PALUBA
February 21, 2019, 10:23:31 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Berkasovo (Castrum Berekszo)  (Read 338 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 565« on: September 27, 2018, 02:16:59 pm »


Berkasovo (Castrum Berekszo)


Castrum Berekszo identičan je sa nazivom savremenog mesta u Sremu, pored koga se nalaze tragovi utvrđenog grada, u narodu poznatog kao Despotovac.

Svoj narodni naziv Despotovac dobio na osnovu činjenice da se 1496. godine nalazio u posedu poslednjeg srpskog despota Jovana (1496-1502). Ne zna se kada je utvrda podignuta, ali je poznato da su je Osmanlije osvojile 1526. godine.* berkasovo_2.jpg (246.11 KB. 1200x877 - viewed 26 times.)


Nismo na žalost u mogućnosti išta određenije da kažemo za Despotovac, kraj Berkasova od koga su očuvani samo zemljani radovi, i to dve nepravilne, približno polukružne zaravni, opkoljene dubokim rovom, a južna i zemljanim bedemom, koji je i sam sa jugozapadne strane bio zaštićen rovom. Pored toga još jedan bedem štiti i severnu zaravan sa istočne strane. Mada se u okolini nalaze otpaci opeka, -debljine 6,5 do 7 cm.-nije sigurno da li su postojali ovde ikada i gradski zidovi, ili su zemljani bedemi bili utvrđeni samo palisadama.

O nastanku Berkasova ne može se pouzdano reći. Zna se da se od 1474. nalazila u posedu despota Vuka Grgurevića a potom i njegovih sinovaca poslednjih Brankovića, Đorđa (monah Maksim) i Jovana.* berkasovo_1.jpg (144.9 KB. 963x1024 - viewed 28 times.)


Po nekim izvorima, ono što je preostalo od utvrđenja razgrađivano je i prodavano od strane lokalnih meštana po odobrenju austrijske carevine. Kada je čuveni naučnik i avanturista grof Luiđi Marsilji (Luigi Ferdinando Marsigli) putovao kroz ove krajeve naišao je na ostatke utvrde i na osnovu njih napravio tlocrt.

Utvrđenje je podignuto na oniskoj, delimično veštačkoj uzvišici, koja je sa jedne strane okrenuta dolini, a sa desne se oslanja na talasastu zaravan. Svaki jači napad mogao je da nanese ozbiljne štete gradu. Berkasovo su razorili Turci.

Danas se vide samo zemljani radovi, i to dve nepravilne, približno polukružne zaravni opkoljene dubokim rovom, a južna i zemljanim bedemom (koji je i sam sa jugozapadne strane zaštićen podom). Pored toga još jedan bedem štiti njenu severnu zaravan sa njene istočne strane.

U okolini se nalaze otpaci opeke, debljine 6,5 do 7 cm., ali nije sigurno da su ovde postojali gradski zidovi, ili su zemljani bedemi bili utvrđeni samo palisadama.* berkasovo_3.jpg (187.43 KB. 1200x895 - viewed 28 times.)Do sada nisu završena arheološka istraživanja ovog srednjovekovnog grada.

izvor

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 565« Reply #1 on: February 15, 2019, 09:10:18 am »


Despot Jovan Stefanović Branković* CoatOfArmsOfJovanStefanovicBrankovic.png (660.37 KB. 1024x1068 - viewed 7 times.)Jovan Branković, srpski despot (1496—1502) je bio rođeni brat despota Đorđa Brankovića, od koga je primio despotsku titulu. Od 1493. godine je delio despotsku titulu sa bratom Đorđem, a 1496. godine, kada se Đorđe zakaluđerio, titula ostaje Jovanu.

Despot Jovan je imao sasvim drugačije poglede na svet nego njegov brat Đorđe. On je shvatio kao zadatak svoga života ne da postom i molitvom steče sebi nebesko carstvo, već da svojom vojskom pobedi Turke i da ih istera iz nekadašnje despotovine, pa da se popne na presto svojih predaka.

Proslavio se u borbama sa Turcima, svojim vojničkim prodorima u Bosni, a naročito kod Zvornika (Zvonika). Pripremao je veoma opsežne planove da uz pomoć Mletačke republike nastavi borbu sa Turcima do potpunog oslobođenja svoga naroda od njih, ali ga je smrt sprečila u tome 10. decembra 1502. godine.


Freska u manastiru Krušedol

* Despot_Jovan_Brankovic.jpg (291.65 KB. 1104x2378 - viewed 8 times.)


Despot Jovan je i poslednji srpski despot iz vladarske dinastije Brankovića, koji su se osećali kao legitimni naslednici „svetorodnih Nemanjića“ i prihvatili su se ktitorstva Hilandara i drugih svetinja čuvajući svoj narod i veru.

Bio je oženjen Jelenom iz porodice Jakšića i imali su pet ćerki, ali ne i sinova. Jedna od ćerki bila je Jelena Rareš. Posle njegove smrti Jelena se preudala za Ivaniša Berislavića kome je 1504. ugarski kralj dodelio titulu despota Srbije. Jelena i Ivaniš su imali sina Stevana Berislavića koji je nasledio titulu srpskog despota.

Manastir Mesić je verovatno njegova zadužbina, a Manastir Središte sigurno.

izvor

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.015 seconds with 26 queries.