PALUBA
June 03, 2020, 02:08:57 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Velimirovi dvori  (Read 1922 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 055« on: March 13, 2017, 09:22:16 am »

Velimirovi dvori


Velimirovi dvori je srednjevekovna nekropola iz 15. veka, koja se nalazi u mestu Ključ u opštini Mionica. [1] [2]. Smeštena je u samom centru sela, na mestu gde reka Lepenica pravi jednu veliku krivinu probijajući se kroz padine stenovitih brda. Narodno verovanje ovu crkvu veže za legendarnu ličnost feudalca – kneza Velimira. Po predanju, Velimir je kao vazal sultana učestvovao u bici pod Beogradom 1521. godine.

Izvor: CC-BY-SA-3.0-RS

* Velimirovi_dvori_ključ.jpg (306.07 KB. 800x600 - viewed 71 times.)


Postoje dve legende o nastanku Velimirovih dvora. Po prvoj Velimir je vazal sultana i učestvuje u bici pod Beogradom 1521. i za zasluge u službi dobija na upravu spahiluk koji obuhvata Ključ i još nekoliko sela. U Ključu gradi svoje "dvore" – utvrđeni feudalni zamak-grad odakle upravlja svojim posedom. Legenda se proteže i dalje na njegove sinove koji su obnovili manastir Ribnicu kod Mionice.

Po drugoj legendi Velimir je bogati feudalac kneza Lazara. Bio je vrlo bogat i imao je tri sina. Jedan mu se sin udavio u Lepenici, a drugi je pao sa konja na Božić i poginuo. Kad to vide nesrećni otac on trećeg zatvori u kulu, pa ga nikud nije puštao, nego ga je tu hranio i čuvao, samo da mu se ne bi kakva nesreća dogodila. U jesen mu donese zrelo grožđe, pa je dete po tome znalo koje je doba godine. Ali ga iz grozda ujede zmija i tako i treći sin žalosnom ocu ostane mrtav. Narod priča da ga je prokleo car Lazar što ga nije lepo dočekao i ugostio kada je jednom dolazio u Mionicu.

Izvor: mapio.net

* velimirovi dvori_2.jpg (362.27 KB. 720x576 - viewed 90 times.)* velimirovi dvori_1.jpg (116.5 KB. 720x576 - viewed 61 times.)


Ostaci Velimirovih Dvora se sastoje od jednog zarušenog ogradnog zida (obziđa) dužine oko 40 m na kome se može uočiti mesto ulaza ili nekadašnje kapije, zatim od urušene crkve (koja se nalazi istočno od zida), konaka i mutvaka (kule) izgrađene južno od ulaza u zidu, a koja se prislanja na sam zid. Crkva je bila fresko slikana, međutim danas nema sačuvanih delova živopisa, iako se na ulazu i zapadnom zidu uočavaju tragovi fresko bojenja sa fresko malterom koji je ispran. [3]
 
Sama crkvena građevina je najstarija u kompleksu i potiče najverovatnije iz 15. veka. Njena osnova je jednobrodna sa pripratom, naosom i oltarskom apsidom. Sa severa joj je dozidana kapela. Građevina je sazidana od pritesanih kamenih blokova. Dimenzije ostataka hrama su 12 h 6,7 m. Dozidana spoljašnja priprata je pravilne četvorougaone osnove dimenzija 7 h 8 m. Na spoljašnjim fasadama crkve vidljive su partije sačuvanog živopisa sa predstavama dekorativnih ornamenata u vidu šah polja i nasatično postavljene opeke.

Druga sačuvana građevina u kompleksu je "mutvak" (kula) koji je lociran na tridesetak metara jugozapadno od hrama i koji je dosta dobro očuvan. Iskopavanja koja su izvršena u neposrednoj blizini ove građevine utvrdila su da je pripadala nekadašnjoj manastirskoj kuhinji i konacima.

Izvor: mapio.net

* velimirovi dvori_0.jpg (334.42 KB. 720x576 - viewed 111 times.)


To je kružna građevina prečnika 3m sa zidovima debelim od 0,7 do 0,9m, a visoka 6,5m sa uskim pravougaonim prozorima na gornjem delu građevine. Jedni smatraju da je to neka vrsta isposnice, "moljnice". Većina današnjih autora smatra da je ovo mutvak – prostorija za pripremu hrane, mada tome protivreči činjenica da nisu zapaženi tragovi čađi na zidovima u unutrašnjosti građevine.

Izvor: flickriver.com/photos/rudar/

* velimirovi dvori_rudar.jpg (116.14 KB. 333x500 - viewed 91 times.)


Arheološka istraživanja su dala zanimljive rezultate o starosti ovog lokaliteta, naime nađeni su materijalni iostaci stari oko 5000. godina. Velimirovi dvori su utvrđene za nepokretno kulturno dobro – spomenik kulture 1951. i kategorisani od velikog značaja, a 1979. godine lokalitet je proglašen za spomenik kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju. Prvi arheološki radovi na lokalitetu Velimirovi dvori, obavljeni su 1978. god. od strane Zavoda za zaštitu spomenika iz Kragujevca.


Reference

[1] - Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo
[2] - Zavod za proučavanje kulturnog razvitka
[3] - Eparhija valjevska/Velimirovi dvori


Literatura

Zavod za zaštitu spomenika Valjevo: "Spomeničko nasleđe Kolubarskog i Mačvanskog Okruga" , Valjevo 2006. ISBN 86-904745-2-8. (COBISS.SR)
Deroko, Aleksandar (1950). Srednjevekovni gradovi u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Beograd: Prosveta


Izvor: Wikipedija, blog.banjavrujci.info

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 055« Reply #1 on: March 15, 2017, 04:37:40 am »


Izvor : All Rights Reserved by DespotD

* Velimirovi dvori - by DespotD.jpg (81.58 KB. 720x576 - viewed 82 times.)

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 055« Reply #2 on: September 14, 2018, 01:10:00 pm »


Blago srednjovekovne Srbije: Ostaci Velimirovih dvora kod Mionice svedoci su jedne velike priče iz prošlostiU njima se i dalje kriju mutvak, obziđe i moljnica

Između drevnog kamenja Velimirovih dvora kriju se neverovatne priče o životu srednjovekovne Srbije, koje su vekovi i narodna predanja samo obogatili i učinili neizbledivim.

Velimirovi dvori predstavljaju srednjovekovni sakralni objekat iz 15. veka, koji se nalazi u mestu Ključ u opštini Mionica. Smešteni su u samom centru sela, na mestu gde reka Lepenica pravi jednu veliku krivinu, probijajući se kroz padine stenovitih brda. Narodno verovanje ovu građevinu veže za legendarnu ličnost feudalca kneza Velimira.* velimirovi dvori.jpg (362.29 KB. 1280x962 - viewed 34 times.)


Postoje dve legende o nastanku Velimirovih dvora. Prema prvoj, Velimir je vazal sultana i učestvuje u bici pod Beogradom 1521. i za zasluge u službi dobija na upravu spahiluk koji obuhvata Ključ i još nekoliko sela. U Ključu gradi svoje “dvore” - utvrđeni feudalni zamak-grad. Legenda se proteže i dalje na njegove sinove koji su obnovili manastir Ribnicu kod Mionice.

Po drugoj legendi Velimir je bogati feudalac kneza Lazara. Bio je vrlo bogat i imao je tri sina. Jedan se udavio u Lepenici, a drugi je pao sa konja na Božić i poginuo. Kad je nesrećni otac video, trećeg je zatvorio u kulu i nikuda ga nije puštao, nego ga tu hranio i čuvao, samo da mu se ne bi kakva nesreća dogodila. U jesen mu donese zrelo grožđe, pa je dete po tome znalo koje je doba godine. Ali ga iz grozda ujede zmija i tako je oca napustio i treći sin. Narod priča da ga je prokleo car Lazar što ga nije lepo dočekao i ugostio kada je jednom dolazio u Mionicu.

Ostaci Velimirovih dvora se sastoje od jednog zarušenog ogradnog zida (obziđa) dužine oko 40 metara, na kome se može uočiti mesto ulaza ili nekadašnje kapije, zatim od urušene crkve (koja se nalazi istočno od zida), konaka i mutvaka (kule) izgrađene južno od ulaza u zidu, a koja se prislanja na sam zid. Crkva je bila fresko slikana, međutim danas nema sačuvanih delova živopisa, iako se na ulazu i zapadnom zidu uočavaju tragovi fresko bojenja sa fresko malterom koji je ispran.

Sama crkvena građevina je najstarija u kompleksu i potiče najverovatnije iz 15. veka. Na prostoru oko crkve otkriven je veći broj grobova iz 16. i 17. veka. Njena osnova je jednobrodna sa pripratom, naosom i oltarskom apsidom. Sa severa joj je dozidana kapela. Građevina je sazidana od pritesanih kamenih blokova. Dimenzije ostataka hrama su 12 h 6,7 m. Dozidana spoljašnja priprata je pravilne četvorougaone osnove dimenzija 7 h 8 m. Na spoljašnjim fasadama crkve vidljive su partije sačuvanog živopisa sa predstavama dekorativnih ornamenata u vidu šah polja i nasatično postavljene opeke.

Druga sačuvana građevina u kompleksu je “mutvak” (kula) koji je lociran na tridesetak metara jugozapadno od hrama i koji je dosta dobro očuvan. Iskopavanja koja su izvršena u neposrednoj blizini ove građevine utvrdila su da je pripadala nekadašnjoj manastirskoj kuhinji i konacima.

To je kružna građevina prečnika 3m sa zidovima debelim od 0,7 do 0,9m, a visoka 6,5m sa uskim pravougaonim prozorima na gornjem delu građevine. Jedni smatraju da je to neka vrsta isposnice, “moljnice”. Većina današnjih autora smatra da je ovo mutvak – prostorija za pripremu hrane, mada tome protivreči činjenica da nisu zapaženi tragovi čađi na zidovima u unutrašnjosti građevine.

Arheološka istraživanja su dala zanimljive rezultate o starosti ovog lokaliteta, naime nađeni su materijalni iostaci stari oko 5.000. godina.

Velimirovi dvori su utvrđene za nepokretno kulturno dobro – spomenik kulture 1951. i kategorisani od velikog značaja, a 1979. godine lokalitet je proglašen za spomenik kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju. Prvi arheološki radovi na lokalitetu Velimirovi dvori, obavljeni su 1978. god. od strane Zavoda za zaštitu spomenika iz Kragujevca.

Velimirovi dvori spadaju u spomenik kulture od izuzetnog značaja i jedna su od najznačajnijih turističkih atrakcija mioničkog kraja.

izvor


Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 055« Reply #3 on: September 14, 2018, 01:50:12 pm »


Na spoljašnjim fasadama crkve vidljive su partije sačuvanog živopisa sa predstavama dekorativnih ornamenata u vidu šah polja i nasatično postavljene opeke.* velimirovi dvori_7.jpg (509.05 KB. 1600x1097 - viewed 37 times.)* velimirovi dvori_8.jpg (561.39 KB. 1600x1017 - viewed 37 times.)Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 055« Reply #4 on: September 14, 2018, 02:03:47 pm »Druga sačuvana građevina u kompleksu je "mutvak" (kula) koji je lociran na tridesetak metara jugozapadno od hrama i koji je dosta dobro očuvan. Iskopavanja koja su izvršena u neposrednoj blizini ove građevine utvrdila su da je pripadala nekadašnjoj manastirskoj kuhinji i konacima.

To je kružna građevina prečnika 3m sa zidovima debelim od 0,7 do 0,9m, a visoka 6,5m sa uskim pravougaonim prozorima na gornjem delu građevine. Jedni smatraju da je to neka vrsta isposnice, "moljnice". Većina današnjih autora smatra da je ovo mutvak – prostorija za pripremu hrane, mada tome protivreči činjenica da nisu zapaženi tragovi čađi na zidovima u unutrašnjosti građevine.
* velimirovi dvori_2.jpg (241.17 KB. 827x1199 - viewed 34 times.)* velimirovi dvori_3.jpg (462.55 KB. 1600x1053 - viewed 32 times.)* velimirovi dvori_11.jpg (414.75 KB. 1600x1021 - viewed 36 times.)* velimirovi dvori_17.jpg (370.92 KB. 1600x1017 - viewed 30 times.)Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 055« Reply #5 on: September 14, 2018, 02:25:15 pm »


Ostaci crkve ...* velimirovi dvori_6.jpg (707.39 KB. 1600x1044 - viewed 39 times.)* velimirovi dvori_18.jpg (410.71 KB. 1124x1764 - viewed 33 times.)* velimirovi dvori_15.jpg (497.56 KB. 1600x1019 - viewed 38 times.)* velimirovi dvori_10.jpg (423.27 KB. 1600x1016 - viewed 34 times.)* velimirovi dvori_9.jpg (623.44 KB. 1600x1013 - viewed 32 times.)« Last Edit: September 14, 2018, 02:45:12 pm by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 055« Reply #6 on: September 14, 2018, 02:39:25 pm »


Ostaci konaka ...* velimirovi dvori_1.jpg (342.9 KB. 1280x833 - viewed 31 times.)* velimirovi dvori_12.jpg (455.4 KB. 1599x1017 - viewed 35 times.)* velimirovi dvori_14.jpg (271.21 KB. 768x1200 - viewed 28 times.)* velimirovi dvori_16.jpg (239.01 KB. 756x1200 - viewed 29 times.)Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 055« Reply #7 on: September 14, 2018, 02:42:18 pm »
* velimirovi dvori_4.jpg (585.23 KB. 1599x1041 - viewed 33 times.)* velimirovi dvori_13.jpg (557.96 KB. 1599x1019 - viewed 34 times.)* velimirovi dvori_5.jpg (553.18 KB. 1600x1193 - viewed 36 times.)foto

« Last Edit: September 14, 2018, 05:59:11 pm by Dreadnought » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 526


« Reply #8 on: September 14, 2018, 04:12:44 pm »

А да ли су овај комлпекс користили Турци?
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 055« Reply #9 on: September 14, 2018, 06:05:05 pm »

Suštinski, ovo je srednjevekovni manastirski kompleks sa Crkvom moravskog tipa.

https://youtu.be/8WDYiDPihA4?t=1m

Od 01:00 do 09:15 traje dobar prilog sa detaljnim objašnjenjem arheologa Željka Ježa, nigde ne pominje turke. Moguće je uvek da su ga spalili.
« Last Edit: September 14, 2018, 06:13:30 pm by Dreadnought » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 526


« Reply #10 on: September 14, 2018, 11:44:45 pm »

Питам јер видим да је једна камена купола у јако добро стању. Рекао бих да је то немогуће без одржавања, осим ако није реконструисана у новије време.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 26 queries.