PALUBA
June 03, 2020, 01:31:04 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Тројанов град  (Read 2088 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
JASON
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 878« on: April 06, 2017, 08:43:52 am »

Тројанов град


* Тројанов град.jpg (504.58 KB. 1024x768 - viewed 63 times.)

У непрегленој шуми планине Цер, на висини од 607 метара, уздижу се остаци куле у рушевинама, коју традиција овога краја приписује цару Тројану/Трајану. Тројан се, кажу, дању башкарио у свом двору, а кад падне ноћ он би изашао и редом обљубљивао девојке и жене из околних села. Лепотица је у то време, додуше,  било и у другим крајевима великог Тројановог царства, али тако добре нарави какве су биле Поцерке није се могло наћи нигде на другоме месту. Од свег тога цвећа најмириснији, али недостижни цветак беше лепа чобаница Јана што ситно шеће, а плећима креће, а кад прижеже сунце, тада запландује и Јана и овце. Непрестано се Тројан надао, да ће га једног дана Јана погледати, па макар од тог погледа, и  умро. И тако протекоше године чезнућа и наде а Тројан је по вас дан вол'о жудео и чек'о. 

Народ ко народ, међу тим, поче да испреда и препричава свакојаке необичне приче. Те како у цара Тројана козје уши, те ово те оно, најпосле устврдише да има крила и три главе и да није човек но змај. Неки ча-Никола, много стар човек, овако је причао: 'Пре много и много година овом земљом су владали Латини, и у то доба је горе у том граду живео њихов цар Трајан. Био је то моћан владар. На оној страни Саве, у Митровици имао је тада драгану којој је одлазио сваке ноћи. То је далеко, али за њега није било јер је имао крила. Али једнога дана његови непријатељи га затекоше код девојке, замандалише врата на њеној одаји и отворише их тек око подне. А то је за цара Тројана било зло. Кад је полетео да би се вратио у свој град, у јари подневног сунца истопише му се крила која су била од воска и тако он бедно заврши.'

Logged
JASON
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 878« Reply #1 on: April 06, 2017, 01:37:45 pm »

Прича се и то, да је Тројан имао пет кћери – Косану, Ковиљку, Виду, Соку и Драгу и да је по својим  ћеркама наденуо имена градовима -  Соко граду, Ковиљачи, Видину и Косанин граду. Бежећи од жарког подневног сунца, које је за њега било погибељно, он је код данашњих Глушаца оглувео, код Табановића је изгубио табане, код Штитара је изгубио штит, код Слепчевића је ослепео, а смрт га је задесила у Десићу. (Ових пет места леже на кратким међусобним растојањима и у мало искривљеној линији од Митровице према Тројановграду.)

Занимљиво је, међутим, како је народ повезао легенду о Икару са главним градом римске провинције Доње Паноније, Сирмијумом, и са царем Трајаном, који је тај град ваистину посетио за време свог првог похода против Дачана у марту 101. године. Тамо се упознао с извршеним ратним припремама и вероватно се пењао на каструм под 70 м високим гранитним врхом Цера, да би оданде осмотрио терен, који се, надалеко, на све стране отварао голом људском оку.
Али, још је занимљивије (и нејасно) како је тим простим људима, чија традиција не зна за земљу Бојку, одакле су се наводно њихови преци доселили током 7. века, остао у живом сећању војник-цар Марко Улпије Нерва Трајан, који је ове крајеве походио на самом почетку 2. века. Ти људи нису знали даље од свога села, од живота у њему и од својих свакидашњих дужности, које се нису много разликовале од дужности њихових далеких предака. 'Био једном један цар' – тако су почињале њихове приповетке, које су у вече, младима, окупљеним око кућног огњишта, поред ватре, најстарији чланови породице приповедали. А кад је то што прича каже било – а било је – не могу се поуздано утврдити године, али се зна да је то било у време док се народ, да би својој души мало одлахнуо, не пред Богом, већ три пута земљи, исповедао.
« Last Edit: April 06, 2017, 01:52:04 pm by JASON » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 045« Reply #2 on: September 14, 2018, 12:16:10 pm »

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 045« Reply #3 on: September 14, 2018, 12:26:08 pm »

Legenda o caru Trojanu: U Štitaru izgubio štit, u Tabanoviću tabane

  

Priče o najozloglašenijm demonu u staroslovenskoj mitologij koji je živeo na planini Cer, i danas se prepričavaju sa obe strane Save. Sveti Dimitrije pomogao meštanima sela Širina da ga se reše, jer im je, kako kažu, spopadao devojke svake noći.


* trojanov grad.png (1793.56 KB. 1024x768 - viewed 39 times.)* trojanov grad_2.png (1991.78 KB. 1024x768 - viewed 44 times.)

 
Car Trojan je svake noći, iz svoje tvrđave, čije se razvaline i danas mogu videti na planini Cer kod Šapca, prelazio reku Savu i u Sremu otimao devojke. Jedna od poznatih legendi šabačkog kraja kaže da mu je omiljeno svratište bilo jedno selo kod obližnje bare Zasavice, a pobeđen je zahvljajući dovitljivosti, osobini koja je na ceni kako u Mačvi, tako i u Sremu.

Cer je mnogo više od rezervata prirode, uverava nas Ana Pavlović, turistički vodič specijalizovan za ovu planinu. Tu se ukrštaju istorija, mitovi i legende, a među njima najveću jezu budi Trojanov grad - dom najozloglašenijeg demona u staroslovenskoj mitologiji. Prema predanju, imao je tri glave: jednom je jeo ljude, drugom ribe, a trećom životinje. Ipak, najveća poslastica bile su mu - mlade devojke.* trojanov grad_3.png (1824.19 KB. 768x1024 - viewed 37 times.)* trojanov grad_4.png (1985.14 KB. 1024x768 - viewed 36 times.)


- Vuk Karadžić piše da je Trojan od meštana Širina kod Zasavice zahtevao da mu svake noći obezbede devojku, koju će da obljubi. U suprotnom, stajala je pretnja da se na selo sruši sav njegov gnev. U početku ljudi su strahovali, i bez pogovora izvršavali naredbe. Kada im je najzad dodijalo, meštani su otišli po savet kod svetog Dimitrija koji je, navodno, služio kod cara Trojana - prepričava ovu legendu Ana Pavlović.

Sveti Dimitrije je, kako predanje dalje kaže, od Trojana saznao za njegov najveći strah - od Sunca i svitanja. Odmah je otrčao do očajnih Sremaca i rekao im da poseku jezike svim petlovima, kako ne bi upozorili na dolazak zore. Posavetovao ih je i da, dok car bude zanet novom devojkom, napune konjima zobnice peskom.* trojanov grad_5.png (1623.08 KB. 1024x768 - viewed 38 times.)* trojanov grad_6.png (1573.05 KB. 1024x768 - viewed 37 times.)


- Kada je Trojan shvatio da su petlovi nemi, bilo je prekasno. Ni konji nisu hteli da se pomaknu, jer su im zobnice bile preteške. Uspaničen, krenuo je ka svom gradu, međutim Sunce je bilo nemilosrdno. Tako je Trojan u selu Štitar izgubio štit, u Tabanoviću je izgubio tabane, u Slepčeviću je oslepeo, u Glušcima ogluveo, a u selu Desić je nestao - priča Ana Pavlović.


Osmatračnice za napad

Trojanov grad je rimsko utvrđenje iz 3. veka pre nove ere. Od ogromnog kompleksa u kojem su boravili rimski vojnici, danas je ostala samo kula osmatračnica i deo odbrambenog zida. Kosanin grad je takođe rimsko utvrđenje, a nastalo je vek kasnije. Sa lokacije Kosaninog grada Rimljani su osmatrali granicu istočnog i zapadnog carstva koja je često bila napadana od strane raznih plemena.
Postoji još jedna legenda o ovom staroslovenskom demonu, koja je u potpunosti vezana za planinu Cer. Svako mitsko biće u staroslovenskoj mitologiji imalo je mračnu i svetlu stranu. U drugoj varijanti, car Trojan je bio i dobar i loš. Naime, ovaj demon bio je sposoban da voli, ali njegov način da pridobije nečiju ljubav - bio je pogrešan.* trojanov grad_7.png (1442.58 KB. 768x1024 - viewed 36 times.)


Prema tom predanju, car Trojan se zaljubio u cersku vilu, kojoj je sva moć bila sadržana u kosi i u plaštu. Pošto ga vila nije želela, na prevaru joj je uzeo plašt, i primorao je da ostane pored njega. Ona mu je rodila pet kćeri: Soku, Kosanu, Vidu, Koviljku. Ipak, osvetila mu se i zbog ukradenog plašta i proklela ga da petu kćer nikada ne pronađe niti joj sazna ime.


Zapuštena lepota

Uprkos značajnoj istoriji i prirodnim lepotama, planina Cer je zapostavljena. Tek je pre dve godine, po dobijanju licence, Ana Pavlović samoinicijativno pokrenula turističke ture na ovu planinu. Kako je rodom iz Tekeriša, čitav život je vezana za Cer.* trojanov grad_8.png (1834.48 KB. 768x1024 - viewed 35 times.)* trojanov grad_1.png (1870.82 KB. 1024x768 - viewed 38 times.)


- Oduvek mi je želja bila da svoju ljubav prema ovoj planini prenesem što većem broju ljudi. Nažalost, Cer je veoma zapušten, a od 15. juna počinje nova turistička sezona - žali se Ana.

A. Delić
izvor
izvor

Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 181


« Reply #4 on: September 14, 2018, 12:53:06 pm »


Што се тиче демона који је спопадао младе девојке, те да је то било велико зло, зар то није парадокс? Младе девојке, увек и свуда, воле да их спопадају! Неке јавно то признају, а огромна већина се са тиме у тајности слаже!
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 045« Reply #5 on: February 12, 2019, 02:35:44 pm »


Prilog B-92 od pre par godina, reportaža o prvim arheološkim istraživanjima lokaliteta.


Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 045« Reply #6 on: February 14, 2019, 05:52:08 pm »Ostaci zidina i okolina lokaliteta.


Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 045« Reply #7 on: April 22, 2020, 05:22:36 pm »Trojan, detalji mape Theatre de la Guerre dans le Royaume de Servie en Originale.


Quote
Theatre de la Guerre dans le Royaume de Servie en Originale
Autor: Weingartner, Johann   

Theatre de la Guerre dans le Royaume de Servie en Originale divisés dans tous ses district et mesure apres la Battaille de Belgrade et la Paix de Passarowitz et sur differents memoires nouveaux de 1736 et 1737 qui n'ont pas encore parte jusqu'a ce jour, de même que la Vallachie dans son entiez, Bulgarie, et partie du Bannat, de L'esclavonie, Bosnie, Albanie, Macedonie, et Romanie, avec les veritables Frontieres zegleés entre S.M.I. et Cathol. et la porte Ottomane, et le veritable Journal de la Campagne de 1737 les fleuves qui sont navignabl sont marqué double de même que les chemins qui sont procticable pour les chariots, comme aussi toutes les grandes montagnes et forest, excepté auprès des Villages ou se trouvent quelques Campagnes, et aupres de plusiers des Vignes. Cette Carte manuscritte est l'unique jusqu'a ce jour / Briffaut Libraire à Vienne 1738 ; Johannes Weingartner Ingen: et Geograph. fecit Anno 1738 et Copié por Aug: Ferd: Heckenauer. Anno 1750* trojan1.jpg (828.98 KB. 2602x1736 - viewed 11 times.)
* trojan.jpg (313.28 KB. 1600x1072 - viewed 10 times.)Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.018 seconds with 26 queries.