PALUBA
July 08, 2020, 10:44:26 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Женска школа МО Русије  (Read 1513 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 793« on: May 03, 2017, 12:50:00 pm »

Само за ћерке војних лица: Школа Министарства одбране затвореног типа


аутор Александар Кулигин


Једна од најнеприступачнијих руских школа прима само ћерке војних лица, али и оне морају најпре проћи кроз строги одабир, укључујући и психолошко тестирање. Највеће шансе да упишу школу Министарства одбране имају ћерке хероја Русије и официра који су погинули у локалним конфликтима.* 01_img_2414_b.jpg (26.17 KB. 468x311 - viewed 64 times.)


„Може ли се рећи да је ваша школа елитна школска установа?“

„Ако имате у виду то да наше девојке не пију, не пуше и не говоре рђаве речи, онда свакако може. Међутим, ми сматрамо да су добри манири норма које се треба придржавати. Ми смо нормална ’совјетска’ школа“.

Радница информативне службе војне школе која нас прати зове се Таисија, што је данас доста ретко име у Русији. Тако су се заиста звале учитељице совјетских школа. Наша Таисија је истовремено и срдачна и строга. Све у овој школи је у том духу: естетика и дисциплина се комбинују и међусобно допуњавају. Речи „нормална совјетска школа“ Таисија изговара са приметном носталгијом.


Оаза иза високе ограде

„Нормална совјетска школа“ заузима прилично велику територију. Налази се 5 километара северозападно од Кремља. Кад не би имала високу зидану ограду, пар портирница и забрану изласка изван круга без пратње одраслих, била би класичан школски камп (узгред, таква организација школског простора није била својствена совјетској традицији). Савремена зграда са учионицама, неколико зграда са спаваоницама, музичка школа, спортски терени, велики покривени манеж, базен и прелепи енглески парк – то је права оаза усред 12-милионског мегаполиса.


* 05_img_3056_b.jpg (116.83 KB. 980x653 - viewed 73 times.)


Женска школа Министарства одбране има статус средње војне школе, али се пре може рећи да она наставља традицију женских школских установа које су постојале још у царској Русији, а укинуте су после 1917. године. У сваком случају, школа је у потпуној хармонији са задатком који је царица Катарина Велика у 18. веку дала Императорском васпитном друштву девојака племенитог порекла, а који гласи: „дати држави образоване жене, добре мајке и корисне чланове породице и друштва“.


Срећна околност

Ученице ове школе имале су већином слично детињство: живеле су на крају света у војном насељу, школовале се у гарнизону и имале су неизвесну будућност. А онда је уследио неочекивани преокрет: у вестима су случајно виделе репортажу, или је тата дошао с посла и још на вратима рекао да има понуду која се не одбија.

Каћа Филатова је одрасла девојка, има шеснаест година. Видела је како прилазим прозору и узалудно покушавам да нађем домет. Одмах је извадила мобилни.

„Треба ли вам вај-фај? Можете искористити мој“.

Каћа иде у 10. разред. Још само годину дана и биће потпуно слободна. „Уписаћу новинарство“, рече ми и брзо ме одмери од главе до пете као да још једном жели да провери колико је њена одлука исправна. У војној школи се управо у 10. разреду бира професија. Стојимо у ходнику на спрату школске зграде поред огромног портрета руског императора Александра II.

„Ово је мало већа доза ’царизма’ за једну ’совјетску’ школу“, рекох Таисији. Она ме прекорно погледа.

„Овде је природни смер: биологија, физика и хемија“, упаде у реч Каћа да помогне Таисији. „А ми смо друштвени смер, ми смо на другом спрату“.* 07_img_2522_b.jpg (78.21 KB. 980x653 - viewed 77 times.)


Каћа је рођена на Колском полуострву у градићу Олењегорску изнад Поларног круга, 1.800 км северно од Москве. Поред војне јединице тамо се налази рудник гвожђа. Људи са севера немају много избора у животу. Руска влада је 2014. године уврстила Олењегорск у списак такозваних „моноградова“, где живот свих становника у потпуности зависи од успеха јединог предузећа, и како се наводи у одлуци владе, „постоји опасност од погоршања социјално-економског положаја“. Због тога је Каћу много обрадовала вест да је Министарство одбране у Москви отворило школу за ћерке војних лица.


Седам година као један дан

У школу се о државном трошку примају женска деца која су завршила основну школу. То је у Русији узраст од 10-11 година. Веома је велика конкуренција за упис. Таисија не жели да каже колико се девојака пријави сваке године (та бројка није за јавност), али када ја поменух да су ученице говориле о томе како за једно место конкурише 20 девојака, она климну главом: то личи на истину. Формално гледано, девојчице прелазе у пети разред по програму средње школе, али то је у ствари специјална школа. Разлика је у томе што се овде „дубље“ проучавају сви предмети, а не само неки од њих (тј. не првенствено језици или математика, физика или биологија), и тако све до 10. разреда када се већ може бирати професија.


* 11_img_2827_b.jpg (114.37 KB. 980x653 - viewed 62 times.)


Ученице су потпуно заузете свакога дана у току седам година (изузев распуста). Дан почиње у 7 сати ујутро фискултуром. После обавезне наставе у којој се уче и два страна језика, свирање на клавиру, пливање и уметничко клизање, следи блок факултативне наставе: трећи страни језик, настава музике, сликарства, скулптуре, плеса (посебно је популаран ирски плес), пробе у позоришном студију, роботичка секција, снимање материјала за сопствени ТВ канал, и наравно, спорт – много спорта. У ходницима школе можете срести омладинску сумо шампионку Европе Настју Никитину из 11-Б разреда, а у манежу се можете сударити са победницом сверуске ђачке олимпијаде из физике. Неке од тих девојака су подједнако успешне у потпуно различитим дисциплинама.

У осам сати увече девојке се враћају „кући“, тј. у двокреветне собе ђачког дома. Пре спавања добијају пола сата слободног времена.


Цена слободе

Једном месечно ученице излазе у град у пратњи чланова породице или овлашћених лица (као у армији). Једном у три месеца је Имендан, тј. дан када прослављају сви они којима је у том периоду био рођендан. На Имендан се у школи организује дискотека и то се чека као највећи празник. То је редак случај када ученицама у госте долазе младићи – ученици средњих војних школа, војно-музичког училишта и училишта Министарства за ванредне ситуације.

„То је једини дан када можемо да се нашминкамо“, каже Каћа Филатова.

Девојчице од 5 до 9 разреда имају још мање „грађанских“ слобода. Ученицама старијих разреда је дозвољено да стално носе мобилни телефон, док млађе добијају ту играчку само увече на један сат. Цео тај сат оне троше на разговор са родитељима.

„Јесте ли већ видели нашег петла?“, пита ме, а у ствари захтева одговор дивна девојчица са великим сивим очима и модерним „жито-плетеницама“. „Испилиле су га наше девојчице на часу биологије“.

„Како испилиле?“

„Па просто: из јајета!“


* 16_img_3086_b.jpg (192.07 KB. 980x1470 - viewed 66 times.)Стасја Старожук је шести разред. Војно лице у њеној породици је мама. Она је телефониста вода везе у севернокавкаском граду Невиномиску, који се налази 1.500 км јужно од руске престонице. Девојчица је уписала ову школу пре годину и по дана.

Стасја и неколико њених другарица из разреда су обукле исте светло-плаве перјане јакне и организовале нам „екскурзију“ кроз школу. Тамо негде, у дубини енглеског парка живи петао кога су другарице „испилиле“ на часу биологије. Таисија, наравно, иде са нама – она води рачуна и о деци, али и о гостима. Ми немамо ништа против: јасно је да Министарство одбране мора имати и војне тајне.

.......................


Нешто више о овој школи може се прочитати овде на руском, са доста других детаља .

Званични сајт Пансион воспитанниц Министерства обороны Российской ФедерацииLogged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 793« Reply #1 on: May 03, 2017, 01:03:40 pm »

Нешто више о историјату и традицији.


...................


Школе за „племените девојке“ поново у Русији


аутор Ана Трофимова


Као у време царске Русије, и данас постоји пет образовних установа у којима се школују „племените девојке“. Откривамо какви су били институти за племените девојке у Руској Империји и како сличне образовне институције изгледају данас.Пре 250 година, 1764, по указу руске императорке Катарине II у Русији је основан први Институт за племените девојке (Институт благородных девиц). То је био Институт „Смољни“ у Санкт Петербургу. Ова образовна установа држави је „давала образоване жене и добре мајке које ће доприносити не само својим породицама, него и друштву у целини“, писало је у царичином указу.


Школа која води на двор

У Институт су се уписивале девојчице узраста од 4 до 6 година. Школовање је трајало 12 година. Према статуту института, у ову престижну школу могле су да се упишу девојчице чији су очеви имали најмање чин пуковника или звање државног саветника у цивилној служби. Њихово школовање финансирано је из државног буџета. Примане су и ћерке наследних племића уз плаћање годишње школарине. Васпитанице Института „Смољни“ су се током школовања припремале за живот на двору и у високом друштву.

Наставни план института је обухватао следеће предмете: руски језик и књижевност, географија, аритметика, историја, страни језици, музика, плес, цртање и сликање, лепо понашање и манири, домаћинство. Живот девојака у институту одвијао се по строго утврђеним правилима, а са породицом су могле да се виде само викендом и празником у присуству начелнице. Девојке нису имале право да по сопственој жељи или на захтев породице напусте институт пре завршетка школовања. Оваквим строгим мерама Катарина Велика је намеравала да васпитанице института изолује из њиховог уобичајеног окружења и „створи нову врсту људи“.

После царичине смрти у институт су се уписивале нешто старије девојчице (са навршених 9 година) које су се по завршетку школовања углавном удавале за војна лица. Жене војних лица су морале да буду образоване. Иако су пре свега васпитавале децу, морале су да имају лепе манире, неопходне за високо друштво.

Институт „Смољни“ је постојао све до Октобарске револуције 1917. У њему су се школовале многе познате жене: Марија Будберг (жена коју је волео Максим Горки, агент НКВД-а), књижевница Нина Берберова, Марија Доброљубова (педагог, милосрдна сестра и револуционарка).

У Руској Империји је у неколико градова постојало 12 института за племените девојке: у далеком Сибиру у Иркутску, на Уралу у Оренбургу, а у европском делу Русије у Харкову.


Племенито потомство војника

У Русији се данас све чешће могу видети огласи за упис девојчица на школовање или припремне курсеве у школама за „племените девојке“. Највећа образовна установа оваквог типа је Пансион за васпитанице при Министарству одбране Руске Федерације који је основан 2008. Ова школа функционише по узору на некадашње институте: услови уписа су врло слични, а списак предмета и дневни распоред обавеза остали су исти као некада.

У Пансиону за васпитанице могу да се школују девојчице чији су очеви војна лица на служби у удаљеним гарнизонима, девојчице без једног од родитеља или из породица са много деце и ћерке погинулих војника и учесника војних операција награђених државним признањима за „извршавање војничке дужности“, наводи се у статуту ове образовне установе.

„Ни ја ни моји родитељи нисмо тачно знали какво образовање пружају овакве школе. Уписала сам се јер су родитељи тако одлучили. Живели смо у удаљеном гарнизону и било ми је тешко и да замислим у какву ћу школу ићи“, прича Олга Павлова, матуранткиња школе за племените девојке у Москви.

„Школе оваквог типа прилагођене су данашњим друштвеним и социјалним приликама. Наиме, девојке нису сасвим изоловане, а код нас у школи могу научити много тога што се у обичним школама не предаје“, објашњава Јелена Венедиктова, директорка Института за племените девојке при Новосибирском кадетском корпусу. У оваквим образовним установама девојчице и девојке похађају наставне предмете којих у другим школама нема. Неки од њих су: домаћинство, социјалне вештине, кореографија (јер на баловима плешу валцер са младићима из кадетског корпуса).

За разлику од племенитих девојака које су се школовале у институтима пре Октобарске револуције, данас многе девојке по завршетку оваквих школа желе да наставе образовање, најчешће у области хуманитарних наука или у некој од високих војних школа. Управо је то главна разлика: данашње „племените девојке“ из института излазе као дивне будуће супруге и домаћице, али ако желе, могу да се упишу на више школе и факултете као и матуранткиње осталих општеобразовних средњих школа.
Logged
kosmonaut
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 923


« Reply #2 on: May 03, 2017, 01:04:12 pm »

Interesantna protekcija.
Ovo me podsjeca na

 Morao sam jednostavo me podsjetilo na skec
Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 793« Reply #3 on: May 03, 2017, 01:11:20 pm »Можда би било корисно да посетиш сајтове сличних институција У Швајцарској,Великој Британији, Француској,.... Још боље да видиш те ученице уживо. Вероватно би ти било доста тога разумљивије , барем у домену нација које себе сматрају великим.
Logged
HrcAk47
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 662« Reply #4 on: May 03, 2017, 01:37:52 pm »

Ovo je skroz dobar pristup.

Beskrajno bi se poboljšalo društvo, ukoliko bi se u osnovnom obaveznom obrazovanju katkada uvelo i neko domaćinstvo, pa da populacija i zna da skuva barem neke osnovne stvari, ako ništa drugo, a ono za sebe. Isto tako i da ispeglaju košulju, operu veš, itd. Ne samo žene, nego i muškarci. Uz to i neke osnove društva: kako ispuniti uplatnicu, šta je porez, osnove finansijske odgovornosti... Onako, stvari koje su korisne u svakodnevnom životu.
Logged
kosmonaut
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 923


« Reply #5 on: May 03, 2017, 07:42:36 pm »Можда би било корисно да посетиш сајтове сличних институција У Швајцарској,Великој Британији, Француској,.... Још боље да видиш те ученице уживо. Вероватно би ти било доста тога разумљивије , барем у домену нација које себе сматрају великим.
A mozda bi ti trebao preseliti u majku Rusiju jer nemas smisao za humor!
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 591


« Reply #6 on: May 03, 2017, 08:46:09 pm »

Ovo je skroz dobar pristup.

Beskrajno bi se poboljšalo društvo, ukoliko bi se u osnovnom obaveznom obrazovanju katkada uvelo i neko domaćinstvo, pa da populacija i zna da skuva barem neke osnovne stvari, ako ništa drugo, a ono za sebe. Isto tako i da ispeglaju košulju, operu veš, itd. Ne samo žene, nego i muškarci. Uz to i neke osnove društva: kako ispuniti uplatnicu, šta je porez, osnove finansijske odgovornosti... Onako, stvari koje su korisne u svakodnevnom životu.


Некада је у основним школама био предмет "Домаћинство" са врло сличном тематиком. Као праксу радили смо у школској кухињи, помагали теткицама у спремању хране (оне једноставне послове) или прању судова и сл. Учили о водоводу, канализицаји, ушивању дугмади и сл.
Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 793« Reply #7 on: May 03, 2017, 09:04:35 pm »


A mozda bi ti trebao preseliti u majku Rusiju jer nemas smisao za humor!

Iz podsmeha se rađa smeh ,ali tek iza njega rađa se smešak  Wink

No, da se vratimo temi i konstruktivnom dijalogu...
Logged
kosmonaut
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 923


« Reply #8 on: May 05, 2017, 03:01:20 pm »

Tako jee
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 24 queries.