PALUBA
September 23, 2019, 03:29:45 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Vazdušni rat u Koreji  (Read 1874 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 676


« on: September 30, 2017, 12:05:10 am »


На руским сајтовима је Милан (Лонгтрип) наишао на неколико занимљивих чланака о сукобу Руса и Американаца на небу Кореје 1950-1953. Ово је први од неколико чланака. Како будем имао времена, преводићу их и постављати у овој теми.


Како су се руски пилоти борили са америчким на корејском небу

Дванаести април 1951. године Американци су назвали „црни четвртак“. У ваздушним борбама у Кореји совјетски пилоти су тога дана оборили 12 америчких бомбардера   Б-29 суперфортреса, које су до тада сматрали практично нерањивима.
Укупно су за три године Корејског рата -(1950-1953.) совјетски пилоти оборили 1097 америчких авиона. Још 212 оборила је земаљска ПВО.

Према званичној верзији догађаја, за време Корејског рата погинуо је 361 припадник совјетске армије. Многи стручњаци сматрају данас да су подаци битно умањени, јер у списак губитака нису укључени они који су умрли од рана у болницама СССР и Кине.
Подаци о односу губитака америчке и совјетске авијације веома се разликују. Ипак, чак и амерички историчари несумњиво признају да су амерички губици у ваздуху знатно већи.
Објашњава се то, пре свега, надмоћју совјетске војне технике. Командовање РВ США било је принуђено да призна да су бомбардери Б-29 рањиви на поготке авионских топова 23 и 37мм са ловаца МиГ-15. Већ и неколико граната тог калибра могло је оборити авион. Ти су топови имали знатно већи ефективни домет и разорну моћ од тешких Browning митраљеза 12,7мм М-3 из турела Б-29. Такође, нишанске справе Б-29 нису могле успешно циљати авионе који су нападали на брзинама зближења од 150-160м/с (око 550км/ч и више). Такође, велику улогу играо је и људски фактор, јер је већина совјетских пилота имала огромно борбено искуство из времена Другог светског (Отаџбинског) рата. Обуци борбених пилота се послератних година у СССР посвећивала велика пажња. На пример, генерал-мајор авијације Николај Васиљевич Сутјагин је за три године рата оборио 19 противничких авиона, не рачунајући три непотврђена обарања. Исто 19 признатих победа извојевао је Јевгениј Георгијевич Пепељајев. Набројано је укупно 13 асова који су  имали 10 и више потврђених ваздушних победа.
   Просечно укупно бројно стање људства ваздухопловног корпуса у Кореји по стању 1952. године била је 26.000 људи. У Корејском рату ротацијом је укупно учествовало 12 совјетских ловачких ваздухопловних дивизија, 4 ПА артиљеријске дивизије, два самостална (ноћна) ловачка ваздухопловна пука, два ПА пројекторска пука, две ваздухопловне техничке дивизије и два ловачка ваздухопловна пука морнаричке авијације. Укупно је у Корејском рату учествовало око 40.000 припадника Совјетске армије.
   Маршал авијације, славни совјетски пилот-ловац Иван Кожедуб признао је у једном интервјуу да је сво то маскирање учешћа регуларних совјетских снага било прилично „наивна прича“ и смејући се говорио је да се три године звао Ли Ши Цун. Свеједно, у току борбеног лета пилоти су говорили на руском, користећи руски летачки жаргон. Зато Американци нису имали нимало сумње против кога ратују на небу Кореје. Интересантно је да је званични Вашингтон све три године рата упорно ћутао да су за командама већине МиГова били Руси.
   Тек много година после завршетка оружаних сукоба (јер званичан мир између две Кореје никад није закључен, саветник за националну безбедност председника Хари Трумана – Пол Нице признао је да је постојао припремљен тајни документ у којем се расправљало стоји ли објавити изравно учешће совјетских пилота у ваздушним борбама. Ипак, Влада САД закључила је да то не треба чинити. Велики губици америчког РВ тешко су погађали америчку јавност и сазнање да су „томе криви Руси“ могло је имати непредвидљиве последице, па и постати узрок новог рата.

Извор: чланак са сајта www.russian7.ru

 
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 796« Reply #1 on: October 11, 2018, 06:17:35 pm »


Quote
F-51D Mustang fighters at an airfield in Korea, 1952
* F-51D Mustang fighters at an airfield in Korea, 1952.jpg (230.5 KB. 1600x825 - viewed 25 times.)

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 796« Reply #2 on: October 11, 2018, 06:40:08 pm »


Quote
F-86D Sabre (53-4061) firing a salvo of 2.75-inch rockets, Korean War
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 796« Reply #3 on: October 12, 2018, 09:40:45 am »


...

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 796« Reply #4 on: October 12, 2018, 09:46:43 am »


Quote
F-86A Sabres of the 4th FIW, South Korea, circa June 1951. (USAF)* F-86A Sabres of the 4th FIW, South Korea, circa June 1951.jpg (437.87 KB. 1290x1624 - viewed 20 times.)

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 796« Reply #5 on: October 12, 2018, 11:42:33 am »


Korejski rat: Kako je MiG-15 zaustavio američku nadmoć na nebu


Superiornost izuzetnog lovca MiG-15 bila je jedan od ključnih činilaca koji su doveli do vođstva ruskih pilota u vazdušnom ratu iznad Koreje.

Ratno vazduhoplovstvo SAD (USAF) u septembru 1950. godine je izvršilo masovni dnevni napad na severnokorejski grad Sinuiju. Osamdeset bombardera B-29 je u napadu izazvalo najveće stradanje civila posle američkog atomskog bombardovanja Nagasakija. Ceo grad, izgrađen od bambusa i drveta, u potpunosti je izgorio. Više od 30 000 nevinih civila je umrlo u plamenu.

Severna Koreja, koja nije mogla da zaustavi napade vazduhoplovnih snaga SAD, Velike Britanije i Australije, obratila se za pomoć Moskvi. Rusi su poslali najnovije lovce MiG-15 kojima su upravljali iskusni piloti, veterani Drugog svetskog rata.

Rezultat je bio dramatičan. U prvom vazduhoplovnom boju između ruskih i američkih aviona iznad Koreje 1. novembra 1950. godine Rusi su srušili dva Mustanga bez gubitka ijednog MiG-a.

„Američka nadmoć na korejskom nebu je okončana”, piše ratni pilot u penziji Sergej Kramarenko u svojoj knjizi „Vazdušne borbe iznad Istočnog ratišta i Koreje”. Na korejskom nebu ruski asovi su se suočili sa zapadnim protivnicima u prvim okršajima borbenih aviona na mlazni pogon. Iznad poluostrva ruski piloti su više puta u smrtonosnim vazdušnim bitkama pobedili mnogo veće formacije borbenih aviona i poslali desetine bombardera „u staro gvožđe”.


Ruski vazduhoplovni asovi su u više navrata porazili mnogo veće neprijateljske borbene formacije. Izvor: TASS/Ruska reč

* MiG-15_Koreja_1.jpg (339.81 KB. 2134x1478 - viewed 21 times.)MiG-15: Avion koji je zaprepastio Zapad

MiG-15 je bio ključni činilac za uspostavljanje ruske nadmoći. Avion je mogao da leti na većim visinama od zapadnih aviona kao što je F-86 Sabre, tako da su piloti s lakoćom mogli da pobegnu penjući se na visine iznad 50 000 stopa, znajući da ih neprijatelj ne može pratiti.

Kao drugo, MiG je imao veće ubrzanje i brzinu – 1005 kilometara na sat u odnosu na 972 kilometra na sat. Migova mogućnost penjanja 9200 stopa u minuti takođe je bila veća od 7200 stopa koliko su postizali avioni F-86.

Ključni činilac u vazdušnom ratovanju je naoružanje. Migovi su bili naoružani topovima koji su mogli da pogode metu s udaljenosti od hiljdu metara, dok su topovi američkih bombardera B-29 imali domet od 400 metara.

Kramarenko objašnjava: „Pokazalo se da u dometu između 1000 i 400 metara naši avioni mogu da otvore vatru i unište bombardere, dok su sami izvan dometa njihovih mitraljeza. To je bila najgora pogrešna procena američke komande – greška tehničara koji su projektovali i proizveli avione. U suštini, veliki i skupi bombarderi nisu mogli da se odbrane od topova naših migova.”

Visoko eksplozivni meci koje je ispaljivao MiG-15 stvarali su u neprijateljskim avionima rupe veličine oko jednog kvadratnog metra. Retko koji od tih aviona bi opet poleteo čak i da su njihovi piloti nekim čudom uspeli da se vrate s oštećenim avionom. S druge strane, MiG-15 je zahvaljujući „debljoj koži” mogao da podnese više pogodaka i sigurno se vrati u bazu.

Komandant Vazduhoplovnih snaga u penziji, general pukovnik Čarls „Ček“ Klevelend je izjavio za časopis Air & Space: „Morate zapamtiti da je mali MiG-15 u Koreji uspeo da učini ono što svi Foke-Vulfovi i Meseršmitovi tokom Drugog svetskog rata nikada nisu uspeli: da sa neba otera bombardere američkog vazduhoplovstva.”

...

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 796« Reply #6 on: October 12, 2018, 11:46:14 am »


...

Piloti prekaljeni u Drugom svetskom ratu

Većina ruskih pilota koji su učestvovali u Korejskom ratu bili su vazduhoplovni asovi Drugog svetskog rata koji je završen šest godina ranije. Ista je situacija bila sa američkim i britanskim pilotima. Piloti sve tri zemlje su se u Drugom svetskom ratu borili protiv vrhunski obučenih pilota Luftvafea, ali sada je postojala razlika.

Vazdušne bitke koje su pratile prodor snaga Rusije prema Berlinu bile su nemilosrdne. Tamo se „Crvena vazduhoplovna sila” suočila sa sve više očajnim, brojčano nadjačanim, ali ipak smrtonosnim pilotima Luftvafea koji su branili svoju domovinu.

Tako su ruski piloti stekli bolje borbeno iskustvo i razvili veštine za blisku borbu s drugim avionima koja je nedostajala njihovim zapadnim protivnicima.

Na primer, prva velika vazdušna formacija koju je Rusija poslala u Koreju, 324. IAD, bila je divizija presretača kojom je komandovao pukovnik Ivan Kožedub, koji je sa 62 srušena neprijateljska aviona bio najbolji as savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu.


Ključni faktor u vazdušnom ratovanju bila je razlika u naoružanju / USAF

* MiG-15_Koreja_.jpg (382.21 KB. 1599x1133 - viewed 21 times.)Bolja taktika

Rusi su takođe koristili bolju taktiku, što im je omogućilo da steknu prednost nad zapadnim vazduhoplovnim snagama. Na primer, velike formacije migova bi čekale u zasedi s kineske strane granice. Kada bi avioni snaga zapada ušli u „Aleju migova” (kako su piloti zapadnih snaga nazivali severozapadni deo Severne Koreje, poprište mnogih vazdušnih okršaja),  migovi bi se spustili s velikih visina u napad. Ako bi se migovi našli u nepovoljnoj situaciji u borbi, pokušali bi da se vrate preko granice u Kinu.

Ruske eskadrile aviona MiG-15 su delovale u velikim grupama, ali glavna formacija se sastojala od tri para aviona.

Prvi par MiG-15 bi napao neprijateljske F-86 Sabre. NJih bi štitio drugi par. Treći par se zadržavao na većoj visini, spreman da pruži podršku ostalima po potrebi. Ovaj par je imao veću slobodu, a mogao je da napada i mete po želji, kao što su F-86  koji su ostali bez pomoćne letelice.

Ruska uključenost u rat imala je značajan sporedni efekat na moral Severne Koreje i Kine. Kada su Rusi počeli s obukom kineskih ratnih pilota za upravljanje migovima, otkrili su da su Kinezi u lošoj telesnoj kondiciji i da jedva ustaju iz aviona nakon letećih vežbi.

To je najviše bilo posledica njihove ishrane: tri šolje pirinča i šolja čorbe od kupusa na dan. Posle nekoliko nedelja ishrane koja je bila uobičajena za ruske pilote kineski piloti su bili u stanju da izdrže napore vazdušne borbe.

Istovremeno, piloti iz Severne Koreje su počeli da izvode čuda u vazduhu. Srušili su nekoliko američkih aviona koji su ranije kružili oko njih.

...

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 796« Reply #7 on: October 12, 2018, 11:49:33 am »...

Tvrdnje i kontratvrdnje

Uprkos tome što su sovjetski i kineski poverljivi dokumenti postali dostupni, Ratno vazduhoplovstvo SAD se i dalje pridržava svoje teorije o odnosu srušenih aviona 1:7/8/9, mada je i to manje od originalne tvrdnje da je odnos bio 1:14, što je važilo kao istorijska činjenica do devedesetih godina prošlog veka.

Uzmimo na primer vazdušnu bitku 12. aprila 1951. godine u kojoj su Amerikanci izgubili 25 strateških bombardera i oko sto pilota. Taj dan su nazvali „Crni dan” i američko ratno vazduhoplovstvo je proglasilo nedelju dana žalosti. A ipak su Amerikanci tvrdili da su tada srušili 11 MiG-ova.

„U stvarnosti“, kaže Kramarenko, „svi naši borbeni avioni su se sigurno vratili iz misija, a samo su tri ili četiri miga imali rupe prouzrokovane pucanjem iz mitraljeza. Uzrok pogrešnim brojkama je činjenica da su Amerikanci brojali avione koje su srušili pomoću sistema za fotografisanje vezanog uz naoružanje aviona. Pretpostavljam da su američki piloti računali da su me srušili – i to barem dva ili tri puta.“ Amerikanci su na taj način „srušili” više migova nego što se borilo u Koreji.

Rusi su imali daleko precizniju metodu beleženja broja oborenih aviona. Piloti su morali da snime jasne i prepoznatljive fotografije oborenog aviona, čije bi ostatke prikupio poseban odred i potvrdio broj.

Ovo se pokazalo kao problematično. Mnogi pogođeni američki avioni koji su se povukli prema moru i pali u vodu nisu se brojali kao ruske pobede. Ponekad bi neprijateljski avioni pali u nedostupna područja kao što su šume ili klanci gde  odred za potragu nije mogao da ih nađe. Ovi oboreni avioni kod Rusa se nikada nisu računali kao pobede.


MiG-15 je odigrao ključnu ulogu u zaustavljanju američkog napredovanja / Wikipedia

* MiG-15_Koreja_2.jpg (481.27 KB. 2026x1512 - viewed 23 times.)U stvarnosti su Rusi zadavali teške udarce zapadnjačkim vazduhoplovnim snagama. Pogledajmo sukobe iz septembra 1951. godine.

Prema dokumentima kojima je pristup omogućila 64. borbena vazduholovna jedinica sovjetskih vazduhoplovnih snaga, piloti dve sovjetske divizije srušili su 92 neprijateljska aviona, pritom izgubivši samo pet vlastitih aviona i dva pilota. Međutim, prema američkim zapisima, njihovi su gubici iznosili šest aviona. Prema istraživanjima u razdoblju posle hladnog rata koja su sproveli ruski i strani naučnici, broj gubitaka snaga zapada tokom septembra 1951. godine iznosi 21 avion srušen u borbi s migovima. Takođe je osam borbenih aviona bilo toliko teško oštećeno da verovatno nikada više nisu uzleteli.

Prema tome, čak i ako uzmemo u obzir ove vrlo konzervativne brojke, odnos gubitaka između dveju strana tokom okršaja u septembru je 4:1 u korist ruskih pilota. Međutim, zapadni autori, istoričari i analitičari tvrdoglavo odbijaju da izmene preterane podatke o uspešnosti američkog ratnog vazduhoplovstva.

Slično neslaganje odnosi se i na Australiju, koja je poslala svoju 77. eskadrilu aviona Gloster Meteor u Južnu Koreju. Jednog hladnog dana u decembru ruski avioni predvođeni Kramarenkom su u izviđačkom borbenom letu naišli na tih dvadesetak aviona britanske proizvodnje.

Čim su se migovi probili u formacije „Glostera”, taj dan je postao nesrećan za Australijance. Posle samo nekoliko sekundi tlo je prekrivalo nekoliko desetina požara, što su bili ostaci tih nesretnih aviona. Samo jedan pilot je preživio i uspeo da se probije kroz pakao borbe i da se vrati kući.

Rusi su videli kako australijski pilot beži iz borbe, pomiren sa svojom sudbinom i odbija da uđe u borbu. „Probudio je sažaljenje u meni“, napisao je Kramarenko. „Glosteri su prestali da budu neprijatelj u tom trenutku i odlučio sam da ga pustim na miru. Neka se vrati kući na svoj aerodrom i ispriča kakva je sudbina zadesila ostatak njegovih drugova koji su hteli da unište grad u Koreji, a čiji avioni su završili u vatri na obroncima pored tog grada i njegove železničke stanice!“

Kramarenko dodaje: „I dalje me zbunjuje zašto su Amerikanci dozvolili tim žutokljuncima da se bore u zastarelim avionima bez podrške aviona Sabre.“ Iako su pretrpeli teške gubitke, Australijanci su verovali da su srušili jedan MiG u bliskom okršaju, a da su sami izgubili samo tri vlastita aviona. Rusi više nikada nisu naišli na pripadnike eskadrile „Glostera” na korejskom nebu. Zapravo su Amerikanci poštedeli australijske snage.


Greške iz Moskve

Odnos uspešnosti u Korejskom ratu bio bi još veći u prilog migova da nije bilo nepromišljene ideje sovjetskog vođe Josifa Staljina da rotira kompletne ekipe borbenih posada. Staljin, koji nije razumeo moć vazdušne borbe, u početku nije dozvolio avionima MiG-15 da učestvuju u vazdušnim borbama iznad Koreje.

Kao rezultat Staljinove naredbe, mladi piloti s malo ili nimalo borbenog iskustva su zamenili ruske asove iz Drugog svetskog rata koji su bili izrazito uspešni u okršajima 1951. godine. To je omogućilo demoralisanim pripadnicima američkog ratnog vazduhplovstva da se vrate u igru i sruše niz ruskih aviona.

Drugi činilac koji je išao u korist američkih snaga je bio „G-suit“, letački kombinezon koji omogućava pilotima da lete bez izlaganja ekstremnim uslovima  kojima su izloženi borbeni piloti.

Sovjetske vazduhoplovne snage nisu imale tu bitnu opremu i zato su mnogi ruski piloti morali da prekidaju letenje na više nedelja ili meseci kako bi se oporavili od napora borbe.

Jednakost je uspostavljena nakon što se veći broj pilota veterana Drugog svetskog rata vratio u Koreju, ali sa Staljinovom smrti 1953. godine rat se približavao kraju. Kako to nije bila bitka za domovinu, niko od ruskih pilota nije želeo da bude poslednji koji će izgubiti život u tom ratu, pa tako više nije bilo epskih bitaka na nebu iznad Koreje.

Rakeš Krišnan Simha,
Ruska reč
izvor

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 796« Reply #8 on: October 12, 2018, 12:39:25 pm »


Quote
F-86E Sabres of the 51st Fighter Interceptor Wing over Korea, 22 May 1953.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 796« Reply #9 on: October 13, 2018, 11:44:25 am »


Quote
F-86F Sabre (52-4446) Terrible Turtle of the 35th FBS (Pantons), 8th FBW, ROK, circa 1953.
* F-86F Sabre (52-4446) of the 35th FBS, 8th FBW, ROK, 1953..jpg (365.07 KB. 1600x1077 - viewed 29 times.)

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 796« Reply #10 on: October 13, 2018, 12:05:07 pm »


Quote
F-86E Sabres had yellow bands on the fuselage & wings as a recognition aid, Apr 1952. (USAF)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 796« Reply #11 on: October 16, 2018, 03:33:05 pm »


Quote
A Boeing B-29 over Korea* A Boeing B-29 over Korea.jpg (238.9 KB. 1156x1200 - viewed 28 times.)

Logged
Boro Prodanic
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 835


« Reply #12 on: October 16, 2018, 08:17:11 pm »


Quote
A Boeing B-29 over Korea


[ Attachment Invalid Or Does Not Exist ]

Rani radovi u procesu širenja demokratije po svetu. Molim moderatora da ovaj post obriše nakon 24 sata. Hvala.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 33 490« Reply #13 on: October 17, 2018, 10:03:33 am »

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 796« Reply #14 on: April 16, 2019, 12:29:44 pm »


Quote
In 1951, the American F-86 Sabre went head-to-head with the Soviet MiG-15 in the skies above North Korea. Both sides wanted to capture examples of each others aircraft. The Soviets hatched a secret plan to steal an F-86 in a daring battlefield operation.


Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 24 queries.