PALUBA
June 16, 2019, 11:38:31 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com or miodrag.radojkovic@paluba.info
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: "Atomi za mir"  (Read 886 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 24 591« on: September 08, 2017, 06:48:12 pm »

"Atomi za mir"


Program Atomi za mir davao je nuklearnu tehnologiju, materijale i znanje mnogim državama sa manje razvijenom tehnologijom. "Atomi za mir" je bio naziv govora predsednika SAD Dvajta Ajzenhauera na generalnom zasedanju UN-a u Njujorku 8. decembra 1953.* Atoms_For_Peace_symbol.png (180.86 KB. 632x624 - viewed 34 times.)-„Čast mi je da danas govorim jezikom koji ima novi smisao, koji ja, koji sam proveo svoj život u vojnoj profesiji, nikada ne bih preferirao da koristim.
Taj novi jezik je jezik atomskog rata.”

SAD su nakon toga pokrenule program „Atomi za mir“ koji je snabdevao opremom i informacijama škole, bolnice i istraživačke institucije unutar SAD i u svetu. Prvi nuklearni reaktori u Iranu i Pakistanu napravljeni su programom American Machine and Foundry.* Atoms_for_Peace_stamp.jpg (328.77 KB. 628x403 - viewed 34 times.)Kako je vreme pokazalo, sve tri zemlje su uspele da razviju nuklearni arsenal. Od sve tri, Južnoafrička republika je jedina (ujedmo i jedina zemlja u istoriji) koja je predala nuklearno oružje koje je bilo u njenoj kontroli.

Čovek koji je doneo tu odluku uporedio je taj momenat sa trenutnom krizom u Severnoj Koreji. Američki sekretar odbrane Džejms Matis ponovio je nakon poslednjeg nuklearnog testa Severne Koreje posvećenost SAD denuklearizaciji Korejskog poluostrva. To bi podrazumevalo da Severna Koreja preda svo svoje nukelarno oružje.

Jedina zemlja koja je to ikada uradila, čiji je arsenal bio daleko iza onog koji poseduje Pjongjang, bila je Južnoafrička republika. Ono što američki lideri pokušavaju da urade je gotovo bez presedana, piše list "Atlantik". Brojne zemlje pokušavale su da razviju nuklearno oružje, zbog straha od širenja Sovjetskog saveza u Africi, ali su prekinule i napustile tu ideju, samovoljno ili prisilno.

Međutim, znatno je teže pritiskati zemlju koja već ima takvo naoružanje. Tri bivše republike Sovjetskog saveza recimo predale su svoje nuklearno oružje, Belorusija, Ukrajina i Kazahstan, međutim ono nikada i nije pripadalo njima, već je samo bilo raspoređeno na njihovoj teritoriji.

Južnoafrička republika tajno je radila na izradi nuklearne bombe od 1970-ih godina, i napravila je šest bombi koje su bile jačine slične onoj koja je bačna na Hirošimu.* South_African_nuclear_bomb_casings.jpg (95.76 KB. 350x244 - viewed 95 times.)Bivši predsednik te republike F.V. de Klerk odlučio je da ih preda a kako je rekao, tu odluku je doneo iz tri razloga. Za početak, zato što je on sam bio protiv nuklearnog oružja.

- Bilo bi besmisleno da imamo takvu bombu koju nikada ne bismo upotrebili, jer bi to bilo nemoralno - rekao je.

Drugi razlog je znatna promena geopolitičke situacije koja je nastala u vreme njegovog preuzimanja vlasti 1989. godine. Sovjetski savez se raspao, a kubanske trupe su se povukle iz Angole, iako je bilo pritisaka da "ne treba da se odriče nečega što već ima.

Treći razlog je bio što se država našla u sred unutrašnje političke tranzicije. De Klerk, koji je belac, pregovarao je o kraju aperhejda i prenosu vlasti na Nelsona Mendelu, koji je želeo da okonča izgnanički status Južnoafričke republike. Jedan od uslova da međunarodna zajednica to prihvati bio je da se okonča nuklearni program. De Klark negirao 1993. godine da je njegova vlada bila protiv toga da nuklearno oružje dospe u ruke crnačke vlade.

Iako Južnoafrička republika nije osetila toliki pritisak međunarodne zajednice, usledile su sankcije zbog aperhejda.

link
link
link
link
izvor

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 24 591« Reply #1 on: September 08, 2017, 07:19:57 pm »

Quote
Building 5000 at Pelindaba was the critical assembly facility, where the first experimental nuclear weapon designs were assembled.


* Building-5000-at-Pelindaba.jpg (27.64 KB. 600x513 - viewed 32 times.)
Quote
A new dedicated Armscor facility for the development and manufacture of nuclear weapons was constructed 15km east of the Pelindaba facility near Pretoria. This new nuclear weapon development site was called the Kentron Circle facility, but was later renamed Advena.


* Advena-Central-Laboratory.jpg (80.81 KB. 600x404 - viewed 36 times.)* Entrance-to-the-bomb-storage-building-at-Advena..jpg (40.94 KB. 600x381 - viewed 32 times.)* Nuclear-weapons-storage-lockers.jpg (37.29 KB. 600x420 - viewed 36 times.)
izvor

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 24 591« Reply #2 on: September 08, 2017, 07:24:55 pm »

Quote
The following casings were made for the atomic bombs and stored at Advena.

These are probably unused casings for new bombs, since the Chicago Tribune reported on 2 May 1999 that pieces of the casings of the actual atomic bombs were beaten into miniature, ornamental plowshares, “suitable as gifts for inspectors of the International Atomic Energy Agency”.


* Casings-made-for-the-atomic-bombs.jpg (70.21 KB. 600x425 - viewed 36 times.)

Quote
From 1975 to 1977 two test shafts measuring 216 and 385 meters deep were drilled at the Vastrap testing range north of Upington in the Kalahari Desert for conducting nuclear tests.

A fully instrumented cold test of the feasibility demonstrator prototype with a depleted uranium core (basically a dry run for an actual nuclear test) was scheduled for August 1977.


* Kalahari-Vastrap-nuclear-test-site.jpg (67.79 KB. 600x407 - viewed 39 times.)
izvor

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.015 seconds with 24 queries.