PALUBA
February 26, 2020, 07:44:16 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 17   Go Down
  Print  
Author Topic: Katalonija-šta dalje  (Read 23139 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 847« Reply #75 on: October 31, 2017, 03:20:30 pm »

Španski sud doneo odluku o suspendovanju deklaracije!


Španski Ustavni sud suspendovao je danas Deklaraciju o nezavisnosti Katalonije. Ova odluka došla je pošto je Španski Senat suspendovao autonomiju Katalonije.
 
Ustavni sud upozorio je članove kancelarije stalnog zastupnika parlamenta u Kataloniji među kojima i smanjenu predsedavajuću parlamenta Katalonije Karmu Forkadelj, da obustave svaku inicijativu koja uključuje sprovođenje deklaracije.
 
Osim Forkadeljove, upozorenje je upućeno i bivšem potpredsedniku raspuštenog katalonskog parlamenta Ljuisu Ginu i drugim katalonskim zvaničnicima.

 
Vrhovni sud: Istrage protiv čelnika skupštine Katalonije
 
Vrhovni sud Španije obaviće istragu protiv šestoro članova raspuštenog katalonskog paralamenta radi eventualnog pokretanja optužnica za pobunu, podsticanje na pobunu i proneveru državnih fondova nakon prošlonedeljnog proglašenja neazvisnosti Katalonije.
 
Među šestoro članova parlamenta, koje istražuje Vrhovni sud je i predsedavajuća parlamenta Katalonije Karma Forkadelj, protiv koje je, kako je preneo Rojetrs Vrhonvi sud već počeo obradu optužnice.

Glavni španski tužilac Hose Manuel Maza izjavio je da očekuje optužnice kako protiv šestoro članova raspuštenog katalonskog paralamenta, tako i protiv katalonskog lidera Karlesa Pudždemona i njegovog zamenika Oriola Žunkerasa.
 
Špansko državno tužilaštvo u ponedeljak je objavilo da protiv bivšeg predsednika katalonske vlade Karlesa Pudždemona i ostalih smenjenih regionalnih zvaničnika traži optužnice zbog pobune, podsticanja na pobunu i pronevere fondova, za šta je zaprećena kazna od više od 30 godina u zatvoru.
 
Španski državni tužilac je rekao da su po jednoj tužbi optuženi smenjeni katalonski zvaničnici pred Nacionalnim sudom - predsednik vlade Karles Pudždemon i njegov zamenik Oriol Žunkeras, dok je pred Vrhovnim sudom podneta tužba protiv vodećih ljudi iz regionalnog parlamenta.

AFP je objavio da je Maza katalonske zvaničnike optužio za "podsticanje na pobunu, proneveru fondova i zloupotrebu autoriteta".

 
U Vrhovnom sudu optužnica protiv čelnice skupštine Katalonije
 
Vrhovni sud Španije započeo je obradu optužnice za pobunu protiv predsedavajuće parlamenta Katalonije Karme Forcadelj i drugih vodećih regionalnih poslanika, prenosi Rojters.
 
Špansko državno tužilaštvo juče je objavilo da protiv bivšeg predsednika katalonske vlade Karlesa Pudždemona i ostalih smenjenih regionalnih zvaničnika traži optužnice zbog pobune, podsticanja na pobunu i pronevere fondova, za šta je zaprećena kazna od više od 30 godina u zatvoru.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 847« Reply #76 on: October 31, 2017, 03:27:38 pm »

Vanredna sednica španske vlade


Španska vlada saopštila je da će danas u 18 časova održati vanrednu sednicu, bez navođenja dodatnih detalja, prenosi Rojters.
 
Pol Bekert, belgijski advokat smenjenog predsednika katalonske vlade Karlesa Puđdemona, koji je sa članovima kabineta otpuštenim po odluci španske vlade doputovao juče u Brisel, izjavio je prethodno za Rojters da će Puđdemon danas u 12.30 časova održati konferenciju za medije i da će "narednih nedelja" zajedno odlučiti da li će Puđdemon zatražiti politički azil u Belgiji.

Rojters navodi da bi bilo kakvo izdavanje azila vodilo diolomatskom sporu između Španije i Belgije, ali da je španski ministar spoljnih poslova Alfonso Dastis naizgled umanjio ovakvu mogućnost za sada.
 
"Mi ne znamo šta tačno on (Puđdemon) radi. Bili bismo pomalo iznenađeni, imajući u vidu situaciju vezanu za pravo na azil u Evropi, ali delovanje bivšeg predsednika Puđdemona nije lako predvideti", kazao je Dastis.
 
Šef diplomatije Španije je naveo da bi "bilo kakva odluka bila na belgijskim sudovima, a ne na (španskoj) vladi".
 
"Ukoliko Belgija dodeli azil Puđdemonu, to neće biti normalna situacija. Ostavimo to tako za sada", kazao je Dastis.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 847« Reply #77 on: October 31, 2017, 04:47:45 pm »

"Evropa će platiti cenu, ne odustajemo od našeg projekta"


Smenjeni predsednik katalonske vlade Karles Pudždemon izjavio je danas u Briselu da ne planira da traži azil u Belgiji, kako se nagađalo u medijima tokom jučerašnjeg dana, rekavši da od pravde ne beži. Pudždemon je, uz niz kritika na račun Madrida za koji tvrdi da goni članove regionalne članove vlade, rekao i koji je njegov uslov da se vrati u Španiju.

Pudždemon, koji se sa sedam smenjenih članova svoje vlade od juče nalazi u Briselu demantovao je natpise medija da će tražiti politički azil u Belgiji.

- Nisam došao u Brisel da tražim politički azil. Došao sam u Brisel kao prestonicu Evrope. Došao sam u Brisel na neodredjeno vreme kako bi u srcu Evrope skrenuo pažnju na problem Katalonije - rekao je Pudždemon.

Preskonferenciju koja je okupila tri puta više novinara nego što centar "Evropa" u Briselu može da primi, lider Katalonije počeo je sa "dobro jutro" na četiri jezika, a potom najavio da će njegova stranka učestvovati na izborima koje Madrid planira za 21. decembar.

- Izbori 21. decembra predstavljaju izazov koji ćemo mi prihvatiti. Mi ćemo poštovati rezultate izbora 21. decembra, kao što smo uvek činili. Želim da pitam špansku vladu ovo: Hoćete li i vi da učinite isto? Želim jasnu posvećenost države. Hoće li poštovati rezultate ili ne? - rekao je Pudždemon i dodao da će njegova partija izaći na izbore "svom svojom snagom".


"Vratiću se u Španiju ako mi garantuju fer suđenje"

Lider Katalonca rekao je da će se vratiti kući "odmah" ako Španija garantuje fer sudski proces.

On je kritikovao španski pravosudni sistem, rekavši da, sa svojim saradnicima, želi da pokažu svetu "ozbiljni demokratski deficit u Španiji". Prema njegovom mišljenju, optužbe protiv njega su instrument države i primer su, kako kaže, "maksimalne ratobornosti španske države".

- Nećemo bežati pred akcijom pravosuđa, ali ćemo se boriti politički - rekao je i dodao da za njega optužbe državnog tužioca nemaju pravnu važnost, prenose španski mediji.

- Oni gone zbog ideje, ne zbog zločina. Traže 30 godina za svakog od nas. Poručujem EU sledeće - morate da shvatite da je borba Katalonaca za nezavisnost borba za demokratiju, slobodu govora, nenasilja. To je borba protiv stava španske vlade koju obležava nasilje i nedijalog. Oni šalju ljude u zatvor. Svi će u Evropi platiti cenu - rekao je.

On je Kataloncima poručio da moraju da budu spremni na dug proces.

- Nećemo odustati od svog projekta. Idemo dalje na miran način. To je naše oružje, to će biti temelj naše pobede - rekao je Pudžemon.

Današnje obraćanje Pudždemona prvo je od kada je stigao u Brisel. Kako prenose mediji na ulazu u zgradu, sa sačekalo ga je nekoliko demonstranata koji su držali španske zastave i natpis "Vladavina prava". Prethodno, španski ustavni sud poništio je danas katalonsku deklaraciju o nezavisnosti.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 847« Reply #78 on: October 31, 2017, 04:52:13 pm »

Španski ustavni sud poništio je danas katalonsku deklaraciju o nezavisnosti, kaže portparol suda


Juče je državni tužilac predložio podizanje optužnica protiv katalonskih lidera. Karles Pudždemon od juče se nalazi u Briselu odakle je poručio da se "ne beži od pravde", ali da će ostati na "neodređeno vreme".

U međuvremenu je španska civilna garda pretražila jutros lokalna sedišta katalonske policije, u sklopu istrage o referendumu o nezavisnosti koji je Madrid proglasio neustavnim. Španska vlada najavila je za popodne vanrednu sednicu, dok katalonski lider namerava da se tokom dana obratiti javnosti.

Španska civilna garda ušla je u sedište katalonske autonomne policije u gradiću Sabadelu pored Barselone i u nekoliko drugih lokacija tražeći dokumente i prepisku između katalonskih policijskih zvaničnika vezane za referendum 1. oktobra. Katalonska policija odbila je tada nalog suda te nije sprečila stanovnike da glasuju na referendumu. Čelnik katalonske policije Josep Luis Trapero u međuvremenu je smenjen te mu se sudi u Madridu.

Novi šef katalonske policije, koji je do ovoe nedelje bio zamenik, dobio je nalog da isprati iz kancelarije razrešene katalonske zvaničnike.

U subotu su španska ministarstva službeno preuzela upravljanje katalonskom administracijom, a Pudždemont je iz grada Girone, gde je bio gradonačelnik od 2011. do 2016, poručio kako nastavlja zacrtani put prema uspostavljanju nezavisne republike Katalonije. U nedjelju je automobilom otišao u južni francuski grad Marselj iz kojega je avionom odleteo u Brisel.

U ponedjeljak je, ne znajući za to, više stotina građana i novinara čekalo njegov ulazak u zgradu regionalne vlade u Barseloni, prvog radnog dana nakon što je Madrid razrešio dužnosti oko 150 javnih zvaničnika. Pudždemonta su očekivali i u sedištu njegove Katalonske evropske demokratske stranke (PDeCat) koja je donela odluku o izlasku na prevremene regionalne izbore 21. decembra.

Zasad je nepoznato hoće li u Briselu zatražiti politički azil šaljući svetu poruku o “represiji španske države”.

- Još nismo odlučili, videćemo, imamo dosta vremena - rekao je njegov advokat Pol Bekaert koji je, međutim, istakao kako je španska država pokušavala koristiti sudove u političke svrhe, ali da ju je on u nekim ranijim slučajevima ekstradicije, koji su se odnosili na Baskijce, uspeo poraziti.

Aktivistkinja Mila, koja je juče na malom trgu u srcu Barselone, očekivala demonstracije protiv mera iz Madrida razočarana je Pudždemonovim činom.

- Trebalo je da dođe u kancelariju i mirno brani institucije. To bi mobilizovalo građane da ih i oni brane pa bi mnogo snažnija slika otišla u svet - kaže ispred zgrade vlade.

Naredna dva meseca španska ministarstva upravljaće katalonskom administracijom te bi ove nedelje trebalo da počne neslužbena kampanja. Izlazak na izbore čini se usuglašen među snagama za nezavisnost, čime se objašnjava izostanak masovnih protesta u ponedjeljak.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 847« Reply #79 on: November 01, 2017, 08:43:36 am »

Španski sud pozvao Pudždemona da svedoči u četvrtak


Španski sudija pozvao je danas smenjene članove regionalne vlade Katalonije da se pojave u Madridu u četvrtak, 2. novembra, u okviru istrage o pobuni zbog proglašenja nezavisnosti te španske pokrajine.

Vrhovni sud Španije pozvao je smenjenog lidera Katalonije Karlesa Pudždemona i 13 smenjenih članova njegove administracije da se pojave u devet ujutru u četvrtak na saslušanju, prenosi Rojters. Sudija Karmen Lamela rekla je da bi grupa smenjenih zvaničnika trebalo da se pojavi u sudu u Madridu u četvrtak u devet ujutru na saslušanju koje će trajati i u petak, navodi AP.

Špansko državno tužilaštvo u ponedeljak je objavilo da protiv Pudždemona i ostalih smenjenih regionalnih zvaničnika traži optužnice zbog pobune, podsticanja na pobunu i pronevere fondova, za šta je zaprećena kazna od više od 30 godina u zatvoru.

Pudždemon i još nekoliko katalonskih zvaničnika nalaze se u Briselu gde je smenjeni katalonski lider rekao da će se vratiti kući "odmah" ako Španija garantuje fer sudski proces.

izvor
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 962


« Reply #80 on: November 01, 2017, 09:22:03 am »Рекоше јутрос да ће се вратити у Барселону (Ђирону?) са два министра данас и да очекује праведно суђење.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 847« Reply #81 on: November 01, 2017, 02:01:02 pm »

Pudždemon: Pravedno suđenje uslov za moj povratak u Španiju


Smenjeni predsednik Katalonije Karles Pudždemon poručio je iz Brisela da nema nameru da izmiče pravdi, ali da se neće vratiti u Španiju ukoliko ne dobije garancije da će tamo imati pravedno suđenje.

On je, takođe, optužio špansko tužilaštvo da pothranjuje "želju za osvetom" protiv njega, a istovremeno je istakao da neće tražiti politički azil u Belgiji, prenose francuski mediji. U međuvremenu, sinoć su se najmanje dvojica ministara Pudždemonove smenjene vlade, koji su zajedno sa njim prešli u Brisel, vratili u Barselonu, navodi AFP.

Po sletanju u katalonsku prestonicu nešto posle 23 sata, jednog od tih ministara - Hoakima Forna, koji je bio zadužen za unutrašnje poslove - izviždali su na aerodromu protivnici nezavisnosti, koji su ga nazvali izdajicom i mahali španskim zastavama.

Ministri su se vratili u katalonsku prestonicu nekoliko sati nakon što je Vrhovni španski sud pozvao Pudždemona i 13 njegovih smenjenih ministara da se pojave pred sudijama u četvrtak i petak, najavivši optužnice protiv njih.

Tužilaštvo je prethodno zatražilo krivično gonjenje protiv njih zbog pobune i podsticanja na pobunu. Pudždemon je sa jednim delom svoje smenjene vlade prešao u Brisel nakon što su španske centralne vlasti preuzele kontrolu nad svojom severoistočnom pokrajinom Katalonijom.

Smenjeni katalonski predsednik i njegov kabinet su u opasnosti da budu stavljeni u pritvor, kao i dva predsednika katalonskih secesionističkih pokreta.


Pons: Pudždemonu prete hapšenje i ekstradicija ukoliko ne dođe u Madrid

Belgijski advokat Karlesa Pudždemona izjavio je danas da ne očekuje da se u narednim nedeljama smenjeni katalonski lider vrati u Španiju, a posebno ne zbog saslušanja pred španskim sudom.
Advokat Pol Bekert je, na pitanje o pojavljivanju Pudždemona pred sudom, odgovorio da "on ne ide u Madrid".

- Kako stvari trenutno stoje, ne vidim da će se vratiti u narednih nekoliko nedelja. Ukoliko Španija bude tražila izručenje Pudždemona, onda će o tome odluku doneti belgijske sudije, a ne vlada - rekao je Bekert.

Portparol vladajuće španske Narodne partije Esteban Gonzales Pons je izjavio da će, ukoliko se Pudždemon sutra ne pojavi pred sudom, najverovatnije od Belgije biti tražena ekstradicija i da će ga belgijska policija privesti.

izvor
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 239


Bivši ali držim vas na oku


« Reply #82 on: November 01, 2017, 04:47:14 pm »

Najveća glupost ovih u Madridu bi bila da ga sad privedu i sude.
Neka se odigraju izbori pa kasnije kome opanci, kome obojci.

poz.
Logged
MilosPantovic
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 652« Reply #83 on: November 01, 2017, 05:32:57 pm »

Najveća glupost ovih u Madridu bi bila da ga sad privedu i sude.
Neka se odigraju izbori pa kasnije kome opanci, kome obojci.

Одлично примећено. Мислим да ће сви заједно ускочити у неке еспарто сандале од коже и конопца.
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 962


« Reply #84 on: November 01, 2017, 05:42:46 pm »Не верујем у интелигенцију модерних европских/шпанских политичара, чак искрено сумњам у њу, али Шпанија је стара држава са много искуства у разним лошим ситулацијама. Ваљда им није Брисел сав мозак свима попио.

А баш би можда било лепо да се неко мало игра "тврдоглавог Слобе" - тамо у Шпанији, а ми да гледамо и чудимо им се глупости. Mariano Rajoy ми изгледа као човек који воли да "цирне". Можда грешим душу, али...
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 847« Reply #85 on: November 01, 2017, 07:34:17 pm »

Puđdemon neće ići na saslušanje


Belgijski advokat Karlesa Puđdemona izjavio je danas da ne očkuje da se u narednim nedeljama smenjeni katalonski lider vrati u Španiju, a posebno ne zbog saslušanja pred španskim sudom.

Advokat Pol Bekert je, na pitanje o pojavljivanju Puđdemona pred sudom, odgovorio da on "ne ide u Madrid".

"Kako stvari trenutno stoje, ne vidim da će se vratiti u narednih nekoliko nedelja", rekao je Bekert za tv mrežu "VTM".

Ukoliko Španija bude tražila izručenje Puđdemona, onda će o tome odluku doneti belgijske sudije, a ne vlada, dodao je Bekert.

Portparol vladajuće španske Narodne partije Esteban Gonzales Pons je izjavio da će, ukoliko se Puđdemon sutra ne pojavi pred sudom, "najverovatnije od Belgije biti tražena ekstradicija" i da će ga "belgijska policija privesti".

izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 373


« Reply #86 on: November 01, 2017, 08:47:05 pm »

Мене је овај лидер каталонаца разочарао. Побегао је кад је требао да остане. Лично мислим да ће сада шпанска влада бити у предности и да ће на новим изборима сепаратисти изгубити подршку или је неће имати као сада. Управо због овог бежања. Једно је кад се за тако нешто бориш на лицу места, када личним примером мотивишеш људе, а друго је кад из удобности Брисела навијаш за "наше".
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 028« Reply #87 on: November 01, 2017, 09:04:54 pm »

Мене је овај лидер каталонаца разочарао. Побегао је кад је требао да остане. Лично мислим да ће сада шпанска влада бити у предности и да ће на новим изборима сепаратисти изгубити подршку или је неће имати као сада. Управо због овог бежања. Једно је кад се за тако нешто бориш на лицу места, када личним примером мотивишеш људе, а друго је кад из удобности Брисела навијаш за "наше".
Pa nije on ni Emiliano Zapata a ponajmanje Pančo Vila. Nedostaje mu američka logistika.
Logged
Boro Prodanic
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 047


« Reply #88 on: November 01, 2017, 09:39:38 pm »


Pa nije on ni Emiliano Zapata a ponajmanje Pančo Vila. Nedostaje mu američka logistika.

Hmmm, ne znači da je neće dobiti. Amerima baš i ne odgovara mnogo EU... A ratovi im uvek i svuda dobro dođu.
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 962


« Reply #89 on: November 02, 2017, 08:16:15 am »

Мене је овај лидер каталонаца разочарао. Побегао је кад је требао да остане. Лично мислим да ће сада шпанска влада бити у предности и да ће на новим изборима сепаратисти изгубити подршку или је неће имати као сада. Управо због овог бежања. Једно је кад се за тако нешто бориш на лицу места, када личним примером мотивишеш људе, а друго је кад из удобности Брисела навијаш за "наше".

Углавном се слажем са Џумбиним мишљењем. Бата Карлес, ако си био паметан закувати и водити игру независности, онда мораш гледати неколико потеза унапред. Отићи под скуте Брисела, одакле ће те првом приликом шутнути у Мадрид, можда и одмах у притвор - то је немудро, а није ни храбро.
Плитка ти је та игра, Бата Карлес, плитка! Сумњиво ми је то било од почетка, требало је годинама пратити шта се догађа на будућој Republike i Kosoves, учити од тамошњег покрета како се ради посао, припрема терен, најпре с народом, па онда са могућим савезницима. Нисте пратили градиво, Карлес.  А савезника баш и немате. Трампа и САД видим много заболесте, а без њих нема успеха.
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 17   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 24 queries.