PALUBA
October 22, 2020, 04:22:28 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 11 12 13 14 15 [16] 17 18   Go Down
  Print  
Author Topic: Katalonija-šta dalje  (Read 33183 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 926« Reply #225 on: December 16, 2019, 05:29:06 pm »Pućdemon će dobiti imunitet?

 
Belgijski sud je u ponedeljak odložio na najmanje dva meseca donošenje odluke o tome da li će izruciti bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pućdemona Španiji.

Sud u Briselu odlučio je da će se novo ročište održati 3. februara, pošto Evropski sud pravde odluči da li Pućdemon treba da dobije imunitet pošto je izabran za evropskog poslanika.

"Sada je na Evropskom sudu u Luksemburgu da razjasni sva pitanja koja se tiču imuniteta zbog njegovog izbora u Evropski parlament", rekao je advokat nakon saslušanja.

Pućdemon i nekoliko njegovih saradnika pobegli su u Belgiju u oktobru 2017. godine, bežeći od hapšenja posle održavanja referenduma o katalonskoj nezavisnosti, koji španska vlada smatra nezakonitim.

On se u oktobru predao belgijskim pravosudnim organima pošto je Španija izdala nalog za njegovo hapšenje.

Prethodno je u maju izabran za poslanika, ali nije uspeo da dobije to mesto i zato je pokrenuo postupak pred Evropskim sudom.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 926« Reply #226 on: December 19, 2019, 05:33:50 pm »Katalonski lider proglašen krivim


Katalonski regionalni lider Kim Tora proglašen je krivim za neposlušnost i osuđen na 18 meseci zabrane obavljanja javnih funkcija.

To je u četvrtak saopštio najviši sud u regionu

Presuda, koja proizlazi iz Torovog odbijanja da se povinuje naredbama španskog izbornog odbora, otvorena je za žalbu, što znači da bi mogli da prodju meseci pre nego što zabrana obavljanja dužnosti stupi na snagu, prenosi Rojters.

Sud je Tori izrekao i novčanu kaznu od oko 30.000 evra.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 926« Reply #227 on: December 21, 2019, 05:06:02 pm »Ala ovi biju  Shocked


Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 926« Reply #228 on: December 25, 2019, 08:40:16 am »Španski kralj pozvao na jedinstvo i odbranu španskog Ustava


Španski kralj Felipe VI pozvao je večeras u svom tradicionalnom obraćanju na Badnji dan na nacionalno jedinstvo i odbranu španskog Ustav.

Jedinstvo i Ustav ugroženi su katalonskim separatizmom.

On je u svom govoru na televiziji od Španaca zatražio da zadrže "zajedničke demokratske vrednosti kako bismo rešili naše probleme, bez podela ili konfrontacija, koje erodiraju naš osećaj harmoničnog suživota i osiromašuju našu budućnost".

Felipe VI je naveo Kataloniju kao jednu od glavnih prepreka sa kojima će se naredne godine Španija suočiti, a pored nje i visoku nezaposlenost, ;anksioznost zbog tehnološke revolucije, kao i "put Evropske unije, migracije, rodnu nejednakost na radnim mestima i klimatske promene".

U Španiji zbog pokušaja secesije Katalonije od 2017. vlada politička kriza. Ankete pokazuju da je katalonsko društvo podeljeno po pitanju odvajanja od Španije.

Kralj je na meti kritika katalonskih separatista od svog govora 3. oktobra 2017. kada je pozvao da se osigura ustavni red za vreme pokušaja secesije te oblasti. Separatisti mu zameraju što nije rekao ni reč protiv policijskog nasilja koje je pratilo zabranjeni referendum o samoopredeljenju te oblasti 1. oktobra.

Španskim Ustavom iz 1987. godine vraćena je demokratska vladavina nakon četiri decenije diktature generala Franciska Franka.

Felipe VI je tron preuzeo 2014. godine nakon što je njegov otac Huan Karlos abdicirao.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 926« Reply #229 on: December 30, 2019, 02:23:06 pm »Tužilaštvo tražilo privremeno oslobađanje katalonskog političara


Španski državni tužilac tražio je od Vrhovnog suda privremeno oslobađanje katalonskog političara koji je u oktobru izabran za člana Evropskog parlamenta.

Na taj način je Tužilaštvo odgovorilo na odluku Vrhovnog suda EU da Oriol Žunkeres (50) ima pravo na poslanički imunitet kada je izabran u Evropski parlament, prenosi AP.

Međutim, užilaštvo je navelo i da bi i EP trebalo odmah da mu ukine imunitet, kako bi mogao da odsluži 13-godišnju zatvorsku kaznu za svoju ulogu u referendumu za otcepljenje Katalonije, održanom pre dve godine.

Kako se navodi, odluka o tome se očekuje narednih dana.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 926« Reply #230 on: December 31, 2019, 12:23:50 pm »Quote
Hundreds took to the streets of Palma de Mallorca on Monday for a pro-Catalan independence rally.

People held banners reading: 'Freedom to political prisoners' and 'We make people build up sovereignty.' Some of the pro-Spanish government protesters were also seen in the streets, arguing with the pro-idependence demonstrators.

Father of former Vice President of Catalonia Oriol Junqueras, Artur Junqueras also took part in the demonstration, expressing some optimism about the recent European Court of Justice ruling about the improper imprisonment of his son: "Very positive, hopeful and solid. Coming from where it comes from, whatever Spanish courts say comes second."
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 926« Reply #231 on: January 02, 2020, 05:19:31 pm »Obustavljen proces izručenja bivšeg katalonskog lidera


Belgijski sudija, koji je pokrenuo postupak izručenja Karlesa Pućdemona Španiji, smatra da bivši katalonski lider ima poslanički imunitet.

Advokat Simon Bekert rekao je da se odluka sudije odnosi i na bivšeg katalonskog ministra zdravlja Tonija Komina.

Procedura izručenja Madridu na osnovu evropskog naloga za hapšenje mora biti suspendovana sve dok im Evropski parlament eventualno ne ukine poslanički imunitet, na zahtev Španije, rekao je advokat.

Pućdemon i Komin osvojili su mandate u Evropskom parlamentu na izborima u maju prošle godine. I Pućdemon i Komin žive u egzilu u Belgiji, gde su pobegli iz Španije 2017. godine kako bi izbegli hapšenje zbog pokušaja odvajanja Katalonije i referenduma o nezavisnosti tog španskog regiona.

Evropski sud pravde saopštio je krajem decembra da je zatražio od nižeg suda da razmotri svoju odluku kojom je bivšem katalonskom lideru Karlesu Pućdemonu onemogućeno da preuzme mandat poslanika Evropskog parlamenta (EP).

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 39 190« Reply #232 on: January 03, 2020, 06:23:36 am »

Katalonski separatisti podržali Sančeza
Srna 02.01.2020.

Katalonska separatistička stranka Eskera Republikana de Katalunja (ERC) saopštila je danas da će se uzdržati tokom glasanja u Parlamentu o poverenju Pedru Sančezu za premijera.

Socijalisti Pedra Sančeza i ERC danas su saopštile i da su se složile da buduća Sančezova vlada ima otvoreni dijalog o budućnosti španske pokrajine Katalonije, a da će zaključci iz dijaloga biti potvrđeni glasovima građana Katalonije, prenosi Rojters. Odluka ERC uklonila je veliku prepreku naporima v. d. premijera Sančeza da formira koalicionu vladu koju predvode socijalisti, a nakon višemesečnog kašnjenja u četvrtoj najvećoj ekonomiji evrozone, piše AP.

Socijlisti su osvojili najveći broj glasova na opštim izborima održanim prošle godine, ali nedovoljno da formiraju vladu, što znači da nisu mogli da dobiju glasanje o poverenju koje je preko potrebno. Odbor katalonske ERC stranke odlučio je da se uzdrži od glasanja o poverenju, što znači da bi Sančez mogao da formira vladu. Nakon višenedeljnih pregovora, Sančez je uspeo da obezbedi političku podršku i nekoliko manjih partija, koje će se takođe naći u vladajućoj većini.

Time što je obezbedio podršku ERC, koja ima 13 od 350 mesta u parlamentu, to može biti dovoljno za postizanje neophodnih glasova. Međutim, navodi američka agencija, njegov uspeh nije zagarantovan, jer u tome mogu da ga spreče političke, pravne i administrativne odluke. Takođe, čeka se i odluka Nacionalne izborne komisije o tome da li će lider ERC-a Oriol Žunkeras, koji se trenutno nalazi u španskom zatvoru zbog uloge u katalonskim separatističkim aktivnostima, moći da zauzme svoje mesto u Evropskom parlamentu.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 926« Reply #233 on: January 04, 2020, 07:46:28 am »Izborna komisija: Tora nepodoban za poslanika Katalonije


Španska izborna komisija proglasila je danas katalonskog lidera Kvima Toru nepodobnim za mesto poslanika u pokrajinskom parlamentu.

Nacionalna izborna komisija doneo je odluku nakon što je sud u Kataloniji prošlog meseca zabranio Tori da 18 meseci obavlja javnu funkciju zbog toga što je odbio da ukloni separatističke simbole sa zgrada u Kataloniji tokom predizborne kampanje.

AP ocenjuje da bi odluka izbornog odbora mogla da ima široke posledice u Kataloniji i poremeti planove za formiranje nove španske vlade.

Prethodno je katalonska separatistička stranka Eskera Republikana de Katalunja (ERC) saopštila da će se uzdržati tokom glasanja u parlamentu o poverenju Pedru Sančezu za premijera.

Socijalisti Pedra Sančeza i ERC juče su saopštili i da su se saglasili da buduća Sančezova vlada ima otvoreni dijalog o budućnosti španske pokrajine Katalonije, a da će zaključci iz dijaloga biti potvrđeni glasovima građana Katalonije.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 926« Reply #234 on: January 07, 2020, 09:05:51 am »Evropski parlament priznaće mandate trojici katalonskih lidera


Evropski parlament je predložio da tri bivša katalonska separatistička lidera sledeće nedelje budu zvanično priznata za poslanike tog tela EU, posle odluke Evropskog suda pravde.

U procurelom internom dokumentu EP navodi se da će poslanici na plenarnoj sednici sledeće nedelje priznati izbor bivšeg predsednika Katalonije Karlesa Pućdemona, bivšeg potpredsednika Oriola Žunkerasa i bivšeg ministra zdravlja Tonija Komina, i da će im mandat teći od 2. jula 2019.

U današnjoj poruci Asošiejted presu, služba EP za komunikacije navela je da će administracija EP "bez odlaganja" proslediti akreditaciju Pućdemona, Žunkerasa i Komina za evroposlanike.

Taj potez usledio je posle prošlomesečne odluke Evropskog suda pravde koji je poništio presudu kojom se Pućdemonu i Kominu onemogućava preuzimanje mandata poslanika EP.

Španija zahteva izručenje Pućdemona i Komina zbog uloge u pokušaju secesije Katalonije 2017. godine. Oni su tada pobegli u Belgiju, a u maju 2019. izabrani su za poslanike EP kao predstavnici katalonskih separatističkih partija.

Evropski sud pravde je presudio i da je Žunkeras, koji u Španiji služi zatvorsku kaznu zbog organizovanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije, stekao pravo na poslanički imunitet kada je izabran za poslanika EP.

Španski sud je u oktobru osudio Žunkerasa na 13 godina zatvora zbog pobune. Španski državni tužilac nedavno je zatražio da Žunkeras bude privremeno pušten na slobodu kako bi mogao da položi zakletvu kao poslanik EP.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 926« Reply #235 on: January 13, 2020, 10:04:29 am »Španci neće da im razbiju zemlju


Desetine hiljada Španaca protestvovalo je u nedelju protiv nove vlade strahujući od mogućeg razbijanja Španije.

Naime, u novoj vladi našao se Unidas Podemos, jedina velika stranka koja podržava referendum o nezavisnosti Katalonije.

U gradiću Talavera de la Reina, udaljenom 120 kilometara od Madrida, oko hiljadu osoba sa španskim zastavama izašlo je pred gradsku skupštinu gde su uzvikivali "Živela Španija, živeo kralj" i nosili transparente "Španija postoji".

"Sančes je u rukama katalonskih i baskijskih separatista. Mi mu ne verujemo. Zabrinuti smo ovom situacijom", rekao je jedan od učesnika.

Slična okupljanja organizovala su civilna udruženja, a podržala ih je desničarska stranka Vox.

Lider te stranke Santjago Abaskal koja je na novembarskim izborima postala treća politička snaga u Španiji, okupio je hiljade ljudi na madridskom trgu Plaza de Cibeles.

"Španija postoji i postojaće", rekao je Abaskal, prenosi Hina.

Socijalistička radnička stranka (PSOE) Pedra Sančesa i manja levičarska Unidas Podemos u nedelju su predstavili kralju Felipeu VI svoje ministre nakon što su prošle nedelje tesnom većinom dobili zeleno svetlo u parlamentu.

Sančes je sa Katalonskom republikanskom levicom (ERC), najvećom strankom za nezavisnost Katalonije, dogovorio uspostavljanje pregovaračkog stola, ali je istakao da "Španija neće biti razbijena" i da će se razgovori voditi u skladu sa Ustavom koji ne dopušta referendum.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 926« Reply #236 on: January 13, 2020, 04:45:59 pm »Pućdemon kao poslanik ipak na prvoj sednici EP


Bivši katalonski lider Karles Pućdemon u ponedeljak će prvi put prisustvovati sednici Evropskog parlamenta kao poslanik tog tela.

On će se pojaviti kao poslanik uprkos tome što se suočava sa nalogom za hapšenje u Španiji. Pućdemon je odlučan da iskoristi EP kako bi nastavio političku borbu za otcepljenje Katalonije od Španije, prenosi AP ističući da mu mesto u EP daje imunitet.

"Pućdemon predsednik" uzvikivalo je nekoliko stotina pristalica koje su mašući katalonskim zastavama dočekale Pudždemona pri dolasku u EP u Strazburu.

Pućdemon je došao zajedno sa evropskim poslanikom i bivšim katalonskim ministrom Tonijem Kominom. Njih dvojica traže se u Španiji zbog uloge u nelegalnom pokušaju katalonske vlade i separatističkih poslanika da otcepe tu pokrajinu od ostatka zemlje 2017. godine.

Oni su pobegli u Belgiju nakon što pokušaj otcepljenja nije uspeo i u maju prošle godine izabrani su u Evropski parlament kao predstavnici katalonskih separatističkih stranaka iz Španije.

Prošlog meseca najviši sud Evropske unije ukinuo je odluku kojom se Pućdemon i Komin sprečavaju da zauzmu svoja mesta u Evropskom parlamentu.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 926« Reply #237 on: January 14, 2020, 09:00:47 am »Pudždemon na zasedanju EP tražio oslobađanje
bivšeg potpredsednika katalonske vladeBivši katalonski lider Karles Pudždemon iskoristio je današnje zasedanje Evropskog parlamenta, kojem je prvi put prisustvovao kao poslanik tog tela, da zatrazi da se hitno pusti na slobodu bivši potpredsednik katalonske vlade Oriol Žunkeras.

Pudždemon je mahao posterom žute boje s natpisom "Oslobodite Žunkerasa".

- On bi trebalo da je ovde sa nama. On ima ista prava - rekao je prethodno Pudždemon.

Pudždemon je danas prvi put prisustvovao sednici Evropskog parlamenta uprkos tome što se suočava s nalogom za hapšenje u Španiji. On je odlučan da iskoristi EP kako bi nastavio političku borbu za otcepljenje Katalonije od Španije, prenosi AP, podsećajući da mu mesto u EP daje imunitet.

"Pudždemon predsednik", uzvikivalo je nekoliko stotina pristalica koje su mašući katalonskim zastavama dočekale Pudždemona pri dolasku u EP u Strazburu.

Pudždemon je došao zajedno sa evropskim poslanikom i bivšim katalonskim ministrom Tonijem Kominom.

Njih dvojica traže se u Španiji zbog uloge u nelegalnom pokušaju katalonske vlade i separatističkih poslanika da otcepe tu pokrajinu od ostatka zemlje 2017. godine. Oni su pobegli u Belgiju nakon što pokušaj otcepljenja nije uspeo i u maju prošle godine izabrani su u Evropski parlament kao predstavnici katalonskih separatističkih stranaka iz Španije.

Prošlog meseca najviši sud Evropske unije ukinuo je odluku kojom se Pudždemon i Komin sprečavaju da zauzmu svoja mesta u Evropskom parlamentu.

Evropski parlament prihvatio je nedavno zahtev Španije i ukinuo poslanički imunitet Žunkerasu, bivšem potpredsedniku katalonske vlade osuđenom na 13 godina zatvora zbog organizovanja referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Žunkeras se nalazio u španskom pritvoru kada je u maju bio izabran u Evropski parlament na listi Katalonske republikanske levice (ERC). Zbog toga nije mogao da učestvuje na konstitutivnoj sednici EO i preuzme poslanički mandat.

izvor
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 040


« Reply #238 on: January 14, 2020, 03:38:16 pm »

Da li je bilo ijednog poziva iz EU da se oslobode zatoceni Katalonci
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 37 926« Reply #239 on: January 16, 2020, 07:00:37 pm »Evropski parlament razmatra zahtev za ukidanje imuniteta Karlesu Pućdemonu


"Španske vlasti obratile su se predsedniku Evropskog parlamenta da bi zatražile ukidanje imuniteta Karlesu Pućdemonu i Toniju Kominu kako bi mogao da se pokrene sudski postupak protiv dvojice evroposlanika", rekla je zvaničnica u Strazburu.

Zahtev se podnosi Komitetu za pravne poslove, a procedura bi mogla da traje nedeljama, čak mesecima.

Španija zahteva izručenje Pućdemona i Komina zbog pokušaja secesije Katalonije 2017. Pućdemon i Komin su tada pobegli u Belgiju, a u maju 2019. izabrani su za evroposlanike kao predstavnici katalonskih separatističkih partija.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 11 12 13 14 15 [16] 17 18   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 24 queries.