PALUBA
January 25, 2020, 06:58:15 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Studij - Vojno pomorstvo na Splitskom sveucilistu  (Read 2424 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 145


Bivši ali držim vas na oku


« on: April 29, 2017, 08:47:09 am »

A sta se radi u Lori?  Tongue

-------------------

28.04.2017.

UČIT ĆE I STRANCI

Završite Vojno pomorstvo, čeka vas posao u Ministarstvu: potpisan ugovor o novom studiju na splitskom Sveučilištu

Piše : Andrea Topić

Potpisivanjem Sporazuma o uvođenju studija "Vojno pomorstvo", rektor splitskog Sveučilišta dr. Šimun Anđelinović te ministar obrane Damir Krstičević budućim studentima omogućili su u petak da naredne akademske godine krenu s obrazovanjem za radna mjesta na konto kojih ih čeka posao u ministarstvima.

U dokumentu kojeg su ponosno pokazali generalima, admiralima i članovima Rektorskog zbora okupljenima u vijećnici Pomorskog fakulteta, stoji kako će program započeti s provedbom u akademskoj godini 2018/19, te da će upisivati kvotu od 30 studenata. Zašto baš taj broj, pojasnio je ponosno Krstičević:

- Imamo dva studijska programa i drago mi je da uvodimo treći. Planiramo da upišemo prve godine 20 kadeta koji su potrebni Ministarstvu obrane, te po pet kadeta koji bi mogli pronaći posao u ministarstvima Mora, prometa i infrastruktura te Unutarnjih poslova. Veliko je zanimanje i okolnih zemalja za ovaj program, pa ćemo i o tome voditi računa – najavio je potpredsjednik Vlade.

A kako bi se zadovoljile i potrebe susjednih nam država za kadetima i časnicima, rektor Anđelinović najavljuje da će narednih godina, taman kad program malo 'stasa', upisivati i inozemne studente.

- Želimo biti garant da će studij biti na svjetskoj razini i da ćemo već nakon druge godine upisivati strane studente. Uz dosadašnja dva, sada na Sveučilištu imamo tri studija koja se zajedno zovu Vojno pomorstvo, a osmišljena su da zadovolje kriterije i vojske i civilstva. Održavat će se na engleskom i na hrvatskom jeziku – najavio je rektor Anđelinović.

Jedno od prepoznatljivih vojnih lica koja su naglasila važnost novog programa bio je i načelnik Glavnog stožera OS RH Mirko Šundov, koji je istaknuo kako vidi puno potencija u vidu kvalitetnih kadrova što ih program može iznjedriti. Naglasio je i zadovoljstvo suradnjom između partnera projekta:

- Postigli smo sinergiju između tri ministarstva, sveučilišta te fakulteta i vjerujem da je projekt Vojnog pomorstva odličan primjer kako bi trebali i u budućnosti surađivati jer zajedništvom možemo napraviti čuda, a pojedinačno nemamo dovoljno resursa – optimističan je bio Šundov, koji je iskoristio priliku da posebno pohvali trud što ga je Hrvatsko vojno učilište uložilo u ovaj projekt.


* sveuciliste_krsticevic18-280417.JPG (624.38 KB. 1263x840 - viewed 90 times.)


* 8666962.jpg (137.8 KB. 1200x798 - viewed 73 times.)

Slobodna Dalmacija

« Last Edit: April 29, 2017, 08:43:52 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 312« Reply #1 on: April 29, 2017, 08:52:10 pm »

Ista vijest iz ugla Ministarstva obrane RH.

28.4.2017.

Potpisan Sporazum o ustrojavanju studija Vojno pomorstvo


* studij_st_28042017_02.jpg (1465.22 KB. 3861x2896 - viewed 82 times.)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević i rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović danas su, u petak 28. travnja 2017., u vijećnici Pomorskog fakulteta u Splitu u ime MORH-a i Sveučilišta u društvu suradnika potpisali Sporazum o ustrojavanju posebnog studija Vojno pomorstvo.

Sporazum predstavlja ključni korak prema realizaciji koncepta integriranog studijskog programa "Vojno pomorstvo" koji će se temeljiti na tri smjera - "Vojna nautika", "Vojno brodostrojarstvo" i "Vojna elektrotehnika".

Razlog pokretanja novog studijskog programa potreba je jedinstvenog obrazovanja pomorskih časnika za sve državne institucije koje djeluju u području pomorske sigurnosti.

"Današnje potpisivanje ugovora je novi iskorak Hrvatskoga vojnog učilišta, koji dvama postojećim programima priključuje i integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studijski program – Vojno pomorstvo", rekao je ministar Krstičević u obraćanju nakon potpisivanja. Podsjetivši na činjenicu da su izradu elaborata navedenog programa započeli  Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman" i Hrvatska ratna mornarica u suradnji sa Sveučilištem u Splitu - Pomorskim fakultetom, Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) i Filozofskim fakultetom (FF), ministar Krstičević je izrazio uvjerenje da će hrvatske institucije zahvaljujući programu "dobiti kvalitetne pomorske kadrove koji će biti dostojni nastavljači hrvatske pomorske tradicije".

Rektor Anđelinović je istaknuo veliko zadovoljstvo pokretanjem novih programa. Podsjetivši na činjenicu da splitsko sveučilište tradicionalno njeguje mediteransku orijentaciju, te da je više njegovih studija i kolegija povezano s tom orijentacijom, rekao je da će novi studiji biti uklopljeni u taj segment.

Načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov je rekao da će programi biti važni za sadašnjost OSRH, ali još više za njihovu budućnost. Zahvalio je djelatnicima Sveučilišta na dosadašnjoj uspješnoj suradnji u programu Kadet.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović je rekao da će HRM pružiti punu potporu da se studij odvija na najbolji mogući način, pa će dobiti novu snagu i mlade ljude spremne na sve moguće izazove.

Zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Zdravko Klanac izrazio je uvjerenje da je potpisivanje napredak ka zaokruživanju jedne velike cjeline za Učilište, koje time dobiva mnogo."Uvjeren sam da ćemo dobiti mlade, suvremene časnike i časnice", zaključio je general.

Dekan Pomorskog fakulteta Nikola Račić je pohvalio dosadašnju suradnju MORH-a i fakulteta, uz uvjerenje da će sinergijom MORH-a, OS RH i sveučilišta studiji sigurno biti uspješni.

Planirano je da bi studij trajao deset semestara ili 5 godina, a njegovim završetkom ostvarilo bi se najmanje 300 ECTS bodova. Završetkom studija, kadeti bi stekli akademski naziv magistra vojnog pomorstva, smjer Vojna nautika, Vojno brodostrojarstvo ili Vojna elektrotehnika. Godišnje bi se upisivalo 30 studenata i to: 20 studenata za potrebe MORH-a, 5 za potrebe MUP-a i 5 za potrebe MMPI-a.

Nastavni sadržaji izvodili bi se većim dijelom u specijalističkim učionicama i kabinetima vojarne "Sveti Nikola" u Splitu, a dijelom u kapacitetima sastavnica Sveučilišta u Splitu, a smještaj i prehrana kadeta bili bi osigurani u vojarni "Sveti Nikola" u Splitu. Planirani upis prve generacije kadeta je akademske godine 2018./2019.

Opće kompetencije koje kadeti stječu završetkom studijskog programa "Vojno pomorstvo" istovjetne su kao i na ostalim pomorskim fakultetima. Pored općih, kadeti dobivaju i specifične kompetencije iz djelokruga Obalne straže, MUP-a, uporabe brodskih borbenih sustava i slično.


* studij_st_28042017_05.jpg (1914.54 KB. 3246x2254 - viewed 69 times.)

Foto MORH/ J. Kopi, morh.hr

« Last Edit: November 25, 2017, 10:44:48 am by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 312« Reply #2 on: November 24, 2017, 04:47:54 pm »

17.11.2017.

Sveučilišni integrirani preddiplomski i diplomski studij vojnog pomorstva


* pomorstvo_17112017_v.jpg (850.71 KB. 1200x800 - viewed 77 times.)

Studijski program Vojno pomorstvo (VP) petogodišnji je integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij namijenjen obrazovanju budućih časnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Studijski program omogućuje obrazovanje i za potrebe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva unutarnjih poslova. Razvijen je u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman” sa Sveučilištem u Splitu. Smjerovi studija su Vojna nautika, Vojno brodostrojarstvo i Vojna elektrotehnika.

Program je osmišljen tako da se studentima omogući stjecanje teorijskih i praktičnih znanja te poznavanje i razumijevanje stručnih i znanstvenih načela i postupaka važnih za pomorsku struku i pomorske vještine nužne u procesu upravljanja brodom: plovidbu, manevriranje, održavanje, rukovanje teretom te ostale postupke uređene Međunarodnom konvencijom (STCW) i drugim međunarodnim i nacionalnim standardima. Opće kompetencije koje kadeti stječu završetkom studijskog programa Vojno pomorstvo istovjetne su kao i na ostalim pomorskim fakultetima.

Nastavu izvode nastavnici Sveučilišta u Splitu zajedno s nastavnicima i vojnim stručnjacima Hrvatskoga vojnog učilišta i Ministarstva obrane. Nastava se izvodi u specijaliziranim učionicama i kabinetima Vojarne „Admiral flote Sveto Letica-Barba”– Pomorske baze „Lora” u Splitu te na Pomorskom fakultetu i Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.

Sastavni dio studija su vojnostručna i plovidbena praksa. Tijekom vojnostručne prakse studenti ovladavaju vještinama vođenja, zapovijedanja i nadzora, rukovanja osobnim vatrenim naoružanjem, gađanjem i održavanjem oružja te orijentacijom u prostoru i okružju. Kroz plovidbenu praksu kadeti se upoznaju sa životom i radom na brodu kroz svakodnevne brodske aktivnosti. Plovidbena praksa provodi se na brodovima HRM-a i ostalim javnim brodovima.

Mogućnost razvoja karijere

Studijski program Vojno pomorstvo traje 10 semestara ili 5 godina i njegovim završetkom stječe se najmanje 300 ECTS bodova. Završetkom studijskog programa dobiva se akademski naziv magistar/magistra, inženjer/inženjerka vojnog pomorstva: smjer vojne nautike, smjer vojnog brodostrojarstva i smjer vojne elektrotehnike. Studenti su stipendisti Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova ili Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Potpisivanjem ugovora s jednim od navedenih ministarstava studentima se nakon završetka studija osigurava zapošljavanje u ministarstvu s kojim je potpisan ugovor o stipendiji. Stipendistima Ministarstva obrane RH osigurani su stipendija, smještaj, prehrana, obvezna literatura, vojna odora, sportska oprema, troškovi javnog prijevoza. Nakon završetka studijskog programa dodjeljuje im se prvi časnički čin te preuzimaju prvu časničku dužnost u postrojbama Oružanih snaga. Tijekom redovitog profesionalnog razvoja časnici se upućuju na više razine obrazovanja časnika i na specijalističke tečajeve u zemlji i inozemstvu. Njihovim završetkom stječu uvjete za promicanje u viši čin i postavljanje na više zapovjedne dužnosti.

Uvjeti upisa

Uvjeti upisa na studijski program Vojnog pomorstva su: završena četverogodišnja srednja škola, položena državna matura te posebni psihofizički, zdravstveni i sigurnosni uvjeti. Posebni uvjeti upisa propisani su Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvenih, psihičkih, tjelesnih i sigurnosnih uvjeta za prijam u službu u Oružane snage Republike Hrvatske (NN 13/14, NN 134/15, NN 138/15), Pravilnikom o postupku privlačenja, oglašavanja i odabira za prijam u djelatnu vojnu službu i kadetsku službu (NN 158/13) i Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti za vojnu službu (NN 42/14, NN 134/15, NN 109/16 i NN 97/17).

Kriteriji za bodovanje

Kriteriji za bodovanje uspjeha u srednjoj školi i uspjeha na državnoj maturi bit će poznati do kraja 2017. godine.


* vodic_vojno_pomorstvo_v.jpg (138.6 KB. 640x640 - viewed 224 times.)

LINK: Vodič kroz sveučilišni studijski program VOJNO POMORSTVO (PDF)

morh.hr

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 315


« Reply #3 on: November 24, 2017, 08:32:33 pm »

А колике су уопште потребе ХРМ за младим дипломираним официрима годишње?
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 312« Reply #4 on: November 25, 2017, 10:42:22 am »

А колике су уопште потребе ХРМ за младим дипломираним официрима годишње?

Planirano je godišnje upisivati 30 studenata i to: 20 studenata za potrebe Ministarstva obrane (MORH-a), 5 za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova (MUP-a) i 5 za potrebe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI-a).

Također, cilja se i na studente iz zemalja u okruženju.
Logged
bristova
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 220


« Reply #5 on: November 25, 2017, 10:48:55 am »

А колике су уопште потребе ХРМ за младим дипломираним официрима годишње?


Nije veliki.

No kad se uzme u obzir stalni odljev mornaričkih časnika u trgovačku (puno)bolje plaćenu mornaricu ili na druge građanske  poslove, svakako je potrebno školovati manji dvocifreni broj ljudi godišnje.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 315


« Reply #6 on: November 25, 2017, 07:56:47 pm »

Мени број од 30 људи годишње (по генерацији) изгледа реалан узимајући у обзир ово што је рекао Бристова.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 312« Reply #7 on: February 25, 2018, 08:34:40 pm »

17.2.2018.

Dan otvorenih vrata HVU-a "Dr. Franjo Tuđman" u Splitu


* dov_st_17022018_27.jpg (413.88 KB. 1200x800 - viewed 56 times.)

U vojarni "Admiral flote Sveto Letica-Barba" u Splitu, u subotu, 17. veljače 2018. godine održan je Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) "Dr. Franjo Tuđman".

Tom prigodom posjetiteljima su predstavljeni sveučilišni studijski programi Sveučilišta u Zagrebu i HVU-a, Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, program za vojne pilote, uvjeti upisa, obveze kadeta, vojna obuka i daljnje mogućnosti karijere u Oružanim snagama RH.

Posebni naglasak stavljen je na novi integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Vojnog pomorstva koje je HVU pokrenuo u suradnji sa Sveučilištem u Splitu.

Uvodno obraćanje i multimedijalnu prezentaciju programa Kadet održao je voditelj Odsjeka i nastavnik pomorskih operacija na Katedri taktike HVU-a kapetan bojnog broda Boris Kero. Posjetiteljima se obratio i dekan Pomorskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Nikola Račić, a predstavnica Hrvatske ratne mornarice (HRM) poručnica bojnog broda Ivana Čosić prezentirala je ulogu i značaj HRM-a.

Posjetitelji su razgledali vojarnu, sportske terene, smještajne objekte te učionice i kabinete u kojima se provodi nastava i obuka. Također, razgledali su i dio brodova Hrvatske ratne mornarice.

Studijski program Vojno pomorstvo petogodišnji je integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij namijenjen obrazovanju budućih časnika Oružanih snaga RH. Studijski program omogućuje obrazovanje i za potrebe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva unutarnjih poslova. Razvijen je u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" sa Sveučilištem u Splitu. Završetkom studijskog programa stječe se akademski naziv magistar/magistra, inženjer/inženjerka vojnog pomorstva: smjer vojne nautike, smjer vojnog brodostrojarstva i smjer vojne elektrotehnike. Prvi naraštaj kadeta Vojnog pomorstva upisat će se studij u akademskoj godini 2018./19. u Splitu.


* dov_st_17022018_22.jpg (299.81 KB. 1200x800 - viewed 54 times.)


* dov_st_17022018_23.jpg (297.6 KB. 1200x800 - viewed 78 times.)

Foto: HVU, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 312« Reply #8 on: February 25, 2018, 08:38:19 pm »

Dan otvorenih vrata HVU-a "Dr. Franjo Tuđman" u Splitu


* dov_st_17022018_06.jpg (362.79 KB. 1200x800 - viewed 62 times.)


* dov_st_17022018_08.jpg (288.14 KB. 1200x800 - viewed 46 times.)


* dov_st_17022018_10.jpg (274.51 KB. 1200x800 - viewed 48 times.)


* dov_st_17022018_11.jpg (309.02 KB. 1200x800 - viewed 49 times.)


* dov_st_17022018_12.jpg (335.39 KB. 1200x800 - viewed 61 times.)


* dov_st_17022018_15.jpg (382.34 KB. 1200x800 - viewed 51 times.)


* dov_st_17022018_16.jpg (341.5 KB. 1200x800 - viewed 49 times.)


* dov_st_17022018_18.jpg (351.68 KB. 1200x800 - viewed 56 times.)


* dov_st_17022018_19.jpg (276.68 KB. 1200x800 - viewed 60 times.)


* dov_st_17022018_20.jpg (300.77 KB. 1200x800 - viewed 46 times.)

Foto: HVU, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 312« Reply #9 on: March 19, 2018, 10:41:45 am »

17.3.2018.

Krstičević na sjednici Vijeća Vojnog pomorstva u Splitu


* split_17032018_01.jpg (343.47 KB. 1200x800 - viewed 47 times.)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sudjelovao je u subotu, 17. ožujka 2018. godine u Splitu na 1. sjednici Vijeća studijskog programa Vojno pomorstvo i konferenciji za medije, koja je održana u sklopu Dana otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ i predstavljanja novog integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Vojno pomorstvo.

Na sjednici Vijeća Vojnog pomorstva i konferenciji za medije nazočili su i pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture kapetan Siniša Orlić, rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Šimun Anđelinović, dekan Pomorskog fakulteta Nikola Račić,  zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli.

Tom je prilikom ministar Krstičević naglasio važnost novog studijskog programa Vojno pomorstvo za obrazovanje mladih pomorskih časnika istaknuvši: „Obrazovanje je imperativ za pobjedničku Hrvatsku vojsku i perspektiva za Hrvatsku kao pomorsku zemlju“. Naglasio je kako je iznimno zadovoljan izvrsnom suradnjom četiri ministarstava, obrane, mora, prometa i infrastrukture, znanosti i obrazovanja te unutarnjih poslova, Sveučilištem u Splitu, Hrvatskim vojnim učilištem i Hrvatskom ratnom mornaricom koji su sudjelovali u ovom projektu.

„Prvi put u Hrvatskoj imat ćemo jedinstveno obrazovanje pomorskih časnika za sve državne institucije koje djeluju u području pomorske sigurnosti“, rekao je Krstičević  poručivši: „Kao što Hrvatska kopnena vojska ima studij Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana program kadet vojni pilot, tako će od sada Hrvatska ratna mornarica imati program Vojno pomorstvo, koji će zahvaljujući ovom studiju dobiti kvalitetne pomorske kadrove i dostojno nastaviti pomorsku tradiciju“. Poručio je da uz sinergiju znanja, iskustva i dugogodišnju pomorsku tradiciju, program ima sve predispozicije da bude uspješan.

Pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture kapetan Siniša Orlić istaknuo je kako mu je izuzetna čast prisustvovati 1. sjednici Vijeća Vojnog pomorstva u sklopu pokretanja novog studijskog programa koji je nastao sinergijom više ministarstava. „Mi ovaj studij gledamo kroz prizmu afirmacije pomorstva u Republici Hrvatskoj“. Hrvatska je četvrta zemlja po broju časničkog pomorskog kadra i nužan joj je ovaj studij“, rekao je pomoć ministra Orlić.

Rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Šimun Anđelinović zahvalio je Ministarstvu obrane Hrvatskom vojnom učilištu na izvrsnoj suradnji pri realizaciji ovog projekta podsjetivši na činjenicu da Sveučilište u Splitu tradicionalno njeguje mediteransku orijentaciju te da će se novi studiji Vojno pomorstva izvrsno uklopiti u taj segment.

„Kompetencije znanja koje će budući mornari ovdje dobiti, prije svega se ogledaju u stjecanju i razumijevanju znanstvenih i stručnih načela u poznavanju i razumijevanju pomorske prakse i pomorske vještine nužne u procesu upravljanja brodom, a završetkom petogodišnjeg studija časnik poručnik korvete može odmah biti uključen u postrojbe Hrvatske ratne mornarice“, pojasnio je zapovjednik HVU-a general Pađen.

Zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli je rekao da je Hrvatskoj ratnoj mornarici izuzetno važan ovaj studij kojim će dobiti novu snagu i kvalitetne časnike spremne na sve moguće izazove. Dodao je kako je HRM tehnička grana koja će pružiti punu potporu da se studij odvija na najbolji mogući način.

Po završetku sjednice Vijeća Vojnog pomorstva i konferencije za medije, ministar Krstičević, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Orlić, rektor Sveučilišta u Splitu Anđelinović i zapovjednik HVU-a general Pađen obišli su vojarnu "Admiral flote Sveto Letica-Barba", sportske terene, teretanu, smještajne objekte te učionice i kabinete u kojima će se provodi nastava i obuka Vojnog pomorstva. Tijekom obilaska  razgledali su i brodove Hrvatske ratne mornarice.

Također, susreli su se i s posjetiteljima koji su u sklopu Dana otvorenih vrata HVU-a imali priliku informirati se o studijskim programima za potrebe OS RH, Vojnom inženjerstvu i Vojnom vođenju i upravljanju te o novom diplomskom studiju Vojno pomorstvo, za koji su iskazali poseban interes, te pogledati multimedijalne prezentacije koje su održali voditelj Odsjeka pomorskih operacija na Katedri taktike HVU-a kapetan bojnog broda Boris Kero i predstavnica HRM-a poručnica bojnog broda Ivana Čosić.

Studijski program Vojno pomorstvo petogodišnji je integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij namijenjen obrazovanju budućih časnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH. Studijski program omogućuje obrazovanje i za potrebe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva unutarnjih poslova.

Razvijen je u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" sa Sveučilištem u Splitu. Studij traje pet godina ili 10 semestara i njegovim završetkom stječe se 300 ECTS bodova. Nakon druge godine studija studenti će moći izabrati smjer vojne nautike, smjer vojnog brodostrojarstva i smjer vojne elektrotehnike.

Za akademsku godinu 2019./2020. planira se da će se nastava studija Vojnog pomorstva odvijati na engleskom jeziku. To će biti prvi sveučilišni studijski program na Sveučilistu u Splitu koji će se izvoditi na engleskom jeziku.

Završetkom studijskog programa stječe se akademski naziv magistar/magistra, inženjer/inženjerka vojnog pomorstva.

Planirana je kvota prvog naraštaja kadeta Vojnog pomorstva, njih 40, od kojih 30 kandidata MORH-a, pet MUP-a i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te pet za kandidate iz drugih država koji će upisati studij u akademskoj godini 2018./2019. u Splitu.

Podsjećamo, Ministarstvo obrane je 14. ožujka 2018. godine raspisalo javni natječaj za prijam u kadetsku službu 30 kandidata/kinja za upis na prvu godinu integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija na Sveučilištu u Splitu.

Rok za podnošenje prijava je 27. travnja 2018. godine.


* split_17032018_07.jpg (314.82 KB. 1200x800 - viewed 60 times.)


* split_17032018_08.jpg (294.34 KB. 1200x800 - viewed 59 times.)


* split_17032018_13.jpg (238.53 KB. 1200x800 - viewed 52 times.)


* split_17032018_17.jpg (295.8 KB. 1200x800 - viewed 44 times.)


* split_17032018_23.jpg (290.9 KB. 1200x800 - viewed 46 times.)

Foto: HVU/ D. Volarić, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 312« Reply #10 on: December 07, 2018, 09:58:01 am »

30.11.2018.

Kadeti Vojnog pomorstva na okruglom stolu o jedrenju


* okrugli_stol_tonci_stipanovic_30112018_03.jpg (241.54 KB. 1200x800 - viewed 42 times.)

U Domu Hrvatske vojske "General-bojnik Ivo Jelić" u Splitu, održan je 28. studenoga 2018. okrugli stol na temu "Jedrenje kao dio pomorskih vještina" za kadete studija Vojno pomorstvo Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman".

Na okruglom stolu sudjelovali su hrvatski olimpijac u klasi laser Tonči Stipanović ujedno i pripadnik Hrvatske vojske te njegov trener Jozo Jakelić, dok su moderatori okruglog stola bili Damir Višić iz Jedriličarskog kluba Mornar iz Splita te voditelj odsjeka Katedre taktike HVU-a u Splitu kapetan bojnog broda Boris Kero.

Ugovorni pričuvnik Hrvatske vojske i dobitnik srebrne olimpijske medalje, Tonči Stipanović, kadetima je približio jedrenje kao sport i kao stil života. Ispričao je o svojim početcima u jedrenju te o sudjelovanju na svjetskim, europskim i međunarodnim regatama diljem svijeta. Njegov trener Jozo Jakelić pojasnio je proces treninga i sportske pripreme te poznavanje vještina vezanih za meteorologiju i hidrologiju. Također, naglasio je kako vještine koje se stječu jedrenjem uvelike mogu pridonijeti razvoju budućih časnika u procesu donošenja odluke, osobito kada se odluke moraju donijeti u vrlo kratkom roku, a isto tako kada se mora predvidjeti stanje okružja koje se vrlo brzo mijenja.

Kadeti su sa zanimanjem pratili izlaganje gostiju i zajedno s moderatorima aktivno sudjelovali u razgovoru.


* okrugli_stol_tonci_stipanovic_30112018_04.jpg (351.23 KB. 1200x800 - viewed 48 times.)


* okrugli_stol_tonci_stipanovic_30112018_07.jpg (257.19 KB. 1200x800 - viewed 38 times.)

Foto: HVU / B. Kero, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 312« Reply #11 on: February 10, 2019, 10:38:33 pm »

9.2.2019.

Održan Dan otvorenih vrata HVU "Dr. Franjo Tuđman" u Splitu


* dan_otvorenih_vrata_hr_vojno_uciliste_090219_01.jpg (462.74 KB. 1200x800 - viewed 24 times.)

Prvi ovogodišnji Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" održan je u subotu, 9. veljače 2019. godine od 10.00 do 12.30 sati.

Tom je prilikom oko šezdeset srednjoškolaca u Zagrebu posjetilo HVU "Dr. Franjo Tuđman" u vojarni "Petar Zrinski" i osamdeset srednjoškolaca u Splitu u vojarni "Admiral flote Sveto Letica-Barba". Zainteresirani su se tom prigodom upoznali s mogućnostima studija na Vojnim sveučilišnim studijima Vojno vođenje i upravljanje, Vojno inženjerstvo, Vojno pomorstvo te mogućnošću školovanja za vojnog pilota.

Na HVU-u "Dr. Franjo Tuđman" u vojarni "Admiral flote Sveto Letica-Barba" u Splitu prezentaciju je održao kapetan fregate Luka Mihanović, a o životu u vojarni govorio je kadet prvog naraštaja studija Vojno pomorstvo. Nakon prezentacije, posjetitelji su obišli smještajne i sportske objekte, učionice i knjižnicu, kao i specijalizirane učioničke prostore poput Kabineta za oklopništvo te izloženo osobno naoružanje i brodove Hrvatske ratne mornarice.


* dan_otvorenih_vrata_hr_vojno_uciliste_090219_12.1.jpg (454.13 KB. 1200x800 - viewed 28 times.)


* dan_otvorenih_vrata_hr_vojno_uciliste_090219_13.jpg (374.99 KB. 1200x800 - viewed 38 times.)

Foto: HVU / L. Mihanović | M. Sever, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 312« Reply #12 on: June 17, 2019, 12:30:07 pm »

Broj 577 | 03.05.2019

Na virtualnom brodu

Među najnovijim aktivnostima iz sve intenzivnije suradnje Hrvatske ratne mornarice i Pomorskog fakulteta jest i uvježbavanje pripadnika HRM-a na navigacijskom i brodostrojarskom simulatoru koje posjeduje splitska visokoobrazovna ustanova* 577-hrm-1.jpg (335.1 KB. 750x500 - viewed 11 times.)
Polaznici skupnik Ivo Birimiša i mornar Luka Tolić te instruktor kapetan fregate Ivica Skejić na navigacijskom simulatoru Transas Navi Trainer Professional 5000

Zadnjih godina u MORH-u i Hrvatskoj vojsci mnogo smo puta čuli izjave o potrebi tješnje suradnje tih institucija s akademskom zajednicom. Korist od toga je obostrana, još više dolazi do izražaja u maloj zemlji poput Hrvatske, a posebno kad je riječ o Hrvatskoj ratnoj mornarici kao izrazito tehnološkoj grani. Naravno, velik dio takvih odnosa HRM već niz godina ima s Pomorskim fakultetom (PFST) Sveučilišta u Splitu, dvije su institucije prirodno usmjerene jedna na drugu. Najzapaženije je odjeknula prošlogodišnja informacija o početku studija Vojno pomorstvo kojim će fakultet u suradnji s Hrvatskim vojnim učilištem, ali i HRM-om, obrazovati buduće časnike koji će nositi plavu mornaričku odoru. No ima i drugih zajedničkih aktivnosti. Primjerice, fakultet koristi HRM-ove kabinete za funkcionalnu obuku, najčešće kabinet dizelskog generatora. Nadalje, neke temeljne mornarske vještine studentima pokazuju djelatnici HRM-a. Među najnovijim aktivnostima jest uvježbavanje pripadnika HRM-a na PFST-ovu navigacijskom i brodostrojarskom simulatoru.


* 577-hrm-2.jpg (339.89 KB. 750x500 - viewed 14 times.)
Pukovnik Branimir Gaćina-Bilin, voditelj taktičke vježbaonice Središta za obuku HRM-a

”U prvoj fazi planirane obuke, od 9. do 25. siječnja 2019., provedeno je osvježavanje znanja i uvježbavanje pripadnika HRM-a koji su planirani za ulogu obučavatelja u procesu uvježbavanja na simulatorima. U drugoj fazi, od 28. siječnja 2019. pa sve do danas, na simulatorima se provodi uvježbavanje pripadnika plovnih postrojbi HRM-a. Svako uvježbavanje na navigacijskom simulatoru traje dva dana, odnosno osam nastavnih sati po posadi, a na brodostrojarskom traje jedan dan, odnosno četiri nastavna sata po posadi,” objašnjava nam voditelj taktičke vježbaonice Središta za obuku HRM-a pukovnik Branimir Gaćina-Bilin dok ulazimo u novu zgradu fakulteta.

Malo hoda po velikim hodnicima i penjanja dizalima i stižemo do vrata iza kojih je navigacijski simulator Transas Navi Trainer Professional 5000. Nećemo reći da se od prve osjećamo kao da smo na zapovjednom mostu broda, no ugođaj je svakako ”svemirski“. Dvojica mornara rade na upravljačkoj konzoli okruženoj golemim zaslonom (u otprilike 300 stupnjeva) na kojem vidimo poznati prizor: da, to je ulaz u Loru, a na pristaništu su i neki brodovi slični HRM-ovim. Uokolo te iza upravljačke ima i drugih konzola te manjih zaslona, na nekima od njih su instruktori, tako da je cijela soba zapravo jedan veliki simulacijski sustav. No on se nastavlja i u susjednu prostoriju, u kojoj okružen računalima i monitorima sjedi pukovnik Davor Zdilar. On je dio tima koji je pripremio obučne scenarije i polaznicima na simulatoru ”pušta“ incidente, primjerice, udare vjetra s uzburkavanjem mora. Doživjeli smo jednu takvu situaciju i pomislili da nam se ljulja tlo pod nogama. Ustvari, ljuljala se samo slika na golemom zaslonu, no doživljaj je bio zaista realan. ”Krećemo s lakšim i idemo prema težim vježbama. Ima svakakvih efekata: oluje, magle, gustog morskog prometa, pa čak i spašavanja čovjeka u moru, ” govori časnik. Simulacija je ionako kvalitetna, ali može biti i dorađena, još više prema posebnim potrebama HRM-a, recimo s novim modelima brodova, novim plovidbenim okružjima… Kako je cijeli proces suradnje u začetku, u Središtu za obuku HRM-a vjeruju da će te ciljeve u suradnji s PFST-om i ostvariti.

Dakle, na navigacijskom simulatoru prvi dan obuke započinje jutarnjim sažetkom na kojem posade zaprimaju zadaće te se pripremaju za plovidbu. Nakon toga sljedeća tri nastavna sata posade se upoznaju sa simulatorom i njegovim osnovnim sastavnicama (CONNING konzolom, ECDIS konzolom i RADAR/ARPA konzolom). Potom se upoznaju sa značajkama i plovnošću broda kojim će u simulaciji upravljati te uvježbavaju neke osnovne manevarske radnje s brodom (uplovljavanje, isplovljavanje, sidrenje, plovidba u skladu s odredbama sustava IALA) u Kaštelanskom zaljevu (luka Lora, lučica Poljud, brodogradilište, skladište pogonskog goriva Brižine, Sjeverna luka). Prvi dan završava raščlambom aktivnosti.* 577-hrm-3.jpg (404.82 KB. 750x500 - viewed 11 times.)
Pukovnik Davor Zdilar, član tima koji je pripremio obučne scenarije, polaznicima na navigacijskom simulatoru ”pušta“ incidente

Drugi dan također započinje jutarnjim sažetkom na kojem posade zaprimaju zadaće i pripremaju se za plovidbu uz korištenje brodskih dokumenata i navigacijskih zemljovida. Nakon toga sljedeća tri nastavna sata posade plove po različitim vremenskim uvjetima na relaciji luka Lora – Stari Grad. Ako preostane još vremena, s posadom se uvježbavaju oni elementi za koje obučavatelj procijeni da ih je potrebno ponoviti ili ih zapovjednik posade želi ponoviti uz promjenu meteoroloških parametara. Drugi dan također završava raščlambom aktivnosti, uz pregled videozapisa plovidbe.

Je li obuka na simulatoru dovoljno realna, najbolje nam je mogao reći navigacijski instruktor kapetan fregate Ivica Skejić: ”Mogućnosti simulatora su goleme, možemo podržavati sve moguće situacije na moru. Koristan je za obučavanje početnika, no i za osvježenje te dopunu znanja onih koji su već više godina na moru, jer ni kroz to vrijeme ne mogu proći kroz baš sve. Simulatori u našoj mornarici nisu ništa novo, no ovi najnoviji PFST-ovi su vrh.“ Dvojica mornara za upravljačkom konzolom koji su ”ulazili“ u Loru bili su skupnik Ivo Birimiša i mornar Luka Tolić iz Obalne straže, koji inače služe na brodu BS-73 ”Faust Vrančić“. ”Prvi put smo ovdje, dojmovi su izvrsni, simulator nam pruža i više no što smo očekivali. Dobivamo uvid ne samo u svoj dio posla, nego i posao svih ostalih na brodu, od zapovjednika nadalje,” kaže Birimiša.


* 577-hrm-4.jpg (448.04 KB. 750x500 - viewed 15 times.)

Brodostrojarski simulator nalazi se nekoliko hodnika dalje, a prizor u prostoriji ipak je malo drukčiji: nema dominantnog displeja. Na prvi pogled ulazite u klasičnu učionicu s klupama u kojima sjede sedmorica-osmorica mornara, a predavač s dočasničkim činom objašnjava neke pojmove i pokazuje na projekcijsko platno. Bočno od klupa stoji časnik i tu i tamo postavlja potpitanja polaznicima i predavaču. Saznajemo da svi polaznici pripadaju istom timu: na RTOP-11 ”Kralj Petar Krešimir IV.” Pažljiviji pogled pokazuje da je učionica potpuno ”opkoljena“ konzolama s nizom nama nerazumljivih prekidača nekima s manjim displejima. Na stražnjem je dijelu još jedna prostorija koju od glavne dijeli staklena stijena, a unutra je još konzola, visokih i kompaktnih. I to je sve zapravo još jedan simulacijski sustav Kongsberg MC90-V. Obuka počinje slično kao i kod navigacije, upoznavanjem sa sustavom, no traje jedan dan. Ekipe se zatim kroz praktičan rad upoznaju s pripremanjem sustava goriva, ulja, slatke vode, morske vode i zraka, zatim pripremanjem za upućivanje i upućivanjem pomoćnih strojeva, sinkronizacijom rada generatora, praćenjem parametara rada i ponašanja sustava i uređaja pri karakterističnim kvarovima i smetnjama te raspremanjem pogona na kraju rada. Dan također završava raščlambom aktivnosti. Predavač kojeg smo zamijetili pri ulasku bio je časnički namjesnik Matko Čović, brodostrojarski instruktor Središta za obuku HRM-a. ”Mislim da je ovo jako dobra stvar i nadam se da će se nastaviti. Simulator je vrijedan i vjerno odražava stvarne situacije, posebno je dobar za nove mornare koji su završili odgovarajuće škole no nemaju radnog iskustva. Bit svega jest da su pogreške ovdje dopuštene, a pomažu nam da ih poslije izbjegnemo u stvarnim situacijama,” kaže Čović.


* 577-hrm-6.jpg (377.38 KB. 750x500 - viewed 13 times.)
”Obuka je prilagođena situacijama koje možemo imati na našem brodu,” kaže nadnarednik Ivo Budiša

Časnik kojeg smo zapazili po potpitanjima bio je poručnik bojnog broda Dušan Caktaš, voditelj Pogonskog brodskog odreda na ”Krešimiru”. Inače instruktor na simulatoru, na neki je način u ovom slučaju bio i polaznik jer je na obuci bila njegova posada: ”Koristimo dio simulatora koji je najbliži sustavima na našem brodu, glavnim i pomoćnim strojevima te pomoćnim sustavima. Dovodimo ekipe s istih brodova jer moraju raditi zajednički. MC90-V istodobno nam daje osvježenje znanja i obuku, možemo se pripremiti i za reakciju na eventualne kvarove u budućnosti. Potpitanja? Ona služe da se provjere reakcije mornara na reakciju sustava: kad simuliramo grešku i pojavi se alarm, želimo znati koliko smo brzi. I jako sam zadovoljan, ekipa je uigrana.“   

Nadnarednik Ivo Budiša iskusni je voditelj brodskog elektroenergetskog sustava na istom brodu i na simulatoru je s kolegama bio na obuci osvježenja: ”Možemo dijagnosticirati i uspoređivati kvarove,  simulirati havarije, uvježbavati brzim i pravilnim reakcijama… Obuka je prilagođena situacijama koje možemo imati na našem brodu, no simulator sadrži i sustave koji su puno širi i opsežniji od naših, pa se možemo upoznati i s njima.”

”Korištenje dvaju simulatora omogućuje nam provedbu realističnih obučnih aktivnosti, pojedinačna uvježbavanja po specijalnostima, rodovima i službama te njihovu kombinaciju. Ti sustavi su jeftina zamjena realnim uvježbavanjima s brodovima, eliminiraju svaki oblik rizika za tehniku i ljudske živote, a polaznici uče na vlastitim greškama bez ikakve štete,” zaključuje pukovnik Gaćina-Bilin. Za provedbu uvježbavanja jedini trošak HRM-a je svakodnevno angažiranje prometnih vozila na relaciji vojarna ”Admiral flote Sveto Letica-Barba“ – Pomorski fakultet. Zaključak iz Središta za obuku HRM-a jest da je suradnja s PFST-om velik napredak u provedbi uvježbavanja pripadnika plovnih postrojbi HRM-a i njihovih pojedinaca, te bi s takvim aktivnostima trebalo nastaviti i u budućnosti, pa i proširiti ih.


* 577-hrm-5.jpg (360.2 KB. 750x500 - viewed 11 times.)

Izv. prof. dr. sc. Pero Vidan, dekan Pomorskog fakulteta

Trenutačna suradnja HRM-a i PFST-a, osim značaja za ove dvije institucije, ima i širi značaj, osobito u području obrazovanja u pomorstvu. Zajedničkim korištenjem simulatora PFST-a i sredstava za obuku HRM-a smanjuju se troškovi, povećava razina znanja studenata PFST-a i razvijaju vještine časnika HRM-a. Ne možemo reći da se u ovoj fazi suradnje izravno radi na razvoju pomorskih tehnologija, ali ova je suradnja značajna za razvoj pomorske kulture.

Proširenje tog dijela naše suradnje planiramo kroz izradu složenijih scenarija na nautičkom simulatoru, koji će omogućiti provedbu vježbi traganja i spašavanja, taktičke navigacije i uvježbavanja određenih taktičkih postupaka skupina ratnih brodova na konzolama ECDIS-a. Pomorski fakultet također može pridonijeti u navigacijskoj pripremi članova posada brodova HRM-a koji će sudjelovati u međunarodnim operacijama korištenjem navigacijskog simulatora. Kako HRM bude razvijao svoje kapacitete za obuku nadam se da će na njima biti prostora za vježbe studenata Pomorskog fakulteta, posebno u onim segmentima koji su u vezi s primjenom Međunarodne konvencije o standardima uvježbavanja, izdavanja ovlaštenja i držanja straže na brodovima (STCW Konvencija).

U budućnosti namjeravamo zajedno s HRM-om nadograditi vlastite simulatore vojnim modulima koje bi pripadnici HRM-a koristili u obrazovanju i obuci. Simulatori koje koristimo (proizvođača Transas i Kongsberg) imaju mogućnost nadogradnje na vojne module za strateško vojno planiranje i plovidbu, vojni ECDIS, itd. Nadogradnjom se njihova mogućnost povećava za obrazovanje i obuku mornaričkih časnika. Nadogradnja simulatora nije zahtjevna i skupa, dok je postojeća oprema s instalacijom koštala 5,5 milijuna kuna. Vojni moduli imaju ograničenu primjenu jer obuhvaćaju opremu i baze podataka koje su namijenjene samo za vojnu uporabu (npr. pomorske karte, publikacije i priručnici posebne namjene). Ti će moduli svakako biti značajni i za izvođenje nastave na studiju Vojnog pomorstva, posebno za kolegije kao što su Elektronička navigacija, Taktička navigacija, Taktika pomorskih snaga i sl.


* 577-hrm-7.jpg (425.2 KB. 750x673 - viewed 14 times.)

Komodor Ivo Raffanelli, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice

Suradnja HRM-a i Pomorskog fakulteta u Splitu traje već dugi niz godina. Naime, kroz raniji projekt civilno-vojnog školovanja  Kadet, a za potrebe pribavljanja časnika pomorske i tehničke struke, HRM se težišno oslanjao na PFST.

Nadalje, iz dugogodišnjih napora usmjerenih u osmišljavanje programa najboljeg modela obrazovanja budućih časnika i osiguranja visokoškolskih kvalifikacija koje se jednako verificiraju u vojnom i u civilnom pomorskom standardu zanimanja, suradnja se nastavila i kroz novi studij Vojnog pomorstva. Studij se oslanja na suvremene znanstvene spoznaje u području tehničkih znanosti, polju tehnologije prometa i transporta, posebno u području pomorstva te u područjima vojno-obrambene i sigurnosno-obavještajne znanosti i umijeća. Koncept interdisciplinarnog obrazovanja, koji HVU “Dr. Franjo Tuđman” provodi zajedno s Pomorskim fakultetom i srodnim studijima na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje te s Filozofskim fakultetom, osim što jamči visoku znanstvenu razinu, definitivno svjedoči o jačanju suradnje sa znanstvenom zajednicom, koja je nužna u suvremenim procesima razvoja mornaričkih sposobnosti.

Osim pokretanja navedenog studijskog programa na engleskom jeziku, koje je u planu za sljedeću akademsku godinu, proširivanje suradnje moguće je u raznim  područjima. Prije svega, imajući na umu ponajprije pomorsku orijentaciju naše zemlje, kroz studij Vojnog pomorstva želimo pridonijeti daljnjem rastu i razvoju Hrvatske vojske. U tom su smjeru, primjerice, i razmišljanja o formiranju zajedničke radne skupine HRM-a i Pomorskog fakulteta čija bi zadaća, među ostalim, bila izrada 3D vizualizacija koje bi se na navigacijskom simulatoru koristile uz nove elektroničke navigacijske zemljovide (ENC). Potom, suradnja se može širiti i u nekim istraživačkim aktivnostima.

Dojmovi dosadašnjeg tijeka obrazovnog procesa su pozitivni. Uz to, a s obzirom na podatke kojima raspolažemo, iznimno smo zadovoljni zanimanjem mladih za HRM. Značajnu ulogu u tom procesu zasigurno ima sinergija akademske zajednice i obrazovnog sustava MORH-a.


* 577-hrm-8.jpg (469.09 KB. 750x806 - viewed 8 times.)

Napisao i snimio Domagoj VLAHOVIĆ, Hrvatski vojnik

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 312« Reply #13 on: July 18, 2019, 02:27:09 pm »

17.07.2019.

Kadeti Vojnog pomorstva na prvoj plovidbi brodom HRM-a
 
Prvi naraštaj kadeta Vojnog pomorstva vratio se s prve plovidbe brodom HRM-a, na kojem su proveli pet dana u akvatoriju srednjeg i južnog Jadrana* kadeti_sb_72_17072019.jpg (282.76 KB. 1200x801 - viewed 18 times.)

Prvi naraštaj kadeta studija Vojnog pomorstva Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” iz Splita vratio se u srijedu, 17. srpnja 2019. s plovidbene prakse provedene na brodu Hrvatske ratne mornarice ŠB-72 “Andrija Mohorovičić”. To je ujedno prva plovidba organizirana i provedena brodom HRM-a za kadete HVU-a.
Uz pratnju dva nastavnika HVU-a, kapetana fregate Slavena Sučevića i kapetana korvete Tina Sumića, kadeti su bili na plovidbi od 13. do 17. srpnja 2019. u akvatoriju srednjeg i južnog Jadrana na ruti Split – Vis – Stari Grad na Hvaru – Korčula – Dubrovnik – Palagruža – Split.

Trideset troje kadeta se tijekom plovidbe upoznalo s organizacijom života i rada na brodu HRM-a te praktičnim dijelom nastave iz predmeta Pomorstvo I i II te Sigurnost na moru koje su slušali tijekom akademske godine.

“Cilj njihove prve plovidbe jest upoznati se s osnovama pomorstva, konopima, manevriranjem i osnovnim navigacijskim instrumentima te opremom za spašavanje na moru. Kadeti su bili odlični, nisu imali lak zadatak. Ovo je bio njihov prvi ukrcaj na brod pri čemu su prošli prilagodbu na brodsku posadu, rad na brodu i njegove specifičnosti”, istaknuo je pri povratku u luku Lora u Splitu kapetan fregate Slaven Sučević, zahvalivši posadi broda “Andrija Mohorovičić” koji su uvelike pridonijeli obuci kadeta.

Kadeti su tijekom njihove prve plovidbe sudjelovali u pravoj akciji traganja i spašavanja na moru pri čemu su, u suradnji sa Središnjicom za traganje i spašavanje iz Rijeke, izašli u južni akvatorij Korčule i pretraživali zadano dodijeljeno područje. Bio je to prvi susret kadeta sa stvarnim situacijama na moru. „Ovo im je pokazatelj za budući rad te su vidjeli kako u stvarnosti izgleda biti član ovakvog broda koji je specijaliziran za traganje i istraživanje“, kazao je kapetan korvete Tino Sumić.


* kadeti_sb_72_17072019_01.jpg (201.15 KB. 1200x801 - viewed 13 times.)

Kadet Petar Vukšić u ime svih kadeta zahvalio je kapetanima na izuzetno osmišljenoj plovidbi te zapovjedniku i posadi broda na novim znanjima koje su stekli tijekom boravka na brodu: “Obavljali smo sve dužnosti mornara koje je potrebno obavljati. Najteži dio bile su navigacijske karte, potrebno je obratiti pažnju na puno detalja te biti stalno pozoran i pratiti što se događa oko nas.”

Plovidbena praksa kao praktični oblik nastave planirana je po završetku svake akademske godine studijskog programa Vojno pomorstvo. Studijski program Vojno pomorstvo petogodišnji je integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij namijenjen obrazovanju budućih časnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Studijski program omogućuje obrazovanje i za potrebe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva unutarnjih poslova. Razvijen je u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman” sa Sveučilištem u Splitu, a smjerovi studija su Vojna nautika i Vojno brodostrojarstvo. Vojnostručna i plovidbena praksa sastavni su dio studija.

Program studentima omogućuje stjecanje teorijskih i praktičnih znanja te poznavanje i razumijevanje stručnih i znanstvenih načela i postupaka važnih za pomorsku struku i pomorske vještine nužne u procesu upravljanja brodom: plovidbu, manevriranje, održavanje, rukovanje teretom te ostale postupke uređene Međunarodnom konvencijom i drugim međunarodnim i nacionalnim standardima.

Nastavu izvode nastavnici Sveučilišta u Splitu zajedno s nastavnicima i vojnim stručnjacima Hrvatskoga vojnog učilišta i Ministarstva obrane, a provodi se u specijaliziranim učionicama i kabinetima vojarne “Admiral flote Sveto Letica-Barba” i na Pomorskom fakultetu u Splitu. Studij Vojnog pomorstva ove jeseni upisat će drugi naraštaj kadeta.


* kadeti_sb_72_17072019_10.jpg (325.33 KB. 1200x801 - viewed 16 times.)


* kadeti_sb_72_17072019_21.jpg (331.61 KB. 1200x801 - viewed 17 times.)


* kadeti_sb_72_17072019_25.jpg (263.26 KB. 1200x801 - viewed 10 times.)

Foto: MORH / M. Čobanović, morh.hr

« Last Edit: July 18, 2019, 03:48:00 pm by leut » Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 26 queries.