PALUBA
July 08, 2020, 02:53:29 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: „Msta-S2“ 2S19M2 nova ruska haubica  (Read 1231 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 793« on: May 04, 2017, 03:41:33 pm »Pored standardnih obrazaca samohodnih haubica kao što su „Gvozdika“, „Akacija“ i „Msta-S“, na ovoj vežbi se pojavilo iznenađenje u vidu duboko modernizovane verzije samohodne haubice „Msta-S2“ 2S19M2. Poslednja haubica je demonstrirala svoju glavnu sposobnost u odnosu na bazične verzije ove haubice, tako što je neprijateljski cilj uništila sa nekoliko granata koje su na njega pale jednovremeno.

Ova haubica je osnažena sa novim automatizovanim sistemom upravljanja vatrom, koji u potpunosti ispunjava zahteve upotrebe artiljerije na modernom vojištu. Rezultat ovog tehničkog rešenja je značajno uvećana vatrena moć jednog oruđa, koje praktično može da zameni jednu celu bateriju haubica. Naime, balistički računar u okvir SUV-a proračunava trajektorije projektila koji se iz oruđa ispaljuju pod različitim uglovima, tako da se ovi na kraju svoje putanje „vežu u grozd“ i istovremeno obrušavaju na cilj. Na ovakav način samohodna haubica „Msta-S2“ 2S19M2 može da uništi cilj sa 6 projektila u kalibru 152,4mm.

Dakle, zamislimo da se grupa od 6 projektila ispaljuje na cilj udaljen 15km. Na osnovu unetih elemenata u kompjuter, automatizovani sistem za upravljanje vatrom izračunava sledeću hipotetičku jednačinu: prvi projektil ispaljuje se pod uglom od nekih 70 stepeni, drugi pod uglom od 60 stepeni, treći - 55, četvrti - 45, peti - 40, šesti - 35... praveći između opaljenja vremensku pauzu koja je neophodna da se svi ovi projektili gotovo sudare na kraju njihove putanje. Rezultat celog ovog procesa su stravični efekti na konačnom odredištu, jer ne treba ni zamisliti posledice udara npr. grupe od 10 ovih haubica sa 60 granata, na prostor površine 1 hektara.

Testiranja ove haubice su izvršena na poligonu Molkino koji se nalazi u Krasnodarskom regionu. Tokom testiranja proveravalo se samo oruđe (ali i osposobljenost njegove borbene posade), da na osnovu svojih poboljšanih karakteristika uništi cilj na distanci od 10km. Cilj je bio mobilan, i stalno je menjao svoju poziciju. Njegovo praćenje se izvodilo u saradnji sa isturenim izviđačko-diverzantskim i motostreljačkim jedinicama koji su usled visokog inteziteta vežbe, na momente bili sa njim u dodiru. Celi proces je bio umrežen preko taktičkog kompleksa izviđanja, upravljanja i veze KRUS „Strelec“. Zahvaljujući naprednim sistemima komunikacije koji se u poslednje vreme veoma ozbiljno integrišu u sve operativno-taktičke sastave ruske armije, cilj je veoma brzo otkriven i uništen. Za razliku od dosadašnjeg načina koordinacije između udarnih kopnenih sastava i artiljerijsko-raketnih jedinica za neposrednu vatrenu podršku, upotrebom KRUS „Strelec“ za čak 5 puta je smanjen interval vremena u lociranju i uništavanju cilja. Pored toga za 30-40% je smanjen utrošak municije za njegovo uništenje.

Samohodna haubica „Msta-S2“ 2S19M2 (kodno ime „Dilemma“) predstavlja duboko modernizovanu verziju haubice 2S19 „Msta-S“. Njena ukupna masa iznosi 43,2 tone, a njen kalibar je 152,4mm. Cev haubice je dužine 47 kalibara. Maksimalna daljina paljbe zavisi od vrste projektila, ali sa standardnom municijom se kreće u rasponu od 25-29km. Može da ispaljuje i pametni projektil „Krasnopolj“ na daljine do 20km. Borbena kadenca haubice iznosi do 10 granata u minutu. U borbenom kompletu se nalazi 50 granata u kal.152mm. Pogonski agregat, snage 800 ks, omogućava maksimalnu brzinu od 60 km/č. Sa punim rezervoarom može da savlada distancu od nekih 600km.

U njenom sastavu se nalazi i kompleks „Nakidka“ (prev. Plašt) koji u velikoj meri snižava radarsko, optičko, toplotno isijavanje oruđa što je izuzetno važno prilikom zaštite od neprijateljskog protiv-dejstva, kontrabatiranja.
Logged
fazan
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 131


« Reply #1 on: May 04, 2017, 04:03:47 pm »

Хвала на тексту. Да ли си користио Google Translator?
Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 793« Reply #2 on: May 04, 2017, 04:13:43 pm »

Хвала на тексту. Да ли си користио Google Translator?

не, текст сам копирао и поставио без дозволе аутора , зато нисам навео извор
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.014 seconds with 24 queries.