Ево размишљам нешто,и нисам видео тему о овом броду на форуму.Ако је има,преусмерите ме и обришите ову која је вишак,ако је нема,онда да поченмо.
Не знам пуно о овом броду,тј. о овим бродовима близанцима,поготово не о њиховој улози у битци за Француску и остатку Другос светског рата.
Знам да је изградња почела,чини ми се 1932 и завршен је 1937,ако се не варам.Његов млађи брат близанац је завршен 1939. године.
Нисам пуно истраживао о њему,па не могу да вам кажем информације о дужини,ширини,наоружању итд.То ћу касније да истражим,а за сада ево неких слика.

010-battleship-dunkerque.jpg (92.39 KB. 700x359 - viewed 39 times.)

01_strasbourg.jpg (133.22 KB. 744x967 - viewed 40 times.)
Оно што је упечатљиво код овог борбеног брода јесу његове куполе са чак 4 цеви.

d59ylTL.jpg (581.77 KB. 2083x1665 - viewed 36 times.)

warship-dunkerque-d88a73.jpg (90.88 KB. 640x491 - viewed 52 times.)
Када обично гледамо слике великих борбених бродова и тешких крстарица,углавном једна купола има 2 топа,ретко кад код борбеног брода се нађе купола са 3 цеви,а код тешких крстарица никада нисам видео неку такву куполу,увек су биле 2 цеви на јендој куполи код тешких крстарица.
Док,како сма већ навео,код борбених бродова су биле 2 и ређе 3 цеви на јендој куполи.
На "Данкерку" видимо на јендој куполи чак 4 масивна топа.
Шта ви имате да додате ?
Ако неко зна шта се са њим,тј са њеим и његовим млаћим братом близанцем дешавало током рата од 1940-1945 нека подели са нама.
Ја сам негде прочитао да је био у служби Вишијевске Француске док га нису запленили Америкацни и предали трупама Слободне Француске,и то је све што знам о њему за време ДСР.