PALUBA
August 17, 2018, 04:08:58 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Tvrđava Ždrelo  (Read 1206 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 20 429« on: March 15, 2017, 10:50:43 pm »

Ždrelo (mlavsko)


Ždrelo je tvrđava koja se nalazi 13km jugoistočno od Petrovca na Mlavi nad rekom Mlavom kod istoimenog sela. U istoriji je poznato kao uporište bugarskih velikaša Drmana i Kudelina koji su kao polunezavisni vladari upravljali Braničevom krajem 13. veka (1273-1291), uznemiravali okolne države, prevashodno kraljevinu Mađarsku i Dragutinovu (kralj Srbije 1276—1282, kralj Srema 1282—1316) Sremsku kraljevinu. Vladislav IV Arpad (1272—1290) je pokušao da ih suzbije 1285. godine, ali su njegove trupe pretrpele poraz u Gornjačkoj klisuri. Neposredno posle toga je i Dragutin pokušao da ih uništi, ali je pretrpeo težak poraz, posle čega su oni prešli u ofanzivu. Njihovo delovanje je uništeno tek združenom akcijom Milutina (1282—1321) i Dragutina tokom koje je zauzeto Ždrelo i celo Braničevo, a Drman i Kudelin su proterani sa tog prostora.


Ostaci tvrđave Ždrelo

* Ždrelo.jpg (345.33 KB. 1884x931 - viewed 46 times.)Istoričari smatraju da su Drman i Kudelin kumanskog porekla. Braća su se koristila slabljenjem centralne vlasti u Bugarskom carstvu da se osamostale u oblasti Braničeva 1273. godine. Prestonica im je bila u tvrđavi Ždrelo na reci Mlavi, u kojoj su se njih dvojica utvrdili.
 
Braća su raspolagala vojskom koju su činili uglavnom Bugari, Tatari i Kumani. Vladali su nezavisno od bugarskog cara, jer su Bugarsku su u to doba razdirale dinastičke borbe i građanski ratovi. Istovremeno se kriza koju su i Tatari stvorili u Bugarskoj povećavala, a jedan od njenih pokazatelja bilo je i praktično osamostaljivanje pojedinih velikaša.

U to vreme je ugarski kralj Vladislav IV predao Dragutinu na upravu Mačvu sa Beogradom i oblasti Soli i Usoru na tlu današnjih severnih delova Bosne i Hercegovine i on je u njima samostalno vladao nazivajući se sremskim kraljem. Drman i Kudelin su redovno napadali svoje zapadne susede, Ugarsku i Dragutinovu Sremsku kraljevinu. Tako su Drman i Kudelin Braničevsku oblast pretvorili u svojevrsno razbojničko leglo iz koga su uznemiravali susedne oblasti.

Mađari su pokušali 1285. godine da ih suzbiju, ali su pretrpeli poraz u Gornjačkoj klisuri u pokušaju da se probiju do Ždrela, tako da je vojni pohod na Braničevo završen je neuspehom. Dragutin je sa svojom taštom preduzeo vojnu akciju protiv Drmana i Kudelina ponovo tokom 1285. godine, ali bez uspeha Ponovo braća odnose pobedu nakon čega su poharali Dragutinove teritorije. Dragutin nije raspolagao dovoljnim brojem vojnika kako bi ih mogao ugroziti. O težini poraza svedoče i navodi da su bugarski velikaši posle toga krenuli u osvajačku kontraofanzivu, te su sa najamničkom vojskom Tatara i Kumana nastavili sa pljačkanjem Dragutinovih teritorija.


By CrniBombarder!!! - Sopstveno delo, CC BY-SA 3.0, izvor

* Tvrdjava_Zdrelo_Gornjak2.jpg (668.73 KB. 950x1200 - viewed 38 times.)Njihov prodor primorao je Dragutina da pozove svog brata Milutina u pomoć i oni su se sastali u Mačkovcu na Moravi dogovorivši se o zajedničkoj akciji. U žitiju kraljeva i arhiepiskopa srpskih, arhiepiskop srpski Danilo II (1324—1337) opisuje pohod Dragutina i Milutina protiv kumanskih vladara. Dve vojske zajedno su prodrle u Braničevo, a uspeh je bio potpun oko 1292. godine. Njihove združene snage slomile su otpor Drmana i Kudelina, zauzele Ždrelo, a potom i celu Braničevsku oblast sa istoimenim gradom i Kučevom koja je ušla u sastav Dragutinove države. Drman i Kudelin primorani su na bekstvo a osvojene oblasti zadržao je Dragutin tako da je Braničevo je po prvi put došlo pod srpsku vlast. Priključeno je Sremskoj kraljevini.

Drman i Kudelin najverovatnije su i stradali u ovoj kampanji jer se nakon 1291. godine ne pominju u istorijskim izvorima. Poraz Drmana i Kudelina doveo je do napada vidinskog kneza Šišmana (osnivača bugarske dinastije Šišman) na Srpsku kraljevinu. Napad je završen neuspehom. U kontranapadu, Milutin je zauzeo Vidin i primorao Šišmana da se oženi ćerkom svog velikaša Dragoša.


By Јованвб - Sopstveno delo, CC BY-SA 3.0, izvor

* Tvrdjava_Ždrelo.jpg (1682.14 KB. 3264x2448 - viewed 40 times.)Danas su od nekadašnje utvrde opstali samo temelji, dok je sve ostalo zarušeno.

Logged
JASON
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 350« Reply #1 on: March 16, 2017, 01:44:52 pm »

Полубраћа Дрман и Куделин били су вазали видинског кнеза Шишмана, а овај вазал монголског великаша и татарског кана Ногаја. Шишман је имао обавезу да Дрману и Куделину, који су  по свој прилици побегли у Видин, пружи заштиту, па је кнез видински, уз помоћ Татара и поменуте браће, кренуо на освојење оног што су они изгубили, напао на земље краља Милутина и продро дубоко у њих. О тим догађајима говори песмица Сва се војска Шишману предала, коју је М. Ђ. Милићевић забележио у топличком округу (1880).

Еј ти горо, горице зелена!
Можеш ли се за дан, за два минеш?
За дан за две, за целу недељу?
Сва се војска Шишману предаде!
Ја не жалим што се је предала,
Но ја жалим ту добру девојку,
Што Шишману сас војску отиде.
Вредна беше за три нова града…

Намера Шишманова била је да опљачка пећку архиепископију, али једне ноћи војска се његова пред местом Ждрелом у Хвосну поплаши од неких необичних појава на небу и почне да бежи. Архиепископ Данило II у родослову Животи краљева и архиепископа српских вели да се то учини молитвама св. Симеона и св. Саве 'и архијереја христова светаго Арсенија лежаштаго тоу в дому светих апостол'… Било како му драго, за њима нагне Милутин, и, гонећи Шишмана који чамцима пребегне преко Дунава, заузме његову престоницу Видин, па онда ступи с њим у преговоре. Знајући да пред собом нема само Бугаре већ и Ногајеве Татаре, чији је вазал био Шишман, Милутин се с њим брзо нагодио. Вратио му је Видин а Шишман је признао врховну власт Милутинову. Уговор мира запечаћен је двоструким брачним везама: Шишман се оженио ћерком српскога великога жупана Драгоша, а његов син Михаило, мало доцније, Милутиновом ћерком Аном-Недом.

Таквим развојем догађаја кан Ногај није био задовољан. Милутин му је преотео бугарске вазале – најпре Дрмана и Куделина, потом Шишмана. Зато се спремао да упадне у Србију, али га је краљ Милутин предухитрио мировном понудом. Српско посланство је успело да одврати кана од напада, али се заузврат краљ Милутин обавезао да Ногају пошаље 'на службу вазљубљенога сина свога Стефана, са великоименитом властелом земље српске', који су на татарском двору остали до Ногајеве смрти (1299).
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 20 429« Reply #2 on: May 16, 2018, 01:16:52 pm »


Gornjačka klisura

Gornjačka klisura predstavlja vrata Homolja. Duga je 16 km i čine je četiri velika meandra. Ime je dobila po vetru koji duva njome i širom okolinom.

U klisuri se nalaze i brojni ostaci utvrđenja starog srpskog grada koji je prestao da živi posle pada Smedereva. Na ulazu u klisuru mogu se videti razrušene stražarske kule, koje su nekada služile za odbranu rimskog vojnog puta (Via militaris) što je prolazio ovuda vodeći za Niš. U Gornjačkoj klisuri takođe se mogu videti i ostaci srednjovekovne srpske mitropolije.* P1390047_sepia_resize.jpg (580.12 KB. 1631x917 - viewed 12 times.)* P1390053_sepia_resize.jpg (705.43 KB. 1631x917 - viewed 12 times.)Usled svog specifičnog geografskog položaja, Homoljski kraj se nalazi pomalo izvan glavnih puteva, tako da su u njemu najbolje sačuvana obeležja stare balkanske kulture, narodnih običaja, starih zanata i tradicionalne arhitekture. U Gornjačkoj klisuri, i na Vukanu i na Ježevcu, nalazi se više bedema srednjevekovnih utvrđenja, a u Ždrelu i temelji grada Drmana i Kudelina.

Lokalitet Ždrelo (Kudelinov grad) je tvrđava koja se nalazi 13 km jugoistočno od Petrovca na Mlavi, nad rekom Mlavom  kod  istoimenog sela. U istoriji je poznato kao uporište bugarskih velikaša, braće  Drmana  i Kudelina (Drugo bugarsko carstvo krajem XIII veka) koji su iz njega, kao polunezavisni vladari tada upravljali Braničevom (1273-1291.), napadajući zapadne države, prevashodno kraljevinu Mađarsku i Dragutinovu Sremsku kraljevinu (kralj Srbije 1276-1282. kralj Srema 1282—1316).

izvor

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.017 seconds with 25 queries.