 12:02:30 am »

La strage di Ustica

Još uvek se istražuje i žali za izgubljenim životima.


* 102486082.jpg (330.07 KB. 800x532 - viewed 65 times.)


Љуба

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 839« Reply #7 on: February 13, 2020, 07:09:37 pm »Quote
In 1980 This Plane Crashed, Killing Everyone On Board – And The Cause Is Still Shrouded In MysteryLogged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 839« Reply #8 on: February 13, 2020, 07:16:40 pm »Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 472« Reply #9 on: June 27, 2020, 04:58:25 pm »

“Ko je u vreme mira srušio avion?” - Četiri decenije nakon tragedije 1980. porodice traže istinu
Tanjug 27.06.2020.

U Italiji se brojnim komemorativnim skupovima danas obeležava četrdeset godina od misteriozne avionske nesreće kod sicilijanskog ostrva Ustika u kojoj je stradala 81 osoba čije porodice zahtevaju istinu o toj tragediji.

Nesreća se dogodila 27. juna 1980. godine kada se avion kompanije "Itavija" na letu Bolonja-Palermo ekplodirao, pri čemu je poginulo svih 77 putnika i četiri člana posade, a uzrok nesreće nije utvrđen.

-Nemoguće je da ni posle 40 godina niko ne može da nam kaže istinu. Ustika nije italijanska misterija, znate šta se dogodilo i sudija je to naveo - avion je pogodila raketa... Želimo da znamo ko je u vreme mira srušio avion koji je leteo na nebu iznad Italije - rekla je predsednica udruženja porodica žrtava te nesreće, Darija Bonfieti, preneli su italijanski mediji.

Predsednik Italije Serđo Matarela izrazio je solidarnost sa porodicama žrtava nesreće za koju je rekao da je "duboka rana" Italije, dodavši da pronalažženje odgovora i potpuna rekonstrukcija događaja zahtevaju posvećenost institucija i saradnju.

Pojedini italijanski stručnjaci smatraju da su avion slučajno pogodili američki i francuski borbeni avioni koji su pratili libijski avion koji je leteo iznad italijanskog aviona. Druga teorija je da je avion ušao u prostor za vojnu vežbu, nakon čega ga je jedan borbeni avion pogodio projektilom. Mnogi ljudi u Italiji smatraju da je uzrok avionske nesreće zataškan iz bezbednosnih i vojnih razloga, a Francuska i SAD odbacuju tvrdnje da su njihovi avioni imali bilo kakvu ulogu u tragediji.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 24 queries.